Joop

Gans de lockdown staat op tilt als je het met je machtige arm maar wilt

  •  
06-01-2022
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
sorryclosed

© cc-foto: Nick Papakyriazis

Als je in je existentie wordt bedreigd, is het antwoord zesvoudig maar toch overzichtelijk: een duidelijk pakket van eisen, eenheid, actie, Ausdauer, solidariteit en moed.
Steeds meer ondernemers in de gesloten sectoren zijn ten einde raad. De financiële ondersteuning vanuit de overheid is niet adequaat. Hun voorlieden beweren dat ze een verlenging van de lockdown niet aan kunnen. Je hoort steeds meer verhalen over middenstanders die – waar dat kan –  illegaal aan het werk gaan: kappers kun je tegenwoordig aan huis bestellen net als de cocaïnekoerier. Het is zwaar verboden maar het gebeurt toch. Er is maar één reden om hierover de linkerwenkbrauw op te trekken: de kapper kan in tegenstelling tot andere bezoekers de anderhalve meter afstand niet handhaven. Maar ja, wie let daar op in dit tijdsgewricht, nu Nederlanders die daar de kans voor krijgen, massaal over de grens halen wat in hun eigen land verboden is? Daar zit de economie namelijk niet op slot omdat er vanaf het begin op grote schaal geboosterd is. Hier zitten we nog maar op een derde vanwege de trage start en de jammerlijk intern tegenstrijdige communicatie die bij het publiek wantrouwen oproept.
U merkt, deze regels hebben een wat opstandig karakter. Ondernemers betalen heel letterlijk het gelag voor een overheid die altijd te laat en verkeerd heeft gereageerd. Nu zijn de reserves op, is het huis met een nieuwe hypotheek belast en de auto verkocht. Goede raad is duur.
Vanaf nu wordt de tekst nog opstandiger. Goede raad is helemaal niet duur. Als je in je existentie wordt bedreigd, is het antwoord zesvoudig maar toch overzichtelijk: een duidelijk pakket van eisen, eenheid, actie, Ausdauer, solidariteit en moed. Dat kunnen ondernemers in lockdown leren van een sector die de meesten van hen altijd geminacht hebben: de georganiseerde arbeidersklasse. Die putte ooit kracht uit de slogan: “Gansch het raderwerk staat stil als Uw machtige arm het wil”.
Het werkt als volgt: de besturen van de brancheorganisaties komen van het weekend bijeen en worden het eens over een steunpakket dat werkelijk soelaas biedt aan de achterban. Je mag van een burger veel offers vragen maar niet dat hij zich failliet laat verklaren. Bovendien: als scholen open kunnen, kunnen winkels dat ook. Het glasheldere eisenpakket wordt tijdens een persconferentie openbaar gemaakt. Er is een livestream als geen omroep dit gebeuren rechtstreeks wil uitzenden. Het publiek maakt kennis met de gezichten van de actieleiders. Die laten zich na deze persconferentie uitgebreid interviewen. Ze verschijnen in alle talkshows. Ze nemen de social media in hun greep. Ze moeten proberen binnen een paar dagen net zo’n bekend gezicht te worden als pakweg Osterhaus of Bonten.
Rutte dient op zijn persconferentie van 14 februari het eisenpakket in te willigen. Zo niet, dan wordt de lockdown met ingang van zaterdag 15 januari genegeerd. Alle van overheidswege gesloten bedrijven gaan open. Ze bepalen zelf hun sluitingstijden. De bevolking wordt opgeroepen ze massaal hun klandizie te gunnen. Om goede sier te maken handhaven winkeliers de mondkapjesplicht en de anderhalve meter. Boa’s en politie worden genegeerd, lasten onder dwangsom door ijverige burgemeesters verscheurd. Een Spaanse praktijk uit de tijd van de eerste financiële crisis is behulpzaam. Als de overheid probeert een enkele winkel aan te pakken, stroomt die onmiddellijk vol met actievoerders die boa’s en politieagenten omringen en blijven omringen. Massaal filmen en alles op de sociale media zetten.
De deuren gaan pas dicht als de regering de gerechtvaardigde eisen heeft ingewilligd. Natuurlijk kunnen Rutte en zijn nieuwe team de poot stijf houden en wachten tot een ongekende uitbraak van omikron ervoor zorgt dat de hele maatschappij toch tot stilstand komt. En wie hebben het dan gedaan? Aan de andere kant kun je dan als ondernemer met je hoofdpijn en je totale vermoeidheid – nieuwe symptomen van de ziekte – denken: “Eerlijk zullen we alles delen. Ook de ineenstorting”.
Het nieuwe bewind in Den Haag mag zich gelukkig prijzen dat eenheid en solidariteit onder kleine ondernemers onbekende fenomenen zijn. De meesten zoeken naar particuliere oplossingen zoeken en niet naar collectieve. Ook zijn het over het algemeen geen va banque spelers. Rutte IV zal nooit een gesloten front tegenover zich vinden dat bereid is de regels zo massaal te negeren dat handhaven geen doen meer is.
Toch zal de regering maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat burgers door hun maatregelen financieel kapot gemaakt worden. Dat is een kwestie van eerlijkheid en vooruitzien. Nu de hand op de knip houden en zwijgen over de diepe zakken van 2020 is een vorm van verkeerde zuinigheid waar je later de prijs dubbel en dwars voor betaalt. Er moeten ook geen foute grappen gemaakt worden zoals die met de vermogensbelasting, onlangs door het Financieel Dagblad onthuld. Een miljoen burgers krijgen het teveel betaalde toch niet terug omdat er in 2016 een regeltje rond het maken van bezwaar is veranderd. Sliep uit!
Ja, dat geld zal moeten komen uit de zakken van de belastingbetalers, rechtstreeks of door het afbetalen van overheidsleningen. Misschien kan men overwegen om in navolging van oorlogswinstbelasting een coronaheffing in te voeren op overwinsten. Die bereken je door de opbrengsten van de afgelopen vijf jaar te vergelijken met die van 2020, 2021 en 2022. Is er in die jaren sprake van een door niets anders dan coronavoordelen te verklaren piek, zoals bij de supermarkten, dan komt de fiscus langs. Minister Treub voerde in de Eerste Wereldoorlog een maximaal tarief in van 30%. Dat kan nu wel wat hoger.
Bijlenen is ook een goed idee als de terugbetaling maar een zeer lange looptijd heeft, bijvoorbeeld een eeuw of zo. Inderdaad: dan betalen de volgende generaties mee. Ze hebben daarvoor immers de koopkracht en het welvaartsniveau omdat wij de boel  niet hebben laten instorten. Helemaal niet gek. Gebeurt met de kosten van oorlogen ook.
En als de regering dat niet doet? Dat zal dan leiden tot een verdere groei van het publieke wantrouwen. Dan trekken steeds meer mensen hun eigen plan. Ze dagen niet meer op bij de prikstraat omdat ze niet aan de gang willen blijven en hun vertrouwen in elke belofte van bovenaf kwijt zijn. Ze verliezen elke belastingmoraal uit het oog omdat de overheid ook rotgeintjes uithaalt en bovendien een belastingparadijs heeft ingericht. Ze denken: nu het hier toch een narcostaat is, kunnen wij ook wel een graantje meepikken. Waarom zou ik alleen voor mijn coke betalen ? Een beetje dat.
Iets niet helemaal anders : U krijgt van mij een leesadvies nu de boel toch op slot blijft: Snow Crash door Neal Stephenson. Deze profetische toekomstroman is al uit 1991 en je merkt  overeenkomsten met ons eigen heden. Teveel van de Stephensons toekomst staat al in de steigers. Een sleutelzin vind je al op de eerste pagina: “People do whatever the fuck they feel like doing, you got a problem with that? Because they have a right to. And because they have guns and no one can fucking stop them.”
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

