Joop

Gedupeerde Groningers binnen enkele dagen opnieuw gepiepeld door overheid

  •  
10-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
Remkes en Koolmees ontvangen fractievoorzitters in Groningen

© Foto: ANP / Vincent Jannink

De regeling is qua uitvoering het beste te omschrijven als slecht, ondoordacht en getuigend van volstrekte incompetentie
Sinds maandagochtend 9.00 uur kunnen tienduizenden gedupeerde huishoudens in het aardbevingsgebied een aanvraag indienen voor een subsidie van 10.000 euro voor woningverbetering. De regeling is qua uitvoering het beste te omschrijven als slecht, ondoordacht en getuigend van volstrekte incompetentie van de overheid om een relatief eenvoudig uit te voeren regeling zo uit voeren zoals het uitgevoerd wordt. Namelijk door het subsidiebedrag zo klein te houden dat de uitvoering eerder op de trekking van een loterij lijkt dan een doordachte uitvoering van een subsidieregeling. Zoals je van een competente overheid zou mogen verwachten.
Overal in Groningen zijn lange wachtrijen voor gemeentehuizen te zien om de aanvraag in te kunnen dienen. Of zijn gedupeerden bezig om online de aanvraag in te dienen waarbij ze in een zogenaamde wachtrij worden geplaatst waarvan nu al bekend is dat het maar de vraag is of je nog wel tijdig aan de beurt komt.
Op de dag dat het nieuwe kabinet start toont deze letterlijke wanvertoning van de overheid jegens gedupeerde Groningers glashelder aan dat de rode draad van het beleid van de Rutte-kabinetten in het Groninger aardgasdossier incompetentie is geweest. Zelfs een in de kern zo’n eenvoudig uit voeren en te executeren subsidieregeling is nog te hoog gegrepen, om dat doordacht, goed en betrouwbaar uit te kunnen voeren.
Hoe? Een kind kan dat zelfs bedenken. Als je weet wie er voor in aanmerking komen, in dit geval huishoudens in postcodegebieden, dan kan je ook achterhalen hoeveel huishoudens in theorie een beroep op die regeling zouden kunnen doen. Dat aantal vermenigvuldig je met 10.000 euro per huishouden. Dat weet je hoeveel geld je maximaal nodig hebt en in de subsidiepot moet gooien.
De rest is simpele uitvoering. Bijvoorbeeld door alle postcodegebieden één voor één langs te gaan en bewoners uit te nodigen om een aanvraag te doen. Afhankelijk van de beschikbare capaciteit aan medewerkers kun je de hoeveelheid te benaderen huishoudens in één keer in de verschillende postcodegebieden variëren.
Zijn de aanvragen eenmaal binnen dan kan je afhankelijk van de beschikbare verwerkingscapaciteit de aanvragen al dan niet snel beoordelen en bij een positieve beoordeling het geld uitkeren. Een kind kan de was doen!
Maar deze overheid gaat met zo’n eenvoudige regeling heel anders om. Die beperkt per jaar het subsidiebedrag dat ze voor de regeling beschikbaar wil stellen. Daarmede opnieuw tot uitdrukking brengende dat ze de gedupeerde Groningers niet echt als prioriteit zien als het geld kost.
De nieuwe bewindspersoon die het Groninger gasdossier in zijn portefeuille heeft kon zich geen slechtere start wensen. Knap hoe je binnen één week twee keer alle Groningers zo voor de kop kunt stoten. Moedwillig!

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (62)

watcher3
watcher311 jan. 2022 - 10:57

Het schijnt dat in Groningen veel mensen op de VVD hebben gestemd. Hoe dom kun je zijn?

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine11 jan. 2022 - 13:28

@watcher, blijkbaar verwachten ze niets beter van andere partijen, zeker niet van de partijen waar ze vroeger op stemden.

DaanOuwens
DaanOuwens11 jan. 2022 - 16:09

@ A little bit of sunshine Jij schrijft: blijkbaar verwachten ze niets beter van andere partijen, zeker niet van de partijen waar ze vroeger op stemden. Er zijn ook in de provincie Groningen mensen die nauwelijks problemen ervaren als gevolg van de gaswinning. Dat verklaart het grote aantal stemmers op de VVD. Maar de VVD is niet de grootste partij in Groningen en daarmee wijkt Groningen duidelijk af van het landelijk beeld. En ander opvallend gegeven is dat de SP erg groot is in Groningen. Het is dus nogal onwaarschijnlijk dat jouw opmerking correct is. Mensen die afhankelijk zijn van een fatsoenlijk en integer handelende overheid stemmen geen VVD maar op iets anders. Mensen die geen problemen ervaren in hun dagelijks leven stemmen VVD. Dat is een belangrijke scheidslijn in de samenleving. Mensen weten dat als je tegenslag hebt in het leven moet je niet bij de VVD zijn.

