Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

'Geen afdracht betalen, geen SP'er'

  •  
24-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
SP.jpg
Partijtop pleit voor nieuwe regeling: SP'ers die niet willen afdragen worden uit partij gezet
SP-politici die niet een deel van hun salaris aan de partij willen afstaan, komen in de toekomst in de problemen. Uit een vertrouwelijk stuk, in handen van RTL, komt er een nieuwe regel waardoor de SP-top hen uit de partij kan zetten.
Update 20.00
De partijraad van de SP heeft de conclusies en aanbevelingen van de commissie die onderzoek deed naar de waardering en uitvoering van de afdrachtregeling omarmd. Dat is te lezen op de website van de SP.
De commissie constateert:
De afdrachtregeling kan op een heel brede steun in de partij rekenen. De evaluatie geeft een goed inzicht in hoe er binnen de partij over de afdrachtregeling gedacht wordt en is volgens de commissie een prima basis om deze ook in de toekomst de behouden.
De SP schrijft op de website:
Met haar instemming bevestigt de Partijraad opnieuw dat zij de afdrachtregeling ziet als een kroonjuweel binnen de partij. De SP vindt dat geen onderscheid gemaakt moet worden onder de kaderleden, volksvertegenwoordiger of niet. Voor de SP is de afdrachtregeling een belangrijke afspraak waarmee de solidariteit tussen actieve kaderleden en volksvertegenwoordigers wordt georganiseerd. Dankzij de inkomsten uit de afdrachtregeling kan de partij acties, onderzoeken en scholingen organiseren en houdt de partij baantjesjagers buiten de deur.
Eerder:
De afdrachtregeling van de SP leidt al tijden tot veel onvrede. De afgelopen jaren stapten raadsleden en wethouders op, omdat ze door de afdracht in de financiële problemen zouden zijn gekomen. De partij wil met de nieuwe regeling voorkomen dat SP-politici pas na een lange discussie uit zichzelf opstappen. De top wil SP’ers die niet afdragen binnen enkele maanden uit de partij kunnen zetten, aldus RTL.
Vijf afdelingen willen de afdrachtregeling versoepelen, maar daar heeft de partijtop geen zin in. Een speciaal samengestelde commissie adviseert nu daarom:
Indien er sprake is van het uitblijven van de afdracht … wordt de Partijraad het voorstel voorgelegd om hem/haar te schorsen en uit het lidmaatschap te ontzetten.
De SP is één van de rijkste politieke partijen van Nederland, dankzij de afdrachtregeling. Alle politici staan een deel van hun vergoeding af aan de partijkas. In 2011 was dat in totaal ruim 3 miljoen euro.
Johan van den Hout, SP-gedeputeerde in Noord-Brabant over de afdrachtregeling:
Er ligt een ongelooflijke stapel klein leed. Het is ook niet voor niets dat de afdrachtregeling geëvalueerd wordt. Er is enorme ongelijkheid tussen SP’ers ontstaan.
In dagblad Trouw vertelt Van den Hout over hoe hij de regeling aantrof toen hij gemeenteraadslid werd in Tilburg in 1999.
Je moest toen alles aan de partij overmaken, en je kreeg vervolgens alle onkosten vergoed. Toen de partij groeide werd gevreesd dat er te veel bureaucratie zou ontstaan met al die declaraties. Er werd besloten dat je 25 procent van het salaris mocht houden. Als raadsleden in problemen zouden komen hierdoor, zou er maatwerk plaatsvinden.
Van den Hout: “Ik kreeg opeens 250 euro die ik helemaal niet nodig had. Ik ging op de fiets naar de raad en had geen onkosten. Anderen gingen er op achteruit: door hun extra inkomen verloren ze bijvoorbeeld huursubsidie of zorgtoeslag. Dus ik kreeg extra en zij legden er op toe. Het was het begin van een enorme discussie die nog steeds loopt. Iedereen moet persoonlijk onderhandelen met de landelijke penningmeester of hij of zij in aanmerking komt voor maatwerk, wat juist veel bureaucratie oplevert en enorm vervelende discussies.
Volgens Van den Hout is de huidige penningmeester vaak erg streng en krijgen SP’ers vaak te horen dat ze niet zo moeten klagen.
Partijgenoot Veerle Slegers uit Tilburg kwam hierdoor eerder in de problemen. Ze droeg minder af in een periode waarin ze geen werk had. Slegers:
Dat kan zomaar niet, zei het partijbestuur. Ze zouden ervoor zorgen dat ik van de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten zou worden gehaald als ik niet direct ging betalen. Het dagelijks bestuur zei: ‘Wat jij doet, is stelen van de partij. Ga maar bij je familie geld lenen’. Dat was zo’n klap in mijn gezicht.”

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (66)

bruces
bruces24 nov. 2012 - 13:51

Wij stemmen op een partij c.q. een persoon van een politieke partij. Ik vind dat politici gewoon hun inkomen/vergoedingen van die politieke partij moeten krijgen, via een nul-uren-contract en secundaire voorwaarden. De rest is dan een interne kwestie van de politieke partijen, zowel landelijk, provincie als gemeenten.

Zjenny
Zjenny24 nov. 2012 - 13:51

Ik ben het eens met de afdrachtregeling. Laat die blijven zoals ie is. Er is een professioneel opleidingsniveau dankzij de vele trainingen die alle leden kunnen volgen, betaald uit de kas. Het bedrag per maand voor SP bestuurders dat overblijft, is ruim om van te leven.

Lookingforwardto2013
Lookingforwardto201324 nov. 2012 - 13:51

De afdrachtregeling is toch niet meer van deze tijd: meteen afschaffen zal ik zeggen en wint de SP zeer waarschijnlijk meteen meer sympathie van links Nederland over het geheel.

blues boy
blues boy24 nov. 2012 - 13:51

Ik vind de SP een sympathieke partij,maar die afdracht regeling stuit mij tegen de borst.Veronderstel Roemer was premier geworden en nam genoegen met een modaal salaris evenzo zijn mede SP partij ministers de coalitie genoten strijken het volledige ministers salaris op,dan liggen de verhoudingen volstrekt scheef.Het volgen in de publieke sector om niet meer te verdienen dan de premier gaat dan ook niet op.De SP schiet zo in eigen voet.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 nov. 2012 - 13:51

De afdrachtregeling is een uitstekend middel om mensen die alleen voor zichzelf de politiek in willen er uit te schiften. Houden dus!

vriest
vriest24 nov. 2012 - 13:51

We unnen zeggen wat we willen over de sp ,dit is een zaak die binnen de sp zelf geregeld moet worden .Laten we alleen niet vergeten dat een van de weinige partijen is die noch inspanning levert op het gebied van misstanden in samenleving ,waar het bij andere partijen ontbreekt .

lancelot2
lancelot224 nov. 2012 - 13:51

Wel, O wello,............................ Wie NU nog pro sp is, is verloren en niet meer te redden. De sp heeft € 7.000.000,- in de partijkas, geld wat alle Nederlanders hebben moeten afstaan aan de overheid, en die dat weg geeft aan de sp om er WAT?? mee te doen. En dan geloofsgenoten uit de partij zetten omdat men niet wil afdragen!! Het lijkt Noord Korea wel!

JongLinks
JongLinks24 nov. 2012 - 13:51

Er is geen sociale reden voor deze afdracht, het helpt arme mensen in Nederland niet. De enige reden voor de afdracht is dat met al dat geld je kan proberen stemmen te kopen.

IJsbrant
IJsbrant24 nov. 2012 - 13:51

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3353163/2012/11/24/Er-is-te-veel-ongelijkheid-tussen-SP-ers-ontstaan.dhtml Deze afdrachtregeling werkt niet 'Het is bijna stalinistisch'

johnnysisko
johnnysisko24 nov. 2012 - 13:51

Ik ben zelf een actieve SPér, sta helemaal achter de afdrachtsregeling, degenen die uit de partij zal worden gezet zijn geen mensen die niet achter het principe staan van de afdrachtsregeling. Wanneer men ze er uit wil zitten is op het moment dat je hebt getekend voor de SP op de gemeenteraadsstoel wil zitten en je daarna voor je eigen wil beginnen. Dat is al zo en daar zal niks aan veranderen. Dus dit is meer een bevestiging van wat er al gebeurd en niet meer dan logisch Als je ervoor tekent dan moet je ook niet mopperen. Je koopt ook geen huis en daarna moord en brand schreeuwen dat het huis te duur is.

jelius
jelius24 nov. 2012 - 13:51

Op deze manier blijft de SP een partij met niet meer intellect dan van een schoolmeester. Die leggen het af in discussies met slimmere mensen. En zo regeert de SP nooit.

peterh2
peterh224 nov. 2012 - 13:51

Eigenlijk zou elke partij zo'n mechanisme moeten hebben. Daarmee kan je LPF of PVV achtige taferelen voorkomen. Op Lazrak na is er bij de SP altijd goede discipline geweest.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 nov. 2012 - 13:51

Dit is een interne aangelegenheid van de SP volgens mij. Echter, wat na afdracht overblijft is genoeg om goed van te leven wordt hier beweerd. Ik zal deze norm onthouden als het om inkomenspolitiek gaat en de SP daar iets over zegt.

