© cc-foto: Nick Papakyriazis
Wie weet, Han, kunnen wij kijkend naar de buren over twee weken bij hen zien, dat alles dicht moet gaan vanwege de nu nog onvoorziene ernstige ziektegevallen dan wel oversterfte Wacht nog een week of twee. Houd alles dicht en laat de nieuwe minister van volksgezondheid met zijn adviseurs beslissen. Uw slotzin mag wel worden aangevuld met het onderzoek naar de oversterfte in coronatijd zoal Pieter Omtzigt ook bepleit.
Het nieuwe bewind in Den Haag mag zich gelukkig prijzen dat eenheid en solidariteit onder kleine ondernemers onbekende fenomenen zijn. De meesten zoeken naar particuliere oplossingen zoeken en niet naar collectieve. Ook zijn het over het algemeen geen va banque spelers. Rutte IV zal nooit een gesloten front tegenover zich vinden dat bereid is de regels zo massaal te negeren dat handhaven geen doen meer is. Dit overduidelijk een 'mentaliteits probleem'. Ik geloof niet dat ondernemers een vuist willen maken tegen een regering die zij zelf hebben gekozen.
Ze konden het hier wel halen volgens mij, alleen niet zoals ze het noemden; gezellig 'shoppen' ( wat heb ik een hekel aan dat woord). Het was betalen en afhalen. Veel winkeliers vinden dat niet de moeite waard. Ik weet het niet, kan er niet over oordelen, dus wacht ik maar rustig af. Uiteindelijk krijgen nu of zo dadelijk heel veel burgers de rekening gepresenteerd. De laagste inkomens en mensen met een uitkering nu al!
Misschien moet onze regering een tikkeltje rebelser zijn richting Brussel. Die 12 miljard die wij in het EU-coronafonds storten, had ook deels kunnen worden aangewend om ondernemers die het water aan de lippen staat door de crisis te helpen Nu worden die gelden aangewend voor glasvezel-netwerken en basisinkomens in mediterrane landen en om nationalisme af te kopen. Waarom bv zoveel miljarden naar een land als Polen dat in economisch opzicht relatief gering is geraakt door de pandemie? Niet uit te leggen.
De vraag waar het werkelijk om draait is, of het niet beter is de boel één of twee maanden volledig op slot te gooien en daarna elke lokale “nieuwe” uitbraak direct in de kiem te smoren, in plaats van iets jaren te laten voortsudderen, zolang de ziekenhuizen het volhouden, met de ogen gericht op een betere toekomst, waarvan niet zeker is is of die ooit komt, en zo de economie geen tijdelijke maar blijvende schade te berokkenen en de bevolking tot wanhoop te brengen.
We groeien zo langzaam naar een situatie toe, waarin je in China meer vrijheid geniet dan in Nederland.
“Eerlijk zullen we alles delen. Ook de ineenstorting”. Dit laatste gaat verder dan Nederland. De totale crash met oorlog? Het zou wel eens een naar jaar kunnen worden.
Ik begrijp eerlijk gezegd niets van deze column en het hoofdstuk waar naar verwezen wordt. Dat zal aan mij liggen. De pandemie is al geruime tijd aanwezig, maar het aantal slachtoffers lijkt niet op die van 1918 en de economie is overeind gebleven. Ik ben de laatste om te ontkennen dat met een ander beleid er minder slachtoffers, ook in economische zin, waren gevallen maar om van een bedreiging van je bestaan te spreken vind ik overdreven. Dat deden bijvoorbeeld die nertsenhouders ook voortdurend en dat sloeg ook nergens op. Benadeelden hebben volkomen gelijk als ze voor hun belangen op willen komen maar ze hebben niet bij voorbaat gelijk.
