Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Coronavirus is begonnen aan najaarsoffensief, aantal besmettingen neemt razendsnel toe

Duitsland scherpt maatregelen aan
Joop

Ganzen vallen uit de lucht door vogelgriep, Fransen vrezen tekort aan foie gras

  •  
07-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50501740013_45af410244_o

© cc-foto: cirkel der natuur https://flic.kr/p/2jWEBRp

De dierenambulance in de regio De Ronde Venen/Amstelland slaat alarm over de uitbraak van vogelgriep, meldt AT5 :
"‘Afgelopen zaterdag vielen er kort na elkaar vijf ganzen uit de lucht’, vertelt een woordvoerder van de dierenambulance. Ze vielen verspreid over de regio, waaronder Amstelveen, Vinkeveen en Mijdrecht. ‘Een plofte neer op een hockeyveld.’ Bijna alle aangetroffen vogels bleken een trillende nek te hebben. ‘Dat lijkt het ziektebeeld te zijn, een soort parkinson in de nek.’ De zieke vogels zijn met spoed getest. ‘Van een gans kreeg ik gisteren de uitslag binnen en het dier is inderdaad positief getest op vogelgriep.’"
De dierenredders zijn bevreesd dat de vogelgriep huis gaat houden in opvanglocaties. Zieke dieren waarvan vermoed wordt dat ze besmet zijn met het gevreesde virus worden daarom ter plekke doodgemaakt in plaats van naar de opvang overgebracht. Eenden, ganzen, zwanen, roofvogels, kauwen, kraaien en meeuwen die vreemd gedrag vertonen kunnen besmet zijn met het virus. Het publiek wordt dringend gewaarschuwd de dieren absoluut niet aan te raken. Het virus kan bij intensief contact van dieren overspringen naar de mens.
In heel Nederland is pluimvee opgehokt om verspreiding van het virus tegen te gaan. Ondertussen houdt het virus dat afkomstig is uit de vleesindustrie huis in de natuur. Het AD meldt dat langs de Friese kust tal van vogels zijn omgekomen door het virus.
"Natuurfilmer Ruurd Jelle van der Leij liep gisteren een kilometer of vijf, zes door de Friese kwelders bij het dorpje Ferwert. Op zijn tocht trof hij meer dan 250 dode vogels aan. ,,Op een gegeven moment tel je zoveel dode dieren dat je er geen gevoel meer bij hebt. Het is te bizar voor woorden. En dan heb je ook nog alle vogels die nog leven. Die liggen te trillen met hun kop ondersteboven op hun lijf.”"
Geen video? Klik hier.
Ondertussen groeit in Frankrijk de vrees dat er voor de feest van de decembermaand mogelijk een tekort aan foie gras zal ontstaan. Eendenfokkers in 46 departementen zijn gemaand de dieren binnen te houden in verband met de uitbraak in Nederland. Als het virus er bijvoorbeeld via trekvogels in slaagt Frankrijk te bereiken zullen de dieren geruimd moeten worden. Voor de boeren is dat een klap omdat ze in de maanden november en december het overgrote deel van hun jaaromzet binnenhalen, meldt de Franse nieuwssite 20 Minutes. De boeren kampen al met tegenslag omdat door het coronavirus alle beurzen waar ze hun waren verkopen zijn afgelast.
20 minutes schrijft dat de boeren beter voorbereid zijn omdat het vogelgriepvirus ook al in de 2015-2016 en 2016-2017 heeft toegeslagen.
Foie gras is een delicatesse van eenden- of ganzenlever die op zeer wrede wijze tot stand komt. De dieren die met duizenden tegelijk gevangen worden gehouden krijgen middels dwangvoeding een geforceerde groei van hun lever die wel tot twee keer de normale omvang kan bereiken. In veel landen is de praktijk verboden omdat het dierenmishandeling is.
Geen video? Klik hier.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

webmaatje
webmaatje8 nov. 2020 - 10:32

Het virus komt uit Rusland en heerst al zeker een week in Duitsland. Daar wordt vermoed dat trekvogels het virus in het westen verspreid hebben,

Bouwman2
Bouwman28 nov. 2020 - 8:52

Een gans is een mooie en sterke vogelsoort. Elk jaar landt er wel weer een vlucht op de plas waarop ik zicht heb. Er is ook een grasveld dat dan ongegaanbaar wordt. Ganzen kunnen iets wat een mens niet kan: gras omzetten in hun ganzenlever, Dat is voor veel Fransen heel smakelijk, net als kalfshersenen, die dan weer als "cerveau " op de kaart staan. In Nederland eet men geen orgaanvlees. Dat is zielig voor het dier, dan doe je dus niet. Je bent toch geen kanibaal? Het dier lijkt hier de mens gelijk geworden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 nov. 2020 - 16:18

[Ondertussen groeit in Frankrijk de vrees dat er voor de feest van de decembermaand mogelijk een tekort aan foie gras zal ontstaan.] Gelukkig heeft de vegetarische slager nog gewoon gras

1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens7 nov. 2020 - 19:16

@Griezel " Gelukkig heeft de vegetarische slager nog gewoon gras" ???? Ik wilde schrijven dat we moesten overgaan op foie d'herbe of zoiets, maar de jouwe is leuker.

[verwijderd]
[verwijderd]7 nov. 2020 - 14:04

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Dave Velzen
Dave Velzen7 nov. 2020 - 22:24

Niet waar vroeger kwam vogelgriep niet in de natuur voor. Via de pluimvee industrie is het in de natuur gekomen en nu gaat het weer terug naar de pluimvee sector.