Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gaat het onvermijdelijke dan toch plaatsvinden?

  •  
19-06-2024
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
1928 keer bekeken
  •  
ANP-499185716

De botsingen tussen Hezbollah en de IDF aan de grens tussen Israël en Libanon ten noorden van bezet-Palestina zijn geëscaleerd tot het punt van kritische massa.

Veel mensen weten over de IDF en hun getreiter tegen weerloze burgers. In 2006 echter, kwam daar een hele harde klap tegenaan. 

"Het leger dat overwint, is zeker van de overwinning en zoekt vervolgens de strijd" — Sun Tzu

Laten we even terugspoelen en wat zaken doornemen... 

De botsingen tussen Hezbollah en de IDF aan de grens tussen Israël en Libanon ten noorden van bezet-Palestina zijn geëscaleerd tot het punt van kritische massa, terwijl het militaire offensief van Israël in Gaza zijn negende maand ingaat en geen einde in zicht heeft. Met dit in gedachten, en rekening houdend met de belangen die ermee gemoeid zijn, lijkt het nu een kwestie van ‘wanneer’ en niet ‘of’ Israël gedwongen zal worden een tweede front te openen tegen de Libanese sji'itische strijdmachten.  

Het was altijd onvermijdelijk dat dit het geval zou zijn. Sinds het maandenlange conflict tussen Hezbollah en Israël van juli-augustus 2006 hebben beiden zich voorbereid op de volgende, waarbij ze hun respectieve capaciteiten, tactieken en training hebben herzien en verbeterd, waarbij precies datgene wat zich nu ontvouwt cruciaal is voor hun toekomstige planning. 

Het opvallend afwezig zijn in de mengelmoes van analyses door pro-Israëlische denktanks in het Westen over het komende conflict tussen Hezbollah en de IDF is de cruciale factor geweest die beiden van elkaar scheidde. Deze cruciale factor ligt niet op het niveau van paraatheid, maar op het niveau van de psychologie. En het is hier waar Hezbollah het voordeel heeft. 

Eenvoudiger gezegd: in 2006 heeft Hezbollah de Israëli's tot verachtelijke vernedering neergeslagen. Het was de allereerste militaire nederlaag van het 'alomgeprezen' Israëlische leger door een ander leger, en de impact ervan heeft sindsdien veel bijgedragen aan het moreel van beiden. Alastair Crooke is een voormalige medewerker van MI6 (Britse buitenlandse inlichtingendienst). Hij richtte de vredesorganisatie Conflicts Forum op. Zijn analyse van het conflict tussen Hezbollah en Israël uit 2006 blijft onovertroffen in mijn ogen:

"Tot hun grote verbazing ontdekten Hezbollah-commandanten dat de Israëlische troepen slecht georganiseerd en gedisciplineerd waren. Volgens Libanese waarnemers was de enige Israëlische eenheid die aan de normen voldeed de zogenaamde Golani-Brigade. De IDF was “een bonte verzameling”, meldde een functionaris met een grondige kennis van het Israëlische leger. Maar dat is wat er gebeurt als je veertig jaar lang rubberen kogels hebt afgevuurd op vrouwen en kinderen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza."

Bovendien: 

"IDF-commandanten waren ook verontrust door de prestaties van hun troepen en merkten een duidelijk gebrek aan discipline op, zelfs onder de best opgeleide reguliere soldaten. De reservisten waren erger en de IDF-commandanten aarzelden om ze in de strijd te brengen."

In de nasleep van de inval in Zuid-Israël door Hamas op 7 oktober 2023 mobiliseerde Israël 360.000 reservisten. Dit vertegenwoordigde, naast het reeds bestaande reguliere leger van 150.000 man, een verbazingwekkende offensieve militaire macht – althans op papier.

Oorlogen worden echter niet op papier uitgevochten, zoals de Israëliërs in 2006 ten koste van hen hebben geleerd. 

Op 15 oktober 2023 hield Hezbollah-leider Hasan Nasrallah een flamboyante toespraak, waarin hij opschepte dat Hezbollah nu 100.000 getrainde en uitgeruste strijders klaar heeft staan ​​om de strijd aan te gaan. Als dit waar is, betekent dit militair gezien een aanzienlijke opleving ten opzichte van 2006. 

