Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Finland vraagt lidmaatschap NAVO officieel aan

Russische dreigementen maken geen indruk
Joop

Gaat het wel slecht genoeg met links?

  •  
02-01-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9569389954_6ae9d362cb_o

© cc-foto: Howard Lake

Bij elkaar opgeteld komen PvdA, GroenLinks en SP niet verder dan hooguit 35 zetels. Bij de verkiezingen in 2012 waren dat er nog 57.
De toekomst ziet er somber uit voor de drie linkse partijen. In de polls staan GroenLinks en SP allebei op vrij fors verlies. De PvdA wint een zeteltje of 5, maar vergeleken bij de recordnederlaag van 29 zetels in 2017 is dat peanuts.
Bij elkaar opgeteld komen PvdA, GroenLinks en SP niet verder dan hooguit 35 zetels. Bij de verkiezingen in 2012 waren dat er nog 57. In 1998 zelfs 61. Samen met het toch ook tamelijk linkse D66 beschikte het linkse drietal destijds over de helft van het aantal Kamerzetels. Zou je nu het virtuele zetelaantal van de democraten voegen bij dat van PvdA, GroenLinks en SP dan kom je niet eens aan 50. Een enorme achteruitgang in een dikke twintig jaar!
Er moet dus, zou je zeggen, iets gebeuren. Een fusie om het elan weer terug te brengen lijkt de aangewezen oplossing. Daarover wordt ook af en toe wel gebrainstormd, maar voorlopig verandert er niks. En het is niet zo moeilijk te raden waarom niet. De linkse drie zitten, ondanks alle progressieve retoriek, inhoudelijk lang niet op één lijn.
Programmatisch mogen PvdA en GroenLinks dan met het blote oog nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn, tussen deze twee en de SP zijn de verschillen op een aantal terreinen levensgroot. Neem, om maar een heikel punt te noemen, de Europese samenwerking. Lilian Marijnissen en co willen uit de eurozone stappen. Voor PvdA en GroenLinks is dat absoluut onbespreekbaar. En zo zijn er nog wel meer ideologische struikelblokken.
Op een samengaan van de drie linkse partijen hoeven we dus voorlopig niet te rekenen. Maar waarom slaan PvdA en GroenLinks niet de handen ineen? Die twee werken weliswaar al op allerlei terreinen nauw samen, maar van een echte fusie is geen sprake. Bij de komende Kamerverkiezingen kun je nog steeds op allebei stemmen. Je kunt ook níet op ze stemmen, wat veruit de meeste kiezers zullen doen.
Toegegeven, als PvdA en GroenLinks één partij zouden vormen, komt die volgens de huidige peilingen niet verder dan circa 25 zetels. Dat aantal blijft ver onder dat van de VVD en in een enkele poll zelfs ietsje onder dat van de PVV. Maar misschien zou een gezamenlijke lijst voor wat meer werfkracht, en dus zetels, kunnen zorgen. Een fusie lijkt me in elk geval beter dan ieder afzonderlijk voortmodderen, op weg naar de afgrond. Wellicht zet zelfs een aantal SP’ers zijn reserves opzij en waagt de overstap.
Het grootste probleem schijnt te zijn dat de PvdA een heel andere politieke cultuur heeft dan GroenLinks. De PvdA is een klassieke bestuurderspartij, die al aan vele kabinetten heeft deelgenomen en drie premiers heeft geleverd. GroenLinks was op landelijk niveau nog nooit lid van een regeringscoalitie. Het bezit een nogal radicaal imago, maar het heeft tegelijkertijd iets geitenwollensokkerigs. Kunnen twee partijen met zulke afwijkende achtergronden wel samengaan?
Ja hoor, dat kan best. De PvdA is van oorsprong (1946) ook een fusiepartij, van SDAP, Vrijzinnig-Democratische Bond en Christelijk-Democratische Unie. Partijen met een heel uiteenlopend karakter. Niettemin is mij van fusieperikelen niets bekend, hoewel ik moet erkennen dat de oprichting lang geleden plaatsvond.
GroenLinks ontstond officieel in 1990, al deed het een jaar eerder al aan de Kamerverkiezingen mee. In deze partij gingen PPR, PSP, CPN en EVP samen, kennelijk ook zonder dat dat tot veel gewenningsobstakels leidde. Terwijl de gestaalde kaders van de CPN (Communistische Partij van Nederland) toch een heel andere cultuur hadden dan de christenradicalen van PPR en EVP en dan de pacifisten van PSP.
Dat de fusie vlotjes tot stand kwam had vermoedelijk dan ook meer te maken met realiteitsbesef. Van de vier partijen beschikte de PPR eind jaren tachtig nog slechts over 2 zetels en de PSP over 1. De ooit machtige CPN had er nul, net als de EVP, die er nooit meer dan 1 had bezeten.
Waarschijnlijk is dat ook de reden dat de eenwording destijds wel lukte. De vier partijtjes moesten wel. Als de krachtenbundeling achterwege was gebleven zou geen van hen nog bestaan. En dat verklaart mogelijk ook waarom een gezamenlijke lijst van PvdA en GroenLinks maar niet van de grond wil komen: het gaat blijkbaar nog niet slecht genoeg.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (227)

Ryan2
Ryan26 jan. 2021 - 11:43

Kijk, links heeft in Nederland nog nooit een kans gehad. Het heeft nooit geregeerd. Een groot deel van de bevolking is immers aarts conservatief. Het idee dat Nederlanders tolerant en ruimdenkend zijn is grote onzin. Er is maar één gezegde dat voor Nederland geldt. Iedereen voor zich, en God voor ons allen. De opstand tegen Spanje was in wezen niks anders dan een conservatieve revolutie. Met de grootste graaiers voorop. De Oranjes. Sinds die tijd is de Nederlandse politiek een en al gekonkel en intriges. Als je links bent, kan je niet eens een andere Nederlander vertrouwen. In het verleden zijn immers heel wat mensen van linkse signatuur gechanteerd en gemanipuleerd door de inlichtingendiensten. Partijen doen zich met opzet voor als voortrekkers van bepaalde ideeën, maar in feite is het een vlag op een modderschuit. De PvdA is nooit socialistisch geweest, de VVD nooit liberaal, Het CDA is nauwelijks meer Christelijk te noemen.. Wel Gristelijk... Maar dat is heel wat anders. Kortom, er is behoefte aan een links liberale volkspartij. In feite een partij die zich inzet voor een grote persoonlijke vrijheid, terwijl de economische vrijheid aan sociale controle moet komen. De vrije markt is nog nooit vrij geweest. Dat is ook meteen het probleem. Hoe dat allemaal kan? De Nederlander is een luie donder. Iemand zonder ruggengraat. Daarom krijgt links nooit een kans. De beste wensen verder.

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom4 jan. 2021 - 20:37

Wellicht is het linkse geloof dus toch niet het ware geloof.

Fredje3
Fredje34 jan. 2021 - 7:13

Het gaat sowieso niet slecht genoeg voor links en dat is het grootste probleem voor links. Links blijft maar doorhameren op hoe slecht alles is en dat alles de schuld is van rechts echter voelt de meerderheid van Nederland dat niet. Zoiets als schreeuwen dat we in een plensbui zitten terwijl de zon schijnt. Verder hebben linkse mensen heel veel problemen met nulletjes. Het verschil tussen miljoenen en miljarden wordt alweer teveel dus dan krijg je dat ze ideeen hebben waarmee ze miljoenen extra binnen kunnen halen en verwachten ze daarmee miljarden te kunnen uitgeven. Wat ook nog een probleem is voor links is dat zij de arbeider links laat liggen (haha woordspeling). Heel veel z.g.n. linkse hobbies doen de arbeider flink veel pijn. De arbeider die geen geld heeft voor een dure electrische auto, geen geld heeft om duurzames (dure) producten c.q. eten te kopen en ook geen geld heeft om de woning te verduurzamen wordt gewoon keihard genaaid door links (als links de kans krijgt) Links heeft ook enorme oogkleppen op en kan zich absoluut niet aanpassen aan de huidige maatschappij. Laat het progressieve maar weg, want daar is geen sprake van. Hierbij gaat het eigenlijk voornamelijk om de komst van nieuwe Nederlanders en de problematiek hierom heen. Op een kleine groep mensen na heeft niemand in Nederland een probleem met nieuwe Nederlanders, maar net zoals met alles, moet dat wel met mate en is het ook wel fijn dat deze nieuwe Nederlanders normen en waarden waarderen of zich er iig aan houden die normaal zijn in Nederland. Echter zijn er veel nieuwe Nederlanders die daar niet mee om kunnen gaan en komen er af en toe zoveel nieuwe Nederlanders binnen die ook recht hebben op woning, scholing en zorg waardoor er druk komt te staan op andere mensen die zelf al moeite hebben met woning, scholing en zorg. Dit waren over het algemeen gezien de mensen die op links stemden. Deze mensen vallen nu veelal terug op partijen die populistisch genoemd worden en in plaats van een stukje zelfreflectie van links worden deze mensen nu gewoon als dom en of extremistisch weg gezet. Dat laatste is sowieso een groot probleem van links. Het wegzetten van anders denkenden als dom en of extremistisch. Het lijkt wel dat links geen enkele oplossing aanbied behalve dan het wegzetten van anders denkenden als dom en extremistisch en vooral anderen de schuld geven. Problemen die er al zijn jaren voordat partijen zoals de PVV en FvD zijn toch nog de schuld van deze partijen. Links heeft geen enkel benul dat dit gewoonweg heel erg dom klinkt en dat alle bovengenoemde zaken die ik benoem de reden zijn waardoor alle zogenaamd linkse partijen in Nederland bij elkaar nog net of net niet zo groot zijn als 1 partij aan de rechterkant. Misschien dat een stukje zelfreflectie een keer op zijn plaats is, maar goed, wie ben ik, ik ben een anders denkende dus heel dom en of extremistisch....

6 Reacties
Zandb
Zandb4 jan. 2021 - 8:54

Fred Als u in het vervolg nu hier - "Misschien dat een stukje zelfreflectie een keer op zijn plaats is, maar goed, wie ben ik, ik ben een anders denkende dus heel dom en of extremistisch…." - mee begint, dat scheelt een heleboel leeswerk. Wanneer u zichzelf al niet serieus neemt.....

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 jan. 2021 - 10:26

'Verder hebben linkse mensen heel veel problemen met nulletjes.' Na zo'n stompzinnige uitspraak hou ik op met lezen. Follow the money zou ik zeggen..

elmolientje
elmolientje4 jan. 2021 - 11:12

1 ding heb je fout... het gaat voor veel mensen wel slecht genoeg in Nederland, maar omdat de rest klopt is links stemmen geen optie meer. Dus komen mensen uit op de populistische partijen zoals ppv en dvd.

elmolientje
elmolientje4 jan. 2021 - 11:13

Aanvulling: dvd moet uiteraard FVD zijn.

Willem24
Willem244 jan. 2021 - 23:01

Ja Fred, de vinger op de zere plek leggen wordt je niet snel in dank afgenomen. Je diagnose is juist, zo onderhand ook bekend bij zowat iedereen, behalve een kleiner en kleiner groepje hard-core links. Het overkoepelende probleem bij links is dan ook het communicatiegebrek. Met typetjes met de vingers in de oren, stampend en scheldend is het nu eenmaal lastig om enigszins beschaafd van gedachten te wisselen. Maar wie weet, komt tijd komt raad. Misschien eindelijk op het laatst wanneer eenmaal met de rug tegen de muur als en klein hummeltje ineen gedoken, mokkend en tierend, door helemaal niemand meer serieus genomen wordend, dat het ze lukt een dialoog aan te gaan zonder de bekende linkse kramp. Ik hoop het want links is nu bijna camp geworden.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard5 jan. 2021 - 20:57

Fredje, Wat heb je gelijk! Chapeau! Behalve voor wat achtergebleven betweters met the summer of love nog vers in het achterhoofd qua ideeën zoals speedboten, zandbergen en Sonic's (en nog een paar mede jopers) klopt je verhaal als een bus. Dat is gelukkig ook de reden dat links op een zeteltje of 30/35 blijft hangen. De enige partij aan de linkerkant die nog een beetje opkomt voor de door jou genoemde mensen is de SP. Dat vind ik op links de absolute topper. Die mag van mij alle 35 linkse zetels halen!

Buitenstaander
Buitenstaander3 jan. 2021 - 13:09

Wellicht een idee om links iets populairder te laten worden: Ongetwijfeld zeer belangrijk voor A'dam, maar genderneutraliteit, gay pride, BLM, XR, helft van de veestapel weg etc. daar gaat een grootste gemene deler stemmer echt niet voor naar de stembus. En kijk hier op JOOP: zolang iemand maar een beetje van het 'zuivere' links pad afdwaalt dan weggezet wordt; het woord compromis op linkse thema's niet in het woordenboek voorkomt ( ... "daarom stem ik op PvdD...") wordt het echt niet wat. Maar prima zo. Wal keert t schip uiteindelijk.

2 Reacties
Zandb
Zandb3 jan. 2021 - 16:22

Norm Uw reactie is weinig meer dan met de ogen dicht in de lucht schieten in de hoop iets te raken. Tegelijkertijd beweren de linkse waarden verloochent worden en dat er geen compromis mogelijk is, wanneer je van het zuivere linkse pad afdwaalt..... Je moet maar durven.

Zandb
Zandb4 jan. 2021 - 8:54

.... verloochend worden......, oei.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -3 jan. 2021 - 13:01

Als ''links'' betekent opkomen voor de rechten van arbeiders, dan is deze basis wel erg ver te zoeken; ik bemerk bij -met name GL en PvdA- geen enkele strijdvaardigheid meer voor banen, kwaliteit of duurzaamheid in het lagere en midden echalon. Nee, zelfs het afschrapen van toch al zwaarbelaste lonen in met name de middenklassen van Nederlandse arbeiders is geinitieerd door deze GL en PvdA. De D66-ers staan er zoals gewoonlijk lachend bij toe te zien. Voor extra werk, veiligheid en wat luxe voor dergelijke doelgroepen moet je tegenwoordig toch echt bij VVD en CDA zijn.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee933 jan. 2021 - 12:31

Voorheen waren linkse partijen werknemers-partijen die een brede laag van werkend Nederland representeerde. De VVD was destijds een veel kleinere partij van sigaar rokende werkgevers en ondernemers. Op de een of andere manier is het de VVD gelukt om óók de partij voor de werknemers te worden. Ook zijn veel mensen naar de PVV gegaan en zijn wat ouderen naar 50PLUS gegaan en Nederlanders met migratie achtergrond naar partijen als BIJ1 en DENK. Ook het CDA is leeggelopen omdat Nederland in de afgelopen decennia massaal van het geloof afgestapt is. Ik gok dat veel van die kiezers naar rechtse partijen als het VVD gegaan zijn. Links heeft weinig nieuwe aanwas gekregen. GL doet het goed met jongeren en vooral jonge vrouwen gaan achter Klaver en dus GL aan. De ietwat rechts maar progressieve D66 deed het ook goed als jongerenpartij maar ben benieuwd of dat nog lukt met de wat stijve Kaag. Overigens vind ik het wel een slechte zaak voor de bestuurbaarheid van Nederland. Die versnippering aan partijen helpt niet echt. Ik ben ook geen fan van het ellenlange formeren in achterkamertjes en daarna vier jaar lang handjeklappen. Zeker met deze versippering duurt dit proces nog langer en moet er nog meer water bij de wijn waardoor het eigenlijk voor iedereen ondrinkbaar wordt.

7 Reacties
Sonic2
Sonic23 jan. 2021 - 15:04

Het zou anders zijn als je de vraag zou stellen welke partijen en welke kiezers allemaal achter 1 of meer linkse idealen staan. Laten we de economische variant van links nemen. Ik denk dat je dan op 100 tot 125 zetels uitkomt. Vooral partijen als D66, CDA en PVV. Maar ook in mindere mate FvD moeten met iets sociaals komen. Dat is altijd bij hun alleen maar retoriek. Dat was bijvoorbeeld ook de perceptie van veel PVV aanhangers in 2010. We hebben met Wilders iemand die rechts is op immigratie en die ons op sociaal gebied verdedigd. Nou niet dus. Hetzelfde met het "linkse" D66. Hetzelfde met Samsom. De PvdA kiezer zit helemaal niet op hervormingen te wachten. Op verbroedering met politieke tegenstanders. De PvdA kiezer wil dat zijn of haar economische belangen wordt gedekt. Met andere woorden. Misschien wat minder leuk voor u. Bijna niemand zit op economische rechtse verhalen te wachten. Op een of andere manier komen rechtsere partijen altijd weg met beleid uitvoeren wat haaks staat op hun woorden. Links beleid zit overal. Linkse retoriek zit overal. En als PVV of FvD ooit deel nemen aan een regering dan zouden ze er heel verstandig aan doen de SP economische paragraaf te verdedigen. Enfin. Ik hoef maar te verwijzen naar 2012. Wilders trok de stekker er uit omdat zijn leugens en sprookjes uit de campagne niet over een kwam met prestaties op economisch gebied.

Kuifje3
Kuifje33 jan. 2021 - 15:20

@Sonic: Wilders wilde niet meedoen met het keiharde bezuinigingsbeleid waar de PvdA later terecht op is afgerekend. Een beleid wat heel veel kapot heeft gemaakt. U bent ook de “constructieve” bijdrage van GL, D66 en CU niet vergeten toch? De linkse broeders deden voluit mee. Overigens zou ik als Wilders als veel eerder de stekker uit dat kabinet gehaald hebben. Uit de CDA hoek werd bijna dagelijks weer de een of andere mastodont van stal gehaald om te roepen dat Wilders zo vreselijk was. De druppel was het klappen van het college in Limburg.

