Joop

Geeft Pink Ribbon écht niks aan kankeronderzoek?

  •    •  
19-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pinkribbon.jpg
Update: Nieuwsuur liet het al zien, Pink Ribbon ontkende, maar nu blijkt het uit de cijfers. Geen cent naar onderzoek, wel 2,3 miljoen naar de eigen organisatie. Maar Pink Ribbon ontkent nogmaals
Pink Ribbon is heel goed in het inzamelen van geld. Maar minder goed in het uitgeven van dat geld aan het doel waarvoor het bestemd is. Karin Spaink becijferde dat er geen eigen geld van Pink Ribbon gebruikt is om onderzoek te doen naar kanker.
Op haar blog  beschrijft Spaink alle berekeningen die ze maakte aan de hand van de cijfers van Pink Ribbon. Daaruit blijkt dat de organisatie tussen 2007 en 2010 3 miljoen euro heeft besteed aan kanker. Maar dat was allemaal afkomstig van KWF en A Sister’s hope, beide organisaties hadden het geld aan Pink Ribbon geschonken en verplicht het te besteden aan kankeronderzoek. Opmerkelijk is dat ze bijelkaar 3,1 miljoen gaven, een ton ligt dus nog op de plank bij Pink Ribbon.
Wel heeft de organisatie bijna 2,3 miljoen besteed aan het eigen bureau.
Aan haar eigen bureau heeft Pink Ribbon tussen 2007 en 2010 bijna 2,3 miljoen besteed.
Spaink eindigt haar verhaal over Pink Ribbon met nog een opmerkelijke conclusie:
Mocht u denken dat Pink Ribbbon dat geld achterhoudt als broodnodige financiële buffer: nee hoor. Hun huidige reserve beslaat zo’n 7 miljoen. Allemaal ingezameld en nooit uitgegeven.
Inmiddels heeft Pink Ribbon ook gereageerd op deze cijfers. In dit blog weerleggen ze de berekeningen zoals ze hierboven zijn geschetst.
En Roelof van Laar schreef er al over: Pink Ribbon is niet de enige
cc-foto: waterrose

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

WendyB2
WendyB219 nov. 2011 - 16:37

Ik dacht dat Pink Ribbon toch vooral als doel had bewustwording en aandacht vragen voor het probleem en dat doen ze toch erg goed, dacht ik.

EpiktKtistec
EpiktKtistec19 nov. 2011 - 16:37

Een al heel oude kunst van professionele profiteurs vanuit de 5e eeuw tot haar hoogtepunt in de 14e eeuw waarin deze op eigen voordeel gerichte praktijk gebaseerd op bewust gecreëerd schuld- of verantwoordelijkheidsgevoel de aflatenhandel briljant beschreven door Barbara Tuchman in "De waanzinnige 14e eeuw". http://nl.wikipedia.org/wiki/Aflaat http://www.liberales.be/boeken/tuchman

sanguei2
sanguei219 nov. 2011 - 16:37

Pink Ribbon loopt wel te prutsen als je op dat blog kijkt. Ze stellen eerst dat we wel moeten bedenken dat het geld dat ze in 2006-2010 hebben opgehaald voor een belangrijk deel in 2011 zal worden besteed (lol). Gelijk daarop volgt een alinea die dit weer verduidelijkt (maar eigenlijk hetzelfde zegt) en dan toevoegt: "Het kan zijn dat geld die in het ene jaar wordt opgehaald in het ander jaar wordt besteed". Aan de taalfout kun je zien dat ze aan het blog weinig aandacht besteden, en dat lijkt me wel een teken van hoe het in zo een organisatie toegaat. Zo te zien is het een organisatie die zich richt op psychosociale zorg (de schenkingen aan medisch onderzoek zijn doorgesluisde gelden van andere inzamelorganisaties). Het is dan wel onterecht ze te verwijten dat hun geld niet naar medisch onderzoek gaat. Zelf vind ik dat ik het deel van mijn eventuele donatie dat naar het eigenlijke doel gaat, beter zelf aan dat doel, of aan een organisatie met lage overheads, kan schenken, en het deel dat Pink Ribbon opsoupeert, dan aan een ander doel kan geven.

ElChe
ElChe19 nov. 2011 - 16:37

Een woord: triest. Je zakken vullen met het aftroggelen van geld van mensen over de rug van ellende van mensen. Hoe diep kun je dan zinken.

1 Reactie
Ganzenwijn
Ganzenwijn19 nov. 2011 - 16:37

"Een woord: triest. Je zakken vullen met het aftroggelen van geld van mensen over de rug van ellende van mensen. Hoe diep kun je dan zinken." Pink Ribbon heeft iets (meer) uit te leggen, maar met jou cynische reactie loop je wat te hard van stapel. Commercie kan helpen, maar dit is alleen mogelijk met voldoende transparantie. Het vermoeden dat Pink Ribbon gelden verkeerd gebruikt is sterk, maar natuurlijk nog niet bewezen!

peterh2
peterh219 nov. 2011 - 16:37

Gênant, en tegelijk ook niet onverwacht... Dit soort excessen zorgen ervoor dat het draagvlak voor 'goede doelen' minder en minder wordt. Hetzelfde zag je bij de directie van SHV of de Plan Nederland. Het eigen gewin lijkt meer en meer voorop te staan, de zielige plaatjes als verkapte reclamestunt. Het echte goede doel wordt uiteindelijk afgescheept met een aalmoes... Erg jammer, want de goeden zullen zeker onder deze kwaden lijden.

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw19 nov. 2011 - 16:37

De werkelijkheid is toch anders, er is meer geld gegaan naar de goede doelen. En ....zo hoort het ook.

Warnerdj
Warnerdj19 nov. 2011 - 16:37

Stichting Pink Ribbon is houder van het CBF keurmerk voor goede doelen Wat houd een CBF Keurmerk dan ook nog in ?

1 Reactie
Dehnus
Dehnus19 nov. 2011 - 16:37

Dat je het voor de belasting mag aftrekken ;).