Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Geachte heer Asscher

  •  
16-03-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
U weet beter dan wij waarom sommige ouderen de PvdA verlaten voor de partij van 50+
Onlangs hebben we een brief aan de heer Spekman -voorzitter van de PvdA- gericht waarin we laten weten dat we de Marokkaanse gemeenschappen in diverse steden zouden adviseren om niet op de uw partij te stemmem bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Dit, in het geval u vasthoudt aan uw wetsvoorstel om de uitkeringen ten behoeve van nabestaanden en kinderen van Marokkaanse migranten – woonachtig in Marokko- stop te zetten. U heeft daarop gereageerd door met name twee hoofdargumenten naar voren te brengen. U verwijt ons een ouderwetse paternalisme t.a.v. de Marokkaanse kiezers en u laat ons tevens weten dat u het goed heeft met de migranten in het algemeen en de Marokkaans- Nederlanders in het bijzonder.
Om maar met het laatste te beginnen: we hadden een goed gevoel en een grote waardering voor u als wethouder onderwijs in Amsterdam. Zeker toen u duidelijk de confrontatie aanging met (toenmalige) minister Kamp van Sociale Zaken over het recht van vluchtelingen om- als leerling- een stage te mogen lopen in het kader van hun opleiding. Daarna hadden we gehoopt – want dat was de wens van veel kiezers in het land- dat de PvdA een coalitie op links zou aangaan.
Immers praktisch alle Marokkaans- Nederlanders walgden van de rechtse coalitie van Rutte I. Dat zult u begrijpen. Groot was dan ook onze verbazing en teleurstelling dat nota bene de PvdA in de armen viel van Rutte en zijn VVD, die geen echte liberale partij meer is. Veel mensen in het land – ook Marokkaans- Nederlanders- kregen daardoor al een katergevoel.
Maar wat we echt niet accepteren en juist van iemand als u niet begrijpen is dat u na de kabinetsformatie het asociale wetsvoorstel van Rutte I om bovengenoemde bevolkingsgroepen – weduwen en kinderen- die buiten de Europese Economische Ruimte om hun bijzondere omstandigheden in Marokko en Turkije wonen, financieel volledig kaal te plukken. U staat dit wetsvoorstel uit de koker van Rutte, Verhagen en Wilders zeer fanatiek te verdedigen alsof het een wetsvoorstel van de PvdA is. U bent zelfs bereid om de verdragen inzake de sociale zekerheid met Turkije en Marokko eenzijdig te beëindigen. Zelfs de Eerste Kamer schrok van deze kamikaze- achtige koers en vroeg om advies hierover aan de Raad van State.
Als u – onverhoopt- gelijk krijgt dan zullen deze familieleden van migranten met 0 euro moeten zien te leven. Dit terwijl de betrokken migranten verzekerd zijn voor de kinderbijslag. Dit terwijl de PvdA zich graag afficheert als “sterker en socialer” en als verdediger van de zwakken.
Dan uw eerste punt:  uw verwijt van paternalisme. Deze zet van u is doorzichtig. U probeert hiermee verdeeldheid te zaaien binnen de gemeenschap van Marokkaans- Nederlandse kiezers. Merkwaardig is dat we dit verwijt niet hebben gekregen toen we in 2010 – om strategische redenen- deze kiezers via zelforganisaties en Moskeeën – adviseerden ten eerste om te gaan stemmen en ten tweede om voor de PvdA te kiezen. Dit om de PVV in Den Haag en Leefbaar Rotterdam in Rotterdam van de macht af te houden. Maar als blijkt nu dat de PvdA landelijk een wetsvoorstel van Rutte I – lees Wilders- aan het doordrukken is dan begrijpt dan hebben we ons zwaar vergist in de PvdA.
In de politiek gaat het ook om belangen. U weet beter dan wij waarom sommige  ouderen de PvdA verlaten voor de partij van 50+.
Wees gerust: we pretenderen niet dat alle Marokkaans- Nederlanders zitten te wachten op ons stemadvies. Uiteindelijk bepalen ze zelf wat ze doen. We zullen u niet beschuldigen van paternalisme als u in 2014 campagne voert voor de PvdA. We gaan zelfs verder: als u wilt, kunnen we u in 2014 zelfs uitnodigen om op bijeenkomsten van Marokkaans- Nederlanders aanwezig te zijn ten einde een stemadvies voor de PvdA te geven. Echter,  als u doorgaat met bovengenoemd verfoeid en asociale wetsvoorstel, zal u elke overtuiging ontbreken om deze kiezers aan uw kant te krijgen.
Met de vriendelijke groet,
Mohamed Rabbae Abdou Menebhi

