Joop

Gaat Trump de Iran-deal opblazen? John Oliver vreest het ergste

  •    •  
23-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
irandeal
De Amerikaanse president Trump heeft nooit een geheim gemaakt van zijn afkeer van de nucleaire deal tussen de Verenigde State en Iran. Het gevoelige akkoord, dat al jaren aan een zijden draadje bungelt, moet binnenkort opnieuw worden bekrachtigd, maar het is nog maar zeer de vraag of het wel zo ver komt. In Last week Tonight legt John Oliver op humorvolle en informatieve wijze uit wat de deal precies behelst en wat er op het spel staat:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Edwin8
Edwin824 apr. 2018 - 0:42

Eerste deel vond ik niet zo sterk. Er wordt een beetje lacherig gedaan over het feit dat Iran 10 jaar uitstel heeft om een nucleaire bom te maken. Dat is het probleem naar voren schuiven, en over 10 jaar zien we wel weer verder. Vanaf Bolton was het stuk wel sterk, want dat zal zeker meespelen in de beweegredenen om de Iran deal op te blazen. Nieuwe militaire interventie. Want, weer veel investeringen in het militaire apparaat, en daarbij zijn er weer veel banen gered. -> Trumpstemmers. En ja, een inval in het Sjiitische Iran zal zeker ook de Soennitische golfstaten niet slecht uitkomen en zelfs op steun kunnen rekenen. Dus daar moet men ook naar kijken. Men doet graag alsof moslims geen geopolitieke spelletjes kunnen spelen, maar dat S-A ervoor kiest om de vrijheden in eigen land wat los te laten en zelfs voorzichtig beginnen om Israël te erkennen heeft allemaal te maken met geopolitiek. Men bespeelt de publieke opinie daarmee. Kijk, wij gaan wel met onze tijd mee, we erkennen zelfs Israël, maar het echte probleem zit daar. En dan wijzen ze allemaal met hun vingertje naar Iran, en dan mag het westen zich daar mee gaan bemoeien. De Iran deal is dus niet super duper, maar misschien wel 1 van de belangrijkste doorbraken van Obama (rest van zijn interventie`s zijn helaas prut.). Het is de beste optie die we hebben momenteel. Afspraken tussen het Westen en Rusland, China en Iran zijn schaars. Andere optie om te voorkomen dat Iran versneld aan een nucleaire bom komt is dus een militaire interventie. Dat is voor velen geen wenkend perspectief. En Trump? Die heeft zichzelf weer eens overschat. Want hij wil de Irandeal niet, en hij hoopt op een betere deal door zijn poot stijf te houden. Die betere deal gaat er niet komen. Dus de huidige Irandeal opblazen zal zeker een aantal stemmers goed doen, maar een militaire interventie zal een deel van zijn achterban weer van hem doen vervreemden. Want het America First deel wil namelijk helemaal geen militaire interventies in den vreemden. Als Projectmakelaar kan je het wel hard spelen en een deal laten lopen, maar wereldpolitiek is geen vastgoedmarkt waar je wel eens kan weglopen van een deal zonder consequenties. Trump heeft misschien wel heel veel verschillende groeperingen aan zich gebonden door veel belofte`s te doen, maar om aan al die groepen te kunnen voldoen begeeft hij zichzelf wel in een enorme spagaat. Welke groep ga je in 2020 teleurstellen?

1 Reactie
Auslander
Auslander24 apr. 2018 - 13:17

@ Ervin “Iran 10 jaar uitstel heeft om een nucleaire bom te maken.” Het klopt niet wat jij beweert. Jij herhaalt eigenlijk de propaganda van Trump, republikeinen en Israël. Er is nergens voor Iran het recht voorgehouden is om “een nucleaire bom” te maken. Wat vertraagd is gaat over verrijking van Uranium. Nu is het maximaal 3%, later, over 10 jaar, gaat dit tot 20%. Dat is het en verder niks. Iran heeft het “Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens” ondertekend (wat Israël niet gedaan heeft). Daarmee is het maken van een “nucleaire bom” onmogelijk geworden.