Jozias2
Jozias211 jan. 2022 - 9:56

"Als je weet wie er voor in aanmerking komen, in dit geval huishoudens in postcodegebieden, dan kan je ook achterhalen hoeveel huishoudens in theorie een beroep op die regeling zouden kunnen doen. Dat aantal vermenigvuldig je met 10.000 euro per huishouden. Dat weet je hoeveel geld je maximaal nodig hebt en in de subsidiepot moet gooien." Dat klopt, maar je kunt natuurlijk ook de subsidie pot delen door alle huishoudens. Dan weet je hoeveel er per huishouden beschikbaar is. Wie het eerste komt die het eerste maalt is geen afwijkende gang van zaken bij subsidies. Wordt ook bij elektrische auto's en warmte pompen toegepast maar is inderdaad vaak onbevredigend als je achter het net vist. Zeker als je de aanschaf al hebt moeten doen.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 jan. 2022 - 16:03

@ Jozias Jij schrijft: Wie het eerste komt die het eerste maalt is geen afwijkende gang van zaken bij subsidies. Er is inmiddels het kabinet Rutte 4 dus asociaal beleid is inderdaad geen afwijking van de regel. Dus dat is inderdaad normaal. Dat jij dit beleid normaal vindt is ook normaal. Voor normale mensen is het echter abnormaal. Er zit een nogal fundamenteel verschil tussen deze subsidie aan Groningers en de stimuleringsregeling auto's en warmtepompen. De auto's en warmtepompen zijn beloningen voor gedrag dat de overheid wenst te stimuleren. Er is alle reden om een elektrische auto of warmtepomp aan te schaffen en om mensen over de streep te trekken verstrekt de overheid een bonus. De Groningers kregen geen bonus maar compensatie voor leed. Niet voor niets is zelfs de VVD in Groningen boos. Maar sommige mensen missen een kompas.

Jozias2
Jozias211 jan. 2022 - 17:39

@daan Waar schrijf ik dat ik het normaal vind? Ik schrijf juist dat het vaak onbevredigend is. Zal inhoudelijk reageren en name niet verlagen tot jouw manier van discussie voeren. De bewoners die vallen onder het versterkingsprogramma zijn juist van deze subsidie uitgesloten. Het is ook niet bedoeld als schadevergoeding voor aardbevingsschade. Nos: “De subsidie is bedoeld om de kwaliteit van de woningen in het aardbevingsgebied te verbeteren. De aanvragers kunnen het geld gebruiken om achterstallig onderhoud te verrichten, de woning te verduurzamen of te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld ook het aanschaffen van zonnepanelen of het verbouwen van de badkamer zijn.“ Als het een algemene subsidie is voor bijvoorbeeld een nieuwe badkamer. Dan was het toch niet raar om het bedrag gelijkmatig te verdelen over het aantal huishoudens wat in aanmerking komt.

vdbemt
vdbemt11 jan. 2022 - 9:45

Rutte heeft dan wel beloofd dat er een andere bestuurscultuur zou komen. Hij heeft niet gezegd wanneer. NU in ieder geval niet.

Déjà vu
Déjà vu11 jan. 2022 - 9:19

IDe regering laat met deze aktie zien dat de miljarden, die ze tot op heden aan externe partijen heeft betaald, weggegooid geld is geweest. Net als bij het onderwijs wordt door kabinet Rutte een zak met geld over de schutting gegooid met de mededeling: red u zich ermaar mee! Voordat Rutte aantrad hadden Nederlanders, vergeleken met andere Europeanen, het hoogste vertrouwen in hun politici. Vergelijk dat eens met de huidige cijfers!

JoostdeV
JoostdeV11 jan. 2022 - 9:05

Als het veld opengaat moeten alle gas-inkomsten regelrecht overgemaakt worden naar de bewoners in het gebied.

5 Reacties
Jozias2
Jozias211 jan. 2022 - 9:53

Joost Je klinkt een beetje als de Lega Nord. Het geld wordt verdiend in het industriële noorden en moet niet naar het arme zuiden. Uiteraard zijn er in Groningen mensen die last hebben van de aardbevingen. Mar tegelijkertijd wonen er ook heel veel mensen onder de rook van Rotterdam met de haven en petrochemische industrie met de gezondheidsschade die dat meebrengt icm met ook al die snelwegen door of langs de steden. Bij Amsterdam heb je de schade als gevolg van Schiphol. In Limburg DSM en in het verleden alle gezondheidsschade bij de Limburgers door de mijnbouw en in de omgeving van tata steel is er ook veel gezondheidsschade bij omwonenden. Dus als we jouw stelling zouden volgen hoe zou je het geld wat er in Nederland wordt verdiend dan willen verdelen?

