Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gaza: vrouwen mogen niet meer reizen zonder toestemming man

  •  
15-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2016 keer bekeken
  •  
49380371572_4e0d088b2c_k

© cc-foto: Catholic Church England and Wales https://flic.kr/p/2iezj5L

Een islamitische rechtbank in Gaza die functioneert onder toezien van Hamas oordeelt dat ongetrouwde vrouwen die willen reizen dat alleen mogen na toestemming van een mannelijke ‘beschermer’, in de praktijk de vader of een ouder mannelijk familielid. Het vonnis beperkt de bewegingsvrijheid van vrouwen in het door het conflict met Israël getroffen gebied nog ernstiger dan eerder al het geval was. Het afnemen van vrouwenrechten komt in een jaar dat er verkiezingen gepland staan in het gebied, schrijft The Guardian. De conservatieve islamitische Hamas heerst al zo’n 14 jaar onafgebroken over het gebied.
De toestemming moet geregistreerd worden bij de rechtbank maar de man is niet verplicht de vrouw op de reis te vergezellen. Voor getrouwde vrouwen geldt dat ze niet mogen reizen zonder toestemming van hun echtgenoot. Volgens The Guardian doet de rechterlijke uitspraak denken aan de regels die lang van kracht waren in het extreem conservatieve Saoedi-Arabië waar vrouwen in veel opzichten wettelijk de status van minderjarigen hadden. Die regels zijn inmiddels enigszins versoepeld maar in Gaza worden ze dus juist weer ingevoerd.
Volgens de rechter die het besluit toelichtte gaat het om een zuivere interpretatie van religieuze wetten en is alle kritiek er op slechts ‘ruis’. In Gaza wonen meer dan 2 miljoen Palestijnen. Reizen is er per definitie lastig omdat zowel Israël als Egypte de grenzen met het gebied grotendeels gesloten houden. De kleine linkse Palestijnse Volkspartij heeft Hamas opgeroepen het besluit terug te draaien.
Vrouwenrechtenactivist Zainab al-Ghunaimi noemt de maatregel een stap terug in de bescherming van mensenrechten. Eerder vaardigde Hamas al kuisheidsregels uit voor hoe vrouwen zich dienen te kleden. “De nieuwe sharia-rechtspraak legt ons als Palestijnse vrouwen en meisjes voorwaarden en beperkingen op die in strijd zijn met onze legitieme rechten als volwaardige Palestijnse burgers,” schrijft vrouwenrechtendeskundige Reham R. Owda.
Vier op de vijf vrouwen in Gaza zijn slachtoffer geworden van seksistisch geweld, blijkt uit onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.