Auslander
Auslander23 apr. 2018 - 10:57

Hoewel volgens Mike Pompeo, de huidige hoofd van CIA en de beoogde buitenlandse minister van Trump, er geen bewijs was dat Iran wilde kernwapens produceren en later in controles is gebleken deze bewering van Pompeo waar te zijn, toch is er door de gehele westen Iran en Iraniërs jarenlang onterecht onder embargo gezet. Dus Iran is bestraft omdat die geen kernwapens produceerde. Nu wilt ook Trump Iran bestraffen omdat Iran niet aan kernwapens werkt. Nou, ik, zoals velen, acht dat Iran alle recht heeft aan kernwapens gaan werken. Het westen zou zich gedeisd houden als jij al een paar atoombommen thuis heeft om hen overal te kunnen raken!

6 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt23 apr. 2018 - 16:09

Een argument om wel kernwapens te hebben zou voor Iran de herhaalde bedreiging van Netanyahoe zijn om Iran te vernietigen. Met Trump in het kamp van N. zou dat zo maar aan de orde kunnen zijn. Beangstigend!

Edwin8
Edwin823 apr. 2018 - 23:24

Ik ben toch groter voorstander van een verbod op kernwapens en ontmanteling van de huidige kernwapens dan een wapenwedloop op kernwapens volgens de MAD doctrine.

Edwin8
Edwin823 apr. 2018 - 23:44

Klaas Punt, Goh en ik maar denken dat o.a. Iran er naar streeft om Israël van de kaart te vegen zodra ze de beschikking hebben over kernwapens. Israël probeert het inderdaad te voorkomen dat Iran aan een kernwapen geraakt en heeft daarbij nog geen enkele keer hun eigen nucleaire wapens ingezet. Zoals ik hierboven al stelde, ik ben groot voorstander ervan om kernwapens af te bouwen, en niet de wapenwedloop toe te juichen volgens de MAD doctrine. Want als er minder rationele mensen (lees, religieuze ideologen) de beschikking krijgen over kernwapens begin ik mij toch wel een beetje zorgen te maken. En in Israël is extreem rechts ook in opmars. De echte zionisten zullen we maar stellen die vinden dat het Israëlisch grond gebied zo ver reikt als de oude geschriften omschrijven. En daarbij valt Netanyahu helaas nog in het niet. Joepie, aan de ene kant de islamitische republiek, en aan de andere kant de zionisten met kernwapens. Nou, sorry Klaas, maar ik loop er niet echt warm voor.

Klaas Punt
Klaas Punt24 apr. 2018 - 7:35

Edwin, ik ben het met je eens. Een kernwapenvrij Midden-Oosten is uiteraard het beste. Maar dat houdt in dat met name Israel haar kernwapens inlevert. Ik weet niet of er nog meer landen zijn met kernwapens in dat gebied. Maar de bedreigingen van Netanyahoe zijn reeel omdat hij over de wapens beschikt!

Edwin8
Edwin824 apr. 2018 - 11:41

Welnee Klaas Punt, je laat je angst aanpraten. Netanyahu heeft er beschikking over, maar het land heeft ook nog steeds een gekozen regering. Netanyahu is heel veel, maar is geen alleenheerser. En in Iran zijn het de Ayatollah die nog steeds de scepter zwaaien en de president kunnen overrulen.

Klaas Punt
Klaas Punt24 apr. 2018 - 20:30

Edwin, ik laat mij geen angst aanpraten, ik zie gewoon de voor mij onbegrijpelijke, onmenselijke acties van het huidige Israelische regime. Ik heb 3 grote moordpartijen in het Gaza-kamp op mijn netvlies, ik zie de voortdurende bezetting en vernedering van de Palestijnen en ik geloof dat N. en consorten in staat zijn om verdere misdadige acties uit te voeren. Trouwens vandaag las ik nog het bericht dat een parlementslid vond dat Ahed Tamimi afgeschoten had moeten worden. Gekozen regering. Met zo'n regering zou ik echt elders onderdak zoeken, ergens in de BeNeLux bijvoorbeeld...