Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Gedwongen baarmoederverwijderingen in Amerikaans ICE-detentiekamp'

  •  
16-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2020-09-16 om 08.49.56
In een van de detentiekampen van de Amerikaanse immigratiedienst ICE, is bij meerdere vrouwen de baarmoeder operatief verwijderd zonder dat zij dit vooraf wisten. Dat zegt Dawn Wooten, een verpleegkundige die werkzaam was in het kamp in Irwin County, in de staat Georgia. Deze week legde ze een uitgebreide verklaring af over de manier waarop de vrouwelijke gevangenen worden mishandeld. De Amerikaanse overheid is onder druk van voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi een onderzoek gestart.
Wooten vertelde tijdens haar verklaring dat veel vrouwen die last hadden van menstruatieklachten of om anticonceptie vroegen, naar een externe arts buiten het detentiekamp werden gebracht. Bij terugkomst bleken veel van hen een hysterectomie, een gedeeltelijke of gehele baarmoederverwijdering, te hebben gehad. Volgens Wooten vertelden de vrouwen allemaal niet te hebben begrepen wat er gebeurde en niet te snappen waarom hun baarmoeder verwijderd moest worden.
Naar aanleiding van de verklaring van Wooten, dienden meerdere mensenrechtenorganisaties gezamenlijk een formele klacht in. Vooraanstaande Democraten als Nancy Pelosi en senator Chuck Schumer hebben om opheldering gevraagd. Inmiddels heeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid een onderzoek ingesteld naar de vermeende mishandelingen in het kamp.
Immigratiedienst ICE ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. Volgens de dienst worden dergelijke ingrijpende medische handelingen nooit uitgevoerd tegen de wil of zonder medeweten van de gevangenen. Ook LaSalle Corrections, de particuliere uitbater van het detentiekamp ontkent alle beschuldigingen. De kampen liggen al jaren onder vuur vanwege de inhumane manier waarop Zuid-Amerikaanse migranten en vluchtelingen worden behandeld in de kampen. Zo worden mensen opeengepakt in kooien waar ze op de betonnen vloer moeten slapen. Ook worden gezinnen uit elkaar gehaald en zien ouders hun kinderen soms niet meer terug.
Dawn Wooten noemde ook andere vormen van medische nalatigheid in het kamp. Zo werden gevangenen met Covid-klachten genegeerd en werden onderzoeksresultaten vervalst. Zelf kreeg ze een demotie nadat ze zich uitsprak tegen de behandeling van de gevangenen en zelf thuisbleef met Covid-klachten. Tijdens haar verklaring zei ze nu ‘waarschijnlijk een doelwit’ te worden, maar dat ze dat liever heeft dan nog langer deel uit te maken van een ‘inhumaan’ systeem.
Video niet te zien? Klik hier, of pas je cookie-instellingen aan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Nick the Stripper
Nick the Stripper17 sep. 2020 - 20:42

Pfff. Altijd weer die zelfde hele en halve leugens uit de alt-right-hoek. Zelfs volgens de meest opgeblazen bewering van Trumpschoothondje Ken Cuccinelli zou 30% van de DNA-geteste families in werkelijkheid geen familie zijn. Tenminste 70% van die families zijn dus wel bonafide en daarmee is jouw bewering dan ook 70% onwaar. Jouw suggestie dat die andere (maximaal) 30% dan wel met mensenhandel te maken zal hebben is overigens nergens op gestoeld. [ Kinderen worden verhandeld en overgebracht.] Dat er overal ter wereld kinderen worden verhandeld is een feit en het is schandalig, maar daar had ik het natuurlijk helemaal niet over. Waar ik het wel over had is het minstens zo schandalige beleid van Trumps regering, die in 2018 ca. 5500 kinderen heeft gescheiden van hun ouders cq volwassen begeleiders. 1500 van hen zijn tot op de dag van vandaag niet herenigd met hun ouders. Dat kooienverhaal klopt wel degelijk. Weliswaar is er ooit één (1) foto van twee vrouwen slapend in een cel uit de Obamaperiode onjuist gekoppeld aan dat kooienverhaal. Onzorgvuldig en triest. Maar dat doet niets af aan de tientallen foto's, video's en getuigenverslagen die daarna gepubliceerd zijn mbt de erbarmelijke situatie van volwassenen en kinderen in de ICE-faciliteiten onder Trump. Erbarmelijk als in: kinderen in kooien. [ Abortusrechten? Weet niet wel specifiek geval je op doelt maar wellicht dat een wetgeving in die staat het verbiedt? ] Gedetineerden in federale detentie (zoals ICE) vallen onder federaal recht en hebben, onder meer dankzij Roe vs Wade, recht op het ondergaan van een abortus. Je had ook zelf even kunnen googlen: independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/refugee-rape-victims-underage-no-abortion-us-donald-trump-orr-aclu-e-lloyd-minors-children-a8124761.html En zo zijn er meer.