Gerygrr
Gerygrr8 jan. 2022 - 11:46

Wie weet, Han, kunnen wij kijkend naar de buren over twee weken bij hen zien, dat alles dicht moet gaan vanwege de nu nog onvoorziene ernstige ziektegevallen dan wel oversterfte Wacht nog een week of twee. Houd alles dicht en laat de nieuwe minister van volksgezondheid met zijn adviseurs beslissen. Uw slotzin mag wel worden aangevuld met het onderzoek naar de oversterfte in coronatijd zoal Pieter Omtzigt ook bepleit.

Joop Schouten
Joop Schouten7 jan. 2022 - 15:10

Het nieuwe bewind in Den Haag mag zich gelukkig prijzen dat eenheid en solidariteit onder kleine ondernemers onbekende fenomenen zijn. De meesten zoeken naar particuliere oplossingen zoeken en niet naar collectieve. Ook zijn het over het algemeen geen va banque spelers. Rutte IV zal nooit een gesloten front tegenover zich vinden dat bereid is de regels zo massaal te negeren dat handhaven geen doen meer is. Dit overduidelijk een 'mentaliteits probleem'. Ik geloof niet dat ondernemers een vuist willen maken tegen een regering die zij zelf hebben gekozen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 10:38

Ze konden het hier wel halen volgens mij, alleen niet zoals ze het noemden; gezellig 'shoppen' ( wat heb ik een hekel aan dat woord). Het was betalen en afhalen. Veel winkeliers vinden dat niet de moeite waard. Ik weet het niet, kan er niet over oordelen, dus wacht ik maar rustig af. Uiteindelijk krijgen nu of zo dadelijk heel veel burgers de rekening gepresenteerd. De laagste inkomens en mensen met een uitkering nu al!

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...7 jan. 2022 - 7:32

Misschien moet onze regering een tikkeltje rebelser zijn richting Brussel. Die 12 miljard die wij in het EU-coronafonds storten, had ook deels kunnen worden aangewend om ondernemers die het water aan de lippen staat door de crisis te helpen Nu worden die gelden aangewend voor glasvezel-netwerken en basisinkomens in mediterrane landen en om nationalisme af te kopen. Waarom bv zoveel miljarden naar een land als Polen dat in economisch opzicht relatief gering is geraakt door de pandemie? Niet uit te leggen.

The Apple
The Apple6 jan. 2022 - 22:57

De vraag waar het werkelijk om draait is, of het niet beter is de boel één of twee maanden volledig op slot te gooien en daarna elke lokale “nieuwe” uitbraak direct in de kiem te smoren, in plaats van iets jaren te laten voortsudderen, zolang de ziekenhuizen het volhouden, met de ogen gericht op een betere toekomst, waarvan niet zeker is is of die ooit komt, en zo de economie geen tijdelijke maar blijvende schade te berokkenen en de bevolking tot wanhoop te brengen.