JanB2
JanB224 nov. 2012 - 13:51

Ik ben wel van mening dat bestuursleden die onder de afdrachtregeling vallen officieel bezwaar moeten kunnen aantekenen (bijvoorbeeld als ze in financiele problemen komen) waarna moet worden gekeken of het bezwaar terecht is. En zo ja dan moet de mogelijkheid bestaan om volgens een vastgelegde formule tot een (financiele) regeling te komen. Het mag niet zo zijn dat mensen door de afdrachtregeling onder de armoedegrens gaan komen (om maar eens een uiterste te noemen).

steen15000
steen1500024 nov. 2012 - 13:51

Als je met de afdrachtregeling bereikt dat toch al zo rijk gevulde partijkas daarmee spekt, daar ben ik daar niet zo'n voorstander van, als ik een SP lid zou zijn. Wat een idee zou het zijn om van dat geld bijvoorbeeld de voedselbanken te steunen. Daar zou de SP een enorme goodwill mee kunnen kweken.

rbakels
rbakels24 nov. 2012 - 13:51

Is het iedereen duidelijk dat de "afdrachtregeling" met zich meebrengt dat de fiscus een groot bedrag bijbetaalt aan de financiering van de SP? De SP negeert (ook) het beginsel van het Nederlandse staatsrecht dat kamerleden er niet zitten voor hun achterban laat staan hun partij, maar het landsbelang moeten dienen. Vanuit hun eigen politieke visie, dat wel. maar een vertegenwoordigend politicus is geen knechtje van de partij waar hij/zij uit voortkomt. Enfin, juist vandaag worstelt ook de VVD met de vraag of "haar"politici verantwoording verschuldigd zijn aan de partij. Nee dus, staatsrechtelijk gezien. Anders krijg je Amerikaanse toestanden: twee partijen die elkaar met een aan perfectie grenzend fanatisme bestrijden.

Lucyfer
Lucyfer24 nov. 2012 - 13:51

Op zich prima regeling. De SP staat dit voor dus als het je niet aanstaat ga je naar een andere partij. Ze zijn op die manier niet afhankelijk van giften die meestal toch uit eigenbelang worden gegeven. En ik snap al helemáál niet dat er hier mensen zijn die zeggen dat de belastingbetaler het ophoest. Ja. En? We hoesten ook de de inkomens op voor de VVDers en PVVers in de Tweede Kamer/Eerste Kamer/Regering. Weet jij wat die daar mee doen? Ik stem er niet op, maar dat heeft hier niets mee te maken. Ze hebben wel mijn sympathie maar ik vind de SP te conservatief.

withinthefourseas
withinthefourseas24 nov. 2012 - 13:51

Wat betreft deze afdrachtregeling zal er in ieder geval meer goddwill in ons land voor de SP zijn als b.v. 50% van het verzameld geld van deze afdrachtregeling naar b.v. voedselbanken gaat. De SP praat zo vaak over al die families en vooral hun kinderen die onder armoede grens wonen in ons land. Doe maar iets aan zal ik zeggen met een deel van het geld van deze afdrachtsregeling!!! P.S. Wat zien wij tot nu toe: kennelijk heel veel meer dure SP tv reclamespotjes dan alle andere politieke partijen in ons land net voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Artois
Artois24 nov. 2012 - 13:51

De afdrachtregeling is sympathiek, zeg ik als ongebonden sociaal democraat. Echter vind ik de straf van uit de partij zetten wat te mild voor de SP. Ten minste drie maanden Syberië zou wellicht bter bij de SP passen. Ik vind het overigens wel af te keuren dat iemand eerst via de SP in een goed betaald politiek baantje komt en zich dan opeens niet meer aan de afdrachtregeking, een belanrijk SP principe, wil conformeren. Overigens, ik maak wel het Syberië grapje, heb ik wel respect voor het persoonlijk matigen van de SPerts. Zouden de graaiende sociaal democraten zoals Herfkens, Marcel van Dam etc. etc. ook hebben moeten doen. By the way, ook met matiging is het leven van de SP politicus het leven waard. Wethouder Elfrink in Arnhem eet in goudkorst gegaarde goudbaarsjes. Mijn tip voor de SP zou dan ook zijn de onkostenvergoedingen ook in te kaderen. Die besparingen gaan dan nietin de partijkas maar hebben nut voor ons allen. Mijn tip voor die overschotten in de SP kas: stop het geld in de strijd tegen de afbraak van ID banen, bijvoorbeeld in mijn stad waar deze banen door het college met de SP worden afgebroken. Dus SPerts denk niet alleen aan jullie zelf maar ook aan de samenleving en eet een broodje kaas in plaats van een in goudkorst gegaarde goudbaars op onze kosten.

lurana1
lurana124 nov. 2012 - 13:51

het is onjuist om belastinggeld verplicht exclusief door te sluizen naar een politieke ideologie. het zou wat anders zijn als de afdracht vrijwillig zou zijn, maar kennelijk heeft de SP top te weinig vertrouwen in hun mensen, om ze zelf te laten beslissen wat redelijk is. dit is wat anders dan de subsidie, die de SP ook krijgt, die is voor alle politieke partijen gelijk geregeld. ik neem dan ook aan dat deze situatie in een verlicht land zoals Nederland niet lang kan bestaan. ik vind dat dit wettelijk verboden moet worden.

