Joop

'Geen 4 mei voor mij'

  •    •  
01-05-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
609 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-05-01-om-20.07.01
Op de sociale netwerken is de nodige ophef ontstaan vanwege een Facebookbericht van een vrouw die uitlegt waarom zij niet meedoet aan de nationale dodenherdenking. ‘Ik heb altijd uit respect meegedaan aan de Dodenherdenking op 4 mei,’ schrijft Christa Noëlla.
Dit jaar heb ik besloten om er niet meer aan mee te doen. Ik vind dat de Dodenherdenking zijn waarde heeft verloren door de hypocrisie van de samenleving. Voor mij heeft 4 mei geen zin wanneer we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan.
Op Twitter is de hashtag #geen4meivoormij inmiddels trending, maar helaas voor Christa Noëlla valt het bericht bij enkele voorvechters van de vrijheid van meningsuiting zo slecht, dat zij inmiddels de nodige bedreigingen heeft ontvangen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (159)

uhafskjdhtkjs
uhafskjdhtkjs5 mei 2023 - 8:15

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

robvaniren
robvaniren7 mei 2016 - 5:58

"Buzzer: wat u zo tendentieus “een punt proberen te scoren” noemt, is in werkelijkheid het uiten van een mening."" Wat Buzzer probeert te zeggen Zandb, is dat haar punt/mening volgens Buzz los staat van de herdenking, van de geest erachter: herdenken van een tragedie. Die totaal niet als doel heeft, uit die tragedie enige les te trekken: dat kan en moet een/het gevolg zijn, maar is NIET het doel.Na de herdenking past het, te gaan kissebissen over whodunnit, en wat zijn de gevolgen, en zouden ze moeten zijn.En dan mag voor mijn part Calimero (hun daden waren groot, de mijne zijn nog klein, ze zien mij niet , met mijn verdriet) ook langs komen.Dus, voor zover Buzzer tendentieus is, hebt u deze tendens niet begrepen.

JohnVKR
JohnVKR6 mei 2016 - 8:02

Stel je eens voor dat Geert Wilders volgend jaar minister-president wordt. Dan moet Wilders als een van de eersten een krans leggen op de Dam, en dan moet Wilders misschien wel de 4 mei toespraak houden. Dan is de hypocrisie compleet. Voor mijn ouders, die het bombardement op Rotterdam hebben meegemaakt, zou zo´n scenario een regelrechte ramp zijn. Ik begrijp Christa Noëlla, hoewel ik nog steeds de illusie heb dat de Dodenherdenking ertoe leidt dat mensen toch heel even, al is het maar voor een paar minuten, gaan nadenken over hun eigen handelen. Maar misschien is zelfs dat wel teveel gevraagd.

Zandb
Zandb4 mei 2016 - 7:48

En wie hebben er nu voor gezorgd dat de missie gelaagd is? Wat zou er nu toch gebeurd zijn als iedereen dit berecht voor kennisgeving aangenomen had?

[verwijderd]
[verwijderd]3 mei 2016 - 16:13

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
richarrd
richarrd4 mei 2016 - 6:44

Zo denk ik er ook over. Ik doe er ook niet aan mee. De hypocrisie straalt gewoon van het hele gebeuren af, het is in ieder geval hetgeen wat het meest nadrukkelijk aanwezig is tijdens de herdenkingen. Ik heb ook niets met nationale rituelen waarbij mensen louter aanwezig zijn om aan hun nationale verplichting te voldoen.

Karel Karstens
Karel Karstens3 mei 2016 - 15:55

Denken we net de herdenkingskransenschoppers tot de orde te hebben geroepen, begint het kwetsen van mensen die 40-45 willen herdenken weer opnieuw.

Paul!
Paul!2 mei 2016 - 18:09

De herdenking is een stille herdenking, je herdenkt in stilte, ieder op zijn of haar eigen manier. Wat precies de betekenis is, is mij niet altijd even duidelijk, het lijkt ook aan verandering onderhevig, herdenken we de doden van de 2e wereldoorlog, de Jodenvervolging, alle oorlogen of zelfs alle doden door geweld? Mensen die mensen verloren zijn in de oorlog zullen daar aan denken. Mensen die de oorlog hebben meegemaakt zullen vooral denken aan wat het meeste indruk heeft gemaakt. Bij mijn moeder zal dat de brand zijn geweest, tijdens de bevrijding van de stad werd het huis en de straat waar zij ais 7-jarige woonde in brand gestoken door de vluchtende Duitsers. Bij mijn vader zal dat vooral zijn toen mijn opa werd opgepakt. En ook toen hij later terugkwam, want hij schrok, was veel te jong om zijn vader nog te herkennen. Bij een oom zal dat het bombardement zijn, toen hij in de schuilkelder van de kleuterschool zat. En toen hij er weer uit kwam en de verwoeste stad zag. Mijn gedachten zijn wat minder concreet, gelukkig maar. Maar ik denk aan de oorlog, de waanzin die er aan ten grondslag ligt, de waanzin van de holocaust en van alle andere vormen van geweld. En ik maak me dan ook een beetje zorgen over het nu en over de toekomst. Die waanzin is immers altijd dichterbij dan je hoopt. En ja, ook ik maak me zorgen over moslimhaat, over opkomend.... Tja, je mag het geen fascisme noemen geloof ik, dat maakt mensen boos en dan stopt elk gesprek. Hoe dan ook, herdenken doe je in stilte, alleen met je gedachten. Het lijkt me dat daar ook voldoende plek is voor de gedachten van deze Christa. Maar ze heeft gelijktijdig de vrijheid om er niet aan mee te doen. En ze heeft ook de vrijheid dat te uiten, vrijheid van meningsuiting immers. Haar mening is in ieder geval goed onderbouwd, iets wat bij de bedreigingen aan haar adres vast een stuk minder het geval zal zijn. En ik kan me ook voorstellen dat zij haar mening zo nadrukkelijk wil delen, ze heeft, niet helemaal onterecht, het gevoel dat ze iets te melden heeft. Al was het moment wel wat onhandig gekozen.

CJJelle
CJJelle2 mei 2016 - 15:03

"uitgelegd in dat facebook-bericht." Ook u mag uw eigen mening vormen

thereisnogod
thereisnogod2 mei 2016 - 11:58

Dat zij er niet meer stil bij wilt staan is natuurlijk haar goed recht. Ik vind het wel erg raar dat ze hiervoor 4 mei gebruikt, en dit zal met haar onwetendheid / jonge leeftijd te maken hebben. Ik word wel erg moe van dit soort berichten op Social Media. Prima dat je er zo over denkt, maar waarom moet je dat met heel Nederland delen op deze manier? Bespreek het lekker met je vrienden / ouders (mensen die er voor jou toe doen). Kortom, dit soort berichten riekt altijd naar aandachtstrekkerij, en in die missie is ze in ieder geval geslaagd!

1 Reactie
Literswater
Literswater3 mei 2016 - 14:48

Omdat: 1) Social Media een plek is waar je iets van je persoon mag delen en te delen kan zetten, mits het vrij is van geweld. Haar boodschap is niet gewelddadig en is simpelweg aangeslagen bij het publiek. 2) Willen dat iemand zwijgt alleen maar omdat de mening je niet aanstaat is een erg magere reden. 3) Aandacht trekken voor een principekwestie is gezond. Het zet aan tot (kritisch) denken en discussie. Evalueert en reflecteert ethiek. Geeft dus ruimte voor groei en ontwikkeling. De hele welvaartsstaat was er niet zonder dat. 4) Technisch gezien is de dodenherdenking ook "aandacht trekken". 5) Je doet alsof het aan haar leeftijd ligt en alleen maar om de aandacht gaat, voor extra gevoel dat haar mening niet zo veel waard is neem ik aan. Je krijgt echter veel makkelijker en meer aandacht als je naakt over straat rent of daadwerkelijk hel en brand schreeuwt over een herdenking. Zij legt haar opvatting kalm en onderbouwd uit. Via een sociaal netwerk. Wat gewoon prima is.

Mark Gh
Mark Gh2 mei 2016 - 11:23

Ik heb het gelezen en ben het er grondig mee oneens. Het is een beetje als weigeren om voetbal te kijken omdat je bent aangereden door een wielrenner. Ze had een veel beter punt gehad wanneer ze weigerde Bevrijdingsdag te vieren, maar dat is waarschijnlijk een te leuk feestje om een principieel punt over te gaan maken. De mening van de auteur van het Facebookbericht is echter niet relevant, ik vroeg aan Peter waarom hij de Dodenherdenking hypocriet vindt. Die zal immers vast anders zijn dan de mening van het meisje van het Facebookbericht, het aantal mening is in de regel immers vrijwel gelijk aan het aantal mensen. Peter, "alles" is nogal een onbevredigend antwoord. Zou je het beter kunnen uitleggen?

