Joop

‘Gebrek aan jongeren met technische opleiding dreigt de energietransitie te vertragen’

  •  
18-06-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
48912581292_daac119650_k

© cc-foto: Solar Team Eindhoven https://flic.kr/p/2hweLk7

De in Europa afgesproken versnelling van de energietransitie – het bereiken van 55 procent vermindering van de CO2-uitstoot in 2030 – zorgt in Nederland voor 25.000 nieuwe banen. Maar er is een groot probleem: er zijn te weinig jongeren die hiervoor gekwalificeerd zijn. Dit zegt Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, in de podcast Betrouwbare Bronnen. Op universiteiten en in het HBO zijn voldoende mensen bezig met de energievoorziening van de toekomst, maar er komen te weinig vakbekwame jongeren uit het MBO. Dit kan de energietransitie vertragen, terwijl Nederland en Europa juist willen versnellen, waarschuwt Van der Gaag.
Toen hij onlangs met andere vertegenwoordigers van ‘duurzaam Nederland’ te gast was bij kabinetsinformateur Mariëtte Hamer pleitte hij voor het consequent duurder maken van vervuilende keuzes boven duurzame. Van der Gaag: “Als er een heel kort regeerakkoord komt, moet in elk geval dit zinnetje erin: de duurzame keus is altijd goedkoper dan de vervuilende. Als je dat doet, neemt vervolgens de magische hand van de markt de vergadertafels heel veel werk uit handen. Je moet het voor politici hanteerbaar maken. En vooral praktisch.”
Van der Gaags NVDE heeft liever Co2-beprijzing dan subsidies. “Met subsidie heb je oneindige discussies over welke techniek het beste is. Met beprijzing laat je de markt het werk doen.” Het beste is volgens hem dat de Europese Unie regels maakt die voor iedereen gelden: “Als je in Europa zegt: vanaf 2030 moeten alle nieuwe auto’s emissievrij zijn, dan gebeurt dat. Zonder zo’n maatregel werk je in Nederland met fiscale prikkels tegen de klippen op.”
Van der Gaag pleit voor biomassa als ‘een van de vele duurzame energievormen’. “Het voordeel is dat je het kunt inzetten waar en wanneer je het nodig hebt. Als het koud is kun je biomassa meteen heel veel warmte laten leveren. Dat kan met energie uit zon en wind niet. Biomassa een aanvullende rol, om pieken in de vraag op te vangen. In aanvulling op bijvoorbeeld geothermie, warmte die je uit de grond haalt. Op 1 kilometer diepte is de warmte 35 graden, op 2 kilometer 70 graden. Daar kun je huizen mee verwarmen.” Overigens is geothermie nu nog heel duur. TNO heeft uitgerekend dat het nu 2,7 miljard extra kost om biomassa te vervangen door geothermie als je de klimaatdoelen wilt halen.
Recent is er steeds meer kritiek op het gebruik van biomassa. Ook als je biomassa verbrandt, komt er CO2 vrij. Maar, zegt Van der Gaag: “De crux is dat die CO2 eerder is opgenomen door de groei van bomen en planten. Als je zorgt dat die bomen en planten weer terugkomen, neemt de atmosfeer het weer op.”
Volgens Van der Gaag kunnen mensen zelf al veel doen om het klimaatprobleem te verkleinen – zoals de spouwmuren van naoorlogse woningen laten opvullen (“Dat verdien je in een paar jaar terug”) of zonnepanelen op het dak. Ingrijpende veranderingen moeten per woonwijk georganiseerd worden. “Er zijn in Nederland vijftien typen woonwijk. Voor elk type is er een duurzame oplossing.”
Van der Gaag geeft de nieuwe minister van Klimaat in het komende kabinet een tip: “Zorg dat je geen minister van nederlagen wordt. Door steeds net iets meer te doen dan nodig is op weg naar een klimaatneutrale energievoorziening, ontstaat er een positieve sfeer. Dan overtreft het klimaatbeleid de verwachtingen in plaats dat we moeten verzuchten dat we achterlopen met de klimaatdoelen.”
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

The Apple
The Apple18 jun. 2021 - 21:27

"Recent is er steeds meer kritiek op het gebruik van biomassa. Ook als je biomassa verbrandt, komt er CO2 vrij. Maar, zegt Van der Gaag: “De crux is dat die CO2 eerder is opgenomen door de groei van bomen en planten. Als je zorgt dat die bomen en planten weer terugkomen, neemt de atmosfeer het weer op.” De crux is, datzelfde geldt voor olie en gas natuurlijk ook, het duurt alleen wat langer....

komputerhulp
komputerhulp18 jun. 2021 - 16:05

Vroegàh had je de LTS en daar werd ik opgeleid als leerling timmerman. Met 15 jaar ging ik werken en naar de avondschool MTS bouwkunde en daarna de avondschool HTS bouwkunde. Met 22 jaar had ik HBO niveau, 7 jaar werkervaring en een zeer goed salaris. En die opleidingen kostten zo goed als niets. Toen werd er nog het gezonde standpunt gehuldigd dat de kosten voor de baat gingen. Dat met die investering een beter opgeleide bevolking werd gecreëerd die meer zou verdienen en ook meer belasting zou afdragen. Nu komen ze met 28 jaar van school en kunnen en hebben ze niks en dan ook nog een studieschuld. https://www.komp-u-ter-hulp.nl/Onderwijs/studieschuld_leenstelsel/afschaffen-leenstelsel/je-wordt-belazerd.html

Break on through
Break on through18 jun. 2021 - 15:45

Een ziekte die de gehele branche echt helemaal alleen aan zichzelf heeft te danken. Wel al sinds de 80´s steen en been lopen te klagen dat ze geen geen goed geschoold personeel kunnen krijgen maar ondertussen wel doorlopend ALLES flexibel willen regelen. Als je goed geschoold personeel wilt hebben zul je mensen vast aan moeten nemen en ze goed geschoold maken, heel simpel. En inderdaad dat past absoluut slecht in de strategie om tot 90% van je personeel in te willen lenen....

2 Reacties
KM2
KM218 jun. 2021 - 16:56

Iedereen krijgt bij ons een vast contract na een jaar. Plus auto van de zaak inclusief tankpas, VCA (basis), BHV en hefbewijs cursus. Is er een opleiding die je leuk lijkt en in het verlengde past van het bedrijf, ook daarin zijn alle onkosten gedekt. Ik ben momenteel bezig met werktuigkundige, zeer intressant. 9 van de 12 hebben bij ons vast contract, de rest zit nog in uitzendfase maar zijn zeker blijvertjes. En onze Roemenen zijn (helaas) op uitzendbasis maar als ik het goed begrijp zeer tevreden over hoe ons team met hen samen de schouders er onder zet. Uitzondering misschien, maar het kan best.

Break on through
Break on through19 jun. 2021 - 3:39

"... de rest zit nog in uitzendfase maar zijn zeker blijvertjes. En onze Roemenen zijn (helaas) op uitzendbasis maar als ik het goed begrijp zeer tevreden over hoe ons team met hen samen de schouders er onder zet. Uitzondering misschien, maar het kan best." Mooie bevestiging van wat ik ongeveer stel.

Leontrotsky
Leontrotsky18 jun. 2021 - 13:39

Dit is natuurlijk helemaal geen reden om de energietransitie te vertragen. Er zijn genoeg jongeren in Afrikaanse of Oost-aziatische landen die een technische opleiding hebben gevolgd en hun opleiding graag in Nederland in de praktijk willen brengen.

1 Reactie
KM2
KM218 jun. 2021 - 14:41

Dan kinne se by ûs stage rinne. Muste sy wol efkes frysk learje, wy hawwe dr twa by dy allinich frysk kinne my yn bytsje hollansk.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland18 jun. 2021 - 13:10

ja dan moeten jullie maar eens niet zo neerkijken op mensen die met hun handen werken en fatsoenlijke lonen betalen - niet met applaus :(

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin19 jun. 2021 - 6:31

'Anders gaan ze naar het buitenland!'

Greendutch
Greendutch18 jun. 2021 - 11:35

deze week ging het in een debat in de 2e kamer over arbeidsmigratie in de toekomst omdat mensen nodig zijn die werk dat hier niet door werkgevers goed betaald wil worden maar men kiest voor goedkope arbeiders uit Oost-Europa, Afrika, azie etc opmerkelijk dat je dan de PVV , ja21, forumtegendemocratie, vvd, cda niet hoort tegenwerken?? laat staan dat ze met goede ideeën komen om hun ideeën te steunen?!

Winterdepressie
Winterdepressie18 jun. 2021 - 10:27

Een gebrek aan technisch geschoolde jongeren is echt niet het probleem zolang lui aan het roer zoals Van der Gaag aan dode paarden blijven trekken zoals biomassa. Biomassa voor als het koud is? Als er iets niet duurzaam is, dan is het elektrisch verwarmen! Daarbij is het natuurlijk een illusie dat energie bedrijven netjes de biomassa oppotten totdat het nodig is. Die fikken direct alles op dat ze kunnen krijgen. Ecologisch is het een wantoestand. Het is een kaalslag van onze leefomgevingen. Het Co2 neutraal verhaal is leuk... op geologische tijdschalen en het is een overduidelijke poging van oude energie giganten om nog wat langer relevant te blijven. De energie transitie in NL is niet serieus te nemen zolang we niet langzaam beginnen met het introduceren van HVAC systemen in huizen en lokaal voor stroomopslag zorgen om pieken af te vangen. Elk ander pseudo-duurzame principe is slechts een gebaar.

1 Reactie
adriek
adriek18 jun. 2021 - 13:16

Biomassa kan, op beperkte schaal, een deel van de oplossing zijn. Grootschalig bossen uit Canada importeren niet. Een goedgeisoleerd huis met een lage-temperatuur verwarmingssysteem is goed elektrisch te verwarmen. Bij gangbare buitentemperaturen (tot -5 ongeveer) ligt het rendement van een goede warmtepomp hoger dan dat van een gasgestookte CV. HVAC? De meeste nieuwbouwwoningen zijn op een of andere manier voorzien van, of geschikt voor integratie van (meer) geavanceerde systemen. Het probleem zit in de miljoenen bestaande woningen van voor circa 2000. Daar leg je niet zo makkelijk een goed luchtbehandelingssysteem in aan, de isolatie is onvoldoende voor lagetemperatuurverwarming en huizen voor 1950 hebben vaak niet eens spouwmuren. Het ontbreekt de regering aan voldoende visie om daadwerkelijk aan de slag te gaan: Ik wil mijn huis best energiezuinig herbouwen, maar dan wil ik wel even vangen: ik kan de benodigde drie ton niet volledig zelf voorschieten.

korheiden2
korheiden218 jun. 2021 - 10:21

De duurzame keus moet de goedkoopste zijn. Dat gaan we dus bereiken door benzine en gas nog maar weer eens flink duurder te maken. Terwijl benzine hier al het duurste van de hele wereld is. Italië had altijd een minstens zo hoge prijs maar gisteren betaalde ik 1,57 voor een liter. Als we stappen willen maken, maak dan elektriciteit goedkoper, handhaaf de salderingsregeling en geef ruimhartig subsidies.

1 Reactie
adriek
adriek18 jun. 2021 - 13:07

Shell (traditioneel leidend in de benzineprijzen in Nederland) heeft recent van de rechter te horen gekregen dat ze iets moeten doen. De eerste stap is gezet...

adriek
adriek18 jun. 2021 - 10:09

Ik hoor en lees al zo ongeveer zo lang als ik in 'de techniek' werk (dat is al langer dan de meesten van jullie zelfs maar bestaan) dat er een tekort aan gekwalificeerde technici is. En al even lang verdienen sloebers die de ene helft van hun werkdag in een beeldscherm staren naar hun volgende vakantiebestemming terwijl ze de andere helft verdelen tussen besprekingen in vergaderkamers en bij koffieautomaten meer dan degenen van wie de productiviteit echt meetbaar is omdat ze zichtbare dingen maken. De vrije markt bewijst dat er geen gebrek aan gekwalificeerde technici is.

2 Reacties
KM2
KM218 jun. 2021 - 10:56

Spot on. En het dan nog presteren om de meest domme fouten te maken en compleet doorschieten in veiligheid dat het ongezond wordt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jun. 2021 - 16:01

Eirda Je hebt helemaal gelijk. Ik ben het daar dan ook hartgrondig mee eens.

Hakkepuf
Hakkepuf18 jun. 2021 - 9:56

"Volgens Van der Gaag kunnen mensen zelf al veel doen om het klimaatprobleem te verkleinen – zoals de spouwmuren van naoorlogse woningen laten opvullen." Het probleem zit hem in de vele huurhuizen die Nederland telt. Wanneer je als huisbaas het huis van de huurder isoleert, dan kost dat geld. Je kunt de huur niet verhogen en als blijk van waardering gaan de OZB en de vermogensbelasting omhoog. Dat er een tekort aan technici is komt door het laatste kabinet Lubbers. Toen had minister Netelenbos is haar wijsheid besloten om het technisch onderwijs af te schaffen.We zien er nu de gevolgen van.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot18 jun. 2021 - 10:36

'Dat er een tekort aan technici is komt door het laatste kabinet Lubbers. ' Dat niet alleen. Het komt met name door het achterlijke idee dat 'werken met je handen' minderwaardig zou zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens18 jun. 2021 - 11:40

@ Hakkepuf Jij schrijft: Toen had minister Netelenbos is haar wijsheid besloten om het technisch onderwijs af te schaffen.We zien er nu de gevolgen van. Het technisch onderwijs is helemaal niet afgeschaft. https://www.techniekcollegerotterdam.nl/ en https://app.powerbi.com/view?r=eyJrIjoiMjMwNTcyMDItYjZhOS00N2FiLTlhYWQtZTcxZDk0MjIyMGVhIiwidCI6Ijk0Yjk3YzRmLTU3YmUtNGQ3OC1iNzk4LWQ3NjUwN2I2NTBlNSIsImMiOjh9 Ik snap ook werkelijk niet hoe je zulke onzin kan opschrijven. Je doet het tamelijk frequent ook. Er is geen enkele relatie tussen jouw opvattingen en de werkelijkheid.

