Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gedachten tijdens de gevechtspauze: waarom zijn er geen anti-Hamas-chants en is Israël ons voorland?

  •  
26-11-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2983 keer bekeken
  •  
rotterdamcsgaza

Die PVV-stemmers waren voor een groot deel Johan Derksen-klonen

Afgelopen donderdag vond in de hal van Rotterdam Centraal weer een demonstratie voor de Palestijnen plaats. De opkomst was een stuk geringer dan een week daarvoor maar het scanderen – “chants” noemt de organisatie hun leuzen – klonk een stuk professioneler. Een tsjing-boem-trom gaf het ritme aan.

Inmiddels zwijgen een paar dagen lang de wapens. Het is stil in de lucht. De verwoesting van Gaza is onderbroken. De fans van Palestina zouden deze pauze kunnen gebruiken om de verantwoordelijkheid van Hamas onder ogen te zien. Een gedeelte van hen meent dat vijfenzeventig jaar onderdrukking nu eenmaal zulke organisaties voortbrengt. Radicaler gezegd: Israël oogst wat het zaaide. Dat is een gevaarlijke redenering. Je kunt dan net zo goed zeggen: met zijn pogrom heeft Hamas deze respons van Israël uitgelokt.

Het wordt nu tijd opnieuw te benadrukken dat de overval van Hamas op de dorpen en de kibboetsen aan de andere kant van de grens niet alleen een oorlogsmisdaad was maar ook een levensgevaarlijke provocatie van een veel sterkere vijand. Datzelfde geldt voor de duizenden raketten die op burgerdoelen in Israël werden afgevuurd. Dat ze bijna allemaal door de Iron Dome zijn uitgeschakeld, doet daar niets aan af. En dit alles terwijl Hamas voor de eigen leden wel ondergrondse verschansingen bouwde maar voor de burgerbevolking niet. Daar bestaat maar een woord voor: misdadige nalatigheid.

Op het moment wordt in kleine plukjes een deel van de gijzelaars vrijgelaten, vrouwen en kinderen. De ene gijzelaar met de Nederlandse nationaliteit is daar niet bij, waarschijnlijk omdat Hamas hem als een weerbare man beschouwt en die blijven gewoon in handen van deze terreurorganisatie. Dat is nog een echo van de oude gewoonte om de mannen te executeren terwijl de vrouwen en kinderen als slaaf werden verkocht. Het nemen van gijzelaars onder de burgerij is in strijd met elk oorlogsrecht. Het is een misdaad en niets anders.

Als de pro-Palestinabeweging deze zaken blijft negeren en ook eens wat chants over Hamas maakt, verliest ze aan geloofwaardigheid. Het is bij dit soort conflicten eveneens belangrijk de politieke realiteiten onder ogen te zien: met Hamas zal een Palestijnse staat nooit tot stand komen. Zonder Hamas zal Israël zich wel moeten neerleggen bij een twee-statenoplossing omdat het anders al zijn bondgenoten en geldschieters verliest. Die twee staten moeten vervolgens ruim de tijd krijgen zich te ontwikkelen en naar elkaar toe te groeien zodat het land van de rivier tot aan de zee een nationaal tehuis kan worden voor alle joden en Palestijnen in de wereld. Die optie wordt haalbaar als zowel joden als Palestijnen beseffen dat zij allebei volkeren in ballingschap zijn (althans voor een groot deel) en dat ze elkaar daarom beter kunnen steunen. Het zal decennia duren voor dit besef indaalt. Dat geduld moet je hebben.

Menig fan van Israël heeft inmiddels met tevredenheid vastgesteld dat de pro-Palestinademonstraties – in hun kringen Hamas-demonstraties genoemd – een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de zege van Geert Wilders. Mensen passeerden die chantende jongelui op het station en redeneerden: “En nu is het afgelopen”.

Dat zal ze nog tegenvallen. Die Wilders-aanhang bestaat voor een belangrijk gedeelte uit Johan Derksen-klonen. U weet wel, de man die vindt dat de joden het er ook wel een beetje naar hebben gemaakt. De PVV heeft in Rotterdam een zeer goede uitslag geboekt ondanks de erkende onbekwaamheid van de plaatselijke activisten. Op 19 november vond op de Coolsingel een solidariteitsdemonstratie met Israël plaats. Het was een trieste vertoning van onmacht met maximaal twintig mensen die onverschrokken met de Israëlische vlag wapperden. Waar waren de duizenden Wilders-fans om Israël te steunen? Waar waren ze? Er kwam de laatste weken in Rotterdam buiten de grote Palestina-demonstratie maar één massa op de been: die liep het nieuwe kiprestaurant van Jandino in de Koopgoot onder de voet.

Het Nederlandse publiek heeft zich tot nog toe vooral onderscheiden door een gebrek aan belangstelling voor de binnenlandse politiek van Israël. Daar krijg je betrekkelijk weinig van mee tenzij je het Nieuw Israëlitisch Weekblad leest. Toch geeft dit land een prima voorbeeld van wat ons te wachten staat zodra extremisten als Wilders tot de regering toetreden. Netanyahu zocht om aan de macht te blijven zijn bondgenoten steeds dieper in de rechtse scene. Het resultaat is een tot op het bot gepolariseerde bevolking, een vastgelopen economie en een rechtsstaat in gevaar. Men heeft nog geen kans gezien de kwaadaardige clowns van extreem rechts uit het kabinet te verwijderen ondanks het toetreden van Beny Gantz en zijn geestverwanten. Dus wat dat betreft gaat de voorstelling als vanouds door. Als Israël straks deze oorlog wint, zal het toch sterk verzwakt zijn en een ongehoorde interne crisis moeten overwinnen. Is iets dergelijks ook ons voorland? Als we straks alleen staan omdat premier Wilders de steun aan Oekraïne heeft gestopt en de voortgang in de EU heeft verlamd? Als onze bondgenoten steeds meer genoeg krijgen van het Nederlandse gelazer zoals dat nu begint te gebeuren met hun houding tegenover Israël?

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke opinie mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: branchevervaging in de milieubeweging

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

Lopez
Lopez27 nov. 2023 - 15:10

@Han van der Horst 1/2 [De fans van Palestina zouden deze pauze kunnen gebruiken om de verantwoordelijkheid van Hamas onder ogen te zien.] Zijn er soms ‘fans van Palestina’ die beweren dat de terreuractie van 7 oktober níet door Hamas is uitgevoerd? [Een gedeelte van hen meent dat vijfenzeventig jaar onderdrukking nu eenmaal zulke organisaties voortbrengt. Radicaler gezegd: Israël oogst wat het zaaide.] Preciezer geformuleerd, zoals ik eerder onder een artikel van jou schreef: het is een illusie te denken dat je een volk tientallen jaren kunt onderdrukken zonder dat je daar op zeker moment een hoge prijs voor betaalt. Dat is geen hogere wiskunde en de gevechten die twee jaar geleden in Israël zelf plaatsvonden waren de ultieme waarschuwing: Dit Gaat Fout! Een paar dagen geleden formuleerde Omer Bartov, vooraanstaand specialist Holocaust- en genocide-studies, het zo: ‘This was an event waiting to happen. If you keep over two million people under siege for 16 years, cramped in a narrow strip of land, without enough work, proper sanitation, food, water, energy, education, with no hope or future prospects, you cannot but expect outbreaks of ever more desperate and brutal violence.’ https://cgcinternational.co.in/the-hamas-attack-and-israels-war-in-gaza/

Lopez
Lopez27 nov. 2023 - 15:09

@Han van der Horst 2/2 [Dat is een gevaarlijke redenering. Je kunt dan net zo goed zeggen: met zijn pogrom heeft Hamas deze respons van Israël uitgelokt.] Probeer je ons nou werkelijk wijs te maken dat de actie van Hamas in het luchtledige plaatsvond? Dat alle waarschuwingen voor een gruwelijke operatie als deze niet hebben plaatsgevonden, of op niets waren gebaseerd? Misschien zelfs dat Hamas zelf niet in de bezetting is geboren en getogen, maar uit de lucht is komen vallen? [Menig fan van Israël heeft inmiddels met tevredenheid vastgesteld dat de pro-Palestinademonstraties – in hun kringen Hamas-demonstraties genoemd – een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de zege van Geert Wilders. Mensen passeerden die chantende jongelui op het station en redeneerden: “En nu is het afgelopen”.] Dit is wat je noemt een gotspe. Er zijn heel wat analyses verschenen over de grote winst van Wilders, en niet één noemt – zelfs maar terloops – de pro-Palestina-demonstraties. Zonder uitzondering wijzen ze op het thema asiel/migratie als voornaamste trigger, nadat de VVD de deur daarvoor had opengezet. ‘Nederland voor de Nederlanders’ is van oudsher de troefkaart van Wilders, remember? Met daarnaast de Nexit en ontkenning van de klimaatproblematiek als stemmentrekkers. Wat Palestina betreft huldigt hij zoals bekend een even krankzinnig en gevaarlijk standpunt, dat hij gisteren nog eens herhaalde: ‘Jordanië = Palestina.’

henk-alexander
henk-alexander27 nov. 2023 - 11:46

In het algemeen kunnen we wel stellen dat het wereldgebeuren complex en lastig te analyseren en te duiden is. Dat kan zelfs leiden tot een zekere mate van hypocrisie als het i.h.b. om Hamas gaat zoals Van der Horst hier aantoont. Het is bekend dat Hamas voortkomt uit 'the Muslim Brotherhood', een islamitische organisatie die met sociale programma's massale steun onder de verpauperde en getraumatiseerde Palestijnse bevolking van Gaza heeft verworven - en zich beweegt als een vis in het water. Nu het Israëlische apartheidsbewind na de bloedige Al-Aqsa Flood van 7 november j.l. het noodzakelijk vindt om de 'vijver droog te leggen', kan het rekenen op instemming van de westerse landen. Want die hebben Hamas (i.e. Moslimbroeders) als terreurorganisatie bestempeld. Nota bene de Moslimbroeders die met politieke en materiële (militaire) steun van dezelfde westerse landen tegen Assad in Syrië in opstand zijn gekomen.

LaBou
LaBou 27 nov. 2023 - 7:29

HvdH heeft altijd al gesteld dat de palestijnen gewoon lijdzaam het weinige moeten accepteren wat Israël ze gunt. En wie daar tegen is wordt weggezet als een verkapte antisemiet. Dat vertelt hij al jaren hier op steeds indringender wijze.

2 Reacties
Mirzas
Mirzas27 nov. 2023 - 11:33

Inderdaad. De Palestijnen als tweederangs volk. Het is de delusie van mensen die harder in God dan in menselijkheid geloven. Waarmee de zogenaamd christelijke waarden ook direct duidelijk zijn voor wat ze zijn: opgelegde regels zonder hart en zonder brein.

Mirzas
Mirzas27 nov. 2023 - 11:35

En ik heb het al eens eerder gezegd, eenieder die alle kritiek op Israël wegzet als antisemitisme heeft nooit leren begrijpen waarom antisemitisme zo verachtelijk is.

Paul Spijkers
Paul Spijkers27 nov. 2023 - 5:56

Dit is een wat verwarrend stuk omdat het mensen die hier wat roepen door elkaar haalt met de eigenlijke acteurs in the schouwspel daar. Ook zie ik niet of Hamas er wel of niet is (en het is beter als ze er niet zijn) dat dat dan zou betekenen dat er een twee staten oplossing komt. Want Hoewel Hamas niks goeds doet, lijkt het ook niet dat er een macht is die er voor zal zorgen dat Israel ophoudt de westerlijke oever van Palestijnen te zuiveren.

Sachs
Sachs26 nov. 2023 - 21:23

[Het nemen van gijzelaars onder de burgerij is in strijd met elk oorlogsrecht. Het is een misdaad en niets anders.] Klopt. Hoe kijk je aan tegen die zevenduizend Palestijnse gevangenen in Israëlische detentie, Han? Hoe kijk je aan tegen de 3.500 razzia's die ieder jaar plaatsvinden? Je noemt ze nooit. Heeft dat een reden?

7 Reacties
ikdoemaarwat
ikdoemaarwat26 nov. 2023 - 21:57

Hoe kijk jij aan tegen Palestijnse gevangenen in Palestijnse detentie?

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2023 - 9:08

Sachs Ik heb begre[en dat 1/3e van de soldaten, die momenteel in Gaza zijn, kolonisten zijn. Ik houd mijn hart vast. Daarbij dacht ik dat de extremen in Israël niet in het leger hoeven. Kan ik hieruit opmaken dat de kolonisten niet enkel de orthodoxen betreft die wel het beleid nu voor een groot deel bepalen en wel mede in het oorlogskabinet zitten? Overigens beleid waar ook Netanyahu achterstaat.

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2023 - 11:34

[Hoe kijk jij aan tegen Palestijnse gevangenen in Palestijnse detentie?] Wat een vreemde vraag. Het gaat erom dat Israël mensen gevangen zet uit een ander land dat het bezet houdt. Dat is vergelijkbaar met de Israëlische gijzelaars die Hamas genomen heeft (hoewel de Palestijnen niet Israël bezet houden zoals bekend). Een heleboel van die Palestijnse gevangenen zitten voor onbepaalde tijd vast zonder enige vorm van proces of zelfs een officiële aanklacht. De mensen die wel veroordeeld zijn, zijn dat veelal voor dingen als stenengooien tegen het illegale bezettingsleger (een legitieme verzetsdaad). Veel van de vastgezette Palestijnen zijn kinderen. Dus als je je zo druk maakt over die 200+ gegijzelden door Hamas dan mag je ook wel eens wat zeggen over die 7000+ gegijzelden door Israël.

erikbos
erikbos27 nov. 2023 - 13:07

@Mark Huysman "Veel van de vastgezette Palestijnen zijn kinderen" Die Palestijnse 'kinderen' van 15, 16, 17 jaar zijn natuurlijk helemaal vergelijkbaar met 2, 6 en 9-jarige kinderen die uit hun huis zijn ontvoerd na een eventuele executie van hun verzorgers. Vertel eens hoeveel kinderen onder de 12 jaar heeft Israël in de gevangenis gegooid?

Lopez
Lopez27 nov. 2023 - 15:05

@Sachs Goede vraag aan Han. Nog geen reactie, zie ik. Ter aanvulling: van de zevenduizend Palestijnse gevangenen zitten er 2.100 in administratieve detentie. D.w.z. dat zij voor onbepaalde tijd kunnen worden vastgehouden, maar geen recht hebben om te weten waarom ze vastzitten en ook geen recht hebben op een proces. Zij zijn bij razzia’s door zwaarbewapende bezettingstroepen van hun bed gelicht, illegaal naar Israël overgebracht en in veel gevallen gemarteld. Ontzegging van een eerlijk proces, overbrenging naar een ander land, marteling – het zijn evenzovele schendingen van het Statuut van Rome (d.w.z. oorlogsmisdaden en/of misdaden tegen de menselijkheid) en derhalve vervolgbaar door het Internationaal Strafhof. Het is typerend dat er grote verontwaardiging is over de door Hamas ontvoerde Israëli’s, maar zelden of nooit aandacht is voor de door Israël ontvoerde en zonder proces opgesloten Palestijnen.

Bruce Stone
Bruce Stone27 nov. 2023 - 15:45

@erik bos Stone Cold Justice: Israel’s torture of Palestinian children - ABC Australia https://www.youtube.com/watch?v=cvOSv2fGJ5w

Mark Huysman
Mark Huysman27 nov. 2023 - 16:14

[Die Palestijnse 'kinderen' van 15, 16, 17 jaar zijn natuurlijk helemaal vergelijkbaar met 2, 6 en 9-jarige kinderen die uit hun huis zijn ontvoerd na een eventuele executie van hun verzorgers.] Je zet ‘kinderen’ tussen aanhalingstekens. Je bedoelt te zeggen dat dat geen kinderen zijn? Overigens zijn een heleboel kinderen in de Israëlische gevangenissen een stuk jonger. Hier een artikel over een studie die gebaseerd is op gesprekken met kinderen die door het bezettingsleger opgesloten zijn tussen hun 12e en hun 17e: https://reliefweb.int/report/occupied-palestinian-territory/defenceless-impact-israeli-military-detention-palestinian-children Het merendeel van de kinderen is tijdens nachtelijke razzia’s opgepakt waarbij ze vaak verwondingen opliepen waaronder schotwonden en gebroken botten. Verder rapporteert een meerderheid van de kinderen fysiek, emotioneel en seksueel geweld. 60% heeft eenzame opsluiting meegemaakt tot aan 48 dagen. [Vertel eens hoeveel kinderen onder de 12 jaar heeft Israël in de gevangenis gegooid?] Niet zo veel denk ik, hoewel er de nodige beelden zijn van kleine kinderen die door bezettingsmilitairen meegesleept worden. Maar zoals bekend vermoorden ze liever kleine kinderen. Er zijn ondertussen ruim 6000 kinderen door Israël omgebracht in Gaza, waarvan een groot deel baby’s, peuters en kleuters. De gegevens hierover kun je met wat googelen vinden.

Bruce Stone
Bruce Stone26 nov. 2023 - 20:51

''De fans van Palestina zouden deze pauze kunnen gebruiken om de verantwoordelijkheid van Hamas onder ogen te zien.'' Prof. Norman Finkelstein over concentratiekamp Gaza die scherp ondervraagd wordt o.a. door hem te vragen wat zijn ouders zouden vinden van zijn visie aangezien deze in WO2 zelf het verblijf in een concentratiekamp overleefden. Piers Morgan vs Norman Finkelstein On Israel and Palestine | The Full Interview https://www.youtube.com/watch?v=I_Sh-ERypMA

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2023 - 9:11

Israël vond het wel goed dat Hamas zolang aanwezig was, ze hebben er jarenlang gebruik van gemaakt.

SCHiSMA
SCHiSMA26 nov. 2023 - 19:03

Update Gaza: Meer als 14.000 doden, 7700 plus vermisten in het puin, 1, 5 miljoenen Gazanen ontheemd en meer als 55% van Gaza in puin. En gevechtspauze geldt niet voor Westelijke Jordaanoever... daar gan invallen, beschietingen, pesterijen, intimidaties en arrestaties gewoon door. Maar ja, Hamas dan!?!?

JaapBo
JaapBo26 nov. 2023 - 18:04

In plaats van Hamas te demoniseren moeten we gewoon de feite benoemen: - Israel is gebouwd op etnische zuivering en onderdrukking van Palestijnen - Israel heeft nooit Palestijnse gelijkwaardigheid aan Joden erkent Dit zijn de oorzaken van het conflict. Hamas is er een gevolg van. En Israëls etnocide op Gaza ook. De oorzaak van het conflict, de oorzaak van de vijandigheid aan beide zijden is de zionistische wens Palestijnse rechten ondergeschikt te maken aan aan Joodse staat in Palestina. Laat die wens varen, erken Palestijnse rechten, en het conflict zal snel voorbij zijn.

hgroen2
hgroen226 nov. 2023 - 17:25

Ik vraag mij oprecht Han wat er van de Palestijnse bevolking en hun staat terecht zal komen als Hamas van het toneel verdwenen is? nIet dat Hamas een plus is voor de bevolking en een onafhankelijke staat. Integendeel. Maar kijkend naar de Westbank waar de PLO de touwtjes in handen heeft. Daar komt geen gewelddadig verzet vandaan zoals in GAza. Omdat PLO heer en meester is en met Israel goede banden heeft. Maar de PLO is in en in corrupt. Voor Israel een prachtige situatie. Een organisatie als PLO die de bevolking onder de duim houdt, zonder dat Israel daar zijn eigen IDF tegenover moet zetten. Zo kan Israel het 'palestijnenprobleem' vergeten en zachtjes laten doorsudderen. Terwijl steeds meer land wordt ingepikt. Op enig moment is er een status quo dat een palestijnse staat compleet onmogelijk is en Palestijnen alleen nog kunnen kiezen tussen het 2e rangs israelische burgerschap of vertrekken naar Jordanie of libanon. Wat in menig column al geopperd wordt: wat als Hamas weg is, wat dan? De internationale gemeenschap wacht een zware taak als ze bovenvermeld scenario onwenselijk vinden. [en dat vraag ik mij af]

Joop  den Uil
Joop den Uil26 nov. 2023 - 17:02

Onder de gegijzelden van Hamas waren babies . Babies. Dan is elke slogan overbodig... laat dat maar tot ieder doordringen ... babies zonder moeder.

Tijn Hofstee
Tijn Hofstee26 nov. 2023 - 17:02

Alleen het blijkbaar onbetwiste feit verondersteld en daarom als uitgangspunt genomen dat de demonstratie in Rotterdam Centraal en andere vóór de Palestijnen is gaat al voorbij aan dit tegensprekende feiten. De door Hamas met hun terreuraanslag van 7 oktober, en daarmee welbewust een oorlog met veel Palestijnse slachtoffers veroorzaken, is al een argument dat er veeleer tegen Hamas gedemonstreerd zou moeten worden en in ieder geval niet alleen en eenzijdig tegen de uiterst rechtse Israëlische regering van Netanyahu. Ook buiten de periodes waar er weinig tot geen schermutselingen zijn hebben de Palestijnen in Gaza ernstig te lijden onder het misdadige schrikbewind van Hamas. De vaak jonge "strijders" zijn volledig geïndoctrineerd door Hamas en gedrogeerd voorafgaand aan hun inzet, met een bijna altijd zekere als "glorieus" voorgestelde dood als gevolg. Die misdadige doodscultus verdiend geen steun.

JaapBo
JaapBo26 nov. 2023 - 16:39

Han blijft Hamas maar de schuld geven van de Palestijnse burgers die door Israël gedood worden in een volstrekt disproportionele reactie op een aanval door Hamas. Israël is verantwoordelijk voor het conflict omdat het al meer dan 75 jaar Palestijnen onderdrukt en etnisch zuivert, en omdat het Palestijnse rechten niet erkend en Gaza blokkeert. Het lijkt er ook op dat Israël op 7 oktober en de dagen erna verantwoordelijk is voor een behoorlijk aantal van de Israëlische doden. Het lijkt er in elk geval op dat Israël niet eerlijk en open is over wat er precies gebeurt is. Zie bijv. https://electronicintifada.net/content/evidence-israel-killed-its-own-citizens-7-october/41156 Israël wil graag Palestijnen etnisch zuiveren en heet dus een motief om te liegen.

4 Reacties
PGS
PGS26 nov. 2023 - 17:14

Het lijkt alsof Israel verantwoordelijk is voor het doden van zijn eigen burgers. Menigeen zou dit zien als een complot-theorie.

Schenkerdesvaderlands
Schenkerdesvaderlands26 nov. 2023 - 17:58

@ JaapBo " in een volstrekt disproportionele reactie op een aanval door Hamas" U bedoelt de pogrom waarbij 1000+ weerloze mensen werden vermoord, verkracht, gemarteld en verbrand? De aanval van Hamas die niets anders kan worden uitgelegd als een totale oorlogsverklaring? Als je zo'n aanval uitvoert, dan weet je dat je de poort van de hel opent. En dat heeft Hamas willens en wetens gedaan.

JaapBo
JaapBo26 nov. 2023 - 21:38

@Schenker: Hoezo “1000+ weerloos”? 1200 doden minus 350 soldaten is minder dan 1000 En hoezo “verbranden”? Israel vuurde raketten en tankgranaten af op Hamas-strijders die Israëlische gijzelaars mee wilden nemen; Israel zag 200 verbrande lijken van Hamas-strijders aan voor Israëliërs; hadden die Hamas-strijders zichzelf in brand gestoken? Het lijkt er meer op dat Israel de Hannibal-richtlijn gebruikt heeft toen Hamas Israëliërs wilde ontvoeren, wat er op neer komt met dodelijk geweld te voorkomen dat Hamas levende Israëlische gijzelaars in handen krijgt De reden voor Israels disproportionele reactie is dat het Palestijns land wil, zonder de Palestijnen, voor apartheid en Joodse suprematie

Minoes&tuin
Minoes&tuin27 nov. 2023 - 9:25

"Han blijft Hamas maar de schuld geven van de Palestijnse burgers die door Israël gedood worden in een volstrekt disproportionele reactie op een aanval door Hamas." In navolging van de Israëlische regering die reeds lang al hun gemaakte dode Palestijnen afschuiven op iemand of iets anders zoals de Palestijnen zelf en later ook Hamas. Daarmee hebben ze een volslagen vrijbrief gecreëerd en gekregen door te gaan met wat ze al jarenlang deden en doen het opsluiten in een openluchtgevangenis van miljoenen mensen, het bouwen van een muur met uitkijktorens eromheen, het vernederen/ doodschieten en het zonder vorm van proces opsluiten en moorden op de Westelijke Jordaanoever, het langzaam uitroeien en verdrijven van Palestijnen, de vestiging van steeds meer kolonisten in Palestijns gebied en helaas het opeisen van Jeruzalem in samenwerking met n.b. Trump. Han had er geen enkele interesse in, die vond het wel prima zo, het waren toch maar Palestijnen. En Palestijnen dat weten we zo langzamerhand wel zijn allemaal beesten etc.....Han vond de jarenlange ontmenselijking van Palestijnen wel prima.

Middenman
Middenman26 nov. 2023 - 14:53

Uitstekende analyse weer van Han. Zowel van seculiere als liberale religieuze joden in Israël hoor ik al jaren dat de rechts-extreme joodse partijen een grote bedreiging vormen voor de staat Israël. Het is nu duidelijk dat ze gelijk hebben gehad. Hetzelfde staat ons in Nederland te wachten en ik ben bang in heel Europa. NSC die om wille van de macht toch met de PVV gaat regeren en uiteindelijk zal de VVD ook overstag gaan; ze zijn als Netanyahu die als rechts-liberaal zichzelf in een verstikkende greep van de rechts-extremisten heeft gemanoeuvreerd en daarmee het land in de afgrond heeft gestort. Als hetzelfde in Nederland gebeurt kun je dat de PVV nauwelijks verwijten, maar wel de partijen die hem accepteren en normaliseren door samen met Wilders te gaan regeren. Met de drogreden dat 'dit is wat het volk wil'. Ten eerste is het maar een deel van het volk en ten tweede moet je je afvragen of je de wil van een deel van het volk moet volgen, als ons dat in de richting van de afgrond duwt? En nee, dat is geen bangmakerij, zoals de situatie in Israël ons laat zien. En andere landen.

1 Reactie
LaBou
LaBou 27 nov. 2023 - 11:42

HvdH analyseert niet. En in dit geval al helemaal niet goed. HvdH loopt achter één van de partijen in dit conflict aan en wel achter de sterkste. En daarbij negeert hij alles wat door die partij aan misdaden wordt begaan en vergroot hij de misdaden van de onderliggende partij.

Volrin
Volrin26 nov. 2023 - 14:33

" De fans van Palestina zouden deze pauze kunnen gebruiken om de verantwoordelijkheid van Hamas onder ogen te zien." U bent er weer lekker op aan het los generaliseren met dit soort hyperbolen als 'fans van palestina'. " Een gedeelte van hen meent dat vijfenzeventig jaar onderdrukking nu eenmaal zulke organisaties voortbrengt." Dat je begrijpt waarom een terroristenorganisatie ontstaat betekend niet dat je het goedkeurt, laat staan hun acties. " Radicaler gezegd: Israël oogst wat het zaaide. Dat is een gevaarlijke redenering." En niet een redenering die iedereen deelt. Volgens mij weet u dat best mr. Van der Horst. "Je kunt dan net zo goed zeggen: met zijn pogrom heeft Hamas deze respons van Israël uitgelokt." Of dat feitelijk zo is, is een andere vraag of dat moreel acceptabel is. Ik, net als vele anderen die de oorlogsmisdaden van Israël veroordelen, veroordelen de walgelijke acties van Hamas ook. Het is en hoeft niet of/of te zijn.

Zandc
Zandc26 nov. 2023 - 13:15

De vraag waarom er hier geen anti-Hamas chants zijn te horen laat zich eenvoudig beantwoorden. De Nederlanders die in meerderheid de Palestijnse Hamas een terreurorganisatie vinden en dat Israël het recht/plicht heeft zich te verdedigen tegen terreur zijn niet van het soort dat zo nodig moet demonstreren om die ander de eigen mening op te dringen. Zelfde recept voor de vraag waarom Nederland in meerderheid Israel steunt in de strijd tegen terreur. Dat een minderheid hier (en in Israel) nu probeert politieke munt te slaan uit Palestijnse Hamas terreur door Wilders en Netanyahu weg te zetten als niet deugend is treurig omdat hun eigen ‘’progressieve’’ houding de voedingsbodem is geweest voor de ellende waar we ons nu in bevinden.

1 Reactie
Prisunix
Prisunix26 nov. 2023 - 14:51

In mijn bescheiden optiek vertegenwoordigt Nethanyahu thans de vleesgeworden antichrist. Binnen het beschaafde volksdeel van ons land, daalt het respect voor wraak. Omdat Wrake en oog-om-tandvergelding primitieve emoties zijn uit de oertijd. Spijtig dat men zulks in Tel Aviv anno 2023 niet wenst te begrijpen. Zioëxtremisten eisen Amalekietenrecht, á la de profeet Samuël. Opdat man, vrouw, kind vee, per onheilsvloek vernietigd worden en hun huizen herleid tot puin en as. Thans, zulks middels militair-industriële systemen, transatlantisch aangestuurd, omwille van de judeo-christijke sentimentsbeleving.