Brave Hendrik2
Brave Hendrik22 mei 2016 - 11:08

Een mooi en oneindig fraai gebaar: dartel en wulps en frivool en vrij. Niet alleen het PVV-fascisme en het anti-islamisme van de hooligans en de 'daar moet een piemel in'-roepers , maar vooral het bestaan van Zwarte Piet noopt mij om me met deze actie solidair te verklaren. Nooit meer - althans: voorlopig geen - 4 mei herdenking. Nederland - die zee-delta vol droevige heil-roepers, Poetin-knuffelaars en zilte zeikerds - verdient 't niet.

2 Reacties
tempeliers010holland
tempeliers010holland2 mei 2016 - 13:36

En dan te bedenken dat er mensen zijn geweest die hun leven hebben gegeven voor dit soort ultiem landverraad, schandalig! Oh nee... natuurlijk niet wanneer je de WO2 geschiedenis een beetje kent.

Brave Hendrik2
Brave Hendrik22 mei 2016 - 16:06

Tja, d'r is landverraad en nobel landverraad dat eigenlijk landverheffing is. Dat zou een Tempelier toch moeten weten! Hoe kun je de gesneuvelden en de idealen waarvoor zij zijn gevallen het beste eren: geen 4 mei of wel 4 mei? Dat is dé vraag.

x2
x22 mei 2016 - 11:01

2 minuten stilte voor parijs,brussel . voor Ankara geen.dit hyprociet gedraag verander je niet met 2 minuten stilte 4 mei.

5 Reacties
Mark Gh
Mark Gh2 mei 2016 - 11:24

Die gebeurtenissen staan toch volledig los van de herdenking op 4 mei?

NooT2
NooT22 mei 2016 - 12:11

@ duran: ... en voor de genocide op Armeniërs?

Buzzer
Buzzer2 mei 2016 - 12:46

Juist behoorlijk hypocriet om deze 2 dingen op 1 hoop te gooien

Buzzer
Buzzer2 mei 2016 - 12:49

U vergeet ook nog de Koeridische slachtoffers van de moordpartijen van Erdogan, tellen die niet mee?

dekoran1
dekoran12 mei 2016 - 13:00

Ik ben er wel voor.. die twee minuten is voor alle "onschuldige doden", ook die uit Zuidoost Turkije

Damaru2
Damaru22 mei 2016 - 10:49

+ voor VVMU Ben het niet met de dame in kwestie eens maar goed dat ze zich uit op de manier die bij haar past. Dat is toch ook de vrijheid waar de doden voor hebben gevochten

Buzzer
Buzzer2 mei 2016 - 10:28

Ze wil blijkbaar ten koste van de dodenherdenking een punt proberen te scoren, triest dat ze dit op haar eigen domme puberale manier probeert. Met Moslimhaat bedoeld ze waarschijnlijk haat van moslims tegenover het westen?

6 Reacties
x2
x22 mei 2016 - 11:09

je weet donders goed wat ze bedoeld.ga maar hyprociet je 4 mei vieren.

Buzzer
Buzzer2 mei 2016 - 12:47

Hypocriet is het woordje van de dag voor u? Blijkbaar snap je niet waar 4 mei over gaat, allicht kunt u zich eens inlezen?

Zandb
Zandb2 mei 2016 - 16:34

Buzzer: wat u zo tendentieus "een punt proberen te scoren" noemt, is in werkelijkheid het uiten van een mening. Maar omdat iedereen een mening mag hebben, mag u beweren dat Christa een "punt probeert te scoren". Ik, op mijn beurt mag als mijn mening zijnde het dan weer tendentieus vinden, dat u spreekt van "een punt proberen te scoren". Volgens mij geeft ze namelijk gewoon haar mening. En dat mag. Net als u dat mag. En ik natuurlijk ook. En ik vind uw mening tendentieus.

Buzzer
Buzzer2 mei 2016 - 18:49

@Zandb kunt u eigenlijk uzelf nog wel volgen?

Zandb
Zandb3 mei 2016 - 7:07

Oh ja, hoor: Ik leg u uit waarom u er, net als iedereen, zo'n idiote mening op na mag houden

richarrd
richarrd4 mei 2016 - 6:48

Dat is het probleem niet. Dat ze een "punt wil scoren" ten koste van de racisten, dát is uw probleem. Zeg dat in het vervolg gewoon in plaats van je laf te verschuilen achter de dodenherdenking.

truusbeek2
truusbeek22 mei 2016 - 10:22

Christa er wel eens bij stil gestaan dat wij op 4 mei ook de gevallen kameraden van uw voorvaderen herdenken. Wij gedanken niet alleen de slachtoffers van oorlogen maar ook de onder de |Nederlandse wapens gesneuvelden. Denk daar eens rustig over na.

1 Reactie
truusbeek2
truusbeek22 mei 2016 - 12:49

Ik ga er van uit dat u een molukse achtergrond heeft en uw voorvaderen hebben gediend onder de wapens van Nederland.

truusbeek2
truusbeek22 mei 2016 - 10:18

Als ik groepjes van de AFA in actie zie krijg ik altijd beelden op mijn netvlies van groepen die ze zeggen de bestrijden.

Shariff Nasr
Shariff Nasr2 mei 2016 - 9:54

Verkeerde dag uitgekozen: 4 mei is een dag van respect. Ik snap je beweegredenen, maar je bereikt je doel niet om echt gehoord te worden. Kies dan 5 mei uit als een dag die je niet viert, omdat je het geen vrij land meer vindt. Hiermee creëer je onbegrip en lok je uit dat er nieuwe damschreeuwers komen en dat ze denken dat ze goed bezig zijn.

Phoenix van Milete
Phoenix van Milete2 mei 2016 - 9:26

Als ze nou had geschreven: " Voor mij heeft 4 mei geen zin wanneer we het opkomende fascisme en haat van moslims in Nederland gewoon zijn gang laten gaan. " Had ze een punt gehad. Een land dat gewoon zaken doet met fascistische moslim landen als Turkije en Saoudie Arabië is natuurlijk eindeloos hypocriet.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2016 - 9:42

@ Phoenix van Milete Zij heeft een prima uitspraak gedaan door het opkomende fascisme en de haat tegen moslims in Nederland te benoemen. Zij heeft daarmee zeker een punt. Als jij de Nederlandse dodenherdenking wil mijden omdat het land dat gewoon zaken doet met fascistische moslim landen als Turkije en Saoudie Arabië is dat je eigen keus. Maar logisch is het niet.Het lijkt mij niet de tijd en plaats voor een dergelijke actie. Maar het is zeker verstandig geen zaken te doen met landen die een fascistische regering hebben zoals Turkije, Saoedi-Arabië, Rusland, Israël en Egypte. En als in Oostenrijk een fascistische president wordt gekozen is er ook alle reden om de banden te verbreken. En mocht onverhoopt in de VS Trump worden gekozen dan is er ook alle reden om ook de VS toe te voegen aan het lijstje waar Nederland geen zaken mee doet.

dekoran1
dekoran12 mei 2016 - 9:22

Lief meisje. Je staat helemaal in je recht als je het voelt zoals jij het voelt. Niemand zal in Nederland worden gedwongen om mee te doen aan een herdenking. Ook al gaat het om de dodenherdenking. Weet jij hoeveel doden er op de wereld vallen in hun strijd tegen onderdrukking en bij hun strijd om eindelijk de vrijheid te krijgen zoals we die vrijheid in Nederland kunnen ervaren. Heel erg veel. En de onderdrukkers en moordenaars zijn niet alleen fascisten, maar ook linkse mensen, rechtse mensen, mensen van allerlei ras en ja, zelfs christenen en moslims. Ik vind het daarom juist belangrijk om stil te staan bij die doden die vallen. Onschuldige mensen met hun kinderen die door machtswellustelingen van het leven worden beroofd op de meest verschrikkelijke manier. Ik ga daar bij stilstaan. Niet alleen op 4 mei, maar elke dag als ik dat verschrikkelijke nieuws weer lees. Net nog zag ik een filmpje uit Jemen, waar bombardementen op een volkswijk vele kinderen het leven kostte. En wat te denken van Aleppo.. Maar goed, jij en ik doen wat we willen. Het is je goed recht om een mening te hebben. Dat kan hier in Nederland.

2 Reacties
POVO
POVO2 mei 2016 - 11:47

Amen, roerend mee eens.

CJJelle
CJJelle2 mei 2016 - 15:01

:-) Niks dan liefde

MarinusCalamari
MarinusCalamari2 mei 2016 - 9:14

Ik herdenk 4 mei ook niet, al hou ik die 2 minuten wel wijn waffel en ben ik anderszins stil om anderen niet te hinderen bij het ritueel. Ik gebruik (misbruik?) 4 mei echter niet om te drammen over mijn (al dan niet relevante) stokpaardjes, en hoewel ze het recht heeft om dat te doen, hoeft ze niet op mijn respect voor haar aandachttrekkerij te rekenen. Overigs doe ik ook niet aan Bevrijdingsdag en zo, het is bij mij trouwens geen ideologische kwestie, maar meer het gegeven dat ik niet echt iets met dat soort symbolische zaken kan. Als ik op de dam ga staan of zo, dan sta ik me 2 minuten af te vragen wat ik daar precies aan het doen ben, en dan wordt e.e.a. vrij zinloos. Ik herdenk wel, maar op mijn eigen tijd en eigen manier.

