Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gasindustrie profiteert van oorlog in Oekraïne, Europese CO2-uitstoot schiet omhoog

  •  
29-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3398 keer bekeken
  •  
gasfluxys

De oorlog in Oekraïne telt voornamelijk verliezers, maar er zijn ook partijen die flink profiteren. Zo zijn de gevechten voor gasbedrijven een geschenk uit de hemel, blijkt uit het Greenpeace-rapport ‘Who profits from war’.

Sinds het begin van de oorlog buitelen Europese landen over elkaar heen om vloeibaar gas (LNG) uit de Verenigde Staten te importeren. De daarvoor benodigde nieuwe opslagterminals en langetermijncontracten zorgen ervoor dat Europa nog zeker vijftien tot twintig jaar afhankelijk blijft van gas.

De gevolgen voor het klimaat zijn desastreus, stelt Greenpeace: als alle LNG-projecten doorgaan schiet de Europese CO2-uitstoot met 950 miljoen ton per jaar omhoog. Dat komt neer op 32 procent van de totale uitstoot.

Activisten van Greenpeace hebben zaterdagmorgen een terminal in Zeebrugge bezet. De terminal is van het gasbedrijf Fluxys, een van de belangrijkste aanjagers van de grootschalige overstap op LNG.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.