Joop

Gascrisis

  •  
07-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
gascrisis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Nemo2
Nemo28 okt. 2021 - 8:07

Een interessant en genuanceerd artikel hierover in de Volkskrant van vandaag: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/verergeren-de-geopolitieke-grillen-van-gas-tsaar-poetin-de-energiecrisis-in-europa~bba3ad35/

Libertain
Libertain7 okt. 2021 - 11:26

("Gascrisis")? Welke gascrisis? Wij kunnen nog steeds gas bij de VS gaan aanschaffen en is het probleem dan opgelost.

3 Reacties
adriek
adriek8 okt. 2021 - 7:54

Ja? Want de VS verkopen hun gas tegen kostprijs? Komend weekend even een pijpje van New York naar Amsterdam leggen en de zuidas zit er weer warmpjes bij? Of even snel twintig nieuwe gastankers bouwen? (Of liggen die ergens werkloos te wachten op uw goede ideeen?) Gas inkopen is net even iets meer dan een paar T-shirts bestellen bij Amazon.

Libertain
Libertain8 okt. 2021 - 8:50

@Eirda, ben je nooit tevreden? Altijd iemand die schuldig is, he? Of weet je niet meer hoe je de hoge prijzen straks moet verkopen? Kijk even naar de Duitsers, zagen ze het al lang aankomen en hebben enerzijds een gaspijplijn met Rusland aangelegd en anderzijds het haven van Kiel volledig op Amerikaans gas voorbereid. Kunnen ze dan beide kanten op. En wij maar steeds zeuren dat we overal ontevreden zijn, wie gaat dan onze huizen verwarmen?

adamgmail
adamgmail10 okt. 2021 - 10:44

Landen uit Oost-Europa zoals Polen en Litouwen kopen hun gas gewoon in Noorwegen en de VS. Dus zijn zij minder afhankelijk van Rusland. Het kan dus wel.

Dehnus
Dehnus7 okt. 2021 - 10:34

Tja eigen schuld, er had al veel eerder snelheid gemaakt kunnen worden met het "ontgassen"... maar voor de regeringen is dat alleen maar mogelijk als je een "bootvrindje" van het CDA bent anders lekker de Shell en Exxon spekken.

2 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg7 okt. 2021 - 12:50

Yup. Met een leegrakend Slochteren, en Groningse huizenmalaise, had eenieder toch kunnen zien aankomend dat er een einde zou komen aan het fossiele tijdperk. Treurig dat ook dit de armen weer als eerste, en wegens slechtere behuizing, ook nog eens bovenmatig hard raakt...

Jansen7
Jansen79 okt. 2021 - 16:16

@Dehnus @Hanneke Kouwenberg In hun klimaatvriendelijkheid zijn Duitsers juist overgestapt op gas dat voor hun milieu- en klimaatvriendelijk genoeg is. Maar Nederland (lees link en beleidsambtenaren) moeten en zullen ook hier het braafste jongetje van de klas zijn, en overbieden en overtroeven op het Duitsland van Merkel op dit gebied. Zeg maar waar je de windmolens en de zonnepanelenparken neergezet zou hebben in Nederland.

AlexanderVolken
AlexanderVolken7 okt. 2021 - 9:37

De hoge gasprijs lijkt mij een zege. Net als de hoge benzineprijs. Dat dwingt burgers en bedrijven beter na te denken over het gebruik van fossiele brandstoffen. Uiteraard is het rot dat dit er toe leidt dat vooral de bevolkingsgroepen die het al moeilijk hebben het nog moeilijk krijgen. Dat laatste komt omdat het al jaren veel makkelijker is (veel) geld te verdienen met geld, dan met arbeid. En dat komt weer door een totaal verziekt belastingstelsel en een zieke belastingmoraal bij een klein deel van de bevolking en de grote multinationals.

4 Reacties
FredD2
FredD27 okt. 2021 - 12:44

@AlexanderVolken, Bedrijven hebben er geen last van, hogere kosten betekent niets meer dan een hogere doorberekening aan de klanten, dat komt uiteindelijk bij de burger terecht. Nu zou ik ook wel kunnen zeggen dat ik het geen probleem vind aangezien ik mijn tarieven alweer verhoogd heb als ZZPer, echter besef ik dat lang niet iedereen in die positie zit en aangezien alles duurder wordt, zoals zorg en noem maar op, zullen er heel veel mensen zijn die kopje onder gaan. Wel vreemd dat u dat een zege vindt.

AlexanderVolken
AlexanderVolken7 okt. 2021 - 15:31

@FredD Ik vind het rot voor die mensen en vind ook dat er voor die mensen iets moet veranderen. Ik vind alleen niet dat moet door het verlagen van de gasprijs of door het verminderen van de belasting daarop. Ik denk eerder aan het verlagen van het laagste tarief inkomstenbelasting en het verhogen van de bijstand. Verder zou de overheid de energiebelasing op gas moeten verhogen als de gasprijs weer daalt.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 okt. 2021 - 4:42

AlxanderVolken Als je die belasting verlaagd is het ook voor eenieder, ook de mensen die het niet nodig hebben. Het stelt voor lage inkomens weinig voor in verhouding tot de stijging van de gastprijs. Dit omdat zij ook nog vaak in slecht geïsoleerde huizen wonen waar ze zelf geen enkele zeggenschap over hebben.

adriek
adriek8 okt. 2021 - 7:56

Bedrijven, vooral de grote, kloppen gewoon bij de overheid aan voor steun 'anders gaan er banen verloren'. Ik maak me over het bedrijfsleven weinig zorgen met de VVD in de regering.