Partijtop pleit voor nieuwe regeling: SP'ers die niet willen afdragen worden uit partij gezet
SP-politici die niet een deel van hun salaris aan de partij willen afstaan, komen in de toekomst in de problemen. Uit een vertrouwelijk stuk, in handen van RTL, komt er een nieuwe regel waardoor de SP-top hen uit de partij kan zetten.
Update 20.00
De partijraad van de SP heeft de conclusies en aanbevelingen van de commissie die onderzoek deed naar de waardering en uitvoering van de afdrachtregeling omarmd. Dat is te lezen op de website van de SP.
De commissie constateert:
De afdrachtregeling kan op een heel brede steun in de partij rekenen. De evaluatie geeft een goed inzicht in hoe er binnen de partij over de afdrachtregeling gedacht wordt en is volgens de commissie een prima basis om deze ook in de toekomst de behouden.
De SP schrijft op de website:
Met haar instemming bevestigt de Partijraad opnieuw dat zij de afdrachtregeling ziet als een kroonjuweel binnen de partij. De SP vindt dat geen onderscheid gemaakt moet worden onder de kaderleden, volksvertegenwoordiger of niet. Voor de SP is de afdrachtregeling een belangrijke afspraak waarmee de solidariteit tussen actieve kaderleden en volksvertegenwoordigers wordt georganiseerd. Dankzij de inkomsten uit de afdrachtregeling kan de partij acties, onderzoeken en scholingen organiseren en houdt de partij baantjesjagers buiten de deur.
Eerder:
De afdrachtregeling van de SP leidt al tijden tot veel onvrede. De afgelopen jaren stapten raadsleden en wethouders op, omdat ze door de afdracht in de financiële problemen zouden zijn gekomen. De partij wil met de nieuwe regeling voorkomen dat SP-politici pas na een lange discussie uit zichzelf opstappen. De top wil SP’ers die niet afdragen binnen enkele maanden uit de partij kunnen zetten, aldus RTL.
Vijf afdelingen willen de afdrachtregeling versoepelen, maar daar heeft de partijtop geen zin in. Een speciaal samengestelde commissie adviseert nu daarom:
Indien er sprake is van het uitblijven van de afdracht … wordt de Partijraad het voorstel voorgelegd om hem/haar te schorsen en uit het lidmaatschap te ontzetten.
De SP is één van de rijkste politieke partijen van Nederland, dankzij de afdrachtregeling. Alle politici staan een deel van hun vergoeding af aan de partijkas. In 2011 was dat in totaal ruim 3 miljoen euro.
Johan van den Hout, SP-gedeputeerde in Noord-Brabant over de afdrachtregeling:
Er ligt een ongelooflijke stapel klein leed. Het is ook niet voor niets dat de afdrachtregeling geëvalueerd wordt. Er is enorme ongelijkheid tussen SP’ers ontstaan.
In dagblad Trouw vertelt Van den Hout over hoe hij de regeling aantrof toen hij gemeenteraadslid werd in Tilburg in 1999.
Je moest toen alles aan de partij overmaken, en je kreeg vervolgens alle onkosten vergoed. Toen de partij groeide werd gevreesd dat er te veel bureaucratie zou ontstaan met al die declaraties. Er werd besloten dat je 25 procent van het salaris mocht houden. Als raadsleden in problemen zouden komen hierdoor, zou er maatwerk plaatsvinden.
Van den Hout: “Ik kreeg opeens 250 euro die ik helemaal niet nodig had. Ik ging op de fiets naar de raad en had geen onkosten. Anderen gingen er op achteruit: door hun extra inkomen verloren ze bijvoorbeeld huursubsidie of zorgtoeslag. Dus ik kreeg extra en zij legden er op toe. Het was het begin van een enorme discussie die nog steeds loopt. Iedereen moet persoonlijk onderhandelen met de landelijke penningmeester of hij of zij in aanmerking komt voor maatwerk, wat juist veel bureaucratie oplevert en enorm vervelende discussies.
Volgens Van den Hout is de huidige penningmeester vaak erg streng en krijgen SP’ers vaak te horen dat ze niet zo moeten klagen.
Partijgenoot Veerle Slegers uit Tilburg kwam hierdoor eerder in de problemen. Ze droeg minder af in een periode waarin ze geen werk had. Slegers:
Dat kan zomaar niet, zei het partijbestuur. Ze zouden ervoor zorgen dat ik van de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten zou worden gehaald als ik niet direct ging betalen. Het dagelijks bestuur zei: ‘Wat jij doet, is stelen van de partij. Ga maar bij je familie geld lenen’. Dat was zo’n klap in mijn gezicht.”