In een artikel dat verscheen op de Libanese nieuwssite This Is Beirut schrijft journalist Natasha Metni Torbey:

"Ehud Barak, de voormalige Israëlische minister van Defensie, heeft verklaard dat Hezbollah over een voorraad raketten beschikt, die in de loop van de tijd ongetwijfeld is toegenomen en momenteel wordt geschat op 75.000."

De gevechtservaring van Hezbollah in Syrië van de afgelopen jaren zal ook haar tactiek en paraatheid hebben verbeterd. Hun strijders, die in dat conflict als stoottroepen werden ingezet, waren van cruciaal belang voor het vermogen van het Syrisch-Arabische leger om alle andere groepen te verslaan. 

Al met al is de IDF er niet in geslaagd, vooral vanwege het gedrag van het opperbevel en de grondtroepen, een effectief militair antwoord te bieden op de uitdaging die de oorlog in Libanon voor haar stelde, en dus ook niet in het verschaffen van een krachtig militair apparaat. Militaire prestaties die als basis hadden kunnen dienen voor politieke en diplomatieke actie. De verantwoordelijkheid voor deze uitkomsten ligt voornamelijk bij de IDF, maar de discrepantie tussen de werkwijze en de doelstellingen die door het politieke etappe worden bepaald, is medeverantwoordelijk. 

Hezbollah wordt in deze context vijandig bekeken door een aanzienlijk deel van het Libanese volk – minder bewaker van de soevereiniteit van het land en meer als sektarische dreiging. De publieke opinie is echter een fluïde entiteit, en al helemaal als het om oorlog en conflict gaat. 

In 2006 slaagde Israëls besluit om doelen in Libanon te bombarderen, tot en met de internationale luchthaven Rafiq Hariri in Beiroet, er bijvoorbeeld in om brede steun voor Hezbollah in het land te cultiveren op plaatsen en onder delen van de bevolking waar deze voorheen afwezig was.

Het vermogen van Hezbollah om opnieuw een grootschalig conflict met Israël aan te gaan, zou volgens velen worden belemmerd door het verdeelde karakter van de bredere Libanese samenleving. 

De verwoestende explosie in de haven van Beiroet in 2020 heeft de hachelijke staat van het bestuur van het land blootgelegd, evenals de zwakke politieke instellingen die zijn uitgehold door jaren van corruptie en wanbeheer. 

Maar een confrontatie lijkt edoch onvermijdelijk. 

“Dit zijn de tijden die de ziel van de mens op de proef stellen”, schreef de grote 18e-eeuwse kroniekschrijver van de Amerikaanse Revolutie, Thomas Paine. En wie zou ooit kunnen beweren dat we nu, vandaag, midden 2024, in zulke tijden leven?  

Het hele Midden-Oosten, een regio die in verschillende mate alleen maar conflicten en strijd heeft gekend sinds daar begin 20e eeuw olie werd ontdekt, bevindt zich momenteel op de rand van een afgrond. De lust naar bloed is nog nooit zo uitgesproken geweest als nu in menselijke aangelegenheden in een wereld die begiftigd is met 21e-eeuwse technologie die ter beschikking staat van 'bijbelse' geesten. 

Dus nogmaals; een clash lijkt onvermijdelijk, maar:

1) willen beide partijen dit?

2) en wil het volk dit? 

Laten we daarom terugkeren naar de wijsheid van de oude Chinese militaire strateeg Sun Tzu: 

"Honderd keer vechten en overwinnen is niet de perfectie van wat je kunt bereiken, want de allerhoogste kunst is om de vijand te onderwerpen zonder te vechten."

En dit liever vandaag dan morgen. Want er zijn thans genoeg onschuldige slachtoffers gevallen. 

Tot slot wil ik nog één ding duidelijk gezegd hebben; dat ik zowel op theologisch als op politiek vlak niets met Hezbollah heb noch sympathiseer, maar dat dit stuk enkel als informatief gezien dient te worden.