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (36)

BasVV
BasVV16 mrt. 2013 - 13:35

Dit is dus de beste en snelste weg om die bezuiniging door te laten gaan. De PvdA kan nu niet meer terug omdat anders het gevoel ontstaat van buigen voor het LMB. De kans is groot dat andere partijen zich achter de oren krabben of ze uw stemadviezen wel willen. Bij elk voorstel ten nadele van o.a. Marokkanen krijgen ze in het openbaar het LMB op hun nek.

lancelot2
lancelot216 mrt. 2013 - 13:35

Asscher kan net als Rabbae een grote broek aantrekken, en dan gaan roepen: Als de Marokkaanse gemeenschap niet meer op de pvda gaat stemmen, dan sturen wij jullie terug naar Marokko. ;-) Koekje van eigen deeg.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos16 mrt. 2013 - 13:35

[Wees gerust: we pretenderen niet dat alle Marokkaans- Nederlanders zitten te wachten op ons stemadvies.] Nee het lijkt me inderdaad dat Marokkanen zelf kunnen nadenken en niet zitten te wachten op een rancunepoliticus.

bruces
bruces16 mrt. 2013 - 13:35

U weet beter dan wij waarom sommige ouderen de PvdA verlaten voor de partij van 50+. Weglopen bij een leeg GroenLinks is niet meer mogelijk. Als 50+ geen keus.

Avidius
Avidius16 mrt. 2013 - 13:35

De maatregel die Asscher wilt nemen bespaart onze regering 15 miljoen euri per jaar. Dat bedrag staat gelijk aan een paar bonussen van enkele bankiers of een paar gouden handdrukken van enkele bestuurders (overigens van publiekelijke geldstromen). Wat mij betreft is dit symboolpolitiek zoals we die kennen van rechts

DagnyTaggart
DagnyTaggart16 mrt. 2013 - 13:35

Mohamed = Voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen Abdou = Rest van het Landelijk Beraad Marokkanen Is het al gelukt om subsidie te krijgen?

Patrick Faas
Patrick Faas16 mrt. 2013 - 13:35

Geachte heer Rabbae, Praat er niet omheen. Ziet u de ernst van de beschuldiging niet? Niet Rutte, maar u wordt ervan beschuldigd te liegen. Hoeveel mensen naar uw stemadvies zouden luisteren is moeilijk te bewijzen, maar welk stemadvies u gaf is wel te bewijzen. Op deze site staat een stuk van u, gedateerd 20 augustus 2012, waarin u uw voorkeur uitspreekt voor de SP. Dat was zeer kort voor de verkiezingen, dus u zult moeten uitleggen hoe dat zit. Heeft u op Joop.nl voor de SP gekozen, maar elders voor de PvdA? Bent u na 20 augustus plots van gedachte veranderd? Waaruit blijkt dat dan? U kunt de beschuldiging te liegen niet zomaar negeren, want betrapt worden op een leugen is onvergeeflijk. Door hem te negeren verdwijnt deze zware beschuldiging niet, dus kom met bewijs voor uw claim.

JacquesDanzig
JacquesDanzig16 mrt. 2013 - 13:35

Goed en helder stuk, meneer Rabbae.

insignia
insignia16 mrt. 2013 - 13:35

in reactie op Lamme, ook ik krijg de niuwsbrief van Roemer. Altijd inspirerend vooral omdat dan weer blijkt dat ik niet alleen sta. Het moet voor jou een soort zelfkwelling zijn om deze informatie door te nemen. Je komt over als iemand diealleswat de huidige machtshebbers doen bejubelt.Over het feit dat verder bezuinigen in deze crisis bijna een misdaad, maar in elk geval een misstap is kan ik jealsweekend lectuur : De krach van '29 van Galbraith aanbevelen. Hij legt uit waarom de crisis van de jaren '30 zoveel langer duurde dan nodig. Ook toen waren de Ruttes aan de macht. Verder voor nadere studie : De Shoch Doctrine van de gewaardeerde Noami Klein. Zij beschrift hoe in het verleden een aantal landen "behandeld" zijn met het medicijn wat ons nu wordt opgelegd.

Ayyildiz
Ayyildiz16 mrt. 2013 - 13:35

Helder betoog. Vooral toen Rabbae podium gaf aan de PVDA was er geen enkel kritiek. Nu het andersom is lijdt men aan selectief geheugenverlies. Maar ja, dat is politiek....niet te vertrouwen.

rodevloo
rodevloo16 mrt. 2013 - 13:35

Beste meneer Rabbae, U schrijft: Immers praktisch alle Marokkaans- Nederlanders walgden van de rechtse coalitie van Rutte I. Dat zult u begrijpen. Veel Nederlanders walgden in de jaren 90 van GroenLinks. Dat zult u begrijpen. U gaat me toch niet vertellen dat de weduwen en wezen die pensioen ontvangen zwakkeren zijn?? Dit bleek anders niet uit de reportage van Nieuwsuur. Waarschijnlijk hanteert u een andere definitie van zwak als het op Marokkanen aankomt. Overigens in mijn moeder ook weduwe. Kunt u mij uitleggen waarom zij veel minder koopkracht moet hebben dan een weduwe in Marokko? Uw argumentatie raakt kant noch wal. Ik vrees dat u binnenkort in de vergetelheid raakt, althans ik vrees...ik hoop. Groeten en succes met uw populisme!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen16 mrt. 2013 - 13:35

[U weet beter dan wij waarom sommige ouderen de PvdA verlaten voor de partij van 50+] Dat weet Asscher helemaal niet beter, dat weet iedereen precies even goed. Omdat rijke ouderen niet aan de crisis willen meebetalen en 50+ dat standpunt verdedigt.

Meta Foor
Meta Foor16 mrt. 2013 - 13:35

hoeveel subsidie krijgt die klub eigenlijk ?

Sternenstaub
Sternenstaub16 mrt. 2013 - 13:35

Een beheerste, beschaafde en oprechte reactie, waarin ik mij nota bene meer herken, als autochtone Nederlander, dan in de demagogische manipulaties, althans de pogingen daartoe, van een zekere Asscher. Bravo en bis, Rabbae. Ga zo door, en het zal vruchten afwerpen, en niet alleen voor Nederlanders met een bepaalde etnische achtergrond, maar voor allen die Nederland er moreel bovenop willen helpen, die het emancipatoire karakter van onze landsgeschiedenis willen behouden, en desnoods afdwingen, want dit is immers in principe nog steeds een democratische rechtsstaat, en geen monetaire dictatuur, al lijkt het daar meer en meer op, dankzij de Kabinetten-Balkenende, Rutte I en Rutte II, dankzij de al meer dan tien jaar durende maatschappelijke regressie die de neoconservatieven, neonationalisten en neoliberalen, kortom, de rechtse kerk, aan de samenleving hebben weten op te dringen, uiteraard geholpen door oorlogen en crises. De uitbreiding van dit soort tegengeluiden, deze strijd tegen de morele corruptie, hypocrisie en arrogantie van de macht, is van groot actueel belang, willen we een humane, eerlijke en rechtvaardige inrichting van de maatschappij nog voor onze toekomst veilig kunnen stellen, want anders kan de "volks"-emancipatie weer helemaal van voren af aan worden begonnen.

Sternenstaub
Sternenstaub16 mrt. 2013 - 13:35

"Bogdan Slaapmoe, zo 17 maart 2013 14:31 Uitstekende analyse, ik ben het 100% met je eens." Dank je.

neutralist
neutralist16 mrt. 2013 - 13:35

Als je dit echt een a sociaal wetsvoorstel vindt sta je buiten de werkelijkheid en dat siert je niet. Reden waarom GL nooit van de grond komt. Het zweeft allemaal te veel. Get real man! Get real.

marietjejansen
marietjejansen16 mrt. 2013 - 13:35

Rabbae, ik geloof dat je de zaak alleen maar erger maakt. Door deze oproep en reactie krijg ik alleen maar meer de neiging Marokkanen anders te bezien. Net als de ouderen die alleen maar voor hun eigen belang opkomen en daarom op 50+ stemmen, vind ik stemmers die opportunistisch en ikke-ikke-ikke-achtig stemmen verfoeilijk. Dit is ons land, onze maatschappij, dus ook van de 'Nederlands-Marokaanse burger'. Deel dan ook in de bezuinigingen, en niet alleen in de voordeeltjes. Verdorie. Bovendien, hiermee heb je Wilders met zijn "de PvdA is de Partij van de Allochtonen' alleen maar koren op zijn molen gegeven. Dom!

insignia
insignia16 mrt. 2013 - 13:35

Na lezen van de berichten van de musketier kwam ik het verzoek van het SP kamerlid aan de minister om de,Turkse en Marokkanse overheid te vragen zich niet te bemoeien met de Nederlandse ingezetenen. Uit 2011! Gezien de recente discussie, mijn complimenten voor dit kamerlid ook al lijkt het weer vechten tegen de bierkaaibgeweest te zijn.

vandongen2
vandongen216 mrt. 2013 - 13:35

de mensen van joop zouden eens meer naar MAROKKO .NL. moeten kijken , deze site grossiert dagenlijk met een ongeloofelijk aantal rascistiche uitingen tegen joden , en nederlanders . hoe is het mogenlijk dat wij alle meebetalen door een haatsite als M.NL subsidie te geven en dat kan allemaal ? kijk en huiver iedere dag .

Meta Foor
Meta Foor16 mrt. 2013 - 13:35

Rabbea spreekt steeds in de termen van WIJ en WE. dat betekent dus dat hij spreekt voor het Landelijk Marok Beraad , oftewel alle marokanen in Nederland (en overzeese gebieden en de marokanen die financieel afhankelijk zijn van NL elders). dat is nogal wat ; een soort Wilders in kwadraat (WW dus)

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen16 mrt. 2013 - 13:35

Logisch dat hij dat doet, want hij spreekt namens een organisatie, en dat is altijd "wij". Wilders kan alleen in "ik" termen praten, want hij heeft geen organisatie die hij vertegenwoordigt. Ik vind het een zeer gepast en beschaafd antwoord van Rabbae. Vooral op de inhoud en niet vooral op persoon. Daarmee steekt hij boven Asscher uit, in dit geval.

JoopSchouten
JoopSchouten16 mrt. 2013 - 13:35

Dat zie je dan heel erg verkeerd. Het gaat om verschil een van mening over het wetsvoorstel die Nederlanders over de grenzen treft. Ik weet of je ervan bewust bent dat Nederland altijd al één grote lappendeken van verschillende etniciteiten en achtergronden is geweest. Gezellig toch?

insider070
insider07016 mrt. 2013 - 13:35

ach deze meneer neem ik niet meer serieus!

3 Reacties
lancelot2
lancelot216 mrt. 2013 - 13:35

Hij moet ook af en toe wat in de media roepen voor zijn vorstelijke? salaris, ja zo gaat dat in dat wereldtje. ;-)

Bouwman2
Bouwman216 mrt. 2013 - 13:35

Dat is niet erg verstandig zou ik menen. Daarentegen vind ik de reactie van Asscher overtrokken. Waarom reageert Asscher als door een wesp gestoken? Dat is doorgaans als het verwijt als terecht wordt beoordeeld. En natuurlijk is het woonlandbeginsel discriminatoir en in strijd met gelijke behandeling. Maar nog veel verschrikkelijker is het dat Asschers PvdA akkoord is gegaan met het strafbaar stellen van illegaliteit. Weet Asscher niet hoe historisch beladen deze wet is? Beschaving is af te meten aan de mate van gastvrijheid, niet aan de kleur van de das!

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen16 mrt. 2013 - 13:35

Want?

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 13:35

uw wetsvoorstel om de uitkeringen ten behoeve van nabestaanden en kinderen van Marokkaanse migranten – woonachtig in Marokko- stop te zetten Ik heb me niet in dit gedoe verdiept. Weet iemand waar staat, of dit klopt, welke uitkeringen het zijn, en wat de motivering is ?

1 Reactie
BasVV
BasVV16 mrt. 2013 - 13:35

De gedachte is dat in niet Europese landen de levensstandaarden financieel veel goedkoper zijn dan hier. Een uitkering is daar dus een riant salaris dat de meeste mensen daar niet eens verdienen. Die mensen zijn daar dus met een nederlandse uitkering rijk. Voor zover ik weet worden die uitkeringen aangepast aan de levensstandaarden van het betreffende land.

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 13:35

Zielig erg zielig. Maar als deze mensen eens gewoon aan werk gingen, zoals meerdere mensen in hun land, dan was de "honger" naar gratis geld toch, nul, nul? Ook dat het in ons land economisch wat minder gaat is toch normaal, net als in een bedrijf gekeken wordt welke onnodige uitgaven kunnen worden verminderd of afgeschaft. Dan kom je al gauw op het wegvloeien van gelden van de belastingbetaler waar niets tegenover staat. Erger nog, afvloeien naar het buitenland, als "gratis geld" en op geen enkele wijze de economie van ons land te ondersteunend of versterkend. Erger nog, de uitkeringen, lees gratis geld, dat het in landen als Marokko zo hoog zijn dat deze mensen in "weelde" kunnen leven. it tot grote vervreemding van mensen die wel hard moeten werken voor hun dagelijks onderhoud. Het geeft in deze landen enorm scheve verhoudingen. Het is dan ook normaal om deze "gratis geld" stromen op de levensstandaard aan te passen in Marokko, Turkije enz. Zielig, zielig..?? Niet echt.

1 Reactie
rodevloo
rodevloo16 mrt. 2013 - 13:35

Inderdaad drammer, zo logisch kan het zijn....

groteherman
groteherman16 mrt. 2013 - 13:35

Ik moet hier wel erg om lachen. Twee Marokkanen betichten een PvdA politicus van verdeeldheid zaaien, terwijl ze zelf een negatief stemadvies voor die partij afgeven. Je moet er maar op komen. Iets met de Noord-Afrikaanse pot verwijt de half joodse ketel.....

1 Reactie
brbrwr
brbrwr16 mrt. 2013 - 13:35

Ja, dat is best schizofreen eigenlijk. Scoren Marokkanen ook duidelijk hoger in dan autochtonen, erfelijkheid schijnt een rol te spelen

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 13:35

Ascher kan mijn stem en die van mijn ouders wel vergeten de volgende keer. Ik hoor van anderen dat ze zelfs bereid om via sociale netwerken alle Marokkanen en Turken bij de verkiezingen eraan te herinneren dat de PvdA mooi weer speelt bij verkiezingen om je erna geheel in kou te laten staan en een VVD-light te worden, nu de VVD immers PVV-light is geworden. Eerst de halal-slacht willen afschaffen en nu dit. Ga zo door Ascher. Geeft niet, dat is hun goed recht en dat heet politiek, maar gelukkig is er nog altijd Emile Roemer. We zullen zien, welke schade deze politiek de PvdA zal opleveren bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

1 Reactie
FransLenaen
FransLenaen16 mrt. 2013 - 13:35

Welke partij wilt u dan stemmen? Vrijwel iedere partij (behalve wat christelijk geneuzel) is uiteindelijk tegen onverdoofd slachten en vrijwel alle partijen zijn de provocaties van Marokkanen en Turken meer dan zat. Maar goed ook; na 40 jaar gepamper.

[verwijderd]
[verwijderd]16 mrt. 2013 - 13:35

"Eerst de halal-slacht willen afschaffen en nu dit. Ga zo door Ascher. Geeft niet, dat is hun goed recht en dat heet politiek, maar gelukkig is er nog altijd Emile Roemer." De SP is groot voorstander van een verbod op onverdoofd/halal slachten evenals op de handhaving door burgemeesters en vervoersbedrijven e.v.a. van het boerkaverbod o.a. Lees u eerst eens in, in waar de SP wérkelijk voor staat. Bijvoorbeeld hier: ‘Verscherp controle op kinderbijslag in buitenland’ http://www.sp.nl/integratie/nieuwsberichten/7547/100414-verscherp_controle_op_kinderbijslag_in_buitenland.html 'Verbod onverdoofd rituele slacht strandt in Eerste Kamer' http://www.sp.nl/milieu/nieuwsberichten/10960/111214-verbod_onverdoofd_rituele_slacht_strandt_in_eerste_kamer.html 'De boerka en nikab belemmeren de emancipatie, integratie en participatie van vrouwen. Daarom moeten de boerka en nikab op scholen en bij publieke functies verboden worden.' http://www.sp.nl/standpunten/cd_285/standpunt_over_boerka_en_nikab.html Succes met stemmen!

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew16 mrt. 2013 - 13:35

Maar Henk-Jan, ben jij dan een voorstander van de burka bij publieke functies?