Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Longcovidpatiënten massaal arbeidsongeschikt verklaard

In de eerste 5 maanden meer dan 5 keer zoveel gevallen als in heel 2021
Joop

'Gedwongen behandeling helpt'

  •  
01-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Psychiatrie300.jpg
Raad voor Volksgezondheid: Minder crimineel gedrag en minder recidive bij verplichte behandeling van ernstig psychiatrische patiënten
Sneller, gedwongen behandelen helpt voorkomen dat ernstig psychiatrische patiënten tot criminaliteit vervallen. Dat schrijft de Volkskrant woensdag. De Raad voor Volksgezondheid schrijft dit in het advies ‘Stoornis en Delict’ aan demissionair staatssecretaris Teeven van Justitie.
De raad denkt ook dat verplichte behandeling na de celstraf recidive vermindert. De eigen bijdrage voor de groep ernstig psychiatrisch patiënten moet worden afgeschaft, omdat deze ervoor zorgt dat deze groep patiënten zorg ontloopt. 
Hiermee reageert de raad op twee voorstellen van het kabinet die de geestelijke gezondheidszorg voor ernstig psychiatrische patiënten en criminelen drastisch moeten hervormen, zo schrijft de Volkskrant ( betaalde editie )
In Nederland zijn er ongeveer 160 duizend psychiatrisch patiënten. Een klein deel, vijf tot tien duizend, komt in aanraking met Justitie. Gedwongen behandelen ligt tot nog toe moeilijk vanwege het recht op zelfbeschikking en de integriteit van het lichaam die in Nederland hoog in het vaandel staan (red. Joop). Pas als mensen een gevaar voor zichzelf en hun omgeving worden, kunnen ze gedwongen worden opgenomen.
De nieuwe wet voor verplichte geestelijke gezondheidszorg moet hier verandering in brengen. Mensen die zichzelf of hun omgeving ‘aanzienlijke schade’ berokkenen moeten gedwongen opgenomen en behandeld kunnen worden. Het kabinet wil ook de mogelijkheden van het OM uitbreiden om zorg op te kunnen leggen aan delinquenten. Eén voorstel was om jeugdige verdachten altijd eerst naar een psycholoog te sturen. Dat kan nog wel eens lastig worden om op te leggen aan iemand die nog nergens voor veroordeeld is (red. Joop).
Voor de ggz zullen de plannen grote gevolgen hebben, stelt de Raad voor de Volksgezondheid. ‘De ggz zal er een zwaardere groep bij krijgen, namelijk de mensen die tot nu toe zorg mijden en mensen die in aanraking zijn geweest met Justitie”, zegt professor Dick Willems, die het onderzoek leidde. In deze tijd van bezuinigingen betekent het ook dat ggz keuzes zal moeten maken en vaker zal kiezen voor de behandeling van de ernstige gevallen.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

JAWEH
JAWEH1 aug. 2012 - 9:39

Gelul van de bovenste plank. Psychiatrie is een pseudowetenschap. Daar komt nog bij dat zodra andere mensen mogen beslissen over het welzijn van anderen ze nogal geneigd zijn om de 'lastige' mensen een hak te zetten.

DikBrix
DikBrix1 aug. 2012 - 9:39

Mensen met (zware) psychiatrische problemen zijn niet per definitie criminelen. De meesten daarvan hebben nog altijd voldoende basis om de grens van crimineel gedrag niet te overschrijden. Voor degenen die dat wel doen heeft gevangenisstraf geen enkele zin: behandeling is de enige mogelijkheid om terug te keren tot een 'normaal' ofwel niet crimineel leven om recidive te voorkomen. Andersom hebben criminelen wel per definitie (zware) psychische problemen: de basis om die grens te kunnen of willen onderscheiden ontbreekt. Elke crimineel is een psychiatrisch patiënt. (Voor alle duidelijkheid: daar behoren ook voetbalhooligans en andere vandalen toe.) Gevangenisstraf heeft ook voor deze groep daarom geen enkele zin om recidive te voorkomen. Gedwongen behandeling (TBS zeg maar) is daarvoor de enige oplossing. Gevangenisstraf als automatisme is zinloos, zoals de Coornhert Liga al in de 70-er jaren stelde. Gevangenisstraf als wraak of afschrikking werkt niet, hooguit als tijdelijk middel om de crimineel even uit roulatie te nemen, maar als oplossing van het recidiveprobleem heeft dat geen enkele zin.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods1 aug. 2012 - 9:39

++ Mensen die zichzelf of hun omgeving 'aanzienlijke schade' berokkenen moeten gedwongen opgenomen en behandeld kunnen worden. ++ >> Mee eens.

lancelot2
lancelot21 aug. 2012 - 9:39

Laat men eerst maar eens wiet gaan verbieden, want deze is wel 7 maal sterker dan in de jaren zeventig!

2 Reacties
JAWEH
JAWEH1 aug. 2012 - 9:39

er gaan meer dan duizend mensen per jaar kapot aan drank, dus laten we dat ook maar verbieden.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods1 aug. 2012 - 9:39

++ Laat men eerst maar eens wiet gaan verbieden, want deze is wel 7 maal sterker dan in de jaren zeventig! ++ >> En nou ophouden met dat hysterische gekrijs van je, anders laat ik je opnemen!