Sonic2
Sonic23 jan. 2021 - 17:30

@ Kuifje en Bobby De onderhandelingen in het Catshuis gingen over de "tweede ronde" aan bezuinigingen. Wilders hielp al mee aan de eerste 18 miljard aan bezuinigingen. Met kortingen op de PGB, Wet werken naar Vermogen. Wat een vreselijke wet was. Hoewel ik economisch naar links ben geschoven de laatste vijf jaar vond ik in 2012 al het hele Lente/Kunduz akkoord een misbaksel. Een grote fout van Groenlinks om met dat afbraak akkoord in te stemmen. Wilders had niet eens in moeten stemmen met die eerste 18 miljard. En zeker niet 7 weken er over door moeten babbelen. GL/D66 en CU hadden nooit dat Lente akkoord moeten tekenen. En de PvDA had die zaken ook niet moeten doen in Rutte 2. Nooit die afbraak moeten steunen. Maar als u er uit wil pakken dat ik alleen de PVV bash en alles doe om "links" te verdedigen dan doet u het maar. Een goed voornemen voor 2021 om niet eens meer de moeite te doen om al die onzin en frames die onterecht op mij worden geprikt te ontmaskeren.

Sonic2
Sonic23 jan. 2021 - 17:35

@ Kuifje en Bobby Al die mastodonten in het CDA hadden gelijk. Wilders is vreselijk. Zijn partij/ beweging en gedachtengoed is vreselijk. Degene die er op stemmen maken een vreselijke fout. Als je niet eens de realiteit mag aantonen. En de grofheid en onfatsoen van bewegingen. Als je niet mag duiden wat je ziet en wat voor elk mens duidelijk is. Dan kunnen we beter de democratie en vrijheid van meningsuiting af schaffen. Voor u is het een ongemakkelijke realiteit. Het heeft niets met hokjesdenken te maken. Het heeft niets met zwart-wit denken te maken. Het heeft niet eens iets met links of rechts te maken. Dit had een centrum rechts persoon namelijk ook kunnen schrijven. Het CDA had er kennelijk nog 1,5 jaar voor nodig om dat te ontdekken. Er zijn veel fatsoenlijke rechtse mensen. Ik heb er ook een aantal in mijn familie. Fatsoenlijke en normale rechtse mensen. Die moeten toch ook doodziek worden van dat alt right en fout rechts. Snap niet waarom fatsoenlijk rechts( en ook hier zitten er een paar) nooit zich aansluit bij links hier om rechts van het gif te zuiveren. Lijkt me toch een gezamenlijk belang.

Kuifje3
Kuifje33 jan. 2021 - 19:01

@Sonic: ik denk dat Wilders al heel veel spijt had van de eerste bezuinigingen. Dat was een hele zure appel voor hem, maar kon nog wel worden uitgelegd omdat hij er ook wat voor terug kreeg. Verder... probeer nou toch eens niet zo zwaar in te hakken op andersdenkenden. Het maakt uw argumenten niet bepaald sterker. Integendeel. Dat frame veroorzaakt u zelf. Ik vind trouwens wel dat u de laatste tijd op dat gebied zich al wat beter gedraagt. Hou dat vol! Mijn buurman komt uit Marocco. Zijn vader werkte in de kassen en heeft gezorgd dat zijn kinderen goed zijn opgeleid. Twee zoons van hem spelen bij de jeugd op het hoogste niveau voetbal. Geen domme man dus. Hij gaf laatst aan dat hij het als het om migratiebeleid gaat dat hij Wilders volkomen gelijk geeft. Dat soort geluiden hoor ik vaker van mensen met een immigratie achtergrond. Waar de man (Wilders) de fout in gaat zijn die idiote uithalen waarmee hij probeert de aandacht te trekken. Rutte vergelijkt het met een stuk rood vlees tussen de wilde dieren gooien. Het lijkt wel of hij persé wil voorkomen dat hij nog een keer mee mag regeren. Dat lukt hem aardig. Waarom denkt u dat ik het vervelend vind dat niemand op economisch rechtse verhalen zit te wachten? Was het maar waar! Het VVD gedachtengoed (markt, markt markt) heeft vreselijk fout uitgepakt, maar er zijn veel te veel kiezers die dat niet zien. Het probleem is dat juist de linkse partijen daar veel te weinig op in hakken. De voorbeelden zijn zo gemakkelijk te geven. Wijs naar de PostNL, de energiebedrijven, de zorg en ga zo maar door. Ik zie dit uitsluitend terug bij de SP, maar die hebben het probleem van een zwakke leiding. Als laatste voor deze keer: iedere partij heeft zaken waarin ze simpelweg gelijk hebben. Niemand is volledig zwart of wit. Zo ook de PVV, hoewel u daar anders over denkt waarschijnlijk. Zo ook een vreselijke club als D66 of bijvoorbeeld de CU, terwijl dat op bijna alle vlakken tegenpolen zijn. Het kiezersvolk heeft het volste recht te stemmen op de partij die ze het beste aanspreekt. DAT is democratie.

Sonic2
Sonic24 jan. 2021 - 0:05

@ Kuifje en Bobby Ik geloof niet dat ik mensen verbied om PVV en FvD te stemmen. Ik geloof niet dat ik VVD en CDA een pistool op hun hoofd hou om ze te dwingen niet met FvD en PVV samen te werken. Ik geloof niet dat ik uw verbied PVV en FvD te stemmen. En ik geloof niet dat ik u en wie dan ook verbied om te denken wat ze denken. Het enige wat ik doe is er een mening over hebben. Het zou u sieren om te stoppen met sprookjes te vertellen. En mij eens fair en eerlijk te weergeven. Zonder dat u zich bevooroordeeld door een persoonlijk en slecht beargumenteerde weerzin tegen mij. Wat ik doe is te vergelijken met het bestrijden van roken. Roken is slecht. Het is slecht voor je longen en voor je gezondheid. Wat u doet is net doen alsof roken gezond is. Alsof mensen die roken geen domme keuzes maken. Die mogelijk hun een pijnlijke dood bezorgen. En omdat ik rokers bekritiseer is dat het teken dat ik niet tegen anders denkenden kan. Niet dat u dom bent. Of een slecht persoon bent. Als u uw kompas niet goed hebt staan. En van geel blauw wil maken. En van rood groen wil maken. Dan wordt het nooit wat. En stel he. Als ik me 100 procent zou aanpassen. Slijmerige dingen over PVV en FvD kiezers ga zeggen. Denkt u dat ze het om keren? Denkt u dat ze ook maar iets aardigs zeggen over PvDA en Groenlinks? Over D66? Dat het ze wat uitmaakt dat Sylvana Simons bedreigd wordt? Richt je eens op wat er in November bij FvD gebeurt. Als je eerlijk en open bent en enig politiek beoordelingsvermogen hebt kan je ook PVV er bij betrekken. En de enige geschikt afweging maken. Zowel PVV als FvD zijn politiek onkruid. Waar je als fatsoenlijke Nederlander ver vandaan moet blijven. Aardig tegen dat volk doen is sowieso al eenrichtingsverkeer. Want het werkt bij hun altijd maar 1 kant op. Als je nu nog niet begrijpt dat PVV en FvD kiezers een hekel hebben aan links, de media, Volkskrant, rechterlijke macht. En vooral van democratie houden als ze winnen. Tja. Laat dan maar. Stop alleen met dat obsessieve persoonlijke gebash. Ik heb nog nooit hier ook maar iemand trouwens een goede gefundeerde mening zien geven over waarom PVV en FvD een verrijking is. Wat ze nu eigenlijk hebben neergezet. Waarom kritisch of zeer kritisch op die partijen zijn onrechtvaardig is? Nog nooit. Niemand heeft dat duidelijk kunnen maken. Wat vinger gewijs naar de linkse elite, maar dat is het dan ook. Helemaal niemand hier en ook niet op andere sites kan echt heel duidelijk en concreet maken waarom FvD en PVV een fatsoenlijke en intelligente keuze is. Ook in interviews kunnen PVV en FvD stemmers dat nooit duidelijk maken. Omdat Wilders en Baudet zeggen wat ze denken. Dat lijkt me meer een taak van een columnist en veel minder relevant voor een politicus. Zeggen wat je denkt is niet per definitie iets wat je in de politiek verder brengt.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen4 jan. 2021 - 13:11

"Omdat Wilders en Baudet zeggen wat ze denken." Sonic, ze zeggen voornamelijk wat hun aanhang denkt en dat is meestal niet erg fris.

NoahAmber
NoahAmber3 jan. 2021 - 12:06

Het beste zou zijn op te houden met het links rechts denken. Links is al sinds de 80 jaren niet meer relevant. Het onderscheid zou moeten richting sociaal en a-sociaal. Electoraat is al lang niet meer links of rechts

4 Reacties
gimli55
gimli553 jan. 2021 - 13:35

Helaas ben ik met je eens. Er is een combinatie van neoliberalisme en globalisme, en er is geen alternatief. De versplintering ontstaat doordat er geen alternatief geboden wordt en de kiezers gaan shoppen, hopend dat ze op een of andere manier vertegenwoordigd worden in de politiek. Op sociaal, ecologisch en milieu technisch beleid is er geen perspectief, de maatregelen zijn hoofdzakelijk een herhaling van eerder beleid. Er is geen moreel of ethisch debat mogelijk over de richting waar ons land naar toe gaat. De politiek is een maatregelen fabriek geworden, waar voornamelijk over de invulling en uitwerking van diezelfde maatregelen wordt gedebatteerd. De economie is leidend, waarbij de uitgaven aan de burger worden gesocialiseerd en geminimaliseerd, de opbrengsten worden geprivatiseerd en gemaximaliserd door het grote bedrijfsleven te sponsoren in de vorm van belastingverlagingen en verslechtering werknemers rechten. Deze discussie is een gelopen race. De vroeger radicale GL en de PvdA hebben zich aangesloten en de SP wordt adequaat onschadelijk gemaakt door het systeem. Wanneer de partijen PVV en FVD links genoemd worden, is de aftakeling van links een feit. De huidige regeringspartijen spinnen er garen bij, om de links-rechts tegenstelling in ere te houden. Daardoor kunnen ze voor de verkiezingen wijzen naar hun "linkse" sociale plannen, en na de verkiezingen de gelederen te sluiten om weer gewoon neoliberaal te regeren. Want ja, iemand moet verantwoordelijkheid nemen en dragen in dit schitterende land volgens vele lijstjes. Zoals ik al zei, linkse politiek bestaat niet meer, eigenlijk al 40 jaar niet meer. Er is geen alternatief en geen perspectief voor de slachtoffers en het enige wat de politiek doet, is de groep slachtoffers klein genoeg houden om geen invloed te hebben op de verkiezingen.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard3 jan. 2021 - 14:36

En zit jij dan bij asociaal Noah?

NoahAmber
NoahAmber3 jan. 2021 - 16:14

@dezeeuwgerard 3 januari 2021 at 15:36 En zit jij dan bij asociaal Noah? Vanwaar die conclusie/vraag? Sta je met je bek vol tanden

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard5 jan. 2021 - 18:58

Noahtje, rustig maar.. rustig maar.. Ik ben gewoon nieuwsgierig en stel een vraag.

Ryder
Ryder3 jan. 2021 - 11:56

Anderhalf jaar geleden had links (PvdA, GL en PvdD) 10 van de 26 zetels bij de EP verkiezingen. Dat zou nu een mooi resultaat zijn. Waarom lukt het bij andere verkiezingen beter dan bij de TK-verkiezingen?

1 Reactie
BigKnor
BigKnor3 jan. 2021 - 13:35

Misschien omdat er een hogere opkomst is bij de Tweede Kamer verkiezingen?

Kuifje3
Kuifje33 jan. 2021 - 11:08

De peiling van 3 januari... 12 ... PvdA 10 ... GL 9 ... SP De VVD alleen al is met 33 virtuele zetels groter. Waar maakt de kiezer zich druk om? De onzekerheid rond corona. Heb ik morgen nog wel een baan? Onzekerheid rond de pensioenen. De fondsen doen het goed, maar er wordt weer niet geïndexeerd. Waar maakt links (hier op Joop) zich druk om? Het verjaardagskado aan Greta. Een Amsterdamse wethouder krijgt een opmerking over haar Aziatische uiterlijk. Ik zeg niet dat de genoemde linkse issues onbelangrijk zijn, maar het gaat om waar de focus op gericht is. Uiteindelijk is de kern van de voorkeur van de meeste kiezers wat er in de portemonnee zit aan het einde van de maand.

13 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2021 - 12:08

[Waar maakt de kiezer zich druk om? De onzekerheid rond corona. Heb ik morgen nog wel een baan? Onzekerheid rond de pensioenen. De fondsen doen het goed, maar er wordt weer niet geïndexeerd. Waar maakt links (hier op Joop) zich druk om?] Om dezelfde zaken. Kijk hoeveel artikelen er hier over corona zijn verschenen en hoe fel de kritiek op de regering vaak is. Kijk naar de scherpe discussies over het pensioenakkoord van 2019. Zie ook hoeveel artikelen er over minimumloon en armoede gepubliceerd zijn. Werk, loon, huren, gezondheidszorg, sociale voorzieningen zijn essentiële zaken voor links en dat blijkt ook vaak uit artikelen en discussies op Joop. Daarnaast maakt links zich druk om klimaatverandering, racisme, mensenrechten want dan zijn nu eenmaal ook erg belangrijke zaken.

Kuifje3
Kuifje33 jan. 2021 - 12:19

Beste Mark, Kennelijk heeft de kiezer een andere perceptie. Kennelijk ziet de kiezer discussies over Zwarte Piet, Biomassa centrales, de nummer 9 op de kieslijst van GL, het voortdurend de racisme kaart spelen en dat soort zaken wel en ziet de kiezer niet dat links ook voor hen opkomt. U ziet dat kennelijk wel, maar ik niet.

Zandb
Zandb3 jan. 2021 - 12:48

Kuifje en Bobby Het komt niet in jullie op, dat medemenselijkheid 'instinctief' meestal niet verder komt dan het hemd dat nader is dan de rok? Maar dat een dergelijk denken in onze samenleving niet genoeg is om de boel draaiende te houden. M.n. de VVD sluit, ogenschijnlijk fatsoenlijk, aan bij het instinct van mensen om te kiezen voor het eigenbelang. In die visie is sociaal zijn een luxe die je je moet kunnen veroorloven en wanneer de nood aan de man komt direct geofferd mag worden ten koste van mensen die minder gelijk zijn: losers en uitvreters (eigen schuld, dikke bult) en zondebokken. Partijen als de PVV en het FvD hebben doen al niet eens moeite om zich een schijn van fatsoenlijkheid aan te meten. Die gaan voor direct voor de tweedeling "ons" en "de rest, die het voor 'ons' verpest".

Buitenstaander
Buitenstaander3 jan. 2021 - 13:00

@Zandb Volgens mij is het de essentiele de vraag waarom links niet bij machte is om een linkse meerderheid te vormen, en slechts blijft hangen op een armzalig aantal zetels. En dan komen u en Huysman, niet geheel verbazingwekkend, weer met dezelfde terugkoppelingen waardoor links het blijkbaar nog steeds niet snapt: Het gaat er blijkbaar niet om wat U BEIDEN belangrijke thema's vindt, het gaat er om dat blijkbaar de potentiele (?) links kiezer die dus minder essentieel vindt. En dat er hier op JOOP zoveel (selectieve) verontwaardiging is over bepaalde thema's, wil niet zeggen dat 'in den lande' dat ook zo gevoeld wordt; en dat wat mainstream hier -Amsterdam- belangrijk vindt, wordt in Holten en waar dan ook buiten het reservaat A'dam echt wel anders beleefd. En tenslotte; Mensen als Asscher of Klaver daar mag wellicht A'dam enthousiast over zijn, de rest van NL denkt daar blijkbaar ook anders over. Mooi woord en advies voor links NL : Introspectie en pak eens de fiets en rij door Groot-NL heen ( = alles buiten A'dam)

GoudenBergen
GoudenBergen3 jan. 2021 - 13:04

@Mark @Zandb De aanhang van linkse partijen kalft steeds verder af. Dat betekent dat het linkse programma steeds onaantrekkelijker wordt voor de Nederlandse kiezer. Het is inzo'n geval verstandig om uit te zoeken hoe dat komt en waar nodig je programma aan te passen. Doe je dat niet dan gaat het verval steeds verder.

Zandb
Zandb3 jan. 2021 - 13:10

Norm U begrijpt gewoonweg niet, dat wanneer je je aanpast aan de wens van bepaalde kiezers, dat je dan een samenleving krijgt, waarin de vrijheid en het recht niet meer op dezelfde manier voor iedereen geldt. Links zal falen om mensen te bereiken die in feite naar zo'n maatschappij toe willen al zou het zijn, zonder dat ze zich dat realiseren. Hoe moet links in godsnaam dit soort mensen bereiken, wanneer hun instinctieve denkbeelden zo schaamteloos aangesproken worden als de populisten en de VVD doen? In een samenleving die zo uit haar voegen gegroeid is, dat zelfs de belangen van 'arbeiders' zo zijn, dat het lijkt, dat die beschermd moet worden tegen een laag die er nog onder ligt!

Zandb
Zandb3 jan. 2021 - 13:15

Norm Ik wil er nog aan toevoegen, dat de SP toch echt een partij is, die staat voor de belangen van de 'gewone mensen' met een prima links programma, "alles buiten Amsterdam". Toch betaalt zich dat bij lange na niet uit. Ik concludeer daaruit, dat u onzin beweert.

vdbemt
vdbemt3 jan. 2021 - 14:32

"De VVD alleen al is met 33 virtuele zetels groter." Klopt. Het waren 3 weken terug nog 43 zetels. Het gaat dus de goede kant op. En nog snel ook. Het zou zomaar over 3 weken 23 zetels kunnen zijn (...???). Mensen blijven toch niet blind voor wat de VVD (inderdaad, met hulp, maar wel als voorloper) maatschappelijk aanricht.

