'Geef gedetineerde vreemdelingen onderwijs'
• 09-08-2012
• leestijd 2 minuten
De haken en ogen aan het Nederlands detentiewezen
Nederland vervult in Europa een soort van voorbeeldfunctie met haar detentiewezen. We zijn het enige land waar cellen leegstaan en waar gevangen zelden een cel moeten delen. De positieve cijfers kunnen echter niet verhullen dat het Nederlandse gevangeniswezen ook veel problemen kent. Hoofdonderzoeker Fabrice Kellens van het onderzoeksrapport naar het Nederlands detentiewezen (CPT) is kritisch. “De overheid schiet zichzelf in de voet door vreemdelingen niet op te leiden.”
In Nederland krijgen buitenlanders die in het gevang zitten geen resocialisatie aangeboden. Ook krijgen ze doorgaans geen enkele vorm van cursus of beroepsopleiding aangeboden. Dat is omdat ze na hun detentie Nederland toch moeten verlaten. Kellens vindt het discriminatie.
Pas als je vreemdelingen goed opleidt en voorbereidt op hun terugkeer, is de kans klein dat ze terugkeren.
De illegalen die in Nederland in het gevang hebben gezeten komen volgens Kellens na hun uitzetting vaak terug omdat velen tijdens hun verblijf familie naar Nederland hebben gehaald.
Ook vinden er grove schendingen van mensenrechten plaats, aldus het rapport. Zo worden families met kinderen die uitgezet moeten worden opgesloten. Deze families moeten volgens de boekjes binnen twee weken na hun detentie worden teruggevlogen naar het land van herkomst, met een mogelijke verlenging tot 28 dagen als zij zich tegen uitzetting verzetten. In de praktijk komt het er op neer dat families langer vastzitten, wat betekent dat ook de kinderen in sommige gevallen wel 60 dagen opgesloten zitten.
Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) wil ook nog strengere beperkingen voor de verlofregeling voor tbs-veroordeelden en longstaypatienten. Dat grenst volgens het rapport aan het ‘onmenselijke’. Het CPT gebiedt het ministerie binnen afzienbare termijn op de beschuldiging te reageren. Volkskrant:
Nederland telt in EU meeste vrouwelijke gedetineerden