Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gaat het onvermijdelijke dan toch plaatsvinden?

  •  
19-06-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1928 keer bekeken
  •  
ANP-499185716

De botsingen tussen Hezbollah en de IDF aan de grens tussen Israël en Libanon ten noorden van bezet-Palestina zijn geëscaleerd tot het punt van kritische massa.

Veel mensen weten over de IDF en hun getreiter tegen weerloze burgers. In 2006 echter, kwam daar een hele harde klap tegenaan. 

"Het leger dat overwint, is zeker van de overwinning en zoekt vervolgens de strijd" — Sun Tzu

Laten we even terugspoelen en wat zaken doornemen... 

De botsingen tussen Hezbollah en de IDF aan de grens tussen Israël en Libanon ten noorden van bezet-Palestina zijn geëscaleerd tot het punt van kritische massa, terwijl het militaire offensief van Israël in Gaza zijn negende maand ingaat en geen einde in zicht heeft. Met dit in gedachten, en rekening houdend met de belangen die ermee gemoeid zijn, lijkt het nu een kwestie van ‘wanneer’ en niet ‘of’ Israël gedwongen zal worden een tweede front te openen tegen de Libanese sji'itische strijdmachten.  

Het was altijd onvermijdelijk dat dit het geval zou zijn. Sinds het maandenlange conflict tussen Hezbollah en Israël van juli-augustus 2006 hebben beiden zich voorbereid op de volgende, waarbij ze hun respectieve capaciteiten, tactieken en training hebben herzien en verbeterd, waarbij precies datgene wat zich nu ontvouwt cruciaal is voor hun toekomstige planning. 

Het opvallend afwezig zijn in de mengelmoes van analyses door pro-Israëlische denktanks in het Westen over het komende conflict tussen Hezbollah en de IDF is de cruciale factor geweest die beiden van elkaar scheidde. Deze cruciale factor ligt niet op het niveau van paraatheid, maar op het niveau van de psychologie. En het is hier waar Hezbollah het voordeel heeft. 

Eenvoudiger gezegd: in 2006 heeft Hezbollah de Israëli's tot verachtelijke vernedering neergeslagen. Het was de allereerste militaire nederlaag van het 'alomgeprezen' Israëlische leger door een ander leger, en de impact ervan heeft sindsdien veel bijgedragen aan het moreel van beiden. Alastair Crooke is een voormalige medewerker van MI6 (Britse buitenlandse inlichtingendienst). Hij richtte de vredesorganisatie Conflicts Forum op. Zijn analyse van het conflict tussen Hezbollah en Israël uit 2006 blijft onovertroffen in mijn ogen:

"Tot hun grote verbazing ontdekten Hezbollah-commandanten dat de Israëlische troepen slecht georganiseerd en gedisciplineerd waren. Volgens Libanese waarnemers was de enige Israëlische eenheid die aan de normen voldeed de zogenaamde Golani-Brigade. De IDF was “een bonte verzameling”, meldde een functionaris met een grondige kennis van het Israëlische leger. Maar dat is wat er gebeurt als je veertig jaar lang rubberen kogels hebt afgevuurd op vrouwen en kinderen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza."

Bovendien: 

"IDF-commandanten waren ook verontrust door de prestaties van hun troepen en merkten een duidelijk gebrek aan discipline op, zelfs onder de best opgeleide reguliere soldaten. De reservisten waren erger en de IDF-commandanten aarzelden om ze in de strijd te brengen."

In de nasleep van de inval in Zuid-Israël door Hamas op 7 oktober 2023 mobiliseerde Israël 360.000 reservisten. Dit vertegenwoordigde, naast het reeds bestaande reguliere leger van 150.000 man, een verbazingwekkende offensieve militaire macht – althans op papier.

Oorlogen worden echter niet op papier uitgevochten, zoals de Israëliërs in 2006 ten koste van hen hebben geleerd. 

Op 15 oktober 2023 hield Hezbollah-leider Hasan Nasrallah een flamboyante toespraak, waarin hij opschepte dat Hezbollah nu 100.000 getrainde en uitgeruste strijders klaar heeft staan ​​om de strijd aan te gaan. Als dit waar is, betekent dit militair gezien een aanzienlijke opleving ten opzichte van 2006. 

In een artikel dat verscheen op de Libanese nieuwssite This Is Beirut schrijft journalist Natasha Metni Torbey:

"Ehud Barak, de voormalige Israëlische minister van Defensie, heeft verklaard dat Hezbollah over een voorraad raketten beschikt, die in de loop van de tijd ongetwijfeld is toegenomen en momenteel wordt geschat op 75.000."