Kuifje3
Kuifje33 jan. 2021 - 15:00

@vdBemt: de vraag is dan waar die zetels naartoe zijn gegaan. Bij de Hondt id de VVD in een maand gezakt van 36 (geen 43 zoals u beweert) naar 33. CDA vist uit dezelfde vijver en steeg van 14 naar 18. Per saldo dus 1 winst voor midden-rechts. Overigens zegt de Hondt ook iets over kiezers die in snel toenemende mate twijfelen. De redenen zijn natuurlijk het vaccinate beleid en de toeslagen affaire. Ook speelt de zoektocht van veel oud-FvD kiezers een grote rol. Binnenkort komen de eerste debatten. Dan gaat blijken dat Kaag volledig door de mand gaat vallen of juist niet. Het wel of niet ontbreken in de campanje van Rutte gaat effect hebben. Is Hoekstra een staatsman of groot debater? Stapt Asscher nog op? Gaat Wilders nog ergens zichzelf overschreeuwen of juist niet? Wat mij daarbij opvalt is dat op links allemaal in potentie negatieve factoren een rol spelen. Dat gaat geen extra zetels opleveren.

Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2021 - 17:13

[Kennelijk heeft de kiezer een andere perceptie.] Je had het over Joop. Wil je beweren dat links op Joop geen interesse heeft voor corona, pensioenen, minimumloon, armoede, etc? Daarnaast: ‘De kiezer’ of althans de linkse kiezer is in Rutte2 grandioos verraden door de PvdA. Dat maakt dat veel mensen weinig verschil meer zien tussen rechts en links. Ook GL is op essentiële momenten meegegaan met rechts. Alleen als links weer echt links durft te zijn zullen mensen het onderscheid zien en mogelijk stappen in linkse richting zetten. De vraag is in hoeverre diezelfde partijen nog geloofwaardig zijn, ook als ze -zoals nu- stappen naar links zetten. Wat betreft zaken als klimaatverandering, racisme en mensenrechten: het kan zijn dat dat in sommige milieu's een moeilijker discussie is. Maar het zijn essentiële zaken dus het is buitengewoon stompzinnig om het daar niet over te willen hebben. Linkse politiek bestaat niet uit het aanpassen aan rechtse opvattingen (dat is wat de PvdA in Rutte2 deed) maar uit het overtuigen van anderen van de noodzaak van een andere politiek. En niemand zegt dat dat makkelijk is.

Mickeymouse2
Mickeymouse23 jan. 2021 - 17:55

@Zandb als je de standpunten van de SP bekijkt dan zou ik daar zo achter kunnen staan, muv het onderdeeltje belasting. Er wordt in dit onderdeel net gedaan alsof met het belasten van de superrijken en het verhogen van de belasting voor bedrijven er genoeg binnenkomt om het programma te betalen, maar er worden geen getallen genoemd. Ik denk dat een veel groter deel van nederland zal moeten bloeden om het programma rond te krijgen. Waarom zou de 90% van nederland die het prima heeft een risico lopen?

Sarajlija
Sarajlija3 jan. 2021 - 18:01

@Kuifje en Bobby, U legt vinger op zere plek. Ik stem altijd SP en vind raar dat andere linkse partijen ogen en oren sluiten voor situatie in Nederland anno 2021. Ik vergelijk dat met bouwen van een huis. Fundering moet perfect zijn anders stoort huis in. Slavenarbeid van Oost Eurpeann wordt gedoogd en doodgezwegen. Of zij praten over 2 eeuwen geleden of over 50 jaar in de toekomst. Heden kunnen zij niet aan. Daarom gaat VVD weer winnen. Niet omdat zij goed programma hebben maar omdat links niks van begrijpt.

vdbemt
vdbemt4 jan. 2021 - 13:45

@Kuifje en Bobby " Bij de Hondt is de VVD in een maand gezakt van 36 (geen 43 zoals u beweert) naar 33. De Hond is niet de enige peiler : https://frontbencher.nl/peilingen/. Het is zeker de vraag waar de stemmen van de VVD naartoe gaan. Al gaan ze naar een andere partij op rechts, het maakt de VVD zwakker. En dat geeft ander rechts, maar ook links meer mogelijkheden. Het vaccinatie beleid en de toeslagen affaire, daarbij nog de bevestiging van de amoreel geworden overheid onder Rutte met de bijstandshuisvrouw die 7000,- euro moet betalen voor de boodschappen die ze van haar moeder kreeg, doet misschien (mag ik hopen) eindelijk eens de ogen openen dat liberaal maatschappelijk niet zo fris is.

Uilenspiegel
Uilenspiegel3 jan. 2021 - 10:50

glpvd'66 is de beste combi met Kaag als lijsttrekker. Dan heb je een tegenwicht tegen pvvdfvd.

3 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee933 jan. 2021 - 12:33

Is Kaag nou echt het meest wenselijke en stemmen trekkende gezicht van progressief Nederland? Overigens ben ik het er mee eens dat met deze versnippering aan partijen het goed zou zijn als partijen van te voren blokken vormen. In veel andere landen gebeurd dit reeds.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard3 jan. 2021 - 14:39

Jaaah! Ik hoop dat Kaag blijft tot de verkiezingen! Het beste recept voor zo min mogelijk zetels voor D66. Waar is Lilian Marijnissen in deze tijd? Die moet toch wat stemmen kunnen krijgen zou je denken.

Kuifje3
Kuifje33 jan. 2021 - 15:10

Kaag heeft totaal geen aantrekkingskracht en zal in de debatten voluit aangevallen kunnen worden op haar gulle giften aan de Palestijnen. Ze heeft in een paar interviews zichzelf geen dienst bewezen door zich te profileren als een elitaire kakmadam. Nee, Kaag gaat het niet redden. Overigens moet gezegd worden dat D66 het de laatste tijd wat minder slecht doet tot mijn verbazing. Ze staan op ongeveer 1/3 verlies.

Sarajlija
Sarajlija3 jan. 2021 - 10:49

D66 tamelijk links, dat beschouw ik als humor. Om mij zelf te herhalen: Sinds de val van Berlijnse Muur is links kompas kwijt geraakt. Niet alleen hier in Nederland. Na de bankencrisis had links perfecte kans om zich opnieuw te profileren maar deze is voorgoed verloren. Beetje meeliften met VVD en dealtjes sluiten. Kiezer verraden en zwammen. De enige partij die grote veranderingen bereikt heeft is PvdD en die wil zich niet als links profileren. Zij houden dat overzichtelijk en duidelijk.

Joop den Uil
Joop den Uil3 jan. 2021 - 10:13

eensgezind links bestaat al tijd niet meer. Voornamelijk zijn het rechtse principes met een links aandoend sausje. Stemmen op de PvdA is gebleken stemmen op het CV van de kandidaten. PvdA is al lang de springplank naar een betere functie als burgemeester, commissaris van provincie, EU met pensioen en ... in het commerciele bedrijfsleven. En dat meestal zonder enige gene naar de vroegere achterban. Dan niet mekkeren dat steeds meer oorspronkelijke stemmers maar thuis blijven bij gebrek aan beter.

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 jan. 2021 - 11:51

Die PvdA toch. Ze gaan steeds meer lijken op de VVD, het CDA en D66 met al die baantjes uit het circuit.

Willem D2
Willem D23 jan. 2021 - 10:05

Links komt gewoon niet meer op voor haar oorspronkelijke achterban. Dat wordt niet anders als je gaat fuseren. Leuk dat pro EU, maar in plaats dat vrachtwagen chauffeurs en tomatenplukkers een hoger salaris krijgen, worden er goedkope Oost Europese arbeiders binnengehaald. Op Europees niveau heel sociaal, alleen mogen ze in Nederland niet op links stemmen. Het aantal migranten dat na jaren nog in de bijstand zit en in de volkswijken, tussen de oorspronkelijke linksstemmers, woont is enorm. Voor de homo en vrouwenrechten moet je tegenwoordig ook al bij rechts zijn. Links moet niet fuseren, maar terug naar de basis!

5 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari3 jan. 2021 - 11:54

"Voor de homo [...] rechten moet je tegenwoordig ook al bij rechts zijn." Pardon? De drie rechtschristelijke partijen zijn zonder meer homofoob, voor de VVD was de homo-emancipatie hooguit een chip op de onderhandelingstafel, en voor FvD en PVV gaan homorechten niet verder als krokodillentranen als een homo door een buut'nlander in elkaar is geslagen. waarbij het bashen van buut'nlanders het werkelijke doel van de gespeelde verontwaardiging. De totale bijdrage van rechts aan de homo-emancipatie is nihil, en valt in het niet bij de tegenwerking die we hebben gehad uit die hoek. Holebi-emancipatie is een feit ondanks rechts, en er is sinds 2001 niet bijster veel veranderd.

Zandb
Zandb3 jan. 2021 - 12:57

Willem Links kan niet opkomen voor mensen die zich menen te moeten beschermen ten koste van wie het ook nodig heeft om ook beschermd te worden. Wanneer links opkomt voor alle mensen die in het land wonen, dan horen daar ook de mensen die oorspronkelijk niet uit Nederland komen bij. En dat accepteren heel veel mensen blijkbaar niet, nu het wat minder wordt. (Met zo veel woorden, beweert u dat zelf ook.) Dat ligt niet aan links. Dat ligt aan die mensen en aan de populisten die deze mensen voor hun ongewisse karretje (want waar zijn ze op uit?) spannen. Op zich is dat niets bijzonders; dat zou links ook graag doen, voor hun karretje spannen; dat noemen we de verkiezingsstrijd. Alleen is het wel zo, dat voor de mensen die sociaal willen zijn, de wereld wel wat ingewikkelder in elkaar zit dan voor populisten.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard3 jan. 2021 - 14:43

Beste Zandberg, Daar heb je gelukkig precies het punt dat ik blij ben met de aandacht van links voor zoveel blijkbaar aanwezig onrecht. Daarmee blijft links gelukkig beperkt aanwezig in de Tweede Kamer. De enige partij op links die nog echt voor de minderbedeelden opkomt is de SP.

Zandb
Zandb3 jan. 2021 - 16:27

dezeeuw Over welke "minderbedeelden" heeft u het dan? En als dan de SP de enige partij is, die voor die minderbedeelden opkomt, waarom is die partij dan niet veel groter? Waarom groeit dan (helaas ook fout) rechts dan als kool?

Norsemen
Norsemen3 jan. 2021 - 16:32

“ Voor de homo en vrouwenrechten moet je tegenwoordig ook al bij rechts zijn” Als je bedoelt het recht om homo's en vrouwen te mogen discrimineren heb je gelijk.

bert schaak
bert schaak3 jan. 2021 - 9:44

Hoezo wil de SP uit de EU? Ze wil een aanpassing maar dat is dus heel wat anders. En mag de SP samen met de PvdD aub het geweten van de kamer blijven ipv opschuiven naar rechts om VVD beleid uit te voeren?

Balgehakt
Balgehakt3 jan. 2021 - 9:32

Dat hele links rechts denken is volgens mij een beetje achterhaald als voorbeeld je partij is tegenstander van ongebreidelde asielinstroom dan wordt je gelijk in de extreem rechtse hoek gedrukt. Maar kijk je naar hun partij programma zitten daar veel linkse elementen in de PVV dus. Het zogenaamde progressieve links dan zoals GL die gooien hun eigen glazen in door allerlei rare sprongen een beetje zoals een dame uit de pinkstergemeente op je lijst zetten en dan vooral blijven roepen dat je progressief bent en bij commentaar vooral blèren dat allemaal aan extreem rechts ligt. Links heeft wel het geluk dat Baudet zijn partij is geïmplodeerd anders waren ze met de tijd nog meer gedecimeerd. Maar wat mis ik nou in links nou ideeën en een realistische visie op de toekomst zoals het milieu uiteraard een hot item. Maar de oplossingen zijn belachelijk hele bossen worden omgekapt omdat wij zogenaamd schone energie uit hout gestookte ovens moeten hebben die we vervolgens ook nog een hele oceaan over varen. Overal van die verschrikkelijk onrendabele windmolens die alleen met dikke subsidie overeind kunnen worden gehouden maar een hele schone vorm zoals een moderne kerncentrale is onbespreekbaar op wat kernafval na stoot deze alleen schone stoom uit. En vervolgens moeten wij allemaal van het betrekkelijke schone gas af maar 1 meter over de grens worden mensen met subsidies juist op het gas aangesloten ( Duitsland ). Het Co2 stopt waarschijnlijk bij de Duitse grens belachelijk dus. Dus dan denk je ik gaat zelf wat aan het milieu doen en je gaat in zonnepanelen investeren een geweldig initiatief en het werk prima vervolgens lees je dan dit " de regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2023 ". Ik ben eigenlijk wel benieuwd of links dadelijk deze regeling gaat afschieten of kleeft het pluche te hard. Nederland moet is stoppen met het braafste jongetje van de klas te zijn en is echt gaan werken aan grote problemen zoals woningnood en sociale zekerheden rechtsgelijkheid en zo kan ik er nog wel een paar noemen. Het is ongelofelijk hoeveel grondrechten de afgelopen tijd met voeten zijn betreden en alle linkse partijen zitten op hun handen stil te wezen de volgende stap is dat bij weigering van vaccinatie dat je een tweederangsburger wordt hetzelfde met die zogenaamde noodwet hoor ik daar iemand van links .... nee muisstil.

4 Reacties
Zandb
Zandb3 jan. 2021 - 13:04

Dat is toch ook zeer terecht, dat wanneer je partij tegen een ONGEBREIDELDE ASIELSTROOM is, dat je die in de (extreem)rechtse hoek hoort. Je kan dat dan wel niet willen, zo'n asielstroom. Maar die is er. Dat is werkelijkheid. En die kent oorzaken die gevolgen hebben. Rechts doet net of het daar allemaal maar niets mee te maken heeft. Niet voor niets is het beter om dat populisme te noemen dan extreem rechts maar in feite is het hetzelfde. Alleen in een dictatuur kun je er voor zorgen, dat er mensen zijn die minder rechten hebben en niet mee mogen doen.

Buitenstaander
Buitenstaander3 jan. 2021 - 13:18

@Zandb Misschien ooit bij u opgekomen dat u graag generaliseert: Zou het zo kunnen zijn dat veel potentieel links stemmers niet zo zeer zijn tegen vluchtelingen instroom, maar wat moedeloos worden van 'het niet mogen hebben van kritiek op de uitwassen' waar u en vele anderen nooit en te nimmer enige aandacht menen te moeten besteden. Maar: Als iemand op het door u en mij verfoeide rultrarechtse smaldeel maar iets fout doet, stroomt het hier vol en buitelen de opinies en reacties over elkaar heen. Uw, en die van anderen gelijkgeaarden, eigen tunnel-bubble.

Balgehakt
Balgehakt3 jan. 2021 - 14:12

@ Zandb 3 januari 2021 at 14:04 Kijk dit is nou exact het probleem van links geen argumenten gelijk extreem rechts er tegen aan gooien en vervolgens over een dictatuur beginnen. Je pakt 1 zin uit mijn verhaal en dat vergroot je uit en vervolgens ben je extreem rechtse en heb je een populistische schoen aan. En je dan vervolgens nog gaan afvragen waarom de meerderheid van de bevolking links laat vallen nou ik gooi wat in de lucht. Wanneer worden de regels voor uitgeproduceerde asielzoekers nou eigenlijk is uitgevoerd of gaan we ze weer bed & breakfast geven ? Wanneer gaan wij asielzoekers terugsturen naar het veilige Griekenland waar ze in eerste instantie zijn ingeschreven of gaat we dan weer procederen tegen de Nederlandse staat over zoveel onrecht want tja ze kwamen uit het levensgevaarlijke Turkey ? En zo kan ik nog wel even doorgaan wanneer gaat links zich hier nou is tegen uitspreken nou nooit want ze moeten wel all inclusief lekker progressief bezig zijn. De wereld veranderd maar links is de laatste 10 jaar niet mee veranderd ze zijn blijven steken in het ouderwetse links rechts denken wat helaas zeker voor onze kinderen onbetaalbaar zal worden. En dat is de werkelijke rede dat rechts het goed doet en het steeds beter zal gaan doen omdat mensen in gaan zien dat progressief links niet bestaat.

Zandb
Zandb4 jan. 2021 - 9:15

Gehakt Wanneer ik zeg, dat alleen in een dictatuur mensen niet langer dezelfde rechten hebben, dan beweer ik niets geks. Wie asiel aan wil vragen, die maakt gebruik van een algemeen menselijk recht. Ik kan me niet voorstellen, dat u dat recht voor iedereen wilt afschaffen. En dat is de enige manier om een ongebreidelde asielstroom in te dammen. Want die is namelijk letterlijk ongebreideld, omdat ieder mens dat recht heeft. Kijk wanneer u zelf niet weet wat u beweert, dan kan ik niet met u discussiëren. Norm Ik reageer op wat Gehakt beweert en niet op wat andere mensen er aan meningen op na houden. Dringt dat even goed door!

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jan. 2021 - 7:55

D66 = neo-liberaal, kapitalistisch, elitaire en uitermate 'decadente' partij, zo ook haar afgevaardigden (en leden)

Mickeymouse2
Mickeymouse23 jan. 2021 - 7:33

Het is maar hoe je links definieerd. Als het gaat om opkomen voor de minderbedeelden dan zijn er maar 2 linkse partijen: SP en PVV.

9 Reacties
vdbemt
vdbemt3 jan. 2021 - 10:05

De laatste alleen in woorden. In daden stemmen ze vrolijk met de VVD mee.

