Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gaza is nu officieel onleefbaar: onze collectieve schandvlek

  •  
17-01-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2051 keer bekeken
  •  
gazastrook

© cc-foto: badwanart0

De hele wereld, inclusief Nederland, heeft de afgelopen decennia toegekeken hoe Israël moedwillig een chronische humanitaire crisis creëerde.
gaza

© Foto: Lydia de Leeuw

We hebben net het nieuwe decennium feestelijk ingeluid, vol plannen, verwachtingen en her en der een goed voornemen. De inwoners van de Gazastrook gingen op 1 januari iets heel anders tegemoet: hun leefomgeving is vanaf dit jaar onleefbaar. De hele wereld, inclusief Nederland, heeft de afgelopen decennia toegekeken hoe Israël moedwillig een chronische humanitaire crisis creëerde. Gaza is onze collectieve schandvlek.
Zoals de Verenigde Naties in 2012 voorspelden , is Gaza door Israëls jarenlange blokkade van het gebied (met medewerking van Egypte) niet langer geschikt voor menselijke bewoning. Als onderdeel van de blokkade is het gebied jarenlang verstoken van middelen die essentieel zijn voor de waterzuivering, riolering, energievoorziening, gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting.
Daar komen, sinds de voorspelling door de VN, nog bij twee grote Israëlische militaire aanvallen op de Gazastrook, met catastrofale gevolgen: vernielde woningen, ziekenhuizen en infrastructuur. Om nog niet te spreken over de bodemvervuiling door de enorme hoeveelheid bomresten en Israëls sprayen van pesticiden over Palestijnse landbouwvelden.
De internationale gemeenschap, waaronder Nederland, behandelt de crisis in de Gazastrook als een humanitaire crisis waar geen menselijke opzet bij komt kijken. Humanitaire hulp wordt dagelijks Gaza binnengebracht in een poging de hoogste nood te lenigen. De internationale gemeenschap neemt daarmee de verantwoordelijkheid van de bezettingsmacht, Israël, over. De illegale blokkade wordt als feit geaccepteerd; geen politieke druk op de bezetter om de blokkade op te heffen, geen sancties, niets.
Verjaagd door vervuiling “De vervuiling en de impact die het had op ons leven, is een van de redenen dat we Gaza hebben verlaten vorig jaar. Ik hou van Gaza, maar we hadden geen keuze meer; we moesten weg voor onze vier kinderen.” Dat zijn de woorden van Lina*, een vriendin van me die in juli met haar gezin (man en twee zoons van 14 maanden en 9 jaar oud en twee dochters van 4 en 5 jaar oud) in Griekenland asiel aanvroeg.
Lina legt uit wat de vervuiling doet met in het dagelijks leven in Gaza. “Er is geen schoon drinkwater. Er is flessenwater te koop, maar dat konden we niet meer betalen; 1,5 liter kost 2 shekels [50 eurocent]. Daarom waren we genoodzaakt om water te kopen van de rondrijdende watertrucks die watertanks komen bijvullen. Maar je weet nooit waar dat water vandaan komt en het is vaak niet schoon. Soms proef je gewoon een vieze smaak. Veel kinderen in Gaza hebben chronische darmproblemen. Onze dochters hadden vaak last van hun buik en diarree.”
Lina en haar gezin woonden vlakbij de zee. “Onze kinderen wilden altijd naar de zee. Maar zelfs dat moesten we hen ontzeggen. De zee is zwaar vervuild door het onbewerkt rioolwater wat erin terecht komt. We hoorden verhalen van kinderen die ernstig ziek werden en zelfs overleden na het zwemmen in de zee.”
De voedselvoorziening in de Gazastrook is ook aangetast door vervuiling. “Het gebruik van zware wapens door het Israëlische leger heeft gezorgd voor ernstige vervuiling van onze landbouwgrond. Mijn familie komt uit Beit Lahiya, een echte boerengemeenschap, en zij weten dat hun groenten en fruit zijn aangedaan na de vele militaire aanvallen. Door de blokkade kunnen boeren ook moeilijk aan kunstmest komen die aan gezondheidseisen voldoet. Daarom gebruiken ze alternatieven die gevaarlijk zijn voor mensen en leiden tot ziektes.”
In de afgelopen jaren hoorde Lina steeds meer mensen om haar heen vertellen over vreemde ziekten onder kinderen. “Kinderen krijgen steeds vaker ziekten die je normaal alleen bij volwassenen ziet. Ik heb geen statistisch bewijs, maar het lijkt alsof steeds meer baby’s worden geboren met problemen in hun nieren en hart. We weten dat Gaza een ongezonde leefomgeving is, maar we kunnen er zelf niets aan veranderen.”
Wanneer mensen in Gaza ziek worden, zijn ze aangewezen op gezondheidszorg die door jarenlange blokkade systematisch is afgebroken. “Soms heb je het gevoel dat een arts experimenteel bezig is; ze kunnen Gaza niet uit voor hun opleiding of kennisuitwisseling. Dat merk je. Ook zijn er grote medicijntekorten en krijgt het medische personeel door de crisis niet altijd betaald.”
De mensen in de Gazastrook roepen al jaren om de opheffing van de blokkade en een einde aan de bezetting. De wereld kijkt toe.
Demonstraties om leven en dood Daarom demonstreren de inwoners van Gaza sinds maart 2018 iedere vrijdag massaal aan het hek dat hen scheidt van het land waar hun ouders en grootouders in 1948 van werden verjaagd, toen de staat Israël werd gesticht. De Great March of Return is het laatste middel wat de mensen nog hebben om een einde te eisen aan de blokkade en hun recht op terugkeer naar hun thuisland op te eisen.
Honderden demonstranten, maar ook hulpverleners en journalisten, zijn doodgeschoten door Israëlische scherpschutters en vele tienduizenden werden verwond. De hulpverleners van onze partner in Gaza, de Palestinian Medical Relief Society (PMRS), zetten alles op alles om medische hulp te verlenen tijdens de demonstraties en om de gewonden te helpen in hun revalidatieproces.
Als de Nederlandse overheid een fractie van de moed zou hebben die mensen in Gaza tonen, dan zouden sancties volgen. Totdat de illegale blokkade van de Gazastrook is opgeheven.
*Om privacyredenen is niet haar echte naam gebruikt in dit artikel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (304)

Dutchmountain
Dutchmountain24 jan. 2020 - 13:14

Dus omdat Israël er bij betrokken is, is Israël de enige boeman? Het kan natuurlijk niet Hamas zijn, die is in 2007 namelijk democratisch verkozen door de Palestijnen. Het kan ook niet Egypte zijn, die wilde Gaza niet als hun grondgebied toen Israël zich terug trok uit Sinaï en sinds dien de grenzen ook potdicht houdt.

1 Reactie
Becausky
Becausky24 jan. 2020 - 23:32

wise up sucker!

Becausky
Becausky21 jan. 2020 - 14:43

@wegmetons Israel heeft alleen maar genomen, land afgepakt en mensen verjaagd, en houdt een volk gevangen Dat is geen mening, dat zijn feiten.

4 Reacties
Lili2
Lili222 jan. 2020 - 22:36

bah, het is gewoon een vies onderwerp, dat zich niet laat oplossen door een aantal toetsenbord opportunisten. Ik heb de val van de muur gezien, het einde aan de troubles in Ierland. Tegen beter weten in houdt ik hoop op vrede. Vrede moet van beide kanten komen, die bereidheid is er niet. nu niet, hopelijk straks wel. Hoe lang nog?!?

Becausky
Becausky23 jan. 2020 - 13:19

@Lili Aan de tachtigjarige oorlog is toch ook een einde gekomen...?

Lili2
Lili224 jan. 2020 - 14:54

@Becausky eh? slecht voorbeeld. een aantal staten die onafhankelijk willen worden van een dictatoriale koning en toen een echte republiek werden zonder koning, welk gebied door geen ander land in de wereld werd erkend en door Frankrijk gebruikt werd als proxy oorlog met Spanje vs een gebied met geen democratie, weigering om het andere land te erkennen, geen controle of beheersing van lokale corruptie en welk gebied compleet verlaten is door de soldaten van de 'andere" kant. na aanslagen is het nogal wiedes dat ze de grens sluiten. niet fijn, wel navolgbaar. In het stuk wordt nauwelijks egype genoemd dat een 'broeder" volk van de Palestijnen zou moeten zijn, en de grens hermetisch dichthoud terwijl daar economisch noch menselijkerwijs nauwelijks redenen voor zijn. Okay, proxy oorlog, daar heb je gelijk is als dat je vergelijking was. de Gaza wordt inderdaad door andere lokale (groot)machten gebruikt om onrust te stoken en dat lukt. Maar of die keuze van andere landen nu ook weer Israel toe te rekenen is, nou dat is mij niet helemaal duidelijk. het zou de menselijke situatie immens helpen als Egypte direct de blokkade opheft, maar ook dat pleidooi lees ik niet in jou tekst, nog die van de oorspronkelijke schrijfster. om het dagelijks lijden te verminderen hoeft er niet meteen vrede te ontstaan, maar als de landen eromheen doen wat ze kunnen doen om de situatie niet te verzwaren zou het al veel helpen, en dat gebeurt niet want er is politiek baat bij de onrust in stand te houden. Daar ligt de verantwoordelijkheid.

Becausky
Becausky24 jan. 2020 - 23:39

@Lili Dus de vrede , die je zegt zo graag te willen, heeft niets te maken met Israel? En over "broedervolkeren"gesproken, Palestijnen behoren evenals Joden tot de Semitische volkeren. Overigens zie ik geen verschil tussen jou en "wij toetsenbord opportunisten" ( wel een mooie term, dat moet ik je nageven ) ps mijn voorbeeld van de 80 jarige oorlog ligt meer in de lijn van de vraag "Stel, het wordt oorlog, en niemand gaat er naar toe...

wegmetons
wegmetons20 jan. 2020 - 22:03

Er is toch geen conflict ter wereld zo gepolariseerd als dit conflict. Het lijkt wel of je geen middenweg als mening mag hebben. Of je niet mag vinden dat beiden schuld hebben. Voor de 1 van je dan een jodenknuffelaar en voor de ander een palestijnen knuffelaar...

12 Reacties
Becausky
Becausky21 jan. 2020 - 0:40

@wegmetons De middenweg is in dit conflict reeds lang onbegaanbaar Net als het addagium "beiden hebben evenveel schuld" niet meer houdbaar is. http://normanfinkelstein.com/2019/11/10/life-in-gaza-with-norman-finkelstein/

wegmetons
wegmetons21 jan. 2020 - 12:00

Er is een verschil tussen beiden hebben schuld, beiden hebben evenveel schuld en 1 partij draagt alle schuld. Ik zal niet roepen dat er evenwicht is in de schuldvraag is maar ik vind het ook te simpel om te roepen dat Israëlieten het verdienen om te worden vermoord en geen bestaansrecht hebben of juist andersom. Ik zie het als een feit dat beiden fouten hebben gemaakt en nog steeds maken. Daarom zie ik ook met de huidige status quo geen oplossing komen, ik zie ook geen oplossing in een eenzijdige variant waarin 1 partij alleen maar alles moet geven en de ander alleen maar hoeft te nemen. Maar daar is wel moed en leiderschap voor nodig zowel uit Israël, Palestina en vanuit de regio. Want het conflict is zoveel breder als alleen de gaza strook en de westbank, er is ook nog hezobollah, iran en Syrië die meedoen in de conflicten

Klaas Punt
Klaas Punt21 jan. 2020 - 15:23

En weet je wegmetons, daar zijn ook nog de VS die Israel de moordwapens geeft, Nederland dat e.e.a. wel goed vindt, als het niet actief ondersteund, Vredeling. En ergens begint het, de etnische zuivering van het gebied dat nu Israel heet. Jouw mening van een middenweg is dat echt niet, maar dat weet je ook.

wegmetons
wegmetons21 jan. 2020 - 18:15

Tsja, en Iran geeft Hamas moordwapens. Maar u bent nu precies het voorbeeld van wat ik bedoel, alles is alleen maar de schuld van 1 partij. U bent niet eens in staat te zien dat misdaden van twee kanten zijn en worden gepleegd. En ja, Israël pleegt zwaardere misdrijven. Maar heeft het enige zin om met u een discussie aan te gaan over een oplossing waarbij misdaden van twee kanten worden belicht?

Becausky
Becausky22 jan. 2020 - 1:27

@wegmetons dit conflict kan allang niet meer van twee kanten belicht worden Het is duidelijk van welke kant het belicht moet worden, namelijk die van de staat Israel die gebieden bezet houdt en mensen bewust laat verkommeren Niemand die bij z'n volle verstand is kan maar blijven volhouden dat dit "conflict" ( nog eufemistischer : burenruzie ) er een is tussen gelijkwaardige partijen, los nog van de geschiedenis en de FEITEN ( die je tegenwoordig blijkbaar steeds makkelijker kan afdoen als "fake news"") Het verhaal dat Palestina onbewoond was toen het werd toegewezen als thuisstaat voor het Joodse deel van de wereldbevolking is voldoende en afdoende naar het rijk der fabelen verwezen Je kunt "van mening zijn " dat de aarde plat is, maar presenteer het niet als feit

wegmetons
wegmetons22 jan. 2020 - 11:36

Ik beweer niet dat er niemand woonde, ik beweer niet dat ze even sterk zijn. U legt mij woorden in de mond die ik niet gebruikt heb. Maar ontkent u dat er aanslagen zijn en worden gepleegd op burgerdoelen, met brandbommen en raketten? Of is dat in uw ogen fake news?

Becausky
Becausky22 jan. 2020 - 13:37

@wegmetons Nee, dat ontken ik zeker niet. Als je mensen als ongedierte behandelt, kan je niet verwachten dat ze je overladen met bloemen.

wegmetons
wegmetons22 jan. 2020 - 19:02

Maar als u net als ik, wat terecht is, vind dat het doden en verwonden van burgers door Israël misdadig is, vind u dan ook dat het doden en verwonden van burgers door hamas misdadig is?

LaBou
LaBou 22 jan. 2020 - 19:54

wegmetons hanteert de redeneerwijze die algemeen gebruikelijk is onder rechts: dring de tegenpartij ten alle tijde in de verdediging, dan maakt het niet uit wat je voor onzin verkondigt.

Becausky
Becausky22 jan. 2020 - 20:45

@wegmetons ik vind niet dat mensen elkaar moeten doden, maar kan me voorstellen dat ieder mens er toe in staat is Dat staat los van het artikel van Lydia de Leeuw, waar we hier op reageren. ( Waren aanslagen op de Duitse bezetter even "misdadig "als de daden van de Duitse bezetter, of aanslagen van joden toen Palestina nog Brits mandaatgebied was "misdadig"? ) Daarover kan je heel lang filosoferen Er is geen rechtvaardiging , wat mij betreft, voor het bezet houden van land, en het onderdrukken van mensen, tegen internationale rechtgeving in, al heel lang En ik begrijp dat mensen al het mogelijke doen aan die situatie een eind te maken.

Becausky
Becausky22 jan. 2020 - 23:44

@LaBou het is niet anders

Becausky
Becausky22 jan. 2020 - 23:55

@wegmetons Ik raad je aan eens te kijken naar de ( animatie )film "Waltz with Bashir"

voorburg2
voorburg220 jan. 2020 - 21:54

De een zijn vrijheidsstrijder is de ander zijn terrorist.

Sachs
Sachs19 jan. 2020 - 21:32

@ Cageman [De neergestoken israelis konden het nu eenmaal verwachtten want “bezetting” toch.] De Israëlische bezetting, etnische zuivering en kolonisering van Oost-Jeruzalem, de Westelijke Jordaanoever en de Syrische Golan is een oorlogsmisdaad en gaat hand in hand met een waaier aan (mensen)rechtenschendingen. Door actief aan deze misdaden mee te werken gaat elke Israëlische kolonist willens en wetens een groot risico aan. [Mooi voorbeeld van Blaming the victim.] Begrijp ik dat u Israël – de bezetter en kolonisator – als ‘slachtoffer’ probeert af te schilderen? Hierbij wat cijfers over 2019: - In 2019 (tot 23 december) werden door Israëlisch geweld 132 Palestijnen gedood, naast 4 Israëli’s door Palestijns geweld. Ook raakten 15.000 Palestijnen gewond, naast 63 Israëli’s. - Tijdens de ‘Grote Mars van Terugkeer’ die de auteur beschrijft vielen sinds 31 maart 2018 aan Palestijnse zijde 340 doden en 31.000 gewonden. Aan Israëlische zijde was sprake van 1 of 2 gewonden. - In 2019 vonden meer dan 3.000 Israëlische razzia’s plaats tegen Palestijnen, waarbij vele duizenden Palestijnen (waaronder kleine kinderen) midden in de nacht door gemaskerde troepen uit hun huizen werden gehaald. Er vonden 0 Palestijnse razzia’s plaats tegen Israëli’s. - In 2019 werden door de Israëlische autoriteiten 617 Palestijnse huizen en andere bouwwerken gesloopt. De Palestijnse autoriteiten sloopten 0 Israëlische huizen. - Eind 2019 zaten ruim 5.000 Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen, waarvan 185 kinderen (26 jonger dan 16). 460 Palestijnen worden door Israël in (onbeperkte) ‘administratieve detentie’ gehouden, zonder proces, zelfs zonder aanklacht. Eind 2019 zaten 0 Israëlische politieke gevangenen in Palestijnse gevangenissen. Bron: The Rights Forum https://rightsforum.org/nieuws/ook-in-2019-ging-de-israelische-bezetting-over-lijken/ Tenslotte: het Internationaal Strafhof wil een onderzoek naar Israëlische en Palestijnse oorlogsmisdaden. De Palestijnen werken mee. Israël probeert het onderzoek te voorkomen – een rol die beter past bij een dader dan een slachtoffer.

6 Reacties
Cageman2
Cageman220 jan. 2020 - 11:24

Israel de bezetter en kolonisator. En de arabieren de arme slachtoffers? Ik vind het Veelzeggend dat wanneer ik aangeef dat beide zijden slachtoffers kennen/kunnen zijn en daarbij neergestoken kinderen noem, dat jullie reflex weer is: Ja maar bezetter, ze wisten het risico. Over beangstigende theorieen gesproken... Je simplistische scorebord vergelijking slaat ook nergens op. Immers dankzij de muur en de verdedigingsmaatregelen hebben palestijnen weinig kans om meer schade aan te richten. Gezien de Hamas kindertelevisie is de wil er anders wel degelijk. Laten we een betere vergelijking nemen: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Islamization_of_East_Jerusalem_under_Jordanian_occupation In een paar jaar arabische bezetting hebben ze meer joden verdreven en synagogen en erfgoed vernietigd dan israel nu andersom doet (in 50 jaar?) Past weer perfect in het algemene verhaal Israel gedraagt zich als een soort arabieren-light. De enige reden dat dit een lopend conflict blijft is omdat ze het “foute” geloof hebben.

Becausky
Becausky20 jan. 2020 - 14:38

@Cageman statistieken, scorebord vergelijking, aantallen doen er niet toe "In een paar jaar arabische bezetting hebben ze meer joden verdreven en synagogen en erfgoed vernietigd dan israel nu andersom doet (in 50 jaar?)" Behalve als het jou uitkomt (los nog van het feit waar je het vandaan haalt)? "De enige reden dat dit een lopend conflict blijft is omdat ze het “foute” geloof hebben" Als er mensen bij jou thuis komen, zeggen "wij wonen hier nu, maar we zijn de kwaadste niet, dus jullie mogen een deel van de kelder hebben, behalve het deel waar het eten en de wijn bewaren", dan krijg jij niet het gevoel dat er iets niet klopt " ? Zeg je dan: het zal wel komen omdat ze het foute geloof hebben? Palestijnen behoren tot de semitische volkeren, het merendeel moslim, een minderheid christen, en ongetwijfeld, net als de joden in Israel een steeds groter deel seculier ( hoewel je die lui met hun fedora's en pijpekrulletjes niet moet onderschatten ) De enige reden dat dit een lopend conflict blijft is omdat Israel zich land heeft toegeeigend ( veroverd , noem het wat je wil ) en ze niet van plan zijn daar een eind aan te maken

Cageman2
Cageman221 jan. 2020 - 12:27

@becausky Aantallen als het mij uitkomt? Mijn punt is dat alleen naar aantallen kijken omstandigheden en intentie negeert, en geef een voorbeeld van een situatie die nagenoeg identiek is en waar aantallen dus wel wat zeggen. Als de israelis huishielden zoals de jordaniers was er geen moskee/arabier meer over in jerusalem Nogmaals ze lijken we een soort arabieren-light.

Becausky
Becausky21 jan. 2020 - 17:45

@cageman wat lul je dan over "misleidende scorebordstatistiek" als het om feiten gaat die niet in je straatje passen ?

Becausky
Becausky21 jan. 2020 - 17:47

@cageman sorry, je gebruikte niet de term misleidend maar "simplistisch "

Becausky
Becausky21 jan. 2020 - 23:25

@cageman Om in je eigen terminologie te blijven, Israel kan bestempeld worden als Arabieren-heavy

OlavM
OlavM19 jan. 2020 - 21:11

Dank aan Lydia de Leeuw voor haar duidelijke verhaal, dat de situatie in Palestina volkomen reëel beschrijft. Ook Nederland behoort tot degenen die enige lippendienst bewijzen voor de Palestijnen, maar de al decennia durende vertrapping van hun basale rechten en de verkrachting van het internationale en humanitaire recht door de Israëlische zionisten straffeloos door laat gaan. De Nederlandse politiek ten opzichte van deze gebieden is buitengewoon laf en hypocriet.

Sachs
Sachs19 jan. 2020 - 20:15

@ Cageman [Basisrechten? Prima.] Mooi dat u de Palestijnen hun basale (mensen)rechten gunt. Hoe zouden die onder Israëlische bezetting moeten worden gerealiseerd, denkt u? Die rechten impliceren namelijk dat de blokkade van Gaza wordt beëindigd, alsmede de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. [Rechten arabische minderheid in israel is bijvoorbeeld al beter verzorgd dan andersom in de buurlanden.] De Palestijnen in Israël leven als tweederangsburgers; de Arabieren (bedoeïenen) als derderangs burgers; zij staan bloot aan etnische zuivering. In hun eigen land, welteverstaan. [Het is alleen jammer dat Israels land voor vrede idee vaak tegenproductief heeft gewerkt.] Kunt u een link geven naar dat ‘land voor vrede’? Ik ken de oude Israëlische slogan uiteraard, maar weet ook dat die zich nooit heeft vertaald naar een concreet voorstel. De Oslo-akkoorden zou je als ‘land voor vrede’ kunnen opvatten, maar in plaats van de kolonisering te staken en de bezetting op te geven, heeft Israël die verdiept. [Libanon ontruimd, hezbollah raketten] ‘Libanon ontruimd?’ Doelt u op de bloedbaden die Israël in Libanon heeft aangericht? [Gaza ontruimd, terreurgroep hamas wordt gekozen.] Israël kon de fysieke bezetting van de Gazastrook niet meer betalen en heeft die ingeruild voor een bezetting op afstand (blokkade). [Van de palestijnen mag ook wel iets worden verwacht. Israel erkennen en eens echt een 2 statenoplossing nastreven bijvoorbeeld.] De Palestijnen hebben Israël in 1987 erkend, en vervolgens onder ‘Oslo’ in 1993 opnieuw. Israël heeft Palestina nog steeds niet erkend. Wat betreft de tweestatenoplossing: Israël had zich in 1999 uit de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza dienen te hebben teruggetrokken. [Geboortebeperking enge theorie?] Doodeng. En schaamteloos.

