Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen andere dieren in plaats van nertsen

  •  
02-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het is wrang dat ondernemers die jarenlang een zeer goede boterham verdienden aan dierenleed, daar nu nog eens extra voor beloond worden.
Alle nertsenfarms moeten volgend jaar al dicht, maar wat gebeurt er met de lege stallen? De stoppersregeling moet worden ingezet om te voorkomen dat op het terrein van de gesloten stallen opnieuw industriële veehouderij ontstaat.
De nertsenhouderij is zeer dieronvriendelijk. Nertsen zijn in wezen wilde dieren en de opsluiting in krappe kooien leidt tot extreme stress. Het is daarom goed dat de regering besloten heeft nog eerder dan gepland een eind te maken aan deze onethische bedrijfstak. Dat daarbij royaal de beurs getrokken wordt, is wrang. Het lijkt er namelijk op dat ondernemers die jarenlang een zeer goede boterham verdienden aan dierenleed, daar nu nog eens extra voor beloond worden.
De vraag is nu: wat te doen met die lege nertsenstallen? Ik moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als uitgekochte nertsenhouders zouden overschakelen op een andere vorm van dierhouderij.
Sinds het begin van deze eeuw schakelden veel varkensboeren, die vanwege de slechte markt en hoge regeldruk stopten, over op geiten: een sector waarvoor nauwelijks specifieke regels gelden. De geitenhouderij groeide daardoor explosief en veroorzaakte veel maatschappelijke problemen. Nog altijd lijden tientallen, zo niet honderden mensen onder de gevolgen van de Q-koorts die in 2011 het leven kostte aan 95 mensen en die leidde tot het doden van zo’n 50.000 geiten. Ook hebben we veehouders de overstap naar de konijnenhouderij zien maken: een sector die eveneens berucht is voor het dierenleed. Dieren leven in krappe draadgazen kooitjes of in groepen, komen nooit buiten en ziekte en sterfte zijn doorgaans hoog.
Dierenleed, stankoverlast, milieuvervuiling en gezondheidsrisico’s zijn niet exclusief voorbehouden aan de nertsenhouderij. Ook andere vormen van industriële veehouderij hebben veel schadelijke gevolgen. De stoppersregeling voor nertsenhouders moet dan ook als voorwaarde stellen dat er op de plek van het beëindigde bedrijf geen nieuwe industriële veehouderij wordt gevestigd.
Hoe wrang de vergoeding voor stoppende nertsenhouders ook is, het is zaak te zorgen dat dit gigantische bedrag (180 miljoen euro) méér oplevert voor de samenleving dan het schadeloos stellen van een kleine groep (140) gedupeerde ondernemers. Het is óók een kans om te voorkomen dat we van de regen in de drup belanden en andere industriële veehouderij, met al haar schadelijke impacts, voor de nertsenhouderij in de plaats krijgen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

GoudenBergen
GoudenBergen3 sep. 2020 - 12:01

Bont is een luxe product, het is goed dat aan de productie daarvan een eind aan komt. Op zich is er natuurlijk niets tegen het consumeren van vlees, vis, melk, kaas, honing en eieren en het gebruik van leer en wol. Mits de dieren goed behandeld worden.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 sep. 2020 - 13:24

Goed behandelen is bij pelsdieren nooit het geval geweest. Het is vanuit dierenwelzijn onbegrijpelijk dat een nerts in een draadkooitje in een schuur mag worden gestopt.

Kuifje3
Kuifje33 sep. 2020 - 13:47

Vreemd dat wij als mensen dit zo lang normaal hebben gevonden.

Kuifje3
Kuifje33 sep. 2020 - 10:00

180 miljoen voor 140 bedrijven? Dat is dus ruim meer dan een miljoen per bedrijf. Ik wil ook wel stoppen met mijn werk. Mag ik dan ook een miljoen?

Jan Man
Jan Man3 sep. 2020 - 9:47

Scherp gezien van Geert Laugs dat die nertsenfokkers met al dat geld en behoud van grond en kooien weer op een andere verschrikkelijke manier nog meer geld zullen proberen te verdienen. In het kader van volksgezondheid en dierenwelzijn zou het logisch zijn dat die nertsenfokkers voor die anderhalf miljoen die roestige kooien moeten inleveren en ervoor tekenen dat ze geen andere dierhouderijen beginnen.

adriek
adriek3 sep. 2020 - 9:39

"De stoppersregeling voor nertsenhouders moet dan ook als voorwaarde stellen dat er op de plek van het beëindigde bedrijf geen nieuwe industriële veehouderij wordt gevestigd." Dat is niet zo heel ingewikkeld: gewoon het bestemmingsplan wijzigen als deel van de stop-regeling. Maak er maar natuurgebied van ofzo.

Fredje3
Fredje33 sep. 2020 - 6:14

We lossen alleen het probleem hiermee niet op. Er is een gat in de markt gevallen en deze wordt opgepakt. Misschien dan wel niet in Nederland, maar er zijn veel meer landen waarbij het dierenleed helemaal niet op de agenda staat en gezondheid voor mens en dier evenmin. Deze zullen dan ook graag dat gat opvullen. De argumenten dierenwelzijn en gezondheid werken dan ook niet door deze vorm van fokken uit Nederland te weren, ergo, ik denk dat het nog erger gaat worden buiten de grenzen. Wat wel had gewerkt is om de regels strenger te maken en ook te hanteren zonder hierbij de fokkers op extra kosten te jagen zodat zij op een "diervriendelijke" en gezonde manier kunnen concureren met anderen. Dit zou dan gecombineerd moeten gaan met een lobby om wereldwijd het fokken van dieren om hun vacht/huid en het dragen van bond te gaan verbieden zodat de vraag verminderd wordt. Immers, het aanbod sterft vanzelf als er geen vraag is.

