Joop

Gedumpte asieldieren overspoelen opvang na einde lockdown

  •  
11-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
hondgevangen

© cc-foto: Csaba Nagy

Er worden de afgelopen maanden veel meer huisdieren bij asielen gedumpt dan vorig jaar. In veel gevallen gaat het om dieren die in mensen in huis haalden tijdens de lockdown. Het grootste dierenasiel in Amsterdam vindt elke dag wel een doos met een konijn voor de deur, schrijft Het Parool. Wekelijks komt er een ‘coronahond’ binnen.
De binnengebrachte dieren zijn vaak verwaarloosd, angstig en niet opgevoed. Ook komen er puppy’s binnen van broodfokkers uit Oost-Europa. Omdat de puppyscholen tijdens de lockdown dicht waren, zijn de dieren vaak niet gesocialiseerd.
Elders in het land doet zich hetzelfde fenomeen voor. Het Dagblad van het Noorden meldde onlangs dat de opvang meer afgedankte honden en katten binnenkrijgt. Eerder waren de dierenasielen juist leeg vanwege de behoefte aan gezelschap tijdens de lockdown.
De opvanglocaties houden hun hart vast voor de komende maanden. “Mensen kunnen er weer op uit, mogen weer naar kantoor. Huisdieren verdwijnen weer uit beeld. En dan is het: weg ermee”, verklaart Jeanine Kornmann van dierenasiel Doa tegen Het Parool.
cc-foto: Csaba Nagy
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

vdbemt
vdbemt12 jun. 2021 - 9:23

Zou het niet een goed idee zijn de hondenbelasting te VERHOGEN in plaats van hem af te schaffen? Dat remt het argeloos en gedachtenloos in huis nemen van een hond. Voer dan ook kattenbelasting in. Dat huisdier dat vooral buiten loopt. Op vogels en nesten jaagt. En in de tuinen van de buren schijt. "De vervuiler/overlastveroorzaker betaalt". Zeker in deze tijd een goed motto die belasting niet af te schaffen, maar uit te breiden.

2 Reacties
robertve
robertve12 jun. 2021 - 15:29

Wordt het houden van huisdieren daardoor niet voorbehouden aan mensen met geld? Veel mensen zonder baan houden ervan om meerdere huisdieren te verzorgen. Omdat dat toch al niet gratis is, doen ze dat heel bewust en, over het algemeen, verantwoord.

vdbemt
vdbemt13 jun. 2021 - 8:32

@robertve. Dat aan rijk meer voorbehouden is dan aan arm, daar zullen we mee moeten leren leven. Helemaal als we liberaal blijven stemmen. Voor iedereen kan en moet het houden van een huisdier mogelijk zijn. Maar MOET je meerdere huisdieren willen hebben? Als je weinig te besteden hebt, is dat wellicht niet zo'n verstandige keuze. "Omdat dat toch al niet gratis is, doen ze dat heel bewust en, over het algemeen, verantwoord." Dat valt nog maar te bezien. "Over het algemeen' betekent ook: een deel NIET.

Primarch
Primarch12 jun. 2021 - 7:50

Serieus, ik ben niet zo wraakzuchtig, maar misschien moeten ze mensen die bijv. Hun hond dumpen in het bos zelf eens een nachtje poedeltje naakt in het bos aan een boom knopen. Bah, ik wist dat dit zou gaan gebeuren. Misschien wordt het tijd dat je voor het houden van een huisdier ook eerst een soort VOG moet halen.

P Haan
P Haan12 jun. 2021 - 7:07

Het is onbegrijpelijk dat mensen vallen voor die oostblokhondenoplichterij. Los daarvan: Dit was voorspeld. Mensen zijn niet aardig. Heb je de puppenprijzen gezien? Ik heb een Rottweiler reu, en ben al een paar keer benaderd door een plaatselijke nitwit met een jonge teef om even een nestje te fokken. Met prijzen boven de duizend euro per pup snap ik de verleiding, maar ik ga daar natuurlijk niet in mee. Ik ben lang actief lid van de VDH geweest, en ken de eisen die de rasvereniging destijds stelde aan het behoud van het ras. Complexe materie, waardoor het heel verleidelijk was om af en toe een nestje er tussendoor te fokken zonder stamboom maar met winst. Mensen laten zich makkelijk belazeren. Veel in Duitsland rondgehobbeld, daar zijn ze radicaal streng. Om dan hier in mee te gaan, wetend dat bijtincidenten door de mensen veroorzaakt zijn en aan het ras toegeschreven worden is in mijn ogen ontoelaatbaar, maar er is helaas geen enkel keurmerk dat mensen toestaat een hond te 'nemen'. En nu zit het asiel weer vol. Eerlijk gezegd kan je de honden daar het beste gewoon onmiddelijk ruimen. En dat liefst live op nationale televisie, met de namen van de inleveraars er bij. Dit is Sproet. Sproet werd als excuushond gekocht door de familie Q, maar die willen nu weer naar de camping in Frankrijk. En dan kan Sproet niet mee. Plaatje van het gezin, met stralende kids omdat die weer naar hun vriendjes op de camping gaan. En dan luguber slachten of zo. We kunnen die IS bruid die we net terug gehaald hebben wel om tips vragen om dat een beetje leuk in beeld te brengen. Maar de familie Q zit straks gewoon op de camping, viert het mooie weer en Sproet gaat een lijdensweg tegemoet omdat het ene oor net niet leuk omhoog staat, en niemand Sproet wil hebben. Sproet eindigt met een kronkel in de kop van hebikjoudaar, en gaat het niet halen.

