Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen btw op biologische groenten, Carola doe 'r wat aan

  •  
19-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
bio tomaten

© Fons Burger: Mijn zelf verbouwde biologische tomaten kennen sowieso geen BTW

Een minuut leestijd: Pesticiden en kunstmest maken de grond steeds onbruikbaarder, insecten en parasieten steeds resistenter en het besef groeit dat het ook anders kan.
Als het aan de Green Deal van Frans Timmermans ligt zal 25% van de landbouw in de nabije toekomst biologisch worden. Omdat het in Nederland nauwelijks opschiet (we zitten op 4%) kwam Bionext, de ketenorganisatie voor biologische boeren, met het voorstel om de btw op biologische producten af te schaffen. De producten worden dan 9% goedkoper en kunnen beter concurreren met de bespoten shit.
De toekomst ziet er volgens mij zo uit: Vlees is onbetaalbaar geworden doordat de mensen zijn gaan inzien dat het asociaal is ten opzichte van dieren, veel te veel energie kost, te veel CO2 uitstoot en onevenredig veel van onze grond in beslag neemt. Maar zeker is, dat de landbouw zoals die nu wordt uitgeoefend geen toekomst heeft.
Pesticiden en kunstmest maken de grond steeds onbruikbaarder, insecten en parasieten steeds resistenter en het besef groeit dat het ook anders kan.
In ons eigen Westland zijn innovatieve bedrijven gevestigd die al heel ver zijn in het ontwikkelen van alternatieven voor pesticiden en kunstmest en het opwaarderen van grond met natuurlijke middelen. Het is nog pionieren en vechten tegen het oude systeem waar bedrijven als Monsanto en Bayer vrolijk doorgaan met het monopoliseren van industriële landbouw, maar er gloort hoop.
Nu zijn biologische boeren niet van die rauwdouwers als die idioten die met hun trekkers de vooruitgang willen tegenhouden. Dus moeten we andere manieren vinden om Carola Schouten en haar baas Rutte ervan te overtuigen dat de btw op biologische groenten naar 0% moet, terug te verdienen met 21% btw op vlees.
Maak tamtam. Doe iets met #geenbtwopbiologisch. Stem op een partij met een gezond programma. En koop biologisch.
Een minuut voor twaalf: stop met het kopen van vergif.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

JasDon
JasDon20 aug. 2020 - 10:47

Biologisch vreten is slecht voor het milieu, genoeg publicaties over te vinden. Daarnaast zijn de gezondheidsvoordelen verwaarloosbaar. Er is genoeg over gepubliceerd, maar ik zie in de reacties dat mensen vooral in wensdenken blijven hangen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2020 - 10:09

En op biologisch vlees kan natuurlijk niet? Nog maar pas geleden is de BTW op alle voedingsmiddelen verhoogd en het lage BTW tarief afgeschaft. Armoede nam daarmee sowieso toe. Maar ach waar maak ik me nog druk om

Staart2
Staart219 aug. 2020 - 22:19

Lijkt me prima idéé. 0% op bio groente en fruit. Wij gebruiken ezel poep als mest,geweldig spul eet me kleuren blind aan tomaten. Vreemd iets trouwens dat hier in Spanje de sinaasappel bomen vol met prachtige sinasappels hangen maar dat ze niet geplukt worden. Door de subsidies vanuit Brussel is dat niet nodig. Laat Timmermans dat eerst een regelen voordat hij weer de Zonnekoning gaat uithangen.

Thuiszitter
Thuiszitter19 aug. 2020 - 17:38

Helemaal geen BTW gaan ze natuurlijk niet aan beginnen, 4% net als in Spanje zou beter zijn.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2020 - 12:19

Nu begrijp ik ook waarom Fons ieder half jaar Nederland verruilt voor een half jaar Spanje. :)

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden19 aug. 2020 - 17:18

Goed zo Fons, gewoon lekker door gaan met het intrappen van open deuren! (Dat bedoel ik als een compliment, ik hoop dat je dat duidelijk is)

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2020 - 10:16

Hier is in Nederland inderdaad al zo lang om gevraagd. Alleen dan niet enkel wat betreft groenten. Er is juist een tegengestelde beweging in de wereld, nl. het opkopen van door mensen altijd zo bewerkte en dus vruchtbare gronden door multinationals. Dat over de hele wereld, zelfs in Afrika. Dit om er via een monopoli een monocultuur in te voeren. Mensen worden daarvan afhankelijk gemaakt. Sinds voedselvoorziening een aantrekkelijk beleggers-item werd kwam dit vrij snel op gang.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 aug. 2020 - 6:43

Toen...