Mickeymouse2
Mickeymouse23 jan. 2021 - 10:27

@vdbemt Dit is onzin (in algemene zin) op stukroodvlees staat een analyse via wnominate die aangeeft dat dit zeker niet het geval is. De PVV staat bijna evenveel van stemgedrag van de VVD als de SP (waarschijnlijk omdat ze beide tegen de coalitie stemmen). Waar je wel gelijk in kunt hebben is dat ze op sociale vraagstukken anders stemmen dan op migratie vraagstukken, ik heb de analyse niet per vraagstuk, maar ik zou eerder het omgekeerde verwachten. Bovenstaande is overigens nog steeds geen reden om op de PVV te stemmen, maar het is wel goed om de discussie zuiver te houden.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 jan. 2021 - 12:09

Mickeymouse, Dat is een verhaal dat hier graag verteld wordt. Ik heb zelf al een aantal keer verwezen naar een nrc onderzoek uit 2017 (https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/12/de-pvv-is-best-sociaal-maar-wel-selectief-7328509-a1549996), daar werd het stemgedrag over 10.000 moties geanalyseerd en kwam een gemengd beeld uit. Ze stemden zeker niet altijd met de VVD mee. Maar om de een of andere reden landt dat hier niet.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen3 jan. 2021 - 12:37

Mickey, Overigens zie ik nu dat Satya hieronder een bron citeert waarin het tegenovergestelde wordt betoogd, gebaseerd op dit stuk in de correspondent (https://decorrespondent.nl/6208/de-pvv-is-economisch-helemaal-niet-links-integendeel/373481344192-92be8b24). Het artikel op stukroodvlees waar jij naar verwijst is wel een stuk recenter (correspondent is uit 2017) en gaat over alle stemmingen in plaats van de zes dossiers die de auteur uit de correspondent gekozen heeft. Aan de andere kant splitst stukroodvlees de onderwerpen weer niet uit naar thema. Nu begin ik weer te twijfelen. Hier zou toch duidelijkheid over te krijgen moeten zijn.

Norsemen
Norsemen3 jan. 2021 - 12:52

“ Als het gaat om opkomen voor de minderbedeelden dan zijn er maar 2 linkse partijen: SP en PVV” In het geval van de PVV dan wel blanke minderbedeelden.

Zandb
Zandb3 jan. 2021 - 13:11

Juist, Norsemen.

vdbemt
vdbemt3 jan. 2021 - 14:37

@Norsemen. "In het geval van de PVV dan wel blanke minderbedeelden." Juist Norsemen. En dat gaan we toch niet laten gebeuren!!!!!

Mickeymouse2
Mickeymouse23 jan. 2021 - 18:10

@Norsemen, Zandb en vdbemt, daar hebben jullie denk ik gedeeltelijk gelijk in, ik denk echter dat de scheiding niet gaat over blank/niet-blank, maar over moslim/niet-moslim en dat is niet helemaal hetzelfde. Dat is voor mij wel de reden om niet op de pvv te stemmen.

vdbemt
vdbemt4 jan. 2021 - 13:53

@Mickey Mouse. In het ene geval de huidskleur in het andere religie, noem een reden om scheiding (discriminatie) in het ene geval wel te tolereren en het andere niet.

Astuiver
Astuiver3 jan. 2021 - 5:24

Ik zou D66 niet tamelijk links willen noemen. Eerder een progressieve middenpartij. Verder zou de SP veel PVV stemmers kunnen binnenhalen aangezien de kiezers op beide partijen veel meer op elkaar lijken dan men ooit zal willen toegeven op vooral sociaal economisch gebied. De identiteitspolitiek van rechtse partijen is helaas leidend de laatste jaren, en daar hebben de linkse partijen een slecht antwoord op.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 jan. 2021 - 0:22

Er is een gebrek aan partijen die linkse standpunten willen formuleren, dat is het probleem. Wat in de UK is gebeurd met Corbyn is wat mij betreft 1 op 1 van toepassing op Nederland: er is binnen de PvdA, GL of D66 geen enkele hoofdrolspeler die bij twijfel het voordeel aan de onderkant gunt. Mij lijkt dat te komen doordat dit soort figuren bij voorbaat als 'extreem' worden afgeschilderd. Dan heb je wel heel veel charisma nodig om nog naar boven te drijven. En blijft de SP dus de enige die serieus zich inzet voor de onderkant. Een basisinkomen maakt een einde aan een hele hoop gezeur, controles, verlaagt de administratieve lasten aanzienlijk en maakt dus veel tijd vrij op het op politiek niveau over de echte problemen te hebben, want die zijn er nog genoeg.

2 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot3 jan. 2021 - 9:48

Veel beter dan het basisinkomen (onbetaalbaar, geen prikkels) is het stoppen met het rondpompen van allerlei toeslagen, zoals bijvoorbeeld de zorgbijdrage en kinderopvangtoelage: nl. direct aan zorgverzekeraar en opvang betalen ipv burgers. Voorkomt schulden en elimineert een leger aan overbodige ambtenaren.

Mokker
Mokker3 jan. 2021 - 12:46

Eens met je Rutger, dat de systemen van toeslagen en belastingen onnodig ingewikkeld zijn en een ingewikkeld controle-systeem vereist dat door de complexiteit gedoemd is fouten te maken. Helaas is de overheid doorgaans niet erg geneigd zichzelf kleiner en minder belangrijk te maken. Bij bezuinigingen zie je dan ook dat er zelden in het ambtenarenapparaat wordt gesneden, de keuze valt vaak op trendvolgers als onderwijs en de zorg.

Debby Teusink
Debby Teusink2 jan. 2021 - 22:51

Ik zie het liefst een links kabinet, maar links maakt het zichzelf onmogelijk aantrekkelijk te zijn voor veel kiezers door niet op traditioneel links thema’s te hameren als betaalbare woningen, toegankelijke zorg, gratis onderwijs en een fatsoenlijke arbeidsmarkt. Links laat naar mijn mening, te veel de oren hangen naar mensen met identiteits- issues, klimaatdrammers en vleeshaters en maakt zich daardoor electoraal kansloos. ( waarmee ik dus niet zeg dat het broeikaseffect niet bestaat of dat er geen discriminatie zou zijn)

Sonic2
Sonic22 jan. 2021 - 22:45

Links gaat in een stijgende lijn omhoog als ze de verzorgingsstaat uitbouwen en mensen inkomenszekerheid geven. Dat zag je bij Drees en Den Uyl. De verzorgingsstaat zo ruimhartig mogelijk maken. En staan voor zekerheden. Je ziet het nu in de toeslagen affaire. En ook in de bijstand. Kok, Bos( in 2006) en vooral Samsom hebben die fout gemaakt om er aan te lopen klooien. En dan betaal je de prijs. In 2002 speelde ook immigratie mee. In feite is ook ( duur) klimaatbeleid een aantasting van de verzorgingsstaat. Links doet dat niet. Op de SP na. Daar is het misschien een kwestie van leiderschap. Voor de rest gaat het alleen goed met de VVD. Bij gratie van Rutte. Met de VVD gaat het al jaren slecht. Rutte houdt die club overeind. Het CDA is een onvoorstelbare zooi. D66 is een partij vol pieken en dalen. De PVV stagneert vooral al jaren. En FvD heeft net in November een implosie gehad. En een volslagen ongeschikte partij leider die eerder in een GGZ kliniek thuis hoort als in de 2e kamer. Een aansprekende leider hebben. Een ruimhartige verzorgingsstaat opbouwen. En een streep door al die Stalinistische dwang maatregelen. Heel goed dat die toeslagen fraude krankzinnigheid terug kwam in het gezicht van links.

1 Reactie
GoudenBergen
GoudenBergen3 jan. 2021 - 1:22

@Sonic "Links gaat in een stijgende lijn omhoog als ze de verzorgingsstaat uitbouwen en mensen inkomenszekerheid geven. Dat zag je bij Drees en Den Uyl. De verzorgingsstaat zo ruimhartig mogelijk maken. En staan voor zekerheden. Je ziet het nu in de toeslagen affaire. En ook in de bijstand." Dat heb je goed gezien!

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout2 jan. 2021 - 22:29

Het rabiaat-racistisch rapaille van de rechter richel mag zich dan al gnuivend rijk rekenen, genoegdoening in de politieke arena krijgt het vooralsnog zeker niet zolang het onderling verbeten en misnoegd elkaar mestvliegen afvangt omwille van wat zetels middels schrepel uitgewerkte partijdoctrines in de nationaal-populistische sfeer.

2 Reacties
Mickeymouse2
Mickeymouse23 jan. 2021 - 10:08

Links zal niet beter worden door rechts voor allemaal zaken uit te maken. Links moet zelf met een goed programma komen dat rekening houdt met de dingen die de mensen bezig houden en niet allemaal randverschijnselen.

LaBou
LaBou 3 jan. 2021 - 11:58

Links moet niet naar rechts wijzen. Andersom mag rechts natuurlijk links overal verantwoordelijk voor stellen aldus mickeymouse.

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten2 jan. 2021 - 21:39

Een fusie is onverstandig. Die cultuur is intern misschien niet zo'n probleem, maar wel voor de kiezer. Er is misschien inhoudelijk vrij veel overeenkomst, maar beide partijen hebben vrij uiteenlopende flanken, die je kwijtraakt bij een compromispartij. De groenlinkse linkerflank is bijna Sp en is nauwelijks in overeenstemming te brengen met de eigen liberale flank, laat staan met no nog veel bestuurderige, 'in-system' rechterflank van de PvdA, die al bijna naar D66 neigt. Datzelfde geldt voor de groene flank, die de partij behoorlijk radicaal groen wil houden. Met een grotere fusiepartner kun je er donder op zeggen dat er veel zal worden uitgeruild voor de electoraal toch vaak overheersende sociaaleconomische items van de PvdA. GL'ers die vooral een groene partij willen, die radicaal blijft gaan voor milieumaatregelen, zullen daar niet veel in zien. Een nieuwe groene partij is dan zo gesticht, terwijl ook de Dieren lonken. Tot slot is er een pacifistische hoek die al nauwelijks met Kunduzachtige expedities mee wil, en zich nog minder op zijn plaats zal voelen bij een partij die nog sneller meegaat in militair ingrijpen. Dat geldt binnen, maar vooral ook buitende partij. Als de partijen fuseren, wordt de electorale winst gecompenseerd door weglopers. Verdeeldheid is in ons systeem een pre, want er zijn verschillende 'huizen' waar men zich thuis kan voelen. Er is er nog een: het waterbedeffect. Linkse stemmers hebben moeite met regeringsdeelname omdat er altijd belangrijke dingen moeten worden uitgeruild. Dat is de aard van het beestje. Verschillende gelijksoortige partijen geeft de teleurgestelde kiezer dan de mogelijkheid om volgende verkiezingen voor de andere te kiezen, zodat het netto aantal zetels op pijl blijft.

Jozias2
Jozias22 jan. 2021 - 21:20

Als ik de reacties hieronder lees kun je al een behoorlijke analyse maken waar het mis gaat met 'links': - je eigen morele gelijk als centrum van het universum zien. - almaar klagen over neo-liberalisme wat een niche discussie is en voor de gemiddelde kiezer helemaal geen onderwerp is wat op die manier speelt. - vanuit het perspectief van extreem links iedereen die iets minder links is wegzetten als rechts, extreem rechts en racistisch. - stellen dat de te rechtse koers van PvdA en GL kiezers weggejaagd heeft. Dat kan zijn maar deze kiezers zijn niet naar de 'linksere' partijen gegaan wat je dan wel zou verwachten. - veel partijen uitsluiten, FVD en PVV snap ik nog maar zonder VVD, CDA, D66, en zelfs PvdA ga je dus niet aan 75 zetels komen en ben je een subgroepje in de marge en ben je heel principieel maar weet je dat je weer 4 jaar kunt klagen over Rutte, neo liberalisme en dat de kiezer het niet snapt.

3 Reacties
Marinus Calamari
Marinus Calamari3 jan. 2021 - 10:45

Het lukt links niet om met een verhaal te komen dat even simplistisch is als het rechtse verhaal. Links blijft zich maar op de realiteit baseren, terwijl dat alleen maar leidt tot ingewikkelde oplossingen voor de ingewikkelde problematiek van de echte wereld. "Grenzen dicht" of "Minder, minder, minder Marokkanen" is nu eenmaal sneller uitgelegd dan de linkse visie op immigratie. Overigens bedient de VVD zich van dezelfde verdeel- en heerstechnieken als de extreemrechtse afsplitsingen van de VVD, alleen loopt de hetze tegen bijvoorbeeld uitkeringsgerechtigden, die heel reëel gevolgen heeft voor die uitkeringsgerechtigden, een stuk minder in het oog als de meer racistische variatie op dat thema van de PVV.

Mr Ed
Mr Ed3 jan. 2021 - 11:25

"“Grenzen dicht” of “Minder, minder, minder Marokkanen” is nu eenmaal sneller uitgelegd dan de linkse visie op immigratie." Is er een linkse visie op immigratie? GL heeft iets van een visie, maar PvdA en SP zijn uitermate onduidelijk op dit onderwerp.

Jozias2
Jozias23 jan. 2021 - 13:21

Dat ben ik deels met je eens. Vooral de PvdA is niet in staat om op zich goede punten goed uit te leggen. Sp grijpt mi naar links populisme. Maar zou het ook niet kunnen komen doordat het met de meeste mensen in Nederland eigenlijk best wel goed gaat en dat de meeste problemen van de traditionele achterban al voor een groot deel opgelost zijn of nu vanuit een andere hoek komen.

Bert de Vries
Bert de Vries2 jan. 2021 - 19:42

De auteur maakt glashelder wat er mis is. Hij noemt D66 tamelijk links. Kletskoek. D66 is economisch uiterst rechts, en wie economisch uiterst rechts is, kan per definitie niets uitrichten tegen armoede. Zo iemand komt niet veel verder dan grachtengordelgeleuter over de verliezers van de globalisering. Waarmee de groep wordt aangeduid die haar leven lang in armoede zal verkeren, net als haar kinderen en kindskinderen. Zo iemand is al helemaal kwijt dat de PvdA een partij voor de arbeiders zou moeten zijn, de slecht betaalde handwerkers en hun kantoorbroeders. Zo iemand heeft er geen seconde bij stilgestaan dat niemand in de PvdA zich nog soxcialist durft te noemen. Zo iemand heeft veel oog voor de broedergemeenschap die de EU zou moeten zijn, en ziet niets van de winstgemeenschap die de EU is voor het bedrijfsleven, vooral door het drukken van de loonkosten. En zo iemand ziet al helemaal niet, dat deze rechtsbroekerij van links voor legio burgers duidelijk is, en voldoende reden om zich teleurgesteld van links af te keren. En dat de SP uit de EU wil, is kletskoek. De SP wil een EU die niet wordt ingericht om het belang van het bedrijfsleven te dienen. Het wil een EU waarin solidariteit centraal staat in plaats van ondernemerswinst. Kockelmans zou zijn vooroordelen moeten achterhalen om wat minder oppervlakkig te duiden.

7 Reacties
SpijkerMaarten
SpijkerMaarten2 jan. 2021 - 21:41

@Bert. Toch weet de SP ook de stemmen niet te trekken. Hoe komt dat dan, volgens jou?

tempest
tempest2 jan. 2021 - 22:25

Kockelmans heeft misschien onterechte vooroordelen over de SP, maar U heeft ook duidelijke oordelen over wat links is. Tegenwoordig is er, naar Amerikaans model, een uitermate kapitalistische linkse beweging (Voor globalisering, voor marktwerking, voor handelsakkoorden, voor de EU). Ook de klassiek liberale stroming noemt zich geregeld links: gericht op persoonlijke vrijheid en meer democratie. En zo kan je nog tig andere stromingen noemen die zichzelf ook links vinden die erg weinig met het verheffen van de arbeider te maken hebben (de identiteit-politieke "woke" stroming, dierenwelzijns-activisten, milieu en klimaat etc.) De term "links" is gigantisch breed en daardoor helemaal niet zo nuttig meer om onze politieke partijen te duiden.

The Apple
The Apple3 jan. 2021 - 0:08

Als de auteur stelt dat D66 "tamelijk links" is, dan is hij niet oppervlakkig, maar laat hij zien op welke plaats van het politieke spectrum we hem zullen moeten plaatsen. Hij identificeert zich met D66 of iets dat rechts daarvan staat. Links is hij met zekerheid niet!.

Paul Spijkers
Paul Spijkers3 jan. 2021 - 0:45

Dat is zo. D66 is een politiek economische rechtse partij met een links identitair sausje. Of, anders gezegd, D66 is voor mensen die denken dat ze links zijn, maar niet sociaal kunnen denken omdat ze hun eigenzinnigheid te belangrijk vinden.

EricDonkaew
EricDonkaew3 jan. 2021 - 4:40

@Bert de Vries: Hij noemt D66 tamelijk links. ---------------------------------------- Wel even goed lezen. Kockelmans heeft het over de situatie in 1998. En toen was D66 echt wel een beetje links van het midden. Pas veel later kwam Alexander Pechtold en de gevolgen daarvan zijn bekend.

poeslief
poeslief3 jan. 2021 - 7:26

Mee eens. Cosmetische oplossingen worden aangedragen zoals fuseren & een charismatische leider op links maar niks hoor ik over wat "links" zonder de strijd arbeid vs. kapitaal nu eigenlijk nog "links" maakt. Alle andere uitgedragen idealen zijn geleend van het liberalisme, maar dat schijnt vloeken in de ooit-waren-wij-links-kerk te zijn. Er is ook op een stukje SP na geen enkele linkse partij die zich primair in durft te zetten voor de onderkant van de NL samenleving want er zijn altijd wel slachtoffers ergens anders op deze planeet wiens slachtofferschap zo veel zwaarwegender schijnt te zijn, zo veel dat de onderkant van de samenleving hier zich maar dient te schikken want anders zijn ze reterechts, en dan is alles geoorloofd. De huidige linkse kliek politici bestaat uit te veel volgevreten, met door de burgers opgebrachte bovenmodale inkomens en van dito pensioen voorziene, huizen bezittende, veel met het vliegtuig reizende, nimmer in actieve zin het goed voorbeeld uitdragende maar altijd anderen de normerende maat nemende uiterst hypocriete bureaucratie adepten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jan. 2021 - 7:37

Juist! Niets aan toe te voegen. Maar dat van die vooroordelen van hem, dat wisten we toch al? Ik reageer al vaak niet eens meer op zijn stukjesschrijver.

Folkert2
Folkert22 jan. 2021 - 19:27

Nee, de juiste vraag is. Gaat het nog niet slecht genoeg in dit land dat men niet meer op links stemt. Ik heb heel wat te zeiken op links, maar uiteindelijk stem ik altijd op een linkse partij. Maar schijnbaar gaat het in dit land zo goed dat menigeen op de VVD blijft stemmen. Dat de VVD al decennia de ruggengraat vormt van het landsbestuur is in mijn ogen onbegrijpelijk. Enfin, wellicht dat de linkse partijen iets meer aan branding moeten doen. De huidige partijprogramma`s zijn namelijk niet zo slecht, alleen die boodschap komt niet aan bij de kiezers.

