Joop

Gay premier van Luxemburg haalt uit naar Hongaarse homofobie: 'Dit is mijn gevecht'

  •  
24-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
189 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
“Om niet als normaal gezien te worden, om als een gevaar voor jonge mensen gezien te worden. Het betekent dat je je niet realiseert dat homo zijn geen keuze is. Intolerant zijn is een keuze. Ik zal intolerant blijven tegen intolerantie en dit zal vandaag mijn gevecht zijn,” verklaarde de Luxemburgse premier Xavier Bettel bij aanvang van de EU-top waar hij zijn Hongaarse collega Viktor Orban zal aanspreken op de homofobe wetgeving van dat land. Orban zelf doet ondertussen of zijn neus bloedt en beweert dat hij juist een groot voorvechter is van homorechten. Een variatie op “Ik ben absoluut geen racist maar…”
Bettel van de liberale Demokratesch Partei trouwde in 2015 met zijn vriend. Hij was daarmee de eerste regeringsleider van de EU die gebruik maakte van de openstelling van het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht.
De Belgische liberale premier Alexander De Croo liet geen misverstand bestaan over zijn kritiek op Hongarije. Hij noemt het een “achterlijk wet” en wijst er op dat inmiddels al 17 lidstaten er een front tegen vormen. “Hier is men te ver gegaan. Ten eerste omdat het schaamteloze discriminatie is. Ten tweede omdat het begint met discriminatie van holebi’s en het eindigt met mensen de mond te snoeren die iets zeggen dat hen niet aanstaat.”
Ook demissionair premier Rutte laat er geen misverstand over bestaan dat de anti-lhbti wet van tafel moet. NRC meldt :
"Premier Mark Rutte (VVD) ging het verst, door openlijk te speculeren op een vertrek van Hongarije uit de Europese Unie. „Voor mij hebben ze dan niks meer te zoeken in de EU”, aldus de premier, toen hij werd gevraagd naar de consequenties als Hongarije zijn beleid niet verandert. „Ik kan ze er niet uitduwen, dat moet stap voor stap”, erkende Rutte. „Maar dit kan niet langer doorgaan.”"
Geen video? Klik hier.
cc-foto: Xavier Bettel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (52)

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2021 - 13:07

Als een way-in hebt zou je ook in een way-out moeten voorzien. Hebben ze zitten slapen of waren alle blikken gericht op de economie?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 jun. 2021 - 11:53

De ontkenners steken als onkruid na een fikse regenbui de kop op. Vooral hun onwetendheid valt op. En de jijbakken of dat er best wel homo's in Hongarije zijn. Alsof dat er toe doet. Hitler had ook joden als vriend. De Hongaren houden zich niet aan de afspraken die ze maakten toen ze lid werden, daar gaat het om. Niet over autonomie of soevereiniteit. Die leverden ze vrijwillig in toen ze stonden te trappelen om vrijwillig lid te worden.

Filipe Maazel
Filipe Maazel25 jun. 2021 - 10:42

Welteverstaan dat de Hongaarse homofobie die van de regering en een groot deel van de bevolking is, net zo goed dat deze er in Luxemburg nog steeds is. Het is er, net als in andere liberale westerse landen de laatste decennia alleen maar omgeslagen waar dat in de rest van de wereld zeker nog niet zo is. In Hongarije, net als een aantal andere nieuwe nu tot het westerse liberalisme bekerende Europese landen is die omslag nog maar net begonnen en stuit dat net als bij ons eerst nog op een zeker verzet. In de rest van de wereld buiten de andere westerse is dat zeker niet het geval.

2 Reacties
Karingin
Karingin25 jun. 2021 - 12:24

Blablabla hunnie doen 't ook hoor! Vast, maar niet bij wet

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jun. 2021 - 13:49

Soms is het moeilijk als je je schaamt voor je mening.

sAt0Ri...
sAt0Ri...25 jun. 2021 - 10:29

Rutte is boossie, maar in feite doet Orban or cies wat Rutte en de EU ook altijd doen. Namelijk iets tóch doen - of niet doen - waar hele volksstammen mee worden belast. Zoals die ellendige bezuinigingen en verschraling doorvoeren terwijl investeren beter was, en het ook niet nodig was om de dingen zo te doen zoals het is gegaan. En nu kon het ineens wel,.moet je kijken hoeveel geld er is gepompt om de economie draaiende te houden. Laat ik ff duidelijk zijn dat die Orban natuurlijk een malloot en een despoot van de bovenste plank is. Hij bemoeit zich met de rechterlijke macht, en het onderwijs. Een inbreuk op de trias politica, maar Rutte doet in feite gewoon hetzelfde door dingen achter te houden, niets op schrift te zetten enz enz. Denk aan affaire Teeven en Opstelten, Kinderopvang cq belastingdienst enz enz, voorbeelden te over. En om over die achterlijke UEFA nog maar te zwijgen. Ze lijken allemaal wel niets te hebben geleerd van de tweede wereldoorlog

