Hier schendt Achmea de zorgplicht. Mensen die zorg in het Deventer ziekenhuis willen kunnen dat dus afdwingen. Maar dit si natuurlijk ook een mooi overstap moment. Er zijn betere en goedkopere verzekeringen dan die van Achmea. Het verschijnsel is niet nieuw trouwens. 30 jaar geleden lieten bijvoorbeeld de kaakchirurgen in het IJsselland ziekenhuis in Rotterdam hun patiënten aan het eind van het jaar als hun afgesproken productie was gehaald naar het Schieland ziekenhuis in Schiedam komen. In beide ziekenhuizen was dezelfde maatschap kaakchirurgen werkzaam. Overigens laten dit soort gebeurtenissen wel zien dat de marktwerking in de zorg niet functioneert. Als er marktwerking zou zijn had Achmea dit nooit gedaan. De verzekeraars worden onvoldoende "gestraft" voor dit soort wangedrag. Dat ligt aan de regelgeving en aan het gedrag van de burger. De overheid kan bijdragen aan de oplossing door een verzekeraar aan zijn zorgplicht te houden. Maar het is ook een goede reden na te denken over een ander stelsel.
"In beide ziekenhuizen was dezelfde maatschap kaakchirurgen werkzaam." Die sleepten zo mooi tweemaal het maximale budget binnen. En ondertussen de zwartepiet aan de verzekeraar blijven geven...
("30 jaar geleden"..) Vroegha beschikten we over een verzorgingsstaat waar nu geen sprake van is omdat we een neoliberaal staat hebben. Zou ik je een rij dingen kunnen voorschotelen die 30 jaren geleden helemaal anders waren, daarom ontgaat mij volledig waarom precies dit voorbeeld wordt gekozen van een systeem die niet meer bestaat. ("En ondertussen de zwartepiet aan de verzekeraar blijven geven…") Mag toch 's een keertje voor de afwisseling, of niet? Het wordt op den duur heel erg saai om elke dag steeds de buitenlanders, immigranten in onze goede culturele traditie de zwarte piet toe te dienen, mogen 's een keertje de verzekeraars deze plaats innemen, of mag dat niet van jou omdat contractuele verplichtingen?
Piet, beweer je nu dat ze in beide ziekenhuizen, dezelfde personen voor dezelfde klachten behandelden? In mijn beleving werden in beide ziekenhuizen behandelingen uitgevoerd ten gunste van patienten. Dat zij daarmee die verzekeringsmaatschappijen niet gehoorzaamden, ach wellicht dachten ze nog niet neoliberaal genoeg. Zij dachten wellicht dat het om de patient ging.
Dit heeft natuurlijk helemaal niets met marktwerking te maken. Er is hier sprake van een afspraak tussen een oligopolist (Achmea) en een monopolist, het locatiegebonden ziekenhuis. Het is onduidelijk waarom de tag marktwerking hier van toepassing zou kunnen zijn. Marktwerking in de zorg bestaat uitsluitend op het CV van Hans Hoogervorst om zijn eigen marktwaarde leugenachtig te verhogen, en in de verkiezingsprogramma's van de SPVV als zondebok om kiezers te lokken. In de werkelijke wereld bestaat het niet.
Niets met marktwerking te maken? Zijn zorgverzekeraars geen maatschappijen die met elkaar concurreren? Sluiten zij niet of wel contracten af met ziekenhuizen, en andere zorgverleners, over tarieven en budgetten die hun, de zorgverzekeraars het best bevallen? Zijn zij het niet die marktprijzen van medicijnen accepteren? Of niet accepteren, wanneer een medicijn veel te duur gevonden wordt voor de paar levens die het redt? Er is onvoldoende markt voor? En dan zeggen: dat heeft niets met marktwerking te maken?
