Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gaat Kopenhagen slagen - en maakt het wat uit?

  •  
03-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De treinkaartjes gekocht, even op de site gekeken of de boot waarop ik twee weken ga slapen nu echt zo leuk is als beloofd en zo wordt het langzaam maar zeker concreet; de klimaattop in Kopenhagen nadert met rasse schreden.
En ja, ik begin steeds optimistischer te worden over de kansen voor goeie afspraken over noodzakelijke reducties.
Natuurlijk, de conservatieven in Australië gooien weer roet in het eten, de olielanden blijven op hun handen zitten en Europa is toch vooral bezig om ruzies tussen de grote ego’s uit Frankrijk en Engeland te vermijden of te sussen. Maar Amerika en China bewegen, Brazilië, India en de Filippijnen praten zich de blaren op de tong om de andere opkomende economieën mee te krijgen, de VN is het aantal beschikbare plekken voor geaccrediteerden in Kopenhagen weer aan het opschroeven. De spanning neemt toe, de autoriteiten in Denemarken zijn nu al zwaar gestrest over de logistieke prestatie die er geleverd moet worden. Ook al moet ik daardoor een keer extra heen en weer naar Denemarken, ik ben blij dat ik aanstaande dinsdag al vertrek en er dus woensdag bij ben als Obama spreekt.
Twee weken lang collega’s uit de hele wereld terugzien, mensen die je al lang niet gezien hebt, acties, op straat en in het onderhandelingscentrum, proberen media-aandacht te krijgen terwijl je weet dat nog 653 andere organisaties dat ook aan het proberen zijn, weinig slaap maar ook de belofte van het traditionele en roemruchte ngo-feest aan het eind van de top; dat is de plek waar alle delegaties, soms met de minister er bij, uit komen huilen of zich vol vreugde een stuk in de kraag drinken. Bij een mislukte top dansen we op de vulkaan, in een noodzakelijke poging nieuwe energie te vinden om door te gaan. Als er een vergaand, eerlijk akkoord is dat duurzaamheid echt dichterbij brengt en valse oplossingen uitsluit feesten we door tot de speciale Beat the Heat Now trein ons weer terugrijdt naar Utrecht. We knuffelen Cramer en twitteren naar Obama; “goed gedaan jochie!”
Kortom; ik heb er zin in. Er liggen kansen, er zijn mogelijkheden en we weten wat er moet gebeuren. Internationaal en in Nederland. Ja, Kopenhagen gaat slagen en dat maakt veel uit. CO2 wordt zo duur dat die nieuwe kolencentrales afgeblazen worden, Delta, Electrabel en Essent verliezen massaal klanten als ze toch een nieuwe kerncentrale willen bouwen en we gaan massaal decentraal aan de zonnestroom en op de fiets. Al dagdromend vergeet ik bijna het belangrijkste; een kaartje kopen voor Beat the Heat Now! – want de onderhandelaars doen alleen hun best als veel mensen laten zien dat het ze menens is. Kom ook, kijk op www.beattheheatnow.nl

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.