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jun. 2021 - 13:55

Ze doen hetzelde namelijk iets dat mij niet zint? Laat ik ff duidelijk zijn dat dat BS van de bovenste plank is.

sAt0Ri...
sAt0Ri...25 jun. 2021 - 17:41

?? Verklaar je nader want ik snap de strekking van je reactie niet??

X4
X425 jun. 2021 - 9:14

Wat staat er in de wet? Ik ben nog niemand tegengekomen die het weet. Lees en bestrijd argumenten met tegenargumenten. Nu wordt er "geframed" en op emotie gespeeld. De politiek grijpt dit heel graag aan. Want het leidt af van het eigen falen. Dat doen figuren als Erdogan en Poetin ook graag. Externe vijanden zoeken. De Hongaren, of ik het met ze eens ben of niet, zijn niet mijn vijand.

2 Reacties
Karingin
Karingin25 jun. 2021 - 12:26

Ach, het riedeltje van extreem rechts; het wordt niet letterlijk gezegd. Nee, maar iedereen snapt wat er bedoeld wordt - nou ja, niet iedereen dus, en die zijn dan later heul verbaasd als blijkt dat het toch vette menens was

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jun. 2021 - 13:56

linkje graag

Klein zonnetje
Klein zonnetje25 jun. 2021 - 8:44

Ik ben bang dat voor we Hongarije uit de unie kunnen zetten de boel inmiddels al lang geklapt is. Corona heeft een enorme klap gegeven aan de economieën van de zuidelijke landen. De staatsschulden worden onhoudbaar. Over een tijdje is iedereen Hongarije weer vergeten en maken we ons druk over de vele miljarden die richting het zuiden moeten.

2 Reacties
Karingin
Karingin25 jun. 2021 - 12:27

Je kunt die miljarden ook niet geven, dan kunnen we nix meer exporteren, zelfde resultaat

Piet Helmons
Piet Helmons26 jun. 2021 - 0:13

Karingin: wanneer we goede producten maken waar vraag naar is dan kan je die producten best exporteren. Daarvoor hoef je niet eerst met miljarden te gaan schuiven. Doet een bakker of slager bij jouw op de hoek toch ook niet.

Antonie de Man
Antonie de Man25 jun. 2021 - 8:41

De landen die aan de basis stonden van de in 1993 opgerichte E.U. wilden een einde maken aan de onderlinge verdeeldheid die in de 20e eeuw tot twee wereldoorlogen had geleid. Uitgangspunt waren de overeenkomsten tussen de lidstaten, en met name de gedeelde waarden. De E.U. is van oorsprong een waardengemeenschap waar verlichtingsidealen zoals die terug te vinden zijn in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens de basis vormen voor samenwerking. Bij de uitbreiding van de E.U. na 1993 lijken die waarden te zijn losgelaten, deels om de voormalige Oostbloklanden zo snel moegelijk uit de invloedsfeer van Rusland te halen, zie ook de uitbreiding van de Navo, deel omdat de E.U. naast een politiek ook een economisch project is waarin handelsobstakels tot een minimum worden beperkt. Vanwege de uitbreiding met landen aan wie de Verlichtingsidealen min of meer voorbij zijn gegaan omdat er in hun geschiedenis geen ruimte voor was zagen zij vooral de economische voordelen van het lidmaatschap. Met niet scherp geformuleerde voorwaarden kwamen ze wat gedeelde waarden betreft makkelijk weg. Minderheden in Hongarije en Roemenië worden nog steeds achtergesteld en de emancipatie van andere groepen hebben geen prioriteit omdat ze niet afdwingbaar zijn. Het gesputter van Rutte c.s. zal daar geen verandering in brengen. De landen die nog in de ‘wachtkamer’ van de E.U. zitten zijn nog verder verwijderd van wat ons bindt. De conclusie mag duidelijk zijn.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jun. 2021 - 13:03

Geen corruptie was een voorwaarde die de EU tenslotte zelf heeft laten sloffen/varen omdat ze de staten er graag bijhadden,. Wat heb je aan voorwaarden als je je er zelf niet aan houdt. Waarom? Ik denk economische redenen. En nu zitten we ook daar met de gebakken peren!