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers3 jan. 2021 - 0:52

Het maakt niet uit of het goed of slecht gaat. In recessies kan men ook voor ultra rechts kiezen. bv omdat ze lagere belastingen willen, of dat hen wijs gemaakt is dat links veraders of lapzwanzen zijn die niet hard optreden tegen 'anderen'. Nee, de oorzaak of oplossing ligt elder. Volgens mij zijn de linkse partijen te meegevend en status quo lustig. Of, anders gezegd, niet links of activistisch genoeg.

Folkert2
Folkert23 jan. 2021 - 2:00

Om meteen maar met de deur in huis te vallen de diversiteitsparagraaf bij de PvdA: 'Piet zal veranderen', Ik denk dat deze transitie allang gaande is en het van bovenaf opleggen zal alleen maar die transitie tegenwerken. Voor 2025 een slavernijmuseum dat verplicht door alle schoolklassen bezocht moet worden Ben ik niet tegen, mits andere musea ook verplicht blijven. "en alle werknemers in de publieke sector krijgen een 'cursus omgaan met vooringenomenheid'." En hier gaan er wel alarmbellen af. Iedere ambtenaar moet al een eed afleggen. De meeste ambtenaren handelen naar eer en geweten. Gaat het fout? De casus bij de belastingdienst laat zien dat het afentoe fout gaat. Allicht handhaven voordat men weer inhoudsloos besluiten gaat nemen. De aanname dat iedereen die werkzaam is in de publieke sector last heeft van een vooringenomenheid is een vooringenomenheid zelve. Dus de PvdA-ers die zich hard hebben gemaakt om deze paragraaf opgenomen te krijgen in het partijprogramma zijn de eersten die we naar de heropvoedingskampen moeten sturen. Daarnaast is de cursussenfabriek een lucratieve business voor kwakzalvers. Jan en Hassan die dagelijks om 5 uur op de bouw staan hebben helemaal niets aan dat deze cursussen worden gevolgd door ambtelijk Nederland maar een hoogopgeleid nutteloos werkeloos deel van Nederland kan wel aan de slag door middel van deze cursussen. Jan en Hassan willen gewoon een sociaal vangnet mochten ze arbeidsongeschikt raken. Jan en Hassan willen dat hun kinderen gebruik kunnen maken van alle faciliteiten die dit land te bieden heeft na gelang de capaciteiten die men in huis heeft. Daarnaast willen ze betaalbare zorg en huisvestiging. Jan en Hassan willen helemaal niet dat gemeenschapsgeld verbrast wordt binnen de hoog opgeleide klasse aan cursussen die toch nergens toe leiden. De A staat voor arbeiders. En die zijn er nog steeds in dit land. Pakketbezorgers, verpleegsters, horecamedewerkers, leraren, winkelmedewerkers, bouwvakkers en ga maar zo door. Dit land telt nog steeds miljoenen arbeiders. A staat niet voor academici en hun lucratieve curussen handel. Zij zijn al ruimschoots vertegenwoordigd in de TK. Maar zelfs een partij die gereduceerd werd tot 9 zetels kan dit niet bedenken.

LaBou
LaBou 3 jan. 2021 - 6:54

Je stemt SP? Dat had ik nou niet achter je gezocht.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 jan. 2021 - 7:56

@Folkert. Die identiteit politiek is inderdaad vaak een afleiding van wat de basis politiek zou moeten zijn. Bezig blijven maar niks doen, en dat trekt geen stemmen of vergt geen structurele verandering. Maar het voorbeeld klopt niet helemaal. Ambtenaren krijgen ook sessies over veilig dozen op te pakken en hoe beter te zitten aan een bureau of princiepes in klanten service of hoe om te gaan met mensen met een handicap. Dat gaat OOK niet over een 'aanname' over hoe schuldig ze zouden zijn. Het is gewoon samen er over praten op een manier die ieder wat helpt. Zo ook met hoe om te gaan met mensen met verschillende achtergronden.

Left is not right
Left is not right2 jan. 2021 - 18:59

Heel erg over een kam scheren: rechts (vvd etc, ik vind pvv niet rechts) komt op voor de ondernemers, kansenpakkers. Iedereen uit die groep, of een ieder die daar bij wil horen stemt rechts. Partijen die zichzelf links noemen (sp, gl, pvda, pvdd) komen juist op voor degenen die geen kansen krijgen of kunnen pakken. Ik weet dat dit heel kort door de bocht is, maar tegen die achtergrond zal links bij eigen succes zichzelf overbodig maken. Als ze mensen immers weet op te rapen naar een beter bestaan zullen die mensen daarna beter af zijn door richting het electorale midden op te schuiven, want betalen voor utopieën rondom klimaatneutraliteit en migranten (dus niet echte vluchtelingen) kan niet af van het net opgebouwde inkomen. En dus zoekt links continu naar nieuwe zwakkeren om aanhang te behouden. Eerst waren dat de arbeiders, daarna de allochtonen en inmiddels door links als zielig gelabelde groepen rondom thema’s als een klimaatcrisis (ipv dit realistisch als een uitdaging/kans te zien), genderneutraliteit, wokeness, intersectionaliteit etc. Links verzint problemen om maar als hoeder van die uitdaging te kunnen optreden. Alleen de groep mensen die dit echt aanspreekt is marginaal en dus ook het aantal zetels. Pas als links de minder vermogende helft van NL over de volle breedte weer weet aan te spreken (en die groep is op uitzonderingen na helemaal niet zielig, maar hebben wel hun uitdagingen) begin ik me als VVD stemmer pas weer zorgen te maken. Zolang Henk en Ingrid als racisten worden neergezet omdat ze Zwarte Piet & Sint willen vieren en zich zorgen maken over het feit dat er in de tram in hun buurt nauwelijks Nederlands gesproken wordt, brengt de PVV door het afenemen van stemmen van links de overwinning weer op een presenteerblaadje aan “oud-rechts” (CDA, VVD met wat partijen daar omheen).

3 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer2 jan. 2021 - 21:33

Zowel rechts als links biedt oplossingen aan, alleen rechts doet dit door zich te verheffen en afstand te creëren tussen anderen. Wat pas echt een illusie is. Want dat kan je niet onbeperkt doen. Je kan niet elk mens verheffen van elkaar. Links doet dit door alles en iedereen gelijk te trekken. Waarbij het natuurlijk uitmaakt in welke vorm. Als je iedereen gelijktrekt als zombie is dat angstaanjagend. Als je iedereen gelijktrekt als miljonair is dat natuurlijk een paradijs op aarde en je kan altijd de lat nog verhogen om iedereen gelijk te trekken als tbiljardair!

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten2 jan. 2021 - 21:43

De PVV stemt nagenoeg altijd met de VVD mee. Ze roepen links, maar zijn rechts.

Mokker
Mokker4 jan. 2021 - 16:51

@Maarten Klopt niet wat je zegt, Maarten, oppositiepartij PVV stemt in 56% van de gevallen anders dan de VVD, terwijl coalitiegenoot CDA 90% meestemt. Hier te controleren: https://stukroodvlees.nl/hoe-stemmen-de-politieke-partijen-in-de-tweede-kamer/ Neemt niet weg dat PVV wel op veel standpunten rechts is, maar als oppositiepartij wel geneigd is zich te profileren tegen de regeringspartijen, misschien wel omdat ze het niet rechts genoeg vinden?

Deugkeizer
Deugkeizer2 jan. 2021 - 18:40

Linkse partijen kunnen pas echt floreren als ze mensen met een migrantenverleden aanspreken. Maar vele zijn over de linie nog te rechts georiënteerd. Links moet op dat vlak een sociaal plan bieden.

1 Reactie
Mickeymouse2
Mickeymouse23 jan. 2021 - 7:27

Opmerkingen als deze zorgt exact voor de teloorgang van links. Slechts 13,9 % van de mensen in nederland heeft een niet-westerse achtergrond, als je je alleen daar op richt krijg je dus nog minder stemmen. Stop toch eens met deze onzin en zorg voor verbetering van de positie van mensen in het algemeen en probeer geen kunstmatige verschillen te creëren.

Joop Schouten
Joop Schouten2 jan. 2021 - 18:35

Onderling liggen ze te bakkeleien over details. Dat levert niets op. Daarnaast bestaan er enorme inhoudelijke verschillen. De PvdA en GroenLinks zijn beide neoliberaal. Helaas is de SP onzichtbaar en ouderwets.

Markzelluf
Markzelluf2 jan. 2021 - 18:22

Valt het nu werkelijk niemand op dat linkse partijen al jaren niet meer opkomen voor de ( korte termijn) belangen van hun potentiële achterban? De SP en GL gaan om allerlei principiële redenen niet in een kabinet zitten dat niet links is (een zo’n kabinet hebben we nooit gehad, al deed Den Uyl een poging) en de PvdA zet linkse idealen meteen over boord als ze kunnen regeren. Logisch ook, want de leden van die partij vind je eerder binnen de hogere middenklasse en hun belangen worden zeker zo goed behartigd door cda en vvd. Dus dat wisselgeld betalen ze snel (al is de prijs bij de volgende verkiezingen steeds erg hoog),

Frans Cobben
Frans Cobben2 jan. 2021 - 17:41

de linkse en sociale toekomst is democratisch, groen, internationaal, open en vrij, NIET centraal, gesloten, nationaal en star!

3 Reacties
tempest
tempest2 jan. 2021 - 22:56

"democratisch, groen, internationaal, open en vrij" Democratisch, internationaal, open en vrij is juist de kern van klassiek liberaal denken. En tegenwoordig halen die er meestal ook "groen" bij. ‘Groen’ is immers helemaal in de mode bij het gehele politieke spectrum. Gekscherend: dus volgens jou is de toekomst van links juist rechts? Al die dingen zegen niet over de welvaartsverdeling, het bestrijden van armoede, het bieden van goede kansen en het vinden van een plek in de samenleving voor iedereen. Zeker "groen" heeft ook gigantische invloed op de algehele welvaartsvoorziening, waardoor maatregels al snel schuren. En ook "internationaal" raakt de welvaart van hele specifieke groepen en dat is absoluut een vorm van willekeur. Lokale nationale regels zijn gigantisch belangrijk om je samenleving te organiseren, want anders is de schaal veel te groot en verlies je vele mensen uit het oog. Als voorbeeld van wat betreft ‘internationaal’ wat ik bedoel: een overheid kiest ervoor een gigantische haven aan te leggen of een vliegveld, of bepaalde vormen van fossiele energie niet te belasten, of voor afspraken rond post-tarieven welke China als ontwikkelingsland bestempelen. Dat zijn allemaal keuzes van de nationale overheden die specifieke groepen hier negatief raken en die niet meer of minder willekeurig zijn dan "starre, gesloten" maatregels als importheffingen of collectieve arbeidsafspraken op nationaal niveau.

Satya
Satya3 jan. 2021 - 0:33

Richt jij maar een partij op. Dat is wat ik bij alle linkse partijen mis.

poeslief
poeslief3 jan. 2021 - 8:03

Internationaal maar niet centraal. Hoe wilt u dat in een vat gieten? De koers die "links" nu vaart leidt eerder naar totalitair, landschap vervuilende technische "oplossingen" als groen presenteren en internationale dictatuur van bureaucraten. "Links" schermt met diversiteit maar streeft naar 1 goedgekeurde mening per issue voor alle mensen die er wel allemaal divers uit mogen zien. "Links" schermt met verbinden maar bedoelt kritiekloos in de pas lopen, en bij tegengeluid blijkt hun bindingsdrang sneller dan snel ineens blinde haat te zijn. "Links" schijnt affiniteit te hebben met de underdog dus die rol past hen prima. De zogenaamde linkse politici in dit land lijken mij meer bezig te zijn met hun eigen belangen om op het pluche te blijven plakken dan dat zij op opvolgers van Domela Nieuwenhuis lijken. Klaver, Halsema, Timmermans, Asscher; die zijn niet links, links is hun voertuig, hun verdienmodel. De toekomst van links is opnieuw beginnen, helemaal opnieuw, vanaf de bodem.

Frans Cobben
Frans Cobben2 jan. 2021 - 17:02

de overheid is al groot genoeg, sociale politiek moet meer kijken naar maatschappelijke organisaties en onderlinge hulp door vrije burgers!

Wappie Kappie
Wappie Kappie2 jan. 2021 - 17:00

De gemiddelde kiezer is zich veel minder bewust van links of rechts als dat we denken. De gemiddelde kiezer zoekt een partij die zich inzet voor de belangen van de kiezer. Ik denk dat verrassend veel mensen twijfelen tussen de PVV of de PvdA/SP. Politiek gezien is het extreem rechts tegenover links, maar die mensen zoeken gewoon een beetje koopkrachtverbetering en geen verdere afkalving van sociale voorzieningen. Kort gezegd welzijnsverbetering. Dus meest charismatische leider die het meest stelling verkondigd dit te zullen regelen zal die stemmen wel gaan krijgen. Dingen zoals milieu en diversiteit zijn voor veel mensen een luxe van hogere orde. Die zijn bezig met andere zaken zoals uit de schulden komen en de energie- en zorgkosten binnen de perken houden. Of domweg je baan houden en een huis hebben waar jij je thuis voelt. Links kan een hoop winnen door zich weer te gaan bekommeren om Jan en Ingrid. Maar ja... Dat noemen we tegenwoordig populisme en dat besteden we uit aan erg rechts.

2 Reacties
Satya
Satya3 jan. 2021 - 0:54

Daarvoor moet je dus niet bij de pvv wezen. Waar dat idee vandaan komt begrijp ik niet. Net als het idee dat de pvv om de zorg geeft. Uit stemgedrag blijkt altijd iets anders. https://www.trouw.nl/nieuws/vergis-je-niet-ook-op-economisch-vlak-is-de-pvv-keihard-rechts~bdb6de73/ https://sdproducties.wordpress.com/2016/01/05/isay-wat-kwam-er-terecht-van-12-jaar-beloftes-van-geert-wilders/

NoahAmber
NoahAmber4 jan. 2021 - 10:34

@Wappie Kappie 2 januari 2021 at 18:00 De gemiddelde kiezer is zich veel minder bewust van links of rechts als dat we denken. De gemiddelde kiezer zoekt een partij die zich inzet voor de belangen van de kiezer. Bijna goed. De kiezer zoekt een partij die zich het beste inzet voor zijn/haar belangen

DenFlexwerker
DenFlexwerker2 jan. 2021 - 16:26

Een grote linkse partij. Zo iets als Labour in het UK? Loopt ook niet, die heeft ook historische klappen gekregen. Die gezamenlijke kieslijst gaat weinig doen. Ja, je hoeft onderling niet meer te vechten om de laatste korstjes brood maar het blijven korstjes brood. Vreemd genoeg zijn er zat stemmen te halen. Het feit dat we al voedselbanken hebben en werkende armen. De potentiële stemmers zijn er. Vergeet dus fusies: gaan niets helpen. Tijd om de vinger eens op de zere plek te leggen. Klaver vond een paar jaar geleden dat zijn partij de bedrijfskantines in moest: daarmee dus aan te geven dat zijn partij daar geen plek had. De PvdA is al lang de achterban bij de arbeiders kwijt. Alleen de SP heeft wat contacten maar is haar glans kwijt. Zie labour, de potnetiele kiezers wilde Brexit, labour luisterde niet dus werd labour gedecimeerd. Nederlands links is bezig met zielige mensen uit het buitenland, van het gas af en andere zaken die zij leuk vinden. Maar voedselbanken en flexwerk: geen prioriteit (oké, de SP is daar wel tegen bezig). Waarom zouden mensen dus op links stemmen als links er niet voor hen is maar vooral voor zichzelf?

3 Reacties
itsme3
itsme32 jan. 2021 - 23:08

Het probleem van Labour heette Corbyn. En het feit dat Corbyn ook voor de Brexit was.

DenFlexwerker
DenFlexwerker3 jan. 2021 - 10:41

@itsme: Corbyn hielp niet. Verder was er in de UK een meerderheid voor Brexit. Referendum bewees dat. Het feit dat de rode muur over liep naar een partij met als motto: "get Brexit done" zegt het al.

JasDon
JasDon3 jan. 2021 - 15:08

"Verder was er in de UK een meerderheid voor Brexit" Er stemde een meerderheid voor Brexit, er zijn de nodige factoren geweest waardoor de tegenstemmers in kleinere getalen zijn komen opdagen.

TwoTone
TwoTone2 jan. 2021 - 15:56

Voor de Pvda is Nederland niet groter dan Amsterdam, en dan ook nog binnen de ring. Laat er nou nauwelijks overeenstemming zijn tussen dit smaldeel van Nl en de rest van Nederland. De Pvda wil helemaal geen grote partij zijn, ze zijn een niche partij voor het best betaalde deel van de ambtenarij en semi ambtenarij, oftewel een kopie van D66.

Poeh, poeh
Poeh, poeh2 jan. 2021 - 15:48

Wel of niet fuseren is een aardige discussie, maar waar het écht om gaat, is uit te zoeken waarom rechts en gematigd rechts voor veel kiezers goed bevalt. De welstandsnorm die aan rechts voorheen werd toegekend is redelijk opgeschoven naar wat daaronder zit en zodoende goed aansluit bij hoe de gemiddelde portemonnee eruit ziet. Klimaat, energiebeleid, natuur is mooi en ambitieus bij links, maar je kunt er lastig van eten als daarvoor moet worden ingeleverd. Zo lang links niet zorgt voor een geloofwaardig en financieel transitieplan voor hun ambities, zal de keuze richting portemonnee doorslaggevend blijven.