@Frans Inderdaad, de Spaanse Griep maakte waarschijnlijk 50 - 100 miljoen slachtoffers op een wereldbevolking van ongeveer 1,7 miljard. Vooral mensen tussen de 20 en de 40 werden het slachtoffer. Het was waarschijnlijk de zwaarste pandemie in de wereldgeschiedenis. Toch lieten onze voorouders zich er niet door van de wijs brengen: "Nadat het griepvirus vanzelf was verdwenen, klom de wereldeconomie wonderbaarlijk snel uit een diep dal. De roaring twenties braken aan. Mensen waren na de verschrikkingen van de oorlog en de grieppandemie klaar voor een nieuwe start. De Spaanse griep was een disruptieve, maar geen transformatieve gebeurtenis gebleken". https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/wat-de-spaanse-griep-ons-leert-over-een-nieuwe-wereldorde Corona is, qua aantal slachtoffers op geen enkele manier te vergelijken met de Spaanse Griep. De economie heeft het gehouden en is zelfs booming. Economische en maatschappelijke ontwikkelingen, die al gaande waren zijn, door de pandemie wel versneld. Bepaalde bedrijfstakken zullen wegkwijnen of zelfs verdwijnen terwijl andere zullen groeien. Er is minder behoefte aan winkel- en kantoorruimte en meer behoefte aan online winkels, bezorgdiensten en andere logistieke dienstverleners. Nederland is een land met problemen, maar het zijn wel first world problems. Problemen die deels met geld en deels met ander beleid zijn op te lossen. Dat moet de komende kabinetsperiode in gang worden gezet. Als je sommigen hier mag geloven leven we in een derdewereldland dat op instorten staat. Er zijn zelfs mensen die hoopten dat corona zou leiden tot Verelendung en uiteindelijk revolutie.
@ Frans Akkermans & EenMening - er spreekt een zeker optimisme (of moet ik zeggen: gelatenheid) uit jullie bijdragen. Dat gevoel kan ik niet delen. 'De economische cijfers' van dit moment zeggen mij niets. Die kan elk 'deskundige' naar eigen inzicht en geloofsrichting construeren; en de toonaangevende economen van nu hebben er nogal wat persoonlijk belang bij om unisono een positief lied te vertolken. De werking van onze economieën nu is totaal anders als die bij vorige crises. En ik teken aan: die werking is bijzonder volatiel. Veel vluchtiger van aard dan in vroeger jaren; je zou bij wijze van metafoor kunnen zeggen: er zijn geen dagkoersen meer, er zijn secondenkoersen. Woningnood, klimaatverandering, de schandalig grote kloof tussen straatarm en extreem rijk: die problemen spelen in de hele wereld (de westerse en daarbuiten). Militaire conflicten staan bij wijze van spreken voor de deur en kunnen per onmiddellijk een feit zijn, dat tot bliksemsnel reageren noopt. Naar mijn smaak leeft er alom een gevoel in de trant van: 'als Corona eenmaal overwonnen is, dan...' (vult U zelf maar in). En ik ben de laatste om de wereldsituatie van ná de Eerste Wereldoorlog en de daarop volgende 'Roaring Twenties' als leerzame (hoopvolle?) les in te zetten. Het léék te hier en te daar leuk, er waren verwachtingen - maar je hoeft je maar in te lezen over hoe alles zich in de Verenigde Staten en vooral de Weimar-Republiek ontwikkelde, om een gezonde dosis scepsis te verwerven. Ik besluit om jullie te danken voor jullie bijdragen. Tot nog toe vind ik de gedachtewisseling bij Hans opinie bevredigend, en ze is niet ontspoord (eerder noteerde ik dat ik zulks vreesde). Vriendelijke groet, U.P.
Aan de roaring twenties ging een zware recessie vooraf, de zogenaamde malaise. In Nederland was een van de remedies het verlengen van de net ingevoerde vijfenveertigurige werkweek naar 48 uur.
die komeetinslag die de dino's uitroeide dat was pas erg
Cristiaan Weijts heeft een aardig stuk daaraan gewijd. Ik weet dat velen het niet kunnen lezen, zij kunnen nl. niet naar het bruin cafe voor een kopje koffie en een krantje, maar toch; https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/07/het-knutselatelier-werd-dark-store-a4075968
@Uw Psychiater Ik deel uw sombere blik op de toekomst niet. Ik laat mijn stemmingen liever leiden door de enorme vooruitgang die op tal van terreinen, wereldwijd, is gerealiseerd. Ik geef onmiddellijk toe dat er grote wereldproblemen op ons afkomen. De opheffing uit de armoede van de derde wereldbevolking zie ik als de meest urgente. Die situatie is niet houdbaar op de wat langere termijn. Maar ook op dat terrein is vooruitgang geboekt. Het vergelijken van gebeurtenissen en periodes uit het verleden met onze situatie nu is zeker zinnig maar alleen als je in je analyse naast overeenkomsten ook de verschillen en de context in ogenschouw neemt.