1 Reactie
The Apple
The Apple6 jan. 2022 - 23:01

We groeien zo langzaam naar een situatie toe, waarin je in China meer vrijheid geniet dan in Nederland.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman6 jan. 2022 - 21:03

“Eerlijk zullen we alles delen. Ook de ineenstorting”. Dit laatste gaat verder dan Nederland. De totale crash met oorlog? Het zou wel eens een naar jaar kunnen worden.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19476 jan. 2022 - 19:58

Ik begrijp eerlijk gezegd niets van deze column en het hoofdstuk waar naar verwezen wordt. Dat zal aan mij liggen. De pandemie is al geruime tijd aanwezig, maar het aantal slachtoffers lijkt niet op die van 1918 en de economie is overeind gebleven. Ik ben de laatste om te ontkennen dat met een ander beleid er minder slachtoffers, ook in economische zin, waren gevallen maar om van een bedreiging van je bestaan te spreken vind ik overdreven. Dat deden bijvoorbeeld die nertsenhouders ook voortdurend en dat sloeg ook nergens op. Benadeelden hebben volkomen gelijk als ze voor hun belangen op willen komen maar ze hebben niet bij voorbaat gelijk.

7 Reacties
EenMening
EenMening6 jan. 2022 - 21:47

@Frans Inderdaad, de Spaanse Griep maakte waarschijnlijk 50 - 100 miljoen slachtoffers op een wereldbevolking van ongeveer 1,7 miljard. Vooral mensen tussen de 20 en de 40 werden het slachtoffer. Het was waarschijnlijk de zwaarste pandemie in de wereldgeschiedenis. Toch lieten onze voorouders zich er niet door van de wijs brengen: "Nadat het griepvirus vanzelf was verdwenen, klom de wereldeconomie wonderbaarlijk snel uit een diep dal. De roaring twenties braken aan. Mensen waren na de verschrikkingen van de oorlog en de grieppandemie klaar voor een nieuwe start. De Spaanse griep was een disruptieve, maar geen transformatieve gebeurtenis gebleken". https://spectator.clingendael.org/nl/publicatie/wat-de-spaanse-griep-ons-leert-over-een-nieuwe-wereldorde Corona is, qua aantal slachtoffers op geen enkele manier te vergelijken met de Spaanse Griep. De economie heeft het gehouden en is zelfs booming. Economische en maatschappelijke ontwikkelingen, die al gaande waren zijn, door de pandemie wel versneld. Bepaalde bedrijfstakken zullen wegkwijnen of zelfs verdwijnen terwijl andere zullen groeien. Er is minder behoefte aan winkel- en kantoorruimte en meer behoefte aan online winkels, bezorgdiensten en andere logistieke dienstverleners. Nederland is een land met problemen, maar het zijn wel first world problems. Problemen die deels met geld en deels met ander beleid zijn op te lossen. Dat moet de komende kabinetsperiode in gang worden gezet. Als je sommigen hier mag geloven leven we in een derdewereldland dat op instorten staat. Er zijn zelfs mensen die hoopten dat corona zou leiden tot Verelendung en uiteindelijk revolutie.

Uw Psychiator
Uw Psychiator7 jan. 2022 - 8:12

@ Frans Akkermans & EenMening - er spreekt een zeker optimisme (of moet ik zeggen: gelatenheid) uit jullie bijdragen. Dat gevoel kan ik niet delen. 'De economische cijfers' van dit moment zeggen mij niets. Die kan elk 'deskundige' naar eigen inzicht en geloofsrichting construeren; en de toonaangevende economen van nu hebben er nogal wat persoonlijk belang bij om unisono een positief lied te vertolken. De werking van onze economieën nu is totaal anders als die bij vorige crises. En ik teken aan: die werking is bijzonder volatiel. Veel vluchtiger van aard dan in vroeger jaren; je zou bij wijze van metafoor kunnen zeggen: er zijn geen dagkoersen meer, er zijn secondenkoersen. Woningnood, klimaatverandering, de schandalig grote kloof tussen straatarm en extreem rijk: die problemen spelen in de hele wereld (de westerse en daarbuiten). Militaire conflicten staan bij wijze van spreken voor de deur en kunnen per onmiddellijk een feit zijn, dat tot bliksemsnel reageren noopt. Naar mijn smaak leeft er alom een gevoel in de trant van: 'als Corona eenmaal overwonnen is, dan...' (vult U zelf maar in). En ik ben de laatste om de wereldsituatie van ná de Eerste Wereldoorlog en de daarop volgende 'Roaring Twenties' als leerzame (hoopvolle?) les in te zetten. Het léék te hier en te daar leuk, er waren verwachtingen - maar je hoeft je maar in te lezen over hoe alles zich in de Verenigde Staten en vooral de Weimar-Republiek ontwikkelde, om een gezonde dosis scepsis te verwerven. Ik besluit om jullie te danken voor jullie bijdragen. Tot nog toe vind ik de gedachtewisseling bij Hans opinie bevredigend, en ze is niet ontspoord (eerder noteerde ik dat ik zulks vreesde). Vriendelijke groet, U.P.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 jan. 2022 - 9:24

Aan de roaring twenties ging een zware recessie vooraf, de zogenaamde malaise. In Nederland was een van de remedies het verlengen van de net ingevoerde vijfenveertigurige werkweek naar 48 uur.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland7 jan. 2022 - 9:31

die komeetinslag die de dino's uitroeide dat was pas erg

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 12:24

Cristiaan Weijts heeft een aardig stuk daaraan gewijd. Ik weet dat velen het niet kunnen lezen, zij kunnen nl. niet naar het bruin cafe voor een kopje koffie en een krantje, maar toch; https://www.nrc.nl/nieuws/2022/01/07/het-knutselatelier-werd-dark-store-a4075968

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 jan. 2022 - 13:51

@Uw Psychiater Ik deel uw sombere blik op de toekomst niet. Ik laat mijn stemmingen liever leiden door de enorme vooruitgang die op tal van terreinen, wereldwijd, is gerealiseerd. Ik geef onmiddellijk toe dat er grote wereldproblemen op ons afkomen. De opheffing uit de armoede van de derde wereldbevolking zie ik als de meest urgente. Die situatie is niet houdbaar op de wat langere termijn. Maar ook op dat terrein is vooruitgang geboekt. Het vergelijken van gebeurtenissen en periodes uit het verleden met onze situatie nu is zeker zinnig maar alleen als je in je analyse naast overeenkomsten ook de verschillen en de context in ogenschouw neemt.