Hakkepuf
Hakkepuf25 jun. 2021 - 7:56

De mogen Rutten en Alexande de Croo in hun broekzak steken. https://twitter.com/trouw/status/1152857979663859713

5 Reacties
vdbemt
vdbemt25 jun. 2021 - 8:39

Licht eens toe. Wat maak je hier nu duidelijk?

Hakkepuf
Hakkepuf25 jun. 2021 - 9:21

Dat homo's en joden in Hongarije een stuk beter af zijn dan in het kosmopolitische Amsterdam, Antwerpen en Brussel.

adriek
adriek25 jun. 2021 - 9:54

Het is duidelijk dat niet iedereen de ideeen van Orban aanhangt. Maar die gek zet zijn Middeleeuwse ideeen wel in wetten.

Norsemen
Norsemen25 jun. 2021 - 10:09

Dit is tekenend voor de manier van denken van Hakkepuf. Straks komt hij ook nog met verhaal dat het allemaal wel meeviel in de tweede wereld oorlog omdat er een joods gezin was die er niets van gemerkt heeft.

Karingin
Karingin25 jun. 2021 - 12:28

Puur opportunisme; ze komen geld brengen...toerisme is een belangrijke inkomstenbron

Kuifje3
Kuifje325 jun. 2021 - 7:44

“Dan hebben ze niets meer te zoeken in de EU” Dan hadden ze die voormalige oostbloklanden nooit tot de EU moeten toelaten. Dat had veel meer problemen gescheeld. Dan hadden ze bij dat verkeerd gevallen referendum moeten luisteren naar het volk en die hele EU niet door moeten laten gaan. De EU is een waardeloos en ondemocratisch gedrocht. Wat Orban nu doet lijkt fout (lijkt, want wat hier wordt beweerd is niet wat ik zomaar geloof… Orban beweert namelijk iets totaal anders en ik heb hier nog nergens iets inhoudelijks kunnen vinden), maar dat doet er weinig toe. Hongarije is een autonoom land met eigen wetten en regels. Economisch staat de tent binnen de EU op klappen en de verschillen cultureel worden alleen maar groter. Deze wet is daar een overduidelijk teken van. Wat Bettel doet en zegt is heel wezenlijk. Hij voelt dit als een aanval op zijn persoonlijke strijd. Rutte roept maar wat omdat hij denkt dat dit belangrijk is voor zijn eigen imago. Uiteindelijk maakt het niet uit. Hongarije mag gewoon wetten maken waar anderen het niet mee eens zijn. Ook dat is democratie. Ook dat is de EU.

9 Reacties
Bouwman2
Bouwman225 jun. 2021 - 9:01

Natuurlijk mag iedereen die voor welvaart en vrede tekent in de EU. Ook al is dat een lang gewenningsproces, De EU is geen superstaat, geen autoritair project. Democratie is niet voor bange mensen, maar voor mensen die veel geduld hebben en soepel in de omgang zijn. Niet voor activisten die het allemaal meteen willen hebben. In Polen staat in het volkslied: nog is Polen niet verloren. Er is altijd als geloof en liefde zijn verdwenen nog de hoop. Hoop doet leven. . .

adriek
adriek25 jun. 2021 - 9:58

Het belangrijkste manco van de EU is dat ze wel allerlei regels en richtlijnen voor de lidstaten hebben, maar bijna nergens sanctiemogelijkheden. Als je eenmaal binnen bent kun je zo ongeveer doen en laten wat je wilt, de ergste straf is een boze toespraak van een of andere premier... Verder is de EU best wel democratisch, alleen de kiezers maken nauwelijks gebruik van het beetje invloed dat ze hebben. Ze stemmen traditiegetrouw op de nummer 1 van de lijst van hun politieke partij zonder zich ook maar een moment af te vragen wat dat voor het europese beleid betekent. Wij (kiezers) laten het gebeuren, het is niet (alleen) de schuld van de politici.

Zandb
Zandb25 jun. 2021 - 10:05

Kuif U stelt: "Ik heb hier nog nergens iets inhoudelijks kunnen vinden, waarom wat Orban doet, fout is". Waarom stelt u dat zo onnozel, suggestief? Waarom zegt u de waarheid niet: "Ik heb hier nog niets inhoudelijks kunnen vinden wat mij aanspreekt en ik kan zelf niet bedenken wat voor beroerd effect er vanuit gaat, dat het onderwerp taboe is op scholen en uit wat voor gedachtewereld zulk denken voortkomt". En daarbij, met zo'n vuige redenering, handelde Hitler ook rechtmatig t.o.v. de joden. Immers, Hitler mocht ook gewoon wetten maken waar anderen het niet mee eens waren.