https://nos.nl/l/2412232 Onderzoek de oversterfte! Alweer een misstand aangekaart door Pieter Omtzigt…..
Het parlement heeft er weer een weekje reces bij gekregen olv Vera, de slechtste voorzitter ooit op van Miltenburg na. De regering doet al een jaar niks. De crises stapelen zich op. Ondertussen houdt men zich bezig met elkaar. Zoals al jaren. Beetje lekker thuiswerken en zoomen want het geld stroomt wel binnen. Ondertussen gaan steeds meer mensen zich ellendig en eenzaam voelen. Oversterfte wordt vooralsnog geen onderzoek naar gedaan. Steeds meer landen knevelen hun burgers. Parlementariërs hoor je nauwelijks, want reces en over een maand weer reces. Een schaterlachende Rutte die zichzelf niet controleert. Lacht over al die burgers die ten einde raad zijn. Zelfredzaamheid........à me hoela. Ondertussen...gaat MKB kapot, gaan mensen kapot. Niks aan de hand, want men is in den Haag met zichzelf bezig. Geen parlementariër die ageert tegen het niet opkomen voor de burger. Laat lekker want Omikron en de burger kan erin stikken. OK weekje extra Bergkamp reces....hele pers (wat er nog van over is..) richt zich op dreigementen tegen politici. Maar wanneer gaat men zich in de pers eens bezighouden met de oorzaken? O, die zielige politici. Die met miljoenen huizen en vast salaris continu geen enkel risico lopen. Parlementariërs zouden nu moeten eisen terstond aan het werk te gaan. Voor de bevolking die crepeert onder het juk van de Ruttes 1,2 en 3 en straks ten onder gaan aan nummer 4.
Boosters, boosters, boosters...., maar na 10 weken weer opnieuw en opnieuw en opnieuw. Dank u de koekoek ik neem hem niet na mijn 2 vaccinaties die van Hugo AZ moest zijn. Ik zit in huis en ik doe niets. Ja heb dochter thuiswonen van 34 jaar die nooit ergens een huis kan vinden en nu bij de GGD werkt, waar persmomentjes zijn, maar waar het personeel 10 dagen achter elkaar werkt zonder pauzes en eten. Waar mensen slaven zijn. Om maar de target van Hugo te halen. Werkelijk je wil het niet weten. Men wordt volledig ondergeschikt gemaakt aan het slavensysteem.
En ze kunnen ook nog eens met voorrang beveiliging krijgen en hun zielige statements maken, want de pers pikt het wel op. Terwijl al jaren allerlei aangiften op de plank blijven liggen. En worden geseponeerd wegens bezuinigingen van de 3 Ruttes. Nummer 4 komt er aan en er zal niets, niks veranderen. Het volk is de lul. En ja ik ben razend. Laat de Tweede en Eerste Kamer maar thuisblijven. Je hebt er niks aan. Uiteraard uitzonderingen daargelaten. De Hoge Raad? De Rekenkamer? Het Koningshuis, allemaal lachertjes. Straks weer naar Lech, die laatste voor een persmomentje. Een fotomomentje ik schater van de lach.
Gansch het raderwerk staat stil als Uw machtige arm het wil”. Dat lukt de overheid dus vrij aardig Next
Wat een gezeur. De consument heeft gewoon door dat hij ipv de kapper periodiek 25 euro te geven, hij voor eenmalig dat bedrag ook oa een kappersschaar kan kopen. Ze zijn niet aan te slepen. YouTube filmpje en knippen maar. Scheelt heel veel ritjes naar de kapper. Goed voor het milieu. De ondernemers die thuis zitten te wachten op het oude normaal, hebben het nakijken. Veel winkels zullen worden opgeheven. Dikke prima die nieuwe economie.
