Joop

Gedonder binnen SGP om snoepreisjes en omgang klokkenluider

  •  
09-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-KeesvanderStaaij300.jpg
Het is hommeles binnen de SGP nadat een klokkenluider aan de bel trok over met belastinggeld betaalde snoepreisjes, en hij vervolgens hard werd aangepakt door het bestuur. Zijn arbeidscontract werd eerst gehalveerd en nu mogelijk niet verlengd omdat hij vraagtekens plaatste bij de uitgaven van de VOE, een partijcommissie die christelijke politiek in verre buitenlanden wil bevorderen.
De gemoederen zijn inmiddels zo verhit dat zelfs jongerenafdeling SGPJ zich genoodzaakt ziet om opheldering te eisen. Arie Rijneveld, voorzitter van de SGJP, verklaart aan de Volkskrant :
"Het komt zelden voor dat wij een eigen verklaring afgeven die afwijkt van de partijlijn. Met deze kwestie kan de naam van de SGP door de modder worden gehaald. De naam van God is daarmee onlosmakelijk verbonden. Het gaat ons om gerechtigheid, en de eer van God."
De Telegraaf bracht de kwestie aan het licht nadat het een rapport van de vertrouwenspersoon van de SGP in handen kreeg, waarin gesproken wordt over ‘een onveilige werkomgeving’ met ‘verbaal agressief en intimiderend gedrag’. Daarnaast zou de VOE-commissie snoepreisjes maken zonder dat duidelijk is wat het partijbelang is, en waarvoor bestuursleden en bevriende leden worden uitgenodigd.
Partijleider Kees van der Staaij is enkele malen mee geweest op VOE-reisjes en zegt zich ‘serieuze en degelijke conferenties’ te herinneren. Hij wil in dit stadium geen verder uitspraken doen over de zaak.
VOE-reizen worden betaald met publieke bijdragen van de ministeries van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken. Minister Blok roept betrokkenen op om mogelijk misbruik van subsidiegelden door de SGP te melden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

OlavM
OlavM10 jul. 2019 - 22:42

Of gaat het om VOE-DOE-reisjes? :)

Thuiszitter
Thuiszitter10 jul. 2019 - 14:13

En waar gingen die snoepreisjes dan wel heen ? Is wat ik mij nu afvraag. Schijnheiligen zijn het, ik mot ze niet die streng gereformeerden,

1 Reactie
Grootbekje
Grootbekje10 jul. 2019 - 21:55

De Schijnheilig Gereformeerde Partij dus, en waarom ook niet, moet kunnen. Waar die snoepreisjes heen gingen, meneer Thuiszitter? ‘Verre buitenlanden’, om daar christelijke politiek te bevorderen. Welke ‘verre buitenlanden’ precies, daar laat de VOE ons over in het ongewisse. Echter, omdat er sprake is van ‘snoepreisjes’ vallen armlastige landen als Tsjaad, Niger, Burundi en de Centraal Afrikaanse Republiek automatisch af. Waar moeten wij dan aan denken? Oorden als de Malediven, Seychellen of Bahama’s misschien? En wat speelde zich zoal af tijdens deze ‘snoepreisjes’? Bacchanalen? Orgies? Want Arie Rijneveld, voorzitter van de SGJP, verklaart toch niet zomaar aan de Volkskrant dat ‘met deze kwestie de naam van de SGP door de modder kan worden gehaald’? Nee, hier is het laatste woord zeker nog niet over gesproken. De onderste steen boven! Immers, om Arie Rijneveld nogmaals aan te halen: ‘het gaat (ons) om gerechtigheid, en de eer van God’. Smullen!

adriek
adriek10 jul. 2019 - 10:02

De beste manier om de roddels en leugens die die verfoeide klokkenluider de wereld ingebracht heeft is niet de man te straffen of te ontslaan, maar gewoon volledige openbaarmaking van de declaraties van genoemde VOE-commissie. Deze mensen hebben niets te verbergen, dus zullen ze geen enkel bezwaar hebben.

chwiedijk
chwiedijk10 jul. 2019 - 9:11

"God zal voor u zorgen, goed is de Heer."

1 Reactie
Dirk Kooy2
Dirk Kooy214 jul. 2019 - 1:53

Je bent aardig op de hoogte...

harmmeijer
harmmeijer10 jul. 2019 - 8:54

Bij de SGP, streng in de leer, moeten ze toch wat, dus knijpen ze de kat liever in het duister.

msj_meijerink
msj_meijerink10 jul. 2019 - 8:05

'Potver-drie-dubbeltjes' Kees, dit kan toch niet. Ik verwacht een openbare belijdenis mét een zeer duidelijke deemoediging door jou en je broeders Bisschop, Van Dijk, Schalk en Stoffer (leden in beide kamers) over de gemaakte fouten in deze uiterst goddeloze kwestie!

1 Reactie
OlavM
OlavM10 jul. 2019 - 22:46

Ze hebben zich inderdaad overgegeven aan de Mammon, en zijn die gaan dienen. Alleen een openbare schuldbelijdenis zal nog verlichting kunnen brengen.

Satya
Satya10 jul. 2019 - 7:57

Niet erg verbazend, volgens mij is dit ook niet enkel aan christelijke of rechtse partijen voorbehouden. Ik vind de motivatie christelijke politiek verspreiden van conservatieven altijd zo eng, vaak is dat opdringerig. Geloof in zijn geheel lekker scheiden van politiek.

manic
manic10 jul. 2019 - 7:55

ach ja.... de bijbel van de sgp is duidelijk een andere dan die echte christenen lezen

2 Reacties
Norsemen
Norsemen10 jul. 2019 - 11:06

SGP zijn echte christenen, oftewel eng.

Contra-mine
Contra-mine10 jul. 2019 - 12:35

@rene zieck: De SGP leden zijn zeer bijbelvast, en kan je toch zeker classificeren als "echte" christenen. Anders dan de gemiddelde "alles is liefde god is geweldig" cherry picker christen.

Norsemen
Norsemen10 jul. 2019 - 7:07

De SGP is wellicht nog enger dan FvD.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037111 jul. 2019 - 1:20

In principe wel maar door hun salafisme blijven ze klein, minder gevaarlijk voor de democratie. Het schorem heeft een arsenaal blanke misogyne ubermensch wannabees achter zich. Maar het voordeel is dat het schorem snel gaat imploderen.

Norsemen
Norsemen11 jul. 2019 - 18:54

Mensen die dom genoeg zijn om FvD te stemmen zijn ook dom genoeg om SGP te stemmen.

Bernie2
Bernie210 jul. 2019 - 6:14

Ik vermoed, wat de SGP-kinderafdeling er ook van vindt, dat God hierachter zit. Wat mij betreft voelt speurhijger Peter de Vries haar namens het OM eens stevig aan de spirituele tand.

Libertain
Libertain10 jul. 2019 - 5:34

Leuk om te weten de manier waarop conservatief rechts zijn achterban onderhoudt, met staatsgelden.