Joop

Geef extreemrechts geen reden om te jammeren

  •    •  
22-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
Baudet-2020

© cc-foto: Rickazio / Wikimedia

Niemand wil dat straks met PVV en Forum de krachten worden gebundeld. Daar hoeven we toch verder niet ingewikkeld over te doen?
D66 en GroenLinks gaan na de gemeenteraadsverkiezingen niet met extreemrechts in een college zitten, lieten ze zo’n anderhalve week geleden weten. Dat was toen nieuws, althans: alle media meldden het. Waarom weet ik niet, want het lijkt me nogal wiedes dat die twee partijen niet met de PVV of Forum voor Democratie zullen samenwerken. Beide kampen hebben niets, maar dan ook helemaal niets gemeen. Hoe zou een gezamenlijk coalitieakkoord er dan moeten uitzien?
PVV-leider Geert Wilders bespeurt kennelijk wel mogelijkheden, want hij schreeuwde (zoals gebruikelijk) moord en brand toen de twee progressieve partijen de PVV de deur wezen. Hij beschuldigde D66 en GroenLinks van arrogantie en noemde ze zelfs ‘de nieuwe fascisten’. Ach ja. De reactie van een Forum-woordvoerder leek me iets meer ter zake doen: ‘Komt mooi uit want wij willen ook niet met hen regeren.’
Maar hiermee was het uitsluithoofdstuk nog niet ten einde. Want SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat D66 en GroenLinks geen recht doen aan de mensen die ‘genoeg hebben van de huidige politieke gevestigde orde’. ‘Sommige linkse partijen kijken neer op de kiezers van bijvoorbeeld Wilders, maar ik denk dat dat absoluut niet de weg is,’ zei ze afgelopen weekend voor de radio.
Wil Marijnissen dan wél met Wilders of Thierry Baudet zaken doen? Nee, dat natuurlijk niet, haastte ze zich te verklaren. Maar D66 en GroenLinks maken er een campagnethema van en dat deugt niet, betoogde Marijnissen (tijdens een campagne-interview).
Eerlijk gezegd: het verschil is mij te subtiel. D66 en GroenLinks willen niet met de PVV of FvD besturen. De SP wil het ook niet. De PvdA, die zich er bij mijn weten niet over heeft uitgelaten, ongetwijfeld evenmin. Zelfs VVD-leider Mark Rutte en zijn CDA-evenknie Wopke Hoekstra wijzen een gezamenlijk college af. Kortom: niemand wil dat straks met PVV en Forum de krachten worden gebundeld. Daar hoeven we toch verder niet ingewikkeld over te doen? Ik begrijp dat politieke partijen in deze periode nijver op zoek zijn naar een profileringsitem, maar dit lijkt wel erg veel op Haags gekissebis.
Je kunt je wel afvragen of het vooraf uitsluiten van officieel verkiesbare partijen tactisch zo handig is. Het lijkt mij nogal vanzelfsprekend dat D66 en alles wat links daarvan opereert niks te maken wil hebben met extreemrechts. Maar is het raadzaam dat al in de aanloop naar de verkiezingen zo nadrukkelijk kenbaar te maken? Je kunt na de verkiezingen ook gewoon praten met deze partijen. Zo’n gesprek hoeft niet veel langer dan een minuut te duren. Je vraagt de plaatselijke Forum- of PVV-delegatie of ze afstand wil nemen van haar partijprogramma. Luidt het antwoord ‘nee’ (en het zál ‘nee’ luiden) dan zijn de collegeonderhandelingen geëindigd.
Voordeel van deze aanpak is dat PVV, Forum of een andere extreemrechtse club zich niet kunnen beklagen dat ze al bij voorbaat ‘uitgesloten’ worden. Gejammer à la Wilders zal dan uitblijven. Ik vermoed trouwens dat PVV en Forum niet eens komen opdagen als ze uitgenodigd worden voor een overleg. Ze willen zelf ook niet.
Wat ze wel willen is de handen ineen slaan met VVD en CDA. Rutte en Hoekstra noemen dit weliswaar zeer onwenselijk, maar ze gooien de deur niet helemaal dicht. Mocht een plaatselijke afdeling van VVD of CDA wel willen toehappen, dan gaan hun landelijke partijleiders dat niet blokkeren, maak ik uit hun uitspraken op.
Ik vermoed dat zoiets hier en daar gaat gebeuren. Lang niet al die lokale afdelingen achten een akkoord met PVV of FvD immers ondenkbaar, hebben ze BNR Nieuwsradio laten weten. Een smoesje hebben ze al achter de hand: plaatselijk lijken die extreemrechtse gezelschapjes helemaal niet op de landelijke partijen en Wilders en Thierry Baudet hebben er helemaal niets over te zeggen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (47)

Max5
Max523 feb. 2022 - 17:08

Stoere taal van D66 en GroenLinks, vooral bedoeld voor de bühne. Er zijn in Nederland 344 gemeenten en de PVV doet in 30 daarvan mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. En bij die dertig zitten misschien zeven gemeenten waar zowel de PVV als D66 en/of GroenLinks serieus stemmen gaan halen. Het blijft natuurlijk wel merkwaardig dat partijen die juist zo hameren op de inclusieve samenleving het iedere keer weer nodig vinden om op voorhand te roeptoeteren wie ze gaan uitsluiten. Maar waarschijnlijk ben ik de enige die daar de logica niet van inziet, mijn snappertje is daar ongetwijfeld te klein voor.

4 Reacties
PGS
PGS23 feb. 2022 - 17:24

Leuk om te lezen dat iemand ook de tegenstrijdigheid van het inclusiviteitsdenken ontdenkt: wij zijn inclusief zolang je denkt en zegt wat wij ok vinden. Maar oh wee als je ervan afwijkt. Dan verandert het inclusief zijn in exclusief-zijn.

vdbemt
vdbemt23 feb. 2022 - 19:21

"Het blijft merkwaardig dat partijen die juist zo hameren op de inclusieve samenleving het iedere keer weer nodig vinden om op voorhand te roeptoeteren wie ze gaan uitsluiten." Wat hier gebeurt, is dat partijen worden uitgesloten die NIET voor een inclusieve samenleving zijn. Voor de inclusiviteit van de samenleving is dat dus heel goed.

Max5
Max523 feb. 2022 - 20:10

@vdbemt. Ik ga ‘inclusieve samenleving’ wat anders formuleren, zie onder. “Het blijft merkwaardig dat partijen die juist zo hameren op een samenleving waarin mensen volwaardig kunnen participeren het iedere keer weer nodig vinden om op voorhand te roeptoeteren wie ze gaan uitsluiten.” Wat hier gebeurt, is dat partijen worden uitgesloten die NIET voor een samenleving zijn waarin mensen volwaardig kunnen participeren. Voor een volwaardige participatie van mensen in de samenleving is dat dus heel goed. Oftewel; wat @PGS zegt.

vdbemt
vdbemt25 feb. 2022 - 10:38

@Max. Om inclusiviteit te beschermen, om inclusief te blijven, is het nodig hen, die duidelijk voor exclusiviteit zijn en dat ook bepleiten, uit te sluiten.

pahan
pahan23 feb. 2022 - 7:07

Er zullen ongetwijfeld gemeentes zijn waar deze oekaze niet opgevolgd wordt. Gelukkig maar. De trend om mensen uit te sluiten vanwege een verondersteld moreel voordeel is bijna niet te stoppen. Ik wil niet weten met wie ze niet in zee willen gaan. Ik wil weten wat ze wel gaan doen. In mijn gemeente. En als de juiste persoon bij een 'foute' partij zit, mag daar gewoon op gestemd worden. En hoort die gewoon aan de gang te kunnen. Landelijk bepaalt niet wat er in de gemeente gebeurt, dat zou toch ondertussen aan de hand van de uitslagen duidelijk moeten zijn. Rutte regeert niet in de polder. De gemeente partijen moeten elkaar vinden als de uitslagen bekend zijn. En wat ze ver weg in Den Haag doen is op geen enkele manier interessant.

