Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen belediging rechtvaardigt een moordpartij

  •  
12-09-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Over de aanslag op Amerikaanse ambassadeur in Libië 
Het Amerikaanse consulaat in Benghazi is aangevallen door een menigte woedende moslims. Daarbij kwam de Amerikaanse ambassadeur, Christopher Stevens en drie van zijn medewerkers om het leven. Ook rond de ambassade van de Verenigde Staten in Cairo waren rellen. De demonstranten slaagden er zelfs in de stars en stripes te vervangen door de zwarte vlag.
De reden is een film waarin de profeet Mohammed wordt neergezet als een lafaard, een leugenaar, een moordenaar, een (kinder)verkrachter en een pantoffelheld die bang is van zijn vrouwen. De hedendaagse moslims worden navenant geportretteerd.
De trailer van de film staat al een paar maanden op het internet maar is nu kennelijk pas in het oog gevallen bij lui die graag beledigd worden.
Inmiddels komen er protesten uit het hele Midden Oosten. Afghanistan heeft de toegang tot heel YouTube afgesloten om te voorkomen dat de boel uit de hand loopt.
Dit wordt zonder twijfel een ernstige zaak, die de Deense cartoonrellen naar de kroon steekt. President Obama heeft al aangekondigd dat de schuldigen aan de moord op de ambassadeur en zijn mensen zullen worden opgespoord en gestraft. Hem kennende, kunnen zij eenzelfde bejegening verwachten als Osama bin Laden. 
Uit allerlei berichtgeving blijkt dat de protesten vooral uit de salafistische hoek komen. Tijdens de demonstratie in Cairo droegen activisten vlaggen mee van Saoedi-Arabië, niet alleen onze bondgenoot maar ook de bakermat van die onverdraagzame variant op de islam, waarbij vooral pretbedervers en scherpslijpers zich thuis voelen.
Met hun agressieve reacties hebben zij hun zaak geen dienst bewezen. Hun gedrag komt immers overeen met het beeld dat in de gewraakte film van moslims wordt geschetst. We zullen de komende dagen nog veel imams op het internet hel, verdoemenis en geweld zien prediken. En de anti-islamgarde in het westen – met Geert Wilders in de voorhoede – zullen triomfantelijk zijn gelijk halen en aandringen op confrontatie.
Hoe moet je daar nu mee omgaan? De regering van Israël heeft het voorbeeld gegeven: die distantieerde zich van de inhoud van de film. Dat is zeer terecht want als de trailer representatief is voor het geheel, dan hebben wij te maken met een cinematografisch wanproduct, dat tot doel heeft haat te zaaien, een soort Jud Süss, een Ohm Kruger, zoiets maar dan gemaakt zonder het talent dat de nazi-regisseurs wel bezaten.
Het antwoord op foute films is echter niet geweld, maar recensies. Je kunt een film of een boek namelijk best veroordelen, verklaren dat de verantwoordelijken niet deugen, zonder dat daar een verbod van komt. Zoals de vader van Theo van Gogh ooit tegen zijn zoon zei: “Het mag wel, maar het hoeft niet.
Die film over Mohammed is een misbaksel van haatzaaiers, die daarmee andere haatzaaiers hebben wakker gemaakt.
De fatsoenlijke mensen zijn daar het slachtoffer van, hier en in het Midden-Oosten.  
En verder mogen wij – nadrukkelijk met deze recensie op de lippen – hopen dat de moordenaars van Christopher Stevens snel tegen de lamp lopen: of tegen een van Obama’s drones, dat is ook goed. Geen belediging rechtvaardigt een moordpartij.
Update:
Volgens The Egyptian Gazette in Cairo heeft inmiddels ook de Egyptische regering zich van het gewelddadige protest gedistantieerd. Radicale islamisten hebben voor vrijdag nieuwe protestdeminstraties aangekondigd. Lees het bericht hier.
De staatskrant Al Ahram, die sinds kort een hoofdredacteur heeft uit de Moslim Liga, publiceerde in de krant van dinsdag 11 september een stevig opiniestuk waarin radicale en tot geweld oproepende predikers stevig de oren werd gewassen. Dit artikel staat hier
Meer opinies over de filmrellen:

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.