Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gedwongen seksuele handelingen verrichten is geen prostitutie

  •  
30-10-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
4026311270_639cbdca7b_z
Laten we jongeren en ouders weerbaar maken in plaats van vooroordelen te verspreiden over slachtoffers
RTL nieuws deed onderzoek naar de werkwijze van loverboys anno 2018. 27 oktober kopte een artikel “Loverboys maken jongen meisjes binnen een dag prostituee.” Als ervaringsdeskundige en referent omtrent dit onderwerp volg ik met interesse alle zogenaamde onderzoeken over dit onderwerp. Wat mij opvalt in dit onderzoek is de kopregel. Een ieder die namelijk gedwongen wordt om seksuele handelingen te verrichten is geen prostituee. Maar er valt nog meer op. Het onderzoek is gebaseerd op een rondje nabellen bij instellingen.
Zorgwekkend dat dit een onderzoek wordt genoemd, eigenlijk vind ik het zelfs gevaarlijk. Want als we de reacties op social media lezen op het artikel is het de schuld van de ouders of van de slachtoffers zelf of zelfs de schuld van bepaalde geloofsovertuigingen. Sommige politici tweeten dat er voorlichting op scholen moet worden gegeven waarbij bijvoorbeeld de opvoeders betrokken moeten worden. Als ieder nou eens zou beginnen om zich eens goed in dit onderwerp te verdiepen, dan zouden we misschien pas echt verschil kunnen maken. Ik zal het proberen uit te leggen, het onderzoek laat duidelijk twee dingen zien.
Oud nieuws Er wordt al geruime tijd gesuggereerd dat het ronselen sneller gaat dan vroeger. Dat is ook logisch, we hebben internet nu. Maar dat betekend niet dat de werkwijze anders is. De loverboy zoekt nog steeds eerst contact, maar heeft nu sneller een manier om te kunnen chanteren. Dat betekent niet dat het slachtoffer gelijk seksueel uitgebuit wordt. Een slachtoffer zal altijd eerst proberen te weigeren. De vraag is alleen hoe lang ze/hij het vol houdt.
Dat de hulporganisaties deze oude informatie geven is logisch. Ze zijn zelf ook niet up-to-date. Als we het onderzoek van de inspectie van maart dit jaar lezen, zien we dat 80% van de slachtoffers niet direct geholpen wordt. Simpelweg omdat de gespecialiseerde hulporganisaties vol zitten. Dus zijn ze met oude casussen bezig. En we hebben net gelezen dat internet alles sneller maakt.
Stel dat deze 80% wel direct geholpen zou kunnen worden, dan weten de organisaties ook de nieuwste hype onder onze jongeren en weten ze ook dat we als volwassenen twee stappen achterlopen. Ik luidde al eerder de noodklok hier over in de Onderwijsgids. Eigenlijk zegt dit dat we door internet altijd achter de feiten aan lopen. En daar komen we bij punt 2.
Experimenten Ik bezoek wekelijks scholen om voorlichting te geven. Bij sommige scholen kom ik al bijna tien jaar. Ik leer leerlingen bewustwording van chantage in mijn verhaal en zij leren mij de nieuwste trend waarin zij zich bevinden en zo mag ik live mee gaan in hun wereld. De chemie en de kracht is de taal van de ervaringsdeskundige en het vertrouwen in hun mentor waarmee ik samen een veilige omgeving creëer die dit mogelijk maakt.
Vaak gaan hun experimenten thuis of bij vrienden goed maar vaak ook niet en worden ze uiteindelijk gechanteerd en seksueel uitgebuit. Eigenlijk net zo als ik op hun leeftijd. Een klein jaartje terug deed ik zelf mee aan een onderzoek met RTL Nieuws waarin Omegle de grootste boosdoener leek te zijn. Maar nu een jaar later blijkt Omegle nog steeds een mooie plek te zijn om te experimenteren, maar biedt in de ogen van de meisjes Monkey meer veiligheid.
Ook komen er steeds meer meldingen van jongens dat ze gechanteerd worden met beelden van onder de douche, waarvan ze niet wisten dat deze gemaakt waren. Simpelweg doordat ze de gordijnen niet dicht hadden gedaan van hun eigen mobiel op een plek waar ze dachten veilig te zijn op een privé moment.
Tijdens elk bezoek op school is er wel een slachtoffer dat spreekt en samen met hun Zorg- en Adviesteam kan er gelijk hulp geboden worden. Dus als we echt een vuist willen maken tegen deze afschuwelijke praktijken investeer als organisatie in de updates en kijk verder als de casussen binnen je organisatie. Zodat we samen jongeren en ouders echt weerbaar kunnen maken in plaats van angst oproepen of vooroordelen over de slachtoffers. En laten we vooral van het idee afstappen dat als we goed opvoeden onze pubers geen gevaar lopen, want zeg nou zelf: heb jij alles gedeeld met je ouders? Laten we hen samen als maatschappij de hand reiken om te helpen als hun experimenten lijken mis te gaan.
Cc-foto: Trent McBride
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.