8 Reacties
Cageman2
Cageman220 jan. 2020 - 6:12

@sachs israel erkent nooit? 1946 vn 2 staten plan. Geaccepteerd door israel. Arabieren weigeren en startten een genocidale agressieoorlog. Normaal als je zulke oorlogen verliest heeft dat gevolgen. De duitsers verloren polen na de 2e wereldoorlog en ik zie jullie geen neonazi groepen steunen die polen terugwillen. Waarom dan die andere houding met de arabieren? Die weigerden hun broeders op te nemen. 2000 camp david. Arafat had een grote kans op vrede maar wilde toch een 1 staten oplossing. Israel bood concessies. 2006 gaza kiest democratisch voor een terreurgroep. Nogmaals agressieoorlogen verliezen en consequent terreur kiezen heeft gevolgen. Egypte kan de grens openen en hun mede arabieren opnemen. Conflict opgelost. Egypte en libanon hebben immers eerder stukken palestina geconfisceerd. Zonder het “genocide” gehuil van de wolven hier. 2 staten oplossing heeft weer een kans als hamas israel erkend. Of de palestijnen ander leiderschap kiezen. Anders hebben de arabieren weinig te eisen gezien de voorgeschiedenis

Klaas Punt
Klaas Punt20 jan. 2020 - 9:31

Moet dit stukje van de cageman dienen om recht te praten wat krom is? De preventieve aanvallen van Israel op haar buurlanden. De moord op de enige president van dat land die vrede wilde. De knechting van de Palestijnen, de bewoners van het gebied. Ik kan mij geen landgenoot voorstellen die deze zaak verdedigt!

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout20 jan. 2020 - 16:41

@Cageman = 1946 vn 2 staten plan. Geaccepteerd door israel. Arabieren weigeren en startten een genocidale agressieoorlog.= Dat zijn achterhaalde leugens.Ook in 47/48 kwam de agressie van Israëlische kant. In 1947 waren de toekomstige Israëliërs volledig voorbereid op oorlog en de Arabieren niet. Ben-Goerion ondertekende de resolutie in de zekerheid dat de Arabieren niet zouden tekenen. Men stond klaar om de Arabieren te verdrijven. Te lezen in “Taking Sides”van Stephen Green (1984) en in “Scars of War, Wounds of Peace”van Shlomo Ben-Ami (2006) De beschrijvingen van Green en Ben-Ami worden aangevuld door historici: ==“The Yishuv entered the first stage of the war in November- December 1947 with an understanding with Transjordan’s King Abdullah—’a falcon trapped in a canary’s cage’—that, come the British evacuation, his army, the Arab Legion, would take over the eastern part of Palestine (now called the West Bank), earmarked by the UN to be the core of the Palestinian Arab state, and that it would leave the Yishuv alone to set up the Jewish state in the other areas of the country. The Yishuv and the Hashemite Kingdom of Transjordan, Shlaim and Bar-Joseph persuasively argue, had conspired from 1946 to early 1948 to nip the impending UN partition resolution in the bud and to thwart the emergence of a Palestinian Arab state. It was to be partition, but between Israel and Transjordan. This ‘collusion’ and ‘unholy alliance’—in Avi Shlaim’s loaded phrases —was sealed at the now-famous clandestine meeting between Golda Myerson (Meir) and Abdullah at Naharayim on the Jordan River on 17 November 1947. Moreover, this Zionist-Hashemite understanding was fully sanctioned by the British Government, Shlaim, Milstein, Bar-Joseph, and Pappe demonstrate. Contrary to the old Zionist historiography, which was based largely on the mistaken feelings of Israel’s leaders at the time, Britain’s Foreign Secretary, Ernest Bevin, by February 1948 had clearly ‘become resigned to the inevitable emergence of a Jewish state’, while opposing the emergence of a Palestinian Arab state. And he explicitly warned Transjordan ‘to refrain from invading the areas allotted to the Jews’. Both Shlaim and Flapan make the point that the Palestinian Arabs, though led by Haj Amin al Husayni, the conniving, extremist, former mufti of Jerusalem, were far from unanimous in supporting the Husayni-led crusade against the Jews. Indeed, in the first months of the hostilities, according to the Yishuv’s intelligence sources, the bulk of Palestine’s Arabs merely wanted peace and quiet, if only out of a healthy respect for the Jews’ martial prowess. But gradually, in part because of Haganah over-reactions, the conflict spread, eventually engulfing the two communities throughout the land.”, == B. Morris. 1948 and after: Israel and the Palestinians. Oxford University Press, 1994. p.9-10 En daarbij, zoals je kunt lezen zag het leeuwendeel van de Palestijnen helemaal niets in de acties van die grootmoefti, over wie je hieronder opmerkingen maakt. Verder vochten 12000 Palestijnen samen met joodse vrijwilligers o.l.v. de Engelsen tegen de nazi's https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-historian-12-000-palestinians-fought-for-u-k-in-wwii-alongside-jewish-volunteers-1.7309369 = 2000 camp david. Arafat had een grote kans op vrede maar wilde toch een 1 staten oplossing. Israel bood concessies.= Taba 2000 was volgens de meeste analytici het moment waarop de vrede het dichtst bereikt werd. De belangrijkste onderhandelaar van de zijde van Israël, Shlomo Ben-Ami, gaf achteraf aan dat hij de vrede ook niet had ondertekend ware hij Arafat geweest. Dat valt op te maken uit een discussie tussen Shlomo Ben-Ami en Norman Finkelstein o.l.v. Amy Goodman bij Democracy now, waarin alle details, recht op terugkeer, zelfbeschikking, etc. etc. aan de orde komen. http://normanfinkelstein.com/2006/02/14/democracy-now-debate-with-finkelstein-shlomo-ben-ami/ = 2006 gaza kiest democratisch voor een terreurgroep.= Aha. Vandaar dat de Amerikanen er bij Hamas zo op aandrongen om mee te doen aan de verkiezingen. Overigens laat je in diverse reacties zien dat je niet veel weet van Hamas. Uit een artikel in WSJ: "Hamas, to my great regret, is Israel's creation," says Mr. Cohen, a Tunisian-born Jew who worked in Gaza for more than two decades. Responsible for religious affairs in the region until 1994, Mr. Cohen watched the Islamist movement take shape, muscle aside secular Palestinian rivals and then morph into what is today Hamas, a militant group that is sworn to Israel's destruction. https://www.wsj.com/articles/SB123275572295011847 Begin daar maar.

Sachs
Sachs20 jan. 2020 - 18:14

@ Cageman [1946 vn 2 staten plan. Geaccepteerd door israel.] U doelt kennelijk op het VN Verdelingsplan (Algemene Vergadering) van november 1947. Dat voorstel is door de Palestijnen afgewezen op grond van concrete argumenten, waaronder hun zelfbeschikkingsrecht en het dreigende verlies van vitale steden en economische middelen. Het plan is dan ook nooit in de Veiligheidsraad behandeld en niet in stemming gebracht. Israël bestond toen overigens niet. [Arabieren weigeren en startten een genocidale agressieoorlog.] Daar is geen sprake van. Integendeel: Palestina werd overlopen door Europese immigranten die het land trachtten te koloniseren. De Britten (mandaathouder) hebben hier omstandig voor gewaarschuwd. [Normaal als je zulke oorlogen verliest heeft dat gevolgen. De duitsers verloren polen na de 2e wereldoorlog en ik zie jullie geen neonazi groepen steunen die polen terugwillen. Waarom dan die andere houding met de arabieren?] Begrijp ik goed dat u de joodse terreurgroepen die die ‘oorlog’ voerden vergelijkt met de nazi’s? Voor de duidelijkheid: die groepen hebben 800.000 Palestijnen verdreven en ruim 500 dorpen afgebroken om te voorkomen dat zij konden terugkeren. Dat weet u toch wel? [Die (‘Arabieren’) weigerden hun broeders op te nemen.] Sterker, die ‘broeders' (Palestijnen) willen niet worden ‘opgenomen’, maar terug naar hun land. Zij hebben daartoe het recht. De Israëlische plicht om de verdreven en gevluchte Palestijnse bevolking te laten terugkeren maakt deel uit van de VN-erkenning van Israël. [2000 camp david. Arafat had een grote kans op vrede maar wilde toch een 1 staten oplossing. Israel bood concessies.] Toevallig is Camp David afgelopen weken uitvoerig aan de orde gesteld in de internationale pers. Zo te lezen hebt u dat allemaal gemist. Eén vraag: kunt u een link geven naar de ‘concessies’ die Israël zou hebben gedaan? Dat kunt u niet. De reden is dat de Israëli’s hun voorstel weigerden te documenteren; Arafat werd desondanks geacht akkoord te gaan. Ik kan u aanbevelen de gang van zaken eens terug te lezen, met name het gedrag van president Clinton. [2006 gaza kiest democratisch voor een terreurgroep.] Toe even. In 2006 werd Hamas gekozen als wettelijke regering van Palestina in verkiezingen die correct zijn verlopen. Dat was tegen het zere been van Israël. Lees vooral de recente interviews met Blair hierover, die zich de haren uit zijn hoofd trekt dat hij zich door Israël heeft laten manipuleren. [Nogmaals agressieoorlogen verliezen en consequent terreur kiezen heeft gevolgen.] De Palestijnen zijn om precies te zijn NUL oorlogen gestart. [Egypte kan de grens openen en hun mede arabieren opnemen. Conflict opgelost.] Voor uw begrip: Palestijnen zijn etnische Levantijnen, geen Arabieren. Egypte heeft de grens na Amerikaans-Israëlische druk gesloten. President Mursi werd afgezet; de stropop Al-Sisi nam zijn plaats in. Wat verwacht u daar precies van? En hoe zou het openen van de Egyptische grens ‘het conflict oplossen’? [Egypte en libanon hebben immers eerder stukken palestina geconfisceerd. Zonder het “genocide” gehuil van de wolven hier.] Interessant nieuws, vooral wat betreft Libanon. U kunt het vast toelichten, nietwaar? [2 staten oplossing heeft weer een kans als hamas israel erkend.] De Palestijnen, inclusief Hamas, hebben Israël allang erkend. Andersom nog steeds niet. De tweestatenoplossong is morsdood, tenzij u een manier weet om 750.000 agressieve en bewapende Israëlische kolonisten uit bezet gebied te verwijderen. [Of de palestijnen ander leiderschap kiezen. Anders hebben de arabieren weinig te eisen gezien de voorgeschiedenis] De eisen en rechten van de Palestijnen zijn duidelijk en worden geschraagd door de VN, de EU, de Nederlandse regering, enz. enz. De Oslo-akkoorden zijn er bijvoorbeeld op gebaseerd. Ten aanzien van de Palestijnse verkiezingen: die werden in 2014 door Israël verboden en onmogelijk gemaakt. Ten aanzien van de naderende verkiezingen verbiedt Israël de Palestijnse inwoners van Jeruzalem daarin te participeren. De belangrijkste Palestijnse leiders zitten in Israëlische gevangenissen, veelal zonder aanklacht.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout20 jan. 2020 - 21:24

Kleine correctie op mijn comment 17:41 Ik schreef ''Aha. Vandaar dat de Amerikanen er bij Hamas zo op aandrongen om mee te doen aan de verkiezingen.'' Dat klopt niet helemaal. Er werd druk uitgeoefend op president Mahmoud Abbas om Hamas te laten meedoen in de verkiezingen van 2006. In de Washington Post staat het goed: = The Bush administration has spent nearly $500 million in the past year to bolster the Palestinian Authority and the ruling Fatah party, which was nonetheless crushed by Hamas at the polls. Against the advice of Israeli officials, the administration had pushed Palestinian President Mahmoud Abbas to hold the elections without delay, believing that the voting would strengthen his hand in disarming militia groups. Instead, the plan backfired, and an organization that has claimed credit for dozens of suicide bombings -- some resulting in the deaths of Americans -- is poised to take power. = Bush Is Conciliatory in Accepting Victory of Hamas https://www.washingtonpost.com/archive/politics/2006/01/27/bush-is-conciliatory-in-accepting-victory-of-hamas/9878956d-3bdd-4bb5-a36d-adbee9f487cc/ Verwarring alom. Zie de overheidsdocumenten: https://www.govinfo.gov/content/pkg/CPRT-109SPRT26018/html/CPRT-109SPRT26018.htm Uiteindelijk zou dit leiden tot een totale boycot van Hamas. Hamas were elected through a democratic process which the EU welcomed, paid for, monitored and declared to be free and fair, staat er geschreven in het volgende artikel over de (politieke) achtergronden die geleid hebben tot het schandaal in Gaza, zoals Lydia de Leeuw dat beschrijft: Understanding Hamas https://mondoweiss.net/2014/07/understanding-hamas/

Cageman2
Cageman221 jan. 2020 - 17:06

@arjan Agressie volledig van israel? Als ze zich voorbereiden op de voorspelbare arabische weigering en invallende legers? En dat joods leiderschap moreel scheef zit (deal met jordanie...arabieren) is grond om israel kapot te willen, maar palestijns leiderschap (grootmoefti) “ telt niet echt want veel palestijnen wilden in eerste instantie niet actief meedoen aan genocide?” 2 maten weer. Taba zegt de ex minister dat het toch aan arafat lag, vond clinton ook. Mierenneuken over deels verouderde wetten (gemaakt en veranderlijk) gaat de politieke realiteit niet oplossen. Leuk verder dat finkelstein de joodse verdrijving niet noemt. Lekker eenzijdig. En hamas was verkiesbaar, betekent niet dat kiezen voor terreur geen consequenties heeft? De mensen in gaza lieten hun gezicht zien. De makkelijkste oplossing? De arabieren nemen hun mede arabieren op, zoals bij zovele populatieverdrijvingen rond die tijd.zeker na verloren oorlogen die ze zelf zijn gestart. Anders, 2 staten oplossing, maar laten de arabieren eens geen schoolbussen opblazen en israel officieel erkennen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 jan. 2020 - 22:41

@Cageman Aangezien je in herhalingen valt waarop al weerwoord c.q. weerleggingen van mij en anderen zijn gevolgd slechts reacties van mij op de door jou aangekaarte verdrijving van joden en op de oorlogen van Israël in het algemeen: Another side to the Jewish story https://www.theguardian.com/commentisfree/2008/jun/27/religion.israelandthepalestinians Het verborgen verhaal van de Joden in Zuid-Marokko https://www.trouw.nl/nieuws/het-verborgen-verhaal-van-de-joden-in-zuid-marokko~be4bb2b6/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Ze’ev Maoz: “Israel’s war experience is a story of folly, recklessness and self-made traps. None of Israel’s war with the possible exception of the 1948 War of independence was what Israel refers to as a war of necessity. They were all wars of choice or folly.” (“The Holy Land: A Critical Analysis of Israel’s National Security and Foreign Policy”, p. 551) Ze'ev Maoz was o.a. directeur van het National Defense College van het IDF. In genoemd boek wordt de onafhankelijkheidsoorlog niet behandeld. Daarvoor kun je terecht bij de historici die Benny Morris hierboven opnoemt.

Becausky
Becausky22 jan. 2020 - 0:28

@Cageman Israel houdt de situatie in Gaza bewust in stand Je kan de hele wereld en zń oom Jan erbij halen ( en jouw stokpaardje de grootmoefti ), dat verandert niets aan de feiten ISRAEL MOET OPDONDEREN UIT GEBIEDEN DIE ZE BEZET HOUDEN

Gandalf2
Gandalf219 jan. 2020 - 12:46

Dat is een wespennest waar Nederland zich heel ver van buiten moet houden. Er is daar zoveel al gebeurd dat ik niet zou weten hoe daar de eerst komende tien jaar vrede zou kunnen komen.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt19 jan. 2020 - 18:45

Lydia noemt Gaza onze collectieve schandvlek. Zij is volkomen correct.

Gandalf2
Gandalf220 jan. 2020 - 19:24

@Klaas Punt Hoezo onze? Er is niks van ons bij.

Klaas Punt
Klaas Punt21 jan. 2020 - 11:40

Ons land zou haar invloed kunnen gebruiken om een einde te maken aan deze onmenselijke toestand. Maar ik begrijp dat ik bij jou geen begrip daarvoor krijg.

harmmeijer
harmmeijer19 jan. 2020 - 9:04

Dat Israël een apartheidsstaat is, daar hoeven we niet aan te twijfelen. Helaas komt Israël er in de westerse wereld nog altijd mee weg in tegenstelling tot Zuid-Afrika.

3 Reacties
voorburg2
voorburg220 jan. 2020 - 21:53

Apartheid: verschillende groepen in een land hebben verschillende rechten. Huh? Laten we het erover eens zijn dat Gaza en de WJO geen Israel is. Waar is die apartheid in Israel dan?

Becausky
Becausky25 jan. 2020 - 2:37

@voorburg In Israel ik praat over mijn eigen ervaringen Het zijn de ashkenazische joden ( met hun fedoras en pijpekrulletjes en de grootste bek ) die de boventoon voeren, die bijvoorbeeeld Etheopische Joden niet als "echte joden "beschouwen. Om van niet-joodse inwoners van Israel nog maar te zwijgen. Daar is de Israelische apartheid Ik wacht op je ongetwijfeld goed onderbouwd weerwoord

voorburg2
voorburg224 jun. 2020 - 17:06

@Becausky. Geen van de door u genoemde groepen hebben verschillende rechten. Dat er discriminatie in Israël is, staat vast. Net zoals er discriminatie is in al de hun omringende landen. U mag best kritiek hebben op Israël. Maar sluit uw ogen niet voor de situatie voor Palestijnen in Egypte, Saudi Arabië en Jordanië.

Cageman2
Cageman218 jan. 2020 - 21:01

Die israelis, het lijken wel arabieren-light. Snap van links niet zo goed waarom we zo tegen israel moeten aanschoppen terwijl de gemiddelde arabische buur een stuk erger is. Pogroms, heulen met de nazi’s, agressie oorlogen na de 2staten keuze van de VN, een terreurgroep democratisch verkiezen. Etc etc. Maar doe vooral mee aan de zieligheidspropaganda voor de palestijnen, de taktiek van de arabische “broeders” om ze in eeuwige kampen te schoppen heeft goed gewerkt. De duitsers namen de pruisen tenminste op. Willen ze in gaza wat aan de leefbaarheid doen hebben ze meer baat aan hamas eruit schoppen zodat niet al het geld naar terreur gaat. Geboortebeperking scheelt ook.

16 Reacties
Sachs
Sachs18 jan. 2020 - 22:23

@ Cageman Al uw rethoriek ten spijt: wat zou u ervan vinden om de Palestijnen hun basale rechten toe te kennen? [Geboortebeperking scheelt ook.] De Palestijnen moeten dus aan geboortebeperking gaan doen om te kunnen leven met de gevolgen van 52 jaar Israëlische bezetting en 13 jaar Israëlische blokkade. Dat zijn beangstigende theorieën, Cageman.

Lopez
Lopez18 jan. 2020 - 23:23

@Cageman [Snap van links niet zo goed …] En uw gebazel is dan het ‘rechtse’ geluid?

Becausky
Becausky18 jan. 2020 - 23:44

voor ik weer door de mangel gehaald word: de Jewish Defense League is een verzonnen naam, Het is dat ik mezelf indek tegen rechtszaken, want daar is die organisatie dol op

Cageman2
Cageman219 jan. 2020 - 9:43

@Sachs? Basisrechten? Prima. Rechten arabische minderheid in israel is bijvoorbeeld al beter verzorgd dan andersom in de buurlanden. Het is alleen jammer dat Israels land voor vrede idee vaak tegenproductief heeft gewerkt. Libanon ontruimd, hezbollah raketten Gaza ontruimd, terreurgroep hamas wordt gekozen. Van de palestijnen mag ook wel iets worden verwacht. Israel erkennen en eens echt een 2 statenoplossing nastreven bijvoorbeeld. Geboortebeperking enge theorie? Gewoon een feit. Zonder israel kon gaza zich met deze populatie explosie ook niet met eigen landbouw voedden maarja @Lopez. Niet echt. Gewoon realistisch verhaal. Lieg ik ergens dan mbt de arabische buurtlanden? Moet ik ze even tegen de israel meetlat leggen? Qua wetten/agressie/rechten? Dat gaan ze verliezen en rarara waarom dan dat met 2 maten meten qua israel. Maarja, daar ga je liever niet verder op in...

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 10:29

Jouw haat tegen arabieren / moslims moet wel heel groot zijn. Succes.

LaBou
LaBou 19 jan. 2020 - 11:24

"Van de palestijnen mag ook wel iets worden verwacht. Israel erkennen en eens echt een 2 statenoplossing nastreven bijvoorbeeld." Je bent al 14 jaar geleden op je wenken bedient (al is het duidelijk dat het je niet bevalt): https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hamas-erkent-israel-impliciet~bae1e6b2/

Frans Kwakman
Frans Kwakman19 jan. 2020 - 12:18

@cageman - je schrijft als een echte Israeli. 1. arabische minderheid, je bedoelt de minderheid van Palestijnse afkomst, die door verjaging en ongelimiteerde immigratie van joodse mensen. Ooit was dat natuurlijk de meerderheid. 2. bevolkingsexplosie Gaza, hoe kun je in vredesnaam die gedwongen gang van de oorspronkelijke Palestijnse bevolking naar kampen in Gaza "vergeten". 3. dat met 2 maten meten. Ik verzoek je dringend daar wel verder op in te gaan. want nu klinkt die zin even gluiperig als de rest van jouw verhaal.

erikbos
erikbos19 jan. 2020 - 15:20

@LaBou "Je bent al 14 jaar geleden op je wenken bedient" Leest u uw eigen link wel? Uit het door u aangehaalde volkskrant artikel: "Een functionaris in het kantoor van de bewindsman benadrukte dat het doel van de brief niet was om Israël impliciet te erkennen. ,,Zahar stuurde een brief aan Annan, maar hij erkende Israël niet en maakte op geen enkele manier melding van iets met betrekking tot het Israëlische bestaansrecht" En "Het is officieel nog steeds uit op de vernietiging van de joodse staat" Ik stel me toch iets anders voor bij erkennen.

Becausky
Becausky19 jan. 2020 - 15:29

"De duitsers namen de pruisen tenminste op" Kan je nog eens uitleggen hoe dat ook weer zat ( heb het ooit geweten , maar ben het vergeten )?

Lopez
Lopez19 jan. 2020 - 17:23

@Cageman [Gewoon realistisch verhaal.] U schiet uzelf met uw ‘gewone realistische verhaal’ hard in eigen voet. Doet dat geen pijn? U stelt dat de Palestijnen Israël maar eens moeten erkennen en de tweestatenoplossing moeten nastreven. De realiteit is precies andersom: het is Israël dat Palestina niet erkent, zich vol tegen de tweestatenoplossing keert en er alles aan doet om die de nek om te draaien. Zodat alleen de éénstaatoplossing resteert. En dan maar jammeren dat de Palestijnen Israël niet zouden erkennen. Wat een niveau. [Lieg ik ergens dan mbt de arabische buurtlanden?] U slaat wartaal uit met beweringen als dat bij de ‘gemiddelde Arabische buur’ pogroms plaatsvinden en dat die gemiddelde buur ‘heult met de nazi’s’. Hoe dan ook is het bekende gewijs naar andere landen waar het ook niet pluis is een triest zwaktebod. Zegt u ook tegen mensen die bijvoorbeeld de situatie in Darfur of Tibet aan de kaak stellen dat ze eerst maar eens naar bijvoorbeeld Myanmar of Noord-Cyprus moeten kijken? Of komt u alleen uw stoel uit als Israël bekritiseerd wordt? [Moet ik ze even tegen de israel meetlat leggen? Qua wetten/agressie/rechten?] Ga gerust uw gang, en vergeet dan niet een overzichtje te maken van buurlanden die al 52 een koloniale bezetting in stand houden, en een lijstje van landen die een blokkade à la Gaza in stand houden. Terwijl u zich van die nobele taak kwijt praten wij door over Gaza en Israël, want dat is hier het thema. [Dat gaan ze verliezen en rarara waarom dan dat met 2 maten meten qua israel. Maarja, daar ga je liever niet verder op in…] Los van het feit dat u mij helemaal niet kent en niet het flauwste benul heeft van de maten waarmee ik meet, ben ik hieronder ingegaan op precies dezelfde kletskoek van u. Maar ja, daar gaat u liever verder niet op in. U herhaalt gewoon de kletskoek nog een keer. Wat een niveau.

Cageman2
Cageman219 jan. 2020 - 19:58

@LaBou nogmaals je eigen link haalt je verhaal onderuit. Zie reactie erik. @Frans. Bevolkingsgroei van gaza is fiks hoger dan israel zelfs in lange perioden dat er geen vluchtelingen spelen. Plus 700.000 palestijnen zijn verdreven of gevlucht tijdens de nakba. Maar Zelfde aantal joden moesten echter vluchtten of werden verdreven uit het midden oosten. Totaal vergeten want 2 maten meten. @lopez, Israel bood arafat een 2 staten oplossing aan Israel ging akkoord met originele vn 2 staten plan Maar nee, lopez vindt dat het de israelis zijn die tegen een oplossing zijn. Veel meer dan de terreurpartij Hamas. Lachwekkend. En vergelijking met de buren? Heb ik dus gemaakt. Grootmoefti van jerusalem. Turkije onderdrukt een grotere populatie. Marokko heeft groter grondgebied ingepikt. Hoeveel aandacht heeft dat gekregen? Zijn er volksstammen die nu “genocide” schreeuwen en die staten kapot willen? De arabieren verliezen meerdere agressie oorlogen en kiezen regelmatig voor terreur. Dat heeft gevolgen.

LaBou
LaBou 19 jan. 2020 - 22:02

Ik mis van cageman en van erikbos een opsomming van de pogingen die Israel gedaan heeft om tot vrede te komen. En voor jullie informatie: ik heb mijn link gelezen. Feit is (en blijkbaar kunnen jullie dat niet ontkennen) dat Hamas de staat Israel heeft erkent. En om het aan te vullen: ook het handvest vermeld niet meer de expliciete vernietiging van Israel (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hamas-verzacht-anti-israel-standpunt-in-nieuw-manifest-jeruzalem-sceptisch~b26d7c78/). Helaas heeft de Israëlische overheid vergeten jullie daar over in te lichten.

Cageman2
Cageman220 jan. 2020 - 11:57

Lezen labou. Je eerste link van 2006 staat letterlijk dat ze ze officieel willen vernietigen 2017 hebben ze dit verzacht https://www.google.nl/amp/s/amp.nos.nl/artikel/2171003-hamas-we-streven-niet-langer-naar-vernietiging-israel.html Maar officieel nog steeds niet erkent. Even je roze bril afzetten

Klaas Punt
Klaas Punt20 jan. 2020 - 14:24

cageman - het bestaan van de staat Israel is even lang in jaren als dat er Palestijnse vluchtelingen zijn. Je noemt zelf de Nakba, de verdrijving en zuivering van de Palestijnen uit hun dorpen. En nee ze zijn niet allemaal verdreven en ja ze worden nog steeds verdreven.

Lopez
Lopez20 jan. 2020 - 16:50

@Cageman Met het op boze toon bekogelen van mensen met willekeurig bij elkaar geveegde kreten overtuigt u niemand. U wekt er uitsluitend de indruk mee dat het u aan argumenten ontbreekt. Dat is op zich niet verbazingwekkend, want het verdedigen van Israël tegen logische en gerechtvaardigde kritiek is onbegonnen werk. [Israel ging akkoord met originele vn 2 staten plan] Israël bestond nog niet, maar goed. De Palestijnen wezen het af, op precies dezelfde gronden als de Veiligheidsraad het plan afschoot. Maar begrijp ik goed dat u het zou hebben aangenomen als u Palestijn was? Gelooft u het zelf? [Israel bood arafat een 2 staten oplossing aan] En Arafat wees het af, en dat zou ik ook hebben gedaan. U niet? Zie het kaartje van het genereuze aanbod van Barak (Camp David II, 2000): https://fanack.com/arab-palestinian-israeli-conflict/arab-palestinian-israeli-negotiations-wars/after-the-oslo-accords/?highlight=Camp+David [Maar nee, lopez vindt dat het de israelis zijn die tegen een oplossing zijn. Veel meer dan de terreurpartij Hamas. Lachwekkend] Het enige dat lachwekkend is, is hoe slecht u op de hoogte bent, want de Israëlische regering wijst de tweestatenoplossing in alle toonaarden af. Lees eens een paar Israëlische en Palestijnse kranten, dan blijft u misschien een beetje bij. [Turkije onderdrukt een grotere populatie. Marokko heeft groter grondgebied ingepikt. Hoeveel aandacht heeft dat gekregen?] Ik wijs u nogmaals op mijn eerdere reactie. Het is verstandig die even te lezen in plaats van nu voor de derde keer hiermee aan te komen. Kort samengevat: de Nederlandse bevolking is aanzienlijk meer betrokken bij Israël dan bij Turkije/Cyprus en Marokko/West-Sahara. Dat is altijd zo geweest en ik vermoed dat u best weet hoe dat komt.

LaBou
LaBou 20 jan. 2020 - 17:42

Kooijman, gelezen met de oogkleppen van " het staat er wel, maar IK weet zeker dat het niet waar is en dan is het niet waar. En als het toch waar is dan is het nog niet waar omdat IK dat nu al tig keer gezegd heb hier". Overigens, waar zijn al die Israelische pogingen om tot vrede te komen? Die zou je ook nog even noemen. En dan kun je gelijk al die documentatie op het internet (inclusief Israelische) waar alles wat je nu probeert ons wijs te maken onderuit gehaald wordt eens doornemen, al verwacht ik niet dat je tot inkeer komt.

Katootje2
Katootje218 jan. 2020 - 20:33

"Blaming the Victim" is een interessant fenomeen: ze zouden toch eens een onderzoek moeten doen of er een verband bestaat tussen het "argument" en een politieke richting. Zijn het misschien de "Groenen", de feministen of de PvdD, of........? Wie, o wie, maakt zich frequent schuldig aan blaming the victim?

7 Reacties
Cageman2
Cageman219 jan. 2020 - 11:04

Mooi zelfinzicht Katootje. De neergestoken israelis konden het nu eenmaal verwachtten want “bezetting” toch. Mooi voorbeeld van Blaming the victim Sommige arabieren en iran hebben ook theorieen over de holocaust. Doe jij daar ook aan mee? Als ultieme blaming the victim? Of gaat dat net een stap te ver?

Klaas Punt
Klaas Punt19 jan. 2020 - 13:49

cageman - iemand doden mag niet. Verzet tegen een bezetting is wel degelijk toegestaan. Even voor de duidelijkheid, staat het aantal gedode Palestijnen tov gedode Israeliers nog steeds op 10:1? Wie is hier de victim?

madbako
madbako19 jan. 2020 - 16:09

@Cageman 19 januari 2020 at 12:04 De neergestoken israelis konden het nu eenmaal verwachtten want “bezetting” toch. Bedoeld u nu te zeggen dat het Nederlands verzet misdadig was omdat er aanslagen op de bezetters [lees Duitsers] werden gepleegd?! Laat je nakijken engerd

Katootje2
Katootje219 jan. 2020 - 19:05

Ik herhaal: Zolang Israel een bezettingsmacht is zullen er raketten worden afgeschoten en er mensen worden neergestoken of bij bushaltes omver worden gereden. Stop blaming the victims.

Cageman2
Cageman219 jan. 2020 - 19:29

@klaas Punt is dat beide slachtoffers kennen. Plus als je alleen doden telt ga je voorbij aan belang intentie en omstandigheden. Bijvoorbeeld israel geeft erg veel uit aan bescherming (iron dome) hierdoor zijn de puur terroristische raket-aanvallen op populatiecentrums weinig doeltreffend Hamas gebruikt menselijke schilden en daardoor vallen zelfs met precisiebombardementen en “klop”bommen snel meer slachtoffers @madbako Je hebt verschillende vormen verzet. Van het meest morele a la ghandi (geweldloos passief) tot verzet tegen militaire doelen (vaak nederlands verzet) tot Pure terreur tegen de burgerbevolking. Itamar slachting bijvoorbeeld. Dat katootje dit vergoeilijkt en dat jij dit nu gelijkstelt aan het nederlandse verzet is wat nagekeken moet worden

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout19 jan. 2020 - 20:53

@Cageman In ISRAEL’S INVASION OF GAZA IN INTERNATIONAL LAW, een rapport van het Hastings College of the Law van de University of California wordt gesteld dat het IDF wel menselijke schilden gebruikt en Palestijnse groeperingen niet: The Israeli government has alleged that Hamas fighters have committed war crimes by using Palestinian civilians as “human shields.”This accusation has been used both as an indictment of Hamas’s conduct during the ongoing hostilities, as well as a defense for the high numbers of Palestinian civilian casualties and civilian structural damage caused by the Israeli military assault. However, the use of Palestinian civilians and civilian objects as human shields by Hamas fighters in the current conflict has been largely unsubstantiated and in some cases openly refuted and disproven. In order to establish that Hamas fighters are in fact using civilian areas and persons as shields, it must be shown that Hamas militants’ intent is to use those areas or protected persons in order to immunize themselves from attack. As a Human Rights Watch report explains, “[i]ndividuals responsible for shielding can be prosecuted for war crimes; failing to fully minimize harm to civilians is not considered a violation prosecutable as a war crime. To constitute shielding, there needs to be a specific intent to use civilians to deter an attack.” [.....] Furthermore, there are tens of thousands of Gazan residents who have been displaced from their homes because of Israeli bombings and attacks, indicating that many civilian areas have been emptied of their residents perhaps before Hamas fighters arrived. In assessing Hamas’s culpability, due attention must also be paid to the possibility that Hamas fighters had been forced to retreat into densely populated areas in the face of an onslaught from an overwhelmingly superior military force, merely in order to survive. [ ...] Further investigation of Hamas’s battlefield practices is no doubt due. But the evidence that Hamas fighters exploited Palestinian civilians as human shields is, at this point, scant. Rather, the accusation seems more likely a part of Israel’s calculated “spin” operation that attempts to shift responsibility for civilian deaths from Israel to Hamas. (p102, 103) In datzelfde rapport wordt het IDF WEL beschuldigd van het gebruik van menselijke schilden: There is evidence to suggest that Israeli troops in some instances used Palestinian civilians as human shields. This practice has something in common with the offenses described in the prior section, in the sense that each unjustifiably exposes civilians to injury and death (p.79) [....] There is increasing reason to suspect that Israeli forces used Palestinian civilians as human shields in their ground offensive in Gaza … IF SO, THIS WOULD BE CONSISTENT WITH LONG IRAELI PRACTICE IN THE OCCUPIED TERRITORIES; …. the IDF has repeatedly been brought before the Israeli High Court and its well-documented uses of human shields have been consistently criticized by that court. Human Rights Watch workers are reporting that consistent with previous practice by the Israeli army, they have documented cases in which Israeli troops have entered civilian homes and forced the inhabitants to remain on the ground floor while the rest of the house was used by Israeli military personnel as a base and a snipers’ position. In a report from the ravaged southern Gazan village of Khuza’a, Israeli snipers allegedly shot at civilians from inside a house, while holding the Palestinian inhabitants hostage during the assault. [...] These incidents closely track humanitarian law’s definition of human shields, in which there is a clear and knowing use of civilian persons and areas with the intent of immunizing the Israeli forces from attack or harm. (p.80 81) (N.b. de getuigenissen van Isr. soldaten in ‘Cast Lead’ van org. Breaking the Silence leveren in deze meer bewijzen op – A.F.) Dan nog iets over de ‘waarschuwingen’ die het IDF geeft voordat het gaat bombarderen (knocking on the roof): Israeli military lawyers advised commanders and troops that any Palestinian civilians who failed to head these warnings were acting as “voluntary human shields,” (sic A.F.) and therefore, were partaking in hostilities and could be legally treated thereafter as combatants.” Did these warnings in any way relax or alter Israel’s duty of distinction in Operation Cast Lead? The probable answer is: “no.” In principle, such warnings would tend to indicate an effort by a warring party to minimize civilian casualties, and thus, to respect the principle of distinction. The difficulty in actual application, however, is that civilians in the midst of battle often would not be aware of, or actually have, safe routes of escape to a place of sanctuary. As a practical matter, then, if there is no refuge, the warnings would only amplify the suffering of civilians by adding to their fear and confusion. In the particular case of Gaza, it should be recalled that Israel fenced the entire region beginning in 1994,and that during the fighting, all exit points from the Strip were virtually sealed.Thus the vast majority of its 1.5 million residents was unable to flee outside the Strip, and with bombardments occurring throughout it, had no effective refuge within it. Indeed, the Samouni clan, whose terrible ordeal was described above, had obeyed orders by Israeli troops to assemble in a family compound–and then was attacked despite its compliance. Apart from the ineffectuality of the warnings, it strikes us as particularly egregious to argue that mere failure to adhere to an evacuation warning would, ipso facto, render a civilian a combatant–a notion that rests on a severely twisted understanding of “voluntariness.” (p.78 79). Lees ook de conclusie aan het eind van het rapport https://repository.uchastings.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2001&context=faculty_scholarship (n.b, gebruik de zoekterm ‘human shields’) Breaking the Silence Soldiers’ Testimonies from Operation Cast Lead, Gaza 2009 https://www.breakingthesilence.org.il/wp-content/uploads/2011/02/Operation_Cast_Lead_Gaza_2009_Eng.pdf

Katootje2
Katootje219 jan. 2020 - 23:16

Cageman - Zullen we eens een boom opzetten over de intenties en de omstandigheden? Of valt dat allemaal bij voorbaat onder vegoelijken als ik het doe en als jij het doet bij voorbaat niet? Ik herhaal: Zolang Israel een bezettingsmacht is zullen er raketten worden afgeschoten en er mensen worden neergestoken of bij bushaltes omver worden gereden.

Marin Cielo
Marin Cielo18 jan. 2020 - 19:59

De verhalen en beelden kennen we en gaan ook nooit veranderen. Niet zolang er vanuit Palestijnse zijde niet gestopt wordt met aanvallen op Israël. En dan kan iedereen verontwaardigd zijn, dat doet er niets toe en heeft ook helemaal geen effect op het beleid daar. Zolang er aanvallen plaats vinden slaat Israël keihard terug. Wat ik mis is aandacht voor het feit dat de Palestijnse machthebbers zichzelf enorm verrijken, hun bevolking met opzet toegang ontzeggen tot medische zorg en voedsel met als enige doel de situatie zoals deze er is in stand te houden. Ik ben gegaan toen de bommen afgingen op straat en in de restaurants etc. Die bommen maakten geen onderscheid, iedereen was potentieel slachtoffer. Dat zegt eigenlijk genoeg. Ik ben zelf niet zo' n voorstander van hoe Israël omgaat met de veroverde gebieden en veiligheidszones etc. Maar om daar invloed op te kunnen uitoefenen moet er wel eens een keer wat rust in de regio komen en Israël gaat echt niets veranderen zolang er raketten worden afgeschoten en er mensen worden neergestoken of bij bushaltes omver worden gereden.

8 Reacties
Katootje2
Katootje218 jan. 2020 - 20:19

Zolang Israel een bezettingsmacht is zullen er raketten worden afgeschoten en er mensen worden neergestoken of bij bushaltes omver worden gereden.

Becausky
Becausky18 jan. 2020 - 20:53

wow! knap hoor, zogenaamd genuanceerd toch de schuld weer bij de Palestijnen leggen, en GEEN WOORD over de ILLEGALE BEZETTING van Gaza door de staat Israel, tegen alle internationale verdragen in, veiligheidsresoluties waarmee de reet wordt afgeveegd, en een arrogant nederzettingenbeleid waar de honden geen brood van lusten.

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 10:30

Je conclusie is dat de Palestijnen het verdienen begrijp ik?

Marin Cielo
Marin Cielo19 jan. 2020 - 10:38

Precies dat bedoel ik, de cirkel wordt nooit doorbroken katootje en Israel is hier de sterke macht en in het Midden Oosten geldt nu eenmaal het recht van de sterkste en daar mag jij en iedereen met oogkleppen op van vinden wat hij/zij wil, Israël gaat nooit verdwijnen hoe graag bepaalde twijfelachtige elementen en stromingen in Europa en extremisten uit de regio door dit ook zouden willen. Wat je mist is dat onder de Palestijnen er heel veel zijn die maar al te graag terug willen naar een rustige situatie. En die bezette gebieden, dat is een bufferzone die nodig is. En ook daar mag iedereen en z' n moeder van vinden wat jullie willen, die blijft gewoon. Er komt pas rust als er gestopt wordt met de terreur. Ik heb een bomaanslag meegemaakt en heb de escalatie van heel dichtbij zien ontstaan. Jullie zijn "helden" achter een toetsenbord, weten van niets en komen ook niet verder dan eenzijdige berichtgeving. Ik ben geen liefhebber van de politiek in Israël maar het is de manier waarop het midden oosten werkt, bij een teken van zwakte gaat je kop eraf. En dus laat Israël zijn tanden zien en voelen. Kun je het niet mee eens zijn maar er is de Joodse gemeenschap ooit een harde les geleerd.

Becausky
Becausky19 jan. 2020 - 15:24

@Marin Cielo Ik heb ook in Israel gewoond, enkele maanden voor de eerste Intifada uitbrak ben ik teruggekeerd. Dat jij een bomaanslag hebt meegemaakt is heel naar voor je ( was dat toen je soldaatje speelde in het Israelische leger? ) Dat jij als enige weet hoe de Israelische vork in de steel van het Midden-Oosten zit, en alle anderen, met uitzondering van lui die het met je eens zijn, er geen sjoege van hebben is van een aanmatigendheid waarop jij geen recht hebt ; hoe graag je ook zou willen, Jouw realiteit is niet de enige, gelukkig maar

Katootje2
Katootje219 jan. 2020 - 19:14

"er is de Joodse gemeenschap ooit een harde les geleerd." Het probleem is nu juist dat een groot deel van de Joodse gemeenschap er nu juist niets van geleerd heeft: wat U niet wil dat U geschied...

OlavM
OlavM20 jan. 2020 - 0:21

@ Marin Cielo: [Er komt pas rust als er gestopt wordt met de terreur.] En juist daarmee blijft Israël voortdurend doorgaan.....

Marin Cielo
Marin Cielo20 jan. 2020 - 14:53

Ik heb de intifada meegemaakt en die maakt qua slachtoffers geen onderscheid tussen Joods of Palestijns of anders. En daar heb je al een wezenlijk verschil waar mensen met oogkleppen op niets van willen weten. De Palestijnse leiders blazen liever hun eigen volk op dan dat ze voor vrede gaan, en dan maken ze hun slachtoffers nog wijs ook dat ze martelaar worden. En dat is dan de goede partij in dit conflict volgens sommigen hier.

Olaf Aron
Olaf Aron18 jan. 2020 - 18:01

Wat een hoop leugens in 1 stuk. Er is geen Israelische blokkade er gaan honderden trucks met goederen dagelijks de grens over en duizenden gazanen werken dagelijks in Israël. Er komen miljarden uit het buitenland maar die besteedt Hamas aan tienduizenden raketten en het graven van tunnels. Als het geld goed zou worden besteedt dan was de situatie in gaza een stuk beter dan nu. Niet Israel ondedrukt gaza maar Hamas. Het beperkt alle vrijheden zoals kritiek op hun regering, het gebruikt mensen als human shields en gebruikt kindsoldaten.

5 Reacties
Becausky
Becausky18 jan. 2020 - 20:01

Precies! En de aarde is plat

Marin Cielo
Marin Cielo18 jan. 2020 - 20:04

Precies, daar ben ik het mee eens met wel de kanttekening dat men in Israël iets teveel inzet op hele harde represailles waarvan men onderhand wel weet dat ze geen effect hebben. Maar dat is bekeken vanuit een westers standpunt en dat werkt niet in het midden oosten.

Katootje2
Katootje218 jan. 2020 - 20:17

Defamation - https://www.youtube.com/watch?v=pJo7LhSPJaY Bekijk de hele film - ook op YouTube

Sachs
Sachs18 jan. 2020 - 22:15

@ Aaron [Er is geen Israelische blokkade ...] De VN zegt van wel, het Rode Kruis zegt van wel, Amnesty c.s. zeggen van wel, Israëlische mensenrechtenorganisaties zeggen van wel, de EU zegt van wel, de Nederlandse regering zegt van wel, en vrijwel de hele wereld zegt van wel. Sterker, die blokkade geldt onder internationaal recht als bezetting. Dat is de onomstreden realiteit. [Er komen miljarden uit het buitenland ...] Dat is groot nieuws! Wie gaat die verschaffen? [... maar die besteedt Hamas aan tienduizenden raketten en het graven van tunnels.] Als u doelt op internationale hulp, dan hebt u het mis. Die hulp wordt zeer scherp gemonitord. Bovendien is Hamas helemaal niet afhankelijk van hulp om aan wapens of gevulde bankrekeningen te komen. Zolang de blokkade wordt gehandhaafd is Hamas een geliefd voertuig voor organisaties en regeringen. En ook Israël heeft baat (en altijd gehad) bij de aanwezigheid van Hamas. [Als het geld goed zou worden besteedt dan was de situatie in gaza een stuk beter dan nu.] Ten eerste wordt die hulp goed besteed. Ten tweede schiet die hulp drastisch tekort. Ten derde is het in het licht van de Israëlische blokkade dweilen met de kraan open. Als de VN de Gazastrook als 'onleefbaar' verklaart, na jaren van waarschuwingen en uiterst gedetailleerde rapportages, kun je daar desgewenst een serieus debat over voeren. Die intentie lijkt u, anders dan de auteur (door u van leugens beticht), niet te hebben. [Niet Israel ondedrukt gaza maar Hamas. Het beperkt alle vrijheden ...] De feitelijke situatie is dat Israël twee miljoen Palestijnen opgesloten houdt in de Gazastrook, intussen 13 jaar afgegrendeld van de buitenwereld, op een landoppervlak van tweemaal het eiland Texel. Zouden die Palestijnen vrij zijn om te gaan en staan waar zij willen, dan waren zij én van de Israëlische bezetter, én van Hamas af. Een win-win dus voor de ook door u beweende Palestijnse bevolking. Helaas weigert Israël medewerking aan deze oplossing. Overigens ben ik benieuwd of u ook tunnels gaat graven als u door een militaire overheerser wordt opgehokt.

Lopez
Lopez19 jan. 2020 - 0:10

De maan is ook plat.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 jan. 2020 - 15:20

Hier wat zinnen uit een UNWRA rapport over Gaza: -- Tegenwoordig zijn iets meer dan een miljoen Palestijnse vluchtelingen op een totaal van 1,4 miljoen afhankelijk van UNRWA-voedselhulp, vergeleken met slechts 80.000 in 2000. --1,4 miljoen geregistreerde vluchtelingen uit 1,9 miljoen totale bevolking (ongeveer 74 procent) Er hoeft nauwelijks info te worden toegevoegd aan het rapport om te constateren dat er Gaza sprake is van (incrimentele) genocide. https://www.unrwa.org/gaza-emergency Het zou me niets verbazen als sommigen hierop reageren met ... ja maar, Hamas ... en Venezuela dan?... etc. etc. Compleet wezenloos.