Gerygrr
Gerygrr7 jan. 2022 - 14:26

https://nos.nl/l/2412232 Onderzoek de oversterfte! Alweer een misstand aangekaart door Pieter Omtzigt…..

Martinel
Martinel6 jan. 2022 - 17:06

Het parlement heeft er weer een weekje reces bij gekregen olv Vera, de slechtste voorzitter ooit op van Miltenburg na. De regering doet al een jaar niks. De crises stapelen zich op. Ondertussen houdt men zich bezig met elkaar. Zoals al jaren. Beetje lekker thuiswerken en zoomen want het geld stroomt wel binnen. Ondertussen gaan steeds meer mensen zich ellendig en eenzaam voelen. Oversterfte wordt vooralsnog geen onderzoek naar gedaan. Steeds meer landen knevelen hun burgers. Parlementariërs hoor je nauwelijks, want reces en over een maand weer reces. Een schaterlachende Rutte die zichzelf niet controleert. Lacht over al die burgers die ten einde raad zijn. Zelfredzaamheid........à me hoela. Ondertussen...gaat MKB kapot, gaan mensen kapot. Niks aan de hand, want men is in den Haag met zichzelf bezig. Geen parlementariër die ageert tegen het niet opkomen voor de burger. Laat lekker want Omikron en de burger kan erin stikken. OK weekje extra Bergkamp reces....hele pers (wat er nog van over is..) richt zich op dreigementen tegen politici. Maar wanneer gaat men zich in de pers eens bezighouden met de oorzaken? O, die zielige politici. Die met miljoenen huizen en vast salaris continu geen enkel risico lopen. Parlementariërs zouden nu moeten eisen terstond aan het werk te gaan. Voor de bevolking die crepeert onder het juk van de Ruttes 1,2 en 3 en straks ten onder gaan aan nummer 4.

3 Reacties
Martinel
Martinel6 jan. 2022 - 17:09

gaat..

Martinel
Martinel6 jan. 2022 - 17:16

Boosters, boosters, boosters...., maar na 10 weken weer opnieuw en opnieuw en opnieuw. Dank u de koekoek ik neem hem niet na mijn 2 vaccinaties die van Hugo AZ moest zijn. Ik zit in huis en ik doe niets. Ja heb dochter thuiswonen van 34 jaar die nooit ergens een huis kan vinden en nu bij de GGD werkt, waar persmomentjes zijn, maar waar het personeel 10 dagen achter elkaar werkt zonder pauzes en eten. Waar mensen slaven zijn. Om maar de target van Hugo te halen. Werkelijk je wil het niet weten. Men wordt volledig ondergeschikt gemaakt aan het slavensysteem.

Martinel
Martinel6 jan. 2022 - 17:27

En ze kunnen ook nog eens met voorrang beveiliging krijgen en hun zielige statements maken, want de pers pikt het wel op. Terwijl al jaren allerlei aangiften op de plank blijven liggen. En worden geseponeerd wegens bezuinigingen van de 3 Ruttes. Nummer 4 komt er aan en er zal niets, niks veranderen. Het volk is de lul. En ja ik ben razend. Laat de Tweede en Eerste Kamer maar thuisblijven. Je hebt er niks aan. Uiteraard uitzonderingen daargelaten. De Hoge Raad? De Rekenkamer? Het Koningshuis, allemaal lachertjes. Straks weer naar Lech, die laatste voor een persmomentje. Een fotomomentje ik schater van de lach.

Cam Millo
Cam Millo6 jan. 2022 - 17:03

Gansch het raderwerk staat stil als Uw machtige arm het wil”. Dat lukt de overheid dus vrij aardig Next

Wieowie
Wieowie6 jan. 2022 - 15:47

Wat een gezeur. De consument heeft gewoon door dat hij ipv de kapper periodiek 25 euro te geven, hij voor eenmalig dat bedrag ook oa een kappersschaar kan kopen. Ze zijn niet aan te slepen. YouTube filmpje en knippen maar. Scheelt heel veel ritjes naar de kapper. Goed voor het milieu. De ondernemers die thuis zitten te wachten op het oude normaal, hebben het nakijken. Veel winkels zullen worden opgeheven. Dikke prima die nieuwe economie.

6 Reacties
Cam Millo
Cam Millo6 jan. 2022 - 17:02

Tondeuze kan ook. Ik adviseer de Wahl Classic.

LaBou
LaBou 6 jan. 2022 - 17:27

Plaats eens een foto nadat je jezelf een knipbeurt hebt gegeven. Of nog liever, nadat je kinderen je hebben "geknipt".