Joe Speedboot
Joe Speedboot18 jun. 2021 - 15:05

'Het technisch onderwijs is helemaal niet afgeschaft.' Nee dat niet maar Hakkepuf heeft wel degelijk een punt. Vroeger was het LTS, MTS, HTS. Een helder en overzichtelijk systeem. Tot het VMBO etc moest worden omdat er onder nogal wat 'experts' vanuit hun ivoren torentjes hadden bedacht dat iedere leerling vooral ook theoretisch onderwijs moest krijgen. Dat mallotige idee heeft geleid tot heel wat laagopgeleiden die i.t.t. de vroegere LTS'ers vrijwel niets kunnen.

gimli55
gimli5518 jun. 2021 - 9:29

Al weer iemand die denkt dat je een fundamenteel probleem oplost door het duurder te maken. Het lost niet op in de energie transitie, net zo min dat het iets oplost bij de verduurzaming van de veeteelt. Het enige wat gebeurt is dat het duurder wordt, ik zie geen inhoudelijke plannen om iets op te lossen. Meer geld binnen harken lost niets op. Dat blijkt wel uit de lange lijst fundamentele problemen waar ook geen oplossingen voor zijn bedacht, behalve weer meer geld binnen harken via accijns en belasting verhogingen. Wat heeft de BTW verhoging van 6 naar 9% en 18 naar 21% opgelost, behalve dat de regering weer meer geld ninnen haalde?

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij18 jun. 2021 - 12:57

[ Wat heeft de BTW verhoging van 6 naar 9% en 18 naar 21% opgelost ] Daardoor komt er meer belasting van (zelfs de armste) consumenten binnen* en hoeft de winstbelasting of dividendbelasting niet verhoogd te worden. Daardoor stroomt er alweer meer kapitaal naar de elite van Rutte. * Onlangs voor het eerst meer BTW opbrengst dan loonbelasting....

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 jun. 2021 - 16:04

Daarnaast besteden juist de laagste inkomens meer geld in eigen land. Tel uit je winst!

Freek74
Freek7418 jun. 2021 - 9:27

Als je meer vakmensen wilt hebben moet je vakmensen veel meer betalen.

Klein zonnetje
Klein zonnetje18 jun. 2021 - 9:05

Geen probleem. In Oost-Europa hebben ze nog jongeren genoeg die voor wat extra centen hier komen werken. De Nederlandse jongere zorgt er dan voor dat de cijfers kloppen en er een mooie presentatie van komt. "zoals de spouwmuren van naoorlogse woningen laten opvullen (“Dat verdien je in een paar jaar terug”)", dit is misschien waar als je al hr++ glas, vloer en dakisolatie hebt. Als je alleen je spouwmuren isoleert dan reken maar op een jaar of 6.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd18 jun. 2021 - 8:14

En ik maar denken dat biomassa een gepasseerd station was, zelfs Jesse Klaver wil de subsidies op het verbranden van bomen uitfaseren.

6 Reacties
rvb2
rvb218 jun. 2021 - 8:28

De subsidie moet er inderdaad af, daardoor gaan bedrijven het behandelen als een vorm van inkomsten die ze willen maximaliseren. In plaats van subsidie kan je ook houtig afval gratis leveren aan een biomassacentrale. Zo wordt biomassa weer gebruikt zoals het bedoeld is.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman18 jun. 2021 - 9:20

Er zijn er dus altijd die blijven recht lullen wat krom is.

Zandb
Zandb18 jun. 2021 - 9:43

Jaap Neem niet alleen genoegen met lezen maar denk er ook even over na. Dan kraamt u niet van die onzin uit.

adriek
adriek18 jun. 2021 - 10:01

Biomassa is prima spul zolang je maar oplet waar de brandstof vandaan komt. Als er ongecontroleerd subsidie uitgedeeld wordt zijn er altijd 'Sywerts' die daar 'optimaal gebruik' van weten te maken.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd18 jun. 2021 - 10:05

Zandb Iets minder reactionair mag ook wel…

Zandb
Zandb19 jun. 2021 - 7:33

Jaap Wat is daar reactionair aan? Dat ik constateer dat uw reactie en die van 'Ook een mening" complete onzin is, als u meent dat er iets in het artikel staat dat jullie reacties relevant maakt. Als jullie dat niet zelf kunnen begrijpen, wil ik u dat wel uitleggen. Vooreerst ga ik er van uit, dat jullie kunnen en willen lezen en nadenken. Tip. Lees bv de andere reacties, rvb en Eirda die menen dat u wel goed las en nadacht en u dus veel minder hoog inschatten dan ik!