3 Reacties
Gerygrr
Gerygrr2 jan. 2021 - 16:05

De portemonnee Poeh poeh, is leeg. De middengroepen en lagere inkomens hebben door paars te veel ingeleverd. In een stad als Utrecht zie je vooral in reageerders op stadsberichten de gevoelens van degenen die zich slachtoffer voelen van het neoliberale beleid. Vooral Groen Links moet het ontgelden. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor geldverspilling en linkse hobby’s. Het verklaart de weerzin voor links, het is duur en arme mensen moeten meer belasting betalen. Zelfs Klaas Knot pleit voor vermindering van de loonbelasting! Links kan alleen zelf èn gezamenlijk bakens verzetten door niet met rechts te gaan regeren! Voor de verkiezingen een niet meer te ontbinden akkoord sluiten en het Samsomcomplex achter ons laten.

The Apple
The Apple2 jan. 2021 - 16:19

Jouw eten komt niet in gevaar Poeh, poeh. Eigenlijk wil je weten hoe jij je plastic speelgoed en je vervuilende vervoersmiddelen kunt behouden in het kader van een duurzame economie. Het antwoord daarop is simpel: NIET!

poeslief
poeslief3 jan. 2021 - 8:20

@The Apple Uw reactie is exemplarisch voor het failliet gaan van links; scheldkanonnades, vol op het orgel gaan en op de persoon spelen incl. demoniseren maar de heikele punten die aangedragen worden die worden nooit beantwoord want het is voor iemand zoals u te veel gevraagd om zelf de hand in eigen boezem te steken want u wijst uw hele leven lang 24/7 naar de ander als u problemen ervaart want het ligt nooit aan appel en appel zijn peergroup.

Thuiszitter
Thuiszitter2 jan. 2021 - 15:26

Sinds 2012 stem ik op de Piratenpartij, voor mij de enige partij op de linkerflank die mij aanspreekt. Verstand heeft van het internet, de privacy hoog heeft staan, progressieve ideeën en een partij die internationaal samenwerkt . Zo jammer dat zij geen zetel hier weten te bemachtigen, hopelijk in maart lukt het wel. Info: https://piratenpartij.nl/

3 Reacties
JasDon
JasDon2 jan. 2021 - 17:58

Daar valt mijn stem ook regelmatig op, gewoon zuiver progressief zonder de achterlijke identiteitspolitiek die bij GL om de hoek komt kijken. Ik verbaas me ook door populistische stukjes van GL'ers op deze site steeds meer over de verbinding tussen de PvdA en GL.

Dehnus
Dehnus2 jan. 2021 - 20:09

Inderdaad, hoewel bij1 mij ook wel trekt tegenwoordig. Al was het alleen maar om iemand in de kamer te krijgen waar Rechts zich groen en geel aan gaat ergeren dat ze er is :P. Daar komt hun anti kapitalistische programma dan ook nog eens boven op :).

Karingin
Karingin2 jan. 2021 - 22:10

High Five!

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen2 jan. 2021 - 15:24

Tja, onder druk wordt alles vloeibaar. Toch is fuseren in zekere zin ook erkennen dat je definitief terrein verliest. Dat was ook zo bij de confessionele partijen die opgingen in het CDA. Aan de andere kant, ik kan me nog een peiling uit 2006 herinneren (nb dus ná de Fortuynrevolte) waarin de PvdA 60 (!) zetels behaalde. Dus zo definitief hoeft het ook weer niet te zijn, het electoraat is vooral veel volatieler geworden. Nou ja, eerst maar eens kijken wat het pact tussen de PvdA en GL op gaat leveren.

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 jan. 2021 - 19:00

Dat geldt dan vooral de KVP en in mindere mate voor de CHU. De ARP bleek de zes verkiezingen voor die van 77 een stabiele partij.

GoudenBergen
GoudenBergen3 jan. 2021 - 1:20

@Kees De historische race tussen de PvdA en de VVD in 2012 leverde deze twee partijen samen maar liefst 79 zetels op. De PvdA-kiezers probeerden Rutte uit het torentje te houden en omgekeerd. Uit die verkiezingsstrijd stamt ook de iconische "Milliband-foto" van Emile Roemer: https://www.mistermotley.nl/art-everyday-life/hoe-de-dingen-ons-bewegen

Martinel
Martinel2 jan. 2021 - 15:19

Onzin verhaal. Als uitermate links zie ik persoonlijk geen heil meer in de SP waar ik jarenlang Renske Leijten heb gestemd. Tot 2005 altijd GL gestemd, ook na de fusie dus, terwijl ik CPN-er was. GL is nu neoliberaal geworden sinds Femke Halsema aan het roer stond, afgehaakt dus. Lilian Marijnissen heeft het niet. Haar vader had het juist wel. Marijnissen de dochter helt teveel over naar dat neoliberale. Daarom mijn stem niet meer. Welke partij dan wel? Voor mij is dat de PvdD geworden (links, realistisch en voor een systeemverandering). Trouwens als je het stemgedrag van Denk beziet, dan is die partij ook te kwalificeren als vrij links. De PvdA heb ik nooit gestemd, gladde aal Bos, Samsom etc en niet te vergeten de onvergetelijke Dijsselbloem. Asscher moet weg, buiten kijf. Snap dus ook niet hoe die mensen zich nog durven te profileren als links. En D'66, zo neoliberaal als de pest, dus die hoort in het rijtje links sowieso niet thuis. Wat links ontbeert is oppositie voeren ipv dat halfzachte meedenken met Rutte en co en vervolgens als 'constructieve' meelopers in de media worden afgeschilderd. (Dat is hun rol niet). De media die al 30 jaar of langer meedoen met alles wat de afgelopen kabinetten als koppen in de krant laten verschijnen zonder kritiek. Journalistieke wanprestaties. Tweede Kamerleden die weglopen of slapen. De oppositie bij gebrek aan transparantie is lamgeslagen, murw gemaakt met hulp van de journalistiek/media en het onderwijs.

10 Reacties
Martinel
Martinel2 jan. 2021 - 16:03

Met andere woorden: de oppositie is verdwenen, want slechts bezig met slapend wakkerblijven en Rutte zo nodig bedienen i.p.v. controleren. Daar is Rutte zooooo blij mee! Wordt ook door hem zo geprezen..(alleen de achterban van die 'linkse' oppositie ziet haar stem in neoliberaal rechts verdwijnen).

vdbemt
vdbemt2 jan. 2021 - 16:27

"Wat links ontbeert is oppositie voeren ipv dat halfzachte meedenken met Rutte en co en vervolgens als ‘constructieve’ meelopers in de media worden afgeschilderd." Inderdaad. OF worden afgezeken omdat je je wél aan je principes houdt en niet mee wilt lopen, zoals GRL. Mijn partij is ook PvdD.

Martinel
Martinel2 jan. 2021 - 17:08

@vdBemt helemaal juist (in mijn optie dan he) Als je als partij je eigen standpunten hoog houdt wordt je afgezeken en afgedaan als niet constructief. Dat is de stand van het land. Als je niet mee wilt doen met de Ruttes ben je een loser. Terwijl de controle ontbreekt. De Rutte-doctrine heeft mij de ogen geopend. Alles achter de pet houden en zo min mogelijk inzage in beleid. Voor mij is de politiek dood. Dankzij Rutte, Dekker, Zijlstra, Opstelten, Teeven, Dijkhoff, Becker, van Toorenburg, Buma, Segers, Samsom, Bos, Kok, Dijsselbloem, Asscher, Bos, Kok, Hoekstra, Wiebes, Koolmees, Pechtholt, Dijkstra, en ja ook Omtzigt (fractiediscipline), de Jonge, Rutte, en noem ze allemaal maar op die dit land gemaakt hebben tot een racistisch en fascistisch ikke ik land. ik zal menigeen vergeten. Eigenlijk iedereen die dit land tot het walgelijke land gemaakt heeft wat het nu is.

Martinel
Martinel2 jan. 2021 - 18:00

Onder de pet...

Mark Huysman
Mark Huysman2 jan. 2021 - 18:10

Volgens mij moet je niet alleen naar de lijsttrekker kijken maar vooral naar wat voor gewicht een partij in de maatschappelijke strijd legt. De PvdD speelt b.v. geen enkele rol vakbondsstrijd of in strijd voor lagere huren of een andere gezondheidszorg. De SP doet dat wel. Ik heb veel kritiek op de SP en ik vind dat ze een cruciale fout hebben gemaakt met hun benadering van de jongerenorganisatie en van linkse opposanten, maar de partij is nog steeds wel de sterkste kracht in dit land tegen het neoliberalisme. Daarnaast vind ik Bij1 interessant omdat ze een uitgesproken links, antikapitalistisch programma hebben en omdat ze antiracismestrijd centraal stellen.

Paul250371
Paul2503712 jan. 2021 - 18:54

Helemaal eens om practisch dezelfde redenen. Ik zit alleen aan BIJ1 te denken ipv PVDD.

komputerhulp
komputerhulp2 jan. 2021 - 20:02

vdbemt. Mijn partij is ook PvdD. Je kan ook beter vóór een rund dan óp een rund stemmen

vdbemt
vdbemt3 jan. 2021 - 10:19

@Mark Huysman. Dat ik ooit nog op een andere partij zal stemmen dan de PvdD (zij hebben de beste kerngedachte van samenleven op en met de planeet), acht ik onwaarschijnlijk. ALS......dan zou de SP een optie kunnen zijn. Of weer GRL. Maar ik zie dat niet gaan gebeuren. Ik denk dat je te weinig ziet van wat de PvdD over de woningmarkt en de zorg vindt. Standpunten zorg (gecopieerd van de website. Sorry voor de grote letters.) BELANG PATIËNT VOOROP IN THUISZORG BEZUINIGINGEN JEUGDZORG TERUGDRAAIEN BEZUINIGINGEN MANTELZORG TERUGDRAAIEN DIERENWELZIJN VOOROP BIJ GEBRUIK GEZELSCHAPSDIEREN IN DE ZORG DIVERSITEIT IN DE ZORG KEUZEVRIJHEID BIJ EUTHANASIE KLEINSCHALIGE ZORG MAATSCHAPPELIJK DEBAT OVER HULP BIJ ZELFDODING BIJ VOLTOOID LEVEN SOLIDARITEIT IN DE GEHANDICAPTENZORG SOLIDARITEIT IN DE OUDERENZORG STERVENSWENS ZET IN OP BESTRIJDEN CORONACRISIS ÉN VOORKOM NIEUWE UITBRAKEN

vdbemt
vdbemt3 jan. 2021 - 10:21

@Komputerhulp :-))

Mark Huysman
Mark Huysman3 jan. 2021 - 11:54

@vdbemt Dat zijn op zich goed punten maar de SP heeft meer dan goede punten en voert ook actief campagne, bv voor een Nationaal Zorgfonds. SP-leden zijn actief in de vakbond en hebben zich b.v. verzet tegen het slechte pensioenakkoord en zijn nu betrokken bij de campagne voor 14 euro minimumloon. Ik denk dat we geen betere politiek krijgen door puur voorstellen in het parlement maar dat er maatschappelijke strijd geleverd moet worden en daar is de SP veel meer in betrokken dan de PvdD.

korheiden2
korheiden22 jan. 2021 - 15:17

Vroeger was de PvdA de partij van de arbeiders, die stemde je omdat dat goed was voor je inkomen en de positie van werknemers. Het huidige beleid gaat veel meer over identiteit, klimaat en gender neutrale toiletten. De PvdA is vervreemd van zijn achterban en moet zeker niet samen gaan met de grootstedelijke yuppen van GL. Eens met Joe Speedboot : een beter programma zou helpen.

The Apple
The Apple2 jan. 2021 - 15:16

Dit is de meest absurde analyse die ik in tijden heb gelezen. D66 links ?!!! Waarom verwijst de schrijver niet naar het samengaan van de gristelijke partijen? Hoeveel zetels hadden de KVP, de ARP en de CHU opgeteld voordat ze samen verder gingen als het CDA? Dit is "cherrypicking" in zijn meest brutale vorm. Hoeveel zetels had de PvdA voordat ze met de VVD samen in één regering gingen zitten? Asscher en Samson zijn de architecten van de ondergang van de PvdA. De één heeft nu een luizenbaan in Brussel als hulpje van die andere mooiprater en is zo verstandig niet teveel in de schijnwerpers te gaan staan. De andere is nu partijleider en wordt als woordkunstenaar slechts overtroffen door Rutte himself. Als je naar doe twee zit te luisteren, dan weet je vijf minuten daarna al niet meer waar het over ging, alleen dat het net leek alsof de één voor was en de ander tegen. Wilders spreekt tenminste duidelijke taal. Het slaat nergens op, maar hij is gewoon lekker racistisch en hij geeft tenminste onmiskenbaar iemand de schuld, daar heb je tenminste wat aan. Asscher mocht onlangs nog even zijn persoonlijke rol in dat kabinet van Rutte duidelijk maken. Daarbij ging hij diep door het stof; door de modder zeg maar.. Maar Asscher is nog steeds partijleider, om te onderstrepen dat hij in niets verschilt van Rutte, Wiebes, Wopke, Dijsselbloem en de rest van dat neo-liberale boevenpak. En een paar dagen geleden kwam Zora Duvnjak nog even voorbij om ons duidelijk te maken dat de jongeren van de PvdA er alles aan doen om de tradities in stand houden. Wie hoopt op een toekomst in de politiek moet zich op de eerste plaats verre houden van de PvdA. Wat ik vooral mis in de politiek is een echte linkse stem. Links van de SP bedoel ik.

4 Reacties
Martinel
Martinel2 jan. 2021 - 16:06

juist!!!!!!

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 jan. 2021 - 16:09

'Asscher en Samson zijn de architecten van de ondergang van de PvdA.' Vergeet Wim Kok niet. Van vakbondsman tot commissaris bij de ING..

Martinel
Martinel2 jan. 2021 - 16:16

@Speedboot, ook helemaal juist!!!

chwiedijk
chwiedijk2 jan. 2021 - 19:08

1. Joe heeft gelijk, de naam is echter: Samsom! 2. Kok, Bos en Samsom zijn o.a. de architecten. Asscher is een twijfelgeval. 3. De SP is onder Marijnissen een monarchie gebleken. Eén monarchie in ons land is meer dan genoeg. 4. Stemmen op D66: Hoe stom kun je wezen? 5. De PVV: Hoeveel leden heeft die "partij"?

Hakkepuf
Hakkepuf2 jan. 2021 - 15:15

Links is ingestort toen het electorale winkelen begonnen was. Links heeft zich geprostitueerd toen ze opzichtig de allochtone stemmen binnen wilden halen. De homo's en lesbo's werden ingeruild. Vrouwenrechten verkwanseld. De arbeider werd verwaarloosd en besmuikt 'deplorable' genoemd. Alleen de SP bleef zich voor de arbeider inzetten en werd door overig links bijkans tot xenofoob verklaard. Links kan alleen back to basic gaan en zich weer op de arbeiders, andere laagbetaalden en echte kwetsbaren gaan richten. Het zal nog wel een hele poos duren voordat ze het vertrouwen weer gewonnen hebben. Zeker wanneer je op de kieslijst van Groenlinks kijkt. De PVDA en Groenlinks zijn nu de partijen van de aan hun bureau vastgeroeste ambtenaren en de aan de Overheid verbonden consultants geworden. En het subsidieverslaafde maatschappelijke middenveld niet te vergeten. Precies die groepen die er alle belang bij hebben dat de Overheid zo groot en obees mogelijk moet zijn en de particulieren belastingverlagingen wel kunnen vergeten.

2 Reacties
The Apple
The Apple2 jan. 2021 - 16:08

Hakkepuf put zich uit in verstopte racisme en xenofobie, waarschijnlijk omdat hij zich schaamt om er openlijk voor uit te komen.

Rutger Groot
Rutger Groot2 jan. 2021 - 17:03

Erg goed gezegd, met name tav de subsidieverslaving: die is inderdaad stuitend en is tot een waar verdienmodel gegroeid, en alleen voor 'gelijkgestemden'. En bij Groen Links heeft zich de laatste tijd een enorme blinde vlek voor de extremistische islam ontwikkeld, dus dat is 'heading for disaster.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde2 jan. 2021 - 15:11

'Van de vier partijen beschikte de PPR eind jaren tachtig nog slechts over 2 zetels en de PSP over 1. De ooit machtige CPN had er nul, net als de EVP, die er nooit meer dan 1 had bezeten.' Dat waren destijds amper vier zetels. Wat je zag is dat GL daarna begon te groeien. Op dit moment zweven ze ergens rond de vijftien zetels. Dat laat zien dat een fusie veel meer is dan de optelsom van losse delen. Peter Kanne van I&O Research deed onderzoek naar een mogelijke fusie tussen PvdA en GL en ontdekte dat de bereidheid van de bestaande kiezers groot was en nog belangrijker dat de fusie ook stemmen van andere partijen (D66, SP, PvdD en Denk) zou trekken. In totaal zou een fusie tussen GL en PvdA leiden tot 40 zetels. Los daarvan is er in Nederland een grote meerderheid die een eind wil aan de politieke versnippering. Niet alleen op links maar ook op rechts. Ruim 60% zou de kiesdrempel willen verhogen, geen partijen meer met minder dan 10 zetels in de kamer. Terug naar vroeger dus toen drie grote partijen de politiek stuurden. Toch zien we nu een versplintering, iets waar de kiezer eigenlijk helemaal niet op zit te wachten. Maar wel gebruik van maakt omdat de mogelijkheid nu eenmaal geboden wordt. Kortom, het systeem moet op de kop.

6 Reacties
The Apple
The Apple2 jan. 2021 - 16:02

Waarom verwijst MartinvanderLinde niet naar het samengaan van de gristelijke partijen? Hoeveel zetels hadden de KVP, de ARP en de CHU opgeteld voordat ze samen verder gingen als het CDA? Dit is “cherrypicking” in zijn meest brutale vorm.

Wilco4
Wilco42 jan. 2021 - 21:18

@ the apple Waarom heb jij het steeds over 'gristelijk'? Vind je dat stoer? Er zijn misschien wel CHRISTENEN die hier aanstoot aan nemen. Zou je dit erg vinden, of maakt je dat in dat geval niks uit omdat Christenen niet zulke lange tenen hebben? Gewoon een vraag uit interesse

The Apple
The Apple2 jan. 2021 - 22:32

Wilco - Heb jij lange tenen? Gewoon een vraag uit interesse.

