© cc-foto: Alde Party
Of ze het werkelijk zo gezegd heeft, dat ze bij gebrek aan brood maar suikerbolletjes aan de Parijse bevolking moesten geven – donnez-leur des brioches – wordt door historici betwijfeld. We hebben het over de Franse koningin, Marie-Antoinette. De Parijzenaars leden honger. Als gevolg van een slechte graanoogst was het brood schaars geworden, en daarom duur. De klachten bereikten het hof in Versailles, Marie-Antoinette bleek van de omstandigheden waaronder het volk leefde niet het minste benul te hebben. Ze stelde zich het volk voor als bestaande uit de frisse herders en lieve boerinnetjes waar Jean-Jacques Rousseau in zijn geschriften zo hoog van opgeeft. Ze dacht heel dicht bij het volk te staan door in haar namaak-boerderlij in het park van Versailles – de Hameau de la Reine – zelf druiven te plukken en boter te kloppen.
Goed, dat was twee en een halve eeuw geleden. De Franse koningen zijn een kopje kleiner gemaakt, nu hebben we presidenten die gedurende de vijf jaar dat ze het roer in handen hebben, niets minder machtig zijn. Nooit heeft een Franse president zo ver van de doorsnee-Fransman gestaan als de huidige, Emmanuel Macron. Ook hij doet pogingen om de afstand te overbruggen: kijk eens, hoe goed ik aanvoel wat er onder de Fransen leeft! Niemand die erin trapt.
Het universum van Emmanuel Macron is het gestroomlijnde we-are-the-world van de hippe elites. Macron wil Frankrijk ‘verkopen’, door het voor te stellen als een ‘start up nation’, een concurrent van Silicon Valley, door investeerders van overal op de wereld uit te nodigen voor galafestijnen in een presidentieel paleis – het Elysée – dat hij en zijn Brigitte voor miljoenen hebben laten renoveren, en door de bedrijven, en hun topbazen, en de bezitters van vette aandelenportefeuilles zo min mogelijk te belasten. Het aanpakken van de belastingontduiking, dat hoeft van hem ook niet zo nodig.
Dit alles staat natuurlijk erg ver af van het dagelijkse bestaan van de gemiddelde Fransman, die werkt, die op zaterdagmorgen met vrouw en kinderen in de supermarkt zijn caddy vult, op zondag zijn zoons naar de voetbal brengt, hard spaart voor een paar weekjes vakantie, ‘s zomers op de camping, ‘s winters bij opa en oma.
Macron weet het wel, dat hij en de zijnen in een ivoren toren zitten. In tegenstelling tot zijn voorgangers (Hollande, Sarkozy, Chirac, Mitterand) heeft Macron nooit aan lokale politiek gedaan. Niets dwong hem daarom voeling te houden met de basis van het electoraat. Hij was bankier, een golden boy van de financiële wereld.
Toch is Macron er zich wel van bewust, dat een president zo nu en dan ‘de Fransen’ op concrete wijze tegemoet moet treden. Maar net als Marie-Antoinette vergist hij zich dan: voor de arme koningin bestond het volk uit herders en herderinnetjes, Macron vereenzelvigt het volk met ‘multicurele’ rappers uit de probleemwijken rondom de grote steden, waar de hippe stadsbourgeoisie, gefascineerd, heerlijk voor huivert.
Hij denkt daarom de waardering van ‘de Fransen’ te winnen door zich gewild grof en losjes te gedragen. Tijdens een televisieuitzending had hij het eens over de ‘pognon de dingue‘ die de Staat aan de sociale voorzieningen besteedt. ‘Pognon’ de dingue’ is een vulgaire uitdrukking, je zou het aldus kunnen vertalen: ‘debiel zoveel poen’. Macron had voor de gelegenheid zijn jasje uitgetrokken en zijn das losgeknoopt. O, wat zijn we volks!
Eens in het jaar, in juni, op de ‘dag van de muziek’, nodigen hij en zijn Brigitte artiesten uit op het Elysée. Het staat alle Fransen nog bij hoe ze daar stonden, bovenop het bordes, terwijl een stel halfblote individuen obsceen stond te hopsen en te flopsen op de treden. De doorsnee-Fransen herkennen zich niet in ‘de Fransen’ die Macron knuffelt. Ze verwachten wat anders van hun president.