Norsemen
Norsemen25 jun. 2021 - 10:12

@Kuifje Het lijkt fout? Zeg dan gewoon dat je met de opvatting dat homo's schadelijk voor kinderen zijn geen probleem hebt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 jun. 2021 - 10:27

Kuifje, dat Hongarije een autonoom land is doet er helemaal niet toe. Dat is Nederland ook. Waar het om gaat is dat Hongarije toegelaten is tot een club die regels stelt. Dat deden ze vrijwillig, niemand die ze er toe dwong. Maar eenmaal binnen lappen ze de regels aan hun laars. Daar gaat het om. Je wordt geen lid van een voetbalclub om vervolgens met je honkbalknuppel te komen spelen.

nomen nescio
nomen nescio25 jun. 2021 - 10:39

@zandb “Ik heb hier nog nergens iets inhoudelijks kunnen vinden, waarom wat Orban doet, fout is”. Kuif heeft in dit opzicht gelijk. Ook ik ben benieuwd waar het nu eigenlijk om gaat, maar alles wat in dit kader krijg aangeboden zijn meningen en veronderstellingen (zoals dat de wet gebruikt gaat worden censuur).

Kuifje3
Kuifje325 jun. 2021 - 10:42

Ja zeg… Hitler nog wel. Goed bezig zandman. U bent meer van Pol Pot denk ik zo. Als het waar is wat hier wordt beweerd dan spreekt mij dat best wel aan. Als ik de interviews zie met Orban dan hoor ik iets heel anders. Dan gaat het over opvoeding voor het 18e jaar bijvoorbeeld. Heeft u die wet gelezen? Leest u dan de versie van Orban of juist die van Rutte?

Karingin
Karingin25 jun. 2021 - 12:31

Sommige mensen leren het nooit...Kifje is strax ook heel verbaasd als LHBTI-ers in Hongarije naar heropvoedingskampen worden gestuurd

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jun. 2021 - 14:12

nou wordt het interessant: Nomen, Kuifje, wat hebben jullie gelezen? Stuur eens een link. Vooral dat tipje van Kuifje (ohoh, gaan we weer kinderen beschermen?!?) past als een handschoen om een plakkerig handje.

Bouwman2
Bouwman225 jun. 2021 - 7:30

Het betreft drie leden uit de voormalige communistische en Russische invloedsfeer. Dat die landen totaal anders denken over omgaan met macht & gezag gaat verder dan een debat. De oorsprong van dit conflict ligt dieper dan een wet alleen. Het gaat over gezamenlijkheid versus soevereiniteit binnen de eigen grenzen. Dat speelt ook in Nederland. Per referendum werd de soevereiniteit boven de gezamenlijkheid gesteld. In het VK was er ook een referendum om de gezamenlijkheid te verlaten. In Polen en Hongarije is de gezamenlijkheid verlaten geen optie, het zijn de ontvangers. Maar dat conflict dat gaat over grenzen wijzigen of niet blijft bestaan. Er zal nog veel water moeten lopen door de Maas, de Theems en de Donau voordat men denkt in termen van gezamenlijkheid in plaats van in delen.

5 Reacties
adriek
adriek25 jun. 2021 - 10:01

"Het betreft drie leden uit de voormalige communistische en Russische invloedsfeer. Dat die landen totaal anders denken over omgaan met macht & gezag gaat verder dan een debat." Dat was ook bekend voor ze toetraden. Het is dan ook een raadsel dat de 'statuten en regelementen' niet voorzien in radicale of gestoorde regeringsleiders. De EU wordt geleid door - doorgaans - zeer ervaren bestuurders, maar die lijken niet echt serieus na te denken over wat ze besturen.

LaBou
LaBou 25 jun. 2021 - 10:43

???

Poeha2
Poeha225 jun. 2021 - 13:32

Labou: moeten we het in plaatjes uitleggen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen25 jun. 2021 - 14:14

@Poeha ???

LaBou
LaBou 25 jun. 2021 - 16:45

Ah, kouwe drukte weet precies wat bouwman hier vertelt. Ik zou zeggen: deel die kennis eens met de rest van ons, aangezien wij alleen maar wartaal zien.

Phil2
Phil225 jun. 2021 - 5:12

Wat is dat toch voor een onzin dat landen er niet uitgewerkt kunnen worden! Het heet dat een land lid is van de EU. Dan moet je ook leden kunnen royeren. Wat is er voor nodig? Stel dat een land zich ontpopt als een tweede Italië onder een soort Mussolini? De EU is veel te snel uitgebreid kunnen worden. Geldt ook voor landen waar veel corruptie is en wegwerken van democratische krachten.