3 Reacties
adriek
adriek3 sep. 2020 - 9:38

Als het klopt dat nertsen wilde dieren zijn kun je ze niet op diervriendelijke manier grootschalig fokken. Een bedrijfstak in stand houden met als argument dat het 'elders' erger is lijkt geen goed argument. Dan moeten we hier ook kinderen aan het werk zetten in de textielindustrie.

Paul250371
Paul2503713 sep. 2020 - 10:19

Het probleem dat we wel oplossen is dat de milieuverontreiniging, stankoverlast en aanverwante problemen niet meer ons Land / omgeving verstoren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 sep. 2020 - 13:26

Het is ook elders helemaal niet erger.

dansk
dansk2 sep. 2020 - 16:53

ik ben het wel met u een hoor maar 'De geitenhouderij groeide daardoor explosief ' mag wel wat genuanceerd worden, we hebben het over 350 bedrijven in heel nederland. dat is veel meer dan het was, dat wel....

Kaas2
Kaas22 sep. 2020 - 16:36

"Het lijkt er namelijk op dat ondernemers die jarenlang een zeer goede boterham verdienden aan dierenleed, daar nu nog eens extra voor beloond worden." Zij worden niet beloond zoals door de schrijver gesteld. Zij krijgen een schade vergoeding omdat de overheid de spelregels tussentijds veranderd. Niemand zou nog durven investeren als de regering zomaar besluit dat jou bedrijf een aantal jaren eerder word gesloten dan eerder beloofd. Het lijkt me dat ook de schrijver van dit stuk geen onbetrouwbaare overheid wil.

2 Reacties
ton14024
ton140242 sep. 2020 - 17:58

Een overheid, die reageert op het gezondheidsrisico dat nertsen vormen, moet ik, hoewel nu met tegenzit, betrouwbaar noemen.

rupsje2
rupsje22 sep. 2020 - 20:38

#Ton14024 Corona komt ook onder huisdieren voor,ook maar verbieden dus? Het zal in ieder geval veel dierenleed voorkomen.

Petra Buis
Petra Buis2 sep. 2020 - 15:49

Hoeft ook niet hoor ! Het nertsenbont wordt voortaan buiten Nederland geproduceerd en via de vrije interne markt van de EU komt het bont toch weer in de winkels. Maar Nederland is "schoon." Het doet me erg denken aan de klimaatmaatregelen. Kernenergie en biomassa mogen niet maar de stroom ervan kopen we in het buitenland. Erg hypocriet natuurlijk. Maar het gaat om symbolen.

4 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden2 sep. 2020 - 22:03

Petra Buis is in ieder geval consequent: we moeten ons in Nederland per definitie aanpassen aan de laagst mogelijke standaard. Vallen ze ergens anders terug op kinderarbeid en het houden van slaven, dan wij ook.

Jan Man
Jan Man3 sep. 2020 - 9:53

Hypocriet is het om commentaar te hebben op dierenleed in China, maar het zelf nauwelijks beter te doen. Laten we eens een keer beginnen het goede voorbeeld te geven aan dat soort landen, dat is de enige manier om gruwelijke dierenleed de wereld uit te krijgen.

Paul250371
Paul2503713 sep. 2020 - 10:22

Vrije Geluiden "we moeten ons in Nederland per definitie aanpassen aan de laagst mogelijke standaard. Vallen ze ergens anders terug op kinderarbeid en het houden van slaven, dan wij ook." Hahaha, klopt. Zij is dol op symbolen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2020 - 17:36

https://www.ed.nl/binnenland/onderzoek-naar-opzettelijke-besmettingen-met-corona-op-nertsenfokkerijen~a9461322/ Laatste stal van de 19 in Gemert Bakel ( nertsen-hoofdstad van Nederland) geruimd, nu zitten ze met een enorm grote oppervlakte aan lege stallen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland2 sep. 2020 - 15:45

Wat ? Als ik dus een nerts had dan kreeg ik zomaar meer dan een miljoen? Telt het nog als ik morgen een nerts ga houden?

4 Reacties
rupsje2
rupsje22 sep. 2020 - 20:48

Zodra er straks na bedrijfsbeëindiging als nertsen houder met de schenker en de bakker is afgerekend weet ik wel zeker dat er vrij weinig zo niet niets overblijft van de te ontvangen vergoeding, als overheid is het ook wel makkelijk weggeven dat geld omdat een groot deel automatisch in de vorm van bijvoorbeeld belastingen weer terug komt. Interessant artikel in het ad. https://www.ad.nl/economie/toekomst-voor-de-laatste-nertsenfokkerijen-uitzichtloos-veertig-jaar-voor-niets-gewerkt-br~a2ea7c29/?referrer=https://www.google.com/

Jan Man
Jan Man3 sep. 2020 - 10:01

@rupsje Wat een gelul is dat artikel, krokodillentranen. Nertsen fokken is zo lucratief dat fokkers nog massaal illegaal hebben uitgebreid terwijl ze al wisten dat er een einde zou komen aan de nertsenfok: https://www.animalrights.nl/1-op-de-3-gecontroleerde-nertsenfokkers-betrapt-op-illegale-uitbreidingen

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 sep. 2020 - 13:31

De prijs voor nertsenvellen is sterk gedaald. Het kwam sommige nertsenfokkers goed uit om besmette nertsen te hebben.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 sep. 2020 - 17:14

DanielleDefoe Precies!