Plaats eens een foto nadat je jezelf een knipbeurt hebt gegeven. Of nog liever, nadat je kinderen je hebben "geknipt".
@LaBou 6 januari 2022 at 18:27 Plaats eens een foto nadat je jezelf een knipbeurt hebt gegeven. Of nog liever, nadat je kinderen je hebben “geknipt”. Bold is beautifull.
Tja, ik knip mijzelf al jarenlang. Stille armoede sinds de nullijn op ambtenarensalarissen.
Inderdaad: dan betalen de volgende generaties mee. Ze hebben daarvoor immers de koopkracht en het welvaartsniveau [i]omdat wij de boel niet hebben laten instorten.[/i] Daar denken de Groningers waarschijnlijk anders over. Hoe dan ook hebben wij het aardgas al bijna opgemaakt, en moeten de generaties na ons de dijken verhogen. Als we de volgende generaties welvaart willen bieden, kunnen we beter zorgen voor goed onderwijs, dan voor het in leven houden van de horeca. (ondernemers mogen van mij wel een vergoeding krijgen voor corona-maatregelen, maar onrendabele ondernemingen moeten we niet open houden).
Als je als overheid én als rechterlijke macht jezelf steeds meer diskwalificeer, dan helpt idd maar 1 ding. Vraag is of je daarmee geholpen ben. In de gehele discussie, inclusief alle experts op tv, mis je het punt dat we in NL beter weten en dat dit simpelweg niet zo kan zijn. Er moet meer gezond verstand en eerlijkheid in. Dat bereik je alleen maar door beleidsmakers verantwoordelijk te stellen voor het gevoerde beleid icm met een tweede kamer die haar werk wél doet. Een regering niet weg laten komen met vergeten/ kwijtgeraakt, etc. Die tweede kamer moet een afspiegeling zijn van de samenleving en zo ook functioneren. Niet een stel trekpoppen willen zijn van het partijkader.
@RaymondenJoop Wanneer behoud van macht het doel wordt en het polderen het middel, de keuzes in beleid geleid worden door de mogelijke uitkomst van de eerstvolgende verkiezingen, verliest je de visie en de toekomst uit het oog. Het is de marktwerking van de politiek, het gaat om stemmen en daar mag alles voor wijken. Er zijn altijd verliezers en het is zorg dat die groep geen invloed heeft op de uitslagen van de eerstvolgende verkiezingen. De coalitie van de laatste 40 jaar zijn vrijwel onderling uitwisselbaar en zijn in verschillende samenstelling ook al zo lang aan de macht. De enkele keer dat een nieuwe partij met genoeg stemmen zich aanbiedt, zorgt de nieuwe partij zelf voor zijn eigen ondergang of de rest sluit hem buiten. Dat geldt zo wie zo voor iedere echt andersdenkende partij, het sensibiliseren is niet opeens met Omtzigt begonnen. Het falende systeem houdt zichzelf in stand en blijft dat vakkundig doen, zelfs na werkelijk ongeoorloofde politieke beslissingen en daardoor is er een autocratisch systeem van de meerderheid ontstaan. Zo lang de meerderheid van uitwisselbare partijen blijft bestaan, kun je Rutte 4 tm 10 verwachten. Wat hij als premier ook uitvreet, hij heeft toch de meerderheid is de stelling van zijn aanhang. Dan heb je geen ethisch en moreel kompas meer nodig, alleen genoeg kiezers. Ik heb hier ook geen oplossing voor, wanneer de regerende partijen een moreel en ethisch kompas missen, geen probleem met institutioneel racisme en discriminatie hebben en hun kiezers ook niet, dan blijft dit systeem aan de macht. Dan volgt de komende jaren een verder uitbouw van Rutte 1tm 3. Dat blijkt ook al uit het voorstel om een eigen bijdrage in te voeren bij de jeugdzorg, het loskoppelen van de AOW van het minimum loon, de sluiting van 3 van de 5 kinderhart chirurgie afdelingen, en vast nog veel meer. Wat door de MSM gedoseerd bekend zal worden gemaakt om te veel oproer in de kiem te smoren. Neoliberalisme is corrupt, repressief, destructief, discriminerend en asociaal.