Met dichtgeknepen neus
Marie-Antoinette sloeg de plank mis met haar suikerbolletjes. Maar het was tenminste genereus bedoeld. Macron is het tegenovergestelde van genereus. Hij is nu al zes jaar president. De rijken – en vooral de superrijken – zijn er qua vermogen met sprongen op vooruit gegaan, bij de minderbedeelden is de koopkracht op z’n best blijven stagneren. Voor veel mensen is die erop achteruitgegaan.
De kloof tussen rijk en arm heeft negentiende eeuwse proporties aangenomen. Toen Macron degenen die hier hun afkeuring over uitspraken van jaloersheid beschuldigde, kregen de Fransen wel door dat hij niet hun president was, maar de ‘président des riches’, en dat zijn volks-doen, wanneer hij in een bepaalde bui is, niets anders is dan pose. Ook ontdekten ze al gauw dat Macron bijzonder vinnig en giftig uit de hoek kan komen, al laat hij het gifspuien het liefste over aan sommige intellectuelen die hij voor zijn karretje heeft weten te spannen.
Wie tegen het asociale beleid van Macron in opstand kwam, wordt uitgemaakt voor… noem maar op, we kennen het rijtje: populist, racist, sexist, homofoob, xenofoob, antisemiet, complotdenker. In het jaar van de gele hesjes werd in Nederland dit narratief door veel journalisten klakkeloos overgenomen. Want in Nederland wordt Macron nog steeds door mensen die zich verbeelden dat ze wel-denken bewierookt, omdat ze in hem een incarnatie zien van de liberaal-westerse waarden. De Fransen weten allang beter. Waarom Macron vorig jaar toch werd herkozen? Omdat de tegenkandidaat Marine Le Pen was. Met dichtgeknepen neus zetten de Fransen een kruisje bij zijn naam.
16 maart 2023
Deze woensdag, 16 maart 2023, hebben Macron en zijn regering er een maatregel doorgedrukt die de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar optrekt. De Franse grondwet geeft de regering de mogelijkheid om een stemming in het parlement te omzeilen. Het gaat om het beruchte artikel 49.3. De Franse regering vreesde dat het wetsvoorstel de meerderheid niet zou halen. De Fransen hebben wekenlang gestaakt. De vakbonden waren voor het eerst sinds onheuglijke unaniem – unaniem tegen.
We weten hoe het eindigde met Lodewijk XVI en Marie-Antoinette. Hoe Macron het gaat redden? Open vraag...
cc-foto: Alde Party
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
[We weten hoe het eindigde met Lodewijk XVI en Marie-Antoinette. Hoe Macron het gaat redden? Open vraag...] Is dit een hondenfluitje om massaal het Palais de l'Élysée te gaan bestormen? :)
Iemand die zich een sociaal liberaal noemt moet je sowieso niet vertrouwen want sociaal liberalen zijn net als sociaal democraten dikke maatjes met de bevoorrechte klasse, en dat is omdat sociaal liberalen en sociaal democraten in werkelijkheid neoliberalen zijn. Emmanuel Macron is na Angela Merkel het nieuwe representatieve neoliberale gezicht van de EU in de vroeg 21e eeuw. De bevoorrrechte klasse harkt nog meer geld binnen, en de rest mag voor nog minder harder en langer doorwerken.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Een overdreven dramatisch stuk. Het vergelijken van het ancien regime met een nodige pensioenhervorming getuigt van een gebrek aan elke realiteitszin. Terwijl de levensverwachting afgelopen decennia opliep naar 75, 80, 85 jaar ,kan het niet zo zijn dat in Frankrijk aan 62 jaar wordt vastgehouden. Ook u en ik, die tot ons 67e en later nog langer zullen moeten doorwerken, zullen binnen de EU aan deze luxe moeten meebetalen. Deze schrijver slaat wel vaker de plank mis, zo blijkt uit de eerdere stukken over de coronapas en de pas sanitaire. Op deze linkse site wordt over ‘solidariteit’ gesproken. Auteurs zoals deze willen echter alleen maar rechten en geen plichten. Eerst moet ik begrip opbrengen voor de wappies die bijna de gezondheidszorg hebben ontwricht en de operatie van mijn vrouw in gevaar brachten, vervolgens voor degenen die op hun 62e al met pensioen willen, waarbij beide groepen slopen en vernielen als ze hun zin niet krijgen. Solidariteit volgens de bedoeling van deze auteur heeft wel een hele wrange bijsmaak.