GoudenBergen
GoudenBergen3 jan. 2021 - 1:09

@Wilco @The Apple probeert christenen uit de tent te lokken maar die reageren niet op dit soort infantiel gedrag.

LaBou
LaBou 3 jan. 2021 - 7:02

Wilco, misschien omdat die mensen zichzelf als "gristenen" betitelen? En zo niet, wat dan nog?

The Apple
The Apple3 jan. 2021 - 11:14

Allemaal mis. Zo spreek ik degenen aan die zijn naam ijdel gebruiken.

gimli55
gimli552 jan. 2021 - 15:08

Van middag was er een herhaling van de presentatie van het boek: Denk groot, doe klein. Het is geschreven door Tjeenk Willink. Zijn opmerking over de principes en werkwijze van de politiek vond ik verfrissend. De meerderheid wil een daadkrachtige regering en krijgt waarom ze vraagt, een groot gedeelte van de debatten gaat over de uitvoering en de maatregelen. Vanaf nu gaat het om mijn eigen mening en denkbeelden. De principes worden vloeibaar onder druk, en dat was het duidelijkst vlak na de verkiezingen van 2012. In de neoliberale politiek is geen plaats voor principes van goed en fout. Het gaat hoofdzakelijk om de economie. Als maatregelen iets kosten, moet er op bezuinigd worden. We noemen het dan een taakstelling. Leveren ze wat op en dan vooral richting bedrijfsleven, breidt het dan uit. Er is nooit een principieel debat gevoerd over het invoeren van de marktwerking of het neoliberalisme. De politiek doet als of het ons is overkomen. Links heeft geen perspectief, is geen alternatief. Den Uyl is door rechts succesvol weggezet als ramp voor Nederland, terwijl de opvolgende kabinetten de staatsschuld hard hebben laten oplopen. De muur is gevallen en het communisme (staatskapitalisme) is mislukt. Rechts wijst nog steeds naar mislukte probeersels en terecht. Helaas is er weinig aandacht voor de sociaal democratie in Scandinavie, waar ze veel beter zijn omgegaan met de opbrengsten van de gas en olie winning. Het neoliberale systeem werd leidend en zelfs de PvdA verloor de principele veren en is neoliberaal geworden in 2012. Dezelfde personen die het nu voor het zeggen hebben, zijn geswitched. Ze hebben mee gewerkt aan de teloorgang van de sociaal democratie en aan links. GL is in mindere mate gevolgd door allerlei gedoogconstructies zoals Uruzgan. De enige partij die weerstand biedt, is de SP. Het enige wat neoliberaal rechts hoeft te doen, is de SP buiten de regeringsmacht te houden. Bij gebrek aan het zijn van een alternatief en mogelijk perspectief op verandering en hopelijk verbetering zal de SP krimpen. Vb. Het nieuwe zorgstelsel. Het enige wat neoliberaal rechts hoeft te doen, is wachten tot de rest zich aanpast en de slachtoffers van de schade van het neoliberalisme onzichtbaar maken en niet groot genoeg om invloed te hebben op het stemgedrag. Met de toeslagaffaire is het ze 10 jaar gelukt met veel politieke intimidatie, bij de meeste andere slachtoffers hebben ze de publieke opinie weten te manipuleren, dat het eigen schuld vette bult is. Daar hebben de media, die daarvan profiteren goed mee geholpen. Gelukkig zijn er afwijkingen in het systeem. Integere politici zijn er altijd geweest, en die hebben gelukkig altijd standgehouden. Helaas is er een systeem ontstaan dat de status quo vasthoudt. In de combinatie neoliberalisme en globalisme is er geen plaats meer voor links. De principiele discussie wordt niet gevoerd over duurzaamheid, sociaal contract, het vervullen van de taak van volksvertegenwoordiger. Bescherming van het systeem waar de meerderheid van profiteert en de slachtoffers onzichtbaar zijn. Behalve als incident bestrijding en heel soms als het uit de klauwen is gelopen voor een groep. Het debat zal niet gaan over de principes van het falende bestuur en het onbehoorlijke bestuur, maar over maatregelen, wetten en regels. Protocollen dat het nooit meer mag gebeuren, Terwijl zo lang de principiele problemen niet zijn opgelost, je kunt wachten op de volgende affaire en parlementaire enquete. Vb de eerst volgende over de schade van de gaswinning. Een op een vergelijkbaar met de toeslagaffaire en als incident op dit moment, de bijstand van die alleenstaande moeder en de boodschappen. Op dit moment heeft links Nederland niets te bieden, eerst moeten de principes bekend zijn en blijven, daarna moeten de piket paaltjes geplaatst worden en de grenzen van de principes weer bekend zijn. Dat geldt eigenlijk voor alle partijen, waar staan ze voor? Neoliberalisme is stilstand, corrupt en afbraak

3 Reacties
The Apple
The Apple2 jan. 2021 - 16:04

"Integere politici zijn er altijd geweest, en die hebben gelukkig altijd standgehouden." Twee op de 150 is geen reden tot optimisme.

Gerygrr
Gerygrr2 jan. 2021 - 16:13

Gimli, mee eens! Een kanttekening over de slachtoffers, die onzichtbaar zijn. Naar mijn mening worden de slachtoffers weggezet als veroorzakers van hun eigen ellende. Ze hebben immers in ons geweldige land hun kansen niet gepakt, niet hard genoeg gewerkt of geleerd....... Dan kies je vanzelf voor die onzichtbaarheid. Hoe vaker je hoort, dat iets je eigen schuld is en wij het rijkste land enz.enz.enz.

gimli55
gimli552 jan. 2021 - 21:08

@The Apple, Nee, helaas heeft in mijn ogen ook de marktwerking zijn intrede gedaan in de politiek, het is een combinatie van verdienmodel en daar afhankelijk van zijn en partij discipine en daar ook afhankelijk van zijn. De politici zijn vergeten wat hun bestaansrecht is en wat de bedoeling van de Tweede en Eerste Kamer is, de regering controleren. Ze zijn nu onderdeel van die regering geworden in het beoordelen van de "noodzakelijke" maatregelen. @Grijsje63 Dat de slachtoffers verantwoordelijk worden gemaakt van hun eigen ellende, noem ik ook ergens eigen schuld vette bult. Wanneer de politiek en de media hoofdzakelijk gericht is winnen, vergeten ze dat niet iedereen kan winnen en dat er ook verliezers zijn. Dat is dan hun eigen schuld, niet genoeg hun best gedaan. Kijk maar naar al die programma's met een win item, alle aandacht gaat naar de winnaar. Niet naar de verliezers.

[verwijderd]
[verwijderd]2 jan. 2021 - 15:01

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
LaBou
LaBou 2 jan. 2021 - 17:49

Verrek, afgezien van het taalgebruik zo hier en daar kan ik kees voor het eerst op een aantal punten nog volgen ook. Het moet niet gekker worden.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19472 jan. 2021 - 18:44

Van Arbeiderspartij naar Dierenpartij. Zie daar de teloorgang van links.

Norsemen
Norsemen2 jan. 2021 - 14:56

GL en de PvdA zouden zich op D66 moeten richten om een blok te vormen. Niet op de SP, want dan wordt je door de rest niet meer serieus genomen.

7 Reacties
Kuifje3
Kuifje32 jan. 2021 - 16:12

Haha, nee met D66 gaat het echt goed ja.

MaxMax2
MaxMax22 jan. 2021 - 17:07

Waar denk je dat de oude PvdA kiezers heen zijn gegaan? Ik zal je een hint geven, het zijn niet GL en D66......

Frans Kwakman
Frans Kwakman2 jan. 2021 - 17:20

Norseman - lijkt mij ook, de gelijke partijen in 1 partij. Dan weet je tenminste waar je voor kiest. Beter is nog om ook de VVD er bij te nemen. Duidelijkheid voor alles. Uiteraard kun je als links stemmer ook juist SP stemmen, en dat de rest je niet serieus neemt is maar zeer de vraag. Tenslotte bestaat er nog steeds een stemgeheim, en je hoeft niet te kiezen wat de borrelclub bepaalt.

LaBou
LaBou 2 jan. 2021 - 17:50

Aangezien die twee eerder rechts zijn dan links zou D66 inderdaad een logische keus zijn.

Zapata
Zapata2 jan. 2021 - 17:54

Dan kunnen ze in 1 ruk door fuseren met de VVD hebben we 1 grote neoliberale club van wegkijkers, goedpraters en andere goedlachse lieden.

vdbemt
vdbemt3 jan. 2021 - 10:32

En 'die rest' is dat liberale deel dat voor de institutionele behandeling van de Groningse aardbevingsschade, de toeslagenfraude, het gesjoemel met PAS, etc, heeft gezorgd? Het wordt tijd dat we dát serieusnemen. En die verantwoordelijken eens een keer de laan uit sturen.

Norsemen
Norsemen3 jan. 2021 - 16:46

Hoe je het ook wendt of keert, voor het volgende kabinet zal hoogstwaarschijnlijk minstens één vd partijen D66, VVD, CDA nodig zijn. En deze drie partijen willen/gaan niet met de SP regeren. Dat mag je jammer, onterecht of schandalig vinden maar dat is een andere discussie. Door een blok te vormen met de SP zullen GL en PvdA zichzelf buitenspel zetten.

realistisch rechts
realistisch rechts2 jan. 2021 - 14:46

@vdbemt uitkeringen zullen nog minder worden of zelfs verdwijnen. Er is een bepaalde pot en er komen steeds meer deelnemers en ook nog minder werkenden. De hele wereld hierheen willen halen heeft gevolgen.

3 Reacties
Karingin
Karingin2 jan. 2021 - 21:58

En dit soort simplistisch denken is precies het probleem. Een land is geen bedrijf. Mensen zijn geen productiemiddelen. En niemand zegt dat de hele wereldbevolking in Nederland (of Europa) moet wonen. Er is genoeg ruimte, en genoeg voedsel voor alle mensen op de wereld - nog wel. Misschien moet je je eens afvragen waarom er dan toch zoveel mensen creperen

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 jan. 2021 - 8:12

Je ziet wat over het hoofd. Er is geld zat, het verdwijnt alleen in toenemende mate in de zakken van een zeer select groepje superrijken zonder dat daar ook maar iets voor terugkomt. Ca 80% van wat er wordt verdiend gaat tegenwoordig richting financiële sector. Zou dat geld beter worden besteed dan zou er oa een stuk minder immigratie zijn. De grap is dat je partijen en mensen die het hardst roepen tegen immigratie te zijn daar nooit over hoort.

vdbemt
vdbemt3 jan. 2021 - 14:57

Ik mag hopen dat de uitkeringen verdwijnen. En wel omdat er dan een basinkomen voor in de plaats komt. Dat de werkenden zullen afnemen, door robotisering en digitalisering, (de oeverloze kapitalistische strijd om alleen 'winst', brengt juist werkeloosheid met zich mee) geloof ik ook. We komen niet van werkeloosheid af. Het is dan ook zinloos daar hele organisaties voor in stand te blijven houden die (zogenaamd) mensen naar werk begeleiden (opjagen) en bestraffen als het ze niet lukt. Accepteer de werkeloosheid. Dat geeft rust in de maatschappij. Rust voor al die, al dan niet gehandicapte, werkelozen, die maar geen kans krijgen. De 'nationale' gezondheid zal verbeteren (ook minder duur zijn). UWV en andere uitkeringsorganisaties kunnen gebundeld en verkleind worden: er is maar 1 systeem: basisinkomen. En wat Joe Speedboat zegt: Er is geld zat, het verdwijnt alleen in toenemende mate in de zakken van een zeer select groepje superrijken zonder dat daar ook maar iets voor terugkomt.

realistisch rechts
realistisch rechts2 jan. 2021 - 14:43

Als links ook weer eens aan de gewone nederlander zou denken, zullen ze ook weer meer stemmen gaan halen. Eigenlijk ben ik links maar ik op asielzoekers/emigratiegebied totaal niet. Dus voor mij geen links en zo zijn er zoveel.

3 Reacties
Norsemen
Norsemen2 jan. 2021 - 16:54

Waarom zou je wel een Nederlander willen helpen die je totaal niet kent , maar niet iemand uit een ander land?

Willem D2
Willem D23 jan. 2021 - 9:54

@norseman Als Nederland kunnen we niet de hele wereld helpen en niet iedereen wordt blij van het standpunt: iedereen even arm.

Norsemen
Norsemen3 jan. 2021 - 16:28

Willem, je opmerking slaat nergens op.

Jozias2
Jozias22 jan. 2021 - 14:38

Naast aansprekend leiderschap zou het niet kunnen dat de standpunten niet perse aansluiten bij wat het electoraat wil?. En dan zullen hier wel mensen roepen dat de kiezer het verkeerd ziet... Hier wordt je als GL of PvdA stemmer al gezien als rechts...

tempest
tempest2 jan. 2021 - 14:36

Voor veel mensen is de PvdA nog altijd een optie, D66 idem. Beide partijen zijn al meerdere malen dood verklaard in de media, maar enkele jaren later zitten ze toch weer in de regering. GroenLinks en SP is een ander verhaal, tenminste op landelijk niveau (net als de PVV of Forum overigens) Maar al deze partijen hoeven helemaal niet te groeien of te gaan regeren. Het doel is een om een deel van de bevolking te vertegenwoordigen, en zodoende invloed uit te oefenen en dat hebben eigenlijk alle partijen in de kamer wel degelijk gedaan. Je kan stellen dat de linkse partijen versnipperd zijn, maar dat is enkel een consequentie. Het electoraat op links is versnipperd en stellen hele andere prioriteiten. Dierenwelzijn, natuur en milieu, armoedebestrijding, emancipatie, cultuur, diversiteit, vluchtelingen, en globalisering: Allemaal speerpunten bij sommige groepen op links. Creeer daar maar eens consensus over.

1 Reactie
Jozias2
Jozias22 jan. 2021 - 16:35

Probleem van de PvdA is dat ze de afgelopen jaren voor de linkerzijde van de partij te rechts zijn geworden. Om die kiezers terug te winnen willen ze weer meer naar links opschuiven. Daarmee verwacht ik niet dat je de kiezers terug wint die je links verloren bent maar wel de kiezers kwijt raakt die aan de rechterkant van de PvdA zich bevinden. Die zien in d66 dan weer een alternatief.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout2 jan. 2021 - 14:36

Gratuit opiniestuk. Als Mark Rutte stelt dat de staat er is om mensen te beschermen en de media daar niet op reageren met factchecks die glashard aantonen dat deze tien jaar lang een politiek gevoerd heeft om dat te ondermijnen, dan heeft waarheid geen kans; laat staan een ordentelijke oppositie. Gedurende zo'n periode grijpen de mafste tot de gevaarlijkste populisten de kans om het ongenoegen op hun manier te kanaliseren. Laat ik dit omzetten in politieke argumenten. Deze pandemie dwingt het kabinet tot een biopolitiek, d.w.z. politieke praktijken die het biologische leven van mensen centraal stelt en probeert te beïnvloeden, te sturen of te beschermen. Daar had/heeft het geen scenario's voor. Onder invloed van het neoliberalisme - een beroerd woord; ''Freedom's just another word for nothin' left to lose,'' zong Janis Joplin al, wat buiten theoretische beschouwingen de juiste typering van dit soort liberalisme is - werd in feite de zorg om het leven, de gezondheid en het welzijn van de bevolking afgebouwd; een reductie tot louter leven (zoë) van het individu. Kapitalistische zoöpolitiek is de precarisering, de reductie tot louter leven van het individu. Dit is zo ver gegaan dat de liberale democratie wordt ondermijnd door de neiging om de nadruk te leggen op 'liberaal' ten koste van 'democratie'. In dit soort politiek worden heersers afgeschermd van democratische verantwoordingsplicht door een reeks beperkingen die de reeks beleidsmaatregelen die ze kunnen leveren, beperken. Bureaucratische organen, autonome regelgevers en onafhankelijke rechtbanken bepalen beleid, of ze worden van buitenaf opgelegd door de regels van de wereldeconomie. Dat is wat het huidige financiële kapitalisme met zich meedraagt. Nederland ziet er binnen het kabinetsberaad, bij hogere ambtenaren en bij 'de instituten' anders uit dan het politieke discours van het parlement, media, forums etc. etc. kunnen beelden. En de 'Rutte-doctrine' is er om dat inzicht helemaal weg te nemen. Uit noodzaak: Tegenwoordig is het financiële kapitalisme beladen met speciale belangen - men denke aan de poging de dividendbelasting af te schaffen - van de bedrijfsmonopolies (jazeker *) en een ondoorzichtigheid die Adam Smith's geest zou hebben verbijsterd. Men hoeft geen voorstander te zijn van een planeconomie of van een afwending van een marktsysteem om in te zien dat het systeem dat we nu hebben geen goed functionerend marktsysteem is. Vermindering van ziekenhuisbedden en andere bezuinigingen in de zorg blijken nu daden van schuldig verzuim. En al die andere bezuinigingen die niet om een sanering van de overheidsfinanciën gingen, maar wel om een opwaartse herverdeling richting superrijken, aandeelhouders en multinationals.

4 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout2 jan. 2021 - 15:02

*) Stagnerende lonen, toenemende ongelijkheid, belastingontwijking; volgens econoom Denise Hearn is het allemaal te wijten aan één ding: monopolievorming. ‘Wat goed is voor bedrijven, is niet per se goed voor de economie als geheel.’ Zo graaft het hedendaagse kapitalisme zijn eigen graf https://www.vn.nl/hedendaags-kapitalisme-graf-monopolie/ In de VS is het veel erger en dat heeft tot de verschijning van Trump en de bijna-ondergang van de democratie geleid. Zie o.a.: ''The Great Reversal: how America gave up on free markets'' van Thomas Philippon (2019)

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 jan. 2021 - 17:24

'Men hoeft geen voorstander te zijn van een planeconomie of van een afwending van een marktsysteem om in te zien dat het systeem dat we nu hebben geen goed functionerend marktsysteem is.' Precies! Een heldere en inspirerende denker op dat gebied is Mariana Mazzucato. https://youtu.be/3eMrk9mUUWw?t=155

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jan. 2021 - 7:50

Arjkan kernhout Uitstekende analyse!