Cam Millo
Cam Millo7 jan. 2022 - 9:49

@LaBou 6 januari 2022 at 18:27 Plaats eens een foto nadat je jezelf een knipbeurt hebt gegeven. Of nog liever, nadat je kinderen je hebben “geknipt”. Bold is beautifull.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 jan. 2022 - 10:31

LaBou Tegenwoordig zie je m.i. nauwelijks nog verschil!

Gerygrr
Gerygrr7 jan. 2022 - 14:28

Tja, ik knip mijzelf al jarenlang. Stille armoede sinds de nullijn op ambtenarensalarissen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jan. 2022 - 6:56

Grijsje63 Ik ook, maar nu kan ik dat helaas niet meer.

nikita72
nikita726 jan. 2022 - 15:46

Inderdaad: dan betalen de volgende generaties mee. Ze hebben daarvoor immers de koopkracht en het welvaartsniveau [i]omdat wij de boel niet hebben laten instorten.[/i] Daar denken de Groningers waarschijnlijk anders over. Hoe dan ook hebben wij het aardgas al bijna opgemaakt, en moeten de generaties na ons de dijken verhogen. Als we de volgende generaties welvaart willen bieden, kunnen we beter zorgen voor goed onderwijs, dan voor het in leven houden van de horeca. (ondernemers mogen van mij wel een vergoeding krijgen voor corona-maatregelen, maar onrendabele ondernemingen moeten we niet open houden).

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 jan. 2022 - 15:32

Als je als overheid én als rechterlijke macht jezelf steeds meer diskwalificeer, dan helpt idd maar 1 ding. Vraag is of je daarmee geholpen ben. In de gehele discussie, inclusief alle experts op tv, mis je het punt dat we in NL beter weten en dat dit simpelweg niet zo kan zijn. Er moet meer gezond verstand en eerlijkheid in. Dat bereik je alleen maar door beleidsmakers verantwoordelijk te stellen voor het gevoerde beleid icm met een tweede kamer die haar werk wél doet. Een regering niet weg laten komen met vergeten/ kwijtgeraakt, etc. Die tweede kamer moet een afspiegeling zijn van de samenleving en zo ook functioneren. Niet een stel trekpoppen willen zijn van het partijkader.

3 Reacties
gimli55
gimli556 jan. 2022 - 16:01

@RaymondenJoop Wanneer behoud van macht het doel wordt en het polderen het middel, de keuzes in beleid geleid worden door de mogelijke uitkomst van de eerstvolgende verkiezingen, verliest je de visie en de toekomst uit het oog. Het is de marktwerking van de politiek, het gaat om stemmen en daar mag alles voor wijken. Er zijn altijd verliezers en het is zorg dat die groep geen invloed heeft op de uitslagen van de eerstvolgende verkiezingen. De coalitie van de laatste 40 jaar zijn vrijwel onderling uitwisselbaar en zijn in verschillende samenstelling ook al zo lang aan de macht. De enkele keer dat een nieuwe partij met genoeg stemmen zich aanbiedt, zorgt de nieuwe partij zelf voor zijn eigen ondergang of de rest sluit hem buiten. Dat geldt zo wie zo voor iedere echt andersdenkende partij, het sensibiliseren is niet opeens met Omtzigt begonnen. Het falende systeem houdt zichzelf in stand en blijft dat vakkundig doen, zelfs na werkelijk ongeoorloofde politieke beslissingen en daardoor is er een autocratisch systeem van de meerderheid ontstaan. Zo lang de meerderheid van uitwisselbare partijen blijft bestaan, kun je Rutte 4 tm 10 verwachten. Wat hij als premier ook uitvreet, hij heeft toch de meerderheid is de stelling van zijn aanhang. Dan heb je geen ethisch en moreel kompas meer nodig, alleen genoeg kiezers. Ik heb hier ook geen oplossing voor, wanneer de regerende partijen een moreel en ethisch kompas missen, geen probleem met institutioneel racisme en discriminatie hebben en hun kiezers ook niet, dan blijft dit systeem aan de macht. Dan volgt de komende jaren een verder uitbouw van Rutte 1tm 3. Dat blijkt ook al uit het voorstel om een eigen bijdrage in te voeren bij de jeugdzorg, het loskoppelen van de AOW van het minimum loon, de sluiting van 3 van de 5 kinderhart chirurgie afdelingen, en vast nog veel meer. Wat door de MSM gedoseerd bekend zal worden gemaakt om te veel oproer in de kiem te smoren. Neoliberalisme is corrupt, repressief, destructief, discriminerend en asociaal.

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 jan. 2022 - 17:51

@Gimly55 Helemaal eens. Tel daar ook nog de migratiecrisis op die alleen is op te lossen door een betere welvaartverdeling wereldwijd. Niet door een focus op de EU en haar neo-liberaal gedachtegoed. De huidige politieke structuur is vergif voor de menselijkheid.

gimli55
gimli556 jan. 2022 - 23:12

De 10 rijksten zijn weer €400 miljard rijker geworden in 2021, zelfs tijdens de crisis gaat het goed met hun economie. Je hoort ook niets meer over de armoede bestrijding van Musk, dat was de bekende scheet, zonder enige inhoud.

