Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geef kijker meer invloed op aanbod TV-zenders

  •  
07-03-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De kans bestaat dat Ziggo nog dit jaar buitenlandse zenders uit het analoge pakket haalt. Dat is in strijd met het uitgangspunt van de regering van een pluriform pakket, vindt Jasper van Dijk
De kans bestaat dat Ziggo nog dit jaar buitenlandse zenders als BBC, ARD en CNN uit het analoge pakket haalt. Dat is in strijd met het uitgangspunt van de regering dat deze zenders in een pluriform pakket aangeboden dienen te worden, vindt SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk. De kijker moet meer invloed krijgen op het TV-zenderaanbod van kabelbedrijven. Daarom wil hij dat minister Van Bijsterveldt van Media een onafhankelijke klachteninstantie opricht.
Kabelbedrijven als Ziggo en UPC hebben nu een monopolie op het TV-aanbod in hun regio. Zonder enig overleg kunnen ze zenders uit het pakket halen. Zo haalt Ziggo vijf zenders uit het analoge pakket, terwijl het abonnementsgeld gelijk blijft.
De kans bestaat dat Ziggo nog dit jaar buitenlandse zenders als BBC, ARD en CNN uit het analoge pakket haalt. Dat is in strijd met het uitgangspunt van de regering dat deze zenders in een pluriform pakket aangeboden dienen te worden. Er ontstaat bovendien een ongelijk aanbod tussen de verschillende regio’s. Volgens Programmaraden krijgen de zenders zelfs contracten voorgeschoteld waarin staat dat zij afzien van analoge doorgifte als zij digitaal door Ziggo worden doorgegeven. De minister moet deze praktijk laten onderzoeken door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).
Omdat kijkers geen inspraak hebben op het zenderaanbod van kabelexploitanten, moet een onafhankelijke klachteninstantie worden opgericht waar kijkers terecht kunnen met klachten en opmerkingen. Of het nu gaat om prijsstijgingen of het schrappen van zenders, de kijker heeft het nakijken. Het wordt hoog tijd voor een volwassen inspraak op het TV-aanbod.
Jasper van Dijk gaat dinsdag 8 maart om 11.45 uur in debat met Gradus Vos, woordvoerder Ziggo, in het Joop-debat in de Gids.fm op radio 1

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.