Joop

Gary Lineker maakt gehakt van FIFA en WK-organisatie Qatar

  •  
21-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3946 keer bekeken
  •  
lineker

Het WK is nu al een PR-fiasco voor Qatar. Het oliestaatje dat met het binnenhalen van het evenement zijn blazoen hoopte op te poetsen, heeft zichzelf lelijk in de voet geschoten. Dankzij het sporttoernooi staan de schijnwerpers nu vol op de mensenrechtenschendingen in het land.

De voormalige spits van het Engelse elftal Gary Lineker greep de start van het toernooi zondag aan om nog eens goed te drukken op de plaats waar het pijn doet. Daarvoor is hij bij uitstek de aangewezen persoon. Als geen enkele andere Engelse voetballer belichaamde Lineker het concept fair play: in zijn  carrière kreeg hij nooit een rode of gele kaart.

Tegenwoordig is de sociaal bewogen Lineker presentator bij de BBC. De Britse omroep liet de miljoenen kostende openingsceremonie schieten, en besteedde in plaats daarvan aandacht aan de mensenrechten in Qatar.

Lineker leidde de eerste wedstrijd in met een opsomming van de tekortkomingen van Qatar: de corruptie bij het binnenhalen van het toernooi, de schandalige behandeling van arbeidsmigranten, de gebrekkige mensenrechten en de onderdrukking van vrouwen en homo’s. Enfin, kijk zelf maar:

Ondertussen kaartten de fans van Ecuador tijdens de openingswedstrijd tegen gastland Qatar een ander probleem aan: het bierverbod.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Flix
Flix21 nov. 2022 - 17:55

Norsemen 13.38. Hoe triest het ook is; niet iedereen die op een gammel bootje verdrinkt is de verantwoordelijkheid van het westen , die ligt voor 99% bij de misdadige regimes vanwaar deze mensen vluchten . Zij jagen hun jongeren op de vlucht en over de kling. Het meest cynische is nog wel dat alle anti homo landen in Afrika, het Midden Oosten en ook onze Europese achterlijke broertjes door Qatar weer bevestigt worden in hun uitsluiten van hele groepen mensen.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen22 nov. 2022 - 8:48

@Flix En Qatar is niet voor iedere gastarbeider die verongelukt verantwoordelijk. Maar prima, het is niet volledig één op één vergelijkbaar. Maar waar het om gaat is dat het westen niet in een positie is om andere landen aan te spreken op moreel handelen. Al is het alleen al omdat het westen dit zeer selectief doet, en alleen als het ze uitkomt.

vdbemt
vdbemt22 nov. 2022 - 9:56

Natuurlijk ligt de primaire oorzaak bij de misdadige regimes. Bij een misdadig regime kun je je goed voorstellen dat je daarvoor vluchten moet. Dat dan ook veel mensen daarvoor vluchten. Als het westen de houding heeft: alles goed en wel, maar niet naar mij, dan rest er voor velen niet meer dan een gammel bootje. Dus, ja, het westen draagt daar best wel verantwoordelijkheid voor.

HollandseKaas
HollandseKaas21 nov. 2022 - 12:55

Nou nou, Engeland , en andere landen, zwichten voor de FIFA, en dan komt spuit 11 de boel redden. Met nog meer loze woorden. Nee, die armbanden hadden ze moeten dragen. Dat was wel het minste.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 nov. 2022 - 10:15

Een presentator presenteert wat tekst. En nu het weerbericht.

6 Reacties
Zandb
Zandb21 nov. 2022 - 11:05

Paul U bedoelt te zeggen, dat het weerbericht niet meer dan het presenteren van wat tekst is. En dus geen inhoud heeft?

Rick van de Kreek
Rick van de Kreek21 nov. 2022 - 11:43

Lineker staat voor een paar miljoen op de loonlijst bij de BBC. Dus hij kan vast wel wat.

Dehnus
Dehnus21 nov. 2022 - 13:24

https://pics.me.me/we-should-improve-society-somewhat-yet-you-participate-in-society-26264129.png Serieus.......

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 nov. 2022 - 21:19

Een sport lezer is geen activist. Je kan goed betaald babbellen wat je wilt. Het is babbellen, niet doen. Net zo goed dat als je iets denkt het nog geen goede daad is. Hij doet ook aan het circus mee, ja. Ik geloof dat ie zei dat hij zou presenteren maar niet steunen. Waarop iemand zei, ja, ik vind ontbijt maar niks maar ik consumeer het alleen. Maar daar had ik het niet over. Daar ga ik niet over. Ik bedoel dat dit geen nieuws is. Dat is een presentator die presenteert gerepresenteerd. Wat een afleiding. Wat een truc. Waarom zijn we daarmee bezig?

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 nov. 2022 - 21:40

Dehnus Leuk, hoewel die gaat niet op. Want voor veel geld presenteren als dat niet hoeft, is niet hetzelfde als gedwongen mee doen omdat men geen geld heeft. Die schoen past niet. Plus, het gaat me om de aandacht aan wat niets uitmaakt, in vergelijking met wat substantieel is. Dit is geen actie die de WK tegenwerkt. Of je moet voor een vlinder klappen dat ie mischien een revolutie aan de andere kant van de wereld mee veroorzaakt. Dit is projectie op een superbekendheid. TV als een soort iconen aanbidderij. Opium voor het volk.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 nov. 2022 - 8:21

Het is echt niet zo dat er gehakt gemaakt word. Dus waar gaat dit over?

Sam V
Sam V21 nov. 2022 - 8:46

Wanneer zouden Westerse landen beseffen dat ze niet meer de dienst uitmaken in de wereld? Onze mening is niet perse de mening in de rest van de wereld. Dat dit WK geen succes is bij het gros van de Westerse politici en media, maakt het feestje in de rest van de wereld niets minder. Als dan ook nog het niet kijken op tv je een goed gevoel geeft, brengt het WK misschien wel iets positiefs voor ons allemaal. Mooi toch?

13 Reacties
Hank Nozemans
Hank Nozemans21 nov. 2022 - 10:31

Dus omdat het westen de dienst niet uitmaakt, is slavernij, homophobie en omkoping eigenlijk slechts een cultuurverschilletje waar we onze mond over moeten houden?

Norsemen
Norsemen21 nov. 2022 - 10:55

Het is een cultuurverschil inderdaad. En niemand moet zijn mond houden. Maar het is wel goed om te beseffen dat Nederland en andere westerse landen net zo moreel verwerpelijk bezig is als Qatar. Er zijn meer vluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee, dan dat er bouwvakkers zijn verongelukt in Qatar. Wat nu als Qatar of Saudi Arabië ons daarop aanspreekt, dan zou de wereld te klein zijn.

Zandb
Zandb21 nov. 2022 - 11:08

Hank Juist.

Fabius
Fabius21 nov. 2022 - 11:46

En als u nu de woorden 'westerse landen' eens vervangt door de woorden 'westerse waarden'. Wat dat is de echte vraag die u zich zou moeten stellen. Zijn de westerse waarden de moeite waard zijn voor de rest van de wereld om die ook te omarmen of zijn ze dat niet? Of - om het nog iets scherper te stellen - mogen wij onze waarden de rest van de wereld opdringen? Is homosexualiteit inderdaad een 'vieze afwijking' zoals dit wordt gepropageerd in veel niet-westerse landen of is het een volwaardige variant van de (menselijke) sexualiteit? Moeten we verder gaan? kindhuwelijken, bloedwraak, verplicht huwelijk met verkrachter, vrouwenbesnijdenis, kinderarbeid en kinderuitbuiting. corruptie, ongecontroleerd machtsmisbruik, niet-democratisch gekozen regiems, enzovoort. Zijn ze werkelijk allemaal gelijkwaardig aan onze westerse waarden en 'alleen maar anders'? En zo niet: moeten we dit allemaal dan maar gewoon accepteren omdat dit buiten onze landsgrenzen gebeurt? Of toch maar de mond opendoen?

Fabius
Fabius21 nov. 2022 - 12:05

@Norsemen 11:55 'Er zijn meer vluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee, dan dat er bouwvakkers zijn verongelukt in Qatar' De stelling is juist, maar uw toepassing ervan denk ik niet. Qatar heeft arbeidskrachten geworven en in dienst genomen. Dan lijkt het mij dat dit met een bepaalde verantwoordelijkheid gepaard moet gaan. Vluchtelingen die verdronken zijn waren op weg naar Europa. Hier kan van verantwoordelijkheid geen sprake zijn. Ik geloof niet dat er ook maar één Europees land geweest is dat opdracht gegeven heeft om vluchtelingen te laten verdrinken. Van tekort schieten echter kan zeer zeker sprake zijn. Er hadden misschien (waarschijnlijk?) meer vluchtelingen gered kunnen worden. Niet alleen door Europa, maar ook door landen die u niet noemt: Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Israël, Libanon en Turkije. Dus mijn vraag is: is 'tekort schieten in iets' net zo moreel verwerpelijk als arbeiders opzettelijk als slaven te gebruiken en de dood in te jagen? Want dat is wat u stelt.

MG1968-2
MG1968-221 nov. 2022 - 12:08

"Wanneer zouden Westerse landen beseffen dat ze niet meer de dienst uitmaken in de wereld" Ook als dat al ooit het geval was geweest is dat niet relevant. Kern is acteren volgens eigen normen en waarden. Je post lijkt er op gericht te zijn om die maar los te laten omdat de normen en waarden elders je meer aanspreken dan degene die we hier hanteren. Heb ik dat goed gezien?