gimli55
gimli556 jan. 2022 - 15:14

Je kunt als politiek niet 40 jaar het individualisme als oplossing van alle problemen propageren, in combinatie met de marktwerking, participatie en eigen verantwoordelijkheid, de solidariteit naar kwetsbaren afbreken en de politieke partijen die dat propageren negeren. Andersdenkenden kaltstellen en sensibiliseren, de oppositie uitschakelen en het globalisme invoeren met als uitkomst de race to the bottom met de inkomens en invoering ZZP constructies voor bedrijven. Dat beleid heeft gevolgen voor de burger, die deel uitmaakt van dit beleid. Die wordt eenzelviger, egoïstischer, en harder richting andersdenkenden. De samenhang van de maatschappij loopt terug, de markt neemt het over, waarbij je onderscheid krijgt tussen de Have's ( de meekomers) en de Havenot's ( de missers. Het verschil tussen die groepen is de laatste tientallen jaren flink opgelopen met als gevolg dat de Havenot's zelfs substantieel korter leven met meer medische problemen. Nu zit het land al 2 jaar in een crisis en de Have's beginnen de nadelen van de crisis te ondervinden en het opportunisme bij de regering slaat toe. Zoek de zondebok en gezult vinden. Wijs naar de zo nodige solidariteit en verantwoordelijkheid die de zondebok niet draagt, dank je de koekoek, die dragen ze ook niet. Solidariteit wordt gegund en kan niet opgeëist worden door de Have's en al helemaal niet door de ervaringen die de laatste 10 jaar zijn opgedaan, maar daar zitten de Have's niet mee. Zij zijn in de meerderheid. Deze beschrijving kun je zonder problemen doortrekken naar de andere fundamentele problemen als het milieu en het klimaat. Wat je als overheid zaait, en dat is wantrouwen, oogst je nu als overheid.

3 Reacties
Martinel
Martinel6 jan. 2022 - 17:46

Er is al jaren en jaren oorlog tegen de burger gaande. Het wantrouwen naar de overheid komt door het wantrouwen vanuit de overheid naar diezelfde burger. Al jaren worden mensen als product gezien. Het product om de elite te verrijken. De zielige 'bedreigde' politici die slechts nog met zichzelf bezig zijn. Oorzaak en gevolg is actie, reactie. En ik garandeer je, met Rutte 4 wordt de weerstand alleen maar erger.

gimli55
gimli556 jan. 2022 - 23:09

Dat hoop ik, Martinel. Op dit moment echter heeft hij nog steeds de macht en krijgen we nog meer van hetzelfde de komende 3 jaar, die er over is tot de volgende verkiezingen. De kadaverdiscipline gunt geen tegenstand, dus de 3 parlementaire enquêtes overleeft hij ook wel, hij mist een ethisch en moreel kompas, heeft chronisch geheugenverlies, en liegt de hele tent bij mekaar. Zijn aanhangers wijzen alleen naar de uitslag van de verkiezingen als goedpraterij bij gebrek aan hetzelfde ethische en morele kompas als Rutte zelf.

Gerygrr
Gerygrr7 jan. 2022 - 12:08

Zeker! En wat doe je dan in antwoord op de burgerlijke onvrede? Je geeft ze wat pleisters op pijnplekken. Veel vrouwen, een kleurtje erbij en veel onderlinge posten ruilen! Elkaars straatje schoonvegen? Alles om het CDA te laten herstellen? Ze hebben de middenklasse uitgekleed en er is nu een enorme onderklasse. Onderling verdeeld tot op het bot. Wat gaat er nu gebeuren? Pieter Omtzigt vraagt om een onderzoek naar de oversterfte. Hoe zit dat met de enorme aantallen zogenaamd niet overleden aan corona? Wie zijn geliefden verloren? Alle mensen waar wij zoveel van verwachten en die ons onderwijs, voedsel en veiligheid moeten bieden? Uitval van personeel is er al, hopelijk door verplichte quarantaine. Anders zijn zij ook ernstig arbeidsongeschikt inmiddels.

frankie48
frankie486 jan. 2022 - 14:55

Oproepen tot onbehoorlijk gedrag van ondernemers en burgers, terwijl rechters zich al over de maatregelen gebogen hebben! Het recht op vrijheid van meningsuiting is niet onbegrensd, dus zal er wel een goed gesprek met jouw gaan volgen Han.

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie6 jan. 2022 - 15:29

Want rechters zijn momenteel goed bezig? Ik vraag me af hoe lang het nog duurt voordat de clientèle van dit forum gaat eisen om de site te sluiten omdat het zich buiten de grenzen van de vrijheid van meningsuiting begeeft. De tendens omtrent dit thema is hier momenteel dystopisch en bizar.

Gerygrr
Gerygrr6 jan. 2022 - 14:35

Wantrouwen! Dat vergat ik even. Hopelijk kunnen de nieuwe ministers iets aan het herstel van vertrouwen doen door nieuwe wetenschappelijke inzichten te gaan verkondigen. De waarheid over wat nu wel klopt en wat niet! Long covid is een feit. Het treft de een wél en de ander niet. Het treedt op na een maand ongeveer, en is dan eigenlijk asymptomatisch. Ten minste qua snot en hoest. Even wachten op het VK en Denemarken…. Erfelijk onderzoek is hard nodig! Loop je risico, dan krijg jij geen vaccin. Voor de overige is er geen wetenschappelijke reden om het vaccin te weigeren!

Gerygrr
Gerygrr6 jan. 2022 - 14:29

Scholen kunnen niet open, Han! Ten minste niet als het weer allemaal aan de welwillendheid van ouders afhangt of er preventief getest wordt. Voor long covid is het nog net te vroeg. Pas een maand na de start van de omikroninfecties kun je daar meer over weten. De hoofdpijn en de extreme vermoeidheid passen bij long covidsymptomen. We moeten nog even afwachten hoe het gaat in het VK en Denemarken!

