Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Droogte dreigt Rijn onbevaarbaar te maken, industrie in de problemen, prijzen omhoog

Klimaatcrisis hindert bestrijding klimaatcrisis
Joop

Geef docenten vóór 31 mei vaccinatie

  •  
24-05-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
50953738552_25fcd6f260_k

© cc-foto: Roel Wijnants

Al wekenlang hoor ik docenten zeggen “maar wij zijn nog niet ingeënt”, “ik kan nu niet ziek worden want mijn kinderen doen eindexamen” of “ik verzorg m'n bejaarde moeder van 81”. Pure stress.
Het kabinet heeft op verzoek van onderwijsminister Slob besloten dat per 31 mei alle middelbare scholen weer volledige klassen moeten gaan accepteren en dat het per begin juni voor alle scholen zelfs verplicht is om volle klassen te accepteren. Ik neem u even mee naar de werkvloer, immers ik werk als fulltime docent Frans op twee middelbare scholen.
Docenten werken sinds de eerste coronauitbraak onder permanente, verhoogde stress. Moesten we voorheen ‘gewoon klassikaal’ lesgeven, opeens moesten we veelal tegelijkertijd live lesgeven en digitaal lesgeven (hybride onderwijs genoemd). In de praktijk betekent dat vaak dat je met drie schermen tegelijkertijd werkt, zonder dat je hier eerder in getraind was. Dat moest je maar ff snel leren en de meeste docenten deden dit dan ook. (Niet dat de onderwijsminister hiervoor enige blijk van waardering aangaf overigens). Wanneer ik kijk naar mijn werk dan doceer ik op maandag, dinsdag en donderdag op de hybride manier en op woensdag en vrijdag doceer ik ouderwets aan halve (heterogene) klassen.
Wat sinds de scholenopenstelling eveneens een grote vorm van stress veroorzaakt bij veel docenten is dat we ons niet echt veilig voelen. Want wat in Den Haag zo leuk genoemd wordt “1,5 meter afstand in de klas, mondkapjes in de gangen” et cetera, werkt in werkelijkheid net even anders. Een groot aantal collega’s van me leeft, niet als ik, bijna permanent in stress om live les te geven; niet zozeer uit angst om zelf geïnfecteerd raken met corona, maar omdat de meesten bejaarde ouders hebben die wij deels verzorgen of voor wie wij de enige lifeline met de buitenwereld zijn momenteel.
Al zo’n maand geleden kwam het bericht dat de scholen wellicht eind mei weer volledig open zouden gaan, waardoor het stresslevel toenam. Want, als we ons toen al niet veilig voelden, wat betekende dat dan als we weer hele klassen moeten gaan onderwijzen? Kijk, in de Tweede Kamer bevinden de bankjes zich best ruim bij elkaar vandaan en zie je dat er Kamerpersoneel is dat na elke spreker bijvoorbeeld de microfoon schoonmaakt. In een klas met dertig leerlingen is die zorgvuldigheid er niet. De leerlingen zitten daar gewoon op elkaar. En nee, in de meeste scholen bevinden zich ook geen goede luchtverversingsinstallaties die de verspreiding van corona tegengaan, zoals wellicht wel in de Kamer. Daar bovenop toont recent onderzoek aan dat de leeftijdscategorie tussen 40-60 momenteel het meeste risico loopt met corona.
Al wekenlang hoor ik docenten zeggen “maar wij zijn nog niet ingeënt”, “ik kan nu niet ziek worden want mijn kinderen doen eindexamen” of “ik verzorg m’n bejaarde moeder van 81”. Pure stress. Zelf besloot ik maar elke dag de huisarts te bellen om voorrang te krijgen met vaccinatie of om overgebleven coronavaccins te mogen verkrijgen. Vrijdag 21 mei had ik ‘geluk’ en kreeg een overgebleven coronavaccin toegediend, maar dit was wel het AstraZeneca vaccin dat eigenlijk verboden is voor vrouwen onder de 60. Echter, ik voelde me zo desperaat dat ik dan maar de gevaarlijke bijwerkingen voor lief nam uit angst voor besmetting als straks de scholen geheel weer opengaan.
En wat doet Minister Slob, die overigens zelf ooit docent geschiedenis was? Hij zegt dat de bonden en iedereen akkoord is. Meneer Slob, u heeft gewoon de zorgen van onderwijspersoneel aan de kant geschoven. Tevens weigert u om het onderwijspersoneel voorrang te geven met vaccineren, terwijl coronaspecialist Diederik Gommers dit juist aanbeveelt.
Ondertussen is er een petitie gestart waarin gepleit wordt voor een onmiddellijke mogelijkheid tot vaccinatie voor onderwijspersoneel. Ik doe hier een oproep: teken deze petitie en laat ons niet aan ons lot over. Immers dit kabinet zet ons docenten in als Russisch roulettespelers, want zo voelen wij dat gewoonweg. Of gaan Slob, Rutte en De Jonge onze ouders en kinderen verzorgen wanneer wij ziek worden??
En niet weer een loze belofte, zoals coronaminister De Jonge die al eerder deed , dat leraren voorrang zouden krijgen. Hou je eens aan je woord kabinet!
Nawoord: minister Slob praat stoer over “alle scholen hebben coronakits op school, dus docenten en leerlingen kunnen zich testen”. Weet Minister Rouvoet ook dat veel ouders, de zogenaamde viruswappies, ook kinderen hebben en dat zij hun kinderen verbieden deze testen te doen en mondkapjes te dragen? Wat moet je met testen als de leerlingen niet verplicht worden die af te nemen? Zelf onderging ik al negen keer een coronatest vanwege besmettingen op de werkvloer.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mei 2021 - 6:55

De basisscholen zijn al lang open, die leerkrachten werken toch ook gewoon en wachten gewoon op hun beurt! Ook daar moet eenieder iedere keer testen en dat al langer. Het verschil tussen basis en middelbare scholen wat besmettingskans leerlingen betreft is niet heel verschillend zoals we nu weten. Ook daar spelen de kinderen gewoon samen kunnen gesmet raken en besmetten. Dus waarom nu dat gezeur? Want als je voorrang wil doe je dat altijd t.k.v. een ander die moet opschuiven. Al eens uitgezocht wie dat dan zijn?

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mei 2021 - 6:59

Die mensen die in winkels werken waar wij allemaal komen zijn ook niet gevaccineerd. Maar ik begrijp; verschil moet er zijn toch?

Jozias2
Jozias225 mei 2021 - 7:50

@Minoes Sommige branches stappen zelfs naar de rechter omdat ze open willen maar niet mogen. https://www.bnr.nl/nieuws/gezondheid/10411425/sportschoolbranche-dreigt-overheid-voor-rechter-te-slepen

LHTJ
LHTJ25 mei 2021 - 9:47

@jozias Dat is de tweedeling in Nederland anno 2021: Betaald de overheid je salaris en krijg je gewoon iedere maand je centjes ondanks dat je thuiszit dan ben je over het algemeen voor aanhouden maatregelen en voorrang met prikken. Moet je gedwongen dicht en je pensioen opeten, mensen ontslaan en ben je ontzeker of je aan het einde van dit jaar je huis nog hebt dan wil je het land zsm open. Het zijn dezelfde mensen die bij hun werkgever een vergoeding vragen omdat ze meer elektriciteit gebruiken en thuis meer koffie drinken en de wc doorspoelen die ook vinden dat mensen die al maanden gedwongen zonder inkomen zitten, egoïsten zijn omdat ze open willen en hun gezin willen onderhouden.

P Haan
P Haan25 mei 2021 - 5:33

Het onderwijs kon dus nog dieper zinken. Wat een nare oproep. En wat een verborgen verwijten. Mooie kapstok om je ellende aan op te hangen, maar je hebt toch echt gewoon zelf regie hoor. Waarom lopen er leerlingen door de gangen? Laat een beetje organisatie binnen, en zet ze de hele dag in hetzelfde lokaal. Laat de leraren van lokaal wisselen, en voorkom beweging. Ga achter een scherm staan. Los-het-op. En ga gewoon niet heen als je het niet vertrouwt. Je werkgever is verplicht je een veilige werkomgeving te bieden.

rupsje2
rupsje225 mei 2021 - 5:30

Aanstellers zijn het die leraren, schamen moesten ze zich. Legio mensen hebben doorgewerkt, Bouw, zorg, productie noem maar op, wat moeten die dan wel niet.

korheiden2
korheiden224 mei 2021 - 21:32

Mee eens. Leerkrachten fungeren als proefkonijn, meer nog dan medewerkers in een supermarkt. Vele klaslokalen zijn matig geventileerd en vergeleken met een supermarkt wordt er echt veel minder afstand gehouden.

EenMening
EenMening24 mei 2021 - 20:50

Op 7 juni zijn we weer 2 miljoen vaccinaties verder en zijn ook alle kwetsbare mensen (die dat willen) gevaccineerd.

Welp2
Welp224 mei 2021 - 20:44

Even een praktisch probleem, hoe zou men onderscheid moeten maken tussen leraren en niet-leraren ? Er is geen verplicht lerarenregister (wel een vrijwillig register waar dusdanig grote weerstand tegen is dat er binnenkort wordt gekeken of het wordt afgeschaft). Het onderscheid tussen leraren en niet-leraren kan dan alleen worden aangedragen door de scholen zelf met lijsten aan leraren aan te komen zetten. Dit is al eens gedaan voor ziekenhuizen, maar de infrastructuur/rompslomp was ook toen niet zomaar opgezet. Ik verwacht niet dat zoiets snel georganiseerd is.

EenMening
EenMening24 mei 2021 - 19:23

Als je snel wil vaccineren kun je niet steeds uitzonderingen maken voor allerlei groepen. Daarom vaccineren ze in een aantal landen op basis van leeftijd, van oud naar jong.

5 Reacties
EenMening
EenMening24 mei 2021 - 23:51

wilt

JanvdH2
JanvdH225 mei 2021 - 5:14

Want als je leraren voorrang geeft kun je monder prikken zetten want leraren lopen langzamer door de prikstraat..... Als we 1,5 miljoen brieven kunnen sturen voor mensen met een medische indicatie kunnen we ook 200.000 brieven sturen voor leraren en ze voorrang geven op Janssen

Jozias2
Jozias225 mei 2021 - 7:14

@een mening Als je heel snel wil prikken dan moet er zo min mogelijk onderscheid gemaakt worden. Om de uitbraak te beperken gaat het enkel en alleen om massa. Om effecten van de uitbraak te beperken moet je kijken naar doelgroepen met een verhoogd risico. Het verhoogd risico voor leraren is er nauwelijks maar naast de zorg met 1,3 miljoen mensen, 200.000 leraren hebben we 60.000 politieagenten, 50.000 militairen en nog miljoenen anderen die in vitale sectoren werken en niet thuis kunnen werken (personeel in de supermarkten en distributiecentra, personeel in de energiesector, personeel in vele fabrieken etc etc.). Dan heb je zo'n driekwart van de bevolking die met 'voorrang' geprikt moet worden en bij het bepalen van elke nieuwe uitzonderingscategorie zit diezelfde avond bij OP1 een nieuwe uitzonderingscategorie waarom zij echt heel belangrijk zijn en voorrang nodig hebben. Voor het prikken zelf maakt dat natuurlijk niet uit. Maar het levert een enorme administratieve rompslomp op en hoe toon je aan wie tot welke categorie hoort?. Leg je dat neer bij de werkgever voor miljoenen mensen? Dit gaat ongetwijfeld tot vertraging leiden. En verder zegt mevrouw Mees het zelf al: "Zelf besloot ik maar elke dag de huisarts te bellen om voorrang te krijgen met vaccinatie of om overgebleven coronavaccins te mogen verkrijgen". Dus zonder een verhoogd medisch risico en nauwelijks een verhoogd beroepsrisico heeft ze elke dag de huisarts lastig gevallen en een belasting gedaan op de toch al overbelaste zorg om haar dagelijks te woord te staan.

Jozias2
Jozias225 mei 2021 - 7:15

Was meer een reactie op Jan ipv Eenmening zie ik.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen25 mei 2021 - 8:46

"Als we 1,5 miljoen brieven kunnen sturen voor mensen met een medische indicatie kunnen we ook 200.000 brieven sturen voor leraren en ze voorrang geven op Janssen" Ik neem aan dat de lijst met die 200k leraren al klaar ligt?

Jozias2
Jozias224 mei 2021 - 19:14

Waarom zijn het de leraren die telkens op basis van paniek beelden zichzelf zo belangrijk vinden dat ze moeten voordringen bij het vaccineren. Als leraren zzp’er zouden zijn en betaald zouden worden op de uren voor de klas dan zouden ze nu juichen dat de scholen weer open gaan.

Grozny
Grozny24 mei 2021 - 19:08

"Daar bovenop toont recent onderzoek aan dat de leeftijdscategorie tussen 40-60 momenteel het meeste risico loopt met corona." Degene die het meeste risico lopen met corona zijn nog steeds de niet gevacineerde 90+ met wat comorbiditeiten.

1 Reactie
Jozias2
Jozias224 mei 2021 - 23:26

Klopt, jammer dat dit artikel is geschreven door een docent geschiedenis, ik zou hier graag een leraar wiskunde A over horen met wat achtergrond in kansberekening. Van alle overleden personen aan corona is 0,8% uit de leeftijdscategorie 0-49 jaar (bron: RIVM dashboard). Momenteel overlijden er 11 personen per dag (gemiddelde afgelopen 7 dagen). Dus van alle corona doden komen er 0,09 uit deze leeftijdscategorie. En het aantal overleden is met alle vaccinaties een dalende lijn. Dus volgende week is het aantal doden onder deze categorie nog lager. De doelgroep 0-49 jaar is wel 60% van de Nederlandse bevolking dus 10,5 mln mensen. Het aantal onderwijsgevend personeel in het VO en het MBO zijn samen zo'n 85.000 mensen (VO 60.000 en MBO 25.000). De groep leraren is dus minder dan 0,8% van 10,5 miljoen inwoners (gemakshalve reken ik de leraren tussen de 50 en 67 mee dus dat vergroot het aantal). Bij een gelijk risico op besmetting is het aantal leraren op het VO of MBO wat aan Covid overlijd dus 0,8% van 0,09. = 0,00072 zijn. Dus bij meer contacten vanwege het fysieke les geven zal het aantal leraren wat kan komen te overlijden misschien ietsje groter zijn dan die 0,00072 dode per dag maar dit is wel de orde van grootte. Tegelijkertijd zijn alle leraren 50+ en alle kwetsbare leraren al gevaccineerd en is het daadwerkelijke aantal lager omdat ik ook de leraren 50-67 had meegerekend in het totale lerarenbestand. Bij een revolver is de kans 1 op 6 dus als dit Russisch roulette is.... En natuurlijk kunnen leraren roepen dat er tal van uitbraken zijn geweest en dat ze zich hebben laten testen vanwege besmettingen op school. Maar ook hier een rekensommetje. Uitgaande van 60.000 mensen die onderwijs geven op de 650 middelbare scholen heeft een middelbare school gemiddeld 93 leraren. Uit onderzoek van Sanquin blijkt dat 32% van de volwassen donoren anti stoffen heeft. Dan moet je ook niet opkijken als een derde van het lerarenbestand, dus een behoorlijk aantal van ruim 33 leraren, inderdaad ziek is geworden. Pas als er op een school heel veel meer besmette leraren zijn geweest kun je pas spreken van een verhoogd risico.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 mei 2021 - 18:52

ik snap ook niet waarom zo kort voor de vakantie de scholen open moeten en als scholen zin hadden dan hadden we toch niet zo'n waardeloze regering ?!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 mei 2021 - 11:59

Oudere docenten zullen inmiddels wel geprikt zijn en kinderen schijnen toch echt voor het merendeel best naar school te willen.

sr626
sr62624 mei 2021 - 18:45

Je hebt gelijk. Sterkte ermee.

Michaela2
Michaela224 mei 2021 - 18:11

Inderdaad moet je de docenten vaccineren als je zo nodig de scholen weer volledig open moet gooien voor die laatste paar weekjes, maar dan ook de ouders en de kinderen. Hoeveel kinderen, die in de toekomst moeten leven met de wetenschap, dat ze hun ouders besmet en vermoord hebben wil die Slob op z’n geweten hebben?

3 Reacties
Jozias2
Jozias224 mei 2021 - 19:52

De supermarkten zijn al sinds het begin van de pandemie open zonder dat het personeel gevaccineerd is. Die heb ik niet gehoord over voorrang om maar een voorbeeld te noemen. De vakkenvullers zijn dezelfde jongeren die in de hogere klassen van het middelbaar onderwijs zitten.

EenMening
EenMening25 mei 2021 - 0:01

Het basisonderwijs is al weer maanden aan de gang. Daar hoor je weinig klachten. Als er een kind positief getest wordt, gaat de hele klas in quarantaine.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 mei 2021 - 6:50

Jij doet dat liever direct die ouders vermoorden door hen geen prikken te geven? Die ouders hebben al twee prikken gehad, evenals de oudere leerkrachten en de kwetsbare mensen die nu al gevaccineerd worden. Zij vallen gewoon zoals iedereen onder de 'meest' kwetsbaren. Iedereen wil op vakantie denk ik en een paspoort hebben.