De gevechtservaring van Hezbollah in Syrië van de afgelopen jaren zal ook haar tactiek en paraatheid hebben verbeterd. Hun strijders, die in dat conflict als stoottroepen werden ingezet, waren van cruciaal belang voor het vermogen van het Syrisch-Arabische leger om alle andere groepen te verslaan. 

Al met al is de IDF er niet in geslaagd, vooral vanwege het gedrag van het opperbevel en de grondtroepen, een effectief militair antwoord te bieden op de uitdaging die de oorlog in Libanon voor haar stelde, en dus ook niet in het verschaffen van een krachtig militair apparaat. Militaire prestaties die als basis hadden kunnen dienen voor politieke en diplomatieke actie. De verantwoordelijkheid voor deze uitkomsten ligt voornamelijk bij de IDF, maar de discrepantie tussen de werkwijze en de doelstellingen die door het politieke etappe worden bepaald, is medeverantwoordelijk. 

Hezbollah wordt in deze context vijandig bekeken door een aanzienlijk deel van het Libanese volk – minder bewaker van de soevereiniteit van het land en meer als sektarische dreiging. De publieke opinie is echter een fluïde entiteit, en al helemaal als het om oorlog en conflict gaat. 

In 2006 slaagde Israëls besluit om doelen in Libanon te bombarderen, tot en met de internationale luchthaven Rafiq Hariri in Beiroet, er bijvoorbeeld in om brede steun voor Hezbollah in het land te cultiveren op plaatsen en onder delen van de bevolking waar deze voorheen afwezig was.

Het vermogen van Hezbollah om opnieuw een grootschalig conflict met Israël aan te gaan, zou volgens velen worden belemmerd door het verdeelde karakter van de bredere Libanese samenleving. 

De verwoestende explosie in de haven van Beiroet in 2020 heeft de hachelijke staat van het bestuur van het land blootgelegd, evenals de zwakke politieke instellingen die zijn uitgehold door jaren van corruptie en wanbeheer. 

Maar een confrontatie lijkt edoch onvermijdelijk. 

“Dit zijn de tijden die de ziel van de mens op de proef stellen”, schreef de grote 18e-eeuwse kroniekschrijver van de Amerikaanse Revolutie, Thomas Paine. En wie zou ooit kunnen beweren dat we nu, vandaag, midden 2024, in zulke tijden leven?  

Het hele Midden-Oosten, een regio die in verschillende mate alleen maar conflicten en strijd heeft gekend sinds daar begin 20e eeuw olie werd ontdekt, bevindt zich momenteel op de rand van een afgrond. De lust naar bloed is nog nooit zo uitgesproken geweest als nu in menselijke aangelegenheden in een wereld die begiftigd is met 21e-eeuwse technologie die ter beschikking staat van 'bijbelse' geesten. 

Dus nogmaals; een clash lijkt onvermijdelijk, maar:

1) willen beide partijen dit?

2) en wil het volk dit? 

Laten we daarom terugkeren naar de wijsheid van de oude Chinese militaire strateeg Sun Tzu: 

"Honderd keer vechten en overwinnen is niet de perfectie van wat je kunt bereiken, want de allerhoogste kunst is om de vijand te onderwerpen zonder te vechten."

En dit liever vandaag dan morgen. Want er zijn thans genoeg onschuldige slachtoffers gevallen. 

Tot slot wil ik nog één ding duidelijk gezegd hebben; dat ik zowel op theologisch als op politiek vlak niets met Hezbollah heb noch sympathiseer, maar dat dit stuk enkel als informatief gezien dient te worden.