5 Reacties
Cageman2
Cageman218 jan. 2020 - 21:20

Weer zon propagandist die het woord genocide noemt. Bij welke genocide groeit de populatie explosief? Veel harder dan de onderdrukker? Je begrijpt dat al die VN voedselhulp vooral via israel gaza bereikt? In 2006 stemden ze in gaza voor terreur, voor Hamas. Die staan te juichen als er joodse kinderen worden neergestoken. Aangezien israel veel sterker is...is het logisch dat de positie in gaza dan verslechterd. Israel zou gewoon moeten bekeren. Daarna kunnen ze zich als de buurt gedragen. Turkije (koerden), syrie, irak, iran, koeweit (alle palestijnen gedeporteerd), egypte (racistischere wetten dan de joodse staat), sudan, marokko (westerse sahara) en bestond dit conflict niet meer... Vertel eens, Waarom de disproportionele focus op Israel Arjan?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 jan. 2020 - 23:11

Dag, kooiman. Vind je het erg als ik je reactie weg laat vloeien via een Israëlische site: https://gisha.org/video/8084 Volgens de genocideverdrag (Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide) dat ook door Israël is ondertekend valt collectief straffen van de bevolking onder genocide. Israël is als bezetter verantwoordelijk voor het vernietigen van rioolzuiveringsinstallaties en blokkeert de benodigde elektriciteit voor deze faciliteiten. Dit naast andere overtredingen van het verdrag.

Lopez
Lopez19 jan. 2020 - 0:07

@Cageman [Vertel eens, Waarom de disproportionele focus op Israel Arjan?] Kijk eens om u heen: hoe groot is in Nederland de belangstelling voor Darfur, West-Sahara, Noord-Cyprus, Tibet, de Koerden, enz. in vergelijking met Israël? Juist. En die disproportionele focus heeft altijd bestaan. En ik vermoed dat u best weet waar die uit voortkomt. Ik herinner me hoe op mijn lagere school het hoofd van de school tijdens de Zesdaagse Oorlog de klassen rondging om de leerlingen bij te praten over de stand van zaken. Dat heb ik rond geen enkele andere oorlog meegemaakt. Zijn speeches stonden bol van de pro-Israëlische propaganda. U weet wel: waren de Israëli’s net bezig de woestijn tot bloei te brengen, waar verder alleen wat achterlijke bedoeïenen rondliepen, probeerden de Arabieren hen de zee in te drijven, maar gelukkig verweerden zij zich heroïsch en slaagden zij erin de wilden harde klappen toe te brengen. Nog altijd voelen veel Nederlanders zich betrokken bij Israël. Alleen is sinds 1967 de stemming behoorlijk omgeslagen en hebben steeds meer mensen genoeg van de agressieve Israëlische Palestina-politiek. En die trend zal zich voortzetten, daar heb je geen glazen bol voor nodig. Wel komisch overigens dat Arjan hierboven al voorspelde dat iemand zou reageren met ‘ja maar Hamas, enz. enz.’ En verdomd.

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 10:34

Vertel eens, Waarom de disproportionele focus op Israel Arjan? Inderdaad, hoe haal je het in je hoofd om dat extreem rechtse xenofobe apartheidsgeteisem te benoemen.

LaBou
LaBou 19 jan. 2020 - 11:20

Hamas moest en zou meedoen aan die verkiezingen waar cageman het over heeft. En met name Israel en de VS drongen daar op aan. En laat dat nou precies dezelfden zijn die Hamas na die verkiezingen (die Hamas won) tot terroristische organisatie verklaarden. Want winst van Hamas, dát was natuurlijk niet de bedoeling.

quatsch
quatsch18 jan. 2020 - 13:18

Recht en onrecht. Als het over anderen gaat, zijn dat begrippen die een groot deel van de mensheid graag naar eigen believen interpreteert. Maar o wee als die personen zelf onrecht wordt aangedaan. Dan geldt plots weer de letterlijke wettekst.

3 Reacties
Gefaald
Gefaald18 jan. 2020 - 16:16

@Quatsch. Die tweede zin van jou, daar gaat het om. Linkse mensen hebben inderdaad een erg eenzijdig begrip van recht & onrecht. Een erg elitair begrip ook.

Lopez
Lopez18 jan. 2020 - 23:35

@Gefaald [Linkse mensen hebben inderdaad een erg eenzijdig begrip van recht & onrecht. Een erg elitair begrip ook.] U heeft kennelijk niet in de gaten dat het in één adem wegzetten van ‘linkse mensen’ als lieden met een beperkt verstand van zaken nogal, wat zal ik zeggen, elitair overkomt? Ik beschouw mijzelf als links en vind dat het recht op iedereen in gelijke mate van toepassing moet zijn. Ook op Israël. Wat is daar ‘eenzijdig’ aan?

quatsch
quatsch19 jan. 2020 - 11:22

Gefaald is een persoon Lopez, die de begrippen recht & onrecht naar eigen believen inkleurt. Maar als hij zelf ergens slachtoffer van wordt, eist dat de wet hem moet beschermen. Hetzelde stramien zie je terug in zaak van de Palestijnen. Landen vinden het niet nodig wetten na te leven als het om Palestijnen gaat, ze kleuren dit zelf wel in.

Gefaald
Gefaald18 jan. 2020 - 13:01

Venezuela is ook onleefbaar. Daar is al helemaal geen aandacht voor. De Palestijnen staan juist bovenmatig vaak in de belangstelling. Niet dat dat iets helpt, dat weet ik ook, maar gebrek aan aandacht is daar niet de oorzaak van. Ik vrees dat dat in het geval van Venezuela wel de oorzaak is. De problemen van de Venezolanen zijn kennelijk niet sexy en interesseren niemand iets.

4 Reacties
Sachs
Sachs18 jan. 2020 - 16:01

@ Gefaald [De problemen van de Venezolanen zijn kennelijk niet sexy en interesseren niemand iets.] Schrijf er eens een stuk over als dat u zo hoog zit.

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 jan. 2020 - 17:15

Goh, heb ik inderdaad gemist. Dus Venezuela is veroverd door een ander volk dat nu de oorspronkelijke bevolking als minderwaardig beschouwt en een groot deel in kampen heeft op gesloten. Eerlijk gezegd, ik geloof je niet. Dat er problemen zijn, ook in dat land weet ik ook wel, het is tenslotte een olierijk land maar een toestand als Gaza is slechts te vergelijken met een kamp uit de oorlog of recent met een kamp voor vluchtelingen op een Grieks eiland. En inderdaad, ook daar doet die EU niks aan.

LaBou
LaBou 19 jan. 2020 - 11:26

Gefaald gebruikt het "wapen" dat anderen niet mogen: de jij-bak. En helaas voor hem, dat mislukt jammerlijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2020 - 10:36

Het is het al eeuwenoude trucje zoals daar lange tijd was; En Darfur dan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 jan. 2020 - 12:50

Mag ik mijn bewondering uitspreken voor de mensen die hier onvermoeibaar bezig zijn en blijven deze verschrikkelijke waarheid te documenteren, te blijven beargumenteren, het onvermoeibaar voor de Palestijnen blijven opnemen! Sorry maar ik kan het na tientallen jaren nu even niet meer opbrengen. Je loopt steeds met je kop tegen de muur aan die Israelische propaganda heet. Ja de muur die niet beperkt blijft tot Israel maar zich uitstrekt van Nederland tot over geheel Europa. Dat een land genoemd Israel wegkomt met zoveel (oorlogs)misdaden en al zovele tientallen jaren is voor mij onbegrijpelijk.

5 Reacties
adriek
adriek18 jan. 2020 - 15:24

Israelische propaganda? Noem het maar gerust Israelische terreur hoor, want dat is het. De paar aanslagen die Palestijnse terroristen plegen vallen daarbij volledig in het niet.

Marin Cielo
Marin Cielo18 jan. 2020 - 19:44

En de Palestijnse propaganda geloof je op hun blauwe ogen? Paar aanslagen... pffff. Gelukkig staat er de muur nu en is terreur door terroristen in Israël nu enorm teruggedrongen. Er zijn nog wel dagelijkse pogingen aanslagen te plegen maar "reslutaat" is zeer beperkt tov vroeger. Dat is een feit. Toen ik er nog woonde begon de terreur en daar hadden de Palestijnen net zoveel last van als de Israëliërs, het was terreur tegen elke willekeurige voorbijganger. Dat kleine detail vergeten jullie. Het is van beide kanten niet hoe men het daar wil. Maar als je zit met corrupte "leiders", vooral aan Palestijnse kant (miljarden hebben ze op hun bankrekeningen), ben je aan de goden overgeleverd. Vrede komt er niet zolang de Palestijnse machthebbers, niet het volk, doorgaan met terreur. Israël is te sterk en gaat niet weg hoe graag jullie dat ook willen. De banden met andere machtige werelddelen en landen als China worden steeds hechter aangehaald omdat duidelijk is dat in Europa er weer de wind van de jaren dertig waait en ook de relaties met diverse landen in het midden oosten worden beter, lees je hier nooit maar goed, het is zo.

Cageman2
Cageman218 jan. 2020 - 21:28

Ja vreselijk, laten we optreden. Wacht..de koerden zijn een grotere minderheid zonder staat....die hebben dan prioriteit toch? Marokko heeft een stuk groter gebied ingenomen...napalm op vluchtelingenkampen enzo...ook eerst voordat we naar de postzegel wat gaza heet kijken? Hoeveel VN resoluties hebben die landen tegen gekregen? Apart toch die focus op israel. Wat is het toch dat juist dat kleine landje eruit gepikt wordt? Kapot moet? En dan scheelt het natuurlijk ook niet dat jouw arabische slachtoffertjes niet echt knuffelbaar zijn, heulen met de nazis, agressieoorlogen, pogroms, olympisten neerschieten, schoolbussen opblazen. Maar blijf het maar voor ze opnemen hoor

Mark Huysman
Mark Huysman19 jan. 2020 - 8:45

[Gelukkig staat er de muur nu en is terreur door terroristen in Israël nu enorm teruggedrongen.] Flauwekul. Het aantal aanslagen in Israël is afgenomen omdat Hamas besloot dit middel niet meer in te zetten en zich te focussen op de Palestijnse politieke arena. Zie rapport Israelische geheime dienst: https://www.haaretz.com/1.5301742 De vermindering van het aantal aanslagen (van 45 in 2002 naar 7 in 2005 en 1 in 2007) vond plaats terwijl de muur nog maar voor een klein deel af was. Overigens: zelfs als je zou denken dat de muur om veiligheidsredenen gebouwd is dan is het nog steeds illegaal om die muur in Palestina te bouwen, zoals het Internationaal Gerechtshof in 2004 oordeelde. Israël gebruikt de muur om meer Palestijns land in te pikken. Tegelijk is het natuurlijk zo dat de terreur van Israël tegen de Palestijnen alleen maar is toegnomen. Kijk alleen naar de ongewapende demonstranten, hulpverleners, kinderen die Israëlische sluipschutters tijdens de Grote Mars van Terugkeer neergeknald hebben (bijna 200 dood, ruim 6000 verminkt voor het leven). [Vrede komt er niet zolang de Palestijnse machthebbers, niet het volk, doorgaan met terreur.] Nee vrede komt er niet zolang Israël zich niet aan het internationaal recht houdt en Palestina illegaal bezet, koloniseert en annexeert. Natuurlijk blijven de Palestijnen terugvechten. Dat heeft niks met Palestijnse ‘machthebbers’ te maken maar met de fundamenteel rechteloze situatie waarin het Palestijnse volk zich bevindt. Geen enkel volk zou zich daar bij neerleggen.

Becausky
Becausky19 jan. 2020 - 23:21

@ Marin Cielo "Maar als je zit met corrupte “leiders”, vooral aan Palestijnse kant (miljarden hebben ze op hun bankrekeningen), ben je aan de goden overgeleverd Voor het gemak Netanyahu maar even niet meegenomen in je betoogje?

johnvangulik
johnvangulik18 jan. 2020 - 12:33

Als ik de reacties op artikel lees, kan ik maar één conclusie trekken: Ze deugen geen van beiden.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9318 jan. 2020 - 10:29

Gaza, daar wil je inderdaad echt niet wonen en iedereen heeft daar debet aan. Israël, de Gazanen zelf, Hamas, Egypte en andere (inter)nationale spelers. Ook Egypte houdt de grens potdicht omdat er anders veel narigheid uit die regio komt. Hamas haalt het slechtste uit de mens. In 2005 heeft Israël de Gazastrook al verlaten. De Gazanen hebben toen zeker een kans gehad er iets van te makken. Deze hebben ze niet bepaald aangenomen. Ook UNWRA heeft een rol daar deze organisatie de boel aan het perpetueren is. Vind het overigens ook typerend dat als voorbeeld een gezin van vier kinderen genomen. Dan heb je m.i. ook een plaat voor je hoofd. Het piepkleine en met problemen geplaagde Gaza heeft nog altijd een van de hogere geboortecijfers in de wereld. Wat mij betreft moet Nederland geen energie meer in dit conflict steken. Het is vastgeroest en kansloos. Zijn genoeg plekken op de wereld waar met dezelfde energie en aandacht meer gewonnen kan worden.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 10:52

Het enige verschil is dat de ene kant een tank heeft en de andere kant een katapult.

Joost Spits
Joost Spits18 jan. 2020 - 9:03

Kijk eens wat hier allemaal voorbijkomt! " Hamas is een bevrijdingsorganisatie, geen terroristische organisatie." wordt hier uitgekraamd. Hamas traint zelfs met Hezbollah!! Worden ondersteunt door de Hezbollah en krijgt support bij het opzetten van raketaanvallen. Hezbollah wordt openlijk gesteund door Iran en wordt nog altijd door Syrië gezien als bondgenoot. Deze terroristische organisaties zijn echt niet alleen anti Israël. Ze zijn ook tegen u en mij en alles dat Westers is. Dat was mijn laatste commentaar over dit onderwerp, mijn realiserend dat veel mensen totaal niet weten waarover ze spreken!

3 Reacties
JaapBo
JaapBo18 jan. 2020 - 11:57

@Joost Spits: Jij weet niet waar je het over hebt. In welk commentaar heb je gelezen dat Hamas geen terroristische organisatie is? Je liegt gewoon, ... om je gelijk te halen. Ondertussen negeer je de terreur die Israël op de Palestijnen loslaat. Bijvoorbeeld de VN schreef over het schieten op weerloze demonstranten in Gaza waarbij er 180 vermoord zijn en duizenden verminkt (https://rightsforum.org/nieuws/vn-commissie-velt-bikkelhard-oordeel-over-israelisch-geweld-tegen-demonstranten-in-gaza/). Israël is echt een smerig racistisch land. En ik ben heel verdraagzaam en geloof in de gelijkwaardigheid van alle mensen. Van mij hoeft er geen einde te komen aan de staat Israël, maar wel aan haar racisme.

Becausky
Becausky18 jan. 2020 - 13:45

@Joost Spits "mijn realiserend dat veel mensen totaal niet weten waarover ze spreken"! Nee, veel mensen zijn daarom ook geen medewerker van de Jewish Defence League Overigens juich ik je besluit om geen commentaar meer te geven van harte toe ( wel grappig dat je het laat klinken alsof dat een groot verlies is voor al die domme mensen die er niets van begrijpen )

Marin Cielo
Marin Cielo19 jan. 2020 - 10:49

Vroeger zou je zoiets omschrijven als extreem rechtse propaganda. Nu valt het onder extreem rechtse EN extreem linkse propaganda. Die twee extremen hebben elkaar op dit gebied gevonden. Het kan raar lopen.

Purper Floyd
Purper Floyd18 jan. 2020 - 8:55

Dit probleem is met de huidige standpunten onoplosbaar. De Israëliërs gaan niet toegeven en het gaat de Palestijnen en hun ‘vrienden’ niet lukken ze te verdrijven. Feitelijk is Gaza niet bezet, maar bestaat er een soort cordon omheen van Israël en Egypte. Dus van hun Arabische vrienden moeten de Palestijnen het ook al niet hebben. Sterker nog, andere regionale machthebbers hebben belang bij het in stand houden van dit probleem, immers een gezamenlijke vijand leidt af van andere misstanden. Alle, doorgaans eenzijdige, pogingen ten spijt, geen enkele partij zal inbinden. Het is dus wachten op een grote natuurlijke of door mensen veroorzaakte ramp om het tij te doen keren, al geloof ik daar niet zo in. Onverdraagzamen komen nu eenmaal nooit tot een pragmatische oplossing.

JaapBo
JaapBo18 jan. 2020 - 7:53

Gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen is de oplossing van het conflict. Israël mist kans op kans om de Palestijnen hun recht te geven en gelijkwaardigheid te geven. Het is zo simpel! Gewoon: een einde aan apartheid!

5 Reacties
4Vier!
4Vier!18 jan. 2020 - 11:29

JaapBo 18 januari 2020 at 08:53 “Gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen (..) Het is zo simpel! Gewoon: een einde aan apartheid!” In elke mate denk je dat het einde aan de apartheid voor gelijkwaardigheid zorgt van de diverse groepen? Stel dat Israël vandaag de muren en checkpoints weghaalt en geen onderscheid meer maakt. Wat gebeurt er dan, hoe ontwikkelt Israël zich dan verder?

Katootje2
Katootje218 jan. 2020 - 18:12

"Wat gebeurt er dan, hoe ontwikkelt Israël zich dan verder?" Misschien besluit de meerderheid dan wel heel democratisch om het land Palestina te noemen en strenge eisen te stellen aan nieuwkomers en niet nadat er een verplichte inburgeringscursus is gevolgd, om te zorgen dat iedereen hete Arabisch beheerst en de geschiedenis van het land kent, teruggaande tot Sint-juttemis. Ik heb gelezen dat meerdere "beschaafde landen" hetzelfde doen. En ongetwijfeld krijg je dan ook politieke partijen die luidkeels betogen dat al die immigranten terug moeten keren naar het land waar ze vandaan komen, inclusief de tweede en de derde generatie. Dat hoort er gewoon bij, zoals je wel weet.

Cageman2
Cageman218 jan. 2020 - 21:42

oh zoals met de UN 2 staten oplossing? Oh wacht toen wilde de arabische buren de joden de zee in jagen... Of toen israel zich terugtrok uit libanon, gaza Oh wacht toen kregen ze meer raketten ervoor terug. Grappig dat juist de muur echt de terreuraanslagen heeft verminderd.... Geen grenzen? En dan vele miljoenen arabieren binnen de grenzen die geleerd hebben israelis te haten (hamas jeugd tv, kijk er eens naar..) en in meerderheid terreurpartijen en geweld aanhangen. Geweldig idee zeg. Dan heerst de ummah eindelijk weer tot aan de zee!

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 10:55

Cageman De bestaande situatie is voor jou veel bevredigender. Palestijnen zijn natuurlijk geen mensen en dienen te worden geplunderd, ontmenselijkt en gesloopt. En daar vragen ze zelf om, toch?

4Vier!
4Vier!19 jan. 2020 - 21:35

Katootje 18 januari 2020 at 19:12 [Wat gebeurt er dan, hoe ontwikkelt Israël zich dan verder?] “Misschien besluit de meerderheid dan wel”. Is dat het scenario dat je verwacht?

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty18 jan. 2020 - 7:28

Ik meen dat er dit jaar nieuwe verkiezingen komen. Willen de bewoners van Gazastrook nog enig zicht op een hoopvol toekomstperspectief houden, zal er een drastisch politieke trendbreuk moeten komen. Indien wederom massaal wordt gekozen voor Hamas of allerlei hieraan gelieerde andere religieus geïnspireerde extremistische partijen, zie ik het eerlijk gezegd somber in. Vrijwel alle gematigde en wedenkende Palestijnen zijn inmiddels verjaagd naar de "Westbank". Gaza is verworden tot een bolwerk van haat en extremisme, de huidige machthebbers die hier een grote verantwoordelijkheid voor dragen is er echter alles aan gelegen dit lucratieve "verdienmodel" in stand te houden.

8 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty18 jan. 2020 - 7:30

drastische

Klaas Punt
Klaas Punt18 jan. 2020 - 11:31

"...haat en extremisme..." Hoe zou dat nu komen? Ik zal een tip van de sluier oplichten, tot 3 maal toe is Gaza met alle militaire macht van Israel bestookt. Moordpartijen van mensen in Gaza door drones zijn een normaal verschijnsel. Ja, ze zouden die Netanyahu moeten eren. In ons land zijn er nog zat mensen die de moffen haten. Zo gaan die dingen. Eigenlijk zeg je, lefty, ze moeten buigen en knielen voor de machthebbers. Dan is ook deze stempartij een overbodige zaak.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty18 jan. 2020 - 16:39

@ Klaas Punt Wel het hele en eerlijke verhaal vertellen. Dit was een reactie op aanhoudende raketaanvallen van Hamas. De Palestijnen in Gaza hoeven niet te buigen noch te knielen voor de Israëliërs, gewoon kiezen voor een partij die niet de vernietiging van Israël nastreeft'.

LaBou
LaBou 18 jan. 2020 - 17:16

"De Palestijnen in Gaza hoeven niet te buigen noch te knielen voor de Israëliërs, gewoon kiezen voor een partij die niet de vernietiging van Israël nastreeft’." Hamas heeft al in 2006 Israel erkent: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hamas-erkent-israel-impliciet~bae1e6b2/

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 jan. 2020 - 17:21

Lefty - kom je daar nu mee, de angst voor de vernietiging van Israel. Nou de enige angst wie er leeft is dat ze de gestolen goederen moeten teug geven, zowel roeren als onroerend. Je zult toch hoop ik wel met mij eens zijn dat het grootste gevaar voor Israel is dat Netanyahu in zijn hoogmoed doelen aanvalt die hoe dan ook gewroken zullen worden. Daar hou ik mijn hart voor vast.

Katootje2
Katootje218 jan. 2020 - 18:17

En de aanhoudende raketaanvallen van Hamas zijn een reactie op de bezetting van Palestina.

Cageman2
Cageman219 jan. 2020 - 8:39

@LaBou Zet even Je roze bril af. In het stuk wat je linkt als erkenning joodse staat wordt gemeld dat officieel ze deze nog steeds willen vernietigen, en dan “zij aan zij” absoluut geen enkele erkenning betekend Lachwekkend gewoon @Frans https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jewish_exodus_from_Arab_and_Muslim_countries Bang om te compenseren? Denk dat als je beide exodus tegen elkaar wegstreept dat de joden nog tegoed hebben. Maarja dit stukje geschiedenis zal je wel niet kennen. Lees je wat meer in voordat je je mening geeft?

LaBou
LaBou 19 jan. 2020 - 11:41

Helaas cageman, er is er hier maar één lachwekkend. Vertel eens: betaalt het goed om hier de hasbara propaganda te verkondigen? Overigens, gezien hun opstelling hebben de zionisten (het is beslist niet waar dat het om joden gaat, daar laten diverse vooraanstaande mensen van joodse afkomst geen enkele twijfel over bestaan) geen enkel recht op "nog meer compensatie", in tegendeel: ze hebben elk recht verspeeld.

Flink
Flink18 jan. 2020 - 6:41

De echte schandvlekken zijn naturlijk de circa 1200 HAMAS-miljonairs met als grootste graaier Khaled Meshaal die meer dan 2,5 miljard dollar heeft gestolen. De blokkade van de Gazastrook is een fantastisch verdienmodel voor HAMAS. Ze kunnen ontwikkelingshulp voor de zielige Palestijnen achterover drukken, verdienen goud geld met hun smokkeltunnels en worden ook nog gesponsord door Iran. Zolang HAMAS aan de macht is komt er geen vrede, die gaan echt niet de kip met de gouden eieren slachten.

12 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman18 jan. 2020 - 8:42

[De blokkade van de Gazastrook is een fantastisch verdienmodel voor HAMAS.] Nou, ik zou zeggen, opheffen dan die blokkade. Dan hoef jij je niet meer druk te maken over Hamas-miljonairs en dan heeft de Palestijnse bevolking de kans om iets van een menswaardig bestaan op te bouwen.

Joost Spits
Joost Spits18 jan. 2020 - 9:06

Flink, u ziet het juist! ????

Klaas Punt
Klaas Punt18 jan. 2020 - 9:13

Weer zo'n figuur die met miljonairs komt aandragen. Wat nu als je opgesloten zit in een kamp met schietgrage militairen aan de rand ter bewaking. Wat nu als al dat geld, als het al bestaat, nergens heen kan want een stel jokers uit de IsraProp roept dat het Hamas is. En dan hoe komt men van deze regeerders af? Nieuwe verkiezingen. Ah, ja, dat mag nou niet van de bezetter, kampbeheerder. Dat noemt men sinds Heller een Catch22.

de Boer2
de Boer218 jan. 2020 - 10:25

Dat mensen gefascineerd zijn door bedragen aan geld blijkt weer eens. Maar daar gaat het dus niet over, het gaat over strijd. Tussen wat voor de een verzet is is voor een ander terrorisme. Voilá, het dilemma.

