Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Gedwongen behandeling helpt'

  •  
01-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
ANP-Psychiatrie300.jpg
Raad voor Volksgezondheid: Minder crimineel gedrag en minder recidive bij verplichte behandeling van ernstig psychiatrische patiënten
Sneller, gedwongen behandelen helpt voorkomen dat ernstig psychiatrische patiënten tot criminaliteit vervallen. Dat schrijft de Volkskrant woensdag. De Raad voor Volksgezondheid schrijft dit in het advies ‘Stoornis en Delict’ aan demissionair staatssecretaris Teeven van Justitie.
De raad denkt ook dat verplichte behandeling na de celstraf recidive vermindert. De eigen bijdrage voor de groep ernstig psychiatrisch patiënten moet worden afgeschaft, omdat deze ervoor zorgt dat deze groep patiënten zorg ontloopt. 
Hiermee reageert de raad op twee voorstellen van het kabinet die de geestelijke gezondheidszorg voor ernstig psychiatrische patiënten en criminelen drastisch moeten hervormen, zo schrijft de Volkskrant ( betaalde editie )
In Nederland zijn er ongeveer 160 duizend psychiatrisch patiënten. Een klein deel, vijf tot tien duizend, komt in aanraking met Justitie. Gedwongen behandelen ligt tot nog toe moeilijk vanwege het recht op zelfbeschikking en de integriteit van het lichaam die in Nederland hoog in het vaandel staan (red. Joop). Pas als mensen een gevaar voor zichzelf en hun omgeving worden, kunnen ze gedwongen worden opgenomen.
De nieuwe wet voor verplichte geestelijke gezondheidszorg moet hier verandering in brengen. Mensen die zichzelf of hun omgeving ‘aanzienlijke schade’ berokkenen moeten gedwongen opgenomen en behandeld kunnen worden. Het kabinet wil ook de mogelijkheden van het OM uitbreiden om zorg op te kunnen leggen aan delinquenten. Eén voorstel was om jeugdige verdachten altijd eerst naar een psycholoog te sturen. Dat kan nog wel eens lastig worden om op te leggen aan iemand die nog nergens voor veroordeeld is (red. Joop).
Voor de ggz zullen de plannen grote gevolgen hebben, stelt de Raad voor de Volksgezondheid. ‘De ggz zal er een zwaardere groep bij krijgen, namelijk de mensen die tot nu toe zorg mijden en mensen die in aanraking zijn geweest met Justitie”, zegt professor Dick Willems, die het onderzoek leidde. In deze tijd van bezuinigingen betekent het ook dat ggz keuzes zal moeten maken en vaker zal kiezen voor de behandeling van de ernstige gevallen.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.