Joop

Gebrek aan aandacht voor alleenstaande moeders leidt tot geweld

  •  
01-08-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1503 keer bekeken
  •  
52795224828_e647de1fe3_o

© cc-foto: Pierre Doyen.

Voor de tweede keer in een paar maanden stonden wij moeders uit ons netwerk bij die werden geconfronteerd met geweld. Van één van hen stierf de zoon in het pleeggezin waar hij werd ondergebracht, de ander werd vorige week door haar ex neergestoken. Wij eisen een veilig leven voor ‘onze’ moeders, weg van armoede en geweld.

Als ik het heb over ‘ons netwerk’, bedoel ik het grote netwerk van alleenstaande moeders rondom de Stichting Single SuperMom. Het is niet zo bekend, maar alleenstaande moeders behoren tot de armste groepen in onze samenleving, en ook tot de eenzaamste.

Eén van onze belangrijkste activiteiten is de gratis training ‘Durven Doen!’. Daarin werken alleenstaande moeders in een groep zeven weken lang aan hun persoonlijke ontwikkeling, zowel wat betreft werk en inkomen als hun netwerk, moederschap en vrije tijd. Onder leiding van professionele trainers en gast-trainers, die vaak uit dezelfde gemeenschappen komen als de moeders en niet zelden ooit zélf ‘Durven Doen!’ volgden, komen de vrouwen tot bloei en werken ze aan hun toekomst.

Ons doel is deze vrouwen weer zelfvertrouwen te geven, ze te laten ontdekken wat ze belangrijk vinden in hun privéleven en in opleiding of werk en hen maar ook hun kinderen een goede toekomst te laten opbouwen, met beide benen in de samenleving. Daarin zijn we succesvol.

Deel van ons succes is dat vrouwen zich bij ons veilig voelen. Naar formele organisaties zijn ze wantrouwig, zeker sinds de toeslagenaffaire en de grote problemen bij Jeugdzorg. Wij hebben een rotsvast vertrouwen in ‘onze’ moeders, en dat voelen ze.

Maar helaas, genoeg is het niet. In het nu vijftienjarige bestaan van Stichting Single SuperMom, werden verschillende moeders slachtoffer van geweld. Soms door een ex-partner die zijn handen niet thuis kan houden, soms door problemen in pleeggezinnen. Eerder dit jaar leefden we mee met een moeder die moest getuigen in de rechtszaak tegen de pleegmoeder die haar peuterzoon zo erg mishandelde dat de dood erop volgde; de pleegmoeder kreeg vijf jaar cel.

Deze week proberen we een moeder bij te staan die eerder deze maand door haar ex-partner en de vader van haar kinderen werd neergestoken. Haar dochter, die haar moeder probeerde te helpen, liep ook een diepe snijwond op. De problemen spelen al langer maar de hulp is niet toereikend. Tekenend is dat de dader één van de sleutels van het huis van de moeder heeft meegenomen, en zij nu al ruim een week wacht op een nieuw slot op haar deur. Geld om dat zelf te kopen en laten installeren, heeft ze niet.

Achter elk individueel verhaal gaat een schrijnende maatschappelijke context schuil. Deze moeders hebben vaak niet of nauwelijks hulp of een netwerk, ze leven van een bijstandsuitkering en willen graag betaald werken maar kunnen dat niet organiseren met de kinderen. Voor therapie, of hulp om de omgang met de ex-partner en vader van de kinderen goed en veilig te regelen, is geen geld, en vaak ook geen ‘mentale ruimte’. Er zijn soms schulden, vaak gezondheidsproblemen, en er is altijd, echt altijd, heel veel stress.

Zolang die problemen niet structureel worden aangepakt, is het voor ons bij Single SuperMom treurig genoeg een kwestie van wachten tot we weer een akelig telefoontje krijgen over een moeder die met onze hulp een nieuw pad in haar leven wil inslaan. Om die problemen aan te pakken, moeten ze eerst worden gezien, en zelfs daar schort het nog aan. Alleenstaande moeders behoren ook tot de onzichtbaarste groepen in de samenleving. Gevolg daarvan is overigens ook dat wij als stichting voor onze financiering van ad hoc-financieringen afhankelijk zijn en we, net als ‘onze’ moeders, telkens weer gestresst alles op alles moeten zetten financieel het einde van de maand te halen.

De moeder die vorige week werd neergestoken, was bezig met de training ‘Durven Doen!’. Die kan ze nu niet afmaken. Ze is gelukkig wel herstellende, en natuurlijk kan ze, als ze wil, de training later afronden. Aan háár ligt het niet, aan óns als Stichting Single SuperMom ook niet. De overheid is aan zet om ons te helpen de levens van alleenstaande moeders écht veilig op de rails te krijgen.

cc-foto: Pierre Doyen 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Palipka
Palipka1 aug. 2023 - 19:52

Van een rechtse overheid kan je op dit vlak niks verwachten, maar ja

Pietje Puk139
Pietje Puk1391 aug. 2023 - 12:25

"De overheid is aan zet om ons te helpen". Maar die overheid bestaat voor drie kwart uit liberale politici. En die denken er dus serieus heel anders over. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtwakersstaat

2 Reacties
Jozias2
Jozias21 aug. 2023 - 16:12

@pietje puk Je kunt het 10 keer beweren maar dat maakt het nog niet waar. Heeft u al een onderbouwing?

Palipka
Palipka1 aug. 2023 - 19:51

Mee eens

Satya
Satya1 aug. 2023 - 10:36

"Voor therapie, of hulp om de omgang met de ex-partner en vader van de kinderen goed en veilig te regelen, is geen geld, en vaak ook geen ‘mentale ruimte’. " Zie dat contact met ex partners maar eens goed te regelen. Vraag me af met hoeveel seksueel geweld deze vrouwen te maken hebben. Moest aan het nummer second rape van aus rotten denken toen ik dit las. https://youtu.be/A3YlVYQ0Jbk

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 aug. 2023 - 9:36

De overheid is een deel van het probleem. Goed werk dat jullie doen, je kunt niet meer doen dan je best. Het is altijd wrang als je dit meemaakt als alleenstaande vrouw en dit ondanks jullie hulp. Je hebt niet alles in de hand en zeker niet als je er samen toch alleen voor staat.