Joop

Geef slachtoffers van rampen de hulp waar ze recht op hebben

  •  
16-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Alleen bij een gezamenlijke en op Europees niveau gecoördineerde rampenbestrijding kan Europa echt een verschil maken
De wereld is de afgelopen jaren meerdere keren opgeschrikt door humanitaire rampen van ongekende omvang. De vele doden, zwaargewonden en mensen onder het puin na de natuurramp op Haïti staan een ieder nog op het netvlies gebrand. Daarom pleit ik voor een gezamenlijke en op Europees niveau gecoördineerde rampenbestrijding. Alleen zo kan Europa echt een verschil maken.
Ook de gevolgen van de recente overstromingen in Pakistan zijn schokkend: ziektes die zich snel verspreidden en duizenden mensen die waren verstoken van voedsel, onderdak en medische hulp. Ik vind het dan ook van groot belang dat de Europese Unie bij rampen snel en adequaat reageert. Bij dit soort humanitaire rampen is snelle en doelmatige hulpverlening essentieel. Dit vraagt echter wel om een goede coördinatie van die hulpverlening. De hulp van Europa bleek bij de rampen in Pakistan en Haïti weinig doeltreffend en zichtbaar. Het heeft geen zin als –om maar een voorbeeld te noemen– elk land brandweermensen stuurt terwijl er een tekort is aan medische hulp. Dit moet beter.
Op naar een gecoördineerde Europese aanpak Ik vind het essentieel dat de Europese Unie bij rampen snel en adequaat reageert. Het werkt enorm vertragend als er na een ramp eerst nog geïnventariseerd moeten worden welke Europese lidstaten welke hulp kunnen bieden. Dat moet vooraf al duidelijk zijn. Dit is alleen mogelijk als de Europese Commissie de Europese coördinatie van rampenbestrijding buiten de EU op zich neemt. In het Europees Parlement hebben we de Eurocommissaris voor humanitaire hulp, Georgieva, gevraagd om de Europese hulp goed intern af te stemmen en een actieplan voor gecoördineerde Europese rampenbestrijding op te stellen.
Voorstel Nederlandse regering niet efficiënt Ondanks het feit dat het duidelijk efficiënter is als je de humanitaire hulpverlening gezamenlijk aanpakt en op Europees niveau de taakverdeling coördineert, heeft de Nederlandse regering aangegeven de coördinatie liever bij de VN dan bij de Europese Commissie neer te leggen. Dit is een half antwoord en doet geen recht aan de dringende behoefte aan snelle hulp voor de vele slachtoffers van rampen. Met dit halve antwoord neem ik dan ook geen genoegen. Het is voor de VN veel efficiënter om één aanspreekpunt te hebben op Europees niveau.
Alleen bij een gezamenlijke en op Europees niveau gecoördineerde rampenbestrijding kan Europa echt een verschil maken. Hoe sneller we slachtoffers van rampen kunnen helpen, hoe beter. Daar maak ik mij als sociaaldemocraat dan ook sterk voor. Op Europees niveau, omdat gezamenlijk EU-optreden hier echt iets toevoegt.

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

HugoSpanje
HugoSpanje16 dec. 2010 - 15:31

Aldus de mening van een constateringsdeskundige ................ en daar zijn er heel veel van bij het Europees Parlement.

Echo10
Echo1016 dec. 2010 - 15:31

Ik snap de vraag niet zo goed. Georgieve doet het volgens mij binnen het huidige mandaat al heel erg goed. De EU was de sterkste humanitaire hulpverlener in Haiti, ze was sterk in een EU response in Chili en Pakistan dit jaar. Volgens Wikipedia: Commissioner Georgieva has been nominated and on 20 November named as Commissioner of the Year in the 'Europeans of the Year 2010' awards, organised by the influential European Voice newspaper. She was also named European of the Year by European Voice. Beetje onaardig om het huidige EU beleid af te doen als weinig doeltreffend en zichtbaar.

BenVerdrietig
BenVerdrietig16 dec. 2010 - 15:31

Ik denk dat het inderdaad veel beter is rampenbestrijding centraal te coördineren. Het lijkt me echter beter om het dan meteen maar op mondiale en niet op europese schaal te organiseren. De VN is dan ook een prima organisatie om de rampen bestrijding te coördineren..

doeidoei
doeidoei16 dec. 2010 - 15:31

En hoe nu verder?

roher
roher16 dec. 2010 - 15:31

Ben bang dat er eerst een definitie moet komen voor het begrip ramp. Want als het om begrip gaat dan wil ben nog wel eens hakkentakken of iemand rechtmatig gebruik kan maken van bepaalde voorzieningen en hulpverlening. Zo vraag ik me af, als men alle individuele verkeerslachtoffers bij elkaar optelt, die er per dag in Europa vallen, of er dan gesproken wordt over ramp. Vaak zie je hoe een individuele slachtoffer van bijv. verkeersongelukken aan de vrije markt wordt ovegelaten terwijl bij ´massale´rampen overheden van alles uit de kast trekken, om de boel te coordineren.