De energiemaatschappijen zullen niet vrijwillig deze rente betalen.
De Nederlanders blijken behoorlijk zuinig met energie, zo leren recente cijfers. De leveranciers hebben daar bij de berekening van de maandelijkse voorschotten geen rekening gehouden. Zij baseren zich op gebruik in het verleden toen de klanten het zich nog konden veroorloven licht en de cv-ketel rijkelijk te laten branden. De kans is dan ook groot dat veel mensen op hun jaarrekening een teruggave ontvangen.
Dat is nog eens extra kassa voor de energiemaatschappijen. Eerst dwingen ze gebruikers gratis en voor niks hun goeie geld uit te lenen. Daarna betalen ze die onvrijwillig verstrekte kredieten in door inflatie uitgeholde euro's terug. De klant heeft het nakijken.
Hoe dan ook: het is diefstal. De energiemaatschappijen zouden een rente moeten vergoeden bestaande uit inflatiecorrectie en wat de markt vraagt voor leningen met een looptijd van een jaar of minder. Als ze dat bezwaarlijk vinden, factureren ze maar maandelijks de reële kosten nadat zij met behulp van slimme meters het verbruik van de klant hebben afgelezen.
De energiemaatschappijen zullen niet vrijwillig deze rente betalen. Misschien kunnen de ministers Rob Jetten en Sigrid Kaag dat afdwingen. Dan hebben de consumenten ook eens reden tot een brede glimlach.
Voor het overige ben ik van mening dat de toeslagenaffaire niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.
Het is inderdaad onverstandig om het gebruik laag in te schatten, naar sommigen kunnen niet anders en hopen dat het goedkomt. Ze proberen het dan te financieren met vakantiegeld en proberen in de tussentijd rond te komen. Deze mensen rente laten betalen over de nabetaling (die ten goede komt aan de mensen die bewust te veel hebben betaald voor de rente) is schandalig.
Geen gekke gedachte van Han, maar dan lijkt het me ook consequent dat de klant die moet bijbetalen ook nog rente in rekening gebracht wordt. Dat is dan weer minder leuk. Of zie ik iets over het hoofd?
Nee. Het is onverstandig je verbruik te laag in te schatten. Overigens hebben de meeste energiebedrijven de ruimte om het termijnbedrag omlaag te brengen sterk beperkt.
Bij verzoek lager voorschotbedrag moet je natuurlijk wel redenen opgeven. Ik heb mijn energiebedrijf uitgelegd dat ik mijn gebruikelijke 2000 m3 gas (oude woning, naar vermogen geïsoleerd) in 2023 niet ga halen wegens aankoop elektr. kachel: gas 800 m3 omlaag, elektrisch 1000 kwh omhoog, waardoor ik op beige punten onder de prijsplafonds blijf, waardoor ik om een lager voorschotbedrag. Met succes.
Goed idee! Ik ga meteen mijn maandbedrag nog verder verhogen. Lekker sparen met rente. De mensen die achteraf te weinig hebben betaald en bewust hun voorschot laag hebben gehouden, moeten uiteraard rente betalen. Hadden ze maar niet zo zuinig moeten zijn. Han is vast wel welkom bij de vvd.
Als je dat probeert zul je merken dat je energiemaatschappij zowel het verlagen als het verhogen van het voorschot aan banden heeft gelegd. Overigens is mijn voortreffelijke voorstel met jouw toevoeging ook een ontmoediging voor klanten om hun verbruik bewust te laag in te schatten.
Dan ook rente betalen bij te lage voorschotbedragen, zoals ik vorig jaar. Ach, laten we er maar niet aan beginnen. Zorg voor een laag voorschotbedrag, zo nodig door indringend te vragen om lagere prognoses.
Ik bepaal zelf wat ik maandelijks overmaakt naar mijn energieboer. Betaal standaard 136 euro. En ik zie wel wat de jaarafrekening wordt. Als die te hoog is, dan wordt dan weer in termijnen terug betaald. Snap niet waarom mensen nu opeens bereid zijn honderden euro's meer te betalen op hun maandelijkse bedrag. En hierdoor in de financiele problemen komen.
Dat wordt een hele ingewikkelde rekensom. Het systeem van een maandelijks voorschot is bedacht om te compenseren voor de grote schommelingen in het energieverbruik. In de winter betaal je te weinig en in de zomer betaal je teveel. Het betaalde voorschot van iemand wiens contractjaar in oktober ingegaan is zal de eerste koude maanden niet dekend zijn voor hetgeen hij verbruikt heeft. Feitelijk heeft die persoon dus een negatief saldo bij de energie leverancier totdat de achterstand in de zomermaanden is ingelopen. Als het voorschot voor deze persoon goed is ingeschat (dus geen grote teruggave of bijbetaling) zal het erop neerkomen dat hij dan de energiemaatschappij moet gaan compenseren voor inflatie en misgelopen rente. Het andere uiterste is een persoon wiens contractjaar in bijvoorbeeld Mei is ingegaan. Deze persoon zal, bij een juiste inschatting, vrijwel het gehele jaar een positief saldo hebben, en dan volgens uw voorstel recht hebben op een financiële compensatie. In het kort gaat het er dus op neer komen dat mensen wiens contractjaar in is gegaan in de herfst of winter geld moeten gaan betalen aan mensen wiens contract is ingegaan in de lente of zomer. + een hoop extra administratieve rompslomp voor de energie maatschappij.
"Dat wordt een hele ingewikkelde rekensom." Ingewikkelder dan de jaarafrekening kan het niet worden.
Zeg, je hoeft die energiereuzen hier niet te verdedigen. Dat kunnen ze zelf veel beter. En leuterverhaaltjes zijn al helemaal niet nodig.
@labou, waar verdedig ik de energiemaatschappij dan? En wat klopt er niet aan mijn leuter verhaal
Ach, kijk eens aan: jandebakker schrijft een uitgebreid verhaal om aan te geven waarom de energiebedrijven doen wat ze doen en beweert vervolgens dat hij dat eigenlijk niet deed. En je laatste alinea is een leuterverhaal. Het voorschot is geen solidariteitsheffing zoals datbdaar wordt gesuggereerd.
@labou Wat klopt er dan niet aan mijn verhaal, en waar suggereer ik dat de intentie achter deze constructie een solidariteit heffing is?
Fair point, niet meer, niet minder. Als he een rekening stuurt terwijl je weet dat je de dienst deels niet geleverd hebt en desondanks overgaat tot inning, dan is 8% wettelijke rente best fair. Helaas geldt die niet voor consumenten
Waarom kunnen we niet achteraf betalen? Ik krijg elke maand een overzicht van mijn energie boer met mijn verbruik. Afgelezen van de slimme meter die in mijn huis hangt. Aan de hand van die aflezing kunnen ze me makkelijk een incasso sturen.
Ik werk bij een energieleverancier welke elke maand de verbruiken afrekent echter ook wij incasseren elke maand een voorschot. Dit is simpelweg omdat je anders als leverancier zijnde de inkoop van stroom en gas voor al je klanten moet voorschieten. Dit loopt enorm snel in de kosten: als je bijvoorbeeld 100.000 klanten hebt waarvoor je €200 aan energie moet inkopen heb je een kapitaal nodig van 20 miljoen enkel voor de inkoop (dus daarnaast heb je ook nog kapitaal nodig voor je operatie).
Ik weet niet wat HvdH gebruikt heeft voor hij dit stukje schreef maar ik heb zeker belangstelling want het schijnt een uiterst rooskleurige blik op de maatschappij te veroorzaken.
Helemaal mee eens. Ik ben twee jaar geleden om deze reden opgestapt bij Greenchoice. Die verhoogden automatisch elk jaar mijn voorschot terwijl ik op de jaarrekening altijd ruim terug kreeg. Vervolgens kon ik aan de lijn met de klantenservice hierover in discussie.
Je hebt vast geen idee hoeveel mensen zelf hun voorschot verhogen 'voor alle zekerheid'. Dat energiemaatschappijen daar dan vervolgens rente over zouden moeten betalen lijkt me nogal bizar. Dat energiemaatschappijen de berekeningen op het historisch verbruik baseren lijkt me ook vrij logisch: daar kopen ze immers op in en dat historisch verbruik was over het algemeen verrassend stabiel. Als er recent zonnepanelen of een warmtepomp geplaatst is moet het bedrag natuurlijk aangepast kunnen worden, maar volgens mij gebeurt dat op verzoek ook gewoon. Maandelijks de reële kosten factureren klinkt heel mooi, maar dat betekent ook dat veel mensen in de winter zwaar in de betalingsproblemen gaan komen: zeventig procent van het gasverbruik vindt tussen oktober tot en met maart plaats. Reële kosten berekenen betekent een gigantische nota in de wintermaanden. Idealiter zouden mensen dat in de zomer apart moeten zetten. In de praktijk is dat behoorlijk moeilijk als je toch al een laag inkomen hebt. De tarieven stijgen ondertussen nog steeds, dus met bezuinigen wordt je nota niet per se direct lager. Als de tarieven gaan dalen uiteraard wel. Ik ga ervan uit dat de klant na 1 januari zijn termijnbedrag aan het prijsplafond kan laten aanpassen of dat de leverancier dat zelf doet. Het is goed en terecht om kritisch te kijken naar de energiemaatschappijen, maar enige nuance zou in dit artikel wel op zijn plaats zijn. Diefstal is in dit geval echt een te groot woord.
Het maandelijks factureren van de reële kosten is nou juist iets wat de VVD heel graag zou zien. Dat is namelijk al eens aan de orde geweest en gelukkig is het niet doorgegaan. Want wat is het probLeem? In de zomer gebruik je geen gas voor de verwarming, zodat het LIJKT alsof je heel veel geld op je rekening hebt staan. Veel mensen kunnen daar niet mee omgaan en zullen dat geld uitgeven. Om er in de winter achter te komen dat ze de rekening niet meer kunnen betalen. De energiemaatschappijen zouden zeer gebaat zijn bij maandelijks factureren van het echte gebruik. Het kost minder administratie EN ze kunnen OOK de energie van zonnepanelen maandelijks factureren en niet zoals nu: jaarlijks. Dat betekent dat degene die de zonnepanelen heeft betaald, bijna niets krijgt voor de geleverde energie in de zomer (veel aanbod, weinig vraag), maar wel heel veel moet betalen voor de AFGENOMEN energie in de winter (weinig aanbod, grote vraag). Salderen (jaarlijks berekenen) is dus voordelig voor de eigenaar van de zonnepanelen. Dat de salderingsregeling zou gaan verdwijnen, kon je op je 10 vingers uittellen. Eerst de burgers lekker maken, zodat ze hun dak vol gooien met panelen en vervolgens de lucratieve regerling afschaffen, zodat de energiemaatschappijen met de winst gaan lopen.
Gaat niet gebeuren want onze regering is tegen ons en voor de grote bedrijven. En dat met steun van de voormalig linkse partijen en extreem rechts. Voor democratie moet je hier niet zijn namelijk.
Ik kreeg geld terug echter hebben ze wel mijn maandbedrag meer dan verdubbeld.... Ik heb dat weer terug gezet en via mail maar gevraagd of ze wel lekker zijn. Stelletje dieven.
Hier idem, op een maandelijks voorschot van €135 in oktober €400 terug gekregen. Nieuw voorschot €337, meteen terug gezet naar €150. Met de prijsplafond tarieven komt dat heel aardig in de richting.