Simplex2
Simplex26 jan. 2022 - 14:18

Ik ben ondernemer in een getroffen sector. Actief in de cultuur- en evenementensector. In een dermate specifiek stukje van de markt, dat we bij iedere lockdown en maatregelgolf direct weer klappen krijgen. Eenmanszaak. Zojuist het tweede corona boekjaar met verlies afgesloten, gevangen in een uitzichtloze situatie. Ik kan mijn bedrijf niet opheffen, al zou ik het willen. 2 loodsen vol materiaal waar niemand wat mee wil, niemand wat mee kan en wat niks waard is, omdat onze markt kapot aan het gaan is. Inmiddels bezig met een plan om deze markt langzaam de rug toe te keren, maar afhankelijk van externe financiers omdat bij mij de pot leeg is. Niet meer afhankelijk willen zijn van een markt die bij het minste of geringste weer stilgelegd wordt. Gelukkig gezegend met 2 handen die wat kunnen maken en een enorme dosis creativiteit. De overheid is een lachertje, alleen maar bezig met beeldvorming. Wederom alles dichtgegooid, maar van deugdelijke steunmaatregelen is geen sprake. Geld verdiend in oktober, waardoor ik naast de TVL Q4 grijp. (10 maanden van het jaar verlies gemaakt, 2 winst.) TOZO bestaat niet meer... Het eind is in zicht, als we niet rond 1 april weer los mogen. Het sentiment is overal enorm negatief; we zijn er klaar mee. Voelen zich de verschoppelingen van de maatschappij, tellen niet meer mee. We zijn een getal... Het is echt zoeken naar lichtpuntjes...de cijfers rondom corona interesseren me niet meer. Mijn wereld zakt langzamerhand als een kaartenhuis in elkaar. Iedere dode is er 1 teveel, maar voor mij persoonlijk is het zo langzamerhand in een slechte film aan het veranderen. Een nachtmerrie. 12 jaar werk, veel persoonlijk gelaten om dit bedrijf te kunnen hebben. Trots geweest op ons werk...maar nu? Een molensteen.

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie6 jan. 2022 - 15:33

Zelfde verhaal hier in de culturele erfgoed sector. De paar projecten die ik nog heb kunnen draaien waren allemaal in het teken van "corona proof" maken, maar dat maakt dus geen flikker uit omdat bij elk maatregelpakket deze inzet teniet werd gedaan door onze fijne reagering. De enige pijl die er op te trekken valt is de wetmatigheid dat bij elke beslissing die het kabinet maakt, er van te voren nauwkeurig is bepaald hoe de cultuursector en de horeca zo hard mogelijk te naaien. Daar zijn ze dan wel weer kundig in!

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen6 jan. 2022 - 14:06

Als scholen volgens jou online kunnen, dan zou dit toch zeker voor theaters, festivals, musea, winkels en stadions gelden, zeker omdat daar de infrastructuur al aanwezig is.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 jan. 2022 - 18:40

Ja hoor - je kunt al jaren de meeste kunstwerken die in musea hangt online bekijken toch gaan er nog steeds mensen naar musea Omdat dat namelijk iets heel anders is . Je kunt een plaat opzetten - dat gebeurt al 100 jaar maar toch gaan de mensen naar concerten Het is namelijk iets anders

Sonic2
Sonic26 jan. 2022 - 13:51

Het zou goed zijn voor het OMT of virologen om eens een dag mee te lopen met ondernemers. Ik heb overduidelijk niet het idee dat ze enig idee hebben hoe ingrijpend hun adviezen zijn. En wat voor enorme schade ze er mee aanrichten. Ik wil dingen graag van 2 kant bekijken en naast dat ik dus kritisch ben op de lockdown kan het heel goed uitpakken. Als de lockdown er in slaagt om kwetsbare mensen niet besmet te maken en ze te isoleren van bepaalde plekken dan kan het goed uitpakken.

3 Reacties
Markzelluf
Markzelluf6 jan. 2022 - 14:33

Het zou een ontzettend slecht idee zijn als leden van het OMT een dagje met ondernemers meelopen in de veronderstelling dat ze het dan snappen. Dat is net zoiets als Willem E. een promotie onderzoek te laten houden over een of ander onderwerp en dan denken dat-ie mee kan praten over zin van vaccinatie. Wat zin heeft is dat de beslissers adviseurs hebben met diepgaande expertise over alle relevante kanten van de crisis. Natuurlijk moeten we ook met financiële steunpakketten komen (gebeurt al, kan beter), maar laten we elkaar ook op onze blote knieën danken dat we het geld vroeger niet verjubelden. Ik las op deze site daar regelmatig voorstellen toe. We kunnen nu nog het een en ander lijden als samenleving

lmgikke
lmgikke6 jan. 2022 - 15:17

Markzelluf. Het zou echt geen kwaad kunnen als men eens achter het bureau vandaan kwam en ging kijken wat het doet. De burger heeft schijt aan de regels, maar de kleine ondernemer en ZZP'er mag bloeden. Loop door het centrum van Tilburg bijvoorbeeld en je ziet dat het open of dicht zijn geen enkel invloed heeft op de drukte of het gedrag van de mensen. Het enige effect dat er is, is dat de ondernemer kapot gemaakt wordt. Het is juist dat dit niet geleden wordt door de samenleving. De verdeling van het leed is zeer wisselend, en niet eerlijk. Het grote geld wordt veiliggesteld ten koste van de kleine ondernemers en de gezondheid van de burgers. De verschillende groepen worden door de overheid goed tegen elkaar uitgespeeld. Verdeel en heers.... en dat lijkt te werken. Daarom is dit stuk van Han ook zo goed. Samen kunnen we de crisis aan.