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos2 mei 2016 - 21:34

Is het wel eens in je opgekomen dat je dat herdenken ook voor anderen doet?

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten2 mei 2016 - 9:05

Helemaal mee eens, we herdenken altijd "onze" doden, nooit die van de in onze ogen "bad guys". Goed initiatief, ik deed er ook al jaren niet meer aan vanwege de hypocrisie.

1 Reactie
Flip Achten
Flip Achten2 mei 2016 - 15:08

Met dodenherdenking eren we juíst alle doden. Ook de slachtoffers van andere oorlogen op andere plekken in andere tijden. Maar goed. De meeste meningen vormen zich dan ook door onwetendheid.

mulligan
mulligan2 mei 2016 - 8:59

Wat er hypocriet is aan de dodenherdenking wordt nu precies uitgelegd in dat Facebook-bericht. Ook u mag het lezen.

Wesseling2
Wesseling22 mei 2016 - 7:52

Zou zij wel begrijpen dat juist diezelfde mensen die herdacht worden, ervoor gezorgd hebben dat zij haar eigen ongein mag verkondigingen?

Mark Gh
Mark Gh2 mei 2016 - 7:48

Het staat iedereen vrij om wel of niet mee te doen met de herdenking. Wanneer je zelf de publiciteit opzoekt kun je zowel steun als tegengas verwachten, al zijn bedreigingen natuurlijk uit den boze. De argumenten was deze mevrouw vind ik wat vreemd en vergezocht, zeker ook omdat expliciet alle inwoners van het Koninkrijk worden herdacht die sinds 1940 door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen - zonder enig voorbehoud. Veel inclusiever wordt het dus niet.

Mark Gh
Mark Gh2 mei 2016 - 7:43

Wat is er hypocriet aan de Dodenherdenking?

truusbeek2
truusbeek22 mei 2016 - 7:28

Haar goed recht. Maar haar redenen slaan nergens op want herdenking is naast respect voor de slachtoffers ook een statement "dat nooit meer'' of te wel tegen haat en tegen facisme. Dus als zij volgens haar mening een mosimhaat en facisme ziet opkomen in Nederland is juist 4 mei een uitstekende gelegenheid om te laten zien "dat nooit meer" Maar goed zij heeft met haar slecht onderbouwde statement haar momentje van fame zullen we maar zeggen.

7 Reacties
janwijn
janwijn2 mei 2016 - 8:34

Geheel met u eens, ik vind dit een ondoordachte actie van haar en begrijpt zij de betekenis van de vierde en vijfde mei blijkbaar niet. Juiste de Vierde mei staat voor: nooit meer fascisme; racisme; genocide en oorlog en de Vijfde mei vieren we om de bevolking bewust te houden dat we daar in 1945 van zijn bevrijd. Zoals de herdenking van de Februaristaking staat tegen racisme en vernedering van diverse bevolkingsgroepen. Daarom is het herdenken nu zeker zo van belang bij de steeds groter worden de tegenstellingen tussen de mensen die door bepaalde politieke groeperingen opgestookt en uitgebuit worden.

mulligan
mulligan2 mei 2016 - 8:47

Waarom slaan haar redenen dan nergens op? Zij legt toch juist de vinger op de zere plek door te laten zien dat het wel heel erg hypocriet is om één dag per jaar twee minuutjes stil te zijn maar de rest van het jaar moslimhaat en fascisme welig te laten tieren? "Dat nooit meer" zul je niet bereiken met die twee minuten stilte, maar door actief te zorgen dat dezelfde machinaties als toen niet opnieuw een kans krijgen. Helaas is dat wel wat gebeurt. Zie om u heen en lees de reacties op Twitter, Facebook en ook Joop.

Pindaklaas
Pindaklaas2 mei 2016 - 8:50

“dat nooit meer” Wat precies nooit meer? Want aan de oostgrens van Europa is het een zooitje. En dat gebied wil men bij de EU. In het zuiden hebben we een lidstaat welk we naar de verdoemenis aan het bezuinigen zijn. Mensen pikken dit uiteindelijk niet meer en dan heb je de poppen aan het dansen. Sta je daar op 4 mei.

truusbeek2
truusbeek22 mei 2016 - 10:51

Pindakaas Ik zie dat het voor somigen niet te verhapstukken is.

truusbeek2
truusbeek22 mei 2016 - 10:54

Mulligan "maar door actief te zorgen dat dezelfde machinaties als toen niet opnieuw een kans krijgen" Door bijvoorbeeld de acties van AFA die meestal als een "kristalnacht" eindigen??

mulligan
mulligan2 mei 2016 - 11:52

@truusbeek: "Door bijvoorbeeld de acties van AFA die meestal als een “kristalnacht” eindigen??" Uw invulling, niet de mijne, noch die van Christa Noëlla.

Pindaklaas
Pindaklaas2 mei 2016 - 16:37

Truus, We hebben beiden een andere mening en andere opvattingen. Ik ga gewoon niet met de grote grijze meute mee. U wel. En dat mag.

omaoeverloos
omaoeverloos2 mei 2016 - 7:10

Och, het meiske is nog zo jong, als je wat meer levenservaring hebt zijn er altijd wel mensen en gebeurtenissen waar je op 4 mei aan terugdenkt. Dan duurt je innerlijke stilte nog wel wat langer dan 2 minuten .....

2 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten2 mei 2016 - 8:08

Op de man (het meisje) spelen is een drogreden. Kom met argumenten of hou je mond.

omaoeverloos
omaoeverloos2 mei 2016 - 9:47

Eigenlijk kan ik heel kwaad worden om deze reactie waarin mij wordt gesommeerd mijn mond te houden. Dit is nu net waar 4 en 5 mei over gaan, maar het blijkt dat het fascistische gedachtengoed waarbij mensen de mond wordt gesnoerd nog steeds opgeld doet, zelfs hier op Joop, en nog door de moderatie heenkomt ook.

Pindaklaas
Pindaklaas2 mei 2016 - 7:04

Ik doe er ook niet meer aan. Ook niet aan bevrijdingsdag. Het is een schijnvertoning als je nagaat dat de EU 9waaronder Nederland valt) zaken doet met Turkije. Een land dat Koerden uitmoord en waar geen vrije pers meer te vinden is. Een ieder die wel meedoet met deze schijnvertoning vindt het ergens wel goed allemaal.

4 Reacties
CJJelle
CJJelle2 mei 2016 - 8:34

Besef je dat dodenherdenking niet gaat over welke hedendaags probleem jij ervaart, maar om de miljoenen over de hele wereld die dood gegaan zijn tijdens de wereld's meest recente grote oorlog en de mensen die dit nog meegemaakt hebben. Je laatste zin verraadt je persoonlijkheid. Laat wat ik vind maar lekker aan mijzelf over.

janwijn
janwijn2 mei 2016 - 11:07

Op 4 mei dan denken we niet alleen aan de Nederlandse slachtoffers en of verzetsstrijders, maar ook aan de Amerikaanse: Canadese en Russische enz.enz. veelal jonge mensen die grote offers gebracht hebben voor het verslaan van het meest gruwelijke wat de Wereld en ons is overkomen. Niet te vergeten de Marokkanen die zich bij de geallieerde aansloten om ook Nederland te bevrijden van de Nazi's. Het is ook klinkklare onzin wat u beweerd dat wij die de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken het maar goed vinden wat er in Turkije gebeurd door o.a. de fascist Erdogan, of in andere landen met dergelijk typen. Met opvattingen als van u zullen we de strijd tegen het fascisme in ieder geval geval nooit winnen.

Pindaklaas
Pindaklaas2 mei 2016 - 16:35

Pendelaar, Ik had het wat Turkije betreft over bevrijdingsdag. Verder al die vooral jonge soldaten.. Kanonnenvoer voor veelal machtswellustige mannen. CJJelle, U heeft een bijzondere gave zie ik. U denkt mijn persoonlijkheid te kennen alleen door te lezen wat ik schrijf. Komt het mss bij u op dat ik dat wat ik schrijf, schrijf om een beetje te provoceren? Te prikken? Maar het laat me koud wat u denkt. Ik ben anoniem en u ook. Ik ken u niet en u kent mij niet.

CJJelle
CJJelle3 mei 2016 - 12:59

Nah dan heb je reactie toch op je prikken. Voor de rest typische reactie die mijn gelijk bevestigd

Rootman2
Rootman22 mei 2016 - 6:58

Enkele jaren geleden dacht ik ook dat het wel erg nostalgisch aan het worden was, dat herdenken van ´De Oorlog´. Helaas heb ik mijn mening moeten herzien, want bv 2 jaar geleden was de slachtpartij in Odessa, door bataljons die het voorvoegsel ´neo´ bij ´nazi´ niet eens verdienen. Dan is er ook nog IS. Op 4 mei herdenk ik dus alle, niet slechts de Nederlandse, slachtoffers van het fascisme. Tegelijkertijd denk ik ook aan alle gevaren die het fascisme in al zijn verschijningsvormen in de nabije toekomst dreigt te maken.

[verwijderd]
[verwijderd]2 mei 2016 - 6:49

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Neill Page
Neill Page2 mei 2016 - 8:11

Makkelijk praten, ga maar eens in een islamitisch land wonen praten we daarna weer over vrijheid.

Neill Page
Neill Page2 mei 2016 - 6:48

Missie geslaagd.

Visvijver2
Visvijver22 mei 2016 - 6:47

Jammer, want voorspelbaar.

Visvijver2
Visvijver22 mei 2016 - 6:46

Ik vind het meer een armoedige 'statement-oorlog' anno 2016. Christa doet zet één door zich niet alleen tegen 4 mei te verzetten, maar ook om dit wereldkundig te maken via de sociale media. Vervolgens wordt het als tegenzet opgepikt door de anonieme Hell's Angels onder aanvoering van Geen Stijl en aanverwanten en volgen er bedreigingen. Het wordt geen discussie (zie ik in de verdere comments), alleen maar gegooi en gesmijt met vooroordelen, dooddoeners en krachttermen en over een dag of vijf is iedereen het wel vergeten. Misschien wordt Christa wel uitgenodigd voor Pauw of DWDD en heeft ze haar '15 minutes of fame' ook weer gehad. Ik zou graag willen dat de Joop-redactie niet teveel meegaat in dit soort betekenisloze uithangborden op sociale media. Ik wil best artikelen lezen van mensen die moeite hebben met 4 mei, maar dan graag met visie en onderbouwing. Voor betekenisloze statements graag Facebook en Twitter, voor geloei en gescheld hebben we GeenStijl en voor andere zaken (hoop ik) Joop.nl

3 Reacties
CJJelle
CJJelle2 mei 2016 - 8:36

Hoe is het met je moraalpaal?

mulligan
mulligan2 mei 2016 - 8:55

"Christa doet zet één door zich niet alleen tegen 4 mei te verzetten". Zij geeft aan niet mee te willen doen aan 4 mei en legt dat uit door aan te tonen dat de herdenking hypocriet is. Dat is toch niet hetzelfde als "zich verzetten tegen"?

Visvijver2
Visvijver23 mei 2016 - 6:38

-->CJJelle-uitstekend, en de jouwe?

voxpopuli2
voxpopuli22 mei 2016 - 6:35

Nederland is een vrij land, volgend jaar verkiezingen dan zullen wij zien of Nederland nog vrijer kan dan nu het geval is. En voor deze dame , zij durft maar slaat de plank mis met haar geëngageerde mening. Nederland is pluriform en nog teveel religieus helaas , dat kan beter

1 Reactie
seniorg
seniorg2 mei 2016 - 7:48

Nog vrijer? Bedoelt u dat de Thierry Baudets en de Wildersen van deze wereld dan, net als hun inspiratoren Poetin en Erdogan, alles wat hen niet bevalt zullen bevrijden va, ja van wat eigenlijk? Ik zie alleen maar beloften van veel vrijheid van eigen mening en een nare voorkeur de mond te snoeren van alles en iedereen die niet aan het ideaalbeeld voldoet (verkeerde kleur, verkeerd geloof, 'elite' ...) Welke plank slaat mevrouw Noëlla precies mis?

Bernie2
Bernie22 mei 2016 - 6:13

Dit is precies wat ik hier kort voor Dodenherdenking van vorig jaar schreef. Nederland huilt om haar doden. Zeker. Maar wie huilt er eigenlijk? Terwijl Van der Laan / Rutte integere speeches houden op De Dam, staat Wilders bij wijze van spreken een plein verderop zijn fascistoïde haat te zaaien. De zelfde soort van haat die destijds onder een andere haatzaaier uiteindelijk miljoenen het leven kostte. Diepe haat die op dezelfde wijze werd gegenereerd als Wilders nu presenteert, wat hem als stemmenkanon virtueel de nieuwe premier van Nederland maakt. Jankend Nederland helpt dus probleemloos een fascistoïde populist aan de macht. Straks even janken op De Dam om dan het land vervolgens weer af te romen tot een blank en christelijke natie.

3 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten2 mei 2016 - 7:25

+1

CJJelle
CJJelle2 mei 2016 - 8:38

Je begrijpt er weinig van, maar is je vergeven als je in het openbaar maar even 2 minuten stil bent op dodenherdenking. Wat je thuis doet moet je zelf weten.

pim3
pim33 mei 2016 - 9:27

Er heerst ook een fascistische Jodenhaat onder een deel van de Nederlandse bevolking die zo erg wordt dat Joodse landgenoten maar besluiten om naar Israel te vertrekken.

schleborsjki
schleborsjki2 mei 2016 - 4:52

'Op Twitter is de hashtag #geen4meivoormij inmiddels trending, maar helaas voor Christa Noëlla valt het bericht bij enkele voorvechters van de vrijheid van meningsuiting zo slecht, dat zij inmiddels de nodige bedreigingen heeft ontvangen.' Je zou er bijna twee minuten herrie van gaan maken.

Sardar2
Sardar21 mei 2016 - 23:19

Jammer dat het doden van fascisme moeten het ontgeldend omdat neofascisten in publieke arena marcheren. Ik zou Christa willen vragen hoever is zij bereid te gaan om de neofascisten hetzelfde lot bezorgen als hun voorgangers, de afvalbak van geschiedenis? In antwoord op deze vraag kan Christa zelf bepalen hoe rechtvaardig haar afkeer van dodenherdenking is. Of elders nog velen aan hetzelfde praktijken blootgesteld worden maakt juist nog meer aandacht voor dodenherdenking onvermijdelijk. Nee, ik blijf hen herdenken die ons onze vrijheden terug hebben gegeven en hen die aan de slachtingen van fascisme niet konden ontsnappen. Zelfs al de meerderheid van dit land kiest voor neofascisme.

BasVV
BasVV1 mei 2016 - 23:04

Ik vind dit maar vreemd. Mevrouw woont in Nederland en is waarschijnlijk Nederlandse. En in Nederland eren we de doden die voor Nederland zijn gevallen. Vrijwel elk ander Europees land doet dat ook. Voor de doden die voor hen zijn gevallen. Het staat haar vrij om de doden te eren die blijkbaar voor haar land zijn gevallen. Maar doe dat dan op de dagen en de manier waarop haar land die eren. Het staat gelukkig iedereen hier vrij om 4 mei wel of niet te eren. Maar het is toch wel opvallend stil altijd om acht uur. Ongeacht een politieke kleur. Want elk politieke autochtone kleur heeft de verhalen en beelden van de tweede wereld oorlog meegekregen. En daar gaat het op 4 mei om. Niet meer en niet minder.

OlavM
OlavM1 mei 2016 - 23:04

Een heel opmerkelijk en moedig verhaal. Ik begrijp Christa's redengeving goed, maar ben het desondanks niet eens met haar conclusie. Want de dodenherdenking heeft voor mij ook altijd betekend (en zou dat m.i. ook voor anderen moeten doen): trek hieruit je conclusies voor het heden, en ons eigen kolonialistische verleden. Zo heb ik op 4 mei 1969 samen met enkele anderen op het Domplein in Utrecht gestaan, met een spandoek met de tekst: "Vrijheid ook in Griekenland!" (Daar heerste toen nog de fascistische dictatuur (van 1967 tot 1974)). Toen iemand riep: "Ga daarmee maar in Athene staan!", antwoordde ik: "Dat is nu juist het punt: dat kan daar niet!". Dus ja, Christa heeft er gelijk in, dat ook de andere vormen van fascisme en onderdrukking de gerechtvaardigde aandacht moeten krijgen. Maar dat kan nu juist m.i. ook aan de hand van de dodenherdenking. We moeten de lijn doortrekken naar de huidige verrechtsing en opkomende moslimhaat.

karel6
karel61 mei 2016 - 22:44

Ga je schamen!

Machielse93
Machielse931 mei 2016 - 22:41

"het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland gewoon zijn gang laten gaan." Beide zie ik niet gebeuren in Nederland. Kan me wel voorstellen dat het pijnlijk is wanneer jouw ideologie failliet is. Multiculturele sociale democratie is op sterven na dood. Het alternatief is echter geen moslimhaat en fascisme, maar gewoon een iets andere koers dan de huidige. Overigens ben ik het wel met haar eens dat er een dag komt waarop we 4 mei moeten herzien. Gezien de oorlog steeds antieker wordt.

rbakels
rbakels1 mei 2016 - 22:07

4 mei stond voor mij voor 'nooit weer", maar nu hebben we een heleboel leiders in de wereld te beginnen met Geert W die wél een beetje aan het herhalen zijn wat voor en in de Oorlig gebeurde. Maar ik vind het idioot om daarom geen 5 mei meer te vieren. Die dame moet zich schamen, en een betere actie verzinnen voor haar - terechte - zorg.

1 Reactie
OlavM
OlavM1 mei 2016 - 22:15

@ Frits Jansen: Beter opletten. Christa Noëlla heeft het over de dodenherdenking op 4 mei, niet over de Bevrijdingsdag op 5 mei.

chad
chad1 mei 2016 - 21:55

Moslimhaat? zij moeten ook niet te veel gaan eisen. Een werkgever of ziekenhuis mag van de weten welk geloof iemand hangt en dus niemand hoeft daar rekening mee te houden. Tegenwoordig worden overal gebedsruimte geëist alsof wij in een islamistische staats leveren. Het is niet vreemd dat mensen argwaan worden en in de verdediging schieten. Ik sta ook niet stil op 4 mei en 5 mei vier ik geen vrijheid. Moslims moeten zich realiseren dat zij in een volledig seculier land leven en er rekening houden met het gevoel dat er heerst. Als niemand zich bedreigd voelt, ontstaat er geen haat, maar ik word onderhand bang voor moslim, iedere moslim zonder uitzondering.

1 Reactie
chad
chad1 mei 2016 - 22:02

sorry voor de T9: Een werkgever of ziekenhuis mag van de WET NIET weten welk geloof iemand hangt en dus niemand hoeft daar rekening mee te houden. egenwoordig worden overal gebedsruimte geëist alsof wij in een islamistische staats LEVEN.

Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович1 mei 2016 - 21:43

Het is heel simpel: Je doet mee (en dus ook op 4 mei) of je doet niet meer mee met de samenleving. Ik blijf me verbazen hoe deze rel fundamentalisten zich elke keer weer in bochten wringen om zich af te zetten tegen de samenleving en zich zelf steeds meer buitenspel zetten. Deze rel fundamentalisten dragen veel bij aan de opkomst van extreem rechts.

1 Reactie
chad
chad1 mei 2016 - 21:59

Ik verlang naar Ata turk, al ben ik geen Turkse. Ieder vorm van uiting in het openbaar en publieke gebouwen moet verboden worden. De naturalisatie mogelijkheden moeten ook aangescherpt worden. Zo voorkomen we samen haat en nationalisme.

Van der Wal
Van der Wal1 mei 2016 - 21:38

Maar uit welk respect was dat dan? Je vond die dode mensen geweldig vanwege hun met de dood bekochte daden? Of liet je die dode mensen in hun waarde, en zei je niet dat ze achterlijk waren geweest om voor antifascistische gedachtegoed te sterven? Je kan de huidige samenleving hypocriet vinden, maar die dode mensen doen daar niet meer aan mee, en hun daden veranderen niet van betekenis door wat de huidige generatie aan Nederlanders allemaal uitvreet. Het ligt dus voor de hand dat respecteren hier 'in hun waarde laten' is. Wat dus betekent dat je mensen die veel anti-fascistischer zijn geweest dan dan jij ooit zal zijn je een rotzorg zal zijn. En uitmate merkwaardig standpunt voor iemand die beweert anti-fascist te zijn. Er klopt geen ene malle moer van je redenatie.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2016 - 9:51

@ Nico de Mus Dan heb je het niet goed gelezen. Want hij stelt toch echt vast dan nationaal socialisten en soort sociaal democraten of socialisten zijn. Misschien moet je de kritieken op zijn boek eens lezen. Overigens is de gelijkenis tussen de PVV en de nationaal socialisten volgens sommige historici ook nogal groot. http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/29581/boeken-het-onzingehalte-van-de-bosma-these.html Ook Wilders beweert regelmatig dat hij de problemen van Het Volk beter begrijpt van de socialisten of sociaal democraten.

DaanOuwens
DaanOuwens1 mei 2016 - 21:38

Ik ben het met haar eens. Als je een minuut stilte in acht neemt een je staat naast een PVV-er. Iemand die een aanhanger is van Martin Bosma. Die in zijn boekje alle linkse mensen die gestorven zijn voor de vrijheid in 40/45 na hun dood nazi maakt, dan sta je daar niet op je plek, dan heb je een vieze smaak in je mond. Het lijkt mij inderdaad beter om die doden herdenking en 5 mei maar niet meer te herdenken. IK ga daar dit jaar gewoon mee ophouden.

8 Reacties
Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович1 mei 2016 - 21:50

Punt 1: Dodenherdenking is 4 mei, 5 mei is bevrijding Punt 2: Als jij niet in staat bent om naast mensen te staan met een andere mening om de gezamenlijk te rouwen om doden die jou je vrijheid hebben gegeven en er voor te zorgen dat zo iets nooit meer gebeurd. Met deze mensen gemeenschappelijke overeenkomsten te zoeken dan ben je een extremist net als Wilders.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events1 mei 2016 - 22:04

''IK ga daar dit jaar gewoon mee ophouden.'' Who the fuck cares, Ouwens?

Jhonathan
Jhonathan1 mei 2016 - 22:06

@ DaanOuwens 1 mei 2016 at 23:38, "Ik ben het met haar eens. Als je een minuut stilte in acht neemt en je staat naast een PVV-er Iemand die een aanhanger is van Martin Bosma. [...]" - Vreemde redenatie. Zo wordt in de trein naast iemand gaan zitten ook een onmogelijk iets voor u. Want stelt u zich eens voor dat....

DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2016 - 6:06

@ Иосиф Виссарионович Met deze mensen gemeenschappelijke overeenkomsten te zoeken dan ben je een extremist net als Wilders. Nogal idioot als je met iemand gaat staan te herdenken die exact hetzelfde nationalistische gedachtengoed uitdraagt als dat wat de oorzaak was voor die herdenking. Je kan wel allerlei dooddoeners bedenken maar deze vrouw spreekt uit wat al veel eerder had moeten gebeuren. Als we geen samenleving hebben waarin er voor iedereen een plaats is, hebben we niets geleerd van de tweede werel oorlog. Laten we er dan ook niet schijnheilig zogenaamd gezamenlijk gaan staan. De samenleving is totaal verdeeld en gepolariseerd, dan hebben dit soort rituelen ook hun bestaansrecht verloren. Het is meer een belediging voor mensen die voor de vrijheid hun leven hebben gegeven.

PocoPoco
PocoPoco2 mei 2016 - 6:52

"Met deze mensen gemeenschappelijke overeenkomsten te zoeken dan ben je een extremist net als Wilders." Dus als je allebei naar dezelfde ijskraam gaat en daar naast elkaar een vanilleijsje eet, ben je al een extremist? Zotter krijg je ze niet.

DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2016 - 7:11

@ Dirk Jan Eigenlijk wil je het super-exclusief voor je eigen kliek houden. Aangezien de PVV een deel van de Nederlanders uitsluit verliest het inderdaad zijn waarde. Je verwijt kan je dan ook beter aan de PVV richten die Nederland super-exclusief voor de eigen kliek wil houden.

Nico de Mus
Nico de Mus2 mei 2016 - 8:05

!!Die in zijn boekje alle linkse mensen die gestorven zijn voor de vrijheid in 40/45 na hun dood nazi maakt !! Verklaar want ik heb het boek gelezen, maar ik lees het nergens,

DaanOuwens
DaanOuwens2 mei 2016 - 10:51

@ Nico de Mus De onderbouwing kan je hier vinden. http://www.nieuwwij.nl/opinie/het-debat-met-martin-bosma/ Kort: stelling Bosma is Hitler was een socialist. Uiteraard is daar kritiek op. En de keerzijde van die stelling is dus. Alle socialisten zijn nazi's.

Cees Groninger
Cees Groninger1 mei 2016 - 21:28

Gelukkig mag ze zeggen wat ze vindt, al zet ze zichzelf wel flink voor joker.

CharlesdeValois
CharlesdeValois1 mei 2016 - 21:24

Als je zegt niet te willen meedoen omdat de samenleving hypocriet is dan betekent het dat je niets kan herdenken want hypocriet blijft hypocriet. Ga er van uit dat diegenen die herdenken het menen.

Yolo2
Yolo21 mei 2016 - 21:11

Ik vier geen kiti koti en het is haar goed recht om 4 mei niet te vieren. Al blijft het wel een vaag verhaal maarja, vrijheid is een groot goed :)

3 Reacties
Jhonathan
Jhonathan1 mei 2016 - 21:17

@ Yolo 1 mei 2016 at 23:11, "het is haar goed recht om 4 mei niet te vieren." - Niemand viert 4 mei.

Yolo2
Yolo21 mei 2016 - 21:18

Overigens vreemd dat ze nog een tweede facebook profiel heeft met ook een opmerkelijke profiel foto.. https://www.facebook.com/chnhean?fref=ts

Yolo2
Yolo21 mei 2016 - 21:37

@Jhonathan scherp :). Correctie: Het is haar goed recht om niet stil te staan bij de dodenherdenking op 4 mei.

PocoPoco
PocoPoco1 mei 2016 - 21:09

Je bent in Nederland vrij om er niet aan mee te doen en ook vrij daarover te berichten. Helaas maakt het internet sommige dingen/mensen/meningen groter dan ze zouden moeten zijn.

Frank Straathoff
Frank Straathoff1 mei 2016 - 21:08

Duidelijlk het slachtoffer van jarenlange linkse multiculpropaganda. Gepamperd in de slachtofferrol, met haar rug naar de maatschappij inclusief een gezonde dosis Nederlandhaat. Knettergek.

Jhonathan
Jhonathan1 mei 2016 - 21:03

Citaat: "Wat ik zeg: ik doe niet mee aan de herdenking. Wat mensen verstaan: ik wil de Dodenherdenking afschaffen." Neen beste Christa, de mensen verstaan niet dat jij het wil afschaffen, maar hekelen de in hun ogen absurde redenen die je hiervoor aandraagt.

Jhonathan
Jhonathan1 mei 2016 - 20:56

Nou, de verontwaardiging komt voornamelijk voort uit de geschiedvervalsing die zij pleegt. Echter is dat volledig weggelaten in dit artikel. Vreemd!

Poezenmens
Poezenmens1 mei 2016 - 20:55

Ik begrijp je Christa. Ik heb ook ambivalente gevoelens over de 4 mei-herdenking. Waar zijn de protesten tegen eng nationalisme en xenofobie waar we momenteel mee geconfronteerd worden? Of gaan we dat alleen op 4 mei doen? Inderdaad, pure hypocrisie.

H.Witte
H.Witte1 mei 2016 - 20:50

Het is een wat ongelukkige noodkreet tegen de ontwikkelingen. Ik kan mij voorstellen dat zij zich daar zorgen om maakt, maar het is niet hyprocriet. Het zijn niet de organisatoren noch de mensen die hier in volle overtuiging de geschiedenis herdenken, die zich achter het extreem rechtse of fascistische gedachten goed scharen. Christa zou moeten begrijpen dat we met de dodenherdenking niet enkel de doden herdenken, maar ook de uitwassen die tot hun dood hebben geleid, als een blijvende waarschuwing. Dat er mensen zijn die haar nu bedreigen zegt heel veel over die mensen. Het lijken me niet de types die zelf deemoedig zijn op 4 mei.

4 Reacties
Иосиф Виссарионович
Иосиф Виссарионович1 mei 2016 - 21:53

Praat haar gedrag maar goed, ze is een extremist die bijdraagt aan de spitsing in Nederland.

il viaggiatore
il viaggiatore1 mei 2016 - 21:58

En we verplichten haar ook niet om mee te doen, we vragen alleen op dat moment een moment van stilte. Als zij het kan opbrengen om zich niet tijdens de dodenherdenking schreeuwend over de dam te redden maar gewoon wegblijft, dan zal ik haar standpunt zeker willen bestuderen en ergens weet ik al dat er heel veel waarheid inzit. Maar helaas is AFA net zo fascistisch als PVV. Als je geen argumenten meer hebt, dan ga je geweld gebruiken.

slopsma
slopsma1 mei 2016 - 22:06

Handige Harry 1 mei 2016 at 23:58 Maar helaas is AFA net zo fascistisch als PVV. Als je geen argumenten meer hebt, dan ga je geweld gebruiken. Merkwaardig, extreem links gebruikt eigenlijk altijd geweld tegen anders denkende mensen wat op zich fascistisch is, de PVV doet dat niet, dus niet fascistisch! Of heeft u andere info?

H.Witte
H.Witte1 mei 2016 - 22:16

Ja, Slopsma, Breyvik. En jij weet met je gezond verstand ook wel dat de polariserende houding van Geert Wilders tot escalatie leidt. Lees er anders maar eens wat literatuur over polarisering van de samenleving op na. Dan heb ik het dus nog even niet over populisme. POLARISERING!!

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 mei 2016 - 20:46

Het is geen verplichting mevr. Noella. Maar dat weet u inmiddels waarschijnlijk ook wel.

MVtikt
MVtikt1 mei 2016 - 20:34

Ik ben absoluut voor de vvmu; zo kunnen we tenminste inzicht krijgen in het "gedachtengoed" van een hoop lieden, waaronder deze "cultuurverrijkster". Het lijkt er op dat zij, hoewel opgegroeid in NL en dus volop geprofiteerd hebbende van onze Westerse verworvenheden, zich bewust en gepikeerd afwend van het land waar zij nu woont. Omdat "wij" niet voldoende oog / "respect" hebben voor de "verrijking" die haar etnische clubje Nederland gebracht heeft. In mijn ogen zijn vier en vijf mei dagen die Nederland Nederland maken, verbroederen. Wij herdenken de slachtoffers van de bezetting van NL en herdenken en danken onze bevrijders. De bevrijders waardoor wij hier NU vvmu hebben, vrijheid, welvaart en welzijn. Zaken waarvan C.N. zelf ook van profiteert. En ja..... in 40-45 was NL een witte samenleving. Tot ca 1970 zelfs. Geen idee waarom wij dan opeens ook bij andere werelddelen stil moeten gaan staan. En waarom Syrië erbij halen? "Wij" bombarderen IS, het tuig dat volop onschuldigen vermoord omdat zij niet van de juiste (mohammed-)fanclub zijn. Dat daarbij burgerdoden vallen is absoluut betreurenswaardig, maar om collateral damage (hoe verschrikkelijk dit woord ook is) gelijk te stellen aan het doelbewust vermoorden van onschuldigen getuigt op zijn gunstigst van domheid, en anders van verontrustende vooringenomenheid. Vervolgens haalt het lieve kind natuurlijk het modewoord "fascisme" van stal. Hét sleetse middel om mensen met een andere mening juridisch of moreel monddood te maken.

Acid Prune
Acid Prune1 mei 2016 - 20:32

Deze mevrouw heeft groot gelijk .

Sophiez
Sophiez1 mei 2016 - 20:24

Als je op twitter zit weet je inmiddels dat Christa Noëlla gewoon een AFA activiste is oa ook bekend van #kickoutzwartepiet. Niets mis mee, wel erg grappig dat het bericht door oa het ultra rechtse blog Geenstijl is opgepikt waardoor er een ware mediahype rond #geen4meivoormij is ontstaan. Zo bouwt Geenstijl netjes mee aan een actie opgezet door een paar activisten. Slim gespeeld!

3 Reacties
Flipje Tiel
Flipje Tiel1 mei 2016 - 21:41

Dan zijn we er hier ook mooi ingetuind. Je gaat je afvragen hoeveel andere #ophef berichten ook gewoon pogingen van AFA waren om bevolkingsgroepen tegen elkaar uit elkaar te spelen.

slopsma
slopsma1 mei 2016 - 22:00

Ik geloof hier helemaal niks van! dit is een trol van extreem links, want niemand verzint zulke onzin bij elkaar.

Sophiez
Sophiez1 mei 2016 - 22:19

@ Flipje Tiel. Precies de meeste mensen tuinen er in omdat allemaal snel moet en iedereen meteen met een mening klaar staat. Daarnaast nemen veel mensen en ook veel blog redacties de tijd niet meer om feiten fatsoenlijk te checken. Misschien is het het waard om daar eens een fatsoenlijk artikel aan te wijden. Daarnaast lijkt voor bij zowel extreem rechts als links elk middel geoorloofd om hun doel te bereiken. En dan krijg je van dit soort "creatieve" acties. Het blijft dan weer triest maar tegelijk "amusant" hoe hele massa's juichend of woedend partij kiezen voor een set-up van een paar activisten. Daarnaast is het interessant om te zien hoe zaken zich op twitter ontwikkelen ipv #geen4meivoormij is inmiddels #wel4meivoormij trending. Actie reactie het gaat snel.

Karel Karstens
Karel Karstens1 mei 2016 - 20:23

Wij herdenken de 4de mei de slachtoffers van de 2de wereldoorlog. Die gevallen zijn voor onze vrijheid. Die worden besmeurd door iemand die aan deze vrijheid te danken heeft dat ze hier in welvaart kan leven en haar mening kan uiten. Ik weet het niet hoor, maar ik heb ergens, ergens het gevoel dat ik toch minder sympathie voel voor deze dame. Is dat wat zijn wil bereiken? Dat mensen die de verschrikkingen van 40-45 herdenken gekwetst worden, net zoals die stoethaspel van Instituut Clingendael die vindt dat mensen die de terreurdoden en herdenken bloemen leggen in Parijs en Brussel een nieuwe aanslag uitlokken?

JoostHelder
JoostHelder1 mei 2016 - 20:14

Mevrouw wil niet meedraaien in een Eurocentrische samenleving. Wat doet ze dan in Europa? Azië is Aziëcentrisch, Afrika is Afrikacentrisch. Er klaagt toch ook niemand dat ze in weet-ik-veel welk ander land geen 2 minuten stilte houden op 4 mei? Ieder land heeft zo zijn eigen dagen, en dat die gericht zijn op wat er in dat land is gebeurt is volstrekt logisch.

Juppé🎗
Juppé🎗1 mei 2016 - 20:03

Zelfde als ik hier in Côte d'Azur buren ga vertellen dat ze 8 mei en 14 juli maar moeten vergeten. Als je iets niet begrijpt hou je mond en luister of stel open vragen.

Flipje Tiel
Flipje Tiel1 mei 2016 - 19:59

Gewoon lekker Beyoncé op de stereo zetten meid! De mensen die de vrijheid van meningsuiting graag onderwerpen aan de gevoeligheden van lichtgeraakte en onzekere kwetsmensjes zullen vast begrip kunnen opbrengen voor kansarme achtergronden van die bedreigers.

Verlichte Liesbeth
Verlichte Liesbeth1 mei 2016 - 19:59

Och ja, er is vreselijk veel moslimhaat. Vooral onder moslims. Ik ben benieuwd wat onze collaboratrice daaraan wil doen...

Frans Akkermans
Frans Akkermans1 mei 2016 - 19:57

Misschien had ze zich beter even kunnen verdiepen in waar het bij de herdenking om gaat: "Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien". Ze is vrij om zich daarbij aan te sluiten of niet. Dat staat los van de huidige politieke situatie en wat je vindt dat er moet gebeuren. Herdenking van de voor onze bevrijding gevallen militairen, van welk land dan ook, vindt plaats bij andere gelegenheden.

1 Reactie
Rootman2
Rootman22 mei 2016 - 11:47

[Misschien had ze zich beter even kunnen verdiepen in waar het bij de herdenking om gaat:] Het feit dat dit zo officieël beschreven is is voor de vrije mens natuurlijk geen enkel beletsel om zelf die definitie te verfijnen en te verruimen. Zo houdt mijn herdenking niet op aan de NL grens, maar betreft iedereen die slachtoffer van het fascisme was, is en zal zijn. Herdenken van de vrijheidsstrijd en kuddegedrag gaat volgens mij niet geweldig samen.

Robles
Robles1 mei 2016 - 19:39

Je kunt dit natuurlijk ook gewoon compleet negeren. Misschien is dat ook beter.

3 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗1 mei 2016 - 20:12

Ja ik denk ook steeds vaker dat dit soort stukjes van trollen van de PVV komt.

Robles
Robles1 mei 2016 - 21:23

@Juppé T'is een AFA activiste blijkt inmiddels. Heb daar net zo weinig mee als de PVV.

slopsma
slopsma1 mei 2016 - 21:23

Juppé 1 mei 2016 at 22:12 Ja ik denk ook steeds vaker dat dit soort stukjes van trollen van de PVV komt. Haha dat zou je wel willen he.

Donostia2
Donostia21 mei 2016 - 19:36

De jongedame hoeft niets met 4 mei te herdenken. Het is geen verplichting. Wat wel zorgelijk is, bij nadere beschouwing van haar uitingen op Twitter en Facebook, is een zeer merkwaardige interpretatie van de Nederlandse geschiedenis. "Geen Marokkaanse vlag op de dodenherdenking. Terwijl er ook Marokkanen gevochten hebben voor NL". Maar dat valt eerder onder het stuk van Samsom over het onderwijs. Pijnlijk dat deze jonge mensen zo'n wij/zij ervaren. Voor mij hoort ze er gewoon bij. Voor mijn kinderen ook.

1 Reactie
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events1 mei 2016 - 20:14

“Geen Marokkaanse vlag op de dodenherdenking. Terwijl er ook Marokkanen gevochten hebben voor NL”. Ja, klopt. Er schijnen aan het begin van de oorlog - of het eind, daar wil ik vanaf wezen - een stuk of 6 Marokkanen in Franse dienst gesneuveld te zijn ergens in Zeeland. Jaren geleden ontdekte een handige politicus dat feitje en wilde het als een soort propaganda gebruiken om Marokkaans straattuig, dat voorheen op 4 mei met kransen voetbalde, bij de herdenking te betrekken. Zelfs om een soort Nederlandse dankbaarheid tov het Marokkaanse volk te suggereren dat ze ''ons'' van het nazisme bevrijd zouden hebben. Nou ja, er is in de loop der tijd wel meer belachelijke onzin gepasseerd: van vlinderreisjes tot survivalweekenden tot karatelessen tot excursies naar Auschwitz; het heeft uiteindelijk niks opgeleverd, behalve veel verspilling van gemeenschapsgeld. Ook van die 6 gesneuvelde Marokkanen is de laatste jaren nooit meer iets vernomen.

Tijgernoot2
Tijgernoot21 mei 2016 - 19:30

Hebben we nazi's in Nederland? En kolonien? Volgens mij overdrijft ze een beetje. Maarja, ok dat is vrijheid, die zij nu kennelijk voor lief neemt.

Aldus Mei
Aldus Mei1 mei 2016 - 19:30

4 mei herinnert ons er juist aan dat we onze fascist niet zijn gang mogen laten gaan, omdat we anders geen knip voor de neus waard zijn.

Meta Foor
Meta Foor1 mei 2016 - 19:30

4 mei is een puur westerse aangelegenheid over de oorzaak en gevolgen van de 2e WO; bij mijn weten is daar geen enkele islamiet bij betrokken geweest

peterh2
peterh21 mei 2016 - 19:29

Zolang ze om 20u niet gaat lopen schreeuwen op de dam staat het haar vrij deze dag op haar eigen wijze in te vullen lijkt me. De vraag is meer wat ze denkt te bereiken met haar openhartigheid?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 mei 2016 - 19:25

Moedig! Dit vestigt meer aandacht op het weer opkomende fascisme dan anoniem ergens in Nederland in gezamenlijkheid een minuut of twee stil zijn, het doel is hetzelfde, het effect zeker niet!

JoostHelder
JoostHelder1 mei 2016 - 19:24

"Het bericht valt slecht bij veel mensen, voor wie de vrijheid van meningsuiting een groot goed is, tenzij het een afwijkende mening betreft." Ik vind de mening van Christa verwerpelijk, maar dat betekent in het geheel niet dat ik haar wil verbieden die mening te uiten. Dat het bericht bij mij slecht valt zegt dus niets over mijn kijk op de vrijheid van meningsuiting. Van deze logica klopt dus weinig.

kalmpjes
kalmpjes1 mei 2016 - 19:17

Tja, als ik haar motivatie lees kan ik alleen maar hoofdschuddend mijn schouders ophalen. Is dit echter niet het hele punt van de westerse samenleving? Dat men zelf kan en mag beslissing hoe men over zaken denkt? Laat het kind lekker in haar waarde, het is niet alsof ze van plan is schreeuwend met een megaphone rond te rennen.

TheHun
TheHun1 mei 2016 - 19:16

Neem deze vrouw alsjeblieft tegen zichzelf in bescherming.

Gino66
Gino661 mei 2016 - 19:15

Ik respecteer en betreur alle slachtoffers die zijn gevallen in '40-'45, maar aan dat hypocriete gedoe weiger ik mee te doen. We bombarderen onschuldige mensen in Syrië, nadat de Amerikanen en de Engelsen er een puinhoop van hebben gemaakt en we staan onvoorwaardelijk achter het moordzuchtige regime van de terreur- en apartheidsstaat "Israël", dat vrijwel dagelijks onschuldige mensen vermoordt in de bezette gebieden. Gebieden waar de "Israëli's" niets te zoeken hebben. En ook heel erg vind ik dat we anno 2016 nog altijd niet hebben geleerd van het fascisme uit de jaren 30 en 40, getuige de grote aanhang van de PVV, de NSB van vandaag. Toen waren het de joden, vandaag de moslims. Waar het zaaien van haat tegen (met name religieuze) bevolkingsgroepen wel niet toe kan leiden. De nationale dodenherdenking is door de decennia heen uitgegroeid tot een traditie en dat juich ik alleen maar toe. Het is altijd goed om stil te staan bij de gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen. Maar ook tradities zijn aan verandering onderhevig bij nieuwe inzichten. De actie van Christa heeft dan ook niets met respectloosheid te maken, maar meer met het willen openen van ogen. Wees niet verstokt in je denken, maar probeer ontvankelijk te zijn voor andere meningen en ideeën, ook al ben je het er niet mee eens.de herdenking heeft wel degelijk ook tot doel een besef te creëren dat wat toen is gebeurd niet meer mag gebeuren.de herdenking heeft wel degelijk ook tot doel een besef te creëren dat wat toen is gebeurd niet meer mag gebeuren. De herdenking heeft immers ook tot doel een besef te creëren dat wat toen is gebeurd niet meer mag gebeuren. Wat is de essentie van de nationale dodenherdenking? 1. Dit mag "ons" niet meer gebeuren? of 2. Dit mag niet meer gebeuren? Denk daar maar eens over na!

msj_meijerink
msj_meijerink1 mei 2016 - 19:15

Niet zo'n slimme actie van dit meisje. Ofwel: hoe verstoor ik het gesundenes Volksempfinden bij rechts-Nederland.