Louis6
Louis619 aug. 2020 - 16:43

Alle groenten zijn biologisch. Als we echter terugkeren naar landbouwmethodes van voor1950 dan is er gewoon onvoldoende voedsel voor iedereen. Streng gewoon strenge eisen mbt bestrijdingsmiddelen en dierenwelzijn en duurzaamheid in de natuur. Dan ben je er ook. Verder vind ik sowieso dat de “lage” BTW veel te hoog is, maar wat mij betreft gaat alle voeding in prijs omlaag. Ga liever frisdrank, bier, sigaretten, snoepgoed zwaarder belasten.

2 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden19 aug. 2020 - 17:21

Louis: "Alle groenten zijn biologisch." Het loont niet de moeite om op dat soort flauwekul in te gaan.

Abma
Abma19 aug. 2020 - 18:31

Kennis uit 1950??

Petra Privacy
Petra Privacy19 aug. 2020 - 15:17

Een kleine bijdrage over mijn eigen dossier, dus altijd nuttig om te lezen. Als kaderlid van de beweging voor sociale en positieve mensen heb ik meegewerkt aan de Structuurvisie Ondergrond. Het huidige regeringsbeleid voor alles wat met de bodem te maken heeft. Via een burgerpanel kon ik toen bijdragen aan de vernieuwing van dat beleid. Met als dossier biologische landbouw, de strijd tegen het boren naar schaliegas, het beschermen van ons drinkwater en altijd meer aandacht voor natuur en milieu. En met succes, want het boren naar schaliegas is door alle inzet van mij en iedereen (zoals de st. Schaliegasvrij Nederland) niet meer opgenomen in de nieuwe wetgeving. Dus eet ik zelf ook biologisch, o.a. via de Schoffel in Boxtel. Want als kaderlid heb ik een voorbeeld te zijn, maar het heeft ook te maken met mijn inzet voor Omslag in Eindhoven. Het kenniscentrum voor Duurzaam wonen en leven. En ik leef al vele jaren simpel en sober, omdat de mens bezit en status niet mee kan nemen bij overlijden. Dus verzamel ik wat ik nodig heb en meer ook niet. Dat geeft meer ruimte om te leven, me in te zetten voor de natuur en dus ook mensen te vragen waar mogelijk om vaker of altijd biologisch te eten. Dan vooral wat vlees betreft. Niet voor mezelf, ik eet vegetarisch, maar als mensen een betere combinatie maken voor hun weekmenu, dan kan je die paar keer vlees best biologisch vlees eten. Het goede nieuws is, dat steeds meer mensen bezig zijn met biologisch eten. Daar zijn vele voorbeelden van te vinden, zoals bio boerenbedrijven waar je zelf je eten mag oogsten. En er zijn al vele groepen mensen die samen een moestuin beginnen in de eigen buurt of wijk. Zo ervaren ook kinderen en jongeren weer, dat de natuur ons eten geeft.

[verwijderd]
[verwijderd]19 aug. 2020 - 13:13

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde19 aug. 2020 - 14:13

Ray, er worden heel veel producten, vooral vleessoorten onder de kostprijs verkocht. Het rare is dat boeren en bedrijven dat zelf in stand houden. Ze gaan akkoord met de prijs die de winkels bieden omdat ze anders helemaal niet meer in het schap liggen.

GoudenBergen
GoudenBergen19 aug. 2020 - 18:12

Mensen die weinig te makken hebben zijn blij met AH Basic, de Aldi en Lidl. Ze houden ook de aanbiedingen scherp in de gaten.

GHS
GHS19 aug. 2020 - 12:29

Ik vind het moeilijk om zgn "biologisch" te kopen. Het staat wel op het etiket, maar wie geeft mij de garantie dat het werkelijk biologisch is? En nu ik hier de "bezwaren" lees........

