Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gedachten vóór de persconferentie

  •  
11-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Persconferentie Rutte en De Jonge over coronamaatregelen

© PHIL NIJHUIS

Alles bij elkaar neemt de geloofwaardigheid van Den Haag en de overheidsvoorlichting rond corona niet toe.
De gevolgen van een lockdown kun je pas veertien dagen na aanvang beginnen te meten. Dat is ons uit en te na voor gehouden. Als het kabinet op instigatie van het OMT de natie veertien dagen op slot doet, worden de gevolgen dus pas duidelijk als de maatregelen zijn ingetrokken. Dat is absurd. Er zijn twee mogelijkheden. Zo’n zogenaamde korte klap blijkt achteraf het begin van een lange ophoktijd. Of het is pure propaganda van een regering die wil doen of ze doortastend is. Geen wonder dus dat het kabinet er donderdag lang over doet om besluiten te nemen. Op tafel schijnt ook een 2G-maatregel te liggen: je kunt dan de QR-toegangscode alleen gebruiken als je genezen of gevaccineerd bent.
Alles bij elkaar neemt de geloofwaardigheid van Den Haag en de overheidsvoorlichting rond corona niet toe. Wie een prik van Janssen kreeg, blijkt blij gemaakt met een dode mus. Het wordt met de dag duidelijker dat de overige gevaccineerden een booster echt nodig hebben om de bescherming tegen het virus te handhaven. Het zit er dik in dat dit de eerste is in een reeks en dat wij de rest van ons leven in de rij zullen staan om de coronaprik te ontvangen. Erg is dat niet. Zo gaat het ook met het influenzavaccin dat elk jaar in een nieuwe samenstelling moet worden toegediend om dát virus de pas af te snijden. Het zou wel zo eerlijk zijn als de overheid dit duidelijk maakt in plaats van steeds allerlei lichtjes te zien aan het eind van de tunnel. Ze moeten daar echt eens andere spin doctors in dienst nemen. Of naar de huidige spin doctors luisteren. Wie weet krijgen de ministers wél uitstekend communicatie-advies maar slaan ze dat consequent in de wind.
Ondertussen wordt medegedeeld dat we waarschijnlijk vóór kerstmis een kabinet hebben. Men durft dit een optimistisch geluid te noemen. Terwijl Nederland een nieuw dieptepunt ingaat van de grootste crisis van de eenentwintigste eeuw zitten de leiders van de coalitiepartijen op hun jan boerenfluitjes in vrijetijdskleding te knutselen aan een akkoord dat blijkens de trots medegedeelde tijdshorizon absolúút geen haast heeft. Ik hoop dat ik vrijdagavond als ik die twee koppen weer zie verschijnen met Irma Sluis ertussen, dat ik dan de volgende gedachte weet te stoppen: “Eén Willem Engel is genoeg in dit ongelukkige land”. Dat zou echter populisme zijn en demagogie. In plaats daarvan neurie ik mee met het Maastrichter nummer de  Vastelkaovendskis.
Geen video? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over de politiek van nu en de geschiedenis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

Uitgekleed
Uitgekleed12 nov. 2021 - 12:40

Het virus zet op alle handels activiteiten een rem. Eerst dacht men nog dit te stoppen met de supersnelle ontwikkeling van vaccins maar de natuur protesteert. Het laat zien dat we niet meer de baas zijn. We moeten ons aanpassen aan de natuurwetten. Dit gaat vooral op voor de handelsactiviteit vliegen. We mogen wel vliegen zoals de vogels, maar niet meer in superjets in de stratosfeer net boven de dampkring waar de de luchtstromen veel minder zijn maar ook de contrails met CO2 blijven hangen. De opwarming door CO2 zal hierdoor veel effectiever verlopen. Alles een gevolg van winstmaximalisatie en monocultuur tot gevolg. Monocultuur is tegenstrijdig aan de natuurwetten. Natuurwetten kunnen we wel veronachtzamen want de aarde zal wel blijven bestaan, alleen zal de mensheid gedecimeerd worden

EricDonkaew
EricDonkaew12 nov. 2021 - 11:20

(...) de leiders van de coalitiepartijen op hun jan boerenfluitjes in vrijetijdskleding (...) ------------------------------------------------ Is die vrijetijdskleding echt zo'n probleem? Ik kan daar niet zo mee zitten. Voor de rest vind ik jouw betoog een beetje gemopper in de ruimte. Wat wil je zelf nou precies?

Bouwman2
Bouwman212 nov. 2021 - 9:36

Ik hoorde dat er een separtatie komt van drie weken. Dat kan voldoende zijn tot de jaarwisseling. Er zit een partroon in. Separatie is gewoon wat Nederland wil. Nederland wil een vorst zijn op eigen erf. Er zitten nu al twintig partijen in de Kamer die allemaal spreektijd krijgen. Dat is democratie, waarmee je geduld moet hebben.Want de Kamer zorgt ook voor de wet. En de wet is de vrijheid. De pertij voor de vrijheid is de partij voor de wet, zou je dus zeggen. Maar is dat wel zo? De VVD is de partij voor vrijheid in democratie.Dat klinkt al een heel stuk beter. De ware vrijheid luistert naar de wet. En wie de wet wil veranderen doet dat vanuit de Kamer. De Kamer is er om de vrijheid vorm te geven. En dus niet enkel om te jammeren over gemorste melk. Wie verandering wil, doet dat via de democratie. Die stelt zich beschikbaar al kandidaat. Er was ooit een vrouw vie beschikbaar was als Kamerlid. Haar partij, de LPF, werd democratisch aangewezen als bestuurder. aar die mevouw sloot zich op in het toilet, en riep vab achter de deur: Mijn God, nu moeten we nog gaan besturen ook. Nou je weet hoe het afliep, met Mat Herben? Verdwenen,in de black box. Eduard en Hanneke zijn gevluch. Vluchten kan nog steeds, heeft dan wel geen zinj, maar soms moet het dan maar. ,

1 Reactie
ManekiNeko
ManekiNeko12 nov. 2021 - 10:09

Relevantie? Of wou je het gewoon even kwijt. Het is net poepen. Op enig moment moet je weer

spelregeltoerist
spelregeltoerist12 nov. 2021 - 7:42

Alle anti-vaxers huisarrest geven is een optie die mij steeds meer gaat bevallen.

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie12 nov. 2021 - 11:47

En dat is precies het sentiment dat dit beleid moet bewerkstelligen. Tweespalt zodat de faalhazen in Den Haag rustig verder kunnen gaan met de uitverkoop.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2021 - 6:07

Het verschil Han is dat een griepvirus niet overal tegelijkertijd in de hele wereld huishoudt en al een min of meer verzwakt virus is, dit toch wel van een ander soort en van een andere orde is, een veel agressiever virus is, dat zo niet helemaal uitgedoofd wel eerst zwakker moet worden om jouw redenatie te kunnen gaan volgen. Dit virus is nog niet te vergelijken met een afgezwakt griepvirus. Het is derhalve ook nog steeds veel minder seizoensgebonden en over de hele wereld tegelijkertijd verspreidt en vele malen besmettelijker, ziekmakender en dodelijker.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2021 - 6:08

Vergeef me mijn 'onvergeeflijke' lange zin. :)

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2021 - 6:16

Daarnaast moeten we nog steeds mutaties zoveel mogelijk zien te voorkomen in dit stadium.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2021 - 11:11

is ......verspreid

OlavM
OlavM11 nov. 2021 - 22:41

Het wordt m.i. steeds duidelijker dat covid-19 (voorlopig?) niet zal verdwijnen en wellicht op den duur een soort virus zal worden als de seizoensgriep. Alle varianten van genomen maatregelen zijn niet in staat gebleken het virus echt klein te krijgen. Met de vaccinaties zullen de besmettingen, ziekteverschijnselen en virusoverdracht minder zijn, maar niet geheel verdwijnen. Intussen zitten we met het jojo-beleid van het kabinet waardoor diverse sectoren van de economie onevenredig schade lijden, b.v. de evenementen- en horecabranches. Dit alles terwijl de besmettingsbronnen vooral bij mensen thuis blijken te zijn, veroorzaakt doordat de mensen -mede door de onhandige communicatie van het kabinet- het niet zo nauw nemen met basale adviezen zoals voldoende ventilatie en afstand bewaren in grote groepen mensen. Voor zover carnavalsactiviteiten doorgang vinden zullen die weer "mega-spreaders" blijken te zijn, lijkt me.