Crunchy Frog
Crunchy Frog16 sep. 2020 - 16:18

[Er zijn maar weinig dokteren die zonder toestemming van een patient een ingreep uitvoeren. Mits de dokter geen Mengele heet uiteraard.] Dat is wel van een naïef soort optimisme. Mengele was bepaald niet de enige, er waren destijds honderden artsen die niet alleen experimenten op gevangenen uitvoerden maar ook geestelijk gehandicapten steriliseerden en vergasten, en later hun 'expertise' op dat gebied in de vernietigingskampen inzetten. Door zich het nationalistische beeld eigen te maken van 'het volk' als eenheid, wisten ze dit in hun hoofd met hun artseneed te rijmen: ze zagen niet de individuele patiënt als het lichaam dat ze van ziektes moesten genezen, maar 'het volk'. Het zou me niks verbazen als mensen die dit mentale kunstje voor elkaar krijgen in het Amerika van Trump massaal boven komen drijven.

3 Reacties
Crunchy Frog
Crunchy Frog16 sep. 2020 - 16:19

Reactie op [Jerry Bidet 16 september 2020 at 09:20]

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 sep. 2020 - 20:53

Het steriliseren (vergassen niet ) onder dwang van geestelijk gehandicapten (en vrouwen uit minderheidsgroepen) was vrij lang gebruikelijk leerde ik bij psychiatrie. Ook in keurige landen zoals Zweden. Informed consent is ook een wassen neus als een patient de uitleg niet begrijpt.

Crunchy Frog
Crunchy Frog17 sep. 2020 - 8:25

@Danielle Terecht punt. Waarmee het "ongeloof" van @Jerry Bidet alleen maar ongeloofwaardiger wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]16 sep. 2020 - 15:34

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
DanielSchie
DanielSchie16 sep. 2020 - 19:56

Mensen die Demotie krijgen hebben wel eens last van rancune. Gezien het ongeloofwaardige verhaal komt dit wel heel dicht in de buurt maar in verkiezingstijd stortten beiden partijen zich op dit soort verhalen. Onder het electoraat zullen er altijd mensen zijn die meegaan in het verhaal. Overigens over de uitspraken van Trump dat hij soldaten lafaards had genoemd die waren gesneuveld hoor je ook niets meer. Ook zo broodje aap verhaal in dezelfde categorie. Alles voor de stemmen....

Crunchy Frog
Crunchy Frog17 sep. 2020 - 8:32

[Ik vind dit een erg ongeloofwaardig verhaal.] Tja, nou is er een niet-"anonieme" bron, is het weer niet goed voor Markje Nooitgenoeg. [Overigens over de uitspraken van Trump dat hij soldaten lafaards had genoemd die waren gesneuveld hoor je ook niets meer.] Niet in de Trump-bubble waar ze het zo snel mogelijk in de doofpot proberen te stoppen. Wel bijvoorbeeld regelmatig in de reeks videoboodschappen bij RVAT waarin Republikeinen duidelijk maken waarom ze niet voor Trump gaan stemmen.

LBNB
LBNB16 sep. 2020 - 14:15

Als dit waar is is het werkelijk waar schandalig. Dr mengele zou er zijn vingers bij af likken. Nuance erbij is wel dat we niet weten of het waar is.

Rechtse Bal6
Rechtse Bal616 sep. 2020 - 9:03

mooi dat Pelosi een onderzoek gaat uitvoeren; dit moet snel boven water komen

Jerry Bidet
Jerry Bidet16 sep. 2020 - 7:20

Dit lijkt mij wel een heel sterk verhaal. Er zijn maar weinig dokteren die zonder toestemming van een patient een ingreep uitvoeren. Mits de dokter geen Mengele heet uiteraard. Daarnaast, wanneer het wel zou plaatsvinden, is het behoorlijk naïef om te denken dat het niet bekend zou worden. Tot er duidelijke bewijzen zijn, ben ik argwanend tegenover dit verhaal.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax216 sep. 2020 - 10:26

Een particuliere uitbater, daar gaat het al mis.

Dehnus
Dehnus16 sep. 2020 - 11:34

Je weet dat dit al veel langer gebeurde? Oorspronkelijke bewoners enzwarte Amerikanen werden tot diep in de jaren 80 onvruchtbaar gemaakt.

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 sep. 2020 - 18:55

Jerry Bidet 16 september 2020 at 09:20 [ Dit lijkt mij wel een heel sterk verhaal. ] Ja, je kunt het niet voorstellen he? Het zou natuurlijk anders zijn als deze regering stelselmatig kinderen in kooien gooide, ouders (soms permanent) van hun kinderen scheidde of de abortusrechten van verkrachte asielzoeksters zou willen blokkeren. Oh, wacht... [ Daarnaast, wanneer het wel zou plaatsvinden, is het behoorlijk naïef om te denken dat het niet bekend zou worden. ] Tsja, dat geldt voor heel veel misdaden. Kennelijk dachten de daders en afdekkers dat ze met intimidatie en demotie de waarheid wel buiten de publiciteit konden houden. [ Tot er duidelijke bewijzen zijn, ben ik argwanend tegenover dit verhaal. ] Getuigenverklaringen zijn bewijs.