2 Reacties
BassievonToor
BassievonToor1 mei 2016 - 20:06

Wat heeft 'rechts-Nederland' hier mee te maken?

msj_meijerink
msj_meijerink1 mei 2016 - 21:01

Omdat uit eerdere 'nare uitbarstingen' over dit soort 'onnederlandse' zaken vooral ter rechterzijde nogal ongenuanceerd erop werd 'gereageerd'. Maar met alle liefde en plezier wil ik de conservatief socialisten ook scharen bij de hardhandige, botte 'vertegenwoordigers van het ongenoegen'.

Patrick Faas
Patrick Faas1 mei 2016 - 19:04

4 mei is bij uitstek de juiste gelegenheid om een mooie redevoering te houden over waarom we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland niet gewoon zijn gang moeten laten gaan. Sta op, spreek je uit. 4 mei hoort geheel in het teken te staan van het anti-fascisme. Doe daar aan mee. Steun de strijd tegen racisme en fascisme.

1 Reactie
PieterPan3
PieterPan31 mei 2016 - 19:37

"4 mei is bij uitstek de juiste gelegenheid om een mooie redevoering te houden over waarom we het opkomende fascisme en moslimhaat in Nederland niet gewoon zijn gang moeten laten gaan" Ik ben het helemaal met je eens dat we het opkomende fascisme en de haat van moslims in Nederland niet gewoon zijn gang moeten laten gaan. Het baart me zorgen hoeveel invloed fascisten als Erdogan op Nederland en Nederlandse staatsburgers ongestoord kan uitoefenen. https://opiniez.com/2016/05/01/erdogan-betaalt-zijn-helpers-in-nederland/

RoBru
RoBru1 mei 2016 - 18:59

Naar mijn idee herdenken we iets op 4 mei, los van wat er nu gebeurt en kunnen we daar gewoon mee doorgaan. Als je vindt dat er nu allerlei dingen de verkeerde kant opgaan lijkt me dat een extra argument om stil te staan bij de tweede wereldoorlog, niet alleen als herdenking aan slachtoffers in het verleden maar ook als waarschuwing en les die we daaruit kunnen leren. En dan maakt het eigenlijk niet uit of je momenteel de islam of de PVV als de nieuwe nazi's ziet.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events1 mei 2016 - 18:55

Het bericht valt slecht bij veel mensen, voor wie de vrijheid van meningsuiting een groot goed is, tenzij het een afwijkende mening betreft.'' Vreemde zin. Ik betwist de VVM van deze Christa Noëlla totaal niet, maar betekent dat ook automatisch dat het bericht ''goed moet vallen''? Moet ik gaan applaudisseren bij haar toch wel enigszins ostentatieve, exhibitionistische ''statement''? Kijk, de Dodenherdenking van 4 mei herdenkt m.i. op de eerste plaats alle Nederlandse slachtoffers die in de periode 40-45 gesneuveld zijn - burgers, strijdkrachten, koopvaardijlieden, etc - Later zijn daar ook Nederlanders aan toegevoegd die in het kader van deelname aan ''vredesmissies'' over de hele wereld zijn omgekomen. Dat maakt deze herdenking tot een geheel Nederlandse aangelegenheid; een klein ''moment voor onszelf'', waar niets mis mee is (zie ook de discussie hierover bij een artikel van Han vd Horst eerder op deze site. Dat zg ''nieuwe Nederlanders'' weinig hebben met deze herdenking kan ik me op zich goed voorstellen: zij - of hun ouders/grootouders - hebben WW2 niet meegemaakt, althans niet in Nederland, om de eenvoudige reden dat zij - of hun ouders/grootouders - toen eenvoudigweg niet in Nederland aanwezig waren. Dus dat Christa Noëlla cs niet aan de herdenking wil meedoen is haar/hun goed recht. Wat ik evenwel EIS van alle nieuwe Nederlanders is dat ze RESPECT hebben voor onze herdenking, en bv niet met kransen gaan lopen voetballen, zoals jaren geleden Marokkaans straattuig deed. ''Daarnaast vind ik dat de geschiedenis van mijn voorouders ook herdacht moet worden. Ik wil niet meedraaien in een eurocentrische samenle...'' Nou nee. Ik vind het wat lastiger om me in te leven in de geschiedenis van alle voorouders van alle 160? nationaliteiten die we hier onderhand hebben. Ik vind dergelijke zaken machtig interessant als ik eea in een goede documentaire op tv zie, maar ik voel toch amper ''lotsverbondenheid'' met het wel en wee van de voorouders van Christa Noëlla cs in de diverse Verweggistans. Hetgeen niet wil zeggen dat het Christa Noëlla cs niet vrij staat om op 4 mei die voorouders te herdenken en er ergens bloemen voor te leggen (ja waar? misschien bij de ambassades van hun thuislanden?), dit is een vrij land tenslotte, maar officieel, van overheidswege herdenken we op 4 mei NEDERLANDSE slachtoffers. (''...maar helaas voor Christa Noëlla heeft zij inmiddels ook al de nodige bedreigingen ontvangen.'' Hopelijk ten overvloede: walgelijk en dat veroordeel ik uiteraard ten zeerste.)

2 Reacties
thunderbird2
thunderbird21 mei 2016 - 19:47

Bravo.

MVtikt
MVtikt1 mei 2016 - 22:58

C.N. en haar multikul vriendjes profiteren echter WEL van de westerse waarden die onze bevrijders ons brachten: vvmu, democratie, welvaart en welzijn, goede medische zorg, scholing etc. etc. Zou adolfje WO2 gewonnen hebben, zag het er voor niet-ariërs - dus haar clubje- niet goed uit. Blijft dat bedreigingen aan haar adres niet kunnen. Dat deze nestbevuiler niet op sympathie hoeft te rekenen vind ik niet vreemd.

Marri2
Marri21 mei 2016 - 18:52

Misschien even een spoedcursus geschiedenis ?

[verwijderd]
[verwijderd]1 mei 2016 - 18:50

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten1 mei 2016 - 19:28

Wat dan precies?

rhizoma
rhizoma1 mei 2016 - 18:49

Mevrouw reageert op pogingen tot discussie hierover op n bijzonder agressieve wijze en de post staat bol van de ronduit achterlijke commentaren, waaronder antisemitische ' 4 mei is alleen voor dode joden' enzo. Zelf beweert ze dat de tweede wereldoorlog een slechts 'witte geschiedenis' is, zonder onderbouwing. Aan de vele niet- witte slachtoffers waarvoor wel degelijk aandacht is of, waar ontoereikend, zijzelf iets kan bijdragen, gaat zij voorbij. Als je een signaal af te geven hebt voor de toekomst, kun je dat ook doen met een positieve bijdrage waar de herdenking in de toekomst heen zou moeten. Inzet tonen,participeren ipv stampvoeten. Daar is zeer veel ruimte en belangstelling voor. Pas als je daarin afgewezen zou worden na het op n normale manier geprobeerd te hebben -wat niet is gebeurd, anders zou ze dat kunnen aantonen en was ze wel wat beter geïnformeerd, heeft het zin zo'n statement te maken want dan heb je ook argumenten. Dit is alleen maar verwend en respectloos. En kan alleen maar met waarheidsverdraaiingen geschraagd worden, zoals haar bewering dat 'het 4,5 mei comité bezwaar maakt tegen Marokkaanse vlaggen' alsof het 4,5 mei Comité en de PVV hetzelfde zijn! Ze draagt helemaal niks bij aan het beslechten van onrecht INTEGENDEEL. Dit wekt alleen wrevel en irritatie en pijn bij juist die mensen die dat niet verdienen en die je op n andere manier naar je zou kunnen laten luisteren. Dit is drammend eisen zonder er werkelijk iets aan geprobeerd te hebben. Ontzettend goedkoop aandacht trekken. Infantiel.

M Glorie
M Glorie1 mei 2016 - 18:39

Ze moet vooral doen wat ze wil, maar persoonlijk heb ik erg veel moeite om in haar gedachtegang mee te gaan. Vrijheid is het belangrijkste goed wat we hebben. Je kunt het niet vastgrijpen, je kunt het niet zien, je kunt het alleen zien als je het niet hebt. Daar staan we, wat mij betreft, op 4 mei bij stil. Er zijn mensen gestorven om ons die vrijheid te geven, ik ben daar die heldhaftige verzetsstrijders intens dankbaar voor. Juist in deze tijd, met oorlogen aan de randen van Europa is het belangrijk je te bedenken dat onze manier van leven, met vrijheid van expressie (om te gedenken óf om dat niet te doen), niet vanzelfsprekend zijn. Die dankbaarheid, die gedachten komen samen in twee minuten stilte. Het is niet veel gevraagd, maar het straalt iets moois, verbroederlijks uit. Natuurlijk mag mevrouw Noëlla doen wat ze niet laten kan, maar ik kan weinig respect voor haar standpunt opbrengen. En nee, ik wil haar vrijheid niet beknotten omdat haar mening mij niet zint.

1 Reactie
Acid Prune
Acid Prune1 mei 2016 - 20:34

Die vrijheid om afgetapt te worden door de overheid ??