5 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2021 - 5:59

Die zijn bij mensen thuis omdat men ze niet kan traceren. Of denk jij dat die verschillende mensen uit die gezinnen, allemaal de hele week hebben thuis gezeten? Ik neem toch aan dat de meeste mensen ergens ooit, op enig moment huiswaarts keren na te zijn uit geweest.

RainB
RainB12 nov. 2021 - 8:49

Dit is al heel lang bekend. Wordt echter genegeerd door politici en populisten die voordeel uit een crisis houden. 2 deling en angst blijven voeden zodat de aandacht van belangrijke zaken afgeleid blijft en zoals ik ook hier zie werkt het aardig dat afleiden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 nov. 2021 - 10:44

Waar mensen buitenshuis een besmetting oplopen is met een luchtwegvirus ook nauwelijks te traceren. Thuis wordt de 1.5 meter afstand natuurlijk alleen door alleenwonenden in acht genomen.

Middenman
Middenman12 nov. 2021 - 11:48

De cijfers over besmettingen thuis zijn niets waard. Het is gebaseerd op de antwoorden die mensen geven bij bron- en contactonderzoek. Dat gebeurt nog maar heel weinig en is steeds minder representatief. En het is natuurlijk het meest voor de hand liggende antwoord, want wie weet er nog precies waar je de afgelopen twee weken bent geweest? En zoals anderen ook al zeggen; dat virus komt niet vanzelf in een huis; dat heeft iemand meegebracht vanaf een werksituatie, kroeg, evenement, winkel, kerkdienst, zangkoor, bridgeclub, etc.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2021 - 12:16

DanielleDefoe Mensen moeten zelf hun contacten bellen maar tegelijkertijd mag je soms niet weten wie er besmet zijn en geven mensen hun contacten niet zelf door, verwittigen ze nauwe contacten ook niet. In de klas van mijn kleinkind waren meerdere kinderen besmet maar je mocht niet weten wie. School zelf houdt zich nl. aan de privacy-regels. Niemand die het zelf zegt en/of doorgegeven heeft aan andere ouders. Ook niet na nauw contact dus. Mensen willen het vaak niet vertellen. Dat komen de GGD's ook veel tegen. Vervolgens zit nu de hele klas in quarantaine. Zij was nl. nr. 4. Volgens de richtlijnen moet een klas in quarantaine als er 4 of meer besmettingen zijn vastgesteld.

Wieowie
Wieowie11 nov. 2021 - 18:29

Wat een gezeur. Juist met saamhorigheid kom je verder. Er zijn allang berekeningen met inschattingen wat een maatregel voor effect heeft. Dat was eerst wel anders. Elk land worstelt met de aanpak en in zekere zin gaat het overal hetzelfde. De corona pas komt terug, 2g, etc. In die landen begrijpen ze dat en zeuren ze niet. Ze begrijpen de lastige keuzes, etc. Hier lijkt het een soort oikofobie. Afkeer van het Nederlandse.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 nov. 2021 - 21:23

Leuk! kom eens met die berekeningen.

