Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geef slachtoffers toeslagenaffaire nog voor kerst een voorschot

  •  
04-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
DEN HAAG-MENNO SNEL-PORTRET

© Wikiportret: Henriëtte Guest

Je weet precies hoeveel de gedupeerden al ten onrechte hebben terugbetaald. Dat staat in hun dossier. Je zorgt dat de mensen hun geld voor de kerstdagen allemaal op hun rekening hebben, plus een voorschot op de schadevergoeding.
Een ding staat als een paal boven water. Staatssecretaris Menno Snel maakt zijn achternaam niet waar. Uit zijn gestuntel in de Tweede Kamer konden de woedende, verdrietige en gestresste slachtoffers van het belastingtechnisch boevenbeleid niet opmaken wanneer ze genoegdoening zouden krijgen en een nieuwe financieel fundament onder hun geschokte bestaan. Gewoon niet.
Des avonds verscheen bij EénVandaag de grote duider Jeroen Vullings op het scherm. Snel was gered, verkondigde hij. Hij moest nu wel aan de bak.
Snel was gered. Snel moest aan de bak. Dat was het dan. De coalitie hield deze brekebeen net als de minister van aardbevingen de hand boven het hoofd. Hij kan gewoon zijn rekeningen blijven betalen.
Wie zich in de Tweede Kamer maar niet vertoonde op deze woensdag toch geen gehaktdag was VVD-fractievoorzitter Dijkhoff. Hij heeft werkelijk ten onrechte 4900 euro reiskostenvergoeding ontvangen en gehouden, naar eigen zeggen omdat deze bagatel op zijn betaalrekening hem nooit opgevallen was. Daar komt hij zonder dreigbrieven, zonder boete, zonder deurwaardersexploten vanaf. Foutje. Fijn dat U me er tijdig op hebt gewezen.
De verantwoordelijke diensthoofden kunnen nog steeds fluitend naar hun werk. Zij zijn niet van hun functie afgehaald. Hen staat geen extra beoordelingsgesprek te wachten. Zij blijven in de schaduw.
Toch lijkt het me allemaal niet zo moeilijk. Je weet precies hoeveel de gedupeerden al ten onrechte hebben terugbetaald. Dat staat in hun dossier. Je zorgt dat de mensen hun geld voor de kerstdagen allemaal op hun rekening hebben, plus een voorschot op de schadevergoeding, laten we zeggen 15000 euro per slachtoffer. Dat invorderen ging ook van de ene dag op de andere. Dus dit moet ook lukken. Het is om zo te zeggen een soort van op reply drukken. Waarom krijgen die slachtoffers van de fiscus niet een voorlopig niet terugvorderbaar voorschot?
Vervolgens benoem je een taskforce van deskundigen, niet afkomstig uit de Belastingdienst, die de hele affaire met de terugvorderingen ter hand neemt want de fiscus zelf heeft laten zien dat ze dit probleem niet kunnen oplossen. De taskforce bestudeert de voorliggende dossiers en komt tot overeenstemming met de slachtoffers. De overheid betaalt rechtstreeks de kosten van de fiscaal jurist en de gespecialiseerde advocaten die burgers zeker nodig hebben als het erom gaat een rechtvaardige uitkomst tot stand te brengen van hun akkefietje met de fiscus.
Soms plakte Winston Churchill middenin de Blitz op een memo aan een of andere ambtelijke dienst een rood papiertje met daarop Action today! Als hij ‘s avonds geen rapport kreeg over de genomen concrete actie, was de loopbaan van de geadresseerde voorbij.
Nou, maar we gaan hem eraan houden, de staatssecretaris! Hij is wel beschadigd, hoor! De coalitie geeft hem nog één kans. Hij begrijpt nu de woede en het verdriet. Rot toch op.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.