Strijd de goede strijd... 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

agnar123
agnar123
19 jun. 2024 - 14:12
@Anoir: Mooi artikel, bedankt. Isarel heeft een geweldige verdediging: Iron Dome. Houdt alles tegen. Behalve wat het niet tegenhoudt. Toen Iran terugsloeg met 300 drones en raketten kwamen er al een paar neer op Israel. De drones kosten 50.000 dollar per stuk. Voor 150 miljoen dollar kan Iran er 3000 tegelijk lanceren. Dan werkt Iron Dome niet meer. Als Hezbollah tegelijk een paar honderd raketten lanceert, ligt heel noord Israel in puin. Als Iran de drones vult met verrijkt Uranium dan is Israel helemaal kapot. En verrijkt Uranium heeft Iran genoeg. En de economie? De economie van Israel is helemaal kapot. De oorlog in Gaza heeft heel veel gekost. Je zou nu eigenlijk put-opties op Israel moeten kopen. En sociaal? Straks komen de 'dappere soldaten' terug uit Gaza. Allemaal psychisch zwaar beschadigd. Die dappere mannen zullen straks hun vrouw en kinderen behandelen, zoals ze de Palestijnen hebben behandeld. En technisch? In Tel Aviv zaten veel hoog opgeleide Joden in de ICT. Hoeveel zijn er daar nog van over? Ik heb er geen cijfers van. Maar als ik een hoog opgeleide ICT-er in Tel Aviv zou zijn, zou ik heel snel emigreren. Waarom zou je blijven wonen in een land, dat gedomineerd wordt door zeloten met zwarte hoeden en lange baarden? Die lijken meer op de Taliban dan op westerse mensen. Conclusie: Hamas heeft gewonnen.
6 Reacties
weereenmening
weereenmening19 jun. 2024 - 18:37
U vergeet de grote broer van Israël. Indien Iran ook maar iets in die richting zou proberen is het game over voor het regime.
Select all images with crosswalks
Select all images with crosswalks19 jun. 2024 - 23:44
"Als Iran de drones vult met verrijkt Uranium dan is Israel helemaal kapot" Als dit al zou kloppen, verrijkt uranium is niets meer dan uranium met een hoger gehalte uranium-235. Zoiets doet niets behalve met een doffe klap een stofwolk geven.
Erikbo
Erikbo20 jun. 2024 - 0:34
"Toen Iran terugsloeg met 300 drones en raketten kwamen er al een paar neer op Israel." Wonderbarelijk dat jij geen analyses doet voor defensie. Dit zijn kostenbaten analyses. Als Israel het wil dan 1) kan ze het aan de wortel aanpakken en de plaatsen vernietigen vanaf waar alles wordt afgevuurd. 2) Ze kunnen hun luchtmacht en de luchtmacht van de VS gebruiken om die drones te vernietigen. Denk je nu werkelijk dat als dit een groot risico was voor Israel dat ze niet preventieve acties zouden ondernemen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 jun. 2024 - 8:17
In het IDF hebben ook vrouwen gevechtstaken. Hoe komen die terug denkt u?
Sil1908
Sil190820 jun. 2024 - 8:42
Hamas heeft gewonnen. Deze zin is echt onzin. Kijk eens naar de verliezen die ze geleden heeft. zoveel doden, zoveel ellende. als dat winst is, wat is dan verlies. Verder staat u stuk vol met aannames, waarbij ik heel veel twijfels heb.
agnar123
agnar12320 jun. 2024 - 12:35
@Sil1908 Voor 7 oktober 2023 was Israel bezig met het langzaam vernietigen van de Palestijnen. Dat doen ze al 40 jaar systematisch. Ze stonden op het punt om de relatie met Saudie Arabie te normaliseren. Niets doen was geen optie meer. Voor 7 oktober was Israel onaantastbaar. Nu keren steeds meer landen zich tegen Israel en zelfs in de USA groeit het verzet tegen de relatie met Israel. Israel put zichzelf uit en heeft de eigen economie kapot gemaakt. Een oorlog met Hezbollah komt neer op collectieve zelfmoord. @Select all images with crosswalks Als er 3000 drones neerstorten in Israel geladen met verrijkt uranium, dan wordt het land vergiftigd. Raak je verrijkt uranium aan, dan ga je na een aantal dagen of jaren dood. Adem je het stof in ... @weereenmening De Grote Broer heeft in November verkiezingen. Als Biden nu Iran aanvalt, wordt Trump president. @Erikbo Drones worden niet afgevuurd, die stijgen op. Dat kan overal vandaan. Met vliegtuigen kun je geen 3000 drones tegenhouden.
Druzhni
Druzhni
19 jun. 2024 - 13:36
Beetje mosterd na de maaltijd als Hezbollah nu wat begint. Hadden ze militair gezien beter aan het begin van de oorlog kunnen doen.
android1984
android1984
19 jun. 2024 - 11:25