Hoi3
Hoi311 nov. 2021 - 18:20

''k hoop dat ik vrijdagavond als ik die twee koppen weer zie verschijnen met Irma Sluis ertussen, dat ik dan de volgende gedachte weet te stoppen: “Eén Willem Engel is genoeg in dit ongelukkige land”. Kom op, Willem Engel is een product van de populistische media en dient enkel als bliksemafleider voor de falende machthebbers. De kop waar we op zitten te wachten tussen die van VVD Rutte en CDA De Jonge is die van D66 Kaag. Weggelopen uit Rutte3 toen het te lastig werd maar wel van de club die vorming van een nieuw kabinet frustreert. Tot in het oneindige lijkt wel. Blijkbaar wachten D66 elite het liefst zolang totdat corona de wereld uit is om pas daarna weer ''D66 verantwoordelijkheid'' te nemen. Tegen die tijd is het D66 euthanasie kroonjuweel waar alle burgers aan moeten geloven niet meer nodig. Dan is het merendeel van de burgers met zwakke gezondheid allang de pijp uit. Voor het overige ben ik van mening dat het bijzonder onderwijs moet worden afgeschaft. En dan met name het D66 Kaag bijzonder elite onderwijs. Alle kinderen naar de openbare school. En de gratis openbare kinderopvang. (kinderopvangtoeslag afschaffen) Ook al is dat tegen het zere been van racisten die liever kinderen segregeren naar kleur, afkomst, religie etc.

Division Bell
Division Bell11 nov. 2021 - 17:37

"Het wordt met de dag duidelijker dat de overige gevaccineerden een booster echt nodig" Onlangs nog toen Boris Johnson en de Joden in Israël hun boosterprik aankondigden was dat nog belachelijk en asociaal naar de landen die nog geen eerste prik gezet hebben, de meningen hier veranderen met de regelmaat van de klok als en windvaan als het maar een andere mening is dan de regering en politieke opponenten.

2 Reacties
Volrin
Volrin11 nov. 2021 - 20:23

"Onlangs nog toen Boris Johnson en de Joden in Israël hun boosterprik aankondigden was dat nog belachelijk en asociaal naar de landen die nog geen eerste prik gezet hebben," Het niet prikken in derde wereldlanden is ook een groot probleem. Zolang grote delen van de mensheid niet gevaccineerd worden, kan het virus blijven overleven en muteren. Met als gevolg dat wij dan boosters zullen moeten blijven nemen, jaar na jaar, zo niet vaker.

Middenman
Middenman11 nov. 2021 - 23:14

@Division Bell - In Israël worden niet alleen joden gevaccineerd.

Ed Verbeek
Ed Verbeek11 nov. 2021 - 17:37

De grap is natuurlijk dat de toename van besmettingen volkomen voorspelbaar was: seizoensinvloed. Corona verspreidt zich immers via dezelfde weg als griep. Maar ja, het zeer grote belang van seizoensinvloed (net als aerosolen) toegeven, zou het gelijk van enkele wappies betekenen, dus dat doen we liever niet.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 nov. 2021 - 6:12

Nee in de zomer bestond het even goed en ook nog hevig in warme landen. Het is een pandemie, nog steeds.

Joop den Uil
Joop den Uil11 nov. 2021 - 17:12

helemaal mee eens; we lopen achter de feiten aan en het Kabinet heeft niet de inbeelding om 2 weken vooruit te denken. We geven het op zo te horen ; mag ik voorstellen dat Pia Dijkstra de nieuwe MP mag worden ? die weet wel een oplossing.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 nov. 2021 - 15:43

is er eigenlijk een manier de niet bestaande regering Rutte-X naar huis te sturen ? ik ben het helemaal spuugzat met die klojo's en wie zo graag voór de economie is moet toch ook wel inzien dat goedkoop duurkoop is geweest en dat rutte en zijn zanggroepje nog niet eens geschikt zijn om een wc te ontstoppen

4 Reacties
EUpiet
EUpiet11 nov. 2021 - 16:35

Nee er is geen manier en nieuwe verkiezingen hebben ook geen zin. VVD 35 zetels en weer drie nieuwe dwergpartijtjes erbij die ook weer wat zeteltjes opslokken. Dus grin and bear it.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 nov. 2021 - 17:41

Nee nee, ik bedoel een motie van wantrouwen van het volk .