@Gimly55 Helemaal eens. Tel daar ook nog de migratiecrisis op die alleen is op te lossen door een betere welvaartverdeling wereldwijd. Niet door een focus op de EU en haar neo-liberaal gedachtegoed. De huidige politieke structuur is vergif voor de menselijkheid.
De 10 rijksten zijn weer €400 miljard rijker geworden in 2021, zelfs tijdens de crisis gaat het goed met hun economie. Je hoort ook niets meer over de armoede bestrijding van Musk, dat was de bekende scheet, zonder enige inhoud.
Je kunt als politiek niet 40 jaar het individualisme als oplossing van alle problemen propageren, in combinatie met de marktwerking, participatie en eigen verantwoordelijkheid, de solidariteit naar kwetsbaren afbreken en de politieke partijen die dat propageren negeren. Andersdenkenden kaltstellen en sensibiliseren, de oppositie uitschakelen en het globalisme invoeren met als uitkomst de race to the bottom met de inkomens en invoering ZZP constructies voor bedrijven. Dat beleid heeft gevolgen voor de burger, die deel uitmaakt van dit beleid. Die wordt eenzelviger, egoïstischer, en harder richting andersdenkenden. De samenhang van de maatschappij loopt terug, de markt neemt het over, waarbij je onderscheid krijgt tussen de Have's ( de meekomers) en de Havenot's ( de missers. Het verschil tussen die groepen is de laatste tientallen jaren flink opgelopen met als gevolg dat de Havenot's zelfs substantieel korter leven met meer medische problemen. Nu zit het land al 2 jaar in een crisis en de Have's beginnen de nadelen van de crisis te ondervinden en het opportunisme bij de regering slaat toe. Zoek de zondebok en gezult vinden. Wijs naar de zo nodige solidariteit en verantwoordelijkheid die de zondebok niet draagt, dank je de koekoek, die dragen ze ook niet. Solidariteit wordt gegund en kan niet opgeëist worden door de Have's en al helemaal niet door de ervaringen die de laatste 10 jaar zijn opgedaan, maar daar zitten de Have's niet mee. Zij zijn in de meerderheid. Deze beschrijving kun je zonder problemen doortrekken naar de andere fundamentele problemen als het milieu en het klimaat. Wat je als overheid zaait, en dat is wantrouwen, oogst je nu als overheid.
Er is al jaren en jaren oorlog tegen de burger gaande. Het wantrouwen naar de overheid komt door het wantrouwen vanuit de overheid naar diezelfde burger. Al jaren worden mensen als product gezien. Het product om de elite te verrijken. De zielige 'bedreigde' politici die slechts nog met zichzelf bezig zijn. Oorzaak en gevolg is actie, reactie. En ik garandeer je, met Rutte 4 wordt de weerstand alleen maar erger.
Dat hoop ik, Martinel. Op dit moment echter heeft hij nog steeds de macht en krijgen we nog meer van hetzelfde de komende 3 jaar, die er over is tot de volgende verkiezingen. De kadaverdiscipline gunt geen tegenstand, dus de 3 parlementaire enquêtes overleeft hij ook wel, hij mist een ethisch en moreel kompas, heeft chronisch geheugenverlies, en liegt de hele tent bij mekaar. Zijn aanhangers wijzen alleen naar de uitslag van de verkiezingen als goedpraterij bij gebrek aan hetzelfde ethische en morele kompas als Rutte zelf.
Zeker! En wat doe je dan in antwoord op de burgerlijke onvrede? Je geeft ze wat pleisters op pijnplekken. Veel vrouwen, een kleurtje erbij en veel onderlinge posten ruilen! Elkaars straatje schoonvegen? Alles om het CDA te laten herstellen? Ze hebben de middenklasse uitgekleed en er is nu een enorme onderklasse. Onderling verdeeld tot op het bot. Wat gaat er nu gebeuren? Pieter Omtzigt vraagt om een onderzoek naar de oversterfte. Hoe zit dat met de enorme aantallen zogenaamd niet overleden aan corona? Wie zijn geliefden verloren? Alle mensen waar wij zoveel van verwachten en die ons onderwijs, voedsel en veiligheid moeten bieden? Uitval van personeel is er al, hopelijk door verplichte quarantaine. Anders zijn zij ook ernstig arbeidsongeschikt inmiddels.