Flink
Flink18 jan. 2020 - 10:51

[Dan hoef jij je niet meer druk te maken over Hamas-miljonairs.] Nou, dat doe ik dus wel. Dat tuig heeft de ellende van de Gazastrook gekapitaliseerd, hoe meer ellende hoe meer kassa voor HAMAS en de 1200 rovers. Boeven moeten naar de gevangenis en geld terug naar de bevolking.

Auslander
Auslander18 jan. 2020 - 11:32

@ Flink “Zolang HAMAS aan de macht is komt er geen vrede” Onder welke bestaande Palestijnse politiek, volgens je, er vrede komt? Ik lees zolang de staat Israël bestaat de Palestijnse volk onder welke politiek dan ook wordt meedogenloos uitgemoord. Het probleem is degelijk de staat Israël.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout18 jan. 2020 - 13:55

Joh, je wil zeggen dat 1 promille van de Palestijnen alleen maar uit is op winst op welke manier dan ook en zich verder nergens wat van aan trekt, net zoals vrijwel overal ?? Wat een geweldige ontdekking!

Flink
Flink18 jan. 2020 - 14:49

@Klaas Punt De rovers van HAMAS wonen in Caïro, Damascus, Libanon, Qatar en laten zich zonder enige schaamte voorzien van beleggingsadvies door Goldman Sachs.

Flink
Flink18 jan. 2020 - 19:51

[Joh, je wil zeggen dat 1 promille van de Palestijnen alleen maar uit is op winst op welke manier dan ook en zich verder nergens wat van aan trekt, net zoals vrijwel overal ?? Wat een geweldige ontdekking!] Fact free geneuzel, in een goed functionerende rechtsstaat gaan dieven naar de gevangenis.

Sachs
Sachs18 jan. 2020 - 21:12

@ Flink [Fact free geneuzel, in een goed functionerende rechtsstaat gaan dieven naar de gevangenis.] Hoe stelt u zich een functionerende rechtsstaat voor onder militaire bezetting? [Zolang HAMAS aan de macht is komt er geen vrede ...] Kunt u toelichten wanneer er wél vrede komt?

Becausky
Becausky18 jan. 2020 - 22:01

@Flink Echt waar joh, Goldman Sachs? Dan is die bankiersbende wel erg ver afgedwaald van waar hun wortels liggen

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 11:09

Flink Hamas is dus het enige obstakel. Zonder Hamas zou de Israëlische politiek wel gericht zijn op vrede, gelijkheid, vrijheid, etc.? Zonder Hamas zou Israel gelijk instemmen met een 2 statenoplossing? Geen landroof?, Geen moordpartijen. Haalt Hamas de extreem rechtse onderdrukkende fascist in de Israëlische politiek boven? Als Hamas weg is dan is Israël bereid tot compromissen, oplossingen volgens jou?

4Vier!
4Vier!17 jan. 2020 - 23:58

Het zou helpen als men in de Palestijnse gebieden iets zouden opstellen als het "The Freedom Charter" van Zuid Afrika (1955): "We, the People of South Africa, declare for all our country and the world to know: that South Africa belongs to all who live in it, black and white, and that no government can justly claim authority unless it is based on the will of all the people; that our people have been robbed of their birthright to land, liberty and peace by a form of government founded on injustice and inequality; that our country will never be prosperous or free until all our people live in brotherhood, enjoying equal rights and opportunities; that only a democratic state, based on the will of all the people, can secure to all their birthright without distinction of colour, race, sex or belief; And therefore, we, the people of South Africa, black and white together - equals, countrymen and brothers - adopt this Freedom Charter. And we pledge ourselves to strive together, sparing neither strength nor courage, until the democratic changes here set out have been won." Met dan uiteraard "jew and arab, man and woman" naast "black and white". De Israëlische staat zal niet snel z'n "veiligheid" opgeven als de angst bestaat zelf onderdrukt of vermoord te worden door de Palestijnse meerderheid.

3 Reacties
Sam V
Sam V18 jan. 2020 - 10:50

Want Zuid-Afrika is sindsdien een voorbeeld hoe zwart en blank en inheems en migrant goed samen kunnen leven?

4Vier!
4Vier!18 jan. 2020 - 12:14

Sam V 18 januari 2020 at 11:50 “Want Zuid-Afrika is sindsdien een voorbeeld hoe zwart en blank en inheems en migrant goed samen kunnen leven?” Het is de best mogelijke uitkomst na een gruwelijk tiranniek apartheids bewind. En nee, ze zijn er nog lang niet maar deze Freedom Charter, althans het idee erachter, heeft er wel voor gezorgd dat er geen genocides hebben plaatsgevonden én dat apartheid is opgeheven. Nu nog te dealen met de bewust geschapen ongelijkheden en proberen deze ongelijkheden te laten verdwijnen. 65 jaar geleden werden wijken als Sophiatown in Joburg met groot geweld ontruimd en bewoners “herhuisvest” in “homelands” voor mensen die uit hun home werden verdreven. Nu komt het herstel op gang. Was het beter geweest als de leiders tegen het apartheidsregime hadden aangedrongen op grootschalige moord, deportatie en een zwart Zuid Afrika? Was dat het voorbeeld waar je naar zocht?

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 11:11

I have a dream.

Joost Spits
Joost Spits17 jan. 2020 - 23:10

Wat mij grote zorgen baart als ik een aantal commentaren voorbij zie komen is, dat na 75 jaar vrede zonder oorlog in Europa het collectief geheugen langzaam maar zeker is uitgewist, dat de decadentie toeslaat, dat de groep, de beste stuurlui die aan wal staan, onrustbarend toeneemt. Dat de dodenherdenking niet meer de kracht heeft het besef levend te houden, wat er met mensen is gebeurd in de 2e wereldoorlog. Dat er 6 miljoen Joden zijn vermoord en al die andere onschuldige mensen en dat Amerikaanse soldaten op, voor hun vreemd grondgebied, hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Ja, dat baart mij grote zorgen. Als we zo doorgaan zal de geschiedenis zich herhalen.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 11:14

Wat mij grote zorgen baart is dat jij niet begrijpt dat jouw rechtse xenofobe retoriek de oorzaak is dat (hopelijk niet, NOOIT MEER FASCISME) zich kan herhalen.

OlavM
OlavM19 jan. 2020 - 23:47

@ Joost Spits: Die zes miljoen door jou genoemde doden zijn vooral slachtoffers geweest van de toenmalige nazi-ideologie en -vernietigingspolitiek, alsmede -niet te vergeten- de al eeuwenlang tevoren bestaande discriminatie van joden door ook andere Europese volken, met als aanjager de RK Kerk. Vooral een Europees probleem dus. Dat betekent niet dat de al eeuwenlang in Palestina wonende mensen met een Arabische achtergrond slachtoffers hiervan zouden moeten worden, doordat de Europese, schuldbewuste politici het oprichten van een aparte joodse, zionistische staat steunden in de vorm van ontrechting, verdrijving en onteigening van de Palestijnen die leefden in het gebied waar die staat -buiten Europa!- gesticht zou gaan worden. (Eerder waren andere gebieden, met name in Afrika, hiervoor in aanmerking genomen). Op deze manier is dus opnieuw een volk slachtoffer gemaakt van wat in feite westers imperialisme is.

Becausky
Becausky17 jan. 2020 - 20:33

Uiteindelijk is het de schuld van de Britten en Fransen, die het hele gebied naar eigen inzicht hebben opgedeeld, en om er van af te zijn een deel van Palestina te benoemen als land voor holocaustoverlevers, zonder na te denken over de gevolgen voor mensen die er reeds woonden. Vervolgens is het het uit de klauwen gelopen, wat te voorzien was geweest. Natuurlijk heb je niets aan de geschiedenis, maar om te beweren dat de Palestijnen het allemaal aan zichzelf te wijten hebben, lijkt mij een gotspe. Er is NIETS dat deugt aan de bezetting door Israel, hoezeer velen hier ons het tegendeel willen doen geloven

3 Reacties
Sam V
Sam V17 jan. 2020 - 22:06

Precies, er deugt niets van. Maar wat moet er dan nu gebeuren volgens u?

Joost Spits
Joost Spits17 jan. 2020 - 22:48

Wiens schuld is het dat er meer dan 6.000.000.00 joden zijn vermoord? Wiens schuld is het dat de diaspora het joodse volk wereldwijd heeft opgejaagd? Dat wil niet zeggen dat alles goed is wat de Israëli's doen, maar dit slaat kant nog wal. Schaamteloos!

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 11:17

De Nazi's in de vorige eeuw en de Rooms Katholieke vanaf hun oprichting, dus al duizenden jaren zijn grotendeels verantwoordelijk voor het anti semitisme en de daarbij behorende moordpartijen.

Joost Spits
Joost Spits17 jan. 2020 - 20:11

Mevrouw de Leeuw weet niet waarover zei spreekt... Dit is wel een zéér, zéér eenzijdig verhaal. Zelf heb ik in Jeruzalem gewoond. Ik heb een totaal andere versie. De "Palestijnen" voor zover die al bestaan, - want het zijn een verzameling Arabieren bij elkaar uit alle windrichtingen uit het Midden-Oosten, die zich nu Palestijn noemen, onder het mom van de Joden hebben ons land ingepikt, - hebben zelf gekozen voor Hamas als officieel bestuurder. Een organisatie die thans wereldwijd - volkomen juist - staat aangemerkt als terreurorganisatie! Ook wat schrijver Middenman hier opmerkt is volkomen juist: er is heel, heel veel geld gegaan naar Gaza/ Palestijnen. Wat is met dat geld gebeurd? Er is geen goede infrastructuur mee opgebouwd, er zijn geen ziekenhuizen of scholen mee gebouwd of andere vredelievende zaken. Nee, er is hoofdzakelijk door Hamas wapentuig mee aangeschaft! Kleine kinderen worden getraind met messen en gevaarlijke vuurwapens door Hamas. Palestijnen laten zich de lucht in vliegen. Zelf meegemaakt! 50 meter van mij vandaan op een dinsdagmiddag in juni, midden in Jeruzalem! Na 20 minuten was een zeer drukke straat als Jaffastraat volkomen leeg en uitgestorven na zo'n bomaanslag. Ander incident: een kinderwagen vol explosieven MET KIND wordt de markt - tegenover het busstation- in Jeruzalem binnengerold en komt tot ontploffing. Er zijn stadsbussen ontploft die ik dagelijks nam. Bijvoorbeeld lijn16, volkomen opgeblazen met explosieven door een "Palestijn". Het had niet veel gescheeld of ik was er niet meer geweest. Ik, met eigen ogen en oren gezien en gehoord, dat Arafat zei: "Ik zal niet rusten, voordat de laatste Jood de Rode Zee is ingedreven!" Arafat die zgn. opkwam voor de Palestijnen, maar daar niets te zoeken had. Arafat was namelijk een Egyptenaar, geboren en getogen in Caïro. Dit is gewoon blinde haat, waarover we hier spreken. Arafat zou postuum de Nobelprijs moeten worden afgenomen.

10 Reacties
JaapBo
JaapBo17 jan. 2020 - 22:10

@Joost Spits: Vraag je je wel eens af waarom Hamas vroeger terroristische aanslagen pleegde? Antwoord: Omdat Israël de Palestijnen onderdrukt en etnisch zuivert, en omdat Israël een apartheidsregime is! Je ontkenning dat Palestijnen bestaan is racistisch. Dat is ook het hele probleem met Israël, dat het racistisch is. Neem het racisme weg (m.a.w. maak Joden en Palestijnen gelijkwaardig), en het conflict is opgelost!

JanB2
JanB217 jan. 2020 - 22:29

"het zijn een verzameling Arabieren bij elkaar uit alle windrichtingen uit het Midden-Oosten, die zich nu Palestijn noemen" Ja, hoe zou dat nu komen!

JanB2
JanB217 jan. 2020 - 22:31

"Dit is gewoon blinde haat, waarover we hier spreken" Je oogst wat je zaait heet het niet voor niets.

Katootje2
Katootje217 jan. 2020 - 22:45

Joost Spits: "Zelf heb ik in Jeruzalem gewoond." Dat is de beste garantie dat hij onbevooroordeeld is. Net als die mensen die snoepreisjes aannemen van de Israëlische overheid en organisaties die de staat Israel steunen: als ze terugkomen, dan weten ze precies hoe de vork in de steel steekt.

Becausky
Becausky17 jan. 2020 - 23:55

@Joost Spits Zelf heb ik overigens in Haifa gwoond misschien heb ik daarom een andere perceptie

badgast
badgast18 jan. 2020 - 0:37

Dit is wel een erg bijzonder betoog. Vooral omdat het artikel gaat over misstanden in Gaza, en u met name fulmineert over Arafat. Terwijl meneer Arafat van Fatah was, en niet van Hamas. Dus meneer Arafat had niet zo gek veel in de Gaza-melk te brokkelen. Dat nog afgezien van het feit dat meneer A. dit jaar ook alweer 16 jaar dood zal zijn, dus hoe hij nog invloed zou moeten uitoefen zal u echt een wat snediger verhaal over moeten ophangen.

Lopez
Lopez18 jan. 2020 - 1:05

@Joost Spits Mensenkinderen, u schopt in één keer de hele hasbara-emmer om. Uw minachting voor de Palestijnen is onguur en niet te harden. En dan Lydia de Leeuw eenzijdigheid verwijten. Je moet maar durven.

Frits Jansen
Frits Jansen18 jan. 2020 - 5:21

Hamas is een bevrijdingsbeweging. Ze worden aangemerkt als "terrorist" omdat ze zich tegen de Israëli keren, maar Israëli zouden evengoed terrorist genoemd kunnen worden. De vele machinegeweren die je in Jeruzalem in de tram ziet lijken te bevestigen dat de Palestijnen terroristen zijn, maar als je doordenkt besef je dat de Palestijnen niet zomaar tegen de Israëli strijden, maar uit diepe frustratie over de minachting en de slechte behandeling door Israëli. Een minder bekende factor is dat wij wel geneigd zijn Israëli als mede-westerlingen te zien, maar dat de afgelopen decennia ook een hoop Russische joden naar Israël zijn geëmigreerd, die maling hebben aan grondrechten.

Mark Huysman
Mark Huysman18 jan. 2020 - 6:53

@Joost Spits Pfff wat een hoop onzin. Ik beperk me even tot het eerste punt: [De “Palestijnen” voor zover die al bestaan, – want het zijn een verzameling Arabieren bij elkaar uit alle windrichtingen uit het Midden-Oosten, die zich nu Palestijn noemen, onder het mom van de Joden hebben ons land ingepikt] Het bekende zionistische onzin-verhaal van ‘een land zonder volk voor een volk zonder land’. Ooit door Joan Peters zogenaamd gestaafd met archiefonderzoek in From Time Immemorial. Vervolgens ontmaskerd als bedrog door Norman Finkelstein. Zelfs hardcore aanhangers van Israël, zoals Daniel Pipes, moesten toegeven dat er weinig klopte van Peters’ ‘onderzoek’. Elk serieus onderzoek laat zien dat Palestina in de 19e eeuw een omvangrijke bevolking had waarvan slechts een heel klein deel joods was. In de woorden van de Hebreeuwse essayist Achad Ha-Am, die in 1891 Palestina bezocht: "We who live abroad are accustomed to believe that almost all Eretz Yisrael is now uninhabited desert and whoever wishes can buy land there as he pleases. But this is not true. It is very difficult to find in the land [ha'aretz] cultivated fields that are not used for planting” Aan het begin van de Eerste wereldoorlog waren er 525.000 Palestijnse moslims en 70.000 Palestijnse christenen. Rond de stichting van Israel -34 jaar later- waren die aantallen ongeveer verdubbeld. Dat duidt op een natuurlijke aanwas. Ook Britse rapporten uit de mandaatperiode spreken grootscheepse Arabische immigratie tegen: “The overall assessment of several British reports was that the increase in the Arab population was primarily due to natural increase” https://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Palestine_(region)#T

Auslander
Auslander18 jan. 2020 - 11:49

@ Joost Spits “De “Palestijnen” voor zover die al bestaan, – want het zijn een verzameling Arabieren bij elkaar uit alle windrichtingen uit het Midden-Oosten, die zich nu Palestijn noemen,” Dus ze mogen uitgemoord en verdreven worden naar heel Midden-Oosten? Je logica wijkt niet af van de andere boosdoener in je Europa! Wat je opschrijft geldt in veel grotere mate vooral voor de joden, de huidige volk achter Israëlitische staat is een verzameling “uit alle windrichtingen” van de wereld. Moe men daarmee hun bestaan of hun recht op zelfbeschikking ontkennen? Domme vrienden zijn nog erger dan slimme vijanden.

JaapBo
JaapBo17 jan. 2020 - 19:58

Israël is een apartheidsregime! De grootste bedreiging voor Israël is gelijkwaardigheid van Joden en Palestijnen. Israël zou dan haar Joodse meerderheid kwijt kunnen raken, maar dat is geen excuus om racisme en apartheid in stand te houden!

2 Reacties
Joost Spits
Joost Spits17 jan. 2020 - 22:38

Jaapbo, wat een onzin!! Wist u dat op de Israëlische sjekel niet alleen Hebreeuws, maar ook in Arabisch de geldswaarde staat aangeduid? Wist u dat op de zwarte borden in Jeruzalem de straatnamen niet alleen in het Hebreeuws, maar ook in het Arabisch staan geschreven? Wist u dat kledingzaken nauw samenwerken met Arabisch/noem het Palestijnse mensen om deze samen te stellen? Moet ik nog even doorgaan?... Wat apartheid? Mensen kletsen maar een eind weg!

JaapBo
JaapBo18 jan. 2020 - 7:51

@Joost Spits: Jammer dat je geen tegenargumenten hebt, de dingen die jij noemt houden slechts de schijn van gelijkwaardigheid op, maar zijn geen enkel bewijs voor gelijkwaardigheid. Er zijn genoeg voorbeelden van racisme, neem bijvoorbeeld 70+ discriminerende wetten in Israël (https://www.adalah.org/en/content/view/7771), de etnische zuivering van 5/6 van de Palestijnen binnen de groene lijn in 1948, een halve eeuw bezetting en kolonisatie. Een voorbeeld van een diep racistische wet is de Wet op de Terugkeer, waarmee Israel alleen aan Joden een recht op terugkeer geeft, en dat onthoudt aan Palestijnse vluchtelingen omdat die niet Joods zijn. En dat terwijl die Palestijnse vluchtelingen bij het land horen en dus het recht hebben op terugkeer, terwijl Joden uit de Diaspora niet bij het land horen.

Katootje2
Katootje217 jan. 2020 - 18:32

"De internationale gemeenschap, waaronder Nederland, behandelt de crisis in de Gazastrook als een humanitaire crisis waar geen menselijke opzet bij komt kijken." In werkelijkheid gaat het om genocide.

7 Reacties
wegmetons
wegmetons17 jan. 2020 - 20:24

Zoals te doen gebruikelijk gebruikt Katootje weer is grotere woorden als wat iets werkelijk is. Het is er verschrikkelijk maar genocide is iets totaal anders en dat weet u ook wel.

BigKnor
BigKnor17 jan. 2020 - 21:00

@Katootje Het inwoner aantal is 48.000 in 1948 tot 1,85 miljoen in 2015. Als er sprake is van genocide dan zijn de Israëli's zeer onsuccesvol.

MountEverest
MountEverest17 jan. 2020 - 22:48

@Katootje Tijdens een conferentie aan de VU gebruikte een van de deelnemers ook het g-woord. Waarop een nuchtere Hollander vroeg: "Maar hoe kan het dan het aantal Palestijnen sterk groeit?"

Katootje2
Katootje217 jan. 2020 - 22:50

BigKnor - Dat is natuurlijk waar, maar ze blijven het wel proberen. En aangezien de wereld maar blijft protesteren als er een hoop doden in korte tijd vallen, hebben ze nou de strategie verlegd naar langzaam maar zeker. Een beetje vergelijkbaar de Duitse aanpak via de ghetto's.

Andy JPL
Andy JPL18 jan. 2020 - 5:21

Dan is die genocide wel aardig mislukt aangezien de bevolking enorm is gegroeid de afgelopen 70 jaar.

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 11:24

Joost Spits Ik ben geen racist want me buurman Ali is een toffe gozer. @domnaarrrechtsBigKnor "Het inwoner aantal is 48.000 in 1948 tot 1,85 miljoen in 2015. Als er sprake is van genocide dan zijn de Israëli’s zeer onsuccesvol." Of bewust succesvol om de schijn op te houden. Maar hoe je de grove schande ook wil benoemen, in beide gevallen heb jij je zin.

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 11:28

MountEverest "Maar hoe kan het dan het aantal Palestijnen sterk groeit?” Het is inderdaad een raadsel, aan Israël ligt het niet. Ze schamen zichzelf denk ik, zoveel terreur plegen en niet de medaille verdienen omdat die Palestijnen maar fokken als beesten.

Middenman
Middenman17 jan. 2020 - 17:12

Kijk eens eerlijk hoeveel geld er de laatste decennia in Gaza is gepompt en beoordeel daarna wat ze ermee hebben gedaan. De rol van Israël is niet mooi, maar die van de Hamas en de Palestijnse autoriteit is echt niet mooier. Als Gaza en de Westbank als een democratische eenheid zouden opereren en alles op alles zouden zetten om vanuit de economie een relatie met Israël, Egypte en Jordanië op te bouwen dan zou er heel veel mogelijk zijn. Laat beide kanten een tijdje afstand nemen van de politieke en religieuze motieven en alleen praten over economische samenwerking. Moet je eens kijken hoe snel het dan gaat.

3 Reacties
Sachs
Sachs17 jan. 2020 - 21:33

Flauwekul. Zolang de Israëlische bezetting van Palestina voortduurt kunt u uw vrijblijvende economische luchtballonnetjes aan de grond houden. Bekijk bijvoorbeeld eens de rapportages van de Wereldbank. Een begin: https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2013/10/07/palestinians-access-area-c-economic-recovery-sustainable-growth U kunt ook kennis nemen van het recente UN CTAD-rapport: 16 december 2019 Palestijnen lopen jaarlijks 2,4 miljard euro aan belastinginkomsten mis vanwege bezetting https://rightsforum.org/nieuws/palestijnen-lopen-jaarlijks-24-miljard-euro-aan-belastinginkomsten-mis-vanwege-bezetting/ [Laat beide kanten een tijdje afstand nemen ...] Ik stel voor dat u zich beter informeert.

JaapBo
JaapBo17 jan. 2020 - 22:14

De rol van Israel is echter wel doorslaggevend: zij heet de macht, niet Hamas of de PA. En hoe kan de economie van Gaza of de Westelijke Jordaanoever bloeien als deze volkomen afhankelijk is van de willekeur van Israël. Nee, de basisvoorwaarde van een oplossing van het conflict is gelijkwaardigheid van Jode en Palestijnen, dus een eind aan Israëls racisme!

