Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen Coca Cola voor Mohammed

  •  
06-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
Flickr_Cola_SamNeedsPhotography_300
Frisdrankfabrikant weert naam profeet van flesjes en blikjes 
Op de flesjes en blikjes van Coca-Cola prijken de komende maanden de 150 populairste namen in Nederland. Alleen Mohammed, de afgelopen jaren toch een van de populairste namen voor pasgeboren jongetjes, die vind je niet in de schappen.
Bij BNR verdedigt Annemarije Pikaar van Coca Cola het besluit. Zo zijn er nog wel meer namen die niet op de frisdrankverpakkingen komen te staan. Bijvoorbeeld gedeponeerde namen, zoals Albert, Dirk of Marco. Aan dat lijstje zijn dus ook namen toegevoegd met “eventuele religieuze gevoeligheid”. Pikaar:
“Namen die dat zijn, zijn in Nederland bijvoorbeeld Mohammed. Daar hebben we contact over gehad op Europees niveau met verschillende moslimgroeperingen. Wij hebben hen gevraagd wat zij er zouden vinden als de Mohammed op het blikje of flesje zou komen te staan. Daar waren de meningen over verdeeld.
“Daarom is op Europees niveau besloten om Mohammed niet op de verpakking te zetten, omdat de actie leuk moet zijn en gewaardeerd moet worden en we niemand willen beledigen.
Mensen die toch Albert, Dirk, Mohammed of Marco heten, kunnen wel zelf een blikje maken met hun naam erop. “Dan is het de keuze van de persoon. En dat vinden wij in dit geval heel erg belangrijk”, aldus de woordvoerder van de frisdrankgigant.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

GingerTed
GingerTed6 jun. 2013 - 16:33

Wat moet je hier dan van denken? http://www.youtube.com/watch?v=bSFarKaLsJE

vanessa2
vanessa26 jun. 2013 - 16:33

In veel islamitische landen mag een hamburger geen hamburger heten, maar wordt als 'beefburger' gebracht. Dat het woord van Hamburg komt en niet van 'ham' maakt ze niet uit. Dat bracht mij bij de reactie dat als de profeet dat echt gewild zou hebben hij zichzelf wel Mobeefmed had genoemd. De overgevoeligheid op dit vlak mag wel eens ter discussie gesteld worden.

Timoo2
Timoo26 jun. 2013 - 16:33

Niet waar. Geen Mohamed voor Coca-Cola. Da's wel even iets anders.

GingerTed
GingerTed6 jun. 2013 - 16:33

Mijn overbuurman heeft een hond die hij Mohammed heeft genoemd, roepnamen Mo en Mootje. Ik moet er niet aan denken te leven in een land waar dat verboden is.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jun. 2013 - 16:33

Ze durven de naam er niet op te zetten. In zuid amerika toch wel "Jesus"? Wat een wereld.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 jun. 2013 - 16:33

Is dat zo? Het zou kunnen, maar lees in het bericht "namen ... met "eventuele religieuze gevoeligheid" het woord naam staat daar in de meervoudsvorm. Heb je de lijst ergens gevonden?

[verwijderd]
[verwijderd]6 jun. 2013 - 16:33

Gezien het geweld dat losbarstte toen een 6-jarige in Soedan een teddybeer 'Mohammed' noemde, lijkt me dit een begrijpelijke keuze.

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten6 jun. 2013 - 16:33

Evil prevails by good men doing nothing. Ik zou me zeer beledigd voelen als mijn naam Tim Tim ook op het flesje komt en ga dit met geweld aanvechten!

[verwijderd]
[verwijderd]6 jun. 2013 - 16:33

Coca Cola zwicht ook al voor de islam, omwille van een pietluttigheid nog wel. Als je op je flesje cola geen Mohammed mag schrijven is dat vooral kinderachtig. Met religie heeft dat niets te maken.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online6 jun. 2013 - 16:33

Én Albert, én Dirk...maar de titel is wel provocerend.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jun. 2013 - 16:33

Heel verstandig, waarom iets doen wat voor sommige mensen provocerend werkt? Dan heb je aan het eind van de rit alleen maar verliezers.

2 Reacties
Andy40
Andy406 jun. 2013 - 16:33

U weet echt niet waar provocaties in het verleden toe hebben geleid? U kunt dit toch niet series menen?