Oproepen tot onbehoorlijk gedrag van ondernemers en burgers, terwijl rechters zich al over de maatregelen gebogen hebben! Het recht op vrijheid van meningsuiting is niet onbegrensd, dus zal er wel een goed gesprek met jouw gaan volgen Han.
Want rechters zijn momenteel goed bezig? Ik vraag me af hoe lang het nog duurt voordat de clientèle van dit forum gaat eisen om de site te sluiten omdat het zich buiten de grenzen van de vrijheid van meningsuiting begeeft. De tendens omtrent dit thema is hier momenteel dystopisch en bizar.
Wantrouwen! Dat vergat ik even. Hopelijk kunnen de nieuwe ministers iets aan het herstel van vertrouwen doen door nieuwe wetenschappelijke inzichten te gaan verkondigen. De waarheid over wat nu wel klopt en wat niet! Long covid is een feit. Het treft de een wél en de ander niet. Het treedt op na een maand ongeveer, en is dan eigenlijk asymptomatisch. Ten minste qua snot en hoest. Even wachten op het VK en Denemarken…. Erfelijk onderzoek is hard nodig! Loop je risico, dan krijg jij geen vaccin. Voor de overige is er geen wetenschappelijke reden om het vaccin te weigeren!
Scholen kunnen niet open, Han! Ten minste niet als het weer allemaal aan de welwillendheid van ouders afhangt of er preventief getest wordt. Voor long covid is het nog net te vroeg. Pas een maand na de start van de omikroninfecties kun je daar meer over weten. De hoofdpijn en de extreme vermoeidheid passen bij long covidsymptomen. We moeten nog even afwachten hoe het gaat in het VK en Denemarken!
Ik ben ondernemer in een getroffen sector. Actief in de cultuur- en evenementensector. In een dermate specifiek stukje van de markt, dat we bij iedere lockdown en maatregelgolf direct weer klappen krijgen. Eenmanszaak. Zojuist het tweede corona boekjaar met verlies afgesloten, gevangen in een uitzichtloze situatie. Ik kan mijn bedrijf niet opheffen, al zou ik het willen. 2 loodsen vol materiaal waar niemand wat mee wil, niemand wat mee kan en wat niks waard is, omdat onze markt kapot aan het gaan is. Inmiddels bezig met een plan om deze markt langzaam de rug toe te keren, maar afhankelijk van externe financiers omdat bij mij de pot leeg is. Niet meer afhankelijk willen zijn van een markt die bij het minste of geringste weer stilgelegd wordt. Gelukkig gezegend met 2 handen die wat kunnen maken en een enorme dosis creativiteit. De overheid is een lachertje, alleen maar bezig met beeldvorming. Wederom alles dichtgegooid, maar van deugdelijke steunmaatregelen is geen sprake. Geld verdiend in oktober, waardoor ik naast de TVL Q4 grijp. (10 maanden van het jaar verlies gemaakt, 2 winst.) TOZO bestaat niet meer... Het eind is in zicht, als we niet rond 1 april weer los mogen. Het sentiment is overal enorm negatief; we zijn er klaar mee. Voelen zich de verschoppelingen van de maatschappij, tellen niet meer mee. We zijn een getal... Het is echt zoeken naar lichtpuntjes...de cijfers rondom corona interesseren me niet meer. Mijn wereld zakt langzamerhand als een kaartenhuis in elkaar. Iedere dode is er 1 teveel, maar voor mij persoonlijk is het zo langzamerhand in een slechte film aan het veranderen. Een nachtmerrie. 12 jaar werk, veel persoonlijk gelaten om dit bedrijf te kunnen hebben. Trots geweest op ons werk...maar nu? Een molensteen.
Zelfde verhaal hier in de culturele erfgoed sector. De paar projecten die ik nog heb kunnen draaien waren allemaal in het teken van "corona proof" maken, maar dat maakt dus geen flikker uit omdat bij elk maatregelpakket deze inzet teniet werd gedaan door onze fijne reagering. De enige pijl die er op te trekken valt is de wetmatigheid dat bij elke beslissing die het kabinet maakt, er van te voren nauwkeurig is bepaald hoe de cultuursector en de horeca zo hard mogelijk te naaien. Daar zijn ze dan wel weer kundig in!
Als scholen volgens jou online kunnen, dan zou dit toch zeker voor theaters, festivals, musea, winkels en stadions gelden, zeker omdat daar de infrastructuur al aanwezig is.
Ja hoor - je kunt al jaren de meeste kunstwerken die in musea hangt online bekijken toch gaan er nog steeds mensen naar musea Omdat dat namelijk iets heel anders is . Je kunt een plaat opzetten - dat gebeurt al 100 jaar maar toch gaan de mensen naar concerten Het is namelijk iets anders
Het zou goed zijn voor het OMT of virologen om eens een dag mee te lopen met ondernemers. Ik heb overduidelijk niet het idee dat ze enig idee hebben hoe ingrijpend hun adviezen zijn. En wat voor enorme schade ze er mee aanrichten. Ik wil dingen graag van 2 kant bekijken en naast dat ik dus kritisch ben op de lockdown kan het heel goed uitpakken. Als de lockdown er in slaagt om kwetsbare mensen niet besmet te maken en ze te isoleren van bepaalde plekken dan kan het goed uitpakken.
Het zou een ontzettend slecht idee zijn als leden van het OMT een dagje met ondernemers meelopen in de veronderstelling dat ze het dan snappen. Dat is net zoiets als Willem E. een promotie onderzoek te laten houden over een of ander onderwerp en dan denken dat-ie mee kan praten over zin van vaccinatie. Wat zin heeft is dat de beslissers adviseurs hebben met diepgaande expertise over alle relevante kanten van de crisis. Natuurlijk moeten we ook met financiële steunpakketten komen (gebeurt al, kan beter), maar laten we elkaar ook op onze blote knieën danken dat we het geld vroeger niet verjubelden. Ik las op deze site daar regelmatig voorstellen toe. We kunnen nu nog het een en ander lijden als samenleving
Markzelluf. Het zou echt geen kwaad kunnen als men eens achter het bureau vandaan kwam en ging kijken wat het doet. De burger heeft schijt aan de regels, maar de kleine ondernemer en ZZP'er mag bloeden. Loop door het centrum van Tilburg bijvoorbeeld en je ziet dat het open of dicht zijn geen enkel invloed heeft op de drukte of het gedrag van de mensen. Het enige effect dat er is, is dat de ondernemer kapot gemaakt wordt. Het is juist dat dit niet geleden wordt door de samenleving. De verdeling van het leed is zeer wisselend, en niet eerlijk. Het grote geld wordt veiliggesteld ten koste van de kleine ondernemers en de gezondheid van de burgers. De verschillende groepen worden door de overheid goed tegen elkaar uitgespeeld. Verdeel en heers.... en dat lijkt te werken. Daarom is dit stuk van Han ook zo goed. Samen kunnen we de crisis aan.
Imgikke, ik ben het dus met je eens dat we ook andere deskundigen moeten inschakelen (economen, psychologen, communicatiedeskundigen, wellicht met extra specialisatie om mensen van buitenlandse afkomst beter te begrijpen), maar wat heeft het voor zin om een omt-lid zo’n spoedcursus te geven?
