Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geen 2012 voor Noord-Hollandse Bambi's

  •  
21-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bambi_300.jpg
Provincie wil in het najaar jacht openen op wilde damherten
De damherten in Noord-Holland halen 2012 niet als het aan de provincie ligt. Dieren die zich buiten het reservaat van de Waterleidingduinen vertonen worden pardoes afgeschoten, zo heeft de provincie bekend gemaakt.
De herten leven in een gebied dat eigendom is van de gemeente Amsterdam. De stad is tegen het afschieten van dieren en wil eerst andere middelen uitproberen, de provincie is voorstander van het onverwijld afmaken van de dieren. Damherten die het natuurreservaat verlaten worden door de provincie ‘uittredende herten’ genoemd en verliezen het recht op bescherming, ook al zijn er met Amsterdam afspraken gemaakt over het probleem.
De provincie deelt mee:
Los van de afspraken met Amsterdam beraadt de provincie Noord-Holland zich op aanvullende maatregelen langs de rand van de Waterleidingduinen. De provincie wil een ontheffing verlenen voor afschot van damherten die uit het leefgebied treden.
Bewoners van Noord-Holland zouden veel overlast hebben van de bambi’s. Zo klaagt de provincie dat buurttuinen ‘kaal’ worden gevreten.
Goed spul Bambi: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

doeidoei
doeidoei21 sep. 2011 - 6:03

En Stampertje dan? Wordt hij ook afgeschoten?

MichelReiziger
MichelReiziger21 sep. 2011 - 6:03

Is een Dam(hert)wand niet iets?

Jan Jansen2
Jan Jansen221 sep. 2011 - 6:03

De oplossing is al onderweg. http://www.scientias.nl/wolf-nu-ook-op-de-veluwe-gespot/46753 Maar dat is ook weer niet goed, afschieten is natuurlijker, natuurlijk.

Dehnus
Dehnus21 sep. 2011 - 6:03

Inplaats dat we zeggen :"aww moet je eens kijken wat mooi" zegt de Nederland :"NEEEEE MIJN HONNEKNOLLETJE! KUTBEEST!" Omdat het beestje wat blaadjes van de struik eet.

2 Reacties
MichelReiziger
MichelReiziger21 sep. 2011 - 6:03

Ach, dat heb je met die groene 'mini' cultuur in Neederland. We creëren een soort van grote kinderboerderijen en safari parken, gaan het natuur noemen (hahaha) maar als het beestje bij het paaltje komt, dan is er paniek.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 sep. 2011 - 6:03

"Omdat het beestje wat blaadjes van de struik eet." "Zowel de provincies als de gemeente Amsterdam zijn van mening dat de aanwezigheid van damherten in de Waterleidingduinen bijdraagt aan de natuurbeleving van bezoekers. In tegenstelling tot andere natuurgebieden, worden de herten in de Waterleidingduinen niet bejaagd. Daardoor is de populatie explosief gegroeid. Onder druk van de populatiegrootte trekken met name jonge mannetjes er op uit om de omgeving te verkennen. Dit zorgt voor schade en overlast op het gebied van verkeersveiligheid en landbouwschade. Ook vreten de herten buurttuinen kaal. Eerder genomen maatregelen, zoals het gedeeltelijk plaatsen van hekken, snelheidsbeperkende maatregelen, wildroosters en -spiegels, zijn ontoereikend om de schade en overlast significant terug te brengen, mede omdat het effect wordt tenietgedaan door de nog steeds groeiende populatie." (provincie Noord-Holland).