Strijd de goede strijd... 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

MG1968-2
MG1968-2
11 jul. 2024 - 13:24
Kortom: "Gaan zij het onrecht bestrijden of aanwakkeren?" Dûh. Het is de reden van oprichting van de PVV om onrecht te institutionaliseren. Het indelen in groepen mensen waarbij bij de 'zij' groep gedragingen gegeneraliseerd worden en als basis gebruikt worden om de hele groep te benaderen klinkt natuurlijk als antisemitisme maar dat is het natuurlijk alleen in het geval bij het joodse volk. Bij moslims is dat de oprichtingsreden van de PVV. Het zou me niet verbazen als het aanwakkeren wordt. Niemand gaat dat verbazen want ook degene die er voor kiezen weten dat het het institutionaliseren van onrecht is dat deze coalitie voorstaat. En daarom mag je het (in de kamer) ook niet zo benoemen. Want aangezien het zo is, is er geen verweer op mogelijk. Dus wil de coalitie dat niet hebben.
MG1968-2
MG1968-2
11 jul. 2024 - 13:07
Die vraag mag je niet stellen en argumenten mag niet delen. Van allerlei kanten -voorspelbaar vanuit de pvv/coalitie, maar ook uit onverwachte hoek (jimmy)- klinkt de roep dat je het niet mag hebben over motivaties, denkbeelden, verleden en andere zaken die zeker van invloed zullen zijn op de effectiviteit en concrete invulling van specifieke taken. Zaken die ook hier in dit artikel centraal staan. Het mag alleen maar gaan over de concrete invulling.
1 Reactie
MG1968-2
MG1968-211 jul. 2024 - 13:16
L: Ja maar minister faber. U hebt altijd al aangegeven dat u migranten niet zo ziet zitten.. dat maakt u toch gewoon ongeschikt om leiding te geven aan het team van chirurgen dat door u op pad wordt gestuurd met de opdracht migranten niet te zien zitten? M: Natuurlijk wel. Voorzitter. Ook migranten zijn mens. Dat ik aan de categorie mens geen bijzondere rechten toeken maar dat pas ga doen vanaf mijn eigen indeling in groepen mensen (minder- meer-) die ik daaronder maak dat klopt. Maar ik hecht er aan om te zeggen dat ik de migranten wel degelijk als mens zie L:Hoe gaat u er dan voor zorgen/bewaken dat de keuzes wel opereren/niet opereren op basis van criteria gebeuren die niets met die indeling van u te maken heeft? M: Ach voorzitter. Hoe vaak moet ik het nog zeggen. Ook migranten zijn mensen. Allemaal. Hoe vaak moet ik dit nog zeggen? L:Maar u laat net nog zien dat u mensen wel degelijk in deelt en van verschillende rechten voorziet M: Voorzitter. Nu heb ik er genoeg van. Men blijft mij aanvallen op de notitie dat ik inherent ongeschikt zou zijn voor een functie waar zij het essentieel van vinden dat die niet racistisch wordt ingevuld. Dat ik altijd heb aangegeven dat ik juist vind dat die racistisch moet worden ingevuld is toch niet relevant. Ik heb toch 100x aangegeven dat iedere migrant toch mens is. Dit is toch een persoonlijke aanval. L: U heeft net gezegd dat u mensen verder indeelt en pas op grond van die indeling rechten toekent V: Lid. Ik ontneem u het woord
Zandb
Zandb
11 jul. 2024 - 11:00
Op het bordes stond voor een deel onrecht. Dus stond er onrecht. Meer valt er niet van te zeggen, dat dat dat bestreden moet worden.
1 Reactie
Anna R. Chist
Anna R. Chist11 jul. 2024 - 13:19
Niks voor een deel. Alle deelnemende partijen zijn het onrecht zelve. Dat Wilders clubje fascistisch is pleit de rest niet vrij. Neoliberalen willen eigenlijk een slavernijwereld. Alle macht voor de bedrijven en geen macht voor de burger. Dat is door en door verdorven. Stem daarom ook nooit op Timmermans die hetzelfde gedachtegoed voorstaat.
Wilweetje
Wilweetje
11 jul. 2024 - 8:05
