Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Gebrek aan crèches voor azc-peuters is een gemiste kans

  •  
23-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-23-om-11.06.35
creche

© cc-foto: Gerard Bierens

Jonge kinderen in asielzoekerscentra moeten naar de peuterspeelzaal. Dat vinden brancheorganisaties van basisscholen en peuterspeelzalen. Volgens hen zorgt dat bij de kinderen voor een geringere taalachterstand en helpt het hen in de omgang met andere kinderen. Dat schrijft het AD.
Voor kinderen ouder dan 4 jaar in asielzoekerscentra geldt al dat zij naar de basisschool gaan. Maar voor de allerjongsten is vrijwel niets geregeld. Volgens brancheorganisaties zijn kinderen onder de 4 jaar in het beste geval toegewezen op een speellokaal. ‘Een gemiste kans’, vinden de organisaties. ‘Jonge kinderen leren op deze leeftijd door samen te spelen, ook dat draagt bij aan een goede ontwikkeling van deze kinderen.’
Dat er nauwelijks peuteropvang is, is te wijten aan de kosten. Vooral kleine gemeenten hebben moeite de financiering van peuterspeelzalen te regelen. Zij krijgen voor de opvang van de kinderen geen extra geld, aangezien vluchtelingen niet ingeschreven staan in de basisadministratie. Daarnaast kunnen de ouders geen eigen bijdrage betalen. De brancheorganisaties vinden nu dat het Rijk meer geld moet uittrekken voor professionele peuteropvang. Volgens hen kunnen de kosten van taalonderwijs omlaag wanneer kinderen niet meer een taalachterstand aan de basisschool beginnen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

BasVV
BasVV23 feb. 2016 - 14:58

Is er vanuit de ouders behoefte aan kinderopvang. Zo ja. Dan kunnen ze dat met wat kleine middelen zelf regelen. Zo nee. Waar bemoeit nederland zich mee.

JStokx
JStokx23 feb. 2016 - 14:18

Wat hebben deze kinderen aan de Nederlandse taal? Als het thuisland weer oorlogsvrij is gaan alle vluchtelingen weer netjes terug. /naïviteit

Yogi Bear
Yogi Bear23 feb. 2016 - 13:26

Gemiste kans ja, straks kunnen ze zich niet beroepen op het "te verwesterd om nog terug te gaan" excuus.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2016 - 12:08

Verstandig voorstel. Wen er maar aan dat er niemand terug gaat. Op termijn is slechte taalbeheersing een grotere kostenpost. Dat kan nog generaties lang doorzeuren.

3 Reacties
DellGriffith
DellGriffith23 feb. 2016 - 12:58

Hoezo gaat niemand terug? Die gaan toch hun land opbouwen als de oorlog voorbij is..

Haastig
Haastig23 feb. 2016 - 20:36

DanielleDefoe 23 februari 2016 at 13:08 Eens (voor een paar uur keer per week, een paar uur). Helpt overigens alleen als de peuterleidster en andere kids zelf ook goed Nederlands spreken. Los daarvan lijkt het (leren?) spelen in een "onschuldige" omgeving me ook vrij noodzakelijk voor de ontwikkeling.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2016 - 23:42

Klopt helemaal Haas, nederlands sprekende leiding etc.

MVtikt
MVtikt23 feb. 2016 - 11:59

En waarom moeten WIJ daarvoor zorgen? Crèches en kinderopvang zijn er voor zover ik weet vooral om de kinderen op te vangen van WERKENDE mensen. In de media wordt vooral gepraat over de verveling in de AZC's.... is het heeeel misschien een oplossing dat de asielzoekers zélf die kinderopvang regelen en bestieren?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 feb. 2016 - 15:38

Nee, want daar leren die kinderen geen Nederlands van. Naar de kinderopvang met Nederlandssprekende leidsters/leiders en Nederlandse kinderen. Een tweede taal is makkelijk te leren als je op tijd begint. En laat die vrijwilligers vooral dingen doen waar ze voor zijn gekwalificeerd.

jahoor2
jahoor223 feb. 2016 - 11:42

Zolang ze hier zijn kan het handig zijn dat ze iets mee krijgen van onze verheven Westerse normen en waarden. Maar voor een PVV´er zijn dit soort berichten weer reden om aan te nemen dat ze in enorme aantallen komen en blijven en ook nog eens al ons geld opmaken.

Bavaud Mauritius
Bavaud Mauritius23 feb. 2016 - 11:21

Een gemiste kans? Wat een negatieve veronderstelling. Ik zou het Een Kans noemen. Overigens hoeft zo'n opvang niet duur te zijn. Die kan voor een deel door vrijwiliggers worden gerund. Er zijn duizenden mensen die vrijwilligers werk willen doen. Een project zoals dit is niet concurrerend voor de regulier kinderopvang, omdat de gemeente geen geld beschikbaar stelt voor deze opvang.

nesje2
nesje223 feb. 2016 - 10:41

Niet met een taalachterstand naar de basisschool. Het is toch de bedoeling dat ze terug gaan. Elke keer komt er weer iemand met een voorstel wat bakken met geld kost. De gemeentes geven toch aan,dat het een geldprobleem is.

1 Reactie
Bavaud Mauritius
Bavaud Mauritius23 feb. 2016 - 11:18

Als er een einde komt aan de oorlog binnen vijf jaar verloopt hun verblijfsvergunning. Dat is zo bij vergunningen die op basis van oorlogssituaties worden afgegeven. Laten we hopen dat dat lukt.