Lopez
Lopez18 jan. 2020 - 0:55

@Middenman [Kijk eens eerlijk hoeveel geld er de laatste decennia in Gaza is gepompt en beoordeel daarna wat ze ermee hebben gedaan.] En? Hoeveel geld is er in Gaza gepompt? En wat hebben ‘ze’ ermee gedaan? Het eigen vliegveld gebombardeerd misschien? Of de haven? [De rol van Israël is niet mooi, maar die van de Hamas en de Palestijnse autoriteit is echt niet mooier.] Israël is verantwoordelijk voor de bezetting van Gaza, niemand anders. En de verpaupering van Gaza is een direct gevolg van de blokkade. Lees de rapporten van de Wereldbank. En inderdaad, de PA lift er de laatste jaren op een schunnige manier op mee als het zo uitkomt. [Als Gaza en de Westbank als een democratische eenheid zouden opereren en alles op alles zouden zetten om vanuit de economie een relatie met Israël, Egypte en Jordanië op te bouwen dan zou er heel veel mogelijk zijn.] Nog meer onzin. U praat de holle woorden van Kushner en Greenblatt na. Opnieuw: lees de Wereldbank-rapporten. Er zal onder bezetting nooit een duurzame Palestijnse economie ontstaan, is de overduidelijke conclusie. Een maand geleden verscheen een rapport van UNCTAD, waaruit blijkt dat de PA vanwege de bezetting jaarlijks alleen al minstens 2,4 miljard euro misloopt. Met dat geld hadden sinds het jaar 2000 twee miljoen banen kunnen worden geschapen. Zie https://rightsforum.org/nieuws/palestijnen-lopen-jaarlijks-24-miljard-euro-aan-belastinginkomsten-mis-vanwege-bezetting/

rupsje2
rupsje217 jan. 2020 - 16:42

''Collectieve schandvlek '' een hoop loze woorden. zou de schrijver van dit stuk zich ook zo druk maken over bijvoorbeeld Noord Korea? Volgens mij grens er nog een ander land aan Gaza hoor. Wat Hamas zo hun eigen bevolking aan doet he,zeer triest

4 Reacties
Jan Van Der Plas
Jan Van Der Plas17 jan. 2020 - 18:31

Toen ik twee jaar geleden in Israël was sliepen mijn moeder (haar broer woont er) en ik bij een Duits-joodse vrouw in Jeruzalem die in opdracht van de Duitse Ambassade aan een Palestijnen-project meewerkte. Ze zei heel cynisch: "Geef ze alles wat ze willen het land en alles erop en eraan en ze bakken er nog niets van!" Ze was in de loop der jaren totaal afgeknapt op de Palestijnen terwijl ze echt van goede wil was maar ze zag het gewoon niet meer zitten met dat project.

Lopez
Lopez18 jan. 2020 - 2:17

@rupsje [”Collectieve schandvlek” een hoop loze woorden.] Au contraire. Lydia de Leeuw onderbouwt haar visie, in tegenstelling tot u. Het zijn uw woorden die loos zijn. [zou de schrijver van dit stuk zich ook zo druk maken over bijvoorbeeld Noord Korea?] Is dat van belang voor haar argumenten? Maakt u zich trouwens druk om Noord-Korea? [Volgens mij grens er nog een ander land aan Gaza hoor.] Volgens De Leeuw ook. [Wat Hamas zo hun eigen bevolking aan doet he,zeer triest] Ik vind uw betoogje zeer triest.

Lopez
Lopez18 jan. 2020 - 2:18

@Jan Van Der Plas [Ze zei heel cynisch: “Geef ze alles wat ze willen het land en alles erop en eraan en ze bakken er nog niets van!”] Deze dame had honderd jaar eerder geboren moeten worden, dan had ze lekker kunnen meedraaien in het kolonialisme. ‘De inboorlingen zijn zo achterlijk, het is maar goed dat wij hier zijn, anders was dit land helemaal een puinhoop’ - die mentaliteit.

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 11:35

rupsje & Jan Inderdaad, maar die Nazi's waren ook geen lieverdjes.

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye17 jan. 2020 - 15:50

Als ik zo de comments lees kan ik als expert op dit gebeid slechts constateren dat eigenlijk niemand exact weet waarom dit nooit tot een oplossing komt. Jammer...

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos17 jan. 2020 - 15:11

Vervuild water in de Palestijnse gebieden. Dat klopt. Het is er zo'n bende dat Israel er ook last van heeft. Israel heedt toen Arcadis er naar laten kijken en een oplossing uit laten werken. Dit was tegen het zere been van Frans Timmermans. Die heeft als minister van Buitenlanse Zaken Arcadis ronduit gechanteerd om met dit werk te stoppen. Toch wrang dat de klimaatheilige van 1000 miljard ruimschoots schuldig is aan het feit dat er in de Palestijnse gebieden geen schoon water is.

2 Reacties
Becausky
Becausky17 jan. 2020 - 15:20

"Het is er zo’n bende dat Israel er ook last van heeft" Arm Israel

Sachs
Sachs17 jan. 2020 - 22:09

@ Lowieke de Vos [Het is er zo’n bende dat Israel er ook last van heeft.] O veh! Israël krijgt (zoals door het Rode Kruis voorspeld) ook zelf last van zijn blokkade van Gaza. Dat twee miljoen Palestijnen creperen is kennelijk niet uw issue, zolang de badende Israeliër er maar niets van merkt. Dan moet Arcadis ingrijpen. Wat Timmermans betreft: hij heeft Israël op alle gebied de ruimte geboden, maar er zijn grenzen, right? Ook een 'klimaatheilige' heeft zich op enig moment iets van de rechtsorde aan te trekken. [... schuldig is aan het feit dat er in de Palestijnse gebieden geen schoon water is.] Begrijp ik u goed dat Timmermans de schuld van de Israëlische blokkade en vernietiging van de Palestijnse energievoorziening in de schoenen geschoven krijgt?

Auslander
Auslander17 jan. 2020 - 14:20

“Gaza is nu officieel onleefbaar” Dat is al genoeg reden lijkt mij om de ontmanteling van de boosdoener opeisen.

12 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof17 jan. 2020 - 16:09

Zijn we het eindelijk eens, maar, hoe ontmantelen we Hamas?

Tigranes
Tigranes17 jan. 2020 - 16:13

Wellicht heb je het gemist maar jouw geliefde Iran en de terroristische organisatie Hamas, (die zich toevallig in dit gebied bevindt en blijkbaar gekozen is door het volk) roepen al enige tijd op tot de totale vernietiging van de "boosdoener" / het land Israël en haar bevolking.

I am Legion
I am Legion17 jan. 2020 - 16:30

Waarom zou de ene staat niet naast de andere mogen bestaan? Heeft het ene volk niet net zo goed recht op een eigen staat als het andere? Omdat de bestrijders van die ene staat en dat ene volk zoals jij dat boven alles stellen, ook de belangen van het andere volk omdat die als slachtoffer een veel nuttiger middel zijn. Het gaat mensen als jou en al die andere vijanden van de Joden en hun staat helemaal niet om de Palestijnen maar om die onderscheidende haat tegen dit volk. Dat deze zich in hun verdediging steeds meer zijn gaan gedragen als de islamitische landen die hen omringen is een triest feit. Israël wordt steeds meer een gewoon land in het Midden-Oosten.

Auslander
Auslander17 jan. 2020 - 20:40

Oh god… wat een vooroordelen reeks! @ Jan Lubbelinkhof Welke politieke organisatie van Palestijnse volk behalve Hamas vind je passend bij hen? Ik denk je probleem niet Hamas maar het Palestijnse volk zelf is. Dus je rechtvaardigt de noodzaak van het ontmantelen van huidige Israëlisch staat. Dat is de logische hatelijke logica van je. @ Tigranes Ik heb meer geliefde landen: Iran, Turkije, Syrië, Irak, Venezuela … maar dat ter zijde. De wens is de vader van de gedachte, blijf maar geloven dat het anders gaat gebeuren. Overigens, wanneer heeft Iran voor het laatste Israël aangevallen? En wanneer heeft Israël dat gedaan? @ I am Legion “Waarom zou de ene staat niet naast de andere mogen bestaan?” Dat is vanzelfsprekend, mits de ene niet de ander volk praktisch uitmoordt. Israël pleegt een moderne genocide tegen Palestijnse bevolking. “jou en al die andere vijanden van de Joden” Onzin! Bewijs het. Dat is wat jij wenst dat ieder tegenstander van de staat Israël zou moeten zijn. Ik vind ook de huidige staat van Iran moet ten val komen, daarmee ben ik geen vijand (juist de vriend) van Iraanse volkeren. Ik zie huidige staat van Israël niet als onvermijdelijke staatsvorm voor de joden, jij wel. Dus jij bent in eerste plaats geen vriend van de Joden maar een vriend van huidige staat Israël. Dankzij mensen zoals jij wordt de Israël een parasitaire staat in Midden-Oosten.

wegmetons
wegmetons18 jan. 2020 - 12:12

@Auslander, ik pak even 1 van je vragen uit je betoog/tirade er uit: "wanneer heeft Iran voor het laatst Israël aangevallen?". Begin 2018 heeft Iran geprobeerd Israël aan te vallen met een bewapende drone die neergeschoten werd. Hierbij het antwoord op uw vraag... Ik vind de haat ten opzichte van Israël die u uitdraagt bepaald niet bijdragen aan de discussie. Het erge is dat er in het Midden Oosten ook regeringen zijn die eenzelfde taal bezigen. Natuurlijk is Israël zeker niet brandschoon, ze pleegt zeker misdaden, maar het conflict is niet eenzijdig. Er worden van beide kanten wandaden gepleegd!

Auslander
Auslander18 jan. 2020 - 13:56

@ wegmetons “Begin 2018 heeft Iran geprobeerd Israël aan te vallen met een bewapende drone” Ach ja, vogelvrije beweringen. Heb je bewijs hiervoor van afzijdige bronnen? VN, Rusland enz.? Ik vind na zoveel door Israël zelf bevestigde aanvallen op Iran, het zou volkomen gerechtvaardigd zijn als Iran de Israël aanvalt, waar dan ook aanvalt. Wat Iran tot nu toe niet gedaan heeft. De “haat” is nooit een goede gids om je doelen te bereiken. Ik ben genoeg bewust om de “haat” (zoals Israël en jij prediken tegen de rest in MO) of de domme beweringen (zoals die van je en andere pro-Israëlisch apartheid sympathisanten) tegemoet te komen zonder enige behoefte om andere kromme politiek gaan te verdedigen. Jij bent allesbehalve de prediker van vrede en gelijkheid, niet in NL maar zeker wat de MO betreft.

wegmetons
wegmetons19 jan. 2020 - 13:38

@Auslander, Rusland als neutrale partij. Bedankt dat u mij aan het lachen heeft gemaakt. Verder was het een drone van Iraanse makelij die opsteeg vanaf een Iraanse legerbasis in Syrië. Was uiteraard helemaal geen Iraanse aanval, het zullen de kaboutertjes zijn geweest. Wat betreft gelijkheid propageren, u ziet gelijkheid als zijnde het de zee in drijven van Israël en een totale dominantie van Iran in het midden oosten. Iedereen die het daar niet mee eens is vind u een haatprediker, dat mag u overigens van mij vinden hoor.

Auslander
Auslander20 jan. 2020 - 11:22

@ wegmetons “gelijkheid als … een totale dominantie van Iran in het midden oosten.” Je reflecteert je westerse spiegelbeeld, daarom zie je de VS en Israël aan Iran! De rest van je reactie is het verdoezelen van de feiten. Dus opnieuw: heb je bewijs van afzijdige bronnen?

wegmetons
wegmetons20 jan. 2020 - 18:36

U zult een Amerikaanse minister van defensie wel net zo betrouwbaar achten als ik een Russische minister betrouwbaar vind maar hierbij: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/neergeschoten-iraanse-drone-die-israel-binnendrong-was-kopie-van-topgeheim-spionagetoestel-vs~b04bbf58/

Auslander
Auslander20 jan. 2020 - 21:40

@ wegmetons Dus je betrouwbare bron is Israël zelf! De pot op met je Israël-propaganda.

wegmetons
wegmetons21 jan. 2020 - 12:04

Tsja, doet het zo zeer dat er bewijs was dat het een Iraanse drone was? Maar u heeft zo'n eenzijdige kijk op het conflict tussen Israël en een aantal van haar buren dat u niet eens meer kan zien dat een munt altijd 2 kanten heeft.

Auslander
Auslander21 jan. 2020 - 13:14

@ wegmetons In tegenstelling tot je ben ik niet zo wanhopig om de getuigenis van een crimineel als “bewijs” in zijn dossier opvoeren. Je kiest zelf om zichzelf belachelijk te maken!

I am Legion
I am Legion17 jan. 2020 - 14:02

"onze collectieve schandvlek'.... Tsja..... Als je ver weggezakt bent in de dogmatiek van de in alles en overal voor verantwoordelijke westerling (en dan eigenlijk alleen die zonder authentiek kleurtje) waarbij alleen de joden (natuurlijk) medeschuldig zijn zo niet nog meer. De situatie in Gaza is vooral een gevolg van hoe de daar verantwoordelijke autoriteiten (Hamas) met de eigen bevolking omgaan d.i. zeer ernstig uitbuiten en als lijdend voorwerp voor propagandadoeleinden gebruiken. Het conflict met Israël is voor de krachten achter dit wrede spel de hoofdzaak. Het slachtofferschap en leefomstandigheden van de bevolking in Gaza een politiek gunstig middel. Iedereen die zegt dat Israël en het Westen eenzijdig verantwoordelijk zijn voor dit lijden doen dat tegen beter weten in. De aanhoudende inspanningen tegen de ondraaglijke Israëlische entiteit, vooral de door Iran aangejaagde Hezbollah, Islamitische Jihad, én Hamas, is de hoofdoorzaak voor het voor propaganda nuttige slachtofferschap van de Palestijnse bevolking in Gaza en elders.

8 Reacties
Becausky
Becausky17 jan. 2020 - 15:56

"De aanhoudende inspanningen tegen de ondraaglijke Israëlische entiteit, vooral de door Iran aangejaagde Hezbollah, Islamitische Jihad, én Hamas, is de hoofdoorzaak voor het voor propaganda nuttige slachtofferschap van de Palestijnse bevolking in Gaza en elders" Israel heeft sinds 1948 dankbaar gebruik gemaakt van het slachtofferschap van de Holocaust overlevers, en de lobby die daaruit is voortgekomen. Leest u eens wat Norman Finkelstein daarover te zeggen heeft, of bekijk https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=Jr4m7oSSKhQ&feature=emb_logo

de Boer2
de Boer217 jan. 2020 - 17:16

Het frame is bekend, het komt van de Likud.

Middenman
Middenman17 jan. 2020 - 17:48

@de Boer - noem iets een frame en je hoeft blijkbaar geen argumenten meer te gebruiken. Handig.

Starter2
Starter217 jan. 2020 - 19:53

"Israel heeft sinds 1948 dankbaar gebruik gemaakt van het slachtofferschap van de Holocaust overlevers, en de lobby die daaruit is voortgekomen." 6 miljoen doden, systematisch uitgemoord. Dankbaar gebruik gemaakt. Ga je schamen.

BigKnor
BigKnor17 jan. 2020 - 21:16

@Becausky Israël is toevluchtsoord voor de miljoenen die het antisemitisme, die zelfs na de Holocaust zijn slachtoffers eiste, in Europa en de islamitische wereld beu waren. In 1946 werd er in het Poolse Kielce nog een pogrom gehouden waarbij 41 doden vielen en 80 zwaargewonden. Wij waren dat te netjes voor. Wij pesten ze weg door de in de oorlog niet betaalde belastingen alsnog in te vorderen. Dat er een Holocaust heeft kunnen gebeuren is de schuld van onze (overgroot) ouders. Velen hebben met de handen in de zakken toegekeken hoe hun medeburgers naar de kampen werden weggevoerd. Hun achterkleinkinderen hebben, nu de kust veilig is, de handen uit de zakken gehaald en staan hun met vingertje hard zwaaiend foei te roepen.

Becausky
Becausky17 jan. 2020 - 21:26

@Middenman Norman G. Finkelstein heeft voldoende, goed onderbouwde argumenten. Ik ga er van uit dat u daarin niet geinteresserd bent, omdat hem de toegng tot Israel is ontzegd omdat hij zogenaamd een "zelfhatende Jood " zou zijn. Over framing gesproken. De JDL afdeling Nederland heeft zo te zien al haar leden gemobiliseerd om dit artikel onderuit te halen

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 11:45

De holocaust is onze collectieve schandvlek, een resultaat van haat, we noemden dat een "Endlösung" in de (Joods (oh nee, sorry)) christelijke verlichte cultuur, van 2000plus jaren vervolging door de christenen. Het is tragisch dat de geslagenene gaat slaan als de zweep een keer in hun hand is.

Paul250371
Paul25037119 jan. 2020 - 12:28

"nuttige slachtofferschap van de Palestijnse bevolking in Gaza en elders." Dan heb je toch een gebrek aan empathie, oftewel een gevoelloze stumpert!!!!

tinus1969
tinus196917 jan. 2020 - 13:53

Het wordt hoogste tijd om Engypte te dwingen de grensovergang tussen Egypte en Gaza te heropenen (en daar zo nodig ook praktische medewerking aan te verlenen) zodat de inwoners van Gaza niet langer afhankelijk zijn van Israël.

3 Reacties
joop12342
joop1234217 jan. 2020 - 18:33

De hamvraag is waarom doet Egypte dat niet ? Sorry voor het woord ham vraag in islamitische context. Is er iemand , die daar een antwoord op kan geven? Ik weet het niet.

wegmetons
wegmetons17 jan. 2020 - 20:35

Omdat Egypte niet wil dat er wapens over haar territorium gesmokkeld worden en zij helemaal niet blij was dat Hamas hier smokkeltunnels voor gebruikte. Dat is mede de reden dat ze besloten hebben om dan maar het hele gebied af te grendelen.

BigKnor
BigKnor17 jan. 2020 - 21:23

@Joop1234 Geen idee. De Gaza strook is al vanaf 1948 onderworpen aan een Egyptische blokkade. Tijdens de Egyptische bezetting gold er ook een avondklok en waren er strenge beperkingen opgelegd met betrekking tot werkgelegenheid en onderwijs. Na de verovering door Israël steeg de levensverwachting van 48 naar 72 jaar.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal417 jan. 2020 - 13:48

vervang het woord Israel door Palestina, en ik kan me er helemaal in vinden. Op die manier komt er dus nooit vrede of in ieder geval een gewapende vrede.

Pindaklaas
Pindaklaas17 jan. 2020 - 13:44

Ziek gewoon. Ik koop dan ook geen producten uit Israel, Amerika, en nog wat landen. Trouwens, het is de Nederlandse overheid die hier aan meewerkt heeft. Genoeg burgers staan hier niet achter.

3 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland17 jan. 2020 - 16:14

Uit welke landen dan wel?

Buitenstaander
Buitenstaander17 jan. 2020 - 17:17

enne… ' nog wat landen' ben uitzonderlijk geinteresseerd van welke landen dan wel uw producten koopt. Ligt eens een tipje op....

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 jan. 2020 - 22:28

@Pindaklaas Ik koop vaak Iraanse producten bij een oosterse supermarkt naast mij. Vooral de pistache nootjes zij onovertroffen lekker. Dus waarom zou ik dan geen Israëlische of Amerikaanse producten mogen kopen.

Gi Raf
Gi Raf17 jan. 2020 - 13:36

De palestijnen lijden inderdaad onder terreur. Intussen baden de terroristen in weelde. Wanneer kiezen de palestijnse burgers nu eindelijk eens voor zichzelf en hun gezinnen. https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/news/2014/08/villas-met-fitnesscentra-zo-rijk-zijn-de-hamas-leiders-1581458W/ Terroristen hebben aan poen uit Nederland niet te klagen. Nogal een schandvlek dat wij dat gaande houden. https://www.telegraaf.nl/nieuws/247513459/kaag-hervat-miljoenenbijdrage-voor-palestijnen

4 Reacties
Max6
Max617 jan. 2020 - 13:54

Ik keek vooral op van dit stukje tekst... "Er zouden zo’n 1.200 miljonairs zijn in het stukje Palestijnse land, berekende Ahmed Karima, professor aan de Al-Azhar-universiteit in het Egyptische Caïro. De meesten daarvan zijn leden van de terreurbeweging." Dank voor de linkjes

madbako
madbako17 jan. 2020 - 16:13

Telegraaf en Elsevier?! Is iets om even te laten bezinken

joop12342
joop1234217 jan. 2020 - 18:38

Madbako vind ik ook Zo kom je nog eens wat aan de weet. Of lees jij alleen maar linkse bronnen? Betrouwbaar? Zie dit artikel. Het is maar dat je het weet.

Lopez
Lopez18 jan. 2020 - 0:18

@Gi Raf [De palestijnen lijden inderdaad onder terreur. Intussen baden de terroristen in weelde.] Ach, u stoft dit verhaaltje uit 2014 nog maar eens af. Kon u niets recenters vinden? Gaat u ons ook nog trakteren op een verwijzing naar de Suria Mall in Kuala Lumpur, waarvan sinds 2010 foto’s worden verspreid (allereerst door de IDF) onder het mom dat die in Gaza staat? Als u toch terug wilt in de tijd, en misschien iets wilt begrijpen van hoe en waarom een aantal Hamas-mensen (maar vooral niet-Hamas-mensen) na 2007 rijk werd, dan kan ik u het artikel van Nicolas Pelham uit 2012 over de tunneleconomie aanraden: https://www.palestine-studies.org/jps/fulltext/42605 [Terroristen hebben aan poen uit Nederland niet te klagen. Nogal een schandvlek dat wij dat gaande houden.] De enige schandvlek hier is uw bewering. Want hoezo is de Nederlandse bijdrage aan de UNRWA een ‘schandvlek’? En sinds wanneer financiert de UNRWA ‘terroristen’? En wat zou uw voorstel zijn? Geen VN-hulp meer? De bevolking laten verhongeren?

Buitenstaander
Buitenstaander17 jan. 2020 - 13:33

Zolang 'mensenrechten specialisten' telkens en alleen de wereld van Gaza vanuit 1 kant bekijken, er komt zelfs niet 1 keer het woord Hamas in dit stuk voor, zal er geen oplossing gevonden worden. De wereld, helaas voor mevrouw De Leeuw zit iets gecompliceerder in elkaar dan een typisch NLse oplossing voorschrijven vanuit NL. Leren we dan nooit dat, kijkend naar Iran en Irak, de wereldin het M-O gecomliceerder in elkaar kaar steekt dan wij Westerlingen nog steeds denken.

4 Reacties
Becausky
Becausky17 jan. 2020 - 14:27

Israel ligt in het Midden-Oosten, maar is in veel opzichten een westers land ( ze doen bijvoorbeeld mee aan europese sportcompetities, en het songfestival ) Het land is daardoor 1 van de complicerende factoren, en bovendien een bezettingsmacht. Je kan dat allemaal ontkennen, en zeggen dat de palestijnen het allemaal aan zichzelf te wijten hebben, of botweg blijven beweren dat de bezette gebieden Israelisch grondgebied zijn, dat de palestijnen best zonder eerste levensbehoeften kunnen, en dat ze overladen worden met geld dat vervolgens naar "de terroristen" gaat. Je kan nog veel meer onzin vertellen, maar de feiten spreken al decennia voor zich.

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 jan. 2020 - 14:45

Hamas - de winnaar van de verkiezingen. De enig toegestane door de bezetter. De uitslag was niet naar de zin van die bezetter en toen waren ze daar in Gaza slecht, zeer slecht. Die bezetter heeft trouwens duizenden slachtoffers op haar geweten,, nou ja, die Netanyahu is natuurlijk gewetenloos. Wie herinnert zich niet de drie grote Gazamoordpartijen per F16, of meer recent het prijsschieten op ongewapende demonstranten. Trouwens al voor die Hamas-overwinning werd de haven van Gaza onbruikbaar gemaakt, naar nu blijkt in verband met de olie en gas voor de kust. Dus ja, Norm, het zit gecompliceerder dan jij denkt. Het blijft een schande dat mijn regering dit zo laat. Die EU heb ik reeds lang opgegeven.

Buitenstaander
Buitenstaander17 jan. 2020 - 17:14

@Becausky De onzin komt meestal uit die mensen die comfortabel met een luie een-dimensionale blik naar conflicten in het M-O willen kijken, blijkbaar zoals u. Je hebt slachtoffer Palestijnen en boosdoener bezetter Israel. Klaar. En dat gaan we vooral blijven roepen, al decennia. Prima 'oplossing'. Even vergeten dat Hamas er alles aan doet om de situatie te laten bestaan, want daar vloeit het geld uit Qatar en Iran naar toe (ipv naar de echte Palestijnen), die daarmee een 'eigen' bezettingsmacht hebben. En u denkt; Israel trekt zich terug, probleem opgelost. Hoe naief, en...onzin.

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 jan. 2020 - 22:38

@Becausky Ja Israël is idd een westerse entiteit in het M-O. Over feiten gesproken w.b. die westerse entiteit die jij niet ziet zitten: Israël is het enige land in de regio met een tamelijk goed werkende trias politica. Kom daar in Gaza eens om met het totalitair islamo-fascistische regime. Tel Aviv is inmiddels het grote toevluchtsoord voor LBHT-ers etc. Meer dan een kwart van de inwoners schaart zich daaronder; het hoogste aantal ter wereld. Inmiddels heeft voornoemde stad ook de grootste gay-pride ter wereld. Elders in het M-O. lopen de hazen heel anders. Daar zijn dragqueens intens verboden maar draglines ( om aan te bungelen) niet.

Freek3
Freek317 jan. 2020 - 13:31

[officieel onleefbaar] Ja, maar officieel leven er ook heel veel mensen. Eén van die twee officiele vaststellingen moet onjuist zijn, ze zijn strijdig.

1 Reactie
madbako
madbako17 jan. 2020 - 16:14

onleefbaar bijv.naamw. (van omstandigheden) redelijkerwijs niet door mensen te verdragen. Is het zo duidelijker?

Phantom3
Phantom317 jan. 2020 - 13:16

En wat wil je dat de overheid dan concreet doet?

7 Reacties
madbako
madbako17 jan. 2020 - 16:17

Misschien eens iets harder optreden tegen de schurkenstaat Israël ipv van alles maar te pikken van die gasten omdat Nederland in de 2de wereldoorlog percentueel de meeste joden heeft afgevoerd naar de vernietigingskampen.

Phantom3
Phantom317 jan. 2020 - 18:49

@madbako. Harder optreden zegt u. Hoe precies? Met welke middelen?

Lopez
Lopez18 jan. 2020 - 0:19

@Phantom Met welke middelen? Wat dacht u van sancties? Zoals we die ook tegen andere bezetters treffen. Zie dit zeer recente artikel: https://rightsforum.org/nieuws/met-het-vrijwaren-van-israel-van-sancties-is-niemand-geholpen-ook-israel-niet/

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof18 jan. 2020 - 7:40

@Lopez, Zoals we die tegen andere bezetters treffen.... U boycot dus even actief, om er maar drie te noemen, Marokko, China, Rusland. Zo ja, chapeau, zo nee, waarom dan zo selectief?

madbako
madbako18 jan. 2020 - 9:10

@Phantom 17 januari 2020 at 19:49 @madbako. Harder optreden zegt u. Hoe precies? Met welke middelen? Laten we beginnen met het afdwingen van de VN resoluties waar Israël zich niet aan houdt. Desnoods afdwingen met geweld. Dat zou al een 1ste duidelijke waarschuwing moeten zijn. Als men dan nog weigert, ausradieren

Lopez
Lopez18 jan. 2020 - 15:30

@Jan Lubbelinkhof Sancties worden getroffen door landen en organisaties van landen (EU, VN), niet door burgers. Ze hebben niets met een boycot door individuele burgers te maken. Ik pleit voor het treffen van sancties tegen alle bezetters die het internationaal recht blijvend aan hun laars lapen. Dus ook tegen Israël.

OlavM
OlavM19 jan. 2020 - 22:30

@ madbako: Je begrijpt toch wel dat de term "ausradieren" hoogst ongepast is? Je geeft daarmee ook nog voedsel aan de valse beschuldiging, dat bestrijden van het (militaire) zionisme een vorm van antisemitisme zou zijn.

Herr Vorragend
Herr Vorragend17 jan. 2020 - 13:16

Het lijden van de bevolking van Gaza tot in detail kunnen beschrijven maar daarin de rol van het totalitaire schrikbewind van Hamas geen één keer vermelden. Knap hoor.

2 Reacties
Sharif Hussainali
Sharif Hussainali17 jan. 2020 - 15:20

Ook het bezettingsleger van israhell komt makkelijk weg... Dat groepje dat dagelijks treiterend optreed, kinderen neerschieten/ontvoeren of huizen slopen onder het mom van bouwvergunningen en zo kan ik nog wel een waslijst aan tactieken opnoemen.

wegmetons
wegmetons17 jan. 2020 - 20:36

@Sharif, kunnen wij het met elkaar eens zijn dat er over en weer zeer laakbaar gedrag wordt vertoond?

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof17 jan. 2020 - 13:09

Het wordt tijd dat er een internationale troepenmacht komt die de twee strijdende partijen scheidt. Alle partijen hebben een complete boterberg op hun hoofd en hebben een kuil gegraven waar ze op eigen kracht niet meer uit komen. Ja, Israel is echt wel in sommige aspecten fout maar die “lieve” Palestijnen zijn ook niet in de eerste fout gestorven. Het is niet voor niets dat ook Egypte de grens potdicht houdt. Alle partijen hebben zich inmiddels zo verhard en tonen zo weinig introspectie dat er van een bilaterale oplossing geen sprake meer kan zijn. Troepenmacht er tussen, internationale oplossing voor de bezette gebieden forceren en over twee-drie generaties eens kijken of ze weer on speaking terms te krijgen zijn. Voor nu is het helaas een verloren zaak...

10 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries17 jan. 2020 - 14:16

Lubbinkhof, het is heel eenvoudig: toen Israël en Palestina werden gesticht via een besluit van de VN, ontstonden twee onleefbare staten. De voorgeschiedenis van dit besluit is een troebel allegaartje van claims op religieuze basis (Joden: God heeft ons dit land gegeven) en historische rechten (Palestijnen: wij wonen hier al meer dan 2000 jaar). Het eerste argument was krankzinnig. Het tweede argument sneed hout, maar gold ook voor de tegenstander. Doorslaggevend was uiteindelijk het machtswoord van het westen dat zich in meerderheid, terecht, medeverantwoordelijk voelde voor de Holocaust, een zaak waaraan de Palestijnen part noch deel hadden. Het gevecht om land na de uitspraak van de VN werd gewonnen door de Joden, dankzij overvloedige westerse steun. Het land werd al snel een militair strategisch knooppunt. Deze positie bekleedt het land nog steeds. En niemand hoeft iemand wijs te maken dat in geval van militaire prioriteit mensenrechten een rol spelen. Wat wèl een rol speelt, is de relatie van Israël met de buurlanden. Werd eerder gedacht dat een atoombom de tegenstanders wel zou afschrikken, inmiddels zijn de verhoudingen veranderd. De atoombom is geen optie meer. De steun van het westen is sterk verminderd. De machtspositie van het westen in het Midden-Oosten ligt bijna aan gruzelementen. De invloed van Rusland is sterk toegenomen. Ook de vijandigheid van de (Islamitische) omgeving is sterk toegenomen. Daarenboven ontwikkelt Israël zich tot een onverhuld racistische staat waarin Joodse burgers meer rechten hebben dan Arabische burgers. Meest zorgelijke is, dat veel Joodse bewoners van Israël deze ontwikkelingen zien als een garantie voor meer veiligheid. Het land verkeert in staat van waanzin.

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 jan. 2020 - 14:49

Jan, ik vergelijk het verzet van de Palestijnen tegen de bezetting altijd maar met het verzet van de ondergrondse in ons land, bezetting 1940-1945. Waren geen lieverdje maar dat kan m.i. ook niet als je tegen een meedogenloze bezetting kampt. Meest jongelui en ik bewonder ze nog steeds.

Buitenstaander
Buitenstaander17 jan. 2020 - 17:20

@FransKwakman Leuke vergelijking, met dien verstande dat wij in 40-45 geen 'eigen' bezettingsmacht er overheen hadden, die zorgde dat onze verzets mensen naar het slagveld gestuurd werden, en zelf comfortabel geld uit Rusland kregen.

Buitenstaander
Buitenstaander17 jan. 2020 - 17:29

@Bert Altijdwel interessant om te zien dat sommigen in staat zijn de geschiedenis, met weglaten van niet onbelangrijke elementen, zo teschrijven date1 partij alsschuldigeeruit komt, omdat het toch moet leiden tot de triomfantelijke uitkomst dat Israel een facistische staat. is. We vergeten maar even, bv, de oorlogen vanaf het begin van de staat Israel; de rol van Iran, Hezbollah en Hamas, en het feit dat niemand van de 'bevriende' landen in het M-O maar een poot uitsteekt voor de 'Palestijnen'. Hoe zou dat komen? Maar wij, in NL, weten echt hoe we t probleem gaan oplossen, net als in Irak, Afghanistan, en Syrie zeker. Vingertje… dat wel.

Klaas Punt
Klaas Punt17 jan. 2020 - 20:01

Norm, er is niets "leuk" aan bezetting. In mijn land, zijn vooral de jongeren actief geweest. Dat is misschien de reden van de onmenselijke houding van de Israelische bezetting juist naar de Palestijnse jongeren toe. Ik begrijp dat je de etnische zuivering goedkeurt en juist met verve verdedigt. Net als Lubbelinkhof, die spreekt over "lief". Nou "lief" heeft niets te maken met het opeisen van jouw rechten en het streven naar terugkeer van waar je verjaagd bent. Is een facistische staat eender aan een apartheidsstaat? Ooi hebben we hier de apartheid bestreden met boycot. Dat is wat ik n elk geval met dit Israel doe, geen produkten noch bezoek aan Israel.

BigKnor
BigKnor17 jan. 2020 - 21:27

@Frans Kwakman Hoeveel bussen heeft het Nederlands verzet in W.O. II opgeblazen?

Klaas Punt
Klaas Punt18 jan. 2020 - 9:21

BigKnor - ooit van de aanslag op Reuter gehoord? Je weet wel toen de moffen een heel dorp ontvolkt hebben, althans de mannen. Ik kan je de boeken van de Jong aanbevelen.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof18 jan. 2020 - 13:50

@Klaas, Dus ls Bigknor vraagt hoeveel bussen het Nederlands verzet heeft opgeblazen komt u met de diefstal van een vrachtwagen vlees waar toevallig Rauter (niet Reuter) bij om het leven komt? In welk universum is dat hetzelfde?

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 jan. 2020 - 17:45

Jan, inderdaad onze bezetters hadden niet dezelfde intenties als die Israeliers. Ze brachten alle mannelijke bewoners van Putten om. De dorpsbewoners in Palestina werden naar kampen vervoerd En Reuter of Rauter reed in konvooi waar misschien die vleeswagen ook reed maar onze ondergrondse heeft hem gedood. Dat hof je echt niet te ontkennen om Israel te steunen.

Mark Huysman
Mark Huysman18 jan. 2020 - 17:45

@BigKnor @jan Lubbinkkhof Het Nederlands verzet was gelieerd aan de geallieerden. Zoals bekend hebben de geallieerden diverse malen bewust burgerdoelen getroffen. Bekendste: tapijtbombardementen op Dresden en atoombommen op Japan. Maken deze misdaden dat de strijd van de geallieerden (en het nationale verzet) tegen de nazi’s waardeloos was? Nee, natuurlijk niet. De oorlog en verzetsstrijd tegen de nazi’s was noodzakelijk en rechtvaardig. Het is mogelijk om tegelijk een bepaalde strijd te steunen en sommige middelen af te wijzen. Dat geldt ook voor het Palestijns verzet.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg17 jan. 2020 - 12:50

"Gaza door Israëls jarenlange blokkade van het gebied (met medewerking van Egypte) niet langer geschikt voor menselijke bewoning. Als onderdeel van de blokkade is het gebied jarenlang verstoken van middelen die essentieel zijn voor de waterzuivering, riolering, energievoorziening, gezondheidszorg, onderwijs en huisvesting." Dit was niet met medewerking van Egypte gebouwd. Het land heeft zelf heel actief een beschermingsmuur gebouwd tegen die terroristen. Het geeft te denken dat ze in gaza zogenaamd aan alles tekort komen (ondanks de vele miljarden die ze jaarlijks ontvangen) maar nog nooit een tekort hebben gehad aan wapens en munitie.

Bert de Vries
Bert de Vries17 jan. 2020 - 12:46

Zet de getallen op een rij, en de conclusie is onontkoombaar: de staat Israël is een weerzinwekkende staat.

7 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof17 jan. 2020 - 13:38

Zet de getallen op een rij, en de conclusie is onontkoombaar: de staat Gaza is een weerzinwekkende staat.

Pindaklaas
Pindaklaas17 jan. 2020 - 13:46

@ Jan, Van Gaza is nagenoeg niets meer over. Kijk eens op een actuele landkaart. Voor de rest, leef maar lekker achter je roze zonnebril.

Visionair NL
Visionair NL17 jan. 2020 - 14:24

Vertel. Wat is uw alternatief, dat niet het voortbestaan van de staat Israël bedreigt?

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 jan. 2020 - 14:52

Jan, je vergist je. Gaza is een kamp, ooit moet je de foto's gezien hebben van de uitkijkposten vanwaar honderden mensen gedood zijn.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof17 jan. 2020 - 16:06

@Frans, Van tweeën een. Of het is een staat en dan zullen ze toch echt eerst hun terrorisme moeten afzweren alvorens ze (enigszins) open grenzen kunnen hebben. Of het is een kamp (zoals u zegt) en dan zullen we het zo snel mogelijk moeten ontruimen en met de grond gelijk malen. Ik opteer voor het eerste, u voor het tweede?

Frans Kwakman
Frans Kwakman18 jan. 2020 - 17:52

Zeker de tweede optie waarbij elke kampbewoner zijn of haar rechtmatige spullen terug krijgt. Het zal wat inschuiven worden maar het recht moet zijn loop hebben. Je bedoelt toch niet met de grond gelijk maken met de bewoners er in, hoop ik. Want dan zou je vergelijkbaar zijn met die lieden die de grootste volkenmoord van de 20ste eeuw gepland hebben.

OlavM
OlavM19 jan. 2020 - 22:17

Waar de hele huidige toestand mee is begonnen, is: de verovering van Palestijns grondgebied door koloniserende zionistische joden (en het vervolgens uitroepen van de staat Israël), de verdrijving van honderdduizenden Palestijnen van huis en haard (met vermoording van velen van hen en inpikken van hun eigendommen), en daarna de bezetting door Israël van Palestijnse gebieden (Westoever, Oost-Jeruzalem en Gaza). Elk ander uitgangspunt is in strijd met de feitelijke geschiedenis, alsmede in strijd met de resoluties van de VN (die vaststellen dat Israël het internationale recht voortdurend blijft schenden), en levert ook geen basis voor een rechtvaardige oplossing.

Hiroshi
Hiroshi17 jan. 2020 - 12:35

Mijn indruk is al geruime tijd dat de internationale gemeenschap heeft besloten de enige oplossing aan het conflict is Gaza te ontruimen. Dat bereik je in ieder geval wel met het onleefbaar maken. Of het zo is weet ik natuurlijk niet, maar ik vind het meer dan opvallend hoe de VN hieraan meewerkt.

Thuiszitter
Thuiszitter17 jan. 2020 - 12:34

Ik vind de Docu Het Israël van Heertje en Bromet erg verhelderend.

Salama.
Salama.17 jan. 2020 - 12:13

Gazastrook is ongeveer zo groot als Terschelling en er wonen bijna twee miljoen mensen. Geen wonder dat het onleefbaar is in die stoffige bende.

5 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas17 jan. 2020 - 13:48

JA, Israel heeft zijn landjepik tot in de pinken geoptimaliseerd. Nog even en Gaza is geschiedenis.

Jonkheer
Jonkheer 17 jan. 2020 - 15:13

Wás het maar zo groot als Terschelling. Gaza is 365 km2 groot. Terschelling 674 km2. Dat is verrekte weinig land voor 1,8 miljoen mensen. Inderdaad.

MountEverest
MountEverest17 jan. 2020 - 23:01

De Israëliërs bezetten Gaza niet. De laatste nederzettingen zijn lang geleden ontruimt. Israël wilde Gaza in 1979 teruggeven aan Egypte maar dat land had er geen trek in... De reden voor de blokkade zijn de raketaanvallen van Hamas, de zeeblokkade is ingested omdat Hamasterroristen dood en verderf probeerden te zaaien op de stranden van Tel Aviv.

OlavM
OlavM19 jan. 2020 - 22:00

@ Salama en Jonkheer: De landoppervlakte van Terschelling is 11.575 hectare.Een eenvoudige rekensom leert dat dit 115,575 vierkante km is. Omdat Gaza een opper vlakte heeft van 365 vierkante km, is dat gebied dus ruim drie keer zo groot. (En ook twee maal zo groot als Texel).

OlavM
OlavM19 jan. 2020 - 22:04

Typefout: "115,575 vierkante km" moet zijn: 115,75 vierkante km. (Overigens slechts een klein verschil).

korheiden2
korheiden217 jan. 2020 - 12:00

Helaas zijn we het point of no return al lang gepasseerd. Hamas blijft raketten en brandballonnen sturen, Israël antwoordt met bombardementen. Gaza krijgt zeer veel geld uit het buitenland maar blijkbaar helpt het nauwelijks. De terugkeer naar gebieden die voor 1948 bewoond werden door de toenmalige Arabieren (de term Palestijn is van later datum) is ondenkbaar en zou ontwrichtend zijn voor Israël. Of een boycot veel helpt? Israël maakt gewilde high tech producten. Men heeft goede banden met een land als India en stiekem ook met Saoedi-Arabië. Ik zie eerlijk gezegd nog geen oplossing.

11 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman17 jan. 2020 - 13:01

@korheiden [Hamas blijft raketten en brandballonnen sturen, Israël antwoordt met bombardementen] Hier gaat iets aan vooraf: de weigering van Israël om zich aan het internationaal recht te conformeren. Gaza is hermetisch van de buitenwereld afgesloten en Israël heeft met zijn illegale bezetting, kolonisatie en annexatie een Palestijnse staat in de praktijk onmogelijk gemaakt. [De terugkeer naar gebieden die voor 1948 bewoond werden door de toenmalige Arabieren (..) is ondenkbaar en zou ontwrichtend zijn voor Israël.] Ondenkbaar voor jou misschien maar niet voor de Palestijnen. En niet voor de rest van de wereld die het recht op terugkeer erkent. Het zou ontwrichtend zijn voor de apartheidsstaat maar elke democraat zou blij moeten zijn met een staat waar dezelfde rechten gelden voor alle inwoners. [(de term Palestijn is van later datum)] Leugen: The Arabic word Filastin (=Palestina) has been used to refer to the region since the time of the earliest medieval Arab geographers. It appears to have been used as an Arabic adjectival noun in the region since as early as the 7th century CE.[80] The Arabic newspaper Falasteen (est. 1911), published in Jaffa by Issa and Yusef al-Issa, addressed its readers as "Palestinians".[81] During the Mandatory Palestine period, the term "Palestinian" was used to refer to all people residing there, regardless of religion or ethnicity, and those granted citizenship by the British Mandatory authorities were granted "Palestinian citizenship" https://en.wikipedia.org/wiki/Palestinians [Of een boycot veel helpt?] Heel veel. Het is niet voor niks dat de Israëlische regering en pro-Israël groepen alles in het werk stellen om de BDS-beweging te vernietigen. Sterker: een boycot is het enige dat helpt. De militaire krachtsverhoudingen zijn nu eenmaal gunstig voor de bezetter dus Israël kan alleen gedwongen worden zich aan het internationaal recht te houden door grote internationale druk.

korheiden2
korheiden217 jan. 2020 - 13:31

@Mark : Je hebt gelijk : de term ' Palestijn' was al eerder bekend, maar wel voor alle inwoners van Palestina. Ik dacht dat in het spraakgebruik van voor 1967 er vooral over Arabieren gesproken werd, maar goed. Strikt genomen waren de inwoners van Gaza en de Westbank toen inwoners van Egypte en Jordanie. Een boycot komt er niet, althans niet op de door BDS gewenste schaal. En ik denk dat Israel nooit een terugkeer zou toestaan van Palestijnen. Dat zou dus alleen onder dwang van een immense troepenmacht kunnen plaatsvinden. Eerlijk gezegd denk ik dat Israel zich nog liever doodvecht dan dit te laten gebeuren. Het is de realiteit en ik zie het niet snel veranderen.

tinus1969
tinus196917 jan. 2020 - 14:20

Mark Huysman [Gaza is hermetisch van de buitenwereld afgesloten ] Overigens is Gaza ook hermetisch afgesloten door Egypte en een oplossing van de humanitaire problemen via Egypte lijkt me veel sneller te realiseren. Gaza was bovendien voor 1967 Egyptisch (de staatsrechtelijke situatie is wat rommelig maar in ieder geval kan Israël geen valide claim leggen op dit gebied en Egypte wel) en Egypte kan dus aangesproken worden op zijn verantwoordelijkheid in deze.

SG87
SG8717 jan. 2020 - 17:02

@korheiden: " Je hebt gelijk : de term ‘ Palestijn’ was al eerder bekend, maar wel voor alle inwoners van Palestina." En die 'alle inwoners' zijn vrijwel allemaal de huidige Palestijnen (zowel wonend in de Palestijnse gebieden als gevlucht naar andere landen). De (voorouders van) de niet-Palestijnse Israëliërs woonden toen nog elders (voornamelijk Europa en Rusland). De woede van de Palestijnen ligt hem daar ook vooral: Groot-Brittannië (toen nog de koloniale meester van Palestina) liet Europese joden naar het gebied trekken en gaf vervolgens het vruchtbaarste deel van het land weg aan die immigranten. Moet je eens voorstellen als dat hier zou gebeuren: als de VN bijvoorbeeld besluit dat de Rohingya die behoorlijk vervolgd worden door Myanmar naar Nederland mogen immigreren (zonder Nederland te raadplegen) en vervolgens enkele jaren later uitroept dat de Randstad niet meer bij Nederland hoort maar een nieuwe Rohingya-staat is en vervolgens die nieuwe staat ook nog eens een groot deel van de Nederlanders uit de Randstad gooit. Zouden wij dat acceptabel vinden? Neemt niet weg dat dat nooit meer terug te draaien is en de staat Israël gewoon bestaansrecht heeft. Het gaat er nu alleen om dat Israël ook zich aan de internationale regels houdt en eindelijk ook de Palestijnse staat het bestaansrecht geeft, in plaats van steeds meer van het land af te pakken. "Ik dacht dat in het spraakgebruik van voor 1967 er vooral over Arabieren gesproken werd, maar goed." Nee hoor, eerder andersom. Voor 1948 (toen de staat Israël werd uitgeroepen) werden Joodse bewoners van het gebied ook Palestijnen genoemd. In politieke zin heet die regio al zo sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog (toen het weer 'vrij' werd van het Ottomaanse Rijk). Echter werd het al veel langer daarvoor de naam al gebruikt voor deze regio/deze bevolkingsgroep. Deze groepering wordt al sinds de 19e eeuw zo aangeduid. En deze komt weer af van de term Palaestina, zoals de Romeinen het gebied noemde. Op zijn beurt komt die naam weer af van de Filistijnen, die daar in de oudheid een stedenstaat hadden. "Strikt genomen waren de inwoners van Gaza en de Westbank toen inwoners van Egypte en Jordanie." De bewoners van de Westbank kregen inderdaad een Jordanees paspoort en dat gebied werd geannexeerd. Echter werd dat alleen maar door het VK en Pakistan erkend, waardoor het internationaal dus gewoon werd gezien als bezet gebied en de bewoners dus ook niet gezien werden als inwoners van Jordanië. Voor de Gazastrook heb je geen gelijk. Egypte schermde het gebied toen al af van (Israël was daar dus niet mee begonnen) en de bewoners van Gaza kregen ook een Palestijns paspoort in plaats van een Egyptische. "En ik denk dat Israel nooit een terugkeer zou toestaan van Palestijnen. Dat zou dus alleen onder dwang van een immense troepenmacht kunnen plaatsvinden. Eerlijk gezegd denk ik dat Israel zich nog liever doodvecht dan dit te laten gebeuren. Het is de realiteit en ik zie het niet snel veranderen." Ik vrees dat je daar gelijk in hebt.

wegmetons
wegmetons17 jan. 2020 - 20:43

Mark, wat vind u er eigenlijk van dat de oorspronkelijke 'eigenaar' van de Gazastrook (waar Israël het dus van bezet) het helemaal niet terug wilde? Israël wilde het terug geven aan Egypte samen met de Sinaï maar Egypte wilde helemaal Gaza niet terug. Het is dus eigenlijk een bezetting tegen wil en dank, zie het als dat u iets vind op straat wat u eigenlijk niet wilt maar het is te groot voor de vuilniston. U heeft de eigenaar gevonden maar die weigert het op te halen. U zit er maar mee. Dat is in het heel klein óók de situatie.

Mark Huysman
Mark Huysman17 jan. 2020 - 22:18

[Mark, wat vind u er eigenlijk van dat de oorspronkelijke ‘eigenaar’ van de Gazastrook (waar Israël het dus van bezet) het helemaal niet terug wilde?] Je hebt ‘eigenaar’ al tussen aanhalingstekens gezet dus je gelooft je eigen stelling kennelijk niet helemaal. Gaza is natuurlijk niet van Egypte maar van de mensen die er wonen, de Palestijnen. Lees alle relevante resoluties van de VN er maar op na. Zelfbeschikkingsrecht. [Het is dus eigenlijk een bezetting tegen wil en dank] Bizarre opmerking. Israël bezet Palestina illegaal. Gaza is onderdeel van Palestina. De hele wereld wil dat Israël die bezetting opgeeft en eindelijk ruimte maakt voor een soevereine Palestijnse staat. […zie het als dat u iets vind op straat wat u eigenlijk niet wilt maar het is te groot voor de vuilniston] Nee zie het als een openluchtgevangenis die door de illegale Israëlische blokkade onleefbaar gemaakt is. De openluchtgevangenis dient tevens als Israëlische schietsalon waar ongewapende Palestijnen als beesten afgeschoten worden.

wegmetons
wegmetons18 jan. 2020 - 12:32

@Mark, volkenrechtelijk valt er nog wel wat af te dingen aan het onrechtmatige van de verovering van Gaza. Die discussie wil ik best met u voeren maar dan bij een topic waar het beter bij past dus ik laat dat even voor wat het is. Laat ik als eerste in gaan op uw punt van zelfbeschikkingsrecht. Dat bestaat zeker, de facto zijn ze ook een staat. Israël patrouilleert dan ook niet door de straten, zij bezet het niet echt. Ze heeft alleen een cordon er om heen gelegd. Wat betreft het sluiten van de grens vanaf landzijde is het ook zeker niet illegaal. Wanneer je er van uit gaat dat het een staat is dan is het aan andere staten toegestaan om grenzen dicht te houden, dat behoort tot het recht van een land. De zeegrens sluiten vind ook ik illegaal, de territoriale wateren van de Gaza strook behoren mijns inziens ook niet aan Israël toe waardoor zij geen recht heeft om ze te controleren. Als tweede wil ik ingaan op waarom ik 'eigenaar' tussen aanhalingstekens heb gezet. De Gazastrook behoorde al eeuwen tot Egypte, ook toen Egypte als staat onderdeel was van het Ottomaanse rijk. Echter zie ik een staat niet als eigenaar van grond, ik zie een staat eerder als beheerder/beschermer er van volgens de klassieke liberale gedachte dat de staat er is om de bevolking te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf en binnenuit maar dat zij niet bepaald wat de bevolking doet met haar eigendommen. Vandaar de aanhalingstekens. Wat betreft het schieten op onbewapende Palestijnen, ook dat is wel waar maar ook weer niet helemaal. Natuurlijk is Israël veel te ver gegaan in het beschermen van haar grenzen, het had mijns inziens met veel minder geweld gekund en gemoeten. Echter het was niet zo dat er alleen maar lieve jongetjes tussen liepen, er werden ook brandbommen over de grens gestuurd met ballonnen, geschoten en meer van dat soort gekkigheid.

Mark Huysman
Mark Huysman18 jan. 2020 - 15:02

[Laat ik als eerste in gaan op uw punt van zelfbeschikkingsrecht. Dat bestaat zeker, de facto zijn ze ook een staat. Israël patrouilleert dan ook niet door de straten, zij bezet het niet echt] Israël oefent effectieve controle over alle belangrijke zaken in Gaza en wordt daarom door de internationale gemeenschap als bezet gebied gekarakteriseerd en niet al ’staat’. Jij noemt zelf al de landgrenzen (waarbij je overigens niet de illegale blokkade benoemt) en Gaza’s territoriale wateren (waarvan je toegeeft dat het illegaal is). Maar daarnaast oefent Israël ook controle uit over Gaza’s luchtruim, het bevolkingsregister, het internet, telefoon- en internetverkeer, radio- en tv-signalen. Israëls controle over Gaza gaat zover dat het zelfs een bufferzone binnen Gaza heeft aangelegd. Palestijnen die zich in deze zone bevinden worden zonder pardon doodgeschoten. [Als tweede wil ik ingaan op waarom ik ‘eigenaar’ tussen aanhalingstekens heb gezet. De Gazastrook behoorde al eeuwen tot Egypte, ook toen Egypte als staat onderdeel was van het Ottomaanse rijk.] Gaza heeft,een enorm bewogen geschiedenis. Hetzelfde geldt voor praktisch alle gebieden op de wereld. Het gebied wat nu Nederland is was ooit ‘eigendom’ van de Spaanse koning maar dat is weinig relevant meer. Sinds de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog en de Franse revolutie is het zelfbeschikkingsrecht van de volken belangrijk geworden en het is dan ook een van de centrale punten in het handvest van de Verenigde Naties. Egypte is geen eigenaar (al of niet tussen aanhalingstekens) van Gaza. De internationale gemeenschap heeft bepaald dat de Palestijnen zelfbeschikkingsrecht hebben en zo snel mogelijk een eigen soevereine staat moeten krijgen bestaande uit de westoever en Gaza (aaneengesloten) met als hoofdstad Oost-Jeruzalem. [Echter het was niet zo dat er alleen maar lieve jongetjes tussen liepen, er werden ook brandbommen over de grens gestuurd met ballonnen, geschoten en meer van dat soort gekkigheid.] Hoeveel Israëlische militairen of burgers zijn omgekomen dan? Hoeveel Israëlische militairen of burgers liepen daadwerkelijk gevaar? We hebben genoeg beelden gezien om te kunnen vaststellen dat Israëlische sluipschutters zonder pardon ongewapende demonstranten, kinderen, hulpverleners en ook journalisten neergeknald hebben. Israëls moorddadig optreden is niet voor niks door de VN veroordeeld.

Mark Huysman
Mark Huysman18 jan. 2020 - 15:05

Eerste zin moet zijn: Israël oefent effectieve controle over alle belangrijke zaken in Gaza en het gebied wordt daarom door de internationale gemeenschap als bezet gekarakteriseerd en niet als ’staat’.

wegmetons
wegmetons19 jan. 2020 - 17:50

@Mark, ik wil er toch nog op ingaan. Allereerst, u noemt de blokkade illegaal maar valt onder het zelfbeschikkingsrecht van een land dan niet dat hij/zij zelf bepaald wat er over haar wegen mag rijden? Dat geld ook voor Israël, zij hoeft dus niet toe te staan dat er iets over haar wegen naar een ander land gaat. Via de zee is een ander verhaal omdat ze daar blokkeren wat er via internationale wateren gaat, dat is inderdaad illegaal. Wat betreft wat u meld over internet en luchtruim, dat zit toch ook wel wat anders als u meld. Want je mag je luchtruim internationaal alleen openstellen als je capabele luchtverkeersleiding heb, beschikken de Palestijnen daarover? Of vinden ze het wel prima dat Israël het luchtverkeer regelt? Wat betreft internet, hebben de Gazanen überhaupt de mogelijkheden om zelfstandig een netwerk neer te leggen? Wat betreft het afschieten van Palestijnen, ik ben het met u eens: het slaat nergens op om zo trigger happy te zijn. Echter om nu te doen alsof het alleen maar lieverdjes zijn die gewapend met een zakje pinda's een wandelingetje aan het maken zijn is ook niet waar. Er zitten zat hamas strijders bij die echt niet veel goeds in de zin hebben. U geeft ook aan dat er vanaf de Gazastrook niks richting Israël gedaan werd. Maar hoe verklaard u dan die brandballonnen? Die ook gewoon branden en gewonden veroorzaakt hebben? En hoe verklaart u dan de raketten die worden afgeschoten op scholen? Dit conflict is verschrikkelijk maar niet eenzijdig. Van twee kanten worden misdaden gepleegd, het zou zeer goed zijn als er een VN vredesmacht komt die de twee partijen kan scheiden.

Mark Huysman
Mark Huysman19 jan. 2020 - 19:57

[Mark, ik wil er toch nog op ingaan. Allereerst, u noemt de blokkade illegaal maar valt onder het zelfbeschikkingsrecht van een land dan niet dat hij/zij zelf bepaald wat er over haar wegen mag rijden? Dat geld ook voor Israël, zij hoeft dus niet toe te staan dat er iets over haar wegen naar een ander land gaat.] Het is zeker geen onderdeel van het zelfbeschikkingsrecht dat een land de bevolking van een ander land kan wurgen. Dit is wat de VN erover zegt: “Having entered its 11th year in June 2017, the Israeli-imposed blockade of Gaza, which the United Nations considers illegal under international law as a form of collective punishment, continues to severely restrict the freedom of movement of people and goods, crippling the economy.” https://www.unrwa.org/activity/protection-gaza-strip [Via de zee is een ander verhaal omdat ze daar blokkeren wat er via internationale wateren gaat, dat is inderdaad illegaal.] Tel alles bij elkaar op: geen vrije in- en uitvoer over land, over zee of door de lucht. Nauwelijks mogelijkheden voor Gazanen om het gebied te verlaten. Oftewel een openluchtgevangenis ter grootte van twee keer Texel. [Wat betreft wat u meld over internet en luchtruim, dat zit toch ook wel wat anders als u meld. Want je mag je luchtruim internationaal alleen openstellen als je capabele luchtverkeersleiding heb, beschikken de Palestijnen daarover? Of vinden ze het wel prima dat Israël het luchtverkeer regelt? ] Er is helemaal geen vliegveld in Gaza. Er was er een maar die is kapotgebombardeerd door Israël. De macht van Israël over het luchtruim betekent dat het onbeperkt drones en vliegtuigen over Gaza kan laten vliegen en elke beweging in de gaten kan houden. [Echter om nu te doen alsof het alleen maar lieverdjes zijn die gewapend met een zakje pinda’s een wandelingetje aan het maken zijn is ook niet waar.] Nee het waren demonstranten die vreedzaam protesteerden tegen de illegale blokkade en voor het internationaal erkende recht op terugkeer. [U geeft ook aan dat er vanaf de Gazastrook niks richting Israël gedaan werd. Maar hoe verklaard u dan die brandballonnen? Die ook gewoon branden en gewonden veroorzaakt hebben? En hoe verklaart u dan de raketten die worden afgeschoten op scholen?] Dat zijn wanhoopsdaden die nauwelijks schade hebben aangericht. En die pas ondernomen werden nadat er al vele tientallen ongewapende demonstranten afgeschoten waren. Een VN-commissie heeft in februari vorig jaar 489 gevallen onderzocht waarbij Palestijnen gedood of zwaar gewond waren geraakt en geconcludeerd dat er in slechts twee gevallen *mogelijk* sprake was van zelfverdediging door Israëlische militairen. Pure massamoord dus.

Zeurmachine
Zeurmachine17 jan. 2020 - 11:49

Het hele gebied is al 6000 jaar een strijdtoneel. Vreemd genoeg weten de strijdende partijen er keer op keer hele werelddelen er bij te betrekken. Generatie na generatie zitten wij opgescheept met verhalen van overwinning en verslachtoffering. Dat allemaal op enkele vierkante kilometer dorre grond, waarvan de bewoners zich nog steeds het middelpunt van de wereld wanen. Jerusalem en wijde omgeving herbergen horrorverhalen van de ergste soort. Drie religies claimen er de tent, allemaal gestoeld op mythen en aannames. Ik heb er afstand van genomen. Als zij al 6000 jaar strijd met elkaar hebben, zullen ze eenvoudigweg niet zonder willen. Het interesseert mij niets meer. Het is een grof schandaal dat de wereld zich er in mee laat slepen. Hoe kun je nog voor of tegen iemand zijn. Op je gevoel kun je niet afgaan. Feiten zijn niet te achterhalen. Hou er over op. Hou er toch gewoon eens een keer over op.

4 Reacties
Hank Nozemans
Hank Nozemans17 jan. 2020 - 12:20

De eerste keer dat ik wat zinnigs lees over dit onderwerp.

joop12342
joop1234217 jan. 2020 - 12:58

Je hebt gelijk Zeur, de Filistijnen en Samson hadden al mot. De Filis en de joden hadden al mot en dat is zo gebleven. De joden waren toen al in het voordeel : ze hadden een god en de Filis niet. Baal kwam later opdagen. Toen was het al te laat. Het is niet op te lossen.Landje pik is nu nog steeds actueel. De Krim bijv. Krijgen ze ook niet terug. En dat is nog recent. De moslims hebben massaal aan landje pik gedaan. Heel noord Afrika ingepikt, nabije oosten enz Jerusalem , ooit joods ook ingepikt door Mo. Een klein stukje van de verwoeste tempel van Salomon staat er nog. De islam nam het de christenen zeer kwalijk , dat ze Jerusalem weer terg wilden. Ze hebben het nog steeds over die vermaledijde kruisvaarders die de ingepikte gebieden weer terug wilden. Hoe durfden ze. Ingepikt is ingepikt. Conclusie het zit daar al heel lang heel diep. Hier is een Salomonsoordeel nodig.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos17 jan. 2020 - 15:03

Ik ben het helemaal met je eens Joop. Heb in 2011 een klusje in Tel Aviv gedaan voor een bedrijf van de familie Lauder. Mijn collega en ik moesten (inderdaad van de baas) op excursie naar de Heilige Stad. We kregen een prive gids die ons heen en weer reed en ons rondgeleid heeft. Hij vroeg wat ik van de Heilige Stad vond. Ik zei hem dat ik het een goed idee zou vinden om die hele stad met een bulldozer vlak te vegen en uit te wissen. Mijn collega schaamde zich dood en de gids vroeg verbaasd waarom. Een hele lange tijd geleden kregen hier een paar mensen ruzie. Dit is dusdanig uit de hand gelopen dat we kunnen zeggen dat 80% van alle oorlogen en moorden in de moderne geschiedenis op deze ruzie terug te voeren is. (De overigen sneuvelden uit naam van het evangelie van Marx) Wanneer je de Heilige Stad platwalst, is iedereen zielig en wordt het misschien vrede. De gids en mijn collega hadden hier niets tegen in te brengen. De Heilige Stad leek wel een soort van beurs waar iedere religie zich promootte. Het was het begin van de opstand in Egypte. Bij de stand van de Kopten was het stilletjes.

Marinus C.
Marinus C.17 jan. 2020 - 17:09

@Lowieke Een stad vernietigen om het een betere plek te maken voor de inwoners is extremistisch en irrationeel. Misschien waren de collega en de gids (inwoner van de stad in kwestie?) gewoon ook wel uitgepraat met je.

Eigenwijs2
Eigenwijs217 jan. 2020 - 11:48

Met dank aan het Zionisme.

1 Reactie
4Vier!
4Vier!19 jan. 2020 - 21:27

Eigenwijs 17 januari 2020 at 12:48 “Met dank aan het Zionisme.” En wat is de oorzaak van zionisme? Wanneer is die oorzaak “ontstaan”?

Andy JPL
Andy JPL17 jan. 2020 - 11:46

In dit geval denk ik dat waar er 2 vechten er 2 schuld hebben, echter gaat Israel hierin veel te ver. Probleem waar Israel mee zit is een stuk gebrek aan vertrouwen en daar hebben ze redenen voor. De Palestijnen hebben dit probleem minimaal zo erg, maar als er 1 toegeeft, verpest de ander het weer. ik denk dat er een internationale macht moet komen die alle Israelische illegale activiteiten de Palestijnse gebieden uitknikkeren (zoals de settlements) en een buffer moeten vormen tussen Israel en de Palestijnse gebieden. Dan moeten de Palestijnse gebieden leefbaar gemaakt worden met infrastructuur, bewoning en hulpgoederen. Zodra 1 van de partijen de ander wat aan wil doen, meteen aanpakken die hap, blijkbaar zijn beide staten niet in staat zelfstandig vredig naast elkaar te leven en dan moet je ze ook maar niet meer gaan behandelen als zelfstandig. Het moet nu maar een keer klaar zijn met deze menselijke ramp.

1 Reactie
OlavM
OlavM19 jan. 2020 - 21:31

@ Andy JPL: Een allereerste begin moet zijn, dat Israël de bezetting en kolonisatie (op voet van apartheid) van de Westoever en opheffing van de blokkade van Gaza moet opgeven, welke in strijd zijn met het internationale recht en de mensenrechten, en waarover de VN diverse malen resoluties heeft aangenomen. Bovendien is de muur tussen Israël en de Westoever door het Internationaal Gerechtshof beoordeeld als in strijd met het recht. (Zie b.v.:https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hof-israelische-muur-moet-afgebroken~b7285192/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F).

Jorah
Jorah17 jan. 2020 - 11:40

Nederland heeft gedaan wat het kon. De verantwoordelijkheid voor dit humanitaire drama ligt in eerste instantie bij de Palestijnen zelf. Daarna Israel gevolgd door de VS en daarna de Arabische wereld. Pas daarna komen landen als Nederland eens aan bod als we naar de schuldvraag kijken. Elk ander weldenkend volk had al lang en breed vrede gesloten met de oppermachtige buurman opdat er handel mogelijk was en het verhogen van de levensstandaard.

2 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof17 jan. 2020 - 16:07

Ja, maar, weldenkend... Gaat dus niet gebeuren met de huidige machtshebbers.

OlavM
OlavM19 jan. 2020 - 21:23

@ Jorah: [Nederland heeft gedaan wat het kon. De verantwoordelijkheid voor dit humanitaire drama ligt in eerste instantie bij de Palestijnen zelf.] Wat een flagrante omkering van de werkelijkheid! Nederland heeft zich altijd opgesteld als de lakei van de VS, en daarmee ook van Israël. En dit laatste land heeft elke mogelijkheid van vorming van een Palestijnse staat getorpedeerd, ter verwezenlijking van een gedroomd zionistisch "Groot Isaël".

Frans4
Frans417 jan. 2020 - 11:35

Ik wil daar echter nog wel even aan toevoegen dat Gaza qua oppervlak kleiner is dan Texel of de gemeente Amsterdam (170 tegen 150 km²), en 450.000 inwoners heeft. Waar die landbouw dan moet plaatsvinden lijkt me nogal een vraag. Samen met de blokkades van Egypte en Irael en het corrupte Hamas regime zal het daar ongetwijfeld onprettig wonen zijn. Om dat alleen maar aan Israel toe te schrijven gaat wat ver.

6 Reacties
korheiden2
korheiden217 jan. 2020 - 13:02

@Frans : De gehele Gazastrook, met een oppervlakte van 365 vierkante kilometer, heeft intssuen al ruim twee miljoen inwoners. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/gazastrook-telt-inmiddels-twee-miljoen-inwoners~b21d5626/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

korheiden2
korheiden217 jan. 2020 - 13:02

@Frans : intssuen=intussen

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 jan. 2020 - 14:58

Frans, Israel heeft ontzettend veel bewoners van wat nu Israel heet gewapender hand naar Gaza verdreven. Mij lijkt het niet te ver gaan om de ellende in Gaza volledig aan Israel toe te schrijven.

Sharif Hussainali
Sharif Hussainali17 jan. 2020 - 15:29

Frans Kwakman groot gelijk hoor. Voor 1948 bestond de staat Israel niet, die mensen zijn allemaal geimporteerd uit andere landen om zo een (horror) staat te creeren. Joden worden nota-bene betaald om daarheen te verhuizen. Dit gebeurt overigens nog steeds. Zelfs Palestijnse christenen worden behandeld als 3e wereld mensen.

SG87
SG8717 jan. 2020 - 20:59

"Israel heeft ontzettend veel bewoners van wat nu Israel heet gewapender hand naar Gaza verdreven. Mij lijkt het niet te ver gaan om de ellende in Gaza volledig aan Israel toe te schrijven." Mij wel, want daarbij schuif je de rol van het Verenigd Koninkrijk onder het tapijt. Het was immers het VK die Joodse Europeanen zonder goedkeuring van de Palestijnen naar Palestina liet immigreren. Het was vervolgens ook het VK dat zonder enige inspraak van de autochtone Palestijnen het vruchtbare deel van Palestina weggaf aan de Joodse Europeanen om de staat Israël op te richten. Het is dit beleid van het VK dat de bron van alle ellende in dat gebied.

OlavM
OlavM19 jan. 2020 - 21:17

@ Frans: [Ik wil daar echter nog wel even aan toevoegen dat Gaza qua oppervlak kleiner is dan Texel.....] Nee, de oppervlakte van Gaza is ruim twee maal die van Texel. Dat is hel gemakkelijk na te gaan. (Texel: 161,1 km² (land) en Gaza: 365 km²).

wegmetons
wegmetons17 jan. 2020 - 11:32

Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt, daar hoeven we geen doekjes om te winden. Het is ontoelaatbaar dat water voorziening niet geregeld kan worden door een blokkade. Toch ben ik het niet geheel eens met de schrijver, er is een reden dat Israël niet toestaat dat er kunstmest heen gaat en dat is dat in het verleden daar bommen mee gemaakt zijn die ingezet werden om de Israëlische burger bevolking te vermoorden. Ik ben sterk voorstander van een VN vredesmacht met vergaande bevoegdheden die een blokkade overbodig maakt omdat zij kan optreden tegen gewelddadigheden door zowel Israël als Hamas.

2 Reacties
PierreHeelsum
PierreHeelsum17 jan. 2020 - 14:46

Ik weet nog goed hoe in 1967 de VN- buffer macht op eerste dreiging van Nasser met de staart tussen de benen vertrok en zo de weg vrij maakte voor de zesdaagse oorlog. Israël zal natuurlijk nooit meer vertrouwen hebben in oplossingen inhoudende een VN-macht. Dan liever vertrouwen op eigen kracht.

wegmetons
wegmetons17 jan. 2020 - 20:32

Nou Pierre, daar heeft u zeker deels gelijk in. Echter dat was wel een andere situatie, Nasser dwong ze letterlijk te vertrekken. En dan doen 1000 tanks en 400.000 soldaten wel iets om die druk duidelijk te maken. Zou Israël die druk durven uitoefenen als het een echte vredesmacht wordt, die ook de beschikking heeft over zware wapens als houwitzers, tanks, etc.? En als die bezet wordt door o.a. Russen en Amerikanen? Zouden ze elkaar durven bestoken als het gevolg een oorlog met de hele wereld is? Ik kijk niet eenzijdig naar de situatie, ik begrijp Israël heel goed namelijk net als ik de Palestijnen goed begrijp. Het is gewoon een afschuwelijke situatie voor de goedwillende mensen in het gebied. Israël en Hamas houden elkaar in een gevaarlijke houtgreep, de één wil niet onder doen voor de ander en het stopt maar niet.