Guusje ter Horst stopt als aanjager bij VWS vanwege PVV. Als individu kun je keuzes maken. Dat waardeer ik oprecht. De effectiviteit zal niet groot zijn denk ik. Wat nodig is is dat ambtenaren, vakbonden, werkgevers, werknemers achter 'hun mensen' gaan staan en het kabinet kenbaar maken dat zij het zat zijn dat medewerkers vanwege hun cultuur, religie, huidskleur worden weggezet.
Arbeider69
Arbeider69
11 jul. 2024 - 7:44
''Gaan zij het onrecht bestrijden of aanwakkeren?'' Echt een heel goeie vraag. Gaat de onder de rechtse Rutte kabinetten aldoor gegroeide kloof tussen bovenmodaal tevreden rijk en arme gezinnen nog verder groeien of niet?
2 Reacties
weereenmening
weereenmening11 jul. 2024 - 8:48
De een zijn recht is de ander zijn onrecht.
Zandb
Zandb11 jul. 2024 - 11:04
Arbeider Als dat uw enige dus belangrijkste vraag is, dan vind ik dat wel heel onnozel. Blijkbaar is de kern van het spel “schipper mag ik overvaren” aan u voorbij gegaan.
weereenmening
weereenmening
11 jul. 2024 - 7:43
Als ik denk aan het bestrijden van onrecht, komt onmiddellijk het spreekwoord in gedachten: "de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen." De meest vreselijke gebeurtenissen in de geschiedenis zijn vaak voortgekomen uit goedbedoelde pogingen om onrecht aan te pakken. Denk aan de Culturele Revolutie, de Rode Khmer, het communisme – allemaal uitgevoerd onder het mom van het creëren van gelijkwaardigheid. Ook in Nederland hebben we voorbeelden van hoe goedbedoelde initiatieven onbedoeld hebben geleid tot nieuwe vormen van onrecht. De aanpak van fraude heeft geresulteerd in de toeslagenaffaire, waarbij duizenden gezinnen onterecht zijn getroffen. De invoering van de Participatiewet heeft juist geleid tot sociale uitsluiting van de groep die men wilde helpen. De uitfasering van aardgas in woningen, bedoeld om de CO2-uitstoot te verminderen, heeft bijgedragen aan een energiecrisis en bouwstop. Het is moeilijk om onrecht te bestrijden als je de lange termijn gevolgen niet kunt overzien. Dit geldt voor een breed scala aan actuele kwesties zoals migratie, energietransitie, en de conflicten in Oekraïne en Israël. Goede bedoelingen kunnen leiden tot rampzalige uitkomsten als de complexiteit van de problemen en de mogelijke neveneffecten niet volledig worden begrepen en overwogen.
4 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist11 jul. 2024 - 10:21
Juist en daarom moeten we gewoon slechte bedoelingen hebben!
Zandb
Zandb11 jul. 2024 - 11:08
Mening Als u van goede bedoelingen wilt spreken, dan vind ik wel dat u onderscheid moet maken tussen de PVV en wellicht de BBB en de twee andere partijen. Anders bewijst in, in ieder geval Wilders wel heel veel te veel eer, met zijn volle ijskast!
weereenmening
weereenmening11 jul. 2024 - 12:19
@Anna R. Chist "Juist en daarom moeten we gewoon slechte bedoelingen hebben!" Het feit dat goede bedoelingen niet altijd positieve resultaten opleveren, betekent niet dat slechte bedoelingen dat wel doen. Er zijn waarschijnlijk geen politici die zichzelf als kwaadaardig beschouwen. Daarom is het belangrijk om niet te focussen op intenties, maar op de daadwerkelijke effecten van beleid.
Anna R. Chist
Anna R. Chist11 jul. 2024 - 17:30
[Er zijn waarschijnlijk geen politici die zichzelf als kwaadaardig beschouwen. ] Dat betwijfel ik. Kijk, het neoliberale wereldbeeld gaat ervan uit dat de begrippen goed en kwaad wetenschappelijk niet bestaan en dat derhalve goed en kwaad ook niet bestaan. Daarom moet je in deze wereld graaien wat je graaien kunt omdat dat objectief gezien geen enkel probleem is. Hierdoor zijn ze het als een deugd gaan zien. Dat betekend in feite dat neoliberalen bewust slecht zijn maar dat echter zien als niet-relevant.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor