Joop

Geef de provincie terug aan de politieke partijen

  •  
30-01-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Opeens staat daar dan weer één partij op, zonder leden, die zegt dat alles terug moet naar de burgers
Het is weer verkiezingstijd en dan vliegen de kreten om de oren. Een van de meest opvallende kreten is die van de PVV. Deze eenmansbeweging komt met de meest pittige van alle partijen. De PVV gaat de provincie ‘teruggeven aan de burgers.’ Dat klinkt goed, om niet te zeggen: super! Daarom ben ik maar eens aan het analyseren gegaan.
De provincie teruggeven aan de burger suggereert dat ze is afgepakt van diezelfde burgers. Ik zou niet weten hoe je dat doet, maar goed. Het zijn tenslotte verkiezingen, dus dan mag je wel wat overdrijven. Zeker als je een flinterdun programma hebt, moet je toch wat extra nadruk leggen op iets dat je onderscheidt. Dus ik ga even mee in het idee van de PVV om de provincie terug te geven aan de burger, gewoon even filosoferen over wat er dan gebeurt.
Laten we Zuid-Holland eens als voorbeeld nemen, dat is makkelijk omdat ik er zelf woon. Daar wonen 3,5 miljoen burgers. Na de verkiezingen krijgt de PVV de meerderheid, even denkbeeldig hoor. Dan gaat deze partij de provincie aan die 3,5 miljoen burgers teruggeven.
Tja, daar sta je dan als burger. Heb je de provincie plotsklaps teruggekregen op je bordje. Je wist niet eens dat deze van jou was. Een groot stuk grond met steden, wegen, rails, waterwegen, stranden, boerderijen, jeugdzorginstellingen, vliegvelden en nog veel meer. Daar moet je dan wel heel erg over nadenken hoe je dat allemaal gaat beheren. Dat is knap lastig, want je bent maar 1 van die 3,5 miljoen burgers.
Je praat er eens over met je buurman en je collega’s, want die hebben ook opeens allemaal die provincie teruggekregen. Dat levert leuke gesprekken op in het café. Zo van: heb jij de provincie al teruggekregen? Ja, ik ook, leuk hè? Wat ga jij ermee doen? Ik weet het nog niet, misschien weet mijn schoonzus wel wat, biertje?
Behalve dat zij het eigenlijk ook allemaal ingewikkeld vinden hoe ze de provincie moeten beheren, zijn ze het niet met elkaar eens over hoe zaken moeten worden aangepakt. Er ontstaat bijna ruzie, want iedereen wil iets anders of heeft een ander belang. Het vliegveld wil meer herriemakende vluchten, de ander een rustige woonwijk. De boer wil meer land, maar de stedeling wil recreëren. En zo zijn er nog tal van belangenconflicten te bedenken.
Gelukkig komen een paar van de burgers op het idee om een advertentie te zetten in de krant. Daar roepen ze mensen op om hun ideeën te steunen. Want ja, als de boeren helemaal hun zin krijgen kun je nergens meer recreëren en is alle grond bestemd voor megastallen. Als je de luchthaven z’n zin geeft kun je niet meer slapen in de nacht, vanwege de kabaalmakende vliegtuigen. Aan de andere kant willen de boeren en de eigenaren van de vliegvelden omzet maken en werkgelegenheid scheppen.
Die advertenties leveren veel reacties op en ze komen dan ook in verschillende zaaltjes, op een mooie zaterdag, bijeen om met elkaar te praten. Hoe kunnen we het het beste aanpakken? Hoe komen we het beste voor onze belangen en ideeën op?
Gelukkig staat er iemand op en neemt het woord. “We richten een vereniging op. Dan maken we een vuist en groeperen we onze ideeën en oplossingen. Dat zetten we in de krant en we vragen de burgers van de provincie om ons te steunen. Ook roepen we mensen op om lid te worden van onze vereniging. Zo kunnen we meer betekenen en hebben we ook wat geld om onderzoek te doen en bijeenkomsten te organiseren.”
Wel heel slim van deze burgers om dat zo te doen. Alleen er ontbreekt nog een naam voor deze groepen. Van Daele’s woordenboek gaf een mooie oplossing. Het worden politieke partijen en ze laten alle burgers in de provincie de keuze, iedere 4 jaar. De partij met de meeste stemmen mag dan, samen met de andere groepen, de provincie namens alle burgers besturen. Die huren dan weer deskundigen in die het werk gaan doen. Dat zijn dan ambtenaren.
Dat is nog eens een praktische oplossing. Als burger hoef je niet meer je hoofd te breken over allerlei ingewikkelde problemen en plannen. Dat doen de politieke partijen dan voor de burgers.
Maar ja… Opeens staat daar dan weer één partij op, zonder leden, die zegt dat alles terug moet naar de burgers.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Jason2
Jason230 jan. 2011 - 17:53

Denk toch dat de meeste mensen die straks de gang naar de stembus maken, dat op de eerste plaats doen om de verhoudingen in de Senaat te veranderen. Denk ook dat er door de recente perikelen bij Groen-Links, een bewustwording op gang is gekomen, dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt of een partij wel of geen leden heeft.

doeidoei
doeidoei30 jan. 2011 - 17:53

De toegevoegde waarde van provincies grenst m.i. aan 'nul', weegt niet op tegen de kosten en is een permanente vertragende factor in het noodzakelijke bestuurlijke vernieuwingsproces. We gaan gebukt onder een zich in naam terugtrekkende overheid, behalve op de plek waar het telt: onze beurs. We betalen steeds meer voor steeds minder, met ten minste hetzelfde aantal ambtenaren. Dat is dus fors scheef gegroeid. Beter is het m.i. om leden van de EK te laten kiezen door de leden van de Gemeenteraad (ook direct gekozen) en deze volstrekt bureaucratische overheidslaag op te heffen. De 'eigen' taken laten zich eenvoudig verdelen over samenwerkende gemeenten en het Rijk. Zonder die provincies is er weer een 3 lagen structuur, t.w. Europa, Rijk en gemeenten. Die gemeenten krijgen in mijn indeling een grotere automie. In dat perspectief (volslagen overbodigheid) is het maar de vraag of de burger of de politiek de privincies wel terug zouden willen hebben. Kijk naar het aantal bijbanen van een gemiddelde CDK en je weet dat het CDK-schap op zijn best een deeltijdfunctie is. Overigens wel de best betaalde van NL. Nog een reden om fors in te grijpen. De provinciale staten volgen in 99% van hun tijd overigens de voorstellen van het college van gs, dus van bruisende dynamiek en eigen inbreng gaan de provinciale staten het ook niet hebben. Een oproep voor eigen parochie door een statenlidin verkiezingstijd is even exemplarisch als de rust die na de verkiezingen terugkeert. U heeft er niks van gemerkt, en u gaat dat ook niet doen.

HugoSpanje
HugoSpanje30 jan. 2011 - 17:53

Toch prettig dat de man in staat is min of meer uit te leggen hoe verkiezingen werken.

Gelijkhebber
Gelijkhebber30 jan. 2011 - 17:53

Toch wel fijn voor Blokhuizen dat de PVV er is, Hij had anders over het falen van de provincie moeten schrijven. "Geef de provincie terug aan de partijen." De PVV zit nog niet eens in de Staten en nu al praat Blokhuizen over teruggeven. Wat een armoe.

PietPaaltjes
PietPaaltjes30 jan. 2011 - 17:53

Schaf de provinciale staten af. Een extra bestuurslaag werkt vertragend.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus30 jan. 2011 - 17:53

Nee, want ik ben trots op mijn Groningse Provincie, net als een Fries trots is op de zijne. We moeten er alleen voor zorgen dat het dichter bij de mensen komt te staan. Dit kan je doen door de provincies meer verantwoording te geven en de regering in Den Haag minder. Hierdoor komen de burgers dichter bij hun gekozen mensen, want een veel gehoorde klacht is dat Den Haag ver van hun afstaat. Het klinkt wat raar misschien in het begin, maar schaal vergroting zoals jij voorstelt werkt vaak niet om geld te besparen maar kost juist meer :).

Harmen2
Harmen230 jan. 2011 - 17:53

Komt er weer zo'n wijsneus van links die vind dat de (non)argumenten van de PVV niet deugen. In die kramp schieten ze bij de PvdA ook steeds. En vervolgens hard roepen waarom de PVV geen gelijk heeft. De eerste vraag die je stelt als je zoiets hoort is toch gewoon: van wie is die provincie dan, als hij nou niet van de burgers is? En waarom was de PVV er dan niet eerder, of woorden van soortgelijke strekking. Daag ze uit voor de discussie. Neem positie in en houd niet zo'n zielig verhaal.

1 Reactie
eeweew
eeweew30 jan. 2011 - 17:53

De provincie is van de burgers, omdat het land van de burgers is. Maar de kreet dat de provincie teruggegeven moet worden Daan de burgers is een loze kreet omdat er geen zinnig beleid op gebaseerd kan worden, het is een loze oneliner zonder enige praktische waarde. Verder is het waarschijnlijk zo dat het programma van de Pvc vrijheden inperkt. Maar pin me daar niet op vast, misschien ben ik minder goed dan ik denk in het voorspellen van PPV verkiezingsprogrammas.

Tjjopp
Tjjopp30 jan. 2011 - 17:53

Je kan wel roepen dat de provinciale staten overbodig zijn, maar er zijn nog altijd zaken die voorbij de gemeentegrenzen gaan. Ze werken overkoepelend. Denk bijvoorbeeld aan wegen, openbaar vervoer, natuur, landschappen, bestemmingsplannen, gezondheidszorg. Je kan zulke dingen niet zomaar afschaffen. Gemeentelijke belangen kunnen tegenstrijdig zijn. Of zou Den Haag zich dan met de provinciale weg N391 tussen Ter Apel en Erm moeten bemoeien?

1 Reactie
LastShadowPuppet
LastShadowPuppet30 jan. 2011 - 17:53

"Of zou Den Haag zich dan met de provinciale weg N391 tussen Ter Apel en Erm moeten bemoeien?" Waarom zou dat niet kunnen denk je?

[verwijderd]
[verwijderd]30 jan. 2011 - 17:53

Ik geloof niet dat je als GroenLinks vertegenwoordiger nu gelofwaardig bent als je een verhaal afsteekt over wat de burger wel of niet wil. Een clubje dat de mening van 70% van het volk, de eigen achterban en zelfs partijraad, in de wind slaat, moet zich heel koest houden op dit terrein de komende jaren.

2 Reacties
eeweew
eeweew30 jan. 2011 - 17:53

Volgens mij gaat de provincie niet over Afghanistan en is niet ieder individueel GroenLinks lid verantwoordelijk voor de acties van de kamerfractie. Net zo min als dat iedereen het op ieder punt eens moet zijn met diezelfde Kamerfractie. Een nieuw niveau van triestheid wordt bereikt zodra de acties van de Kamerfractie worden gebruikt om iemand per definitie als ongeloofwaardig neer te zetten. Als u eerlijk bent beoordeeld u individuele mensen op hun individuele uitspraken en daden.

Tom Meijer
Tom Meijer30 jan. 2011 - 17:53

"Een clubje dat de mening van 70% van het volk, de eigen achterban en zelfs partijraad, in de wind slaat, moet zich heel koest houden op dit terrein de komende jaren." Ik ben geen groenlinkser en ben vierkant tegen onze aanwezigheid in Afghanistan maar wat U hier zegt raakt kant noch wal. Tweedekamerleden hoeven zich niets van de mening van wie dan ook aan te trekken. Ze zijn verkozen op persoonlijke titel al is dat via een partijlijst. Ze worden geacht naar eigen eer en geweten en zonder 'last of ruggespraak' te handelen/stemmen. Ik weet ook wel dat dat niet de praktijk is maar dat is toch echt de bedoeling van het volksvertegenwoordigerschap. Als men dat niet meer wil dan moet men de regeltjes veranderen. Zolang dat niet gebeurt is heeft niemand aanleiding om verontwaardigd te doen over bepaald stemgedrag.

Gelijkhebber
Gelijkhebber30 jan. 2011 - 17:53

Provincies zijn volstrekt uit de tijd. Neem nu de provincies Zeeland en Flevoland. Een handvol gemeenten met minder inwoners dan Den Haag. Alleen goed om uitgerangeerde types als Peijs en Tichelaar een baantje te bezorgen. Stoppen met die poppenkast. Deze overbodige bestuurslaag bestaat nog omdat politici en ambtenaren dat willen. Voor een direct bestuur van het land is de provincie volstrekt overbodig. Nederland opdelen in pakweg 50 gemeenten lijkt mij een betere manier van lokaal bestuur.

1 Reactie
Harmen2
Harmen230 jan. 2011 - 17:53

Dat argument hoor je vaker, maar ik ben toch heel benieuwd naar een gemeentelijke overheid waarvan het loket op zo'n grote afstand zit van waar het bij mij in de straat gebeurt. Dichterbij komt het bestuur dan echt niet, de afstand wordt alleen maar groter.

Alexanderr2
Alexanderr230 jan. 2011 - 17:53

Best een lachwekkend artikel. Maar even 1 ding... de provincie gaat niet over alle wegen en veel van die andere zaken die u op noemt. Veel van dat alles valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

1 Reactie
Charta46
Charta4630 jan. 2011 - 17:53

[de provincie gaat niet over alle wegen en veel van die andere zaken] Heb je dan nog nooit van de provinciale wegen gehoord??