APjanssen
APjanssen21 nov. 2022 - 12:09

De mening van de westerse landen mag niet leidend zijn? De meeste mensen in het democratische en vrije westen horen tevens bij de gelukkigste, welvarendste en minst corrupte landen.

MG1968-2
MG1968-221 nov. 2022 - 12:14

@Norsemen "Er zijn meer vluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee, dan dat er bouwvakkers zijn verongelukt in Qatar. " Wat me dus niet belet om over beide een mening te hebben en me tegen uit te spreken. Het eerste beneemt misschien die vvd'r maar niet mij of jou het recht van spreken. "Wat nu als Qatar of Saudi Arabië ons daarop aanspreekt, dan zou de wereld te klein zijn. " Nee, dan hebben ze gelijk, maar als ze het gebruiken om zelf geen kritiek te krijgen gaat die vlieger niet op. "Maar het is wel goed om te beseffen dat Nederland en andere westerse landen net zo moreel verwerpelijk bezig is als Qatar. " De neiging (ook bij mij) is om hier te beargumenteren dat er wel wat vragen gezet kunnen worden bij dat 'net zo'. Maar dat is besides the point. Het is geen wedstrijd in wie het meest of het minst fout is en dan wel of niet zijn mond mag houden. Op ieder fout gedrag mag de schijnwerper.

Norsemen
Norsemen21 nov. 2022 - 13:38

"mogen wij onze waarden de rest van de wereld opdringen?" Nee natuurlijk niet. Zou wat zijn, dan laat ieder land ter wereld vluchtelingen verdrinken.

Norsemen
Norsemen21 nov. 2022 - 13:44

@Fabius Er heeft ook geen enkele Qatarees opdracht gegeven om arbeiders te laten verongelukken. Ik woon ook liever hier in Nederland, maar dat komt omdat ik veel meer met onze manier van leven heb. Maar jij lijkt te denken dat iedereen meer heeft met onze manier van leven. Denk jij soms dat jij hetzelfde over normen en waarden had gedacht als je niet in Nederland maar in Qatar was geboren?

Sam V
Sam V21 nov. 2022 - 13:45

@ allen Waar het voor mij mis gaat is het in de Westerse media en nu voorafgaand aan de tv-uitzendingen, meer dan 10 jaar na de beslissing, blijven benadrukken hoe slecht en fout het allemaal is. Dat er een smet op het toernooi rust, dat het nooit in zo’n land mocht plaatshebben, dat we het moeten boycotten (zolang het zonder negatieve gevolgen voor ons blijft). Ik heb op zich geen bezwaar als bij de NOS net zo veel aandacht is voor de keerzijde als voor het voetbal zelf of dat Lineker preekt voor eigen parochie. Maar door je boodschap te koppelen aan het feestje, vergal je het feestje voor de rest. En waarom? Omdat je je denkbeelden superieur acht. Zoals elke religie dat ook vindt. Dat maakt dat het Westen weer als een stel zendelingen de wereld gaat vertellen hoe ze moeten denken en wat goed en fout is.

Norsemen
Norsemen21 nov. 2022 - 15:39

"De mening van de westerse landen mag niet leidend zijn?" Nee, natuurlijk niet.

Olav Meijer
Olav Meijer22 nov. 2022 - 19:09

@ Sam V: [Wanneer zouden Westerse landen beseffen dat ze niet meer de dienst uitmaken in de wereld? Onze mening is niet perse de mening in de rest van de wereld.] Een niet ter zake doende opmerking. De VN en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, en daarop gebaseerde verdragen, zijn geen westerse hobby, maar internationaalrechtelijk tot stand gekomen. Met medewerking van landen uit alle werelddelen. De geformuleerde mensenrechten vormen een belangrijk ijkpunt voor de bevordering van democratische verhoudingen en vrijheidsrechten binnen welk land ter wereld ook. Dus ook Nederland en andere westerse landen. Afijn, er zijn door anderen al genoeg voorbeelden genoemd. Jouw waardenrelativisme ("ieder zijn meug", zeg maar) is stuitend.

Norsemen
Norsemen21 nov. 2022 - 8:29

Heel goed dat mensen zoals Lineker dit doet. Als de regeringen van de diverse Europese landen maar hun mond houden, want dan wordt het genant. Rijke landen die vluchtelingen laten verzuipen, ouderen als een last zien en willens en wetens het klimaat om zeep helpen hebben geen enkel recht van spreken.

1 Reactie
Mevrouw Jansen
Mevrouw Jansen21 nov. 2022 - 9:08

En dus ook een goede taak voor de publieke omroep in NL. Dus stoppen met reclames, rondvliegen van BNers en presentatoren, focus op kijkcijfers en gewoon weer inhoudelijke, kwalitatief sterke jounalistieke programma's maken. Elitair? Helemaal niet, kijk naar inhoudelijke kranten zoals NRC, Parool en VK, die kunnen dat ook. En die kunnen dat voor een acceptabel salaris.