Separatisten lijken haast te maken met onafhankelijkheid, maar Rusland lijkt deze keer minder happig
Oost-Oekraïne lijkt in sneltreinvaart de Krim achterna te gaan. De separatisten in de regio’s Donetsk en Loehansk verklaarden zich maandag onafhankelijk, nadat een door hen georganiseerd en omstreden referendum zondag een overweldigende meerderheid voor zelfstandigheid opleverde. Donetsk vroeg Rusland om aansluiting. Dezelfde route leidde tot de annexatie van de Krim.
Dagblad Trouw schrijft dinsdag echter dat het nog valt te bezien of het zo snel zal gaan. De leiding in Donetsk kreeg vanuit Moskou geen reactie. Wel liet het Kremlin weten ‘de wil van het volk’ in Donetsk en Loehansk ‘te respecteren’.
Poetin overlegde telefonisch met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Hij noemde na afloop de OVSE de aangewezen club om de strijdende partijen om de tafel te krijgen. Of Moskou’s nadruk op dialoog een werkelijke wens tot zo’n compromis behelst, blijft onduidelijk, aldus Trouw.
Kiev De regering in Kiev heeft besloten de uitslag van het referendum volkomen te negeren. De Oekraïense wetgeving voorziet niet in een dergelijke volksraadpleging en dus heeft het volgens Kiev geen zin er zelfs maar over te praten, schreef Trouw maandag. Tegelijkertijd erkennen de nieuwe Oekraïense leiders dat de separatistische groepen in de oostelijke provincies de steun hebben van een aanzienlijk deel van de bevolking, zelfs al is dat niet de meerderheid. Beide partijen blijven ook na het referendum onverzoenlijk tegenover elkaar staan.
Sancties EU De ministers van EU-landen besloten maandag tot nieuwe sancties tegen Rusland. Twee bedrijven die na de annexatie van de Krim door Rusland zijn genationaliseerd, komen op een zwarte lijst. Dat zijn een gasbedrijf en een scheepsbouwer. De nieuwe sancties raken volgens Trouw ook Poetins persoonlijke staf. Zijn eerste adjunct-stafchef en het hoofd van de Russische paratroepen staan op de lijst van dertien personen die vandaag werd toegevoegd aan de al bestaande lijst met personen voor wie beperkingen gelden. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) waarschuwde voor het beraad met zijn collega’s dat verdere economische sancties tegen Rusland ‘zeer reëel’ zijn als de Russen de verkiezingen van 25 mei in Oekraïne dwarsbomen. Afgelopen weekeinde lieten ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande hetzelfde doorschemeren.