lmgikke
lmgikke11 jan. 2022 - 11:55

Jozias. Simpel toch, ook Schiphol, de industrie in Rotterdam , DSM de echte prijs laten betalen voor zakendoen in Nederland. Niet bedrijfsbelang als Nederlands belang neerzetten. Stoppen met wel de lusten (belastingvoordeel) en niet de lasten (kosten van alle veroorzaakte schade). Zo moeilijk is dat niet, kwestie van kiezen en doen. Maar dat wil Rutte en de VVD niet, en om een of andere reden denkt een groot deel van de Nederlanders ook dat dat niet zou hoeven. Dat ze daarmee direct tegen eigenbelang ingaan ziet men niet. Die propaganda zit er goed ingebakken.

marietje.
marietje.11 jan. 2022 - 16:23

@JoostdeV Precies! Er zijn afspraken met de Groningers gemaakt, daar wordt door Den Haag niet aan gehouden. Het gasveld zou dichtgaan vanwege de gevaren voor de veiligheid van Groningers. Die heel lang gewoon ontkend is; 'aardbevingen komen echt niet door gaswinning, dus we draaien de kraan nog extra open'. (Kamp 2013, schroefde het op tot 53 miljard kuub). Dus als er ineens wel gas verkocht wordt lijkt me het niet meer dan logisch dat dat direct naar de Groningers gaat. Waarom zou de staatskas baat mogen hebben bij het niet naleven van harde afspraken? En intussen wordt er nog steeds te weinig gecompenseerd en versterkt, er worden alleen steeds nieuwe overlegorganen en clubjes boven-ons-gestelden opgericht. Merendeel van het geld wat gestemd was voor compensatie is daaraan besteed en aan inspecteurs die standaard 'nee' verkochten aan gedupeerden. Zo'n vertoning als gisteren was krenkend en vernederend. Oudere mensen die digitaal niet zo vaardig zijn en hun aanvraag bij het gemeentehuis wilden indienen urenlang in de kou laten staan, letterlijk. Middenin een lockdown. Staan ze daar met hun mondkapje en hun tuinstoel, mensen van 82! Werkelijk schandalig! En mensen de godganse dag achter de computer en er uitgegooid worden. "Er zijn nog 20.000 wachtenden voor je". En om 24.00u stopte de website gewoon. Daar zit je dan, vrije dag opgenomen, 15 uur in de wacht. Gewoon te weinig geld beschikbaar stellen; gooi een bot temidden van een troep honden en laten ze elkaar maar verscheuren. Verdeel en heers. Dat zie ik niet gebeuren bij mensen uit Ijmuiden, Rotterdam, Amsterdam of Limburg, @Jozias. Dus die vergelijking gaat absoluut niet op.

Jozias2
Jozias211 jan. 2022 - 17:26

@marietje Als veilige grens is eerder 12 miljard kuub gecommuniceerd. Daar blijven ze ook volgend jaar met 7.6 miljard kuub ruim onder en het is ook minder dan dit jaar. In alle berichten en kamerbrieven van de afgelopen jaren lees ik geen harde onvoorwaardelijke beloften. Juist de levering naar het buitenland en de daarmee samenhangende snelheid van de ombouw van installaties werd als afhankelijkheid gecommuniceerd. Waarom betalen de bedrijven bij de Rotterdamse haven wel belasting aan de Nederlandse staat en niet aan de mensen in Pernis?

marietje.
marietje.12 jan. 2022 - 19:29

@Jozias Zijn er aardbevingen in Pernis?

Backtobasics
Backtobasics11 jan. 2022 - 8:45

En Stef Blok de verantwoordelijk minister?.....................die vertrekt nu met de stille trom. Deze man is ook grotendeels verantwoordelijk geweest voor het onderuitschoppen van bestaanszekerheid voor huurders, vooral door buitenlandse vastgoed investeerders aan te trekken die de woningmarkt verder verziekten.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 jan. 2022 - 16:26

@ Backtobasics Jij schrijft: En Stef Blok de verantwoordelijk minister? Ja dat zat ik mij ook af te vragen. Is het inderdaad Blok? Die D66 minister voor Mijnbouw zag er ook klote uit op het nieuws maar hij was nog niet verantwoordelijk voor deze puinbak. Als het echt Blok is moeten ze hem maar in het centrum van Groningen in een schandpaal vastzetten en de bevolking een grote voorraad rot fruit verstrekken. Daarnaast is de ambtelijke incompetentie verbijsterend. Dit is niet 1 ambtelijke kneus die dit heeft aangericht hier zijn enige tientalen ambtenaren bij betrokken geweest, die dit allemaal een goed plan vonden. Wat mij betreft moeten die gasten met een grote boog de straat op geschopt worden.