jantje
jantje12 jun. 2021 - 6:49

Er wordt een Beagle getoond bij dit artikel.. Het zijn een van de duurste rashonden die er zijn. 2000 euro voor een pup is niet ongewoon. Die dump je toch niet zomaar in een dierenasiel? Het was altijd mijn grote wens om een Beagle te hebben. Helaas andere dingen om te betalen gaan voor. Dus wonen er Boerenfoxen bij ons,(niet allemaal tegelijk) niet minder lief en kunnen waarschijnlijk ook beter luisteren.

Ch0k3r
Ch0k3r12 jun. 2021 - 6:26

Valt anders vies tegen hoor. Zat even te kijken naar asiel honden maar nauwelijks iets te verkrijgen. Wel opvallend is dat veel asielhonden niet bij kinderen kunnen etc. Maar ja, als je een dier na een jaar weer op straat zet, dan zal je ook wel te beroerd zijn geweest om naar puppycursus te gaan.

Wilma3
Wilma311 jun. 2021 - 19:48

Vreselijk! je zou bijna willen dat mensen een examen afleggen voordat ze aan een hond beginnen! Boete heffen kan in de hand werken dat een hond met de voorpoten vastgebonden in de vaart wordt gesodemieterd. Leuk als mensen in een opwelling een huisdier nemen en over onvoldoende verantwoordelijkheidsgevoel beschikken om het dier te verzorgen.

JasDon
JasDon11 jun. 2021 - 13:19

Gewoon boete heffen als je van het dier af wil, daarmee kan herplaatsing of pensioen gefinancierd worden.

Eric Minnens
Eric Minnens11 jun. 2021 - 12:21

δieren δumpen? δelta-variant verδienen! δekselse δruiloren!

2 Reacties
Satya
Satya11 jun. 2021 - 16:05

Eric Wie doet er nu zijn hond weg omdat hij er geen zin meer in heeft? Egoïstisch. ---------------------------------------------------------------------------------- Je begreep me verkeerd met mijn opmerking over Baudet. Ik was ironisch of sarcastisch of hoe je dat ook noemt. Toen ik jouw reactie las voelde ik me erg rot, ik weet dat jij niet zo denkt, mijn punt is dat mevrouw dat wel doet. Oh beste Eric ik beschouw jou juist als medestander mijn beste. Ik hoop dat je dit leest tot je erop reageert blijf ik het af en toe herhalen. Na een positieve of negatieve reactie laat ik het erbij zitten maar dit vind ik zo vervelend. Misschien heel stom voor een reactie forum maar dit misverstand trek ik me heel erg aan.

Eric Minnens
Eric Minnens11 jun. 2021 - 19:31

@Satya, Je bent een geweldige meid! Zie verder Prinses Amalia. ????

harmmeijer
harmmeijer11 jun. 2021 - 9:54

Er is maar één woord voor: Dierenbeulen!!

Freddy2
Freddy211 jun. 2021 - 9:04

Namen van de mensen noteren en net zolang opsluiten als wat er met de dieren gebeurd. Plus de kosten van de opvang voor de dieren laten betalen. Stelletje beesten.

Thuiszitter
Thuiszitter11 jun. 2021 - 8:25

Dat was te verwachten maar walgelijk is het .

Haz
Haz11 jun. 2021 - 7:31

Sneu!!!! Egoïstishe mensen. Even een hond in huis voor gezelschap tijdens de lockdown en daarna dat arme beest weer wegbrengen. Een huisdier, en zeker een hond of kat die zo gehecht zijn aan hun baasje, neem je met de intentie er voor altijd te zorgen. Niet alleen wanneer het je uitkomt.

6 Reacties
rvb2
rvb211 jun. 2021 - 8:21

precies. En daarom heb ik dus geen hond.

Dandarez
Dandarez11 jun. 2021 - 8:35

Inderdaad, en ik snap ook niet die mensen zichzelf niet verbonden voelen aan het door hen verzorge huisdier. Mensen in mijn leven die die een actie als dit zouden flikken zou ik mooi vergeten.

jantje
jantje11 jun. 2021 - 10:03

Wij hebben zo'n zes jaar geleden een weeshondje in huis genomen. Zijn baasje was overleden en haar kinderen konden niet voor hem zorgen om diverse redenen. Dus kwamen ze bij ons want een half jaar eerder was ons Boerenfox ook overleden. En dit hondje lijkt uiterlijk veel op Sjonnie. Rocky heeft het goed bij ons. Jammer dat we nu niet overal een huisje kunnen huren voor vakantie e.d. Maar hij komt beslist niet in een dierenopvang zodat wij lekker ergens naar toe kunnen gaan. Thuis is het ook goed.

Satya
Satya11 jun. 2021 - 16:07

Jannie Top! Zo hoort het.

Mohawk2
Mohawk211 jun. 2021 - 17:25

Petje af, Jannie!

vdbemt
vdbemt13 jun. 2021 - 8:34

@rvb. Wel een kat?