Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gary Lineker komt op voor vluchtelingen, moet direct ontslagen worden

  •  
21-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-21-om-14.33.42
Oud-topvoetballer Gary Lineker, tegenwoordig presentator van voetbalprogramma Match Of The Day, ligt in Engeland onder rechts-populistisch vuur omdat hij het lef had op te komen voor jonge vluchtelingen. Roddelkrant The Sun gaat op de voorpagina vol in de aanval en eist het ontslag van de Brit.
‘De manier waarop sommige jonge vluchtelingen worden behandeld is walgelijk racistisch en volslagen harteloos. Wat is er met ons land aan de hand?’ vroeg Lineker zich af op Twitter. Daarmee reageerde hij op de storm van kritiek die ontstond nadat bekend werd dat Groot-Brittannië enkele minderjarige vluchtelingen uit de Jungle van Calais zou halen.
Die kritiek kwam onder meer van The Sun, dat op basis van foto’s concludeerde dat het helemaal niet om kinderen ging, maar om volwassenen die over hun werkelijke leeftijd zouden liegen. Vanuit rechterzijde van het Britse politieke spectrum werd vervolgens opgeroepen de vluchtelingen aan een tandkundig onderzoek te onderwerpen, om zo hun werkelijke leeftijd te bepalen. Op sociale media werden, hoe kan het ook anders, de minderjarige vluchtelingen verrot gescholden en bedreigd. Dat werd Lineker teveel.
De tweet van Lineker, geplaatst afgelopen dinsdag, viel al direct niet goed bij de vluchtelingenhaters. Zo riep de woordvoerder van de rechts-populistische partij Ukip Patrick O’Flynn al direct op tot het ontslag van Lineker. Die laatste liet zich daar echter niet door afschrikken. ‘Ik zeg wat ik wil op mijn eigen twitter-feed, dank je wel. Hoe oud ze ook zijn, het zijn verdomme mensen, net als jij… ten minste, soort van.’
Ook vroeg Lineker zich openlijk af waarom sommige mensen zich toch zoveel beter voelen dan anderen, simpelweg vanwege de plek waar ze geboren zijn. ‘Ik moet even gaan liggen.’
Daarmee was het echter niet gedaan. ‘Lineker noemt Britten racistisch’ kopte The Daily Star donderdagochtend in chocoladeletters op de voorpagina. The Sun ging daar een dag later nog eens overheen. ‘Out on his ears’ kopte het roddelblad, wat zoveel betekent als ‘Sleep hem aan zijn oren naar buiten’, een roep om het ontslag van Lineker en een niet al te subtiele verwijzing naar het formaat van Linekers oren, waar hij al sinds zijn hoogtijdagen als voetballer om bekend staat. Als het aan The Sun ligt wordt Lineker op straat gezet wegens het ‘verspreiden van leugens over migranten.’
Lineker zelf ligt er niet wakker van. ‘Ik krijg er flink van langs vandaag, maar het kan altijd erger,’ schrijft hij. ‘Stel je bijvoorbeeld voor dat je een vluchteling bent en huis en je thuis moet ontvluchten.’ Volgens politiek redacteur Ian Dunt is de aanval op Lineker een teken van een ernstige ontwikkeling, namelijk dat mededogen tonen met vluchtelingen sociaal onacceptabel wordt gemaakt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.