Wieowie
Wieowie11 jan. 2022 - 17:33

Daan: “ Als het echt Blok is moeten ze hem maar in het centrum van Groningen in een schandpaal vastzetten en de bevolking een grote voorraad rot fruit verstrekken.“ Wat is dit vóór achterlijk idee. Iemand gaan vastbinden aan een paal? Zonder dat hij überhaupt is veroordeeld?

DaanOuwens
DaanOuwens11 jan. 2022 - 21:16

@ Wieowie Jij schrijft: Wat is dit vóór achterlijk idee. Iemand gaan vastbinden aan een paal? Zonder dat hij überhaupt is veroordeeld? Het betreft een oud Nederlandse traditie, tradities zijn erg populair op rechts. Tot ver in de achttiende eeuw gewoon in gebruik. Omdat ik weet dat het nooit tot een veroordeling zal komen van een rechts liberale politicus, grijp ik terug op de door rechts zo gewaardeerde tradities. Ik heb hem gewoon schuldig bevonden en stel ik een straf voor. Wat is jouw probleem daarbij? Genoegdoening voor die mensen in Groningen omdat ze weer gepiepeld zijn door een VVD-er is volgens jou niet noodzakelijk? Jij hebt deze mensen die slachtoffer zijn van een waardeloos functionerende overheid ook echt niets te bieden. Of je wil het gewoon niet. Ik biedt ze de mogelijkheid het overrijpe fruit zinnig te gebruiken. https://www.ensie.nl/spreekwoordenboek/aan-de-schandpaal-nagelen#:~:text=De%20incompetente%20ambtenaar%20werd%20door,de%20ambtenaar%20werden%20openbaar%20gemaakt.

Krek
Krek12 jan. 2022 - 7:40

Altijd bijzonder om te lezen hoe gemakkelijk sommigen hier de rechtsstaat bij het grof vuil gooien wanneer het een politieke tegenstander betreft. Daan heeft de beste man schuldig bevonden. En dan een mening hebben over de kwaliteiten van FvD-ers als rechters. Ik moest even kijken of ik per ongeluk februari en maart gemist had en in april beland was.

Ivan61
Ivan6112 jan. 2022 - 10:53

@ Daan Ouwens, Wij zijn beschaafd hier in Groningen en jouw barbaarse methoden zijn hier niet welkom. Jij gaat lekker zo te lezen. Goelag en nu schandpaal. Jij moet leren omgaan met agressie. Misschien kan jij Blok zelf vangen en oefenen. Wel filmen.

spelregeltoerist
spelregeltoerist11 jan. 2022 - 8:35

Gisteravond op de TV zag ik Eus Akyol. Hij wist te melden dat die mensen helemaal niet in de rij hoefden te staan omdat ze gewoon via internet hadden kunnen inloggen…

2 Reacties
vdbemt
vdbemt11 jan. 2022 - 9:42

Als je iets op tv ziet, betekent dat ook dat je heel veel op tv NIET ziet. Zo was, in het journaal, ook te zien dat je , inderdaad, ook online de aanvraag kon doen, maar dat de wachttijd online nog langer was dan buiten in de rij staan.

jantje
jantje11 jan. 2022 - 12:15

Het internet was ook verstopt. Negen uur wachten op een antwoord was niet ongewoon.

Alter
Alter11 jan. 2022 - 7:39

Als ik de Groningers op leeftijd in de wachtrij zie staan, begin ik te begrijpen waarom mensen kunnen verlangen naar een dictatuur. Het is niet alleen het gevoel dat de overheid helemaal niks meer kan, maar vooral dat het niet meer te volgen is: ter compensatie voor aardbevingsschade wordt aan een willekeurig bepaalde helft van een bepaald gebied een vast bedrag uitgekeerd. Hier kan ik als onderdaan niet meer op anticiperen. Ten opzichte van deze vervreemding heeft een egocentrische lomperik met onbeperkte macht in ieder geval het voordeel dat hij in veel gevallen beter voorspelbaar zal zijn.

frankie48
frankie4811 jan. 2022 - 7:15

Ja de logica bij de uitvoering van deze regeling is ver te zoeken, en de volgende dag al in een persbericht van het ministerie zeggen dat er naar een oplossing wordt gezocht omdat er teveel aanvragen binnen kwamen.

pahan
pahan11 jan. 2022 - 6:40

Regeling heeft niets te maken met herstel van aardbevingsschade.

EUpiet
EUpiet11 jan. 2022 - 6:26

Het is heel naar voor die mensen en natuurlijk is het schandalig maar als je ziet hoeveel mensen uit Groningen VVD, D66, PVV stemmen dan lijkt het wel of ze er zelf niet echt mee zitten. En dat zullen de gedupeerde mensen dan misschien niet zijn maar de rest van de Groningers boeit het dus niet zoveel. En zolang Groningen en de rest van Nederland op rechts blijft stemmen blijven dit soort van toestanden voorkomen.