("Zijn zorgverzekeraars geen maatschappijen die met elkaar concurreren? ") Antwoord is glashelder: neen. Het gaat niet om enkel met elkaar voor de brokstukken vechten - in een reële marktsituatie moeten ze tegen buitenlandse verzekeringsmaatschappijen en gelijkwaardig met dienstverleners gaan concurreren. In Nederland is er geen enkel sprake ervan omdat het gewoon een plutocratisch-autoritaire maatschappij betreft waarbij alle macht naar zuiver neoliberaal model bij de corporaties liggen. Vraagt het aan Piketty en Varoufakis, vraagt het aan een expert die niet Nederland-gebonden is. Een kind kan het antwoord aanwijzen mits de cognitieve dissonantie overwonnen. Of heb je het liever naar de gebruikelijke pr-gebeuren luisteren?
Zolang ze nog steeds spoedgevallen opnemen, lijkt me er weinig aan de hand. Patienten kunnen dan gewoon naar een ander ziekenhuis. Ik ben wel benieuwd of er nu een overschot aan bedden zal ontstaan in het Deventer ziekenhuis waarvan verzekerden van andere maatschappijen kunnen profiteren door met voorrang geholpen te worden. Als dat het geval is, weet ik wel waar ik een zorgverzekering zou afsluiten, en ik dan ook dat Achmea haar beslissing om het budget niet uit te breiden spoedig zal betreuren.
Er gaat intussen geen week voorbij waar niet een probleem naar buiten komt uit ons geweldige zorgsysteem. Wie de hand daar dan in heeft? Toch niet de zorgverzekeraar Achmea??!!
Volledig ondenkbaar hier in Frankrijk. Achmea zou uit z'n kantoor gerookt worden, en terecht. Het nederlandse systeem is ziek.
Hank, als ik in de buurt woonde stond ik vanavond voor de deur. Met een rood hesje! Maar misschien kunnen onze vrienden van AzG helpen?
Hank, in Frankrijk hebben ze hele andere gezondheidszorg problemen. Bijvoorbeeld het ongebreideld voorschrijven van antibiotica, ook voor ziekten waartegen antibiotica niet helpt. Daarom hebben ze in Franse ziekenhuizen zoveel last van MRSA bacteriën waartegen geen geneesmiddel bestaat. In Nederland gaan wat dingen fout, dat geef ik direct toe, maar ik denk dat wij in Nederland het beste zorg-systeem ter wereld hebben, en elk geval, veel beter dan in Frankrijk. In Frankrijk is de zorg ook niet goedkoper. Maar dat is een vestzak/broekzak kwestie. De Franse verzekerde betaalt minder aan directe kosten want iedereen is verzekerd via de Sécurité Sociale en werkgevers betalen behoorlijk aan de aanvullende verzekeringen. Als de werkgevers de aanvullende premies niet zouden betalen zouden de werknemers meer loon kunnen krijgen, en zelf kiezen welke aanvullende verzekeringen ze zouden willen betalen. Ik verzeker mij bijvoorbeeld niet voor fysiotherapie. Dat is mijn keuze. In Frankrijk heb je die keuze niet.
"Volledig ondenkbaar hier in Frankrijk. Achmea zou uit z’n kantoor gerookt worden" Want die Fransozen hebben geen informatie nodig om hun oordeel op te baseren. Want wie zegt dat het iets met Achmea of met marktwerking te maken heeft? Voor hetzelfde geld probeert dat ziekenhuis of proberen de vrijgevestigde specialisten die daar werken op deze manier druk uit te oefenen om het budget te verhogen.
@Xanado. NL heeft het beste zorgstelsel ter wereld? En we hebben het beste onderwijs, en het beste pensioenstelsel. En we gaan het beste met het milieu om (oh nee). We zijn er het beste in om te roepen dat we 'de beste' zijn.
Xanadu, Nu ben ik in mijn leven helaas in beide landen behandeld tot aan operatie aan toe. Wat mij betreft steekt Frankrijk met kop en schouders boven Nederland uit. Als mijn ouders bij mij op bezoek komen, dan maken ze vaak een afspraak met een specialist om van problemen af te komen, omdat je in Nederland niet of te laat geholpen wordt.
"dan maken ze vaak een afspraak met een specialist om van problemen af te komen, omdat je in Nederland niet of te laat geholpen wordt" Ik schreef al dat er in Nederland ook een en ander mis is. Daar gaat dit artikel ook over. Het probleem is dat marktwerking maar half is ingevoerd, en de specialisten/ziekenhuizen/verzekeraars niet voldoende druk ondervinden om de patiënten tegemoet te komen. Maar er komt wel verandering in, maar langzaam. Nu particuliere klinieken in Nederland worden toegelaten en betaald kunnen worden door de zorgverzekeraars ervaren de traditionele instituties meer druk om patient-vriendelijker te worden. Ik ben er trouwens voorstander van om het woord patient te vervangen door zorg-consument. Dat klinkt minder afhankelijk, de consument is de baas, anders koopt hij zijn zorg elders.
@Xanado. "Ik ben er trouwens voorstander van om het woord patient te vervangen door zorg-consument." Een andere naam verandert de werkelijkheid niet. "Dat klinkt minder afhankelijk, de consument is de baas, anders koopt hij zijn zorg elders.". Zijn ziekte ook?
("Mark Klein Koerkamp wil echter niet spreken van een opname- of patiëntenstop.") Dat deze persoon weigert erover te spreken wil niet zeggen dat de situatie daadwerkelijk anders is dan opname- en patiëntenstop. Nu even de oefening op de wereldatlas gaan zoeken naar andere landen die hetzelfde methode in hun ontwikkeld gezondheidszorg toepassen. Prachtig neoliberaal kartelzorg van een gidsland, toch?
Deze truuk komt uit Engeland en is in Nederland geïntroduceerd door wijlen mevrouw Borst. Wachtlijsten niet omdat er een capaciteitstekort is maar als modus om de kosten in de hand te houden. Er zit nog een veel smeriger kantje aan. De happy few in Nederland heeft geen last van deze maatregel. Voor hen zwaaien de deuren van de behandelkamers in ziekenhuizen wagenwijd open wanneer zich een gezondheidsprobleem voor doet. Mark Rutte kan zich 365 dagen per jaar overal aan zijn Pinnokio neus laten opereren wanneer hij dat zou willen.
Ach, hou toch op over neoliberaal.Tegen elk aspect van ons zorgstelsel waar marktwerking is doorgedrongen kan ik een collectivistisch punt zetten. Neemt niet weg dat er best wat aan te merken valt op ons zorgstelsel. Zorg is nu eenmaal razend duur en wordt alleen maar duurder. En dat gaat iedereen merken, via hogere belastingen of via hogere bijdragen. Wen er maar aan.
@Elias Unique Natuurlijk is het huidige zorgsysteem een neo-liberaal systeem. Met als gevolg dat alle gebeurtenissen terecht op de neo-liberale aalt geschoven wordt. Een sociaal systeem zou zijn alle kosten te betalen uit de algemene middelen en de belastingtarieven daarop aan te passen. Dat zou er pas sprake zijn van een collectivistisch systeem.
@Kruimeltjes: U pleit voor een vlaktaks, keuring voordat een verzekering u toelaat en afschaffing van het toeslagencircus? Of wilt u alle kosten neerleggen bij dat deel van de bevolking waar u waarschijnlijk niet bij hoort? Hoe sociaal...
Dat is er nu ook al voor een belangrijk deel. Geloof je werkelijk dat de gezondheidszorg betaald kan worden van die 100 euro premie per persoon per maand die nu aan de verzekeraars betaald wordt?
