Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gaat nieuwe ‘betaalbare’ Tesla de elektrische revolutie ontketenen?

  •  
01-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-04-01-om-11.16.48
Donderdagnacht presenteerde Elon Musk, het brein achter de Tesla, een nieuw model van zijn wereldberoemde auto: een elektrische auto die niet alleen geschikt is voor rijke ondernemers die groene sier willen maken, maar een betaalbaar model dat voor veel meer mensen bereikbaar is: de Model 3. Nou ja, betaalbaar, de Tesla Model 3 gaat omgerekend nog steeds 31.000 euro kosten, maar vergeleken bij zijn peperdure voorgangers van ongeveer een ton klinkt het inderdaad een stuk betaalbaarder. De auto kan in elk geval makkelijk concurreren met vervuilende diesels en benzine-auto’s.
De nieuwe Tesla kan met een volle accu 345 kilometer rijen en daarmee zou het probleem van lege accu’s en wanhopig zoeken naar laadpalen opgelost zijn. De afstand die elektrische auto’s kunnen afleggen, de actieradius, is namelijk een grote drempel om er eentje aan te schaffen. Of de nieuwe Tesla de langverwachte doorbraak van elektrisch rijden gaat ontketenen is nog de vraag, maar de voorinschrijvingen lieten wel zien dat mensen laaiend enthousiast zijn. 115.000 mensen reserveerden meteen een exemplaar waarvoor ze een aanbetaling moesten doen van duizend euro. De auto gaat namelijk pas volgend jaar in productie.
Omstreden motie PvdA De lancering van de nieuwe Tesla kwam vlak nadat in de Kamer deze week een omstreden motie werd aangenomen over elektrisch vervoer. De PvdA had een plan ingediend om na 2025 de verkoop van diesel- en benzineauto’s te verbieden en alleen nog maar elektrische auto’s op de markt te brengen zoals bijvoorbeeld in Noorwegen het geval is.
Tweede Kamerlid Jan Vos van de PvdA zei over het plan dat benzine- en dieselauto’s straks zoiets zijn als de sigaret nu i s:
"Roken is ook heel lang normaal gevonden, maar geleidelijk is er steeds meer weerstand tegen ontstaan. Met de auto moet hetzelfde gebeuren: het is vies en ongezond. Mensen pikken het straks gewoon niet meer."
De VVD pikte het ook niet, die was mordicus tegen het groene plan van de PvdA en noemde het wensdenken van een kip zonder kop. Minister Henk Kamp vond dat het plan ver buiten de realiteit stond, maar de PvdA hield voet bij stuk. Jan Vos zei: “Als we in 10 jaar naar de maan konden, kan dit ook.”
D66, GroenLinks, ChristenUnie, SP en een aantal kleinere partijen stemden in met het voorstel van PvdA. Tot ergernis van de autofabrikanten die natuurlijk ook tegen de motie waren en zeggen dat het onhaalbaar is. Maar volgens hoogleraar autotechniek in Eindhoven Maarten Steinbuch is dat niet zo verwonderlijk. In het AD zegt hij:
"De klassieke fabrikanten zitten hier niet op te wachten. Als zij geen benzine- en dieselauto’s meer kunnen maken, moeten ze al hun fabrieken ombouwen en dat kost veel geld.’"
Volgens Steinbuch is het plan van de PvdA helemaal niet onrealistisch. In het AD voorspelt hij dat het zonder wetgeving haalbaar is om 50 procent van het nieuwe wagenpark elektrisch te laten zijn  in 2025. Mét wetgeving is zelfs 100 procent mogelijk, aldus de hoogleraar en fervent voorstander van de elektrische auto.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.