Markzelluf
Markzelluf6 jan. 2022 - 16:31

Imgikke, ik ben het dus met je eens dat we ook andere deskundigen moeten inschakelen (economen, psychologen, communicatiedeskundigen, wellicht met extra specialisatie om mensen van buitenlandse afkomst beter te begrijpen), maar wat heeft het voor zin om een omt-lid zo’n spoedcursus te geven?

Uw Psychiator
Uw Psychiator6 jan. 2022 - 13:14

Ha, een heerlijk militant stuk van Han van der Horst - er zullen nogal wat discussie en onenigheid (tot en met verbale ruzies) op volgen. Is niet erg, de ernst van de zaak rechtvaardigt dit. Zelf wacht ik nog even met meer commentaar, en dat heeft een reden: de moeite ervoor nemen heeft alleen zin als de zaak niet figuurlijk vastloopt, d.w.z. zich gaat voortslepen met tamelijk betekenisloze commentaren waarin iedereen zich met maar een héél klein onderdeel van een ongekend grote crisis bezig houdt (iets wat hem of haar zelf raakt), dat flink opblaast, en that's it, zogezegd. Wanneer velen dit doen, dan krijg je een stroom van smurrie die nooit ergens tot leiden kan. Figuurlijk gesproken: als je niet oplet, kan je daarin verzuipen. Ik geloof dat maar een fractie van de Nederlanders beseft hoe immens en gevaarlijk de malaise is waarin we al zo lang vast zitten; en dat deze kleine groep ook in de gaten heeft dat er vast en zeker na blijvende versoepelingen nog een heel zware en bijna niet te dragen 'aftermath' zal aankomen; eentje waarin alle verborgen gebleven schade, persoonlijke crises, opgebouwde schulden, verlopen en niet nagekomen afspraken (ook al heel duur), en wat al niet meer, aan het licht zullen komen. Ik wacht nog even af, en wat betreft geweeklaag van diegenen die ten koste van alles en iedereen weer snel naar één of ander groezelig nachtcafé willen - ik zou wel totaal kierewiet zijn als ik daar iets van zou gaan vinden en er nog iets over insturen ook.

2 Reacties
lmgikke
lmgikke6 jan. 2022 - 15:26

Serieus Uw Psychiator? "Zelf wacht ik nog even met meer commentaar," om vervolgens een heel commentaar te geven. Als je ECHT zou wachten met je commentaar, had je niet op 'reactie plaatsen' geklikt.

Uw Psychiator
Uw Psychiator6 jan. 2022 - 15:56

@ Imgikke (16:26u) - dank voor je reactie. Ik neem haar serieus. Ik kan zelfs goed inzien dat je tot de slotsom kwam die je opschreef. Dus is er geen aanleiding om je te kritiseren of om je te lachen. Eigenlijk is het je prima gelukt om het begrip 'self-referential' op mij toe te passen. Dat is een compliment aan jou adres waard. Ik vind mijn eigen inzending geen inhoudelijk, op feiten betrokken commentaar. Het stuk was bedoeld om duidelijk te maken dat ik hoop op een gedegen gedachtewisseling; en zeker niet op een eindeloze stroom van persoonlijke ditjes en datjes die zo vaak neerkomen op vliegen afvangen. Daarvan zijn er al vele geweest. Bij het schrijven van mijn proto-commentaar had ik ook het stuk van Tim van der Bilt in gedachten; die slaagde er aardig in om een eenheid van een beeld uit te drukken. Versplintering en fragmentatie bij een onderwerp als dit is zinloos; verspilde tijd en moeite. Dat is het voor nu.

rvb2
rvb26 jan. 2022 - 13:05

Voor het bedrijfsleven zijn zeer ruimhartige compensatiemaatregelen gekomen, zeker voor de bedrijfstakken die niet horeca of cultuur zijn. Het bedrijfsleven wil alles naar zijn hand zetten, precies wat in de dystopische wereld van Snowcrash gebeurd is. Democratie is afgeschaft, bedrijven en ondernemers hebben alle macht, tot zelfs totale controle over werknemers.

Paul14
Paul146 jan. 2022 - 12:48

Het gaat van dom naar dommer. Helaas. "Bovendien: als scholen open kunnen, kunnen winkels dat ook." Ach. Want alleen kinderen tot eemn jaar of 16 gaan naar de winkels? Het aantal beweging blijft gelijk wanneer niet alleen de scholen maar ook de winkels open gaan? Nee. En nee. Het is dezelfde denkfout die grote bedrijven maken, nl dat alle milieuschade aanricht hun geen kwaad doet. Dat is overduidelijk onzin, want ook een groot bedrijf zit in datzelfde milieu. /Op de korte termijn/ hebben ze er geen schade van. Op de lange natuurlijk wel. Economie = gezondheid van de mensen. Als 50% van de mensen ziek is, kun je helemaal fluiten naar je winkel. Denk nou toch eens na voor je dit soort dingen schrijft! Moeten de steunpakketten beter/gerichter? Zeker. Zijn er sectoren die op omvallen staan? (Kunst/cultuur?) Zeker! Maar domme dingen roepen als "wanneer a kan, kan b ook" - daar schiet niemand iets mee op. Schrijf dan een stuk over hoe we met zijn allen hier echt uit komen, want zo - zeker niet.