uw bewering "Het hele Midden-Oosten, een regio die in verschillende mate alleen maar conflicten en strijd heeft gekend sinds daar begin 20e eeuw olie werd ontdekt". vind ik bijzonder. Wilt u werkelijk beweren dat het voor 1900 altijd zo vreedzaam is geweest? ottomanen, egyptenaren, mesopotamië, de moslim invallen, kruistochten, Saladin's oorlogen, mongolen de lijst is eindeloos.
1 Reactie
Herr Vorragend
Herr Vorragend19 jun. 2024 - 15:34
Klopt Android Net als altijd en overal elders op deze fijne planeet.
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine
19 jun. 2024 - 9:31
Hezbollah heeft sinds 7 oktober meer dan 5000 raketten afgeschoten op Noord Israël, en als dat niet ophoudt komt het moment van een conflict steeds dichterbij. Als ik dit informatieve stuk zo lees dan zal het een taaie strijd worden, ik denk echter dat Hezbollah platgebombardeerd zal worden. En over de vragen van de schrijver. 1) Hezbollah wil dit omdat Iran het wil en 2) nee, het Libanese volk wil dit niet, maar die hebben niet zo veel te zeggen over de acties van Hezbollah.
4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman19 jun. 2024 - 13:27
[Hezbollah heeft sinds 7 oktober meer dan 5000 raketten afgeschoten op Noord Israël, en als dat niet ophoudt komt het moment van een conflict steeds dichterbij.] Het lijkt me dat je al wel van een ‘conflict’ kunt spreken. Israël heeft tussen oktober en maart zo’n 4000 aanvallen op Libanon gepleegd tegenover een kleine 800 aanvallen van Hezbollah en andere Libanese strijdgroepen op Israël. Dat heeft geleid tot 357 Libanese doden en 22 Israëlische doden. Die aantallen zijn sindsdien opgelopen. [Als ik dit informatieve stuk zo lees dan zal het een taaie strijd worden, ik denk echter dat Hezbollah platgebombardeerd zal worden.] Israël is in staat om Libanon te vernietigen, zonder meer. Maar veel analisten denken dat Hezbollah ook in staat om Israël te vernietigen. Het is niet voor niks dat de Amerikanen Israël proberen af te houden van een full-scale oorlog. En vergeet niet, Israël is al niet eens in staat om een slecht bewapenende verzetsgroep in een concentratiekamp uit te schakelen. Hoe moet dat tegen Hezbollah wat misschien wel het sterkste en best bewapende leger van alle ‘non-state entities’ in de wereld heeft?
Erikbo
Erikbo20 jun. 2024 - 0:36
"En vergeet niet, Israël is al niet eens in staat om een slecht bewapenende verzetsgroep in een concentratiekamp uit te schakelen." Het lukt ze aardig goed. De reden dat het moeizaam gaat is omdat Israel burgerslachtoffers probeert te vermijden. Als ze dat niet zouden doen dan zou Hamas al lang weg zijn.
Mark Huysman
Mark Huysman20 jun. 2024 - 7:36
[De reden dat het moeizaam gaat is omdat Israel burgerslachtoffers probeert te vermijden.] Grapje zeker? Het doel is om Gaza te vernietigen en zoveel mogelijk Palestijnen te doden en verminken. ‘Wis de herinnering aan Amalek uit’, zoals Netanyahu het noemde. En dat lukt ze aardig. Gaza is onleefbaar gemaakt. En ondanks dat de hele wereld meekijkt zijn er al zo’n 40.000 mensen vermoord en 80.000 mensen verminkt en verwond. En dat gaan er nog veel en veel meer worden. Ondertussen vechten Hamas en andere verzetsgroepen nog steeds terug en weten ze bij tijd en wijle harde klappen uit te delen aan de kindermoordenaars. En zoals veel experts zeggen is het ook maar zeer de vraag of Hamas wel uitgeschakeld zou kunnen worden, zelfs als dat het doel zou zijn.
Mark Huysman
Mark Huysman20 jun. 2024 - 7:49
Overigens lees ik net dat het Israëlische leger zelf ook denkt dat Hamas niet vernietigd kan worden. Israël verkoopt volgens woordvoerder Hagari illusies aan de eigen bevolking. ‘Het doel om Hamas te vernietigen, of Hamas te doen verdwijnen, is simpelweg zand in de ogen van de mensen strooien’, zei de belangrijkste legerwoordvoerder in het interview gisteren. ‘Hamas is een idee, een partij. Het zit in de harten van mensen. Wie denkt dat we Hamas kunnen elimineren heeft het mis.’
JohnVKR
JohnVKR
19 jun. 2024 - 9:17
"IDF-commandanten waren ook verontrust door de prestaties van hun troepen en merkten een duidelijk gebrek aan discipline op.'' Wie ziet hoe IOF-soldaten zich misdragen op social media, weet dat er aan dat gebrek aan discipline vandaag waarschijnlijk nog niets is veranderd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor