Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Geef onze ervaringen ruimte, niet onze meningen

  •  
16-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
museumplein

© Beeld: AT5

Er is een overkill aan meningen, een kakofonie aan losse ideeën, waarheden en uitspraken, zonder aandacht voor de ervaringen en dilemma’s van mensen die naar het Museumplein komen.
Ik fietste net langs het Museumplein. Kijk: een demonstratie. Onvrede. De stem van mensen die zich niet gehoord en gekend voelen bij het overheidsbeleid.
Maar wat is nou het verhaal? Er staan ook trekkers met een bord: geen boeren = geen eten. En ik zie vlaggen van Friesland, Groningen, Drenthe. En een prinsenvlag, dus oranje-wit-blauw, die geassocieerd wordt met de NSB.
Een cocktail van gevoelens en emoties komt hier aan de oppervlakte. Wie ontrafelt wat er speelt? Op de NOS-site zegt Michel (43): “Ik heb de eerste anderhalve maand wel begrip gehad voor het beleid, maar toen ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en dan kom je in de ‘complottheorieën’ terecht, zoals velen het noemen. Maar goed, vele ‘complotten’ blijken nu achteraf waar te zijn.”
Men vroeg niet verder. Wat is er waar? De NOS observeert alleen…
Dat is toch een leeg en arm soort nieuws? Je geeft mensen een podium, maar laat ze daar onbeholpen wat roepen, en gaat dan weer verder naar het volgende item.
Er is een overkill aan meningen, een kakofonie aan losse ideeën, waarheden en uitspraken, zonder aandacht voor de ervaringen en dilemma’s van mensen die naar het Museumplein komen.
Kunnen we vragen: waar ben je bang voor? En vooral: heb je iets ervaren waardoor je die vrees hebt?
Als we onze (bij elkaar gegoogelde) meningen los kunnen laten, maar (daadwerkelijke) ervaringen kunnen delen, dan kan zichtbaar worden hoeveel werkelijks er achter de onrust en de waanzin schuilt.
Waarnemen is een kunst. In een ontmoeting van mens tot mens zit een rijkdom aan zintuigelijke informatie, waardoor je toegang krijgt tot veel meer dan alleen de woorden die iemand spreekt.
Maar op een website, nieuwsfilmpje of stukje in de krant blijft daar weinig van over. De snelle analyses, korte nieuwsitems en felle discussies die volgen op de protesten verlopen via bestaande, uitgesleten patronen. We komen nergens.
Als we, naast de gebruikelijke nieuwskanalen geen kunst- speel- en droomruimte bieden, vervalt ons waarnemen tot snel veroordelen. Dan ontstaan geen relaties, maar slechts transacties tussen verschillende groepen in de samenleving. Onze gesprekken worden beschuldigingen, ons contact iets om te vermijden.
Ik merk hoezeer ik gesprekken over vaccinaties, overheidscontrole, vrijheidsbeperking of The Great Reset uit de weg ga. Moe om in uitgekauwde sporen en discussies te belanden. En bang voor de plakkerige kluwen van oprechte zorgen en onzin-theorieën van YouTube. 
Hoe krijgen we ruimte voor ervaringen van elkaar? Waar is aandacht voor verhalen waar de pijn, uitdagingen en vragen van het leven uit kan spreken?
Theater, literatuur, films en muziek scheppen plekken en momenten voor open waarneming, echte kennismaking met anderen. Dit is de ruimte voor subtiele, vaak moeilijk te duiden gevoelens, onbestemd verdriet en knagend ongemak.
Het is pijnlijk dat dit wordt gezien als iets in de marge, terwijl in deze pandemische tijd, er een immense behoefte aan is.
 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (48)

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout17 jan. 2022 - 16:05

https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2022/01/duizenden-mensen-op-de-been-in-amsterdam-vanwege-coronaprotest/ Wat doen militairen op een rechtsextremistische wappiedemo en kan Ollongren daar wat aan doen? Want stel je voor dat de ME moet slaan wegens overtredingen protestgangers, moeten de `veteranen' dan ook vluchten voor knuppel en pistool, of worden ze ontzien? Hun aanwezigheid in een nazi-optocht is sowieso een schandvlek op het blazoen der nationale strijdkrachten.

J.janssen2
J.janssen217 jan. 2022 - 9:29

"Theater, literatuur....iets in de marge. Nee, sekswerkers mogen wel weer aan de gang maar de culturele sector niet. Het is duidelijk waar de prioriteiten van de huidige politieke elite liggen. Rechtse hobby's worden gesteld boven de linkse. En dan beweren dat de lasten zoveel mogelijk gelijk verdeeld worden over alle sectoren......zulk beleid werkt polarisatie in de hand

1 Reactie
Zandb
Zandb17 jan. 2022 - 12:11

jansen Ik denk dan ook, dat u een fout maakt: protesteren is juist daarom, omdat beleid polariseert, een wettelijk recht. Er is op zichzelf niets mis met polarisatie. Kunnen de hoeren werken en moeten de theaters dicht, blijkbaar is dat het resultaat van wat we democratie noemen. Ben je het er niet mee eens, dan staan je manieren ter beschikking om dat duidelijk te maken en soms zelfs om er wat aan te doen.

Farmer 2.0
Farmer 2.017 jan. 2022 - 8:59

Op de beelden die ik gezien heb, een redelijke vertegenwoordiging van de uitersten. Links, rechts en een mooie verdeling over verschillende beroepsgroepen. Het was een mooie zondag om te demonstreren. Horeca dicht, voetbal zonder publiek, cultuur gesloten en momenteel geen werk op het land voor de boeren. Een dagje uit. Een mooie dag om aan het onderlinge begrip te werken.

4 Reacties
watcher3
watcher317 jan. 2022 - 12:09

Er waren echt geen linksen bij, een paar 100 liepen te demonstreren tegen het duizelingwekkende aantal nazis dat door de rest van de demonstrerende meute getolereerd werd.

Zandb
Zandb17 jan. 2022 - 12:15

Farmer Je kunt de verschillen onder een groep gelijkgestemde gelovigen niet beter aantonen, dan om praktische gevallen (cases) te bespreken. We krijgen nooit ruzie over de tekst: "Je moet je naaste liefhebben als jezelf". Maar we kunnen heel gemakkelijk ruzie krijgen, wanneer je daar concrete invullingen aan gaat geven. Begrijpt u wat ik bedoel?

Farmer 2.0
Farmer 2.017 jan. 2022 - 14:26

Zandb, Aan het onderlinge begrip werken is wat anders dan het met elkaar eens proberen te worden. Voor dit onderlinge begrip helpt het vaak al om het samen over koetjes en kalfjes te hebben. Dit onder genot van een hapje en drankje. Voor het proces is dit ook beter, IPV gelijk de diepte in te duiken en het over de praktische uitvoerbaarheid te hebben. Hiervoor zijn zulke gemoedelijke demonstraties ideaal.

Zandb
Zandb18 jan. 2022 - 13:14

Farmer Klopt. Maar ik wil maar even gezegd hebben, dat dat niet zo moeilijk is, om aan onderling begrip te werken door samen in een demonstratie met een ogenschijnlijk zelfde doelstelling te lopen. Ik vind dus dat uw bewering dat deze dag goed was voor het onderlinge begrip, op drijfzand berust. Pas wanneer je concrete invulling gaat geven aan waar je voor demonstreert, dan komen de verschillen tussen mensen bv met prinsenvlaggen en mensen die puur vanuit gezondheidsredenen demonstreren aan het licht en de boeren. Ik kan begrijpen dat het NIET hebben over de beweegredenen (belangen) van dergelijk verschillende groepen onderling begrip bewerkstelligen. Maar, je kunt pas werkelijk werken aan onderling begrijp, wanneer je het ergens inhoudelijk met elkaar over gaat hebben.

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 7:30

Ik kan me nog wel herinneren, dat de mensen die waarschuwden dat er een coronapas zou komen als complotgekkies werden weggezet. https://www.nu.nl/nucheckt/6074477/nucheckt-beweringen-over-europees-vaccinatiepaspoort-ongefundeerd.html

6 Reacties
watcher3
watcher317 jan. 2022 - 12:10

Maar hernandez wist het beter! Er is nog steeds een pandemie bezig malloot!

Zandb
Zandb17 jan. 2022 - 12:18

Hernadez En wanneer u de moeite had genomen, uw eigen link te lezen, dan had u geweten waarom dergelijke mensen dat ten onrechte meenden en dus wel degelijk recht zouden hebben op de eretitel: "Complotgekkie".

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 13:26

@ZandB 'En wanneer u de moeite had genomen, uw eigen link te lezen, dan had u geweten waarom dergelijke mensen dat ten onrechte meenden en dus wel degelijk recht zouden hebben op de eretitel: “Complotgekkie”.' Dan mag je me dat eens haarfijn uitleggen.

Wieowie
Wieowie17 jan. 2022 - 20:10

Zandb; jij hebt duidelijk de link zelf niet gelezen. Iets met pot en ketel. In het artikel staat “ De EU werkt in het geheim aan een vaccinatiepaspoort waarmee reisbeperkingen kunnen worden opgelegd aan mensen die niet gevaccineerd zijn." Dit blijkt ongefundeerd.” Ow wacht, hoe moet je zonder vaccin Duitsland nog inkomen

Zandb
Zandb18 jan. 2022 - 13:28

Hernadez/Wie Dit is een artikel van 5 mei, 2021. Citaat: "NUcheckt controleert berichten op hun betrouwbaarheid. Dit keer kijken we naar de volgende bewering: "De EU werkt in het geheim aan een vaccinatiepaspoort waarmee reisbeperkingen kunnen worden opgelegd aan mensen die niet gevaccineerd zijn." Dit blijkt ongefundeerd. Update: Dit bericht beschrijft de situatie op 1 september 2020. Sinds begin 2021 pleiten een aantal EU-lidstaten voor een Europees vaccinatiepaspoort. Of dat er ook gaat komen en hoe dat er dan uit komt te zien, is onduidelijk." Onderzocht is dus of "Dat paspoort komt er" klopt. En dat klopt dus niet. Begin mei was dat niet duidelijk. Dat er nu een andere situatie is ontstaan, dat doet daar weinig aan af. Er wordt steeds over 'nu', begin mei 2021 gesproken. Er wordt ook uitgelegd dat er 'nu, begin mei 2021 weinig aanleiding is om te veronderstellen, dat zo'n paspoort afwijkt van het - om het dan maar zo te noemen - huidige 'paspoort'. Tja. Als u willen geloven dat in de Middeleeuwen al duidelijk was dat toen, in het geheim het besluit is genomen dat zonder paspoort niemand een land binnen mag, dan moeten jullie dat weten. Ik doe daar niet aan mee.

Wieowie
Wieowie18 jan. 2022 - 17:07

Zandb, de mensen die zeiden dat het er zou komen werden uitgemaakt voor gekkie. Jij beaamt dat. En kijk nu eens. Die gekkies hadden het precies goed dat het er zou komen. Ze zeiden niet 2020 oid, maar ze voorspelden dat zo’n paspoort er met de tijd zou komen. Helemaal zo gek dus niet.

Jonathan2
Jonathan217 jan. 2022 - 5:52

Het grootste dilemma is niet de weinige aandacht voor de rechtvaardiging van het strooien van de meest waanzinnige leugens en beschuldigingen zonder enig vorm van bewijs door bepaalde negatieve ervaringen in het leven, maar het gebrek aan aandacht voor de ongelooflijke negatieve impact welke dat heeft op de maatschappij en vele mensen. Dus maak die verwarde personen gewoon verantwoordelijk voor de gevolgen hun daden en woorden, en dan worden deze vleesgeworden slachtoffers er veel meer toe gedwongen om eens te echt gaan nadenken over wat ze allemaal beweren en doen. Het meeste is zo bespottelijk dat enige vorm van zelfreflectie toch al moet helpen om bepaalde opvattingen van deze 'kritische denkers' te laten wankelen. Je maakt zelf trouwens ook de indruk dat je schijnt niet te begrijpen dat ervaringen nooit een rechtvaardiging kunnen zijn voor onrechtvaardigheid t.o.v. onschuldige mensen, wat je waarneming ook is van deze ervaringen. Omdat ik mij nogal eens onrechtvaardigheid behandelt heb gevoeld door overheid, is dat geen geldig excuus om dan maar de meest waanzinnige beschuldigen te gaan uiten en vele mensen in gevaar te brengen met mijn woorden en daden. Want de echte slachtoffers van deze pandemie liggen aan de zuurstof op het IC en staan daar niet op het plein. Mijn ervaring is dat al deze waarnemingen van die ervaringen tot nog veel meer verschillende meningen zullen leiden. Zie je het probleem? De meningsvorming is niet het probleem want dat onlosmakelijk verbonden met het mens zijn, het probleem is het wegnemen van de verantwoordelijkheid daarvoor als deze grote negatieve maatschappelijk impact heeft.

3 Reacties
Zandb
Zandb17 jan. 2022 - 8:19

Jonathan Hoe maak je mensen verantwoordelijk voor de gevolgen van hun daden? En waarom zouden die mensen daardoor dan gaan nadenken (en denk ik dan maar, in het gareel komen?) ? Verder gaat het hier in dit artikel om protesteren. Op basis van welke ervaringen gaan mensen protesteren. Vooral van belang om te vragen, als ze in het nieuws komen. En als ze zich misdragen hebben dan is, denk ik maar zo, naast de gang naar de rechter ook van belang om hun motieven - de ervaringen bv - te onderzoeken. En nee, dit lost bij lange na niet 'alles' op. Maar dat doet wat u voorstelt ook niet.

Jonathan2
Jonathan217 jan. 2022 - 17:48

Zandb. Door als ze regels en wetten overtreden daar serieuze consequenties op te zetten. Je wilt nog meer bezelfbenoemde wetenschapers die nu eens de motieven van deze mensen onder de loep gaan nemen. Geloof niet dat dat het pad uit deze crises is, maar nog meer mist gaat veroorzaken. Laat dat lekker over aan mensen die daar wel verstand van hebben om daar de juiste conclusies uit te trekken.

Zandb
Zandb18 jan. 2022 - 13:30

Jonathan Maar die serieuze gevolgen zijn er toch al? En die staan los van het eventuele onderzoek dat dan verricht wordt? Denkt u dat er geen serieuze gevolgen zijn, wanneer je iemand vermoordt, als allerlei 'deskundigen' daar hun mening over geven?

Alisia Sauer
Alisia Sauer16 jan. 2022 - 21:36

Ik denk dat er voor de boeren misschien eerder al te veel aandacht is. Moeilijk te negeren ook met het traktor geweld. Hoewel nu op het Meseumplein niet van toepassing.

Bakoenin
Bakoenin16 jan. 2022 - 19:21

De communicatie vanuit de media wordt sowieso eenzijdig gevoerd. Maar niet alleen daar, ook in het politieke theater worden critici geridiculiseerd en beschuldigt. Enkele maanden terug was er een 'discussie' over de noodzaak van de invoering van 2G in Nieuwsuur en daar zat alleen de presentatrice en een voorstander in de studio die uitlegden waarom dat zo noodzakelijk was. Tegengeluiden komen niet aan bod terwijl de nadelen toch overduidelijk zijn. De discussie wordt vaak op emotie gevoerd in plaats van op ratio. Wanneer Baudet 'WOII' erbij betrekt, moeten we ons realiseren dat dat ook internationaal gebeurd. Zelfs in de Lancet zijn de voorbeelden aangehaald en bijv. in deze video wordt er exemplarisch voor gewaarschuwd. https://www.youtube.com/watch?v=WhNJJmmCkqY Zelf stond ik vandaag op het museumplein en de complottheorieen die worden bedoeld zijn o.a. - de oorsprong van het virus uit een laboratorium als ontsnapt of uitgezet biowapen. Ook de FBI acht dit nu een mogelijke oorzaak en in amerikaanse commissies is duidelijk geworden dat 'Fauci' de verplaatsing van dat onderzoek naar Wuhan vanuit de faculteit Chapel Hill (UNC), heeft gefinancierd via de EcoHealth Alliance toen de amerikanen voortzetting in eigen land, onwenselijk en gevaarlijk vonden. - de coronapas waarvan de media bij hoog en laag beweerden in september 2020 dat dat een complottheorie was. - de getunnelde focus op mrna-vaccins als enige uitweg in plaats van de focus op zorgcapaciteit en medicatie, men moest en zou een 'experimenteel' vaccin toegediend krijgen. - het feit dat groepsimmuniteit een 'leugen' is geweest die werd geuit door politici én experts terwijl die experts hadden moeten kunnen weten dat dat niet mogelijk is bij coronavirussen. - de eindeloze verlenging van de Spoedwet en de daaruit volgende oneindige lockdowns en zelfs horrormaatregelen zoals een 3 maanden durende avondklok. - Het inzetten op 2G dat feitelijk vaccinatieplicht inhoudt (je kunt immers niet voortdurend 'Genezen' zijn met de huidige regels), een verborgen agenda waar Mona Keijzer niet meer mee kon leven. Al deze zaken werden afgedaan als 'complottheorie' terwijl de grote massa werd ingemasseerd (gebrainwashed) met acceptatie in het onderbewustzijn door subliminale en krachtige hypnosetherapieen met NLP zodat 'de massa', wanneer het zo ver was, niet geshockeerd reageerde. Zelf reageerde ik als door een wesp gestoken toen het festivalfonds, dat in januari 2021 grootschalig werd aangekondigd, plotseling niet bedoeld bleek te zijn voor 'gratis' festivals terwijl in eerste communicatie een voorbeeld werd gegeven met Parkpop, het grootste gratis festival ter wereld. Dit soort strategieen zijn duidelijk bedoeld om in eerste instantie de grote weerstand weg te nemen die zou ontstaan wanneer men zoiets direct duidelijk zou maken. We worden dus 'gedoseerd voorgelogen' (spoonfeeding the deception) omdat het te veel weerstand zou opleveren of te opzichtig zou zijn, om de gehele 'leugen' in één keer aan ons voor te leggen. De schuivende waarheid van Hugo de Jonge lijkt me daar een perfect voorbeeld van. De media passen bovendien later de tekst aan om zo te verhullen hoe men het volk heeft misleid. Zo sprak nu.nl in september 2020 bij de vaccinatiepas van een complottheorie en heeft men later de tekst aangepast om het alsnog 'recht te kunnen praten'. https://www.nu.nl/nucheckt/6074477/nucheckt-beweringen-over-europees-vaccinatiepaspoort-ongefundeerd.html We zijn nu de pandemie vrijwel te boven maar in frankrijk is gisteren 2G doorgevoerd in de HoReCa en Cultuur en men laat hier de TNO onderzoek doen naar de invoering ervan. Het volk is i.h.a. volgzaam aan de overheid en de mensen die ik sinds juni 2020 tegenkom bij protesten zijn zeer divers van afkomst maar hebben allen één ding gemeen: een hele kritische blik op de macht en de overheid. Niet alle complottheorieen zijn natuurlijk door iedereen gedragen maar hét kenmerk van dwarsdenkers, die pejoratief worden weggezet als wappies of antivaxxers, is dat men niet direct de deur dichtgooit voor andere scenario's dan de gangbare. Dit botst met de geaccepteerde werkelijkheid van volgers. De onwaarheden en dwang zijn door critici ter sprake gebracht maar die critici (ook gematigde medici zoals Jona Walk) werd het woord niet gegeven of ze worden voor idioten versleten. Dit soort praktijken in politiek en media versterkt het wantrouwen, nu ook bij een groeiende groep voormalig niet kritische mensen. Op het museumplein sprak ik vandaag een politie agente die zei dat ze zich langzaamaan is gaan afvragen of veel als complottheorie afgedane verhalen, toch op waarheid kunnen berusten.

12 Reacties
gimli55
gimli5516 jan. 2022 - 20:56

Thanks Bakoenin, helemaal mee eens. Je moet ook letten op wat niet gezegd wordt, wat niet getoond wordt aan grafieken en statistiek gegevens.

Hernandez
Hernandez16 jan. 2022 - 20:59

'Ook de FBI acht dit nu een mogelijke oorzaak en in amerikaanse commissies is duidelijk geworden dat ‘Fauci’ de verplaatsing van dat onderzoek naar Wuhan vanuit de faculteit Chapel Hill (UNC), heeft gefinancierd via de EcoHealth Alliance toen de amerikanen voortzetting in eigen land, onwenselijk en gevaarlijk vonden.' Daar heeft veel pers het niet over (bewust) omdat die malle Trump daar mee aan de haal is gegaan. Daarom wordt het door veel mensen automatisch weggezet als complottheorie, puur door Trump.

gimli55
gimli5516 jan. 2022 - 21:04

Vooral de grafiek van het aantal IC bedden in de prognose grafiek is duidelijk, natuurlijk wordt nu de aandacht daarvan weg gehaald door naar het aantal Covid patiënten te wijzen, maar daar wordt nooit het totale aantal ziekenhuis bedden bij genoemd. De informatie wordt constant aangepast aan de benodigde uitkomst. Dat heet een cirkel redenatie en die klopt altijd. De bekende reageerders gaan nu weer los met persoonlijke aanvallen en benamingen, verwensingen en beschuldigingen, om maar niet inhoudelijk in te hoeven gaan op de kritiek. Voorspelbaar en repetitief gedrag, verder komen ze niet. https://nos.nl/artikel/2413138-nederland-zat-een-maand-in-lockdown-was-dat-wel-nodig.

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 2:22

"Wappies" zou je kunnen omschrijven als mensen die op basis van te weinig gegevens tot conclusies zijn gekomen die niet in overeenstemming zijn met de werkelijkheid en weigeren om die te heroverwegen, zodat het het karakter van "een geloof" begint te krijgen." Laten we die definitie eens toepassen op een vrij grote groep mensen die het niet eens zijn met het gevoerde beleid om de meest uitlopende redenen en de mensen die ze "wappies" noemen, alleen maar omdat ze dat kenbaar maken op het Museumplein. Er zijn meer "wappies" als je op het eerste gezicht zou denken, zowel binnen als buiten de gevestigde orde. Samenvatting: het komt regelmatig voor dat de pot de ketel verwijt....

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 2:25

Hernandez = een wappie die zijn kans schoon ziet.

pahan
pahan17 jan. 2022 - 6:14

'We zijn nu de pandemie vrijwel te boven' O gelukkig. Daarom is luisteren naar voorbijgangers leuker dan de waarheid tot je nemen.

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 7:26

@Apple En dat roept iemand die continue zegt dat COVID een kans is voor de overheid om meer macht over de bevolking te krijgen? Pot, ketel.

Zandb
Zandb17 jan. 2022 - 8:33

Bakoenin Dat is natuurlijk makkelijk gezegd - vooral als u ook niet op de spelling let -: "Maar niet alleen daar, ook in het politieke theater worden critici geridiculiseerd en beschuldigt." Ik bedoel, u zal vast gelijk hebben maar wat voor gelijk is dat? Is dat het gelijk van de man die zich druk maakt over de manier waarop de dokter hem vertelde, dat hij nog maar even te leven heeft? En zit het met de berichtgeving niet net zo? Zo ongenuanceerd als u als feit stelt: "De communicatie vanuit de media wordt sowieso eenzijdig gevoerd." Hier gaat het om het feit dat er sprake is van een zo uiteenlopend aanbod aan meningen, oordelen, vooroordelen, belangen, die al dan niet redelijk gefundeerd, gebundeld worden tot een eensgezinde demonstratie. U beschrijft uw ervaringen o.g.v. waarom u daar staat. Ik denk dat niemand zal ontkennen, dat u geen goede redenen aanvoert om daar te gaan staan. Maar wat hebt u te maken, wat wilt u te maken hebben met de noden van boeren, met het FvD, met de prinsenvlaggen, met dan wel idiote complottheorieën?

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 10:34

Hernandez: "En dat roept iemand die continue zegt dat COVID een kans is voor de overheid om meer macht over de bevolking te krijgen?" Klopt, die kans bestaat en ik denk dat we daar waakzaam voor moeten zijn. Ik beweer niet dat dat de vooropgezette bedoeling is, of dat het zelfs om een complot gaat. Ik houd er zelfs rekening mee dat de mensen die daarvan uitgaan aan achtervolgingswaanzin lijden, of zelfs een heel andere bedoelingen hebben, namelijk wantrouwen en verdeeldheid zaaien

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 11:04

@Apple 'Klopt, die kans bestaat en ik denk dat we daar waakzaam voor moeten zijn.' Die kans bestaat zeker, en de QR-code zou een voorbode kunnen zijn van een controle maatschappij. Omdat in te zien hoef je echt niet 'rechts' of 'links' en al helemaal geen wappie of conspiracy gekkie te zijn.

gimli55
gimli5517 jan. 2022 - 13:46

@The Apple Niet onderbouwde beschuldigingen zijn nooit inhoudelijk en iemand alleen maar wappie noemen al helemaal niet. Dat is een luie en gemakzuchtige mening zonder argumentatie. Dat is geen discussie, maar het lozen van een lege mening.

The Apple
The Apple18 jan. 2022 - 1:03

Gimli - Wil je hier een onderbouwing waarom ik Hernandez een wappie noem? Een lljstje maak van de reacties misschien? Hierboven wordt een onderzoek gebruikt van de FBI om dr. Fauci verdacht te maken, alsof er feitelijke aanwijzingen zouden zijn dat het virus uit een laboratorium in Wuhan komt en hij daar, misschien zijdelings, bij betrokken zou zijn, of interesse erbij hebben om dat in de doofpot te stoppen. De pers zit ook in het complot: "omdat die malle Trump daar mee aan de haal is gegaan." Dus: degene die vindt dat het een onwaarschijnlijk verhaal is, vindt dat waarschijnlijk omdat deze tegen Trump is. Vooroordelen, vooroordelen.....arme Trump, held der wappies. disclaimer: daar hoor ik natuurlijk niet bij, want ik noem hem tenslotte "malle Trrump". Schitterend: iemand die net zo mal is als Trump, maar toch niet.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout16 jan. 2022 - 18:29

Geboerte op turbotractoren op een wappiedemo en paramilities in battle-tenue, als zelfverklaarde veteranen, nazivolk en nsb-sympathisanten. Geen antifa, want die werd omgeleid. We weten nu hoe de vlag erbij hangt na een week kabinet.

8 Reacties
K. Damhof2
K. Damhof216 jan. 2022 - 19:30

Antifa werd omgeleid, ik denk vooral voor de eigen veiligheid.

Hernandez
Hernandez16 jan. 2022 - 21:00

'paramilities in battle-tenue, als zelfverklaarde veteranen, nazivolk en nsb-sympathisanten.' Zoals Antifa?

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout17 jan. 2022 - 8:13

https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2022/01/duizenden-mensen-op-de-been-in-amsterdam-vanwege-coronaprotest/

watcher3
watcher317 jan. 2022 - 9:27

Zeg hernandez je ziet bij antifa geen "zelfverklaarde veteranen, nazivolk en nsb-sympathisanten." Soms denk ik dat jij ze gewoon niet allemaal op een rijtje hebt. Pathetische onfeitelijke jijbakken dat is zo ongeveer jouw niveau. Waarschijnlijk heb je niet eens door dat je jezelf als pro-nazi ontmaskert.

The Apple
The Apple17 jan. 2022 - 10:39

.watcher: "Waarschijnlijk heb je niet eens door dat je jezelf als pro-nazi ontmaskert." Zou goed kunnen, maar ieder ander zou dat al lang duidelijk moeten zijn.

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 11:05

@Watcher ' Waarschijnlijk heb je niet eens door dat je jezelf als pro-nazi ontmaskert.' Ah, het simplistische 1 of 0 denken van Watcher. Ik heb een pleurishekel aan extremisten, of zou rechts of links zijn.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout17 jan. 2022 - 11:22

En Hernandez, Antifa verkleed zich niet als militair. De naam zegt het al: antifascistisch, dat jij jijbakt met Antifa zegt wat over je ranzige politieke voorkeuren.

Hernandez
Hernandez17 jan. 2022 - 13:28

@Hannes ''Antifa verkleed zich niet als militair.' Zwarte uniformpjes aan? 'dat jij jijbakt met Antifa zegt wat over je ranzige politieke voorkeuren.' Antifa is nou niet bepaald een fijne club, net zoals dat die nep-veteranen en rechtsgekkies geen fijne clubs zijn. Dat jij Antifa wel een fijne club vindt zegt veel over je ranzige politieke voorkeuren.

LeftFuturist
LeftFuturist16 jan. 2022 - 17:21

We kunnen beter aandacht besteden aan rationaliteit en dan empirische ervaringen. Anders gaan mensen verschil aanbrengen tussen belevingswereld en hoe het daadwerkelijk is gegaan volgens iemand anders.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 18:08

Dat is woke In het Nederlands 'geleefde ervaring ' wat een anglicisme is . Niet geheel zinloos natuurlijk maar wetenschappelijk is het niet Maar we moeten ook oppassen dat de kille rationaliteit niet de realiteit van het dagelijks bestaan gaat ontkennen . Dus als de wetenschap nu eens de feiten doet en de wij met zijn allen de ervaringen uitwisselen ?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 jan. 2022 - 17:06

Ik heb geen geld voor theater of muziek en daar waar het goedkoop was te weten kraakpanden dat heeft de regering met steun van bijna alle partijen om zeep geholpen, laagdrempelige cultuurcentra zijn weg of gecommercialiseerd of gewoon duur geworden omdat ze de kosten de accijns moesten opvangen . Ik ben helemaal eens dat cultuur open moet maar het brengt ons niet bij elkaar als de toegang tot die cultuur er niet meer is voor een groot deel van de mensen Verder is door verschillende ontwikkelingen de cultuur ook prut geworden - ze hebben de underground gesloopt dus vernieuwingen zijn daardoor verdwenen Wie 20 op een onbewoond eiland heeft geleefd zal het verschil niet merken Het is al kapot .

1 Reactie
Nejras
Nejras16 jan. 2022 - 19:49

@Griezel Hear hear.

pahan
pahan16 jan. 2022 - 16:14

Nou, dan zullen we maar niet reageren :)

1 Reactie
Zandb
Zandb17 jan. 2022 - 8:34

pahan Had dat dan ook maar iet gedaan.