@Elias Unique Tot nu heb ik nergens voor gepleit, maar uitgelegd wat een collectivinistisch systeem is. Maar nu u er naar vraagt. Ik ben voorstander van nationalisatie van de gehele zorg, iedereen in semi-overheidsdienst, zodat er een goede controle op salarisniveaus mogelijk is. (hoogte en laagte) Afschaffing van alle zorgverzekeringen, dus ook zorgverzekeringsmaatschappijen. Afschaffing van alle premies. Verhoging van de percentages van alle belastingschijven. Daarboven een echte zorgauthoriteit en niet de wassen neus, die we nu hebben. Kortom weg met de neo liberale zgn. marktwerking en het instellen van een solidair systeem. Want gezond en verzorgd willen we allemaal zijn in een echte samenleving.
"Voor hen zwaaien de deuren van de behandelkamers in ziekenhuizen wagenwijd open wanneer zich een gezondheidsprobleem voor doet." Dan heb je het toch echt wel over koninklijk niveau. Alle gewone stervelingen, die moeten gewoon door dezelfde deur. Dat weten veel mensen (niet meer). Vroeger had je twee soorten patiënten. Particulier en ziekenfonds. Lees verder, Voor ziekenfonds-patiënten kregen huisartsen en ziekenhuizen een vast bedrag. Of ze kwamen of niet. Als je als ziekenfonds-patient in regio A woonde, dan kreeg je ziekenhuis uit regio A ieder jaar een bedrag voor jou, ongeacht of je kwam of niet, ongeacht de kwaliteit van de behandeling. Je mocht ook niet naar een ander ziekenhuis, want dat kreeg geen geld voor jou. Ook vrije keuze van huisarts was er vaak niet. Particulieren betaalden per behandeling. Het loonde voor een huisarts om een particulier eens extra te laten komen. In ziekenhuizen werden particulieren in aparte rustige kamers met mooi uitzicht gelegd, terwijl de ziekenfondsen op zaaltjes van 20 personen terecht kwamen. Particulieren kregen ook beter eten. Het klinkt gek, maar de socialistische partijen samen met het CDA hebben deze kromme situatie decennialang in stand gehouden. Het ziekenfonds, dat is socialisme. Er waren liberale partijen nodig om dit te veranderen. Met dank aan Hoogervorst en Borst is het nu anders. Nu krijgt een ziekenhuis alleen geld als je je daar laat behandelen. Het loont voor ziekenhuizen om voor iedereen een goede behandelaar te zijn. Nu is het ook normaal dat er meerdere ziekenhuizen zijn waar je naartoe kan. Je mag kiezen, tenzij je een naturapolis met korting hebt, dan mag je alleen komen waar je verzekering een contract heeft. Stel je eens voor, dat hebben wij in Nederland, vrije keuze van arts, vrije keuze van ziekenhuis. Hoe mooi moet het dan nog worden? Mensen die als ziekenfonds patiënt de ziekenfondstijd hebben meegemaakt willen niet meer terug daar naartoe. Miljonair of armoezaaier, het ziekenhuis krijgt tegenwoordig hetzelfde bedrag voor jou en zal je op dezelfde manier behandelen. Alleen voor koningshuizen, en wellicht ook voor de minister president gelden andere regels. Tja, en zo is er altijd wat.
"Geloof je werkelijk dat de gezondheidszorg betaald kan worden van die 100 euro premie per persoon per maand die nu aan de verzekeraars betaald wordt?" Nee, Hiltermann, de totale zorg in Nederland kost 100 miljard per jaar. Het is een derde van de begroting. De verzekeraars betalen ongeveer 16 miljard (grofweg 1000 Euro per persoon per jaar)
"Ik ben voorstander van nationalisatie van de gehele zorg, iedereen in semi-overheidsdienst, zodat er een goede controle op salarisniveaus mogelijk is. " Kruimeltjes, aan dat idee kleven dezelfde problemen als aan de gehele voormalige Sovjet Unie kleefde. Mensen doen hun best niet. Innovatie is risicovol en wordt niet gestimuleerd. Corruptie. We zien dat overal waar de overheid een bepaalde service of bedrijfstak controleert. Kortom, de menselijke natuur werkt dit concept tegen.