Voor vele linkse stemmers betekent solidariteit met hen geëist wordt, maar zelf geen solidariteit met een ander willen tonen. Daarom stem ik niet links.
Mee eens, rechten zijn in groot gevaar als je geen plichten aanvaardt zeg ik als anarchist.
[Terwijl de levensverwachting afgelopen decennia opliep naar 75, 80, 85 jaar ,kan het niet zo zijn dat in Frankrijk aan 62 jaar wordt vastgehouden.] Onzin. De arbeidsproductiviteit is procentueel veel sterker opgelopen dan de levensverwachting. Mensen produceren in hun werkzame leven 3 tot 4 keer zoveel als in de periode dat de pensioenleeftijd vastgesteld werd. Geen enkele reden dus om die leeftijd te verhogen. Bovendien gaat het bij de levensverwachting om gemiddelden en worden rijke mensen over het algemeen veel ouder dan arme mensen. De mensen die hun hele leven zwoegen in onzekere en onaangename baantjes hebben over het algemeen nog maar heel weinig (gezonde) jaren om van pensioen te kunnen genieten. Als overheden tekorten hebben dan wordt het tijd om eindelijk het geld eens te halen waar het zit: bij de 1%. De Franse bevolking heeft dit beter door dan de inwoners van de meeste andere landen van Europa die zich nog steeds zand in de ogen laten strooien door de Powers that Be.
@Mark Uw immer sterk socialistische ingegeven betoog zou opgaan als de productiviteit in Fr zo sterk gestegen zou zijn en ze dat zouden aantonen. Maar dat is niet de reden, he Mark. Het is gewoon vasthouden aan verworven rechten en oude vermolmde tradities, zoals in heel Fr. En uiteindelijk bij tekorten mag de EU, u en ik dus, bijplussen en dat noemen we het sociaal socialisme. Egoisme dus.
In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen verslag Marine Le Pen de linkse kandidaten. Samen hadden de linkse kandidaten meer stemmen (dacht ik) maar ze konden het niet eens worden over 1 gezamenlijke kandidaat. Maar het blijft natuurlijk raar dat 1 persoon in Frankrijk zo veel macht heeft. En dat 7 jaar lang.
« En dat 7 jaar lang.« …..is al heel lang 5 jaar en we weten al nog langer dat het zo werkt. Eigenlijk werkt het prima. Soms moest De Gaulle het volk uitleggen dat 2+2 geen 5 of 6 kon zijn ook als ze dat democratisch hadden beslist. Daarom 49.3. Valt mevrouw Borne, laten we het bij deze sympathieke, superintelligente vrouw niet hopen, dan mogen Mélenchon en LePen het proberen…..meer dan klagen en afbreken kunnen ze niet….nog geen ratatouille maken.
Wij hadden de vrouw van minister president Colijn die in de dertiger jaren zei dat de mensen van viskoppen nog een heerlijke soep konden maken. Maar de Fransen hebben in 1793 zich en ons via een revolutie van de rovende Adel verlost en zij gaan ons ook van de roversbendes heden ten dagen verlossen, niet meer door een revolutie maar door het hele land plat te leggen door stakingen.
Kortom, een totale narcist. En dan heb je aan de Fransen anno 2023-nog steeds de verkeerde. Die gaan de straat op (zij wel) en leggen het land gewoon plat totdat er iets veranderd. Daar kunnen wij Nederlanders nog wel wat van opsteken met ons suffe protest veldje en prefab 'FNV in actie' hesjes.
Ik weet niet of hij een narcist is. Hij lijkt mij eerder wereldvreemd.
Ja lekker asociaal tov de rest van Europa vasthouden aan 60 jaar met pensioen, en als er een gat ontstaat mag N Europa bijplussen. Geweldig stoere Fransen. Over narcisten gesproken
@Kritischkijken, Vroeger hadden wij hier OOK een fatsoenlijk pensioenstelsel. Inclusief VUT. Heel raar eigenlijk. Gelukkig heeft Paars destijds die onzin allemaal afgeschaft, en is men er momenteel een van de grootste (institutionele) beleggers ter wereld mee aan het uithangen. Lekker beleggen in Shell, Foxconn kinderarbeid, Smith & Wesson en meer van dat moois.
@Mathijsco Ach ja, de beleggers daar zijn ze weer. Nou succes dan maar met het rondrekenenen van die oude pensioenstelsels. Moet zeker weer gefinancieerd worden door die beroemde 1%?