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten6 jun. 2013 - 16:33

Ik voel me regelmatig geprovoceerd maar ik ga dan niet beledigd en verongelijkt doen: een verlicht mens laat het van zich af glijden! Stel je voor zeg: ik ben idolaat van noem maar wat Feyenoord (of Ajax ik heb niets met voetbal) en ga dan schreeuwen in de pers en terroristische acties uitvoeren..? Is dat niet een beetje hetzelfde als met religie? Stel je voor dat ik bommen moet planten omdat men mijn heilige profeet dat is "my little pony" beledigt of het grote spagetti monster of de vliegende theepot? Dit is terug in de tijd....!

jacquelinevd
jacquelinevd6 jun. 2013 - 16:33

Ik heb een half jaar in een Islamitisch land gewoond en gewerkt, en ik begrijp en respecteer de keuze van coca-cola volkomen. Ik weet zeker dat dit voor veel moslims gevoelig zal liggen. Ook in India heb ik weleens een discussie gehad over de print van een Boeddha op een schoen: ik vond het leuke schoenen, maar een boeddhist vond het totaal respectloos. Ik begrijp de reacties hier dan ook niet helemaal, waar is dat op gebaseerd? Daarnaast zie je de naam Jesus wel vaak in Spaanstalige landen maar betwijfel ik of dat hier in Nederland warm onthaald zou worden.

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten6 jun. 2013 - 16:33

En de verlichting maar weer terugdraaien en toegeven aan irrationele religieuze willekeur?

CliffClavin1993
CliffClavin19936 jun. 2013 - 16:33

Dit gaat om helemaal niks. Wilders-followers concluderen hier uiteraard meteen uit dat de islam een levensgevaarlijke, tirannieke religie is, die wel op wereldheerschappij uit moet zijn. Kijk, dat vind ik nou de kenmerkende eigenschappen van het late kapitalisme en Nieuw Dom Rechts.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 jun. 2013 - 16:33

[Wilders-followers concluderen hier uiteraard meteen uit dat de islam een levensgevaarlijke, tirannieke religie is, die wel op wereldheerschappij uit moet zijn.] De naam Geert staat gelukkig ook niet op de lijst; Mohammed-followers concluderen hier uiteraard meteen uit dat de PVV een levensgevaarlijke, tirannieke religie is, die wel op wereldheerschappij uit moet zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]6 jun. 2013 - 16:33

De naam Mohammed hoort niet in een vuilnisbak nadat het drankje is geconsumeerd en dat is wel wat er staat te gebeuren. Moslims plachten teksten met deze heilige naam te verbranden om het niet te beledigen met een vuilnisbak. Maar goed, ze hadden ermee moeten instemmen nu het hun verantwoordelijkheid niet is. Je bent immers alleen verantwoordelijk voor je eigen daden. However, dit geeft wel aan dat bedrijven op eieren lopen als het om de moslimconsument gaat tegenwoordig waardoor voor sommigen weer alle moslims verantwoordelijk zijn natuurlijk. Maar dat domme volk, kennen we inmiddels. Ze zijn gewoon dom gebleven en hebben niets geleerd in hun leven.

2 Reacties
boswachter2
boswachter26 jun. 2013 - 16:33

---Maar dat domme volk, kennen we inmiddels. Ze zijn gewoon dom gebleven en hebben niets geleerd in hun leven.-- Nee, jouw geloofsgenoten zijn snugger, maar wel in de middel-eeuwen blijven steken.

GingerTed
GingerTed6 jun. 2013 - 16:33

Met dom volk bedoel je dan natuurlijk behalve degenen die alle moslims verantwoordelijk houden voor de verschillende vormen van islamitische waanzin, ook die moslims die een punt maken van het dumpen van een blikje met de naam Mohammed in een vuilnisbak? Maar waarom schrijf je dan: "De naam Mohammed hoort niet in een vuilnisbak nadat het drankje is geconsumeerd en dat is wel wat er staat te gebeuren."???

KoningPruts
KoningPruts6 jun. 2013 - 16:33

Vraag me af of Jezus, Mozes en Buddha ook geweerd worden... Wat voor conclusie kunnen we daar (weer) uittrekken?

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink6 jun. 2013 - 16:33

En, niet te vergeten: Jan en Piet