6 Reacties
Zandb
Zandb23 feb. 2022 - 7:55

pahan U vindt het niet van belang, u af te vragen of u samenwerkt met een persoon/partij die schijt heeft aan de democratisch tot stand gekomen wetten? U zou met een pedofiel samenwerken, met een terrorist, met een partij die vindt dat de islam geen recht van bestaan heeft? Echt?

korheiden2
korheiden223 feb. 2022 - 8:20

@zandb : In een democratie moet je compromissen sluiten om een gedeelte van je programma binnen te halen. Dat houdt dus in dat je samenwerkt met partijen die niet jouw keuze zijn. Het voorbeeld van samenwerken met een pedofiel of terrorist is vergezocht. Er zijn ook partijen die de democratie maar lastig vinden en meer dwang bepleiten bij klimaatmaatregelen. Een andere partij is in feite de rechterhand van Erdogan. Ook is er een partij die weinig opheeft met vrouwenrechten. Ik zag zondag Wilders het voorstel doen om de BTW op energie te verlagen, zoals andere Europese landen ook doen. Maar omdat het uit de koker van de PVV komt zal het wel niet doorgaan. Ik vind dat voorstellen op hun waarde moeten worden beoordeeld en niet op de afzender.

Zandb
Zandb23 feb. 2022 - 16:16

kor Niet willen samenwerken maakt het sluiten van compromissen niet onmogelijk. Dat is een verkeerde aanname. En of je al dan niet een compromis sluit, dat is inderdaad een kwestie van MOETEN kiezen maar dat is dan puur een formele keuze en geen inhoudelijke. Dus ook dat is een verkeerde aanname: "In een democratie moet je compromissen sluiten om een gedeelte van je programma binnen te halen". Nee dus, je kunt voor of tegen compromissen zijn. Een partij die pedofilie of terreur een warm hart toedraagt, dat is wel degelijk mogelijk. Dus is mijn voorbeeld weliswaar gezocht maar niet onmogelijk. Het gaat er hier niet om of het waarschijnlijk is, dat zoiets gebeurt. maar of zoiets een reden mag zijn om niet te willen samenwerken. Als u. vindt dat voorstellen op de voorstellen beoordeeld moeten worden, dan ben ik het daar op zich mee eens. Maar dat is wel heel wat anders dan het samenwerken, waar we het hier over hebben; samen een college vormen, bijvoorbeeld.

Wieowie
Wieowie23 feb. 2022 - 20:24

Zandb, politiek houd gewoon samenwerken in. De politiek vormt een vertegenwoordiging van de kiezer en de kiezer kan je niet uitsluiten. https://www.trouw.nl/nieuws/in-de-politiek-moet-je-samenwerken-ook-met-onaangename-personen~b708d753/

Zandb
Zandb24 feb. 2022 - 7:25

Wie Verdiep u eens in hoe het werkelijk zit: de volksvertegenwoordiger heeft niets met de kiezer te maken. Hij moet handelen zoals hij denkt te moeten handelen. Politiek houdt in, dat de volksvertegenwoordigers het volk vertegenwoordigen. De kiezers zijn in dat proces uitdrukkelijk uitgesloten.

Wieowie
Wieowie24 feb. 2022 - 13:05

Zandb, wat een lulkoek. De aangestelde vertegenwoordiger vertegenwoordigt een deel van het volk. Je kan dat deel niet uitsluiten.

Le Chat Botté
Le Chat Botté22 feb. 2022 - 13:53

Ik wil gewoon dat alle fascisten het land uitgezet worden. Dat er anti-fascisten hekken om ons mooie land gezet worden zodat die fascisten ons land lekker niet meer in kunnen komen. Komen ze met boten? Dan gewoon terug de zee induwen, dat stiekeme fascistengebroed. Walgelijke geluksbedervers dat het zijn! Maar ja, dat mag je gewoon niet zeggen in Nederland. Allemaal censuur en gekonkel van de pvv- en forum elite!!! /s

3 Reacties
Karingin
Karingin23 feb. 2022 - 6:03

????

Zandb
Zandb23 feb. 2022 - 7:58

Gelaarsde kat Tja. Dat is in feite wel, wat die fascisten over zichzelf afroepen. Gelukkig maar, dat er mensen zijn als u, die ook hen willen beschermen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté25 feb. 2022 - 16:43

@Zandb [Gelukkig maar, dat er mensen zijn als u, die ook hen willen beschermen] Zeker wil ik dat. De rechten van iedereen wil ik beschermen en waarborgen. Dat heeft ook een grens. Waar verbaal en/of fysiek geweld beginnen, daar houd mijn wens tot beschermen op. En ja, je leest het goed: ook bij verbaal geweld haak ik al heel snel af.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde22 feb. 2022 - 13:43

Veel te doorzichtige zet van Marijnissen. Ze wil niet met Wilders of Baudet samenwerken, allicht niet. Wat ze wel wil is de achterban van PVV en FVD paaien. Daarom die opmerking dat sommige linkse partijen neer kijken op de kiezers van Wilders. Daarmee zeg ze eigenlijk dat het niet aan de kiezers ligt maar aan Wilders. Die kiezers wisten gewoon niet beter, die trappen overal in, zelfs in de hofmakerij door Marijnissen. Over elitair gesproken.

Bert de Vries
Bert de Vries22 feb. 2022 - 13:17

Extreem rechts kent vele gedaanten. De gevaarlijkste is die van de schijnbare redelijkheid. Dat is de moeder van al het kwaad. In Nederland is dat de VVD. Zij staat aan de basis van de verpaupering van de samenleving. Door haar beleid worden legio burgers in ellende gestort. Partijen als de PVV en FvD profiteren daarvan. En de rest, zoals Willem Engel, volgt vanzelf.

Stephan25
Stephan2522 feb. 2022 - 12:36

Volgens mij doet het uitsluiten meer kwaad dan goed, atans als ik zo naar de steun kijk van GL en PvdA. In plaats van rechts zo te bashen kan de energie beter gestoken worden in samenwerken en meer steun krijgen uit de bevolking. Dan kan je iets bereiken, met dit modder gooien komen we nergens.

1 Reactie
rvb2
rvb222 feb. 2022 - 14:34

extreem rechts doet het anders prima met uitsluiting van mensen als basis. En dan maar janken over uitsluiting als mensen niet met ze willen samenwerken.

Sonic2
Sonic222 feb. 2022 - 10:54

Ik denk dat je vooral moet stoppen met de retoriek overnemen van "extreemrechts'. Het is geen uitsluiten. D66 en Groenlinks willen geen verantwoordelijkheden delen met PVV en FvD. De motie van de PVV over de avondklok werd gesteund door groot deel van de kamer. Een aantal zorgmoties. Uitsluiten betekent tegen alles stemmen wat andere partijen inbrengen. En voor de rest haal ik Gimli55 maar even aan( op een andere manier dan hij bedoelt). Het is oorzaak en gevolg. Het absolute wangedrag van Wilders en Baudet heeft een gevolg. Namelijk de uitzichtloze zijlijn. Dat de belangen van die kiezers niet wordt behartigd komt door het slechte "leiderschap" van de hun zelfbenoemde "leiders". Links is er een meester in met "rechtse" frames mee te bewegen. Gewoon niet doen. Het is geen uitsluiten. Het is geen kiezers belangen aan de kant schuiven. Het is achterlijk stemgedrag waar PVV en FvD kiezers nooit verantwoordelijkheid voor willen nemen.

Norsemen
Norsemen22 feb. 2022 - 10:12

Het gejammer van FvD en PVV zal nooit uitblijven. Dat is namelijk het enige wat ze kunnen.

Nina4
Nina422 feb. 2022 - 9:45

De Marijnissen clan die PVV en FvD verdedigd; dat is helemaal niet zo onlogisch.

Kuifje3
Kuifje322 feb. 2022 - 9:07

De uitsluiting was ook nergens voor nodig. FvD is nergens echt groot en de PVV zal zelf ook niet willen besturen met D66 of Groen Links. Op gemeentelijk niveau zijn ondanks dat de verhoudingen toch vaak heel anders. Ik zou niet weten waar, maar het zou best kunnen dat er gemeentes zijn waar de verstandhouding tussen bijvoorbeeld de PVV en D66 erg goed zijn. Dan is het erg ondemocratisch als deze twee gemeentefracties dan van bovenaf het verbod krijgen om samen te werken. Daar heeft Wilders gewoon een punt. Om ze dan de nieuwe fascisten te noemen is natuurlijk onzin. Die term wordt al langer veel te gemakkelijk misbruikt. Maar Kockelmans heeft natuurlijk gelijk dat de samenwerking nergens zal plaatsvinden al was het alleen maar omdat de partijen in nagenoeg ieder (landelijk) onderwerp lijnrecht tegenover elkaar staan. Het is lawaai maken om het lawaai maken.

8 Reacties
Zandb
Zandb22 feb. 2022 - 11:01

Kuif U framet duidelijk maken "niet te willen samenwerken met...." als "uitsluiten". Dat is natuurlijk helemaal niet hetzelfde: niet willen samenwerken en uitsluiten...... Even verder op maakt u het nog bonter; dan is niet willen samenwerken in eens gelijk aan "ondemocratisch, van bovenaf opgelegd, verbod om samen te werken". Ik vind het een veeg teken, dat je zorgen maken over partijen als de PVVB en het FvD door u geframed wordt als "Lawaai maken om het lawaai maken."

Kuifje3
Kuifje322 feb. 2022 - 12:22

Weer zo’n merkwaardige, nare en zure reactie van zandbergen. Natuurlijk is niet willen samenwerken in een gemeentebestuur wel hetzelfde als uitsluiten en natuurlijk gaat dat samenwerken vooralsnog niet gebeuren. In feite geef ik Fons gelijk met zijn analyse, maar Gerrit noemt dat dan van mij een frame. Te idioot voor woorden. Wat zandb zegt is dat dit een frame is van Kockelmans. Dat er lawaai wordt gemaakt uitsluitend om het lawaai maken is simpelweg iets dat steeds gebeurt in verkiezingstijd. Een constatering is dat en niet echt een mening,

Zandb
Zandb23 feb. 2022 - 11:06

Kuif Helaas schieten we niets op met 'welles-nietes'. Als ik u uitsluit, dan impliceert dat, dat ik niet met u samenwerk. Wanneer ik niet met u wil samenwerken, impliceert dat niet dat ik u uitsluit. (Ja , alleen van 'samenwerken'. Maar verder niet!) Laat mensen die meer gezag en overtuigingskracht hebben, u dat verschil maar duidelijk maken, als u dat van mij niet aan wilt nemen. Als u mijn of andermans zorgen wilt framen als: "Lawaai maken om het lawaai maken", dan vind ik dat een kwaadaardig verkeerd frame, wie het ook met u eens is.

Kuifje3
Kuifje323 feb. 2022 - 15:05

@zandbergen: ik constateer bij jou geen enkele keer dat je normaal doet en ook nu maak je woordspelletjes van een poging je eigen zure en domme commentaar recht te praten. Doe eerst een keer normaal voordat je serieus genomen wordt door anderen dan jezelf en je tweede ik, watcher.

Zandb
Zandb23 feb. 2022 - 16:26

Kuif Duidelijk. Ik kom met u inhoudelijk niet tot een gesprek. En volgens u ligt dat aan mij. Nou. Dat zal dan wel, toch? Sterkte.

Wieowie
Wieowie23 feb. 2022 - 20:26

Zandb, dat ligt inderdaad aan jou. Sterkte

Zandb
Zandb24 feb. 2022 - 7:28

Wie En weer zo overtuigend onderbouwd, waarom ik niet onderbouwd zou mogen vinden dat ik vind dat iemand verkeerd framet. Zoals ik al zei: Het zal wel. Sterkte.

Wieowie
Wieowie24 feb. 2022 - 13:06

Zandb, sommige meningen hoeven niet onderbouwd te worden en spreken voor zich. Sterkte

youppie
youppie22 feb. 2022 - 8:59

Het probleem is niet de FVD en de PVV. Die zijn non-grata. Het probleem zit in Rotterdam met Leefbaar Rotterdam en in Amsterdam met JA21. Die twee, wel redelijke partijen zijn iets moeilijker om uit te sluiten. In Rotterdam was er de coup van D'66. Er werd op een zondag (!) een college met tien wethouders gesmeed met onder andere de SGP en NIDA, alleen om LR buiten het college te houden. Het is dus geen wonder dat er in Rotterdam de afgelopen 4 jaar niets bereikt is. Een ander probleem is het zelfvoldane superioriteitsgevoel van D'66, GL en de PVDA. Die voelen zich zo boven het plebs verheven dat ze geen windmolens, AZC's en zwarte scholen bij hun de buurt hoeven te hebben. Ze mogen ook viermaal per jaar met het vliegtuig op reis. Precies hetgene waar ze het plebs mee om de oren slaan. De uitdrukking hypocriet links slaat dus wel ergens op.

3 Reacties
Norsemen
Norsemen22 feb. 2022 - 10:16

Een veel groter probleem is denken dat JA21 een redelijke partij is.

Paul250371
Paul25037122 feb. 2022 - 10:36

"Een ander probleem is het zelfvoldane superioriteitsgevoel van D’66, GL en de PVDA. Die voelen zich zo boven het plebs verheven dat ze geen windmolens, AZC’s en zwarte scholen bij hun de buurt hoeven te hebben. Ze mogen ook viermaal per jaar met het vliegtuig op reis. Precies hetgene waar ze het plebs mee om de oren slaan. De uitdrukking hypocriet links slaat dus wel ergens op." De uitdrukking "slap gelul in de ruimte", "onzinnig framen" en niet te vergeten #domrechts zijn hier duidelijk ook weer van kracht.

Sonic2
Sonic222 feb. 2022 - 11:08

Bij die term morele superioriteit gaat van alles mis. Ten eerste is het namelijk gewoon een terechte opmerking. Er zullen heus PVV en FvD stemmers zijn die geen morele superioriteit verdienen. In de meeste gevallen betreft het enigszins meelijwekkende types. Ik laat me graag door "normale" PVV en FvD'ers mijn grote ongelijk bewijzen. Ik zou ze wel eens willen zien. PVV en FvD'ers die echt respect afdwingen en het ook echt verdienen. Ik zou die inhoud wel eens willen zien. Niet een tirade of slogans, maar echte inhoud. Niet elke PVV'er of FvD'er is slecht, maar ik zou wel eens willen weten waarom ik die aanhangers voor volledig vol moet aanzien. Dat is geen arrogantie. Dat is geen morele verhevenheid. Ik laat me graag overtuigen van mijn ongelijk. Een keer zonder gescheld. Zonder jij bakken. Zonder langs complot randen te schuren. Zonder een extreem gebrek aan mensen kennis. Voor de rest is "rechts" stuitend moreel superieur. Zij zijn de visionairs. Zij hebben gelijk op immigratie, EU en klimaat. Zij zijn geen luchtfietsers. Zij zijn realisten. Zij staan voor ratio. Zij staan nu zelfs bij de Coronapas voor verbinding. Hahaha. Zij durven ongemakkelijke waarheden te zeggen. Zij doen het zonder demoniseren. Zij zijn niet corrupt. Het kartel wel. Baudet en Wilders zijn een godsgeschenk. Als de media er niet geweest was dan had iedereen die grote waarheid gezien die zij zien. Zij zorgen voor onze kinderen, want zij zien het gevaar van de islam wel. En naïef links niet. Met hun luchtfietserij. Hun nauwelijks onderdrukte agressie. Hun haat tegen andersdenkenden, want "rechts" kan wel goed omgaan met andersdenkenden. Nog nooit wat van gemerkt trouwens. De arrogantie, morele superioriteit en morele verhevenheid zit echt op rechts. En op basis waarvan? Het enige waar Wilders en Baudet in uit blinken is interne onrust, schelden en "ophef" veroorzaken. Een grote bek over Rutte, maar ze kunnen zelf niet eens intern de boel daar draaiende houden. Laat "rechts" zich eerst eens een stuk bescheidener opstellen. Een veel minder grote bek open trekken. En dat gejank over uitsluiten. Dat is verschrikkelijk. Ze haten GL, D66 en PvDA. Die volgens hun het land kapot maken, maar nu hardop janken dat ze niet mogen samenwerken met die partijen. Waarom? Dat is toch wat ze willen. https://speld.nl/2017/01/30/wilders-sluiten-geen-landverrader/ Deze link van de Speld is na 5 jaar nog steeds actueel. Hypocriet gewauwel van "rechts"

watcher3
watcher322 feb. 2022 - 8:50

Waarom zou je je je druk maken over de geestesgesteldheid van nazi's? Laat ze lekker verrekken in hun doodscultuur. Zeg gewoon: over mijn lijk dat ik samen ga werken met fascisten.

7 Reacties
Rechtvznraap
Rechtvznraap22 feb. 2022 - 9:34

Zo, weet je wel wat je zegt joh. Er zijn reageerders om minder uitgesloten van deze site. Fijne dag nog.

FredD2
FredD222 feb. 2022 - 9:39

@watcher, Ik denk dat deze "fascisten" zich idd ook niet druk maken om de geestesgesteldheid van van een groepje communisten en dat zij ook mogen stikken in hun doodscultuur, dus daar komen we niet echt verder mee. Problemen los je niet op door discussies dicht te timmeren en elkaar maar gewoon iets te benoemen....

Paul250371
Paul25037122 feb. 2022 - 10:38

Inderdaad. Met misdadigers / extreem rechts werk je niet samen.

Norsemen
Norsemen22 feb. 2022 - 10:39

@FredD Problemen worden ook niet opgelost door welke teksten dan ook hier op Joop. En het is wel grappig dat figuren zoals jij lijken te denken dat communisme een soort linkse vorm van fascisme is. Je lijkt niet helemaal te beseffen dat je tegelijkertijd democraat en communist kunt zijn (of fascist en communist). Maar je kunt geen democraat en fascist zijn.

Daan999
Daan99922 feb. 2022 - 12:33

dat fvd zijn een zooi malloten bij elkaar, en pvv gaat er toch niks van bakken, maar links is een corrupt zooitje bij elkaar, liegen liegen liegen, klokkenluiders worden ontslagen, en de laaielichters krijgen een promotie ,

Satya
Satya22 feb. 2022 - 14:38

"Problemen los je niet op door discussies dicht te timmeren en elkaar maar gewoon iets te benoemen…." Als het zo doorgaat mag je in dit land niets meer benoemen. Een systeem dat op nationalisme en socialisme gestoeld is mag geen nationaal socialisme meer genoemd worden. Omdat de nazi's dat systeem ook zo noemden. Ik heb het over de SPVV. Oproepen minder Marokkanen mag, Oproepen meer push backs op Middellandse zee mag al is het bekend dat er doden door vallen. Arbeiders migranten mag je als probleem weg zetten en aanvallen ipv het beleid wat tot dat migratie leidt. Over de mensen die tot die acties aanzetten mag je geen mening hebben. Dat zijn 'fatsoenlijke ' mensen. SP, PVV, ja21 en FvD zijn zondebok partijen en ik vind daar wat van al mag ik dat niet zeggen. Vvmu staat ernstig onder druk door extreemrechts.

Satya
Satya22 feb. 2022 - 16:57

Daan99 Rutte is links?

Sam V
Sam V22 feb. 2022 - 8:39

Het is waarschijnlijk meer zo dat op lokaal en regionaal niveau de ideologische verschillen tussen CDA/VVD en de twee genoemde partijen minder aan bod hoeven te komen, want andere thema’s dan landelijk. Vooraf niet met ze willen samen werken is een principieel standpunt vanuit Den Haag dat voorbij gaat aan de lokale problematiek. Voor linkse partijen wel makkelijker dan voor rechtse. Zo zullen VVD en CDA graag hulp hebben bij het vermijden van windmolens in de achtertuin of het voorkomen van een te rigoreuze sanering in de agrarische sector.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037122 feb. 2022 - 10:39

Natuurlijk zullen ze dat. Er is bijna geen verschil tussen rechts en extreem rechts in Nederland.

Kuifje3
Kuifje322 feb. 2022 - 16:37

@Paul: Als je altijd in de linkerbaan rijdt dan is al het andere verkeer rechts.