ColorHugo949
ColorHugo94924 nov. 2012 - 13:51

Partijbelasting of contributie lijkt mij ligitiem, zolang het redelijke bedragen betreft. De percentages van 25 -75% vind ik ronduit belachelijk. Zou ik nooit accepteren, dan maar geen lid of naar een andere partij.

Charta46
Charta4624 nov. 2012 - 13:51

Reactie op @Sylvia Stuurman, za 24 november 2012 16:10. Sylvia, Ik verzin niets, dit is de reactie van Joop Schouten geweest op dezelfde discussie die ca een half jaartje geleden speelde.

Sonia2
Sonia224 nov. 2012 - 13:51

Over het 'vrijwillige karakter van de afdrachtregeling het volgende. De landelijke SP ordonneerde vorig jaar een raadslid van de SP Apeldoorn om een uitkering voor 8 uur aan te vragen om die vervolgens af te dragen aan de partij. Daarmee zou het raadslid het recht op een uitkering voor 32 uur verspelen. http://toinevanbergen.web-log.nl/toinevanbergen/2011/02/fractie-sp-apeldoorn-treedt-af-als-fractie-sp.html

FritsGuevara
FritsGuevara24 nov. 2012 - 13:51

Het is een salaris dus de SP vindt dat je er recht op hebt en schendt vervolgens dat eigendomsrecht. Landelijke wetten dienen boven regels te staan die de SP aan zijn leden oplegt, als die met elkaar in conflict zijn. Als de SP zelf zo overheids-minded is, vind ik dat die dan ook dat horen te laten blijken en niet opeens eigen rechter spelen over wat een ander als eigendom toekomt voor de geleverde diensten.

msj_meijerink
msj_meijerink24 nov. 2012 - 13:51

Waaruit onomstotelijk blijkt dat ook bij de SP geld de smeerolie van het bestaan is. Hoe menselijk, duh!

RMHeijmans
RMHeijmans24 nov. 2012 - 13:51

Wat een sociaal gebaar van de SP. Ze komen hun eigen leden nog niets een tegemoet in lastige tijden en wij (het volk) moeten verwachten dat ze ons wel zullen helpen.

JoopSchouten
JoopSchouten24 nov. 2012 - 13:51

http://www.sp.nl/download/121124_Evaluatie_afdrachtregeling.pdf

Charta46
Charta4624 nov. 2012 - 13:51

Al jaren staat de afdrachtregeling binnen de SP ter discussie. Als er wordt gevraagd naar de stand van zaken komt steevast de mededeling naar buiten dat er gewerkt wordt om de regeling op termijn af te schaffen. Nu blijkt dat het toch weer de andere kant uitgaat. Thans ligt er een vertrouwelijk stuk, het lijkt wel of ze zich ervoor schamen.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 nov. 2012 - 13:51

[ Als er wordt gevraagd naar de stand van zaken komt steevast de mededeling naar buiten dat er gewerkt wordt om de regeling op termijn af te schaffen. ] Dat heb ik nog nooit gehoord: volgens mij verzin je dat helemaal zelf ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2012 - 13:51

Je kunt niet duidelijk genoeg zijn: wie niet accepteert dat de SP een incassobureau is, heeft niets bij die club te zoeken.

1 Reactie
JanB2
JanB224 nov. 2012 - 13:51

Ja, maar je houdt wel een hoop gajes uit de partij. Een waslijst van onderzoeken, rechtzaken en verdenkingen van corruptie zoals bij de VVD zul je bij de SP niet aantreffen. De SP trekt op deze manier mensen aan met een andere mindset dan de plucheklevers bij, ik noem maar wat, D66, de PvdA of het CDA. Om over de zelfverrijkers bij de VVD maar te zwijgen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2012 - 13:51

Ach ja. De SP is mede zo groot geworden omdat ze als rijkste partij van NL veel besteden aan marketing en daar is veel geld voor nodig. Het blijft een enge club met nare demagogen.

1 Reactie
PeterDraman
PeterDraman24 nov. 2012 - 13:51

Zo groot zijn ze ook weer niet. Als je gaat terugkijken naar verkiezingsresultaten zou je kunnen stellen dat ze hun kapitaal niet heel erg goed inzetten om in contact te komen met de stemmer en deze ervan te overtuigen op hen te stemmen.

lembeck
lembeck24 nov. 2012 - 13:51

Raar... als lid bent van de SP en je wilt doorstromen richting politiek, dan weet je ruimschoots van te voren dat die afdracht er is. En wat Zja Zen zegt: wat overblijft is ruim voldoende om op een normale manier van rond te komen. Zonder weelderige luxe en peperdure gadgets kan je ook heel goed leven. Als mensen gaan piepen, als ze al raadslid zijn, of wethouder o.i.d. dan zijn ze zelf immers niet meer geloofwaardig?? Ja, wethouders en PS politici en ook in de beide Kamers, verdienen een fiks bedrag. Als je het daar niet mee eens bent, ga dan niet de politieke weg op binnen de SP. Dan maak je je toch volkomen ongeloofwaardig?

1 Reactie
IJsbrant
IJsbrant24 nov. 2012 - 13:51

Wat denk je Raven? Iemand die een goed betaalde baan heeft in het bedrijfsleven (100k per jaar en zijn/haar leefniveau daarop aangepast) zou die voor 60k per jaar bruto voor de SP in het parlement gaan zitten? Denk het niet. Het hoeft ook niet, want in de SP statuten is vastgelegd dat men er tgv de afdracht niet op achteruit hoeft te gaan. Dus een Manja Smits of Nine Kooiman..etc, de eigen kweek, zitten voor de SP-habbekrats en iemand van buitenaf met een goede baan krijgt beduidend meer in de pocket. Dat is pas echt tweedeling. Verdeel en heers...Sektarisch....

IJsbrant
IJsbrant24 nov. 2012 - 13:51

Een land waar de ambtenaar en bestuurder karig worden beloond, zijn uitermate vatbaar voor corruptie.

1 Reactie
MarijkeJJ
MarijkeJJ24 nov. 2012 - 13:51

"Een land waar de ambtenaar en bestuurder karig worden beloond, zijn uitermate vatbaar voor corruptie." Nogal gewaagde uitspraak in een periode waarin het nieuws gedomineerd wordt door corrupte VVD-ers. En dat is ook precies wat die afdrachtregeling zo mooi maakt, de graaiers melden zich wel aan bij andere partijen.

erikbos
erikbos24 nov. 2012 - 13:51

Mensen weten het waar ze aan beginnen, moeten ze niet later gaan zeuren dat ze dat niet willen afdragen.

1 Reactie
JanB2
JanB224 nov. 2012 - 13:51

Precies.

JoopSchouten
JoopSchouten24 nov. 2012 - 13:51

Ik ben ook voor de afdracht maar als mensen aanwijsbaar in financiële problemen komen zal dit moeten worden bijgepast of er zal voor een vervangend lid moeten worden gezorgd met dezelfde kwaliteiten. Een beetje extra controle om eigen mensen financieel bij te staan, bureaucratie dus, moet je maar voor lief nemen. Als eigen leden in armoede terechtkomen ben je verkeerd bezig.

1 Reactie
jannie11
jannie1124 nov. 2012 - 13:51

-als mensen aanwijsbaar in financiële problemen komen zal dit moeten worden bijgepast- Niks daar van creperen voor de grote leider die altijd gelijk heeft.

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2012 - 13:51

De meest socialistische oplossing zou zijn om de gemeentes de salarissen te laten korten en dat uitgespaarde geld naar de diverse potjes door te sluizen.

1 Reactie
Candide2
Candide224 nov. 2012 - 13:51

U bedoelt nivelleren, geld van minvermogenden naar de HRA voor het liefdesnestje van een graaier?

Jerry3
Jerry324 nov. 2012 - 13:51

Uit http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kwaliteit-en-integriteit-overheidsinstanties/integriteit-overheid ".. Een ambtenaar, bestuurder of volksvertegenwoordiger zweert met het afleggen van de eed of gelofte dat hij: .. voor het verkrijgen van de aanstelling niemand iets heeft geschonken of beloofd en dat ook niet gaat doen; .." De eerste daad van iedere SP volksvertegenwoordiger in zijn aanstelling is het plegen van meineed.

1 Reactie
boeie
boeie24 nov. 2012 - 13:51

daar heb ik me ook altijd over verbaasd. Een volksvertegenwoordiger of ambtenaar hoort onafhankelijk te zijn, maar de SP verlangt geld van iemand om zo'n volksvertegenwoordiger te worden/zijn. Ondanks dat ik in de lijn van het gedachtegoed van de SP vind liggen dat iemand geld afstaat als hij genoeg/te veel heeft, vind ik de verplichting onjuist. Beter zou zijn die mensen zelf te laten bepalen hoeveel ze afdragen, en (om de sociale druk erop te houden) te publiceren hoeveel elk SP lid dan (uit zichzelf ) afdraagt.

FransLenaen
FransLenaen24 nov. 2012 - 13:51

Twee opmerkingen: 1. Er wordt hier gesteld dat het een interne zaak van de SP is. Dat staat juridisch nog maar te bezien. Volgens mij kan een politieke partij een dergelijke afdrachtregeling nooit als verplichting opleggen. Een rechter zal gehakt maken van deze verplichting aangezien een politicus zonder last en ruggespraak moet kunnen functioneren en het verplicht afdragen, is hiermee in strijd. Ik vermoed overigens dat dehuidige regeling (een soort semi-verplichting) ook geen lang leven meer beschoren is. 2. Verdedigers van de afdrachtregeling voeren vaak aan dat deze regeling ervoor zorgt dat er geen gelukszoekers komen. Dit vind ik nogal een gezocht argument. Volgens mij heeft dit meer te maken met de organisatie van een partij dan met de afrdrachtregeling. Vaak zie je dat gelukszoekers afkomen op nieuwe en slecht georganiseerde partijen, zoals de PVV en LPF. Partijen als het CDA , PvdA en CU trekken eigenlijk nooit gelukszoekers (en zeker niet meer dan de SP). Kortom: het veronderstelde causale verband is er helemaal niet. Tot slot: de SP probeert allerlei nobele argumenten te vinden om de afdrachtregeling te verdedigen, terwijl het gewoon om het binnenharken van zoveel mogelijk geld gaat.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 nov. 2012 - 13:51

De ruggespraak is al uit eerder uit de grondwet geschrapt. Dus dat mag. Of deze afdrachtregeling een 'last' is valt te bezien. Hij bestaat al jaren, andere partijen kennen iets soortgelijks, en voor zover ik weet is hij nog nooit juridisch betwist. Het lijkt me sterk dat een rechter nu eens hier een strijdigheid met de grondwet of de zuiveringseed in zou zien. En wat is een 'last' ? Dat je als volksvertegenwoordiger met je partij afspreekt dat je je hard maakt voor het verkiezingsprogramma lijkt me normaal. Punt is dat een partij niets kan afdwingen als een volksvertegenwoordiger zich niet aan een afspraak houdt. Die blijft volksvertegenwoordiger en stemt zoals hij of zij wenst.

JoopSchouten
JoopSchouten24 nov. 2012 - 13:51

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3353163/2012/11/24/Er-is-te-veel-ongelijkheid-tussen-SP-ers-ontstaan.dhtml

1 Reactie
sociaaltje
sociaaltje24 nov. 2012 - 13:51

Natuurlijk is de afdracht een kroonjuweel, een vorm van afdracht moet ook zeker blijven. Er kleven echter ook nadelen aan, deze mogen nog steeds niet besproken worden gemiste kans!

ColorHugo949
ColorHugo94924 nov. 2012 - 13:51

Met onredelijk hoge partijbelasting schrikt de SP leden en kiezers af.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks24 nov. 2012 - 13:51

kiezers worden niet afgeschrikt, maar juist omgekocht omdat de sp het meeste uitgeeft aan campagnes.

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2012 - 13:51

Als de SP vindt dat een modaal salaris genoeg is voor haar volksvertegenwoordigers en raadsleden, laten we dan onmiddellijk invoeren dat de betreffende politici ook niet meer dan een modaal salaris betaald krijgen van ons belastinggeld. Het geld dat we daarmee besparen kunnen we dan bijvoorbeeld gebruiken om de zwakkeren in de samenleving te steunen. Dat lijkt me een veel nuttigere bestemming dan belastinggeld gebruiken voor het spekken van de partijkas van de SP.

1 Reactie
ThomasWagenaar
ThomasWagenaar24 nov. 2012 - 13:51

Uw principeloosheid hoeft niet voor de rest van het land te gelden lijkt me, dat heeft niks met eigen verantwoordelijkheid te maken.

Rode druppel
Rode druppel24 nov. 2012 - 13:51

Als SP lid ben ik voor de afdrachtregeling. Wie dit ondertekent moet er ook aan voldoen. Wie dit niet doet, houdt zich niet aan de afspraken, en kan daardoor ook verwijderd worden. Waarom ben ik voor de afdrachtregeling. Wie zoals de SP voor de gewone man opkomt, moet ook voelen als de gewone man. Anders verwijderd men zich van wat er bij de gewone burger leeft, en hoe hij voelt. Door dit zelfde voelen kunnen ze hun belangengroep beter vertegenwoordigen. Over de hoogte van de afdracht, is altijd discussie over mogelijk.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen24 nov. 2012 - 13:51

De vraag is of een partij deze regeling verplicht mag stellen. Zelfs als eenieder tekent, kan de regeling nog steeds juridisch onhoudbaar zijn.

Wilbert2
Wilbert224 nov. 2012 - 13:51

De afdrachtregeling van de SP is volkomen legaal en dat is het enige wat telt. Als buitenstaander mag je er natuurlijk een mening over hebben, maar heb je er verder niks mee te schaften. Als je aan onze afdrachregeling wil morrelen, moet je lid worden. Dan mag je meebeslissen. En een andere mogelijkheid is inderdaad om het wettelijk te verbieden. Daar is de PvdA een tijdje geleden ook mee bezig geweest, maar het bleek nogal ingewikkeld te zijn om de wet zó aan te passen, dat alleen de SP er last van had en andere partijen hun afdrachtregeling konden handhaven. Maar de PvdA zit weer in de regering, dus wie weet volgt er een hernieuwde poging. Het enige wat je er alleen mee bereikt, is dat je het de SP administratief lastiger maakt om de afdrachtregeling aan de gewijzigde wet aan te passen, maar de SP pesten is ook wat waard. En de crises kunnen wel even wachten. Verder treffen we op deze discussie weer dezelfde onzin aan als op alle eerdere discussies over onze afdrachtregeling. SP. Ik zal er een tweetal uitlichten. De SP vindt dat er in een rijk land als Nederland geen voedselbankel zouden moeten bestaan en wil ze dus weg hebben. Dan moet je ze natuurlijk niet gaan subsidiëren, maar strijden voor het verstevigen van het sociale vangnet, waardoor voedselbanken overbodig worden. Dat de afdrachtregeling kwaliteit buiten de deur zou houden, strookt niet met de feiten. Als je opleidingsniveau van Kamerleden van verschillende partijen met elkaar vergelijkt, blijkt daar namelijk niets van. Maar stel dat het wél waar was, dan heb je daar als vijand van de SP alleen maar voordeel van, dus wat is het probleem dan? En vanwaar dan toch steeds die angst voor een stelletje onkundige prutsers? Gerdi Verbeet (PvdA) pleitte overigens ook voor meer 'gewone' mensen in de Tweede Kamer. Zij is daar lang genoeg voorzitster van geweest om te kunnen beoordelen, dat er kennelijk geen lineair verband bestaat tussen kwaliteit en opleiding.

2 Reacties
FransLenaen
FransLenaen24 nov. 2012 - 13:51

>> De afdrachtregeling van de SP is volkomen legaal en dat is het enige wat telt. >> Maar ik vraag me af of het legaal is als het een verplichting wordt. Zeer waarschijnlijk niet. >> De SP vindt dat er in een rijk land als Nederland geen voedselbankel zouden moeten bestaan en wil ze dus weg hebben. Dan moet je ze natuurlijk niet gaan subsidiëren, maar strijden voor het verstevigen van het sociale vangnet, waardoor voedselbanken overbodig worden. >> Voedselbanken zullen altijd blijven bestaan. Er zullen altijd mensen blijven die door omstandigheden buiten de boot vallen (verslaving etc). >> Dat de afdrachtregeling kwaliteit buiten de deur zou houden, strookt niet met de feiten. Als je opleidingsniveau van Kamerleden van verschillende partijen met elkaar vergelijkt, blijkt daar namelijk niets van. >> Nee, maar omgekeerd is ook niet aantoonbaar. Goed georganiseerde partijen als het CDA en PvdA trekken ook geen gelukszoekers aan. Er is dus geen afdrachtregeling voor nodig om gelukszoekers buiten de deur te houden. De SP probeert het mooi te verkopen, maar het is gewoon een tamelijk ordinair middel om haar eigen inkomsten significant te vergroten.

Jaap Breekpunt
Jaap Breekpunt24 nov. 2012 - 13:51

[Dat de afdrachtregeling kwaliteit buiten de deur zou houden, strookt niet met de feiten. Als je opleidingsniveau van Kamerleden van verschillende partijen met elkaar vergelijkt, blijkt daar namelijk niets van. ... Gerdi Verbeet (PvdA) pleitte overigens ook voor meer 'gewone' mensen in de Tweede Kamer. Zij is daar lang genoeg voorzitster van geweest om te kunnen beoordelen, dat er kennelijk geen lineair verband bestaat tussen kwaliteit en opleiding.] 1+1...?

lembeck
lembeck24 nov. 2012 - 13:51

Joop Schouten zegt: Ik ben ook voor de afdracht maar als mensen aanwijsbaar in financiële problemen komen zal dit moeten worden bijgepast of er zal voor een vervangend lid moeten worden gezorgd met dezelfde kwaliteiten. Een beetje extra controle om eigen mensen financieel bij te staan, bureaucratie dus, moet je maar voor lief nemen. Als eigen leden in armoede terechtkomen ben je verkeerd bezig. Unquote Juist, hier kan ik het mee eens zijn. Verder las ik ergens dat iemand zich afvroeg of de VVD dubieuze geldschieters zou hebben en dat niet kon geloven? Nee, bewijzen heb ik niet, maar een goed luisteraar weet dat dit wel zo is. De lobby's van diverse industrieën spekken de VVD kas, evenals die van de lobby van de rijkste Nederlanders die geen korting op de HRA willen e.d. - Soms is het schaamteloos duidelijk dat VVD-ers netjes doen wat de verschillende lobby's willen...

2 Reacties
bruces
bruces24 nov. 2012 - 13:51

Brengen ze daar ook al het geld in de koffer ? Dat heb ik eerder gehoord. Maar waar ?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 nov. 2012 - 13:51

"Nee, bewijzen heb ik niet, maar een goed luisteraar weet dat dit wel zo is." U houdt meer van geruchten en horen zeggen dan van bewijzen. Dat heet gewoon kwaadsprekerij hoor.

jelius
jelius24 nov. 2012 - 13:51

Dat de SP met salarisafdracht een club van goedwillende op z'n hoogst middelmatige mensen zal blijven, lijkt niet ingezien te worden. De debatten voorafgaand aan de laatste verkiezingen lieten zien hoe Roemer diverse keren niet begreep wat hem werd gevraagd. Een goedwillende man, maar gewoon niet slim genoeg. Dus als de SP ooit echt iets wil bereiken zal deze regeling overboord moeten worden gezet, capabele mensen willen betaald worden naar hun capaciteiten.

2 Reacties
FransLenaen
FransLenaen24 nov. 2012 - 13:51

Een juiste analyse. Het is ook een onbewezen redenering dat je door de afdrachtregeling géén gelukszoekers binnenhaalt. Veel partijen zonder afdrachtregeling met een goede organisatie halen ook geen gelukszoekers binnen. Die komen af op slecht georganiseerde partijen zoals de PVV en in het verleden de ouderenpartijen en de LPF. Het gaat de socialistische SP natuurlijk maar om één ding: en dat is geld. Geld voor zichzelf.

comrade
comrade24 nov. 2012 - 13:51

Wat lees ik weer voor onzin in dit forum over de kwaliteit van SPers in de politiek. De SP fractie,s in eerste en Tweede kamer heeft de meeste hoog opgeleiden in hun gelederen. Hun achterban en de kiezers die op hun stemmen komen voor 75% uit wat men tot voor enkele jaren geleden de "arbeidersklasse" noemden, en daar is niets mis mee. De hardwerkende Nederlanders zijn de achterban van de SP. En het is ook zeker dat bij mensen met een wat lagere opleiding hun IQ niet hoeft onder te doen voor die van de hoger opgeleiden. Wie daar nog het zijne van wil weten slaat er Gramci nog maar eens op na, je weet wel "organische intellectuelen". De SP: hoogopgeleid, De SP telt enkel hoogopgeleiden in zijn gelederen. Een paar hbo'ers: Emile Roemer met pabo, Sharon Gesthuizen met vrije kunst en Nine Kooiman met maatschappelijk werk. De rest bezocht de universiteit. De standaard-SP'er beklimt na zijn academische vorming gestaag de ladder van de partij. Een wethouderschap hier, een gemeenteraadslid daar, beleidsmedewerker van de fractie in Den Haag, en dan, na enkele jaren trouwe dienst: het Kamerlidmaatschap. Er is niet één SP'er bij die geen ervaring opdeed op een laag niveau alvorens de landelijke fractie te versterken. Zijn de SP-Kamerleden eenmaal binnen op het Binnenhof, dan blijven ze. De SP heeft de meest ervaren fractie, met een gemiddelde van zesenhalf jaar trouwe dienst bij het aantreden vandaag. Wie zo lang ergens werkt, komt natuurlijk in de buurt wonen: tweederde van de SP'ers woont in Noord- en Zuid-Holland. Zij doen vrijwillig afstand van de m.i. te hoge "vergoedingen" en nemen op basis van gelijkwaardigheid deel aan het politieke proces, in welke geleding dan ook. Dus geen banenjagers en vet betaalde commissariaten etc. zoals die zich in de meeste anderen partijen voordoen. Iedereen die (ook op dit forum) onjuiste veronderstellingen doet of suggesties weergeeft over de "afdrachtregeling" heeft het totaal bij het verkeerde eind. Er is juridisch "bewezen" niets onrechtmatig aan, en iedereen die daar anders over denkt is vrij om naar de rechter te stappen. Maar doe dat dan ook bij partijen waar het ene schandaal na het andere naar buiten komt over malversaties en "vrindjes" politiek. Ook daar kan je m.b.t. voor je info gelukkig terecht op deze site.

Wilbert2
Wilbert224 nov. 2012 - 13:51

Kijk aan. De regering erkent, dat de afdrachtregeling van de SP legaal *is* en staakt de pogingen om hem illegaal te *maken*. http://www.sp.nl/nieuwsberichten/13175/121128-anti_sp_wetten_van_baan.html Maar erover blijven zeuren blijft ook nog steeds toegestaan, dus wie dat graag doet hoeft niet bang te zijn - maar is dat meestal wél - dat discussies over de afdrachtregeling nu tot het verleden behoren.

1 Reactie
comrade
comrade24 nov. 2012 - 13:51

"dat discussies over de afdrachtregeling nu tot het verleden behoren." Ha Ha Ha Ha Ha, naar een oud gezegde. FIN