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 jan. 2021 - 7:51

Arjan Fernhout....

Zapata
Zapata2 jan. 2021 - 14:26

D66 is helemaal niet links. D66 is sociaal economisch rechtser dan de VVD in vele opzichten. Waar komt toch die gedachte vandaan als zou D66 links zijn? Dan is Hayek zeker ook een linkse econoom. En Ayn Rand een linkse schrijfster. Zelfs de PvdA kan je met goed fatsoen niet meer links noemen. Nu misschien heel even maar tijdens regeringsdeelname niet. Niet tijdens Asscher, niet tijdens Bos, niet tijdens Kok. Links heeft dus met grote moeite 25 zeteltjes in maart.

2 Reacties
Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen2 jan. 2021 - 15:56

Zapata, Ik denk dat je daarvoor naar cultuur ipv economie moet kijken, zoals je zelf al zegt. Op homo- en vrouwenrechten en medisch- etische zaken nemen ze een progressief standpunt in, en staan ze vanouds tegenover de conservatieve confessionelen. In dat opzicht zijn ze links (of 'progressief' als je dat liever hebt). Sociaal-economisch zijn ze inderdaad rechts. Eigenlijk doet D66 me altijd aan de Democraten in de VS denken.

Erik20
Erik202 jan. 2021 - 20:06

"Waar komt toch die gedachte vandaan als zou D66 links zijn?" Blijkbaar is alleen een vrouw als leider van de partij kiezen genoeg om als links gekwalificeerd te worden...

Drostemannetje
Drostemannetje2 jan. 2021 - 14:21

Men moet eens op links goed nadenken waarom heel veel mensen niet meer op links stemmen. Waarschijnlijk omdat ze daar niet meer gehoord worden? Vroeger was de PvdA een echte arbeiderspartij. Dat is het de afgelopen 20 jaar allang niet meer. Zij halen nu hun stemmen voornamelijk uit andere groepen. Groen Links heeft te veel onhaalbare plannen op het gebied van klimaat en vluchtelingen. D'66 is te elitair en heeft enorm veel boter op hun hoofd. SP daarentegen heeft diverse goede kanten waaronder de zorg en de EU. Als ik links was, zou ik SP stemmen.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax22 jan. 2021 - 17:09

SP heeft ook uitmuntende politici.

Hallahan2
Hallahan22 jan. 2021 - 14:15

Links, met voorop in de optocht Groen Links en D'66, wordt in Nederland steeds meer als een grachtengordel partij gezien: standpunten die voor de gewone arbeider onbetaalbaar maar vooral onvoorstelbaar zijn. Zolang links niet luistert naar wat hun doelgroep zou moeten zijn is het niets en wordt het niets.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander2 jan. 2021 - 14:14

Fusie is geen oplossing zolang linkse partijen achter de neoliberalen en 'çhristendemocraten' blijven aanhollen. Aan de inhoud werken en krachtiger optreden tegen fascistische partijen als de PVV en het FvD en alles wat daar vanuit het midden achter aanholt. Het gezwel aanpakken voor dat het de omvang van de jaren '30 krijgt. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Op links zijn ze nog steeds niet echt wakker. Het ontbreekt aan lef en een echt ecosociale agenda. Dus blijven ze wat achter het neoliberale kapitalisten brandblustreintje van Rutte en consorten aanboemelen. Systemchange- Not climatchange. Neem afscheid van de vervreemding. Kies voor beschaving.

1 Reactie
Karingin
Karingin2 jan. 2021 - 21:45

Je hebt gelijk, maar doordat ze steeds zo achter rechts zijn aangehobbeld is het hele linkse gedachtegoed besmet geraakt, of toch tenminste uit beeld bij veel mensen. Het "volk" is goed geïndoctrineerd, ook al zien we nu waar het neoliberale beleid uiteindelijk toe leidt, zijn mensen nog steeds bang voor socialistische oplossingen. Terwijl ze amper een idee hebben wat 't inhoudt

Kuifje3
Kuifje32 jan. 2021 - 14:13

Als de linkse reageerders hier op Joop kenmerkend zijn voor de aanhang van links dan zie ik (ja, als rechtse kiezer) toch ook behoorlijk wat vijandigheid onderling. Zo wordt met name de PvdA nogal wat verweten als het gaat om de periodes waarin werd samengewerkt met de VVD. Ik zie een fusie tussen die twee dan ook eerder leiden tot minder, minder, minder zetels. Met name de PvdA moet zich eens achter de oren krabben met de vraag waarom hun natuurlijke achterban van weleer zich niet meer thuisvoelt bij deze partij. Dat komt kennelijk niet door het rechtse beleid want dan zouden de SP en GL veel groter zijn geworden door de eigen daling. Hoe komt het toch dat juist de traditionele arbeider als de bouwvakker massaal stemt op de PVV? Waarom is een kwal als Rutte zo populair? Links heeft een mening over rechtse standpunten. Die mening hoor je via de NPO dagelijks prominent. Kritische geluiden over de EU of integratieproblemen worden daar weggedrukt en dat steekt de zwijgende meerderheid. Ze keren zich af.

1 Reactie
Karingin
Karingin2 jan. 2021 - 21:39

"Die mening hoor je via de NPO dagelijks prominent. Kritische geluiden over de EU of integratieproblemen worden daar weggedrukt " Wat een slap gelul. Je hoeft niet naar de NPO te kijken hè, er zijn tig andere kanalen. En blijkbaar doe jij dat ook niet, want dat idee is ontzettend achterhaald, het barst van de rechtse geluiden op de NPO

Aart van de aap
Aart van de aap2 jan. 2021 - 14:12

het toch ook tamelijk linkse D66 In mijn perceptie is D66 een rechtse partij. Neoliberaal, dus rechts.... Zo zie je dat links/rechts verwarrend kan zijn. Ik vind de PVDD links. Maar zij zelf vinden zichzelf niet links. Men noemt mij weleens radicaal links. Soms noemt men mij rechts. Je kan denk ik beter kijken van, wat doet D66 voor mij en wat heb ik daaraan ? Niet, is het links/rechts. Ik vind D66 een verschrikkelijke partij. Los van of je ze nou links of rechts noemt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 jan. 2021 - 14:07

'Een fusie om het elan weer terug te brengen lijkt de aangewezen oplossing.' Ik weet een betere oplossing. Kom eens met goede heldere vernieuwende plannen en meer aansprekende lijsttrekkers die leiderschap uitstralen. Asscher is zwaar beschadigd en komt met zijn lijzige politieke vergezichten over als een zachtgekookt ei. Klaver is te naïef, en met de uiterst middelmatige Lilian Marijnissen win je ook zeker niet.

14 Reacties
Zandb
Zandb2 jan. 2021 - 14:49

Joe Wat een redenatie. Omdat links geen goed programma heeft, stemmen de mensen op partijen met nog slechtere programma's.

Grozny
Grozny2 jan. 2021 - 15:04

"aansprekende lijsttrekkers die leiderschap uitstralen" Denk dat dit het belangrijkste punt is. Niemand van die 3 zou ik graag aan het roer zien.

JoepJos
JoepJos2 jan. 2021 - 15:07

@Zandb: het is inderdaad voor veel mensen een gedwongen kiezen uit twee (of meer) 'kwaden' geworden.

GoudenBergen
GoudenBergen2 jan. 2021 - 15:32

@Joe Voor de meeste Nederlanders hebben (extreem)linkse indeeën weinig aantrekkingskracht. Dat komt waarschijnlijk omdat de resultaten van (extreem)links beleid weinig hoopgevend zijn. Venezuela is het meest recente succesnummer.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 jan. 2021 - 15:56

Moeten we dan maar genoegen nemen met matige programma's en dito lijsttrekkers omdat de rest nog slechter is..? Hoeveel procent van de kiezers denk jij dat die programma's lezen... 10, 20? Mensen stemmen vrnl op poppetjes die in een paar regels kunnen uitleggen waar ze voor staan. Daar zijn de drie die ik opnoem op dit moment bijzonder slecht in. Ik heb mijn hele leven links gestemd, en to be honest denk ik de laatste tijd zoals velen met mij waar moet ik in hemelsnaam op stemmen. Ik vind het onbegrijpelijk dat de 3 genoemde partijen blijkbaar dermate incompetent zijn dat ze niet in staat zijn met betere lijsttrekkers en beter doordachte plannen te komen.

Starter2
Starter22 jan. 2021 - 15:59

Nee Zandb, die stemmen, op volgens hen, betere programma's. Wat jij er van vindt is niet relevant. Blijkbaar is links voor mensen geen optie meer in Nederland, dan hebben de linkse partijen toch echt helemaal zelf voor elkaar gekregen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 jan. 2021 - 16:01

'Voor de meeste Nederlanders hebben (extreem)linkse indeeën weinig aantrekkingskracht. ' Dat soort Nederlanders stemmen sowieso met hun onderbuik ipv hun verstand. Links in NL heeft op wat verdwaalde SP-ers na, niets maar dan ook niets met Venezuela van doen.

DenFlexwerker
DenFlexwerker2 jan. 2021 - 17:40

@Joe: ja, een aantal mensen kijken naar de poppetjes maar ook een flink aantal naar het programma. Persoonlijk zie ik daar overlap in: zonder poppetjes die het uitvoeren, wordt het programma nooit beleid. Maar je hebt gelijk: die poppetjes zijn zwak. Ascher voerde VVD beleid uit, dus grote kans dat dit weer gaat gebeuren. Klaver trekt geen mensen die niet al lang GL stemde. Marijnissen lijkt niets behalve de dochter van. Kaag is een elitair persoontje dat door fake-marketing nog alleen maar nog faker wordt (de eerste vrouwelijke minister president: yeah right). Links heeft ook mensen als Pieter Omtzigt: mensen die trekken ook als je niet van die partij houdt. Waarom schuift de PvdA niet Khadija Arib naar voren. De SP kan beter: Ronald van Raak was een goede en nu zou Renske Leijten prima zijn. Oké, ik ken geen GLinkser voor dit rijtje. Maar er zijn wel degelijk lijsttrekkers die respect buiten eigen partij oogsten.

Kuifje3
Kuifje32 jan. 2021 - 18:31

@zandb: mensen stemmen juist op partijen die betere programma’s hebben. Of beter nog: ze stemmen op partijen die in woord en daad voor ze opkomen. Natuurlijk stemmen de meeste mensen niet op partijen die het belang van anderen een hoger doel vinden dan dat van de eigen achterban.

Karingin
Karingin2 jan. 2021 - 21:34

GB: Net als jij hebben de meeste mensen geen benul van de resultaten van links beleid, omdat het decennia geleden is dat er zoiets in Nederland gevoerd werd. Het aanhalen van de situatie in Venezuela, die een tikkie complexer ligt dan jouw simplistische kijk daarop, is een goedkoop trucje - omdat het niet meer werkt om Stalin en Mao in de strijd te gooien gebruik je een nieuwe stropop...hoe doorzichtig. Je oppervlakkigheid komt steeds duidelijker naar voren

GoudenBergen
GoudenBergen3 jan. 2021 - 1:31

@Karingin Extreemlinks beleid werkt niet in de praktijk. Mogelijke verklaring: rechtse mensen zijn praktisch en zorgen dat het land draait, gematigd links vult een groot deel van de publieke taken in. Extreemlinkse mensen leven daarentegen leven van een uitkering of hebben hoogstens een BS job. Hun bijdrage aan dit land is zero. Extreemlinkse mensen zoals jij hebben, net als andere extreemdenkende mensen, een beperkte, eenzijdige kijk op de wereld. Ze missen de nuance, en zijn vaak sektarisch, humorloos en geborneerd. Dat maakt samenwerken vrijwel onmogelijk.

GoudenBergen
GoudenBergen3 jan. 2021 - 1:42

@Karingin Op zich is dat niet erg. We hebben immers VvMU. Maar geborneerde, sektarisch figuren zijn vaak verbeten en hebben weinig geduld. Regelmatig beelden ze zich in dat ze iets of iemand moeten redden, bijvoorbeeld het klimaat. Soms vinden dergelijke lieden het gerechtvaardigd om daarvoor geweld te gebruiken. Dan ligt radicalisering op de loer en komen ze als het goed is in het vizier van de AIVD.

Zandb
Zandb3 jan. 2021 - 13:19

Dit citaat: "Natuurlijk stemmen de meeste mensen niet op partijen die het belang van anderen een hoger doel vinden dan dat van de eigen achterban.", maakt wel duidelijk, dat bepaalde mensen geen idee hebben van wat 'links' inhoudt. Links staat voor ideeën over de SAMEN-leving. Niet voor belangen van mensen die ten koste gaan van die van de SAMEN-leving.

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 jan. 2021 - 16:41

'Links staat voor ideeën over de SAMEN-leving.' Voor ideeën koop je niks. Het grote probleem is dat het links ontbreekt aan goede plannen. We zitten met een economisch systeem wat aan alle kanten vastloopt, een klimaat crisis, huizen die voor velen onbetaalbaar aan het worden zijn etc etc. Om dat soort zaken om te buigen kom je er niet met ideeën maar heb je een soort deltaplan nodig. De huidige generatie linkse politici zijn teveel systeem- en modeldenkers die met name bij GL en de PvdA nauwelijks voeling hebben met wat er leeft in de samenleving omdat ze vrnl in hun eigen comfortabele academische egokamertjes verkeren. Wat nodig is zijn mensen die goed zijn in design thinking en aanvoelen en begrijpen wat er leeft onder de bevolking.

Jake123
Jake1232 jan. 2021 - 13:57

De gewone man, vrouw is het gedram over energie, racisme, deugen, EU, ZP, genderneutraal, voedsel, luisteren naar zg deskundigen, alleen maar goed voor belastingen betalen ea zo langzamerhand zat.

P Haan
P Haan2 jan. 2021 - 13:56

Toch heb ik het idee dat dat niet het hele verhaal is. Men tikt keurig de gewenste vakjes aan, maar heeft niet een meerderheid als draagvlak in Nederland. Wat dan toch vreemd is. Partijen fuseren zal neerkomen op fusilleren, integratie van partijen leidt tot desintegratie maar wat is dan wel de weg naar het hart en hoofd van de kiezer? Ik heb geen antwoord, maar ben wel nieuwsgierig.

Mokker
Mokker2 jan. 2021 - 13:39

Links zou wat meer met de poten in de klei/op de werkvloer moeten staan, in plaats van zich te profileren op luxe grachtengordelprobleempjes. Te veel focus op genderwoke identity verhalen, wat voor een groot deel van de kiezers nu niet bepaald prioriteit heeft.

1 Reactie
Karingin
Karingin2 jan. 2021 - 21:09

Je bent nogal stellig, dus je kunt vast concrete voorbeelden geven van die focus. Ik ken ze niet, maar laat me graag bijspijkeren over de vele genderwoke (?) uitspraken van linkse politici

vdbemt
vdbemt2 jan. 2021 - 13:37

"Samen met het toch ook tamelijk linkse D66 beschikte het linkse drietal destijds over de helft van het aantal Kamerzetels. Zou je nu het virtuele zetelaantal van de democraten voegen bij dat van PvdA, GroenLinks en SP dan kom je niet eens aan 50. Een enorme achteruitgang in een dikke twintig jaar!" En die liberale vooruitgang zien we dan terug in hoe onze overheid omgaat, al zo veel jaren dat we dat bijna vergeten, met de aardbevingsschade, met de toeslagen-affaire, met de huisvrouw in de bijstand, die boodschappen kreeg van haar moeder (Waarom? Omdat de Bijstand niet genoeg is) . We zien dat terug in de tekortschietende zorg. In het feit dat Sander Dekker er nu aan werkt dat juridische bijstand voor de kleine portemonnaie onbetaalbaar en dus onbereikbaar wordt. Maar gezien de stand van de VVD en ook de PVV (die dat allemaal braaf steunde) wil liberaal Nederland dat. We roepen schande, maar blijven er wel op stemmen.

3 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons2 jan. 2021 - 16:15

@vdbemt: wanneer er een partij is die al deze maatregelen heeft gesteund en die zelfs met enkele van die maatregelen is gekomen dan is het de PvdA. Toeslagen affaire had Asscher een grote rol; steunfraude in de bijstand mag niet door de participatiestelsel van Kleinsma. Dus de 2 partijen die schuld hebben aan de misstanden dus jij noemt zijn VVD en PvdA.

vdbemt
vdbemt3 jan. 2021 - 10:38

@Piet Helmons. Dat ontken ik niet. Het zijn 4 jaren dieptepunt PvdA (Rutte II) in 10 jaren Rutte, wat de VVD zelf hoogtepunt noemt. Na Rutte II is de PvdA weer de beweging naar haar roots in gaan zetten. De VVD gaat met hetzelfde treurige door.

vdbemt
vdbemt3 jan. 2021 - 10:42

@Piet Helmons. En dat treurige is het Groningse gas, die toeslagenfraude, een huisvrouw in de bijstand die 7000,- terug moet betalen, omdat haar moeder haar boodschappen gaf. Er wordt schande gesproken. Maar ze blijven de stemmen krijgen.

Marcus A.2
Marcus A.22 jan. 2021 - 13:29

Wellicht een fusie tussen groenlinks, denk en bij 1? Dat zou groenlinks wellicht een, zij het marginale, winst geven ten opzichte van de huidige situatie.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus2 jan. 2021 - 14:00

Waarom zouden Denk en Bij1 weer samengaan met een partij die ze overal voor uitmaakte en hun onder de trein gooide toen het de PVDA goed uitkwam. Kijk maar naar Starmer in de VK.... zolang dat gebeurt, kan links het vergeten. Want je kan wel denken dat "Als wij nu haat light gaan propageren kunnen we winnen", maar dan ga je toch voor de enige echte. Waarom Huismerk, als je het echte merk ook kunt krijgen voor hetzelfde geld?

Winterdepressie
Winterdepressie2 jan. 2021 - 13:28

Een radicale geitenwollen sok... Hoe is dat niet een goed image?