Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geef slachtoffers toeslagenaffaire allemaal een miljoen euro

  •  
21-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
In 2017 waarschuwde een expert binnen de Belastingdienst dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire onrecht werd aangedaan. Hij adviseerde om hen te compenseren. “Deze memo was op wonderbaarlijke wijze niet aan de Tweede Kamer gegeven, niet aan de commissie-Donner, niet aan de parlementaire-enquêtecommissie kinderopvangtoeslag en zat zelfs niet bij de zwartgelakte documenten die naar journalisten werden gestuurd”, vertelt Pieter Derks in zijn wekelijkse column.
De Druktemaker verbaast zich erover dat Willem Engel nog altijd verpleeghuizen lastigvalt. “Je zou denken: ga een keer langs bij de Belastingdienst. Misschien kom je dan wel een keer een echt complot op het spoor.” Want de toeslagenaffaire is nog altijd een drama. “Er is al anderhalf keer meer geld uitbetaald aan consultants dan aan de ouders waar het om gaat.”
Derks heeft wel een idee hoe het beter kan. “De overheid betaalt elke gedupeerde ouder morgen een miljoen euro. Zonder vragen, zonder papierwerk. Ze pakken gewoon het rekeningnummer dat ze destijds onrechtmatig leeg hebben getrokken en storten daar een miljoen euro op, met in de opmerkingen: excuses. Daarna gaan ze uitrekenen op welk bedrag die ouders eigenlijk recht hadden.”
“Als het ze dan in 2034 gelukt is om uit te rekenen hoeveel geld de Belastingdienst nog terugkrijgt, mogen ze een brief aan de ouders sturen met het verzoek om het te veel betaalde bedrag terug over te maken. Het lijkt me leuk als die ouders dan intussen allemaal dezelfde voicemail hebben: ‘Dit is de kinderopvangtoeslagterugbetaaltelefoon. Wegens drukte kunnen wij u momenteel niet te woord staan.’”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Thuru
Thuru21 okt. 2020 - 16:42

mwa dit gaat niet gebeuren.

Bert de Vries
Bert de Vries21 okt. 2020 - 15:30

De behoefte aan zorgvuldigheid waar de belastingdienst en de staatssecretaris zich achter verschuilen, is beschamend. Zorgvuldigheid is in de omgang met de ouders steeds het laatste geweest dat de dienst wilde. En nu ze terug moet betalen, mag diezelfde zorgvuldigheid opeens elke oplossing in de weg staan. Hoe durf je. En erger, hoe is het in godsnaam mogelijk dat de dienst voor deze waanzin de ruimte krijgt.

3 Reacties
Libertain
Libertain22 okt. 2020 - 6:19

("Hoe durf je.") Elke staat of staatsdienst die totalitaire neigingen vertoont, manifesteert een en zelfde type gedrag. Eigenlijk zou jij je moeten afvragen waar dient dan het Parlement voor?

Bert de Vries
Bert de Vries22 okt. 2020 - 7:50

Libertain, in de NRC van vandaag een boeiende recensie van recente publikaties over de ontwrichting die het neoliberalisme in de VS teweeg heeft gebracht. Wantrouwen is trouwens op z'n plaats. Verwerpen is een ander verhaal.

ValsPlat
ValsPlat22 okt. 2020 - 19:56

Zie de parallel met de afhandeling van de Groningse aardbevingschade.

Hakkepuf
Hakkepuf21 okt. 2020 - 14:33

Niet om het een of het ander, maar het zijn zo ongeveer de grofste mensenrechtenschendingen in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog. Daar mag een ruime compensatie tegenover staan.

1 Reactie
Libertain
Libertain22 okt. 2020 - 6:25

("...ongeveer de grofste mensenrechtenschendingen in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog") Mensenrechtenschendingen gebeuren staatsmatig altijd op bestelling. De vraag is, wat doe je met degene die deze mensenrechtenschendingen hebben besteld? Indien je niets mee doet is het kans voor herhaling van deze type crimineel gedrag uiterst groot. Vraag het aan de specialisten die crimineel gedrag professioneel bestrijden.

Rutger Groot
Rutger Groot21 okt. 2020 - 14:02

Een miljoen is wellicht overdreven maar het is in ieder geval verstandig om alle gedupeerden de aangegeven schade direct te vergoeden inclusief een schadeloosstelling van laten we zeggen 50k. Er is op dit moment een schandalig laag aantal gedupeerden terugbetaald, en uit de onderzoeken van de Belastingdienst en dure consultants blijkt dat 96%(!) van de aanvragen klopte en mensen dus onschuldig zijn. Dus neem het "risico" van een paar procent vals negatief en betaal gewoon uit, dat is sneller en goedkoper. Maar ja, ambtenaren die willen een heel circus van consultants, eigen medewerkers, systemen etc. graag in stand houden...... en dit past natuurlijk niet in hun papieren werkelijkheid. En sterker nog, dat vertraagd allemaal het vervolgen van de verantwoordelijken, want "dat moeten we allemaal niet willen natuurlijk"....

Libertain
Libertain21 okt. 2020 - 13:54

Subliem!