Joop

Geef die 182 miljoen aan mensen die het echt nodig hebben

  •  
10-09-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Baltic_Devon_Mink_10_(8502373059)

© cc-foto: Dzīvnieku brīvība

Blijkbaar gaat de welvaart van de nertsenfokkers onze overheid boven alles
Door: Sandra van de Werd en Chantal het Hart
De 120 nertsenfokkers in ons land krijgen een gouden handdruk van 182 miljoen. Deze mensen, die jarenlang dieren hebben gekweld en daar rijk door zijn geworden, worden door onze overheid nog eens extra beloond. Bizar is deze ongelijkheid als je ziet hoe verschillend er met mensen wordt omgegaan. Door de coronamaatregelen zijn er heel wat bedrijven failliet gegaan, geen van hen kreeg zo’n compensatie. Zij moesten gewoon de hand op gaan houden bij de bijstand. Voor een fatsoenlijk beroep geen fatsoenlijke stoppersregeling. Ook de door onze overheid genoemde ‘helden in de zorg’ kunnen niet rekenen op een fatsoenlijke structurele loonsverhoging.
Uiteraard zijn wij blij dat de nertsenfokkers aan het einde van het jaar moeten stoppen met hun wrede praktijken. Maar die blijdschap wordt geheel overschaduwd door die 182 miljoen. Reken maar uit, meer dan 1,5 miljoen per fokker en voor de fokkers die meerdere bedrijven hebben gaat het om vele miljoenen die ze in hun zak steken. Veel arbeidskrachten met vaste contracten hebben deze lui niet in dienst. Hooguit wat Polen die ze oproepen als ze die nodig hebben. De dieren worden namelijk onder zulke erbarmelijke omstandigheden gehouden dat er door de nertsenfokker het grootste deel van de tijd niet veel energie in hoeft te worden gestoken. Met al die miljoenen die deze nertsenfokkers nu van de overheid krijgen dankzij de motie die is aangenomen door het CDA, GroenLinks, VVD, PVV, ChristenUnie, 50Plus, DENK, SGP, FvD en Van Haga, kunnen zij weer fijn in ons land op grote schaal andere dieren gaan kwellen.Of in een ander land nertsenfokker worden. En dat alles betaalt met uw en ons belastinggeld.
Getroffen door deze bizarre ongelijkheid zijn ondergetekenden samen met schrijver Jeroen Siebelink, cartoonist en schrijver Carolina Trujillo, en webdeveloper Fred Klopper de petitie www.doemijdanookmaareenmiljoen.nl gestart. Binnen een week tekenden ruim 16.000 mensen de petitie. Allen willen graag een miljoen of twee van de overheid ontvangen en als dat er niet in zit eisen zij dat de gouden handdruk voor de nertsenfokkers wordt ingetrokken. Het zou de overheid sieren als ze deze ongelijkheid snel recht trekt. En dus het geld niet aan mensen geeft die er iets slechts mee gaan doen, maar juist geeft aan mensen die er iets goeds mee doen.
In 2012 wisten deze nertsenfokkers al dat ze in 2024 definitief zouden moeten stoppen omdat de overheid het ethisch onjuist vond dat er zo met nertsen om werd gegaan. Juist omdat ze geen compensatie kregen konden ze nog 9 jaar doorgaan met nertsen in krappe draadgazen kooien te houden onder erbarmelijke omstandigheden. Nog 9 jaar lang mochten miljoenen nertsen stikkend aan hun einde komen in de gaskist omdat er geen stoppersregeling was.
En toen kwam corona: vanwege de talloze besmettingen op de nertsenfokkerijen die door de werknemers, bedoeld of onbedoeld, zijn overgebracht op de nertsen moeten zij het einde van het jaar vervoegd stoppen. Al een paar miljoen nertsen zijn hierdoor vroegtijdig vergast. Hiervoor kregen de nertsenfokkers een compensatie per nerts die ruim boven de marktwaarde ligt, waardoor besmetting een lucratieve business is geworden. In plaats van een straf voor het overbrengen van de corona op elkaars bedrijven krijgen de 120 pelsdierfokkers daarnaast nu ook nog eens gezamenlijk de gouden handdruk van 182 miljoen. Er wordt niet gekeken of de nertsenfokker al dat geld wel echt nodig heeft. Er wordt niet gekeken of hij miljonair is en wellicht in de Quote 500 staat. Er wordt ook niet gekeken of het een met belastinggeld frauderende nertsenfokker is. Vorig jaar deed de FIOD een inval bij elf frauderende fokkers; ze hielden 50 miljoen euro verborgen voor de belasting. En er wordt al helemaal niet gekeken wat de pelsdierfokker met al die miljoenen gaat doen.
Blijkbaar gaat de welvaart van de nertsenfokkers onze overheid boven alles. Deze dierenbeulen krijgen een aai over hun bol met een flinke zak geld. Het maakt niet uit of je een nerts bent, dan mag je gerust je leven vol stress in een kleine draadgazen kooi doorbrengen en gruwelijk eindigen met een langzame verstikkingsdood. Het maakt ook niet uit dat je als zorgverlener je kapot werkt in de zorg, structurele loonsverhoging heeft onze overheid niet voor jou over. Of dat je als kleine ondernemer failliet bent gegaan omdat je door de corona maatregelen je deuren moest sluiten. Voor jou geen compensatie, je mag gewoon je hand ophouden voor de bijstand. Onze overheid zou zich hierover kapot moeten schamen!
Sandra van de Werd en Chantal het Hart, mede-initiatiefnemers van de petitie ‘Overheid, doe mij dan ook maar een miljoen’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Jaco38
Jaco3811 sep. 2020 - 17:40

“Zouden Sandra en Chantal dat niet begrijpen, of zitten ze bewust onvrede op te rakelen ?” Als het bewust gebeurt wordt de intelligentie van lezer die dit eenvoudig doorprikt dan nogal onderschat.

Buitenstaander
Buitenstaander11 sep. 2020 - 10:27

Misschien past het niet zo in het juridische beeld en naleving ervan, van Sandra, maar wij leven nog steeds in een rechtstaat met rechten en plichten. Dus nette afhandeling is ook als je zo je bedenkingen hebt mbt de activiteit, gewoon volgens de regels. Hooguit kan je een boom opzetten of de regelsniet wat (financieel) ruim zijn geinterpreteerd. Maar ik ben blij dat mijn juridische positie niet afhangt van de Sandra's van deze wereld, die wel even bepalen of mijn bedrijfsactiviteit wel in hun moreel kompas past, en daarmee of ik wel / niet netjes behandeld dient te worden

Jan Man
Jan Man11 sep. 2020 - 10:04

Het is inderdaad toch heel bijzonder en niemand weet waar die anderhalf miljoen per bedrijf precies op is gebaseerd. Door de coronacrisis is de prijs van vellen heel erg gedaald. Wat kost dan zoveel? Het kleine stukje grond, die simpele kooien, de golfplaten daken, de gaskist? De vrieskisten waar het slachtafval in wordt bewaard voordat het op de kooien wordt gekwakt? En moeten ze dat dan allemaal inleveren?

wegmetons
wegmetons11 sep. 2020 - 4:58

Voorlopig is het niet aangetoond dat die beesten opzettelijk besmet zijn, ik zou toch even uitkijken voor ik dat statement maak. Nu ben ik absoluut voorstander van het kappen met bont, daar ga je geen dieren voor vermoorden. Klaar als een klontje. Maar je kan ook niet zomaar iemand zijn bedrijf stil leggen zonder dat dit geld kost, dat kan de overheid wel willen echter dat blijft bij een rechter nooit overeind. Die miljoenen klinkt als heel veel echter wat blijft er van over voor de boer in kwestie? Hij heeft investeringen gedaan die hij wel moet afbetalen aan de bank, dat gaat niet zonder inkomsten dus moet die lening afbetaald worden door de overheid bij verplichte sluiting. Dan hebben we het al gauw over heel veel geld. Dus wil je van bont af dan kost dat geld, klaar als een klontje.

Pater
Pater10 sep. 2020 - 23:33

De oorspronkelijke regeling was slim: geen uitkoop nodig omdat de sluiting vele jaren van te voren werd aangekondigd. Nu de overheid alsnog tot snellere sluiting is overgegaan zul je ervoor moeten betalen; zo niet, dan dwingt de rechter daar wel toe. Kortom, zonde van het geld, maar het kan even niet anders. Zouden Sandra en Chantal dat niet begrijpen, of zitten ze bewust onvrede op te rakelen ?

Kaas2
Kaas210 sep. 2020 - 23:01

"De 120 nertsenfokkers in ons land krijgen een gouden handdruk van 182 miljoen" Zij krijgen geen gouden handdruk zij krijgen een compensatie omdat de overheid hun vergunning eerder dan de afgesproken datum intrekt. Di3 compensatie was er niet geweest als zij pas na de beloofde 9 jaar moesten sluiten. Zou de overheid op elk willekeurig moment vroegtijdig bedrijven de vergunning afnemen en zich richting bedrijven niet aan afspraken houden, dan zou geen enkel bedrijf nog durven investeren in Nederland. Dit heeft nix met alles wat in het artikel word aangehaald te maken maar alles met een betrouwbare overheid.

Robert022
Robert02210 sep. 2020 - 20:03

We wilden in Nederland graag een einde aan de nertsenfokkerij en daarmee de fokkers brodeloos maken. Als compensatie mocht men nog tot 2024 door. Nu mag zelfs dat niet, dus logisch dat men gecompenseerd wil worden. Bovendien is de ruiming van besmette nertsenhouderijen puur een politiek besluit. De nertsen hadden geen last van het virus en er is aangetoond dat besmetting naar de omgeving vrijwel uitgesloten is. Alleen de verzorgers lopen risico. De arbeidsinspectie had slechts hoeven eisen dat de verzorgers veilig hun werk kunnen doen en als dat niet mogelijk was dan kon de arbeidsinspectie het bedrijf via de rechter laten sluiten. Dit op kosten van de nertsenhouder. Dat er nertsenhouders zijn die verdacht zijn van fraude doet hier niets aan af. Iets met onschuldig tot schuld is bewezen. Bovendien ging het om 11 verdachten op een sector van meer dan 100 ondernemers.

Rutger Groot
Rutger Groot10 sep. 2020 - 19:12

Ja dit klinkt allemaal heel oneerlijk maar om te stoppen moeten deze ondernemers worden uitgekocht en dat kost nu eenmaal geld. Een betrouwbare overheid komt zijn afspraken na. Gelukkig leven we in een land met een betrouwbare overheid. En uiteraard mag je het niet met deze afspraak eens zijn (ook in het licht van de mogelijke opzettelijke beamettingen en betaalde ruimingen in deze sector), maar dat is mosterd na de maaltijd. Dit besluit is in 2012 genomen met instemming van PVV, PvdA (met uitzondering van het lid Linthorst), ChristenUnie, GroenLinks, SP, D66, PvdD, OSF en 50PLUS.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 sep. 2020 - 20:33

@ Rutger Groot Jij schrijft: Ja dit klinkt allemaal heel oneerlijk maar om te stoppen moeten deze ondernemers worden uitgekocht en dat kost nu eenmaal geld. Neemt niet weg dat het oneerlijk is. Deze ondernemers krijgen een enorme vergoeding voor slechts ondernemerschap. De regeling omtrent het beëindigen van deze bedrijfstak is al 8 jaar oud. Een eerlijk besluit was het geweest als deze ondernemers 8 jaar de tijd hadden gekregen hun bedrijf te beëindigen zonder vergoeding. Nu is er een regeling die ten opzichte van de duizenden Nederlanders die werkloos worden oneerlijk. Het is niet zo relevant welke partijen destijds voor de regeling stemden. Dat maakt een oneerlijke regeling niet eerlijk. Het feit dat er bovendien sprake lijkt van fraude vanwege opzettelijke besmetting is geen mosterd na de maaltijd. Wel een misdrijf als dit daadwerkelijk is gebeurd. Alle reden deze 120 ondernemers heel nauwkeurig onder het vergrootglas te leggen. Dat is meer aanleiding voor dan bijvoorbeeld met de kinderopvang toeslagen. Wat dat betreft neemt de politiek en overheid soms hele domme besluiten.

Kaas2
Kaas211 sep. 2020 - 10:58

DaanOuwens, "De regeling omtrent het beëindigen van deze bedrijfstak is al 8 jaar oud. Een eerlijk besluit was het geweest als deze ondernemers 8 jaar de tijd hadden gekregen hun bedrijf te beëindigen zonder vergoeding." Die regeling was er ook. De fokkers zouden namelijk in 2024 moeten sluiten zonder vergoeding. De overheid heeft de sluit datum nu een aantal jaar naar vooren gehaald. Niet meer normaal dat deze boeren daarvoor een vergoeding krijgen.

DaanOuwens
DaanOuwens11 sep. 2020 - 17:39

@ Kaas Jij schrijft: De overheid heeft de sluit datum nu een aantal jaar naar vooren gehaald. Niet meer normaal dat deze boeren daarvoor een vergoeding krijgen. De overheid haalt die datum naar voren omdat die boeren een infectiehaard van corona blijken te zijn. 8 jaar geleden was er nog geen sprake van corona. Het is dus niet normaal dat die boeren die vergoeding claimen. Sterker het is zelfs totaal asociaal.

Kaas2
Kaas211 sep. 2020 - 22:59

Daanouwens, "De overheid haalt die datum naar voren omdat die boeren een infectiehaard van corona blijken te zijn. 8 jaar geleden was er nog geen sprake van corona. Het is dus niet normaal dat die boeren die vergoeding claimen. Sterker het is zelfs totaal asociaal." Zou een mooie boel worden als de overheid elke infectie haard voorgoed gaat sluiten vanwege een tijdelijke pandemie.

DaanOuwens
DaanOuwens13 sep. 2020 - 12:37

@ Kaas Jij schrijft: Zou een mooie boel worden als de overheid elke infectie haard voorgoed gaat sluiten vanwege een tijdelijke pandemie. Wel nee, kwestie van prioriteiten. Wat is belangrijker een mensen leven of een bedrijfsbelang. Bij industrie, zelfs bij Hoogovens in IJmuiden komen deze kosten voor rekening van het bedrijf. Dat had hier ook zo moeten zijn.