Greendutch
Greendutch25 jun. 2021 - 4:24

mensen afwijzen om iets waarin men niet zelf een keuze heeft gemaakt deugt niet. maar waarom nu zoveel ophef alom over dit onderwerp als men al jaren weet dat EU geld verdwijnt in zakken van Ornans vrienden?? de vrije pers aan banden wordt gelegd (opgekocht door een van orbans vrienden) en mensen dus geen goede keuze kunnen maken?? O. fokpremies uitlooft aan vrouwen voor een 4e kind?? O. agressieve grensbewaking hanteert?? etc etc. waarom nu? is dit de EU grens?

3 Reacties
mea maxima culpa
mea maxima culpa25 jun. 2021 - 6:00

Precies Greendutch! Een aantal Oost Europese landen is gewoon nog niet klaar voor democratie en een rechtsstaat. Corruptie, anti-homo, anti-buitenlanders, geen vrije pers, en ga zo maar door. De EU interesseert dat werkelijk geen drol. Die zien alleen een geografische uitbreiding en nog meer macht en knijpen een oogje dicht.

Haz
Haz25 jun. 2021 - 6:05

Beter laat dan nooit.

HarrieV2
HarrieV225 jun. 2021 - 6:07

Dus als men in verleden niet actief tegen (elementen) van het autocratische Hongaarse beleid heeft opgetreden, mag men dat nu ook niet meer doen? Beetje rare insteek. Wees blij dat er nu wordt gezegd dat er een grens is overschreden. De EU heeft overigens zeker in het verleden al kanttekeningen gezet bij en zelfs actie ondernomen tegen ondemocratisch Hongaarse beleid, maar is (helaas) nogal beperkt in haar mogelijkheden hiertoe. Overigens vreemd dat heel wat mensen klagen over te veel regels vanuit Brussel, maar nu wel achter een harde aanpak van Hongarije staan.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard24 jun. 2021 - 20:59

Die hypocriete halve zool van een Mark Rutte blaast weer eens hoog van de toren. Hongaren lopen honderd jaar achter bij de Nederlandse beschaving van gelijkheid voor iedereen. Nog maar 7 jaar geleden, schaterde Rutte dat Black Pete zwart was omdat ie nou eenmaal Black Pete heet. Daar is niks aan te doen. En Antillianen hadden "het geluk" om al zwart te zijn, zodat ze zich niet hoeven op te verven. Nee, Rutte was zelf het slachtoffer. Als hij die zwarte schmink moeizaam van zijn gezicht af moest poetsen! Nederland moet weer de eerste viool spelen tegen die achterlijke Hongaren. Terwijl hier nog onlangs tienduizenden gezinnen door onze overheid kapot werden gemaakt, gebaseerd op etnisch profileren. De toeslagaffaire waarvoor hij tot op de dag van vandaag de verantwoordelijkheid weigert te nemen: die van opstappen als leider van de partij die dit over die gezinnen afriep als een schandalige manier om de PVV maar voor te blijven.

2 Reacties
Karingin
Karingin25 jun. 2021 - 12:34

Very true...altijd een grote bek over anderen, maar ondertussen zelf de democratie en de mensenrechten aan je laars lappen - typisch voor rechts Nederland

Phil2
Phil225 jun. 2021 - 17:44

@Georg Touché.

Hakkepuf
Hakkepuf24 jun. 2021 - 20:57

Mark Rutte heeft weer een mooie bliksemafleider gevonden. Hongarije. Dan gaat het even niet over het schandaal van de toeslagenaffaire, het openlijk belazeren van de aardbevingsslachtoffers en over de mishandelingen van holebi's in Nederland zelf.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt25 jun. 2021 - 8:40

Ja. Hier ben ik het mee eens.

Juppé🎗
Juppé🎗24 jun. 2021 - 20:54

«  Ik zal intolerant blijven tegen intolerantie en dit zal vandaag mijn gevecht zijn,” verklaarde de Luxemburgse premier Xavier Bettel bij aanvang van de EU-top «  Goed geformuleerd , dat moeten we dus inderdaad niet tolereren.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe25 jun. 2021 - 12:03

eens

EenMening
EenMening24 jun. 2021 - 20:48

Hongarije en Polen zijn semidictaturen die inderdaad niets te zoeken hebben in de EU.

1 Reactie
Norsemen
Norsemen25 jun. 2021 - 10:15

Hongarije en Polen hebben net zoveel in de EU te zoeken als Baudet en zijn aanhang.