Me, myself and I2
Me, myself and I211 nov. 2021 - 19:48

Eigenlijk is dat best een probleem. Dat je als volk een regering niet kan wegsturen. Het enige wat je dan nog rest is opstand en dat is al snel een brug te ver. Daarbij is het strafbaar. En geeft een hoop gedoe. Kunnen we niet een soort QR code maken voor ministers en kamerleden. Als 70% van de bevolking vind dat ze op moeten stoppen, dat we ze dan gewoon niet meer binnenlaten op het binnenhof. Of gewoon een extra velletje bij het verkiezingsbiljet. Dat je ook kan kiezen van wie je absoluut niet wil dat ie nog meedoet met regeren. Functie elders zeg maar.

wittecisnoot
wittecisnoot12 nov. 2021 - 7:14

@Griezel: en wie is dat volk dan? Het is zo dat allerlei clubjes 'namens het volk', allerlei zaken roepen die lijnrecht tegenover elkaar staan. De enige conclusie is dat velen die 'namens het volk' spreken dat niet doen. Gelukkig hebben we afgelopen maart een soort van opinie peiling gehad: verkiezingen. Daar sprak een meerderheid haar vertrouwen in de vorige coalitie uit. Het volk heeft gesproken. (Ik zie Rutte ook graag vertrekken) @EUpiet heeft gelijk.

Gerygrr
Gerygrr11 nov. 2021 - 15:42

Vorige week was er eindelijk nieuws over de effecten bij topsporters, die corona hebben opgelopen. Bij 4% bleek er schade aan de hartspier. Mevr. Schuitemaker van Janssen vertelde over het stekeleiwit, dat de basis vormt voor het vaccin. Hetzelfde geldt voor Pfizer en Astra. Zij sprak achteloos de woorden uit, waar ik al sinds anderhalf jaar zit te wachten: Het is het stekeleiwit, dat verantwoordelijk is voor dat effect. Voor sommigen dus zeer schadelijk. Long covid is niet kortdurend en geeft blijvend neurologische schade. Het vaccineren tweemaal met Pfizer heeft de effecten opnieuw doen opleven. Gelukkig tijdelijk en minder erg, maar toch…. Ik ben boosterbereid, maar vrees wel opnieuw de gevolgen. Snel een parlementair onderzoek naar het coronabeleid is nodig. Het doorregeren met dezelfde coaltie? Dat kan ik mij niet voorstellen!

3 Reacties
adriek
adriek11 nov. 2021 - 16:06

Parlementair en Snel in één zin gebruiken, dan moet je toch een klein beetje in de war zijn Grijsje...

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland11 nov. 2021 - 17:43

Maar is schade aan de hartspier niet een vrij normale zaak bij topsporters?

Gerygrr
Gerygrr11 nov. 2021 - 22:30

Dit is hartschade door corona. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/2-procent-topsporters-krijgt-hartontsteking-van-corona-helft-geneest-van-de-schade~bd19337e/

frankie48
frankie4811 nov. 2021 - 15:35

Gewoon blijven doorprikken, net zolang tot virus X bij ons voor de deur staat, dan kan je altijd nog lijkhoezen uitdelen voor alle ongevaccineerde.

1 Reactie
EenMening
EenMening11 nov. 2021 - 18:07

Het prikken gaat gestadig voort maar wel in een slakkentempo. Momenteel is ca 84,4 % van de mensen van 18 jaar en ouder volledig gevaccineerd. Vorige week werden er ruim 125.000 prikken gezet, deze week zijn tot nu toe 59.000 vaccinatieafspraken gemaakt. Daar komen dan nog de mensen bij die zich zonder afspraak melden bij een GGD-vaccinatielocatie. ,,Er is ongeveer net zoveel ‘vrije inloop’ als dat er afspraken worden gemaakt", meldt de GGD. Dat zou neerkomen op in totaal 118.000 prikken. "Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 12,5 procent van de Nederlanders boven de 18 jaar momenteel helemaal niet gevaccineerd is, zij hebben nog geen eerste prik gehad. Dat komt neer op 1,8 miljoen mensen. Wie 12 jaar als ondergrens neemt, komt hoger uit: dan hebben 2,2 miljoen Nederlanders geen enkele coronaprik gehaald." www.ad.nl/gezond/aantal-vaccinaties-stijgt-langzaam-maar-2-2-miljoen-nederlanders-hebben-nog-geen-enkele-prik~a1d19a1a/