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 aug. 2020 - 11:46

Goed plan, worden de kumquat, de carambola en de pepino eindelijk betaalbaar.

pastafari
pastafari19 aug. 2020 - 11:10

De opbrengst in de biologsche landbouw is 20-25% lager, volgens sommige studies zelfs 35% (https://bauernzeitung.at/awi-studie-bioertraege-geringer-als-angenommen/). Bij tarwe kan het zelfs 45% zijn. Dit verlies aan opbrengst zorgt voor een hogere CO2 belasting bij biol. landbouw (https://www.chalmers.se/en/departments/see/news/Pages/Organic-food-worse-for-the-climate.aspx) Daarnaast is biol. landbouw vaak vervuilender, omdat geen chemische fungizide mogen worden ingezet, maar wel Kopersulfaat. In plaat van een afbouwbaar chemisch product, wordt een zwaar metaalgebruikt, De grond voor altijd vervuild. Biologische landbouw, het is een sprookje. Oplossing, maak de regels van biol. landbouw nieuw. Een aantal regels is te oud en te idealistch.Laat kunstmest en GMO in geringe mate toe. Net als nieuwe, veilige bestrijdingsmiddelen. En neem de vele goede dingen mee voor een biol. landbouw 2.0

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen19 aug. 2020 - 18:37

De moderne landbouw is ontwikkeld omdat de opbrengsten van de traditionele landbouw relatief laag waren. Rond 1800 woonden er op onze planeet ongeveer 1 miljard mensen. Er was regelmatig hongersnood door misoogsten. Misoogsten veroorzaakt door plantenziekten, ongedierte, droogte, extreme regenval etc. Momenteel voedt de landbouw 7,4 miljard mensen. Er is nu voldoende voedsel voor iedereen, maar er is wel een verdelingsprobleem, daarom is er nog steeds ondervoeding en honger in de wereld. De vraag is of biologische landbouw 7,4 miljard mensen kan voeden.

Fredje3
Fredje319 aug. 2020 - 11:01

Blijkt dan wel weer dat biologische landbouw erg slecht is voor het klimaat. Er moet namelijk veel meer ruimte vrijgemaakt worden dan voor gewone landbouw en dat gaat dan weer ten koste van bossen e.d. (op Google vind je nog wel meer redenen), dus zouden we het ook weer extra moeten gaan belasten.

1 Reactie
PVDB2
PVDB219 aug. 2020 - 16:43

Dat je een transitie in landbouw en met name veeteelt moet komen is evident. Daar kwamen ze bij de Universiteit Wageningen als jaren geleden achter. Net als instituten als NASA die via satellieten aardige waarnemen kan doen betreffende bos/landbouwgrond. Om 1 kg vlees te produceren heb je 5 kg plantaardige grondstoffen nodig. Hebben we het nog niet gehad of het zoet water gebruik in de gehele productie proces. That’s staggering... Om de komende vraag aan te kunnen zal steeds meer landbouw grond moeten creëren. Aangezien we de grondstoffen voornamelijk in duizenden kilometers ver weg halen is dat alleen al inefficiënt. Dat kan je beter voor directe menselijke consumptie gebruiken. Zoals vleesvervangers die steeds beter kwaliteit worden. Dat hoeft dus geen biologische landbouw te zijn. Er zijn teveel redenen om hier op te noemen. Ziektes, methaan en CO2, stank, grondverzuring, droogte, nitraat overschot in de oppervlakte wateren zijn er enkelen. Genoemde zaken zijn realistisch. En dan heb de productie van producten die gebruikt worden in de productie keten van vlees. Maar ook de productie keten van melk heeft behoorlijk wat nadelen. Het zou een hoop kalveren schelen die in feite een waste product zijn. Ook in niet te bevatten aantallen (meer dan 1 miljoen per jaar in Nederland). Weinig aan te verdienen. Er zijn hoopvolle technologische ontwikkelingen zoals kweekvlees, (artificiële) melk productie. Dan heb je altijd nog de boer die inderdaad biologisch kan boeren, de ruimte er voor heeft en een goede prijs voor kan vangen voor de consument die perse het "origineel" wil en waar de totale échte kostprijs (ecologische footprint) voor gerekend word.

prgrssf
prgrssf19 aug. 2020 - 10:09

Ik ben principieel tegen BTW-vernulling; dat is echt slecht beleid! Dat we twee tarieven hebben, dat is al problematisch. Europees zou daar aan zet voor moeten komen, namelijk afschaffen van het lage tarief. Misschien naast een nationaal tarief op sommige producten en diensten die grensgevoelig zijn een Europees tarief.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2020 - 9:54

Volgens mij hebben we geen twee tarieven meer! Tenminste niet op voedsel e.a. zaken.