Ha, een heerlijk militant stuk van Han van der Horst - er zullen nogal wat discussie en onenigheid (tot en met verbale ruzies) op volgen. Is niet erg, de ernst van de zaak rechtvaardigt dit. Zelf wacht ik nog even met meer commentaar, en dat heeft een reden: de moeite ervoor nemen heeft alleen zin als de zaak niet figuurlijk vastloopt, d.w.z. zich gaat voortslepen met tamelijk betekenisloze commentaren waarin iedereen zich met maar een héél klein onderdeel van een ongekend grote crisis bezig houdt (iets wat hem of haar zelf raakt), dat flink opblaast, en that's it, zogezegd. Wanneer velen dit doen, dan krijg je een stroom van smurrie die nooit ergens tot leiden kan. Figuurlijk gesproken: als je niet oplet, kan je daarin verzuipen. Ik geloof dat maar een fractie van de Nederlanders beseft hoe immens en gevaarlijk de malaise is waarin we al zo lang vast zitten; en dat deze kleine groep ook in de gaten heeft dat er vast en zeker na blijvende versoepelingen nog een heel zware en bijna niet te dragen 'aftermath' zal aankomen; eentje waarin alle verborgen gebleven schade, persoonlijke crises, opgebouwde schulden, verlopen en niet nagekomen afspraken (ook al heel duur), en wat al niet meer, aan het licht zullen komen. Ik wacht nog even af, en wat betreft geweeklaag van diegenen die ten koste van alles en iedereen weer snel naar één of ander groezelig nachtcafé willen - ik zou wel totaal kierewiet zijn als ik daar iets van zou gaan vinden en er nog iets over insturen ook.
Serieus Uw Psychiator? "Zelf wacht ik nog even met meer commentaar," om vervolgens een heel commentaar te geven. Als je ECHT zou wachten met je commentaar, had je niet op 'reactie plaatsen' geklikt.
@ Imgikke (16:26u) - dank voor je reactie. Ik neem haar serieus. Ik kan zelfs goed inzien dat je tot de slotsom kwam die je opschreef. Dus is er geen aanleiding om je te kritiseren of om je te lachen. Eigenlijk is het je prima gelukt om het begrip 'self-referential' op mij toe te passen. Dat is een compliment aan jou adres waard. Ik vind mijn eigen inzending geen inhoudelijk, op feiten betrokken commentaar. Het stuk was bedoeld om duidelijk te maken dat ik hoop op een gedegen gedachtewisseling; en zeker niet op een eindeloze stroom van persoonlijke ditjes en datjes die zo vaak neerkomen op vliegen afvangen. Daarvan zijn er al vele geweest. Bij het schrijven van mijn proto-commentaar had ik ook het stuk van Tim van der Bilt in gedachten; die slaagde er aardig in om een eenheid van een beeld uit te drukken. Versplintering en fragmentatie bij een onderwerp als dit is zinloos; verspilde tijd en moeite. Dat is het voor nu.
Voor het bedrijfsleven zijn zeer ruimhartige compensatiemaatregelen gekomen, zeker voor de bedrijfstakken die niet horeca of cultuur zijn. Het bedrijfsleven wil alles naar zijn hand zetten, precies wat in de dystopische wereld van Snowcrash gebeurd is. Democratie is afgeschaft, bedrijven en ondernemers hebben alle macht, tot zelfs totale controle over werknemers.
Het gaat van dom naar dommer. Helaas. "Bovendien: als scholen open kunnen, kunnen winkels dat ook." Ach. Want alleen kinderen tot eemn jaar of 16 gaan naar de winkels? Het aantal beweging blijft gelijk wanneer niet alleen de scholen maar ook de winkels open gaan? Nee. En nee. Het is dezelfde denkfout die grote bedrijven maken, nl dat alle milieuschade aanricht hun geen kwaad doet. Dat is overduidelijk onzin, want ook een groot bedrijf zit in datzelfde milieu. /Op de korte termijn/ hebben ze er geen schade van. Op de lange natuurlijk wel. Economie = gezondheid van de mensen. Als 50% van de mensen ziek is, kun je helemaal fluiten naar je winkel. Denk nou toch eens na voor je dit soort dingen schrijft! Moeten de steunpakketten beter/gerichter? Zeker. Zijn er sectoren die op omvallen staan? (Kunst/cultuur?) Zeker! Maar domme dingen roepen als "wanneer a kan, kan b ook" - daar schiet niemand iets mee op. Schrijf dan een stuk over hoe we met zijn allen hier echt uit komen, want zo - zeker niet.