3 Reacties
sr626
sr62611 jan. 2022 - 9:28

Inderdaad EUpiet: En FvD en CDA: een meerderheid van de stemmers in Midden-Groningen stemde op Rechts en Alt-Rechts. https://allecijfers.nl/verkiezingsuitslagen/midden-groningen/

Karingin
Karingin11 jan. 2022 - 11:00

Ja er is helaas een behoorlijk grote groep luitjes die totaal niet geïnteresseerd is in andermans leed. Sterker nog, ze denken dat het een keuze is. Behalve als het om henzelf gaat, dan is er meteen een holocaust gaande

jantje
jantje11 jan. 2022 - 12:17

Jawel, EuPiet, het interesseert ze wel.. Alleen door de uw genoemde partijen spiegelen mensen voor dat zij voor de Groningers op zullen komen. .. Dat blijkt dus een strohalm te zijn. De volgende keer maar weer op de PvdA stemmen net als ik gedaan heb.

Wieowie
Wieowie10 jan. 2022 - 21:48

Tijdens de afgelopen verkiezingen hebben nog meer Groningers op de vvd bestemd dan 4 jaar geleden. www.rtvnoord.nl/amp/nieuws/799740/zo-stemde-de-provincie-groningen-bij-de-tweede-kamerverkiezingen “ De VVD krijgt meer stemmen dan vier jaar geleden en is in veel gemeenten de grootste partij.” De Groningers vinden het daarom wel prima.

7 Reacties
frankie48
frankie4811 jan. 2022 - 9:38

Het beloven van een geldbedrag zo vlak voor de verkiezingen aan een groep mensen, dat schijnt een gouden zet van rechtse partijen te zijn, een partijen die ons ooit Sinterklaas bij de concurrent kon aanwijzen heeft die rol van gulle gever gewoon overgenomen. Want je mag ook van de bedrag een nieuw badkamertje of zonnepanelen nemen als je huis geen aardbevingsschade heeft opgelopen. https://www.snn.nl/particulier/subsidie-verduurzaming-en-verbetering-groningen-eu-10000

Krek
Krek11 jan. 2022 - 10:20

Veel Groningers vinden het helemaal niet prima, maar hebben weinig meer te zoeken bij de linkse partijen. Die linkse partijen hebben Groningen en vooral de kansarme gemeenten hier keihard laten vallen toen 'het klimaat' en 'diversiteit' hypes werden. Daar waren de stemmen te halen, en nu worden de Groningers nog eens extra gepest door onder andere de gedroomde plannen tegen de boeren en het idee om het autorijden nog veel duurder te maken. En waar de boeren weg moeten, daar mogen dan weer de windmolenparken en zonnepanelen geplaatst worden zodat het elitedeel van de achterban tevreden wordt gesteld. De teleurstelling van velen hier in links is ongelooflijk groot. Veel vroegere links-stemmers voelen zich verraden en hebben zich met tegenzin naar de rechtse partijen gewend. Die vinden ze ook niks, hoor. De meesten hebben een bloedhekel aan heel Den Haag, maar men moet toch wat. Bij voorgaande verkiezingen spon vooral de PVV garen bij de verandering op links. De VVD is op dit moment hun alternatief, en die wint vooral op de punten van asielverlening op economische motieven, het (nog) niet meegaan in de acties tegen de boeren, en zaken zoals het autorijden.

Zandb
Zandb11 jan. 2022 - 11:57

Krek Serieus? U denkt echt dat mensen Groningen beter af zijn met een regering die hier zo godslasterlijk moeizaam mee omgaat, dan met ze met links zouden zijn, die hier hoegenaamd niets mee te maken heeft?

Wieowie
Wieowie11 jan. 2022 - 13:54

Zand: de Groningers weten zelf prima wat ze moeten stemmen. Steeds meer kiezen voor de vvd.

Zandb
Zandb11 jan. 2022 - 15:49

Wie Eigen schandalig dat ik u moet uitleggen, hoe naast u er weer zit. Ik geef geen stemadvies. Ik reageer op iemand die meent dat Groningers beter af zijn met de VVD. Dat lijkt mij niet zo te zijn. Wat Groningers stemmen, mogen ze van mij zelf weten, hoor.

Wieowie
Wieowie11 jan. 2022 - 17:42

Zandb: ik denk dat de Groningers zelf het beste advies kunnen geven op wie zij zelf het beste kunnen stemmen. Tenzij u zelf in Groningen woont, kennen de Groningers hun stad en omgeving beter dan u en weten zij ook beter dan u u welke partij voor hun het beste is. Jammer dat ik dat moet uitleggen.

