Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen adoptiekind meer voor mij

  •  
01-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2271 keer bekeken
  •  
2950330040_fff02b1776_o

© cc-foto: Jack Fussell

Het is eindelijk achter me. Drie IVF-pogingen met verse embryo's en één met ingevroren embryo's van mindere kwaliteit. Ik sleepte trots de mappen met foto's van de teruggeplaatste embryo's mee naar huis om ze aan intieme vriendinnen te laten zien.

In mijn rug voel ik de glimlachen priemen van jonge vrouwen die uit parken komen met kleurrijk speelgoed in hun handen. Het is niet gelukt! Niemand weet de reden. Misschien stress. Het is de gebruikelijke schuldige in de gynaecologische praktijk.

Adoptie van een kind uit het buitenland leek mijn redding. De perfecte simulatie van de voortzetting van de genen. Voortzetting van de soort. Ik was bereid om papieren te vervalsen, ergens op een afgelegen plek van deze planeet. Ik zou de moed hebben om mijn hoofd af te wenden van al die ongelukkige draagmoeders. De overheid sloot deze mogelijkheid een paar weken geleden af. Het is voorbij met het misbruik van vrouwen en kinderen vanwege mijn kinderwensen.

Door een samenloop van ongelukkige omstandigheden ben ik een medeplichtige geworden in de kinderhandel. Ik ben schuldig dat kinderen gedwongen ontvreemd worden, zodat de adoptieouders elders in de wereld genieten van hun lichamen.

De overheid moest volgens mij buitenlandse adoptie tolereren vanwege vrouwen zoals ik. Ik ben schuldig. Een verdorven vrouw zoals ik is in staat om een kind te kopen voor zijn organen om het leven van mijn zieke kind te redden. Nu is het echt voorbij.

Mijn vrienden troosten me. Hun troost eindigt altijd op dezelfde manier: dat de kinderwens alleen door geloof in God verwerkt kan worden. Ik geloof niet in wonderen. Ik leef in een wereld waar we nog steeds niet hebben afgesproken welke kleur huid God heeft. Of zelfs of Hij überhaupt bestaat en waar. Door het besluit van de overheid heb ik alle vragen over huidkleuren vermeden. DNA-banken. Ik heb ook privédetectives vermeden die op zoek hadden gemoeten naar de biologische ouders van geadopteerde kinderen ergens in Bulgarije.

Dit een reden waarom ik niet van kinderfeestjes hou. Een keer stond ik alleen voor de verjaardagstaart tussen de kinderen, omdat ik te laat merkte dat alle ouders van de tafel waren weggegaan. Ik heb geen ervaring met de kinderfeestjes gehad. De kinderen bliezen de kaarsjes uit, terwijl ze de mooiste wensen ter wereld deden. Ik heb de gewoonte vermeden om wakker te zijn met veel wensen die één voor één verdwijnen als ik slaap. Nu is het echt voorbij.

cc-foto: Jack Fussell

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

Greendutch
Greendutch
2 jul. 2024 - 9:13
45 jaar geleden dacht ik kinderloos te blijven, het lukte niet om zwanger te worden. Ik weet ’t moment en war nog dat ik afstand nam van adoptie omdat ik overtuigd was én ben van ’t feit dat ’n kind best opgroeit in de omgeving waar zijn/haar familie vandaan komt. Herkenning, aarden, acceptatie van / voor / door, gewoonten, cultuur, bestaansrecht etc speelde mee in dat geachtenspel richting ’n eventueel adoptiekind. Maar ook dat ik niet ’t recht heb om al mijn wensen vervuld te zien, dat ik ook kinderloos een goed leven kan leiden, ’n mooie rol in mijn omgeving kan spelen, dat mijn liefde en zorgkwaliteiten ook anders dan als adoptiemoeder ingevuld kan worden Dáár zou meer begrip en waardering voor moeten zijn, dat zou meer respect moeten krijgen, er zijn meer ‘vrije’ peter’s en meter’s nodig om alle kinderen die wel geboren worden maar wat meer aandacht verdienen te kunnen helpen
EenMening6
EenMening6
1 jul. 2024 - 20:23
Adoptie, met name uit ontwikkelingslanden blijkt over het algemeen een hele slechte zaak. Ontworteling, gemis van biologische ouders en hechtingsproblemen.
2 Reacties
Zandb
Zandb2 jul. 2024 - 7:22
Mening En u weet zeker dat ze die problemen in die ontwikkelingslanden niet zouden hebben of nog ergere?
TinoZ
TinoZ2 jul. 2024 - 9:56
De meeste kinderen die nog voor interlandelijke adoptie naar Nederland in aanmerking kwamen waren zogenaamde special-needs kinderen, die grotendeels in kindertehuizen verbleven en waar geen of weinig contact meer was met de geboortefamilie (indien ueberhaupt bekend). Dergelijke kinderen hebben denk ik in Nederland wel veel meer mogelijkheden om een volwaardig leven te krijgen dan in het thuisland. De vraag is dan of dat opweegt tegenover de nadelen en mogelijke hechtingsproblematiek. Vanuit eigen ervaring (ik heb 2 zoons geadopteerd uit Taiwan) kan ik zeggen dat in ons geval de balans wel positief uit heeft gepakt, maar dat is natuurlijk maar n=2... Overigens zijn bij ons de geboorteouders wel in beeld, en heeft onze jongste volgend jaar weer een ontmoeting.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor