Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geef eindexamenkandidaten hun diploma cadeau

  •  
24-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
14053655468_5213059794_k

© cc-foto: Rain Rabbit

Extreme tijden vragen om extreme oplossingen
De eindexamens kunnen binnen de gegeven omstandigheden niet doorgaan. Zoveel is wel duidelijk. De regering heeft de stip aan de horizon nu naar 1 juni verplaatst maar dat is net zo’n slag in de lucht als die zesde april. De kans is groot dat we minimaal tot in de herfst met quarantainemaatregelen zitten.
Dat is wel eens vaker voorgekomen. In de eerste dagen van 1944 bereikte het front Nederland. Dat leidde tot grote maatschappelijke ontwrichting. Het onderwijs ging dicht. Daardoor viel een heel eindexamenjaar uit.
Wat te doen na de bevrijding? Moesten alle eindexamenklassers in september 1945 naar school en aldus een heel jaar kwijt zijn? De regering besloot tot een noodmaatregel. Iedereen die met goed gevolg naar het eindexamenjaar was bevorderd, kreeg het diploma cadeau. Alleen voor leerlingen die zich aan wangedrag (denk aan collaboratie met de vijand) hadden schuldig gemaakt, gold een uitzondering
De redenering luidde als volgt: die eindexamenklas is vooral bedoeld om reeds aanwezige kennis nog eens te verankeren en ter voorbereiding op het examen. Gegeven de uitzonderlijke omstandigheden kunnen wij dat diploma dan ook met gerust hart geven. We moeten die jongens en die weinige meisjes zo snel mogelijk kunnen inzetten voor de wederopbouw.
Ook nu zouden we in overweging moeten nemen om leerlingen die zich hebben bewezen door te zijn toegelaten tot de laatste klas, hun diploma cadeau te geven. Extreme tijden vragen om extreme oplossingen.
Klik door naar een paar krantenberichten uit die tijd
Update : de oplossing van minister Slob lijkt wel wat op de aanpak van 1945. Het verschil is dat nu niet naar de overgangsrapporten naar de eindexamenklas wordt gekeken maar naar de resultaten van de al afgelegde toetsen. Zulke toetsen bestonden 75 jaar gheleden nog niet.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.