Ivan61
Ivan6112 jan. 2022 - 8:59

Zandb, Jij begrijpt dat niet. Krek legt dat heel goed uit lees nog een keer zijn of haar reactie. Onze CvK is van CDA maar is veel duidelijker en luider om en doet zijn afschuw tegen Den Haag te uiten dan kop stukken van linkse partijen. De burgemeester van Groningen is VVD-er en hij is ook heel duidelijk geweest. De enige linkse partij die dicht bij de burger en boer staat is SP. PvdA en GL zijn nergens. https://www.oogtv.nl/2022/01/sandra-beckerman-het-is-tijd-voor-actie-houd-zaterdagavond-vrij/ De vertrouwen is weg. De mensen worden midden in de nacht door aardbeving wakker gemaakt en Den Haag gaat door. Waarom dienen de linkse partijen niet een motie van wantrouwen tegen deze regering? De enige linkse partij die echt in opstand komt is SP

Ivan61
Ivan6110 jan. 2022 - 21:16

Oproep aan alle Groningers: Bij volgende gemeenteraadsverkiezingen alleen op lokale partijen stemmen. Alle 19 partijen uit TK gewoon overslaan. Gaan wij gewoon proberen zonder gevestigde partijen. SP, GL PvdA sta eens op en werk deze regering tegen en zorg dat zij de Pasen niet halen.

4 Reacties
Krek
Krek11 jan. 2022 - 9:56

In de provincie Groningen wordt bij de Gemeenteraad al veel op lokale partijen gestemd. En voor wat betreft die oproep aan de oppositie... Alsjeblieft niet. Liever even wachten op de uitbetaling dan dat we de linkse partijen Groningen nog verder de vernieling in laten helpen. Wanneer je de verkiezingsuitslag bekijkt per regio zie je dat juist de kansarme gebieden langzaam maar zeker overhellen naar rechts. Veel Groningers zien de partijen die u noemt steeds minder zitten. GroenLinks doet het nog goed bij de studenten en de happy few die zich een GL-stem kunnen veroorloven, maar veel Groningers hebben helemaal niks aan een beleid wat zich wil richten op nog meer windmolens en het wegpesten van de boeren. Eerst was Groningen het melkkoetje met het aardgas en in plaats dat er echt hulp komt van links kijkt vooral GroenLinks verlekkert naar de ruimte in Groningen om er de klimaatdoelen mee te halen. Rij eens door de kop van Groningen en geniet van de windmolenparken. En dan de plannen van links met betrekking tot het autorijden. Het is al erg genoeg dat de VVD dat heeft moeten uitruilen, maar Krek (en veel andere Groningers) hebben niet veel keus behalve de auto te nemen. Tenzij je naar de stad wilt, die is bereikbaar. En dan de gedroomde aanpassingen aan de huizen om ze klimaatvriendelijk te maken. Dat kunnen velen hier helemaal niet betalen.. Betekent slechts dat er nog meer huizen in Groningen door de begerige randstedelingen opgekocht worden. Voor Corona wilde men niks met Groningen te maken, maar nu, na/tijdens de pandemie en nu thuis werken meer algemeen wordt, wordt er gejaagd op de huizen hier. De mooie huizen worden weggekaapt door jagers uit de randstad. De Groningers die eerst hun huizen minder waard hebben zien worden door de aardbevingsschade en daarna door het relatief hoge aantal overlastgevende AZCs kunnen geen kant meer op. En dan de AZCs. Er is in het land weinig tot geen steun om de groep oproerkraaiers uit veilige landen op te vangen. Groningen mag het vooral alleen oplossen. Het is dan wel de VVD die voor maatregelen heeft gezorgd waardoor de overlast beperkt werd. Dat heeft de VVD in de gemeente rond Ter-Apel een inhaalslag opgeleverd. Nee, Groningen mag horen hoe ook de asielzoekers op economische motieven welkom zijn. Intussen regelt de provincie nog maar weer extra opvang. Intussen worden de Groningers door de randstedeling wel continu uitgescholden voor racist omdat ze de overlast spuugzat zijn en hun toevlucht zoeken tot partijen die economische vluchtelingen willen weren. Het is makkelijk lullen vanuit de luie stoel wanneer je niet in een van de door overlast geplaagde gebieden woont. Geplaagd door (auto)inbraken, winkeldiefstallen, terreur in de bus (voordat de VVD maatregelen nam, waren er zo'n 50 incidenten per week) en intimidatie zijn velen het daar verschrikkelijk zat. Door links worden ze niet gehoord, en dus zijn ze velen overgestapt naar de PVV. Nee, ik denk niet dat je in de Provincie Groningen de handen op elkaar gaat krijgen voor een stem op links. Is men tevreden met de VVD? Nee, absoluut niet, maar links zal hier terrein blijven verliezen wanneer ze de focus niet verleggen naar verbetering van de leefomstandigheden van de veelal kansarme Groningers.

marietje.
marietje.11 jan. 2022 - 12:06

@Krek, Volkomen mee eens. Behalve dat het niet de VVD is die voor een oplossing zorgt. Zijn juist deel van het probleem. We hebben Kamp en Wiebe gehad en de problemen zijn niet opgelost, dat weet je. En de uitspraak van Rutte over Groningen 'Groningen heeft de ambitie van energieprovincie", om hier dan maar kerncentrales neer te zetten, was helemaal een uitglijder. De PVV komt niet verder dan zeehondjes knuffelen en het bestaande en (terechte) sentiment over de AZC's aan te wakkeren. Olie op het vuur maar geen oplossingen. De Groninger als stemvee. FvD wilde alles opkopen en de lege velden gebruiken om afval in op te slaan. Dus van rechts hoef je het niet te hebben. En de teleurstelling voor links deel ik. Groen Links inderdaad met het onzalige plan van windmolens en onze weilanden te gebruiken als zonnepanelen-velden. Maar het is wel de SP (Sandra Beckerman) die steeds de aardbevingsproblematiek weer aankaart.

Paul250371
Paul25037111 jan. 2022 - 12:44

Krek doet net of links zeggenschap heeft en verantwoordelijk is voor windmolentjes, wegpesten van boeren en het aanpassen van huizen. Lekker VVD blijven stemmen maar dan niet JANKEN.

Ivan61
Ivan6111 jan. 2022 - 13:55

Paul, Probeer een keer te begrijpen wat iemand schrijft in de plaats om stickers te plakken, @ Krek en Marietje, Dank voor jullie reacties. Volkomen mee eens met beide.

Greendutch
Greendutch10 jan. 2022 - 20:42

S C H A N D A L I G !!! wat de groningers nu weer aangedaan wordt.

Frans Kwakman
Frans Kwakman10 jan. 2022 - 20:37

De overheid kan toch de boerderijen in de omgeving van Loppersum opkopen? dat zou de doelstelling van minder stikstof steunen en de problemen met de woningen deeld behandelen. Subsidie voor een huis dat scheuren vertoond is weggegooid geld, koop dat huis met de omliggende grond en zorg dat het gebruikt gaat worden voor gebruik dat geen stikstof produceert. En ja dat kost een paar stuivers maar dan heb je ook wat.

8 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r10 jan. 2022 - 21:01

Goh, laat het nu net in mn plan zitten om mn huis energieneutraler te maken. Daar kan ik die 10.000 goed bij gebruiken. Mn bouwdepot reikt ook niet tot aan de hemel, en met dat geld kun je een hoop dingen doen. "Subsidie voor een huis dat scheuren vertoond is weggegooid geld, koop dat huis met de omliggende grond en zorg dat het gebruikt gaat worden voor gebruik dat geen stikstof produceert." Mijn huis is niet total loss hoor. Enorm veel woningen niet. Maar ze hebben wel te lijden onder de aardbevingen. Hoor je me ook verder niet over, maar dan zou het wel fijn zijn als we daar ook financieel enigzins voor gecompenseerd worden. 50.000 huishoudens hebben hier recht op. Wil jij 50.000 woningen opkopen en slopen? Waarvan het merendeel prima bewoonbaar is? Trouwens. Groningen heeft 5% van de inwoners van NL en heeft ongeveer 1% van de aardgasbaten teruggezien. Honderden miljarden. Maar 200 miljoen extra in de pot, zodat je mensen kan geven waar ze RECHT op hebben, is een probleem.

Ch0k3r
Ch0k3r10 jan. 2022 - 23:13

Eindstand: Het computeralgoritme heeft bepaald dat ik niet eens de kans kreeg om de aanvraag in te dienen. Met mij iig nog honderden anderen.

The Apple
The Apple11 jan. 2022 - 2:13

Gewoon helemaal opkopen en dan pompen maar. We evacueren dat gebied gewoon, dan moeten ze maar niet zo dwarsliggen. Weigeraars, altijd weer die weigeraars......

Frans Kwakman
Frans Kwakman11 jan. 2022 - 9:53

chok3r - kijk je hebt natuurlijk altijd nog de keuze om al dan niet te verkopen maar uit sommige bijdragen hier op Joop maak ik op dat de nood hoog is. Maar als jij prettig woont, een enkele scheur voor lief neemt, nou dan wist ik het wel, lekker blijven zitten. Ikzelf woon in een veenpolder en daar zakt de grond nog steeds, om de zoveel tijd moet ik het terras opnieuw leggen en opvullen. Maar ik blijf! Kijk er zijn biidragen geweest hier, waarbij gesteld wordt dat de veestapel verkleind moet worden. Opkopen van boerderijen komt daarbij aan de orde. Wat mij betreft mogen ze daar morgen aan beginnen in Groningen. Vermindering van stikstofuitstoot en geen last van verzakkingsschade, win=win.

Krek
Krek11 jan. 2022 - 10:06

Natuurlijk kan dat, maar zoals Ch0k3r ook al aangeeft, veel van die woningen zijn prima te redden. En zelfs al zou je die woningen opkopen, wat wilt u dan met de grond doen? Leuk om te stellen dat er een bestemming moet komen wat geen stikstof produceert, maar wat dan? Nog maar weer een husje windmolens? Ja, daar krijg je in de Randstad de handen wel voor op elkaar. En waar moeten die 50.000 gezinnen dan heen? Mede doordat de Randstad nu met Corona het Groningerland heeft ontdekt, is verhuizen voor veel Groningers niet meer te betalen. De run op huizen hier is ongeveer vergelijkbaar met de run op de 10.000 Euro subsidie. Als je niet direct belt, krijg je niet eens een bezichtiging en meestal moet je grof overbieden om ook maar kans te maken het huis te mogen kopen.

Krek
Krek11 jan. 2022 - 10:08

@Ch0k3r " Het computeralgoritme heeft bepaald dat ik niet eens de kans kreeg om de aanvraag in te dienen. Met mij iig nog honderden anderen." Dat is knap balen. Hopelijk wordt door de ophef nu dit potje alsnog gevuld. Ikzelf loop vooral tegen het probleem aan dat de aannemers volgeboekt zijn en materialen nauwelijks leverbaar. Daardoor gaat het lastig worden om de herstelwerkzaamheden binnen de subsidietermijn geregeld te krijgen.

marietje.
marietje.11 jan. 2022 - 11:52

En waar moeten de bewoners dan precies heen? Voorop gesteld dat we helemaal niet willen verhuizen, we willen alleen veiligheid. Is dat te veel gevraagd als compensatie voor die 417 miljard euro die aan ons verdiend is?

Ch0k3r
Ch0k3r11 jan. 2022 - 12:01

@Frans Kwakman "Ikzelf woon in een veenpolder en daar zakt de grond nog steeds, om de zoveel tijd moet ik het terras opnieuw leggen en opvullen. Maar ik blijf!" Oh ik blijf hier ook. Woon prima. Ga ook echt niet verkopen (mss ooit in de toekomst, als ik een ruimer budget heb, klein boerderijtje lijkt me wel mooi). Idd, dan maar af en toe wat tuintegels opnieuw leggen. En als er niks bijkomt, helaas, dan hoop ik dat het naar mensen is gegaan die het nog beter kunnen gebruiken dan ik. En het zou ook mooi zijn als de veenkoloniën niet waren overgeslagen.

spelregeltoerist
spelregeltoerist10 jan. 2022 - 18:54

Groningen is voor dit kabinet wat Congo voor Leopold II van België was, namelijk een wingewest.

4 Reacties
Jozias2
Jozias210 jan. 2022 - 20:33

@spelregeltoerist Je doet een baudetje. Een holocaust met 10 miljoen slachtoffers vergelijken met scheuren in de muren van woningen....

spelregeltoerist
spelregeltoerist10 jan. 2022 - 20:54

@ Jozias Zoveel Groningers zijn er niet eens!

Jozias2
Jozias210 jan. 2022 - 21:06

@sprkregeltoerist Groningers niet maar congoleze slachtoffers wel. Dat maakt uw vergelijking buiten alle orde en letterlijk net zo fout als de vergelijking van de Corona aanpak met wo2 van baudet.

Paul250371
Paul25037111 jan. 2022 - 12:45

Hahahah. Volledig het pad af.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman10 jan. 2022 - 18:33

De nieuwe regering, met nieuw elan en een nieuwe cultuur gaat toch voor het volk werken, i.p.v. tegen? Alles komt goed, hebt vertrouwen!

1 Reactie
The Apple
The Apple11 jan. 2022 - 2:09

En dat ga jij ons nou geven? Doe je best.

Ch0k3r
Ch0k3r10 jan. 2022 - 18:18

Dank voor je aandacht hiervoor! Rutte en zn aanhangende geteisem stellen dat we wel recht hebben, maar de pot ook gewoon op kan. Stel je voor dat ze dat ook zouden gaan doen met de huur- & zorgsubsidies. Of met met kindertoeslagen. Nieuwe affaire maar dan gewoon anders. "Tsja, je hebt het recht wel, maar ik vind dat de pot leeg is. Doei he!"

1 Reactie
rvb2
rvb211 jan. 2022 - 7:52

"we hebben voor dit jaar wel genoeg